abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 107 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Fonty v Mozille - III

    10. 9. 2002 | Ondřej Prokop | Návody | 15353×

    aneb jde to i bez Truetype
    Úvod

    Pro tento článek byla použita distribuce SuSE 8.0, situace v jiných distribucích je však podobná.

    V předešlých článcích (1, 2) jsme si ukázali, jak nastavit vzhled písma v prohlížeči Mozilla pomocí TTF fontů Microsoft. Bohužel tyto fonty již nejsou dostupné na WWW stránkách. Proto jsem hledal jiné řešení a výsledek je překvapující.

    Po standardní instalaci SuSE 8.0 a instalaci Mozilly vypadají stránky www.zive.cz zhruba takhle:


    Výsledek je otřesný a naprosto nepoužitelný, začínající uživatel, který si nainstaluje tuto distribuci Linuxu pro vyzkoušení, se podle mého názoru vrátí ke svým Windows a bude si myslet o Linuxové komunitě, že snad není normální.

    Další řešení

    Náprava je jednoduchá. Firma SuSE se asi rozhodla nahradit kvalitu kvantitou, a proto ve standardní instalaci najdeme mnoho různých fontů v kodování ISO-8859-2. Navíc jsou jména fontů aliasovány, takže najdeme ve výpisu fontů např courier new, což je název Microsoftího fontu, který samozřejmě v systému není.

    Po odstranění těchto balíků:

    • ifnteuro
    • xfntl2
    • xfntscl
    • xfntscl2
    a restartu bude vypadat výsledek zobrazení takto:

    Stále nic moc, ale stačí nastavit minimální velikost fontu na 12. (Edit/Preferences/Appearance/Fonts/Minimum font size). Výsledek:

    Poznámka: škoda, že jsem neudělal náhled u prvního obrázku s nastavenou min. velikostí fontu, ono to vypadá ještě hůř než první obrázek.

    Nastavení fontu jsem ponechal na původních hodnotách:

    Zkuste porovnat stránky Tiscali s TrueType fonty a dnešními úpravami.

    Závěr

    Situace v Linuxu v oblasti fontů není nijak růžová, uživatelé stále narážejí na problémy se zobrazováním a kódováním fontů. Myslím si, že postup Microsoftu ve Windows je správný. Windows 3.11 - XP obsahují cca 5 základních druhů písma a aplikace spoléhají, že v systému jsou. V Linuxu máme na výběr z mnoha fontů, ale každá aplikace chce svůj font a když v systému chybí, tak použije první font, na který přijde, takže výsledek je potom strašný. Názvy písem jsou různě aliasovány, z čehož vznikne hotový guláš.

    Přeji si, aby byly v každé linuxové distribuci základní druhy písma stejné a aby všechny aplikace tyto písma využívaly. Jestli bude někdo chtít si nainstaloval další druhy písma a používat je v aplikacích, je to jen otázka jeho vlastního uvážení a volby.

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.9.2002 17:13 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše ??
    Mozna jsem neco prehledl ci se mne vykourilo z hlavy, ale kdyz ja instaloval SuSE 8.0, byly fonty v Mozille (ale i jinde) hned napoprve vcelku k svetu (prednastaveny Adobe)... Snad jedine minimalni velikost fontu jsem nastavoval.... Tu hruzu z prvniho obrazku jsem zazil naposled u RedHatu :-))
    22.2.2003 01:27 vn
    Rozbalit Rozbalit vše nefacha
    mam RH 8.0 a mozillu s xft. v Rh 8.0 se nepouziva na fonty XF86 ale XFS. Nasledoval jsem popisu ale bohuzel stale nemam v mozille navyber ty MS fonty..co stim ? ;( vyhlazene vypadaj ty linuxove taky good, ale stranky nevypadaj tak jak by meli.. neexistuje nakej soft co by to proste nastavil ? ukazal bych mu cestu a on by to tomu XFS nejak narval ? :( vn@kamarad.cz
    11.9.2002 11:13 Kocour_easy
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Zdravim, mam Red Hat 7.3+mozila 1.1b .Podarilo se mi nakonfigurovat TTF v mozille.Akorat fonty v zahlavi(FILE/EDIT/VIEW....) jsou velice male a nevim kde toto zvetsit. DIK
    11.9.2002 16:11 RaBL
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Mam podobny problem - fonty v menu jsou hnusne a kostrbate. Kdyby nekdo poradil jak na to, byl bych take velice vdecny. Pouzivam RH 7.3 + Mozilla 1.1.
    20.9.2002 10:49 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    ~/.mozilla/default/blebleble/chrome/userChrome.css
    Co se tyce nastaveni minimalni velikosti fontu. Doporucuji neponechavat nastaveni DPI na systemu, ale pouzit mozilli pravitko.
    12.9.2002 14:04 Coolman | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    A pouzivas KDE nebo GNOME? Tyto polozky "obhospodaruji" spravci oken, tak hledej tam.
    12.9.2002 22:28 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    zdravim,myslim ze musi byt neco s mozillou 1.1 :-),verze 1.0 vypadala uplne super,ale po instalaci 1.1 se to zmrsilo :-( trosku sem se hrabal ve skinu takze uz to je skoro vsude v poradku...ale stejne,asi zmenili(tzn. zacli pouzivat jine) nejake "defaultni" pismo
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    17.9.2002 00:12 tomas jedno
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Zdravim, velikost pismen v zahlavi zmenis v: /usr/lib/mozilla-1.1/defaults/pref/unix.js a radka : // below a certian pixel size outline scaled fonts produce poor results pref("font.scale.outline.min", 12); teda alespon u mne to je fcni
    18.9.2002 09:09 kocour_easy
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Nakonec jsem to vyresil, ze nepouzival jsem rpm pro red-hat 7.3 ale stahnul jsem si mozil-sea instalator a uz je vse v poradku.
    11.9.2002 14:14 BruXy (bruxy_at_regnet_dot_cz)
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    Dobry den, fonty od M$ nejsou zase tak uplne nedostupne, jak by si nekdo mohl myslet, archiv je napr. ZDE. A primo na strankach M$ je z fontu k dispozici jeste tohle a taky toto. Snad si z toho vyberete :)
    20.9.2002 10:50 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    A mimoto je ma asi milion lidi v masinach :-))
    20.9.2002 11:27 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    A je to pak pravne ciste ??? Kdyz ty fonty bude nekdo kopirovat z Windozove masiny ? Chce to se bez nich obejit.. Ostatne soudim, ze Adobe fonty (Helvetica, Times, Courier), ktere jsou v distribucich, nejsou spatne... -> MS fonty nepotrebuji. Ale je pravda, ze zrovna ve fontech sila Linuxu nespociva :-].
    28.9.2002 13:33 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    Zajímavá otázka: mám-li licienci na Windows 98SE a používám-li fonty z nich (i) v Linuxu, je to právně v pořádku? IMHO ano, ale nejsem právník... Řekněme, že Windows nemám. Stáhnu si MSIE 5.5 a ty fonty vyextrahuju z jeho CABů. Právo používat ty fonty bych měl mít (mám právo používat MSIE, jehož jsou součástí). Je to v pořádku?
    11.9.2002 21:13 RedDragon
    Rozbalit Rozbalit vše pomale rolovani stranky
    Na nekterych strankach (napr. na LinuxZone) pri zobrazeni s vyhlazenym pismem je vertikalni rolovani priserne pomale. Muze za to pouzity vyhlazovaci algoritmus? A jde nejak v Mozille omezit velikost pisma, ktere se jeste vyhladi, a ktere ne? (Pokusy s nastavenim XftConfig selhaly.)
    16.9.2002 12:41 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše pomale rolovani stranky
    Jak vubec zaptnout antialiasing v mozille? Pouzivam originalni stahnutou z mozilla.org. Diky
    16.9.2002 15:15 ienik
    Rozbalit Rozbalit vše pomale rolovani stranky
    Takze - nastavil jsem fonty tak jako v clanku a nic.. musel jsem nakonec vypnout podporu systemovych fontu (ci jak se ta potvora tam dole v dialogu nazyva) a ono to zaclo fungovat.. pouzivam latest build stahnuty skriptem getmoz (nekde na netu .je..) Jinak distribuce je RedHat 7.3 a zadne extra fonty dodavany nebyly... enjoy
    9.10.2002 13:11 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše AA fonty v Mandrake 9.0
    mam problem s antialiasovanymi fontami v mandrake 9.0. Screenshoty na prilozenych obrazkoch:

    mozilla, xfree, freetype, atd. z distribucie mandrake, drivery nvidia z oficialnej stranky NVIDIE, fonty ttf od microsoftu - vysledok : screenshot, fonty su kostrbate, zle citatelne najma mensie velkosti

    kdezto na abclinuxu.cz som nasiel : screenshot ale mne sa to vsetkymi dostupnymi navodmi, howtos nepodarilo skusal som vypnut xfs, pridat fontpath do XF86Configu, menit driver grafickej, no stale nic

    presne ten isty problem mam v openoffice : screenshot
    26.12.2002 00:28 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše AA fonty v Mandrake 9.0
    ja mam tiez Mandrake 9 a OpenOffice vyzera presne ako ten vas, teda straasne:( Ine programy ale vyzeraju celkom slusne. Na linux som presiel asi pred tyzdnom a jednu z prvych veci som si vsimol prave tie nestastne a zle citatelne fonty.
    22.11.2002 19:32 becher
    Rozbalit Rozbalit vše Fajn
    Fonty jsme instaloval v Kde 3.0 pres Ovladaci centrum -> System -> Instalator pismen a v Mozille (1.0.1) jsem nastavil druhy fontu podle clanku Truetype fonty v Mozille I a vypada to slusne.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.