abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    17. 1. 2013 | Michal Polák | Různé | 13965×

    Nejen u softwaru řešíte licence. Svoje licence nebo podmínky použití totiž mají také fotografie a obrázky, kterých je na internetu spoustu. Jen některé ovšem můžete použít k jiným než studijním či ryze osobním účelům. Hledání „použitelných“ fotografií může usnadnit třeba Wikipedia.org nebo Flickr.com, na který se zaměříme. Velké množství fotografií nahraných na druhém uvedeném webu je totiž zveřejněno pod licencí Creative Commons.

    Obsah

    Nevýhoda klasických vyhledávačů

    link

    Na internetu je bezpočet fotografií a obrázků. Jejich vyhledávání přes klasické webové vyhledávače má ale celou řadu nevýhod. Krom fotografií často narážíte i na webovou grafiku a všechny „obrázkové“ formáty, které mají ve svém názvu nebo na dané stránce hledanou frázi. Jejich kvalita je často malá, těžko se zjišťuje skutečný autor, a pokud už zjistíte podmínky užití, tak to je většinou all rights reserved…

    Ideální je sice používat vlastní fotografie, ale ne vždy máte možnosti je pořídit. Proto jsem se sám v minulosti rozhlížel po zdrojích, odkud je získat legální cestou s klidem na duši. Vedle Wikipedie, využívající Creative Commons, je tu také Flickr.com, jenž zprostředkovává fotografie právě pod CC.

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    Flickr.com se představuje

    link

    Flickr.com je komunitním webem. Každý kdo se na něj přihlásí, může sdílet ostatním své fotografie i videa. Každá fotografie má proto uvedeného svého autora. Respektive osobu, která obsah pod svým účtem nahrála a souhlasila s podmínkami webu. Přihlásit se přitom může úplně každý kdo má účet na Yahoo, ale také u Googlu nebo Facebooku. Většina nových uživatelů proto není nucena si vytvářet zcela nový účet, ale může použít některý ze stávajících.

    Velkou výhodou na Flickru je, že můžete kontaktovat jednotlivé uploadery. Zajímají vás okolnosti pořízení fotografie? Chcete se zeptat na související? Potřebujete upřesnit nebo se pozeptat nad použití fotografií? Není nic jednoduššího, než daného uživatele kontaktovat a zeptat se jej. Řada z nich je přitom velmi přátelská a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že často odpoví.

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    Rozlišení a…

    link

    Při kliknutím pravým tlačítkem myši na jakoukoliv fotografii se zobrazí okénko nebo chcete-li nabídka s možnostmi stažení v různých rozlišení a autorskými právy. Dostupná rozlišení záleží na každém uploaderu, zda se rozhodne obrázek uvolnit i v originále, nebo třeba jen v takovém „monitorovém“ rozlišení. Výhodou je i to, že o menší náhledy se postará automaticky Flickr, takže jich je často opravdu hodně a vy si můžete rovnou stáhnout fotografii v takové velikosti, kterou potřebujete.

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    …podmínky použití

    link

    Podmínky použití fotografií jsou specifikována přes Creative Commons, zkráceně CC. Připomeňme, že se jedná o jakási licenční schémata, podle kterých se může každý autor rozhodnout, za jakých podmínek zveřejní a dá ostatním k dispozici svoje dílo. Celé to zastřešuje stejnojmenná nezisková organizace; jedním z jejích cílů je rozšiřovat množství děl přístupných veřejnosti k legálnímu používání.

    Creative Commons tedy nejde cestou jednoznačně určených podmínek, ale dává každému na výběr. Jednotlivé podmínky jsou přitom znázorněny jednoduše ve formě snadno pochopitelných piktogramů a lze je různě kombinovat.

    V rychlosti můžeme uvést:

    • CC BY klade povinnost uvést autora.
    • CC SA klade povinnost zachovat licenci.
    • CC ND neumožňuje zasahovat do díla.
    • CC NC říká, že dílo může být použito nekomerčně.

    Ve výsledku proto může vzniknout kombinace, kdy nemůžete použít dílo komerčně ani do něj zasahovat. Naopak ale může autor svolit jak ke komerčnímu použití, tak k možnosti upravit dílo aniž byste zachovali licenci. Přehled jednotlivých kombinací včetně příkladů ukazuje na samostatné stránce i sám Flickr.com.

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    Samozřejmě je velkým problémem rozdílný právní výklad a chápání jednotlivých podmínek v jednotlivých zemích. Nejčastěji se jedná o komerční použití, které bývá někde chápáno ve smyslu použití k prodeji, v reklamě; zatímco jinde je chápáno obecně jako komerční, pokud se použije se třeba na webu financovaném z provozu reklam. V takovém případě je nejlepší 1) počítat s horší variantou, 2) kontaktovat autora a dotázat se jej.

    Druhou možnost jsem v nedávné době vyzkoušel, kdy jsem našel vhodnou a unikátní fotografii do svého článku. Věděl jsem že bude zveřejněn v časopise, za který čtenáři platí, a u fotografie bylo uvedeno nekomerční použití. Přesto jsem se rozhodl kontaktovat autora a ten s použitím souhlasil. Na oplátku jsem jej ubezpečil, že bude uveden jako autor přímo u fotografie a zašlu mu článek, až vyjde.

    Snadné, ale užitečné vyhledávání

    link

    Podle CC lze na Flickru také vyhledávat. Stačí, když kliknete na Advanced Search. Úplně dole pak naleznete možnost Only search within Creative Commons-licensed content (hledat pouze obsah pod licencí Creative Commons). Hned poté se otevřou další dvě zaškrtávací tlačítka, a to Find content to use commercially (Hledat obsah ke komerčnímu užití) a Find content to modify, adapt, or build upon (Hledat obsah ke změně nebo přizpůsobení).

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    Udělali jsme proto malý test. Při rychlém vyhledávání fráze „space rocket“ vyhodí Flickr.com celkem 20 126 výsledků. Pod CC licencí se vyhledá 14 401 výsledků, tj. úctyhodných 71 % všech všech fotografií. Při zaškrtnutí možnosti změn, tedy CC ND, je 9 977 výsledků a nakonec komerčně lze použít 4 180 najitých výsledků, což je v tomto případě pětina všech výsledků obecně.

    Na Flickr.com však můžete vyhledávat i podle typu ve smyslu fotografie, screenshotu nebo kresby. Stejně tak podle typu formátu média, přičemž krom fotografií jakožto obrázků jsou k dispozici také videa, i když je jich podstatně méně. A nakonec můžete vyhledávat i podle toho, kdy byla fotografie pořízena nebo nahrána.

    Nastavení při uploadu

    link

    Nahrání fotografie nebo videa uskutečníte přes tlačítko Upload. V prvním kroku vyberete na disku soubor k nahrání. Poté se vám po levé straně ukáže název a několik možností.

    V první řadě můžete přidělit tagy. Tedy zjednodušeně řečeno klíčová slova, podle kterých si bude moci uživatel vyfiltrovat fotografie a uvidí i tu vaší. Pak lze přidat jednotlivé lidi, například ty vyfotografované na snímku, a to buď plným jménem nebo přímo e-mailem. A před naposledy bychom neměli zapomenout zmínit vytváření setů (svým způsobem složek) a skupin.

    Pod nadpisem Owner settings (vlastnická nastavení) pak nastavujete právě podmínky CC a také možnost zobrazit fotografii všem nebo třeba jen svým přátelům či rodině. V případě Creative Commons vybíráte z celkem šesti kombinací. Přičemž pokud nenastavíte, u fotografie se automaticky nastaví All rights reserved (Všechna práva vyhrazena).

    Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com

    V příštích článcích se podíváme na Wikipedii a trochu si zkonkretizujeme podmínky Creative Commons, jeho značení a použití.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.1.2013 12:28 lukipuki | skóre: 4 | blog: | Štokholm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Obrázky s dobrou licenciou sa dajú vyhľadávať aj pomocou Google Images, treba len ísť do Advanced Search a nastaviť usage rights.
    /dev/null: Permission denied
    D.A.Tiger avatar 17.1.2013 12:35 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Já kolikrát hledám přesný opak. Kreslené sprity, vektorové obrázky, tiles packy, atd... nejlépe s CC licencí. taky to nebývá zrovna nejednoduší...
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    17.1.2013 14:25 dave_007
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualita stoleti
    To je tedy opravdu zhava aktualita ...
    gtz avatar 17.1.2013 22:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    To má být jako co? Článek? Návod? Někdo oprášil sto let starý článek? Nevím, ale tak mi to připadá.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.1.2013 15:11 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Aby ses neposral.
    gtz avatar 18.1.2013 15:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Jako proč? nevím proč vůbec nějaký takový článek vznikl. Flickr je tu už hodně dlouho a kdyby ten článek byl před 5 lety tak možná, ale nyní ne.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.1.2013 16:13 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    No že něco znáš ty neznamená že to znají všichni. když to přeženu ad absurdum tak někdo napíše článek o nějakém méně známém nastavení např. apache a jiný začne křičet že to je blbost, že to už existuje dlouho, on to zná tak proč to vůbec někdo píše.

    Nehledě na to že pokud to někoho nezajímá tak hned podle titulku pozná o čem článek bude a nemusí to číst, psát do komentářů že to je k ničemu je k ničemu a trapné.
    gtz avatar 18.1.2013 16:25 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Já jsem ten článek otvíral s tím, že se třeba dozvím něco nového (např. jací jsou klienti pro up/down, jak lze s flickrem dále pracovat, informace o nějakých bulk-downloaderech apod). Ale to co tam je není nic nového. Je to jen a jen popis vnitřního ústrojí flickru. Jaké méně známé nastavení flickru myslíš?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.1.2013 16:39 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Žádné konkrétní, dával jsme to jako příklad - někdo napíše o něčem co druhý zná ale třetí ne a druhý hned začne vykřikovat že to je blbost o tom psát protože on o tom ví.

    Podobné jsou výkřiky typu: "proč sem píšete zprávičku o XY, na webu YZ to vyšlo už včera".
    gtz avatar 18.1.2013 19:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Toto je jen návod k použití nic jiného. Uvítal bych bližší technické info.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.1.2013 09:13 daks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Na rozdíl od těch, kteří po přečtení a zjištění, že se v článku nejedná o žádnou novinku zřejmě s.e.r.o.u atomový hřiby, musím říct, že pro mě je článek zajímavým shrnutím a popisem možností Flickr.com. Ano, tyhle informace se mi jako občasnému návštěvníkovi Flickru hodí a děkuju za ně.
    18.1.2013 09:55 dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Pokud povazujete udiv nad tim, ze se nekomu jeste chce psat o flikru, za srani atomovych hribu, uprimne Vam gratuluji. Jak vsichni vime "podle sebe soudim Tebe" ...
    18.1.2013 12:23 daks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Díky...
    6.6.2013 14:15 Arno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Já vím, diskuze odezněla před 140 dny, ale nedá mi to, abych nepoznamenal, že je to pořád stejné. Někdo něco napíše v dobré víře, že někomu pomůže a hned se strhne hurónský řev věčných remcalů. Proč si vždy myslí, že je to psáno jenom pro ně? Proč nemyslí na to, že se na text na webu dostávají i lidé, kteří jsou zde poprvé, nebo prostě hledají odpovědi na své problémy? Já jsem na svém blogu zavřel komunikaci jen proto, že nemíním dávat prostor pro neužitečné kecy sebestředných ubožáků. Takže můj dojem? Článek jsem si přečetl a dozvěděl jsem se co potřebuji a vůbec mne nezajímá, že to už někdy někdo napsal, nebo že to je pro geniální surfaře moc snadné či staré! Děkuji autorovi - i po 140-ti dnech. Arno.
    21.8.2018 13:57 gayanbelousova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jednoduše na (použitelné) fotografie ve Flickr.com
    Obtains this facet of the interface Webnode pleasing alternatives that you would AndroidTVSetting Google needs to motivate even more programmers Features of Android TV Box running traditional Android, Android TV Box the very first design with the ability of streaming Android TV Box virtually two times that of its local competitors and official source delight in among the widest choices of desktop-level.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.