abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 993 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 327

    3. 10. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 5067×

    Linux 2.6.13; nová pravidla pro rychlejší vydávání nových verzí jádra. Kontroverzní článek o stavu grafiky v Linuxu. Podpora Marvell SATA. Odstranění zastaralých funkcí; výzva správcům, aby aktualizovali ovladače. Hádky vývojářů kvůli pravidlům posílaní patchů.

    Linux 2.6.13; nová pravidla pro rychlejší vydávání nových verzí jádra, 42 e-mailů

    28. srp - 3. zář

    Linus Torvalds oznámil Linux 2.6.13:

    Tady to je.

    Nejhorší část 2.6.13 bude asi fakt, že jsme pro přidělování nepřidělených zdrojů začali využívat obecný kód pro nastavení PCI sběrnice. To odhalilo docela dost nepříjemných detailů, ale také by to mělo znamenat, že hodně notebooků by mělo dokázat objevit PCI zařízení za mosty, které BIOS nenastavil.

    Změny oproti -rc7 jsou malé, připojuji celý shortlog a diffstat.

    Co se nových pořádků týče: většinu příštího týdne budu pryč, ale obecně bychom se odteď měli snažit provést všechny velké změny (začlenění nového kódu) během prvních dvou týdnů po vydání verze. Pak přejdeme do klidového režimu, a pokud budete mít něco, co se nestihlo kvalifikovat, bude to muset počkat na 2.6.14.

    Měli bychom tak docílit kratší doby mezi verzemi, takže i věci, které prošvihly termín, nebudou muset čekat příliš dlouho na další.

    Jesper Juhl napsal, že seznam změn [ChangeLog] obsahuje pouze patche od -rc7, a zeptal se, jestli by Linus nemohl poslat i kompletní 2.6.12 - 2.6.13. Linus odpověděl:

    Stalo se.

    (No, chvíli bude trvat, než se objeví na mirrorech).

    Je to 2,3MB logů (i shortlog má přes 5000 řádků a 201kB, jestli vás to zajímá). Ten jsem na server nedával a konference mi nedovolí ho poslat sem. Ale uživatelé gitu mohou provést

    git-rev-list --pretty=short v2.6.12..v2.6.13 | git-shortlog

    což ho vygeneruje. Pokud nechcete vidět nelineární začleňování, použijte "--no-merges".

    Jerome Pinot navrhl:

    Spuštěním gitu Linusově stromě

    $ git-whatchanged v2.6.12..v2.6.13 --pretty=full

    dostanete tohle:

    ftp://ngc891.blogdns.net/pub/linux/misc/ChangeLog-2.6.12-2.6.13.txt

    Ale pozor, má to 3,7MB.

    A Linus, neúnavný apoštol gitu, odpověděl:

    Daleko hezčí je provést

    git log --no-merges v2.6.12..v2.6.13

    což vrátí mnohem čitelnější výsledek.

    git-whatchanged se hodí, když chcete vidět soubory, které byly změněny (hlavně s parametrem "-p", který zobrazí celý diff), nebo když chcete výstup omezit na určitý subsystém ("git-whatchanged drivers/usb"). Ale když chcete jen vidět log, použijte "git log".

    Parametr "--pretty=full" ukáže informace i o člověku, který patch posílal (a s "git log" to jde také), ale o to asi většina lidí nestojí. Ve skutečnosti je většinou lepší použít "--pretty=short", což zobrazí pouze první řádky ("head-line" - řádek s předmětem emailu s patchem) zprávy.

    Kromě toho můžete výstup "git log" poslat rourou na "git-shortlog". Tak dostanete formát shortlogu (tj. pouze head-line a setříděné podle autorů).

    Kontroverzní článek o stavu grafiky v Linuxu, 44 e-mailů

    30. srp - 2. zář

    Jon Smirl řekl:

    Napsal jsem článek, který zkoumá současný Stav linuxové grafiky, a navrhuje možnou cestu dál. Jde o dlouhý text obsahující hodně technických podrobností, který by měl sloužit jako průvodce pro budoucí vývojáře. Pokud se podrobné části netýkají vaší oblasti práce, přeskočte je.

    http://www.freedesktop.org/~jonsmirl/graphics.html

    Mezi tématy jsou současný X server, framebuffer, Xgl, grafické ovladače, podpora více uživatelů, používání GPU a nový design serveru. Doufám, že vám článek pomůže s doplněním chybějích znalostí a budete si moct utvořit představu o oblasti grafiky.

    Text byl kontrolován, ale pokud i přesto obsahuje chyby, dejte mi prosím vědět. Názory na obsah také vítám.

    Během diskuze, kterou zpráva vyvolala, zrušil Daniel Stone, administrátor serveru freedesktop.org, Jonův účet. Jon na to řekl, že Daniel se rozhodl můj článek o stavu X serveru cenzurovat. Jeho chabá výmluva je, že jsem přestal pracovat na jádře Xegl. Zdá se, že tisíce řádek kódu a spravování fd.o nehrají roli. Daniel napsal v soukromém emailu: Provedl jsem několik čistek neaktivních účtů a projektů. Nejsi zdaleka první ani poslední. Už jsem takhle neuklízel dlouho, protože nebyl čas. Měl jsem teď příležitost se na fd.o zase podívat, a když jsem si uvědomil, že tvůj účet nedělá nic jiného, než že hostí HTML stránku, tak mi to stačilo, abych začal s úklidem. A právě teď pracuji na mnoha dalších dřímajících přispěvatelích. Po chvíli neveřejné diskuze si Daniel své rozhodnutí zjevně rozmyslel a Jonův účet a článek obnovil.

    Podpora Marvell SATA, 21 e-mailů

    30. srp - 7. zář

    Brett Russ napsal: Tohle je první veřejná verze mého libata kompatibilního nízkoúrovňového ovladače pro rodinu Marvell SATA. V současné době běží úspěšně v režimu PIO na čipu 6081. Na podpoře EDMA se pracuje a měla by být brzy hotova. Jeffu Garzikovi se kód líbil a chtěl ho dostat do oficiálního jádra co nejdříve. Brett se nevzpouzel a poslal aktualizovaný patch s korektním záznamem pro changelog a hlavičkou Signed-Off-By. Christoph Hellwig měl připomínky technického rázu, ale Jeff prohlásil, že chce patch i přesto protlačit. Christoph ho obvinil z přílišného autoritářství. Jeff reagoval: Dokud nepřiložíš ruku k dílu při správě 2.4.x, jsi pouze brzda bez technických argumentů. Jestli se tak chceš chovat, dej se na politiku. Já mám na práci důležitější věci.

    Brett poslal další aktualizovanou verzi patche (a Bogdan Costescu napsal: Díky! Na tento ovladač jsem čekal). Jeff patch aplikoval a technická diskuze pokračovala.

    Odstranění zastaralých funkcí; výzva správcům, aby aktualizovali ovladače, 10 e-mailů

    31. srp - 7. zář

    Russell King napsal:

    V souladu se souborem feature-removal.txt se chystám na brzké odstranění následujících funkcí:

    • register_serial
    • unregister_serial
    • uart_register_port
    • uart_unregister_port

    Některé ovladače však tyto funkce stále používají:

    drivers/char/mwave/mwavedd.c:   return register_serial(&serial);
    drivers/char/mwave/mwavedd.c:   unregister_serial(pDrvData->sLine);
    drivers/misc/ibmasm/uart.c:     sp->serial_line = register_serial(&serial);
    drivers/misc/ibmasm/uart.c:     unregister_serial(sp->serial_line);
    drivers/net/ioc3-eth.c:         register_serial(&req);
    drivers/net/ioc3-eth.c:         register_serial(&req);
    drivers/serial/serial_txx9.c:   line = uart_register_port(&serial_txx9_reg, &port);
    drivers/serial/serial_txx9.c:   uart_unregister_port(&serial_txx9_reg, line);

    Ty ovladače by skutečně měly být během pár dní opraveny, aby nepřestaly fungovat. Tímto tedy žádám správce zmíněných ovladačů, ať projeví trochu ochoty a své ovladače aktualizují.

    Bohužel některé z těch ovladačů neobsahují emailové adresy správců, ani nejsou uvedeny v souboru MAINTAINERS (mwavedd a serial_txx9).

    Tohle je poslední varování, pak budou funkce odstraněny.

    Kromě toho jsou tu následující ovladače, které deklarují funkce stejného jména. Jejich správci by měli zjistit, proč tomu tak je, a pokud to bude možné, odstranit je.

    drivers/serial/crisv10.c:register_serial(struct serial_struct *req)
    drivers/serial/crisv10.c:void unregister_serial(int line)

    Alan Cox s Russellem vyřešil ovladač mwave a Max Asbock poslal patch opravující ibmasm.

    Hádky vývojářů kvůli pravidlům posílaní patchů, 15 e-mailů

    8. zář

    Russell King napsal:

    Koukám, že DaveM převzal správcovství sériového subsystému. V budoucnu tedy všechny patche prosím posílejte jemu, díky. (Od úterka jsou všechny sériové ovladače v ARM nefunkční.)

    Díval bych se na to možná jinak, kdyby mě alespoň ze slušnosti zařadil do CC: poslaného patche (o kterém už jsem řekl akpm, že by jej měl odmítnout).

    Díky. To máme další subsystém, se kterým si už nemusím dělat hlavu.

    Alan Cox poznamenal: Pokud je to tak, nezapomeň prosím poslat Linusovi patch opravující soubor MAINTAINERS. Linus Torvalds se do toho vložil:

    Pánové, přestaňte blbnout. Rusellovi už jsem poslal soukromý email. A Alane, nevidím žádný důvod, proč bys měl ještě přilévat olej do ohně.

    Občas se stane chyba, ale vztekáním ji nenapravíte. Místo toho je potřeba říct, že ten a ten je idiot, protože něco pokazil, a přimět ho, aby chybu zase napravil.

    Nemusíte to provést uhlazeně a nadávání nevadí. Takže místo "Už si s váma nechci hrát, protože Davem udělal chybu", radši řekněte něco jako "Davem je zas*aný, natvrdlý pitomec, provedl tohle a je to chyba, protože ...".

    Vidíte? V obou případech si ulevíte. V druhém případě bude navíc vypadat hloupě ten, kdo chybu udělal. Ale v prvním případě jste to vy, kdo vypadá hloupě.


    V originálu Kernel Traffic 327 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.