abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1001 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 329

    17. 10. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4451×

    Používání linux/irq.h nebo asm/irq.h v ovladačích. Automatická konfigurace jádra. Russellovy projekty. Stěhování master.kernel.org do nového domova. Linux 2.6.14-rc2.

    Používání linux/irq.h nebo asm/irq.h v ovladačích, 5 e-mailů

    9. zář - 15. zář

    Alexander Viro napsal:

    Často se objevují chyby v přenositelnosti kódu, když se někdo rozhodne začlenit do ovladače linux/irq.h místo asm/irq.h. Skoro vždy je to špatný postup a např. na ARM to způsobuje okamžité problémy.

    Takže udělám následující:

    • Zkontroluji všechna stávající začlenění linux/irq.h; např. v arch/x86_64 byla až na dva případy všechna 100% zbytečná, jedno mělo být asm/irq.h a druhé asm/irq.h + asm/hw_irq.h. Jediným oprávněným uživatelem linux/irq.h na amd64 je asm/hardirq.h.

      Situace na dalších místech v arch/* je podobná - většina začlenění není vůbec potřeba.

    • Odstraním nesmyslná začlenění, architekturu po architektuře - u všech, které jsou v hlavním stromě. Přehodím ta, která by měla začleňovat asm/irq.h.
    • Stávající obsah linux/irq.h dám do asm-generic/hardirq.h (ve skutečnosti je to přesně tohle - deklarace pro hardirq kód, relevantní na mnoha, ale ne všech architekturách).
    • Přehodím zbývající uživatele linux/irq.h na asm-generic/hardirq.h (opět u architektur, které jsou v hlavním jádře).
    • Nahradím obsah linux/irq.h tímto: #warning a #include <asm-generic/hardirq.h>.
    • Po 2.6.14 zruším linux/irq.h úplně.

    Námitky? Tahle varianta nechává lidem, kteří spravují kód mimo hlavní strom, na provedení oprav čas až do 2.6.15 - a to je opravdu více než dost...

    Ale Geert Uytterhoeven navrhl: Nebylo by logičtější udělat preferovaný include z linux/irq.h? Většinou jsou verze v linux/* upřednostňovány před asm/*. Matthew Wilcox odpověděl: Není téměř žádný důvod pro to, aby <*/irq.h> vůbec existovalo. Skoro všechny ovladače ve skutečnosti chtějí <linux/interrupt.h>. Jenže Christoph Hellwig poukázal na to, že <linux/interrupt.h> neobsahuje <asm/irq.h> a některé architektury tam mají důležité prototypy. Vlákno skončilo bez jasného rozhodnutí, jestli je lepší dávat přednost linux/irq.h nebo asm/irq.h.

    Automatická konfigurace jádra, 42 e-mailů

    14. zář - 17. zář

    Ahmad Reza Cheraghi napsal:

    Napsal jsem systém pro vytváření souboru .config na základě hardwaru v systému. Bylo by fajn, kdybyste mi řekli váš názor.

    úvod:
    http://www.energyparty.de/ahmad/readme

    jaderný patch:
    www.energyparty.de/ahmad/autoconfig_0_1_patch.tgz

    zdrojové kódy:
    http://www.energyparty.de/ahmad/autoconfig_0_1.tgz

    Hodně lidem se nápad líbil a Hua Zhong řekl: Vypadá to, že existuje trend odrazovat běžné uživatele od používání jader z kernel.org. Ale s tím já většinou nesouhlasím. Roman Zippel se však stavěl skepticky k tomu, že by měl Ahmad (nebo kdokoliv jiný) dost energie na dokončení projektu. Měl pocit, že se jedná o obrovské množství práce, ale Ahmad a další věřili, že by šlo hodně obtíží obejít. Ahmad poblíž napsal:

    Chtěl bych říci, jak jsem na to přišel. Když jsem se poprvé bezúspěšně snažil nakonfigurovat jádro, pomyslel jsem si, proč nejde něco takového zařídit automaticky.

    Takže nejprve jsem to chtěl dělat např. pro ty, kdo neví co znamená volba "Enable loadable module support", a jestli ji mají povolit nebo ne. Teď už vím, že všechny věci automaticky dělat nelze (například souborové systémy nebo protokoly). A to je důvod pro systém. Aby mohl každý (tím myslím experty) přispět návrhem nejlepší odpovědi, a tak by mohly být i volby, včetně té zmíněné, rozhodnuty automaticky. Takže když bude někdo chtít použít nové jádro, neskončí zklamaný a nebude litovat, že Linux (nové jádro) vyzkoušel.

    Russellovy projekty, 7 e-mailů

    15. zář

    Alexander Viro poslal patch pro ovladač EPCA driver a Russella Kinga vložil do CC. Russell odpověděl: Díky za kopii, ale mě nezajímá žádný sériový ovladač, který nepoužívá hlavní sériové rozhraní. Nemám v úmyslu fungovat jako "člověk, který musí zkontrolovat každou změnu jen proto, že ovladač obsahuje slovo serial" - to není role, kterou jsem se rozhodl zastávat. Alexander reagoval:

    Hele, když vidím, jak vehementně si stěžuješ, když _nejsi_ v CC... radši to hraji na jistotu, abych neskončil jako správce sériového subsystému ;-).

    OK, takže od jakých věcí chceš kopie? Já tedy tipuji, že to bude arch/arm/*, include/asm-arm/*, drivers/serial/*, include/linux/serial*. No, a všechny změny tty rozhraní, kdybych se někdy do něčeho takového pustil... Něco chybí nebo přebývá?

    Russell odpověděl:

    V podstatě je to:

    arch/arm/*
    drivers/*/arm
    drivers/mfd/* (to platí teď, ale jestli bude i v budoucnu, to záleží na tom, co se tam objeví)
    drivers/mmc/*
    drivers/serial* (i když z toho jen ovladače využívající serial_core - bohužel to vypadá, že tam byly umístěny i ovladače, které serial_core nepoužívají)
    include/asm-arm/*
    include/linux/8250*
    include/linux/serial*
    fs/adfs/*

    Ale jsem i autorem některých ovladačů a u těch bych také samozřejmě ocenil CC.

    Stěhování master.kernel.org do nového domova, 12 e-mailů

    16. zář - 18. zář

    H. Peter Anvin hlásil:

    master.kernel.org bude offline počínaje dneškem krátce po 15:00 PDT/22:00 UTC, 16. září 2005; kvůli přesunu do Open Source Lab na oregonské státní univerzitě. Díky tomu budeme mít daleko lepší připojení a spolehlivější řešení záloh - kromě přístupu ke skutečnému NOC (síťové operační středisko).

    Velký dík Javieru Hendersonovi, který se nabídl, že stroj přiveze soukromým letadlem, aby se snížila doba offline.

    Předpokládáme, že bude zase online zítra kolem 12:00 PDT/19:00 UTC, v sobotu, 17. září. Nová IP adresa stroje bude 140.211.167.34.

    Po přesunu napsal Michael Marineau: Mimochodem, jste-li někdo zvědavý, tak Scott Kveton vystavil fotografie uvítacího výboru z dnešního rána :-).

    Na jiném místě poznamenal Linus Torvalds: No, tak už je zpátky online a funkční, jen to vypadá, že zrcadlení na veřejné stroje kernel.org možná zase nebylo zapnuto. A Kees Cook řekl: Kouslo se to, ale asi před hodinou jsem vše opravil. Právě byl dokončen první aktualizační cyklus a teď pracuje na kompletní denní synchronizaci, která bude chvilku trvat. Pak se zase naběhne na pravidelné aktualizační cykly.

    Linux 2.6.14-rc2, 38 e-mailů

    19. zář - 21. zář

    Na mezinárodní den "Mluvte jako piráti" oznámil Linus Torvalds Linux-2.6.14-rc2:

    Ahoj suchozemský krysy!

    Tady máte Linux-2.6.14-rc2.

    Nic moc extra, vy prašiví psi, ale byly začleněny změny v ALSA, LSM, audit a watchdog, které chyběly v -rc1. Také nová várka věcí od Andrewa. Ale kolem a kolem je to celkem rozumné - jak je vidět z připojeného zkráceného logu.

    Arrr!

    Martin J. Bligh ohlásil: SCSI je v několika případech nefunkční kvůli absence patche, který přikládám. A to znamená, že některé z testovacích strojů nemohly nabootovat. Jamesi, je nějaká šance dostat to do hlavního jádra? James Bottomley odpověděl: Už tam je... bohužel těsně po 2.6.14-rc2, ale když použiješ poslední verzi z git, měl by tam být. A Martin byl spokojen.


    V originálu Kernel Traffic 329 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.10.2005 13:35 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 329
    a pak, ze lidi od FSF a OSS jsou socky... zajimalo by me kolik lidi z teto oblasti ma vlastni letadlo... ;]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    17.10.2005 14:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 329
    Podle mě z toho nevyplývá, že by to soukromé letadlo bylo jeho. Spousta lidí létá, ale letadlo nevlastní. Mohl si ho půjčit.
    17.10.2005 20:31 puco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 329
    To je USA, kludne ho moze aj vlastnit. Proste ma hobby a postupne si zarobil.
    18.10.2005 09:48 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny 329
    Ach jo, ja propasnul "Talk Like a Pirate Day" :-(((

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.