abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 777 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows

    24. 6. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 13988×

    Recenze aktuální knížky GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows.

    Začátkem května vyšla v nakladatelství Computer Press knížka GIMP - Uživatelská příručka, jejímž autorem je Josef Vybíral.

    Redakci byla nabídnuta k recenzi, které jsem se rád ujal, protože jsem pouhým poučeným uživatelem GIMPu a knížka tohoto typu mi přišla velice vhod. Taky kvituji s povděkem, že se v edičním plánu různých nakladatelství začínají objevovat knihy o Linuxu, které se zvolené tematice věnují na úrovni začátečníků nebo věčně začínajících začátečníků. Netvrdím, že je to případ této knihy, neočekávejte ale žádný zevrubný návod či podrobný referenční manuál.

    Díky nasazení a rozšířenosti Linuxu se dle mého názoru dostáváme do situace, kdy se konečně objevují knihy o - s prominutím - každé hlouposti. Myslím, že je to dobře a opět zdůrazňuji, že nemám na mysli tuhle knihu. Pouze mne to napadlo, když jsem prohlížel katalog nakladatelství a hledal další užitečné příručky.

    Josef Vybíral aka Cornelius je mladý a perspektivní autor působící na GIMP.cz. Recenzovaným titulem přispěl dle mého názoru zejména k osvětě, protože titul bude v regálu ležet vedle knihy o Photoshopu, Wordu, Excelu a podobných aplikacích. Druhá hodnota už je opravdu ta, kterou všichni očekávají - obsažené informace. Nastiňme si obsah:

    1. Úvod. Co je GIMP, co je vlastně obsahem knížky, typografické konvence.
    2. Stažení a instalace. Nutno podotknout, že se v knize akcentuje zejména GNU-charakter aplikace, nikoliv to, že se jedná "o ten Linux". Získání balíčků resp. instalačního archivu (přijde na to) je popsáno pro případ MS Windows a GNU/Linux. Součástí popisu pro Windows je i získání knihoven GTK+, které jsou standardní součástí instalace Linuxu. Proces je přiblížen prostřednictvím mnoha obrázků z obou systémů. Kapitola končí základním nastavením aplikace (rozlišení obrazovky, odkládací prostor apod.). Všechny kroky jsou vysvětleny spolu s odůvodněním, které může být pro uživatele Windows možná někdy nepochopitelné, neboť jejich pracovní prostředí má jiné zvyklosti.
    3. Uživatelské rozhraní. Krátká třetí kapitola se zabývá hlavním problémem starší verze GIMPu - rozhraním, které je pro začátečníky relativně nepřehledné a složité. Je zde také nastíněno nastavení písem GTK+ v MS Windows, což musí být pro uživatele šok, protože se jedná o krátký popis souboru gtkrc.cs aka .gtkrc. Autor se také dostal do nepříjemné schizofrenie: popisuje zvláštnosti GIMPu starších verzí, i když GIMP 2.0, který zásadně mění ovládání, vyšel už dlouho před vydáním knihy. Pravděpodobně to nešlo zcela technicky zvládnout. Přesto je to hlavní výtka, neboť některé obrázky jsou z verze 2.0. Zásadní ale je, že v knize je popisováno rozhraní dnes již starých verzí.
    4. Základní operace. Kapitola se zabývá zcela elementárními operacemi, jako je otevření a uložení souboru, skenování (jak ve Windows pomocí TWAIN ovladačů tak v Linuxu pomocí SANE), tisk (tisk ve Windows versus GIMP-print), lupa a měření vzdáleností a úhlů.
    5. Práce s výběry. Sofistikovaný popis práce se všemi typy výběrů, překrývání, práce se schránkou. Výhody magické hůlky či Beziérových křivek a jejich použití.
    6. Kreslíme. Vysvětlení práce s nástroji GIMPu - barvy, tužka, štětec, pero, guma a další. Vyplňování barvou nebo vzorkem, klonování a retušování. Součástí je i popis práce s informačními okny. Bohužel chybí - z výše uvedené příčiny - dokování panelů, které se objevují ve verzi 2.0. Na druhou stranu je zde zevrubné cvičení společně s řešením.
    7. Transformace obrázku. Základní práce jako je posun, transformace, ořez či změna velikosti.
    8. Vrstvy. Jedná se o vysvětlení termínu vrstva a principu práce s nimi. Dle mého soudu jedna z nejlepších kapitol. Je zde také popsaná interakce mezi vrstvami (zesvětlení a podobné efekty).
    9. Barvy a práce s digitální fotografií. Nástin barevných modelů (RGB, CMYK), kanálů, úprava charakteristik bitmapy (jas, kontrast, histogram, odstín, sytost, doladění). Na můj vkus autor příliš zabíhá do problematiky zpracování digitální fotografie a odbíhá od samotného programu, na druhou stranu se to tématu stále týká.
    10. Filtry. Základní práce s filtry, lehký úvod do Script-Fu.
    11. GIMP a web. Vytvoření klikacích map, nejvhodnější formáty pro web.
    12. Animace. Princip animace, ruční animace, plugin pro složitější animace.
    13. Formáty. Některé známé i méně známé formáty, jejich stručná charakteristika.
    14. Závěr, odkazy, literatura, rejstřík.

    Kvalita rejstříku je standardní a slouží svému účelu; poslední kapitoly pomíjím. Musím ale zmínit další faktor, který mě bohužel zaujal. Jedná se o jazykovou stránku. Jsem z těch, kteří kladou na bezchybnost maximální důraz. Tohle bohužel pro toto dílko neplatí - absence čárek ve větách (interpunkce) přesahuje obvyklou míru tolerance. Korektor se prostě moc nenadřel, což není vina autora, nicméně to snižuje kvalitu knížky.

    Přílohou je CD-ROM, který obsahuje všechen zmiňovaný software (GIMP pro oba systémy ve verzích 1.2.5 a 2.0), cvičení zadaná v knize spolu s řešeními, dokumentaci a zejména velice praktický přehled klávesových zkratek s popisem (vše na jednom listu).

    Výsledek? Jen dál, jen houšť. Více takových knih. Každopádně očekávám aktualizované a rozšířené vydání.

    NázevGIMP - Grafický editor pro Linux a Windows
    AutorJosef Vybíral
    VydalComputer Press a.s.
    ISBN80-251-0158-4
    Datum vydání2004
    Počet stran154 černobílých + CD-ROM
    Cena187 Kč / 287 Sk
           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.6.2004 10:41 Josef Průša
    Rozbalit Rozbalit vše ..a cena?
    Obvykle se zmiňuje i doporučená cena, která u počítačové literatury může být dost rozdílná. Klidně od 200,- do 500,-.
    24.6.2004 11:32 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ..a cena?
    187 Kč / 287 Sk http://knihy.cpress.cz/Book.asp?ID=985

    2 sec pres google :)
    24.6.2004 16:03 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ..a cena?
    Omlouvám se, doplním to.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    24.6.2004 14:20 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Recenze
    Musim uznat, ze me dilko recenze proprala docela dukladne coz me tesi, vim co mam priste zlepsit(nejen pravopis a interpunkci). Pristi verze knihy ale zalezi hlavne na nakladateli, kazdopadne bych ji na G2.0 chtel prepsat pri trose casu(ale chtit muzu...).

    Mam jen dve pripominky, G2.0 sice zmenil ovladani, ale nastroje funkguji, ve vetsine pripadu, shodne se starsi verzi takze i tak je knizka myslim pouzitelna.

    Spis me, ale zarazilo, kde jsem pouzil obrazek z verze 2.0, resp. ktery obrazek(obrazky) vypada(ji) jako z 2.0?? Sotci sice radili, ale nevim o tom ze bych takove obrazky pouzil protoze tuhle verzi jsem mel nainstalovanou az ke konci psani a do knizky nezasahla.

    Jinak, dik za recenzi, jsem zvedavy jestli se objevi i jinde recenze at vim co se da jeste zlepsit.
    "I'm trying doprdele!"
    24.6.2004 19:14 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze
    Mam jen dve pripominky, G2.0 sice zmenil ovladani, ale nastroje funkguji, ve vetsine pripadu, shodne se starsi verzi takze i tak je knizka myslim pouzitelna.

    Použitelná samozřejmě je, ale může to dost mást začátečníky. A to je ta druhá věc: od strany 117 vypadají screenshoty naprosto jinak, proto jsem nabyl dojmu, že jsou z nové verze. Některé neznám, i když jsou tedy z verze staré. Nevím, jestli bylo vhodné míchat různé typy dekorací oken, opravdu to upoutává nežádoucí pozornost.

    To jsou ale hlouposti, knížka je napsaná moc přehledně a myslím, že je to praktická pomůcka.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    24.6.2004 19:32 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze
    priste se polepsim :) a diky.
    "I'm trying doprdele!"
    24.6.2004 19:50 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše co takhle srovnani
    Můžete někdo recenzovanou knihu porovnat s knihou Jakuba Steinera - Gimp?
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    25.6.2004 09:20 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co takhle srovnani
    Pokud mohu jako autor porovnat(mam pred sebou obe knizky), tak v necem se dabluji(popis GUI, zaklady prace s nastroji..) a v necem se zase doplnuji. Jimmac v ni ma navody na kolaz a logo, v te me je zase par rad pro upravu digitalni fotografie a tvorbu tlacitek apod. Co se tyka casti vyuziti pro web tak myslim ze jsou na tom podobne...

    (jestli jsem na neco zapomel tak me doplnte :-) )
    "I'm trying doprdele!"
    25.6.2004 11:50 Jakub C. Gelion | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Jimmac vs. Vybíral
    Koupil jsem si obe a je pravda, ze se dobre doplnuji. Snad jenom v Jimmacove verzi jsem se obcas musel vracet abych pochopil. Mozna, ze kdyz je clovek supr-grafik jeste neznamena ze bude supr-popularizator. Kniha p. Vybirala se mi cetla ponekud lepe. (Ale treba mam jenom dlouhe vedeni)

    Pokud se autor pusti do dalsi (rozsirene) verze knihy budu jenom rad a doufam, ze nakyne i na obsahu. Gimp je jiz dneska program, ktery by si zaslouzil 500 i vice stran. Celkem bych treba privital nekolik prikladu venujicich se scriptovani.

    S gimpem pracuji jiz dlouho a vzdy me potesi, kdyz objevim nejakou novou vlastnost ci nastroj.

    Timto dekuji oboum autorum a preji hodne tvurci energie.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.