abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 107 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    TrueType fonty pro Mozillu podruhé

    5. 8. 2002 | Ondřej Prokop | Návody | 16609×

    Další rady doplňující předchozí článek.

    Tento článek navazuje na předchozí - Instalace TrueType fontů do Mozilly - a předpokládá nastavení Mozilly popsané v tomto článku.

    Zapnutí podpory TTF

    Po naistalování Mozilly pomoci instalátoru z www.mozilla.org není podpora vyhlazování pro TTF fonty zapnutá. Doposud jsem používal RPM balíky z ftp.suse.com, kde byla tato podpora zapnutá. V jiných případech je třeba editovat soubor ../mozilla/defaults/pref/unix.js:

    // TrueType
    pref("font.FreeType2.enable", true);

    a doplnit řádek, kde máme uloženy TrueType fonty

    pref("font.directory.truetype.1", "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype");

    Defaultní písmo zůstává nevyhlazené

    Na WWW stránkách bez definovaného fontu, jako např. http://www.linux.cz/lists/archive/linux/, nejsou fonty vyhlazené. Řešením je do souboru ~/.mozilla/uživatel/pár_nesmyslných_znaků/prefs.js doplnit řádek:

    user_pref("font.default", "nazev_fontu");
    například
    user_pref("font.default", "verdana");.

    Ale pozor! Tento parametr standardně očekává hodnoty "sans serif" nebo "serif", proto nefunguje hodnota z více slov např. "times new roman" - tyká se to verze 1.1a. Jestli je to chyba, nebo vlastnost nevím. Ve verzi Mozilly z 3.8.2002 můžeme použít parametr s více slovy, tento parametr po restartu Mozilly zůstane prázdný, ale písmo zůstane zachováno.

    Původní stav
    screenshot před

    Současný stav
    screenshot po

    Kombinace vyhlazeného i nevyhlazeného písma

    Na některých WWW stránkách je současně písmo vyhlazené i nevyhlazené. Příklad najdete např: zpravy.idnes.cz, stránka je kromě nadpisů vyhlazená.

    Řešení: zakázat použití jiných, než definovaných fontů. V Preferences Mozilly v záložce Fonts odškrkneme položku Allow documents to use other fonts. To znamená, že Mozilla zobrazí jen fonty, které máte nadefinovány v záložce Fonts + default font. Tato volba je sporná, - prosím vyberte si dle vlastního uvážení.

    Původní stav
    screenshot před
    Současný stav
    screenshot po
    Neproporcionální text zůstává nevyhlazený

    Při použití tagu <TT> (neproporciální text) písmo zůstane nevyhlazené. Typický příklad archív Linuxové konference, třeba tento email. Zprvu jsem si myslel, Mozilla použije jiný než TTF font, ale nakonec jsem zjistil, že i když místo písma pro neproporciální text (volba Monospace) použiji např. Verdanu, taky zůstane nevyhlazená. Řešení neznám, je to asi chyba Mozilly. Například:

    ukázka

    nebo

    Vyhlazení fontů není kvalitní

    Pro vyhlazování se používaji knihovny freetype2 - viz freetype.org. Na těchto stránkách najdeme odpověd, proč vyhlazování v Linuxu je takové, jaké je. SuSE 8.0 používá freetype2-2.0.8, vyzkoušel jsem nejnovější freetype2-2.1.2, avšak nezjistil jsem žádný rozdíl mezi kvalitou zobrazení.

    Ondřej Prokop

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.8.2002 22:14 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše A stejne nic
    A stejne mi to nefunguje a nefunguje. To jsem blazen ... nebo blbej blllllbbb ...
    6.8.2002 06:52 ik | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše A stejne nic
    Jakou verzi mozilly pouzivate? 1.0 instalovanou z rpm baliku?
    6.8.2002 23:06 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše A stejne nic
    Ted zrovna 1.1b instalovanou z tar.gz primo "od vyrobce" ;-) (mozilla.org, ovsem).
    7.8.2002 08:11 Ondrej Prokop
    Rozbalit Rozbalit vše A stejne nic
    A jakou verzi Xfree?
    Bob Bobovich avatar 6.8.2002 08:38 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše A stejne nic
    Tak to jsem na tom podobne - mam doma i v praci identickou instalaci SuSE 7.3. V praci mi ttf v mozille jede, doma ni nahodou. To jsem z toho yelen :(
    7.8.2002 12:54 Václav Halík
    Rozbalit Rozbalit vše Hmm de to ale ne moc dobre
    Mam SuSE 7.2 XFree 4.1 (nebo 4.2 ted fakt nevim pisu z jineho compu). A treba na ROOTu se zprávy zlepšili ale hlavní text o moc lepší není, nechápu proč.

    Jeste to skusim s tim rozmazáním co nekdo doporučoval a celé to projít.

    Jinak docela hezkej a užitečnej článek.

    8.8.2002 09:41 frank
    Rozbalit Rozbalit vše bacha na oci
    Muj nazor je, ze vyhlazovane fonty jsou sice na prvni pohled hezke, ale zkuste s takovym nastavenim pracovat 8 hodin v kuse - oci jsou daleko vice unavene, nez kdyz se pouziji "zubate" fonty bez AA.
    8.8.2002 21:21 Pavouk
    Rozbalit Rozbalit vše bacha na oci
    Souhlasim. Ja pouzivam jiz dlouho nevyhlazovane fonty tusim Type 1. Konkretne Adobe-Courier, Times, Helvetica. Dulezite je z distribuce vyhodit fonty se stejnymi nazvy od pismolijny URW. Tyhle fonty jsou zmrsene a Mozilla jim dava prednost pred Adobe. Jakmile je vyhodite, bude vse vypadat obstojne. Problem se tyka X obecne a tyhle zmrsene ISO-8859-2 fonty se dodavaji v ruznych distribucich (Redhat, Mandrake) jiz nekolik let.
    12.8.2002 13:20 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazení fontů není kvalitní
    Podival jsem se na freetype.org a moc to nechapu (slabsi anglictina). To, ze vyhlazovani v Linuxu neni tak dobre jako ve windowsech je zpusobeno tim, ze Adobe ma patentovanou technologii? Nebo co? Kazdy asi muze pozorovat, ze napr. pismo Verdana nevypada v KDE tak jako ve Windowsech. Je to videt treba na pismenu "s", ktere, pokud je malé velikosti, ma osklive zesilenou stredni cast, nedotazena cislice 6, deformovane male "m", atd...
    16.8.2002 12:58 Libor Choholaty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhlazení fontů není kvalitní
    Podivejte se na domovskou stranku freetype.org, tam najdete duvody. True Type fonty obsahuji patentovane algoritmy na dokreslovani tvaru pisem pro male velikosti a tyhle algoritmy nelze ve freetype pouzit. Mam pocit, ze pisou, jak to zapnout, ale standardne je to vypnute, aby je MS a Adobe nehonili po soudech.
    14.8.2002 12:16 Adam Velebil | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše experimantal xft mozilla
    Zdravim. Vyzkousel jsem uvedeny postup a vse fungovalo, jen se mi ty vyhlazene fonty zdaly stale nejak kostrbate. Stahl jsem tedy "vyzkousenou" Mozillu 1.0 z experimental vetve a rozdil jde videt na prvni pohled. RPMka najdete na ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla/experimental/xft. Pro jine distribuce(mam Slack8.1) staci rpm "otevrit" v mc a nakopirovat na /. Funguje dobre i s Galeonem, jen se musi nastavit FONTCONFIG_PATH aby se nasly fonty.
    16.8.2002 09:03 receptor09
    Rozbalit Rozbalit vše a je po TrueTypu!!!
    viz. zmena licencni politiky M$ (nevadi, snad nekdo zacne vyvijet "hezky" fonty i pro Linux)
    22.8.2002 13:21 Peter Lehotsky
    Rozbalit Rozbalit vše a je po TrueTypu!!!
    Doporucuji "vyprodeje" CD a knih (takove ty obchudky v praze jich je X). Ja jsem si koupil CD s cca 1000 TTF fonty za nejakych 50kc a jsem v pohode :-). Pokud by byl nejaky problem mohu dolozit orig. CD a uctenku a klidne si mohou honit prodejce a pak vyrobce CD, ja to totiz koupil. P Lehotsky
    17.8.2002 10:50 Adam Velebil | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Nastaveni defaultnich fontu
    V xft mozille jsou defaultne nastavene neprilis pekne fonty(Verdana jako sans-serif, ...). Upravil jsem proto poradi preferenci fontu v $MOZILLA_DIR/res/Xft/fonts.conf. Arial vypada jako sans-serif opravdu lepe. Screenshot je tady.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.