abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (68%)
     (7%)
     (12%)
     (13%)
    Celkem 188 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Adabas - II

    13. 2. 2003 | Jaroslav Kysel | Návody | 5396×

    Instalace a nastavení. Konfigurační nástroje. Vytvoření nové databáze.

    Instalace, konfigurace

    ADABAS je obsahem balíčku ADABAS D 12.0 (Personal Edition for Linux) v distribuci SuSE. Příklady budou použity konkrétně z distribuce SuSE 7.3. Samotnou databázi ADABAS představuje balíček adabas12, na který se dají pověsit další dva: ada12docen - tento představuje dokumentaci k ADABASu (vřele doporučuji nainstalovat také) a ada12mydb, což je demo databáze. Další odstavec, protože se týká popisu běžné instalace, může nezačátečník přeskočit.

    Instalace zabere asi 160MB a můžeme ji provést např. přes YaST2 control centrum (k tomu budete potřebovat rootovské oprávnění). V sekci Software vyberte Instalovat/odebrat balíky. Přes tlačítko Hledat se vám zobrazí mezi jinými i výše uvedené balíčky, které si můžete vybrat. Po stisku OK po vás bude instalátor chtít CD5 z distribuce, kde jsou balíčky uloženy, a po proběhnutí instalace se můžete podívat na první stránku dokumentace $ADR/adabas/aad/v1200/eng/html/0_index.htm (pokud jste ovšem zvolili i ada12docen). ADABAS se tedy naistaluje do $ADR/adabas adresáře (v podstatě je jedná o HOME adresář uživatele adabas - odpovídá za administraci databáze) s jeho pracovním podadresářem aad a licenčním common. Je vhodné vytvořit pro tohoto uživatele home adresář v /home a přes linky přistupovat k výše uvedenému adresáři (není to ale nutné - pouze to zpřehlední konta uživatelů). Adresář aad se dělí na datový a "výkonný" v1200, kde najdete všechny ovládací soubory k ADABASu. Pokud nebudete při administraci pracovat s uživatelem adabas, přidejte do seznamu proměnných v prostředí vašeho správce databáze DBROOT=$ADR/adabas/aad/v1200.

    Tímto jsme naistalovali ADABAS jako takový a můžeme se vrhnout na vytvoření (a zároveň konfiguraci) naší nové testovací databáze. Musíme počítat s tím, že samotná databáze spolyká také nějaké místo a diagnostické soubory (pokud nepočítáme backupy) zaberou cca 3MB na disku. Pro ADABAS je nutné minimální místo 12MB na disku - je to dáno systémovými tabulkami, které obstarávají běh databáze. Takže počítejme pro náš jednoduchý příklad databáze s místem na disku cca 20MB.

    Databáze je určena jménem SERVERDB, což představuje jméno databáze, kterou chceme vytvořit. ADABAS obsahuje nástroje, kterými můžeme databázi administrovat (v $ADR/adabas/aad/v1200/bin), můžeme použít xcontrol nebo adcontrol (grafická podoba xcontrol s málo věcmi navíc). My použijeme xcontrol: po spuštění se nám interaktivně zobrazuje menu s dotazy na controluser, password a serverdb. Defaultně je jméno controluser "control". Pokud databáze ještě neexistuje (a naše ještě ne), zapíšeme do SERVERDB název nové databáze, například TEST. Po potvrzení nadefinujeme na další obrazovce uživatele pro nově vzniklou databázi. Další obrazovkou definujeme základní vlastnosti pro běh databáze. Podrobnější informace naleznete v dokumentaci, nám postačí ponechat defaultní hodnoty, jen u MAXUSERTASKS změňte hodnotu na 3 z důvodu licenční politiky. Další vlastnosti se mohou také ponechat defaultní, až se dostaneme k zadání DEVSPACE.

    V této části konfigurace se definuje místo na disku, kam se budou ukládat data databáze. Nejedná se jenom o samotná uživatelská data, ale i o systémová, transakční a archivační. Přitom se může použít souborový systém stávající (nastavení F), či RAW. Pro naši potřebu použijeme souborový systém a nadefinujeme soubory s absolutní cestou do existujících adresářů s předpokládanými velikostmi (u velikostí se definují 4k stránky, minimum u TRANSLOGu je 500 a u ARCHLOGu 1500).

    V případě, že během života běhu databáze zjistíte, že vám nedostačuje místo v databázi - databáze spadne na nedostatečně velké nadefinované velikosti filů - v konfiguraci je možno je měnit a přidat další. Samozřejmě na disku, kam definujete cestu, místo musí být.

    Poté jenom potvrdíte úmysl vytvořit novou databázi a sledujete jednotlivé fáze vytváření (o průběhu tvorby systémových tabulek, diagnostiky, definování a samotném startu databáze vás xcontrol informuje).

    V případě nějaké chyby se můžete vrátit (listujete nezvykle F7 dozadu a F5 dopředu) a podle protokolu chybu opravit. Je možné, že zde se "zaseknete" a databáze se vám nebude chtít rozjet. Příčin může být několik, ale než začnete s nějakou hloubkovou analýzou, zkontrolujte si práva v adresářích, kde chcete databázi vytvořit. Také není vhodné databázi vytvářet jako root. Po úspěšném vytvoření a nastartování vaší nové databáze se dostanete do řídící obrazovky databáze. Zde jsou online informace o právě běžící databázi jako zaplnění daty, logy, uživateli. Vaši databázi zde můžete také nahazovat, shazovat, backupovat, obnovovat, konfigurovat, diagnostikovat.

    Příště se podíváme na administraci a na něco malého s daty.

    Související články

    Odkazy a zdroje

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.2.2003 13:36 Slave
    Rozbalit Rozbalit vše :)
    Pěkně polopatě - dokonce i mně se to rozjelo :)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.