abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 1 a 2/2008

    15. 1. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4860×

    McAfee má obavy z open source. Naděje pro open source v britském školství. Intel opouští projekt OLPC. Potíže ve vedení Gentoo Foundation. Novinky o svobodných ovladačích grafických karet: AMD/ATI, NVIDIA. DesktopBSD 1.6. KANOTIX 2007 RC7. Linux Mint 4.0 Beta "Fluxbox" a "Debian". Distribuční rada: rychlé převody mezi časovými pásmy v konzoli.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Na svět přišly dvě vývojové verze velkých distribucí: Mandriva Linux 2008 Spring Alpha 3 a Ubuntu 8.04 Alpha 3 s PulseAudio, Mozilla Firefoxem 3 Beta 2 a X.org 7.3. PCLinuxOS MiniME 2008 představuje minimalistickou verzi PCLinuxOS LiveCD. SME Server 7.3 je serverový systém postavený na CentOS 4.6. Distribuce pro staré počítače MEPIS antiX aktualizuje balíčky: verze 7.01. trixbox CE 2.4.0 nabízí zajímavý systém pro použití jako pobočková telefonní ústředna. Ultima Linux 8.3 staví na Slackware Linuxu a má nástroj pro automatickou aktualizaci systému. Další uživatelsky přívětivou distribucí založenou na Slackwaru je DARKSTAR Linux 2008.1. Frugalware Linux 0.8 Pre 2 aktualizuje balíčky, přechází na Octave 3.0.0 a přináší i jiné novinky. Parsix GNU/Linux 1.0r0 Test 3 aktualizuje a pročišťuje systém, vylepšuje nástroje pro běh živého systému a přidává nástroj pro konfiguraci X.org z Ubuntu. Voltalinux 2.0 kombinuje Slackware Linux s balíčkovacím systémem "pkgsrc" z NetBSD. GoblinX 2.6 RC1 obsahuje pětici správců oken.

    McAfee má obavy z open source

    link

    Společnost McAfee, která se zabývá vývojem antivirového softwaru, vyjádřila ve své výroční zprávě obavy, podle kterých open source v míře, v jaké je v produktech McAfee používán, představuje pro firmu a investory riziko. Tvrdí, že jimi používaný open source software je pod nejednoznačnými licencemi, což může pro firmu mít nepředvídané následky. Obzvláště znepokojující je dle jejich slov to, že licence GNU GPL se ještě nedostala před soud (vše bylo doposud vyřešeno mimosoudně), a není tak jistá právní platnost celého dokumentu. Dá se už jen odhadovat, zda McAfee k těmto prohlášením dohnala skutečnost, že vývojáři BusyBoxu začali právními cestami bojovat za dodržování licence GPL, a to pro McAfee jednoduše není pohodlné. Také společnost Tivo před časem varovala investory, že kvůli GPL možná budou muset upustit od používání OSS, neboť právě přístup Tiva byl jedním z důvodů, proč byla nová verze GNU GPL (v3) s přísnějšími podmínkami vytvářena.

    Poté, co zástupce Software Freedom Law Center vyřkl nesouhlas s tvrzením o nejednoznačnosti open source licencí, se pokusilo McAfee celou situaci uklidnit. Používání podobných obratů je prý už po několik let běžná praxe i u jiných společností; jako příklad byl uveden Microsoft a Oracle. Přesto se McAfee prohlašuje za horlivého fanouška open source.

    Naděje pro open source v britském školství

    link

    Becta je vládní organizace ve Spojeném království, která má za úkol vést používání informačních technologií v oblasti vzdělávání. V minulosti byla kritizována, že nedostatečně propaguje používání open source (a to i přesto, že uznala jeho výhody) a přispívá tak k zatěžování státního rozpočtu. Nyní však došlo ke zlomu, když Becta vydala zprávu, podle které není přechod na Windows Vista a Office 2007 vhodný, neboť nové funkce produktů nevyvažují náklady. Obzvláště pak upozorňuje na rizika s interoperabilitou, která se mohou u Office 2007 vyskytnout. Bectě se nelíbí způsob, jakým Microsoft licencuje produkty (ten prý poškozuje konkurenční prostředí), a ani způsob implementace OpenDocument Formatu nepovažuje za ideální.

    V prohlášení dále uvádí, jaké konkrétní kroky podnikne, aby se postavení open source ve školství zlepšilo:

    • Vylepší stránku s přehledem o OSS a jeho výhodách pro školství na svém webu.
    • Vypracuje přehled informací o použití open source řešení - poukáže na exemplární nasazení a zanalyzuje situaci.
    • Ve spolupráci s open source komunitou sestaví katalog OSS vhodného pro použití v britských školách. Katalog by byl uvolněn pod licencí Creative Commons.
    • Vydá rady, podle kterých se open source společnosti budou moci efektivně zapojit do systému dodávání softwarových řešení.

    Intel opouští projekt OLPC

    link

    Když v červenci 2007 Intel vstupoval do OLPC, vyvolával tento krok smíšené reakce, protože sám stál za produktem, který XO notebookům OLPC přímo konkuroval: ClassMate PC. S jeho příchodem se začalo uvažovat o vytvoření levných notebooků OLPC na bázi Intelu (nyní se používá AMD), ale problém, který by se dal nazvat střetem zájmů, tím vyřešen nebyl. Probíhaly další diskuze a především Nicholas Negroponte (zakladatel OLPC) viděl pouze dvě možné varianty: buď se Intel projektu ClassMate PC vzdá, nebo odejde. Negroponte říká, že Intel své členství v radě OLPC zneužíval ke shazování OLPC při snaze prodat svůj vlastní produkt - své členství používal jako důkaz toho, že o produktu ví mnoho a může tedy s jistotou prohlásit, že ClassMate je lepší. Intel dokonce jednou poslal člověka do Peru, aby tam kritizoval OLPC poté, co tam OLPC uzavřelo obchod. Negroponte nevěřil slibům, že se Intel zlepší a začne pro OLPC doopravdy dělat něco prospěšného. To je důvodem, proč se cesty Intelu a OLPC rozdělily.

    Potíže ve vedení Gentoo Foundation

    link

    Daniel Robbins ve svém blogu popisuje potíže, které teď provázejí organizaci Gentoo Foundation. Gentoo Foundation přišlo o svou zakládací listinu, což znamená, že prakticky neexistuje. Dle jeho slov nebyla situace vysvětlena a také nebyly zveřejněny kroky pro napravení tohoto stavu. Daniel Robbins je navíc stále veden jako prezident, i když byl už před pěti měsíci ujištěn, že tento údaj bude opraven. Dokonce se zdá, že organizace se rozpadá nejen z právního hlediska, a protože Danielovi na osudu Gentoo stále záleží, přichází s vlastním řešením. Jeho zaměstnavatel E*TRADE Financial souhlasí s tím, aby se vrátil do vedení (ale ne na plný úvazek), kde by dal situaci do pořádku. Dále by chtěl dát Gentoo nějaký směr, neboť podle mnohých ukazatelů distribuce a zájem o ni opadá. To je vidět nejen na diskuzních fórech, ale také na analýze aktivity v CVS repozitářích.

    Novinky o svobodných ovladačích grafických karet

    link

    AMD/ATI

    link

    AMD uvolnilo další várku dokumentace ke svým grafickým kartám, opět bez nutnosti podepisovat NDA. První dávka vyšla 12. září 2007 a šlo o více než 900 stran specifikací: referenční příručka registrů pro procesory RV630 a M56. Ta pomohla například ovladačům Avivo a RadeonHD. Důvodem, proč se na další dokumentaci muselo tak dlouho čekat, je nutnost dokumentaci procházet a ověřovat ji nejen z právního hlediska, ale také z hlediska úplnosti informací. Aby se práce uspíšily, AMD přijalo nové lidi. Nová dokumentace se tedy týká M76 a RS690 (i2c a LVTMA části), celkově přibližně 900 stran textu. Během tohoto čtvrtletí by toho mělo přijít ještě více.

    NVIDIA

    link

    Tým Nouveau stále bojuje bez dokumentace - poslední novinky najdete v třicátém třetím vydání Nouveau Companion. Podařilo se opravit další problémy na platformě PowerPC - jednak šlo o chyby v kódu DRM, pak o špatné zobrazování BIOSu. Na kartách NV04/05 by mělo fungovat ovládání vlastností obrazu Xvideo jako světlost a sytost barev. Dále se začalo pracovat na podpoře RandR 1.2 u starších karet a nyní by mělo chodit i dual link DVI. Ostatní vylepšení a změny se týkaly Xvideo, jeho kvality (konverze YV12 na YUY2), úplnosti (funkčnost texturovaného videa na NV4x) a spolehlivosti (lepší funkčnost na systémech s více obrazovkami).

    Phoronixu se podařilo získat neověřené informace, že NVIDIA chystá odpověď na open source aktivity AMD, které uvolňuje dokumentaci a spolupracuje s Novellem na ovladači RadeonHD. Zpráva pochází od AIB partnera (výrobce samotných karet, NVIDIA dělá pouze GPU) a není vůbec jisté, zda případně půjde o vylepšení ovladače NV, vydání dokumentace, spolupráci s Nouveau nebo něco úplně jiného. Pokud se ukáže, že je zvěst pravdivá, bude to ukázkou fungování konkurenčního prostředí - ještě v červnu 2006 bylo postojem firmy projektu Nouveau nepomáhat, ale také ani nebránit ve vývoji.

    DesktopBSD 1.6

    link

    DesktopBSD 1.6 přináší celou řadu různých vylepšení - systém je postaven na základech FreeBSD 6.3 RC2. Vychází pro i386 a se dvěma omezeními pro amd64 (schází proprietární ovladač NVIDIA a není použit GRUB). Instalační CD/DVD nyní mohou pracovat i jako živý systém, přešlo se na grafický server X.org 7.3, na i386 je přítomen ovladač NVIDIA a jsou podporovány víceprocesorové systémy a procesory s více jádry. Vylepšení se dočkal jak instalátor, tak správce balíčků, opraveny byly chyby v různých nástrojích distribuce. Mezi hlavní aplikace patří prostředí KDE 3.5.8, Amarok 1.4.7, K3b 1.0.4, KTorrent 2.2.2, Pidgin 2.3.1 a Mozilla Firefox 2.0.0.11 spolu s Mozilla Thunderbirdem 2.0.0.9. Můžete stahovat DVD pro i386, DVD pro amd64 nebo dvojici CD pro i386 (druhé CD je jazykové).

    desktopbsd desktopbsd

    KANOTIX 2007 RC7

    link

    Kanotix je živá distribuce založená na Debianu. Nabízí aktuální jádro s vlastními patchi a může sloužit při záchraně dat, odstraňování virů z instalací Windows či jen jako bezpečný přenositelný systém. Distribuci je také možné nainstalovat na pevný disk.

    Už je sice rok 2008, ale právě nyní vyšla verze 2007 RC7. Vyžaduje alespoň 192 MB RAM (doporučuje se 256), běží na aufs/unionfs a standardně používá ntfs-3g. Prostředím je KDE 3.5.5a s OpenOffice.org 2.0.4, Amarok 1.4.8 a K3b 0.1.4 s nesčetnou řadou dalších programů či skriptů. Systém umožňuje automatickou instalaci ovladačů nvidia a fglrx. K dispozici je NdisWrapper 1.50 pro běh ovladačů z Windows.

    kanotix kanotix kanotix

    Linux Mint 4.0 Beta "Fluxbox" a "Debian"

    link

    Vyšla zatím vůbec první verze Linux Mint ve variantě s Fluxboxem - cílem je získat ještě odlehčenější systém, a tak i více potenciálních uživatelů. Na CD je typická sada nástrojů Linux Mintu a známé programy jako Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, AbiWord, Gnumeric, Exaile! a další.

    Druhou věc, kterou vývojáři udělali, je to, že (experimentálně) vzali Debian Testing a přeportovali na něj svou distribuci - výsledkem je neinstalovatelné živé CD, které předvádí, jak by distribuce vypadala po přechodu na Debian (z Ubuntu). Podle slov vývojářů by distribuce byla rychlejší, nabízela by novější software, ale mohly by být potíže se stabilitou nebo doladěností některých součástí - další postřehy čtěte v poznámkách k vydání.

    linuxmint

    Distribuční rada: rychlé převody mezi časovými pásmy v konzoli

    link

    Máte se dostavit na pokec s přáteli na IRC, ale čas je specifikován v nějakém cizí časovém pásmu? Konzole vám nabízí jedno snadné řešení pro převod času pomocí příkazu date. Dejme tomu, že máme stanoven čas na 15. 1. 2008 20.00 hodin v pacifickém časovém pásmu (PST) a chceme vědět, kolik to bude u nás.

    $ date -d '2008-1-15 20:00 PST'
    St led 16 05:00:00 CET 2008

    date nám pomůže ještě v jedné situaci. Kamarád bydlí v Číně a budeme na něj chtít zapůsobit rychlým převodem času pro jeho zemi. Pomůže nám hodnota proměnné prostředí TZ - pozor, pokud zadáme neexistující zónu, program nevypíše žádnou chybu.

    $ TZ='Asia/Shanghai' date -d '2008-1-15 20:00 PST'
    St led 16 12:00:00 CST 2008
           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.1.2008 00:37 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo Foundation
    Pro informaci o "krizi v Gentoo" -- administrativni problem je s nadaci Gentoo, tedy s tim, co drzi "intelektualni vlastnictvi", prijma financni dary a podobne. O technickou stranku veci ani HW nejde. Pekna analyza vysla v blogu jednoho z duverniku Gentoo Foundation.
    15.1.2008 10:54 milanS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    Obavam se, ze ten problem prerostl administrativni rovinu zasahuje i - coz je mnohem horsi - do casti technicke. Vzpomente na nekolika mesicni vypadek online databaze balicku (a to byla doba, nez vubec nekdo zareagoval), ktera ani dosud nema puvodni fukcnost (hledani). Obavam se, ze takove "malickosti" jako je funkcni cestina v man-u na konzoli v UTF-8 se asi nedockame uz nikdy.
    Milan Vít avatar 15.1.2008 11:09 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    Čeština v manu v konzoli v UTF-8 lze rozchodit použitím balíčku sys-apps/groff z této overlaye a změnou konfiguračního souboru /etc/man.conf tak, jak je popsáno ve spodní části oné stránky.

    Eaedificāta obsahuje i další zajímavé ebuildy, třeba SVN verze Portage, pokud byste o ně neměl zájem, nezapomeňte je zamaskovat (nebo si z jejich repozitáře stáhnout pouze ebuildy pro Groff). A pokud byste je naopak chtěl, možná bude nutné v každém ebuildu pro Portage zakomentovat řádek unpack ${A}, jinak instalace neskončí úspěchem.
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    15.1.2008 11:13 satanatas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    no je to opravdu paráda, dneska ráno jsem si to přečetl na blackhole a pak sem četl i tu diskuzi na gentoo fóru. je to průser jak mraky - léta jsem po gentoo pokukoval a teď když jsem si o vánocích pod stromeček nadělil tuto nejfikanější distribuci co znám, tak to vypadá že všemu bude konec. a když ne konec, tak to budou opravdu brutální změny. nemám rád politiku...
    15.1.2008 11:41 satanatas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    jo a docela bych uvítal, kdyby se tu o tom někdo, kdo tomu všemu rozumí, pokusil napsat článek(y).
    15.1.2008 12:53 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    Jako větší technický problém bych viděl neexistenci povinného podepisování manifestů. Podle mého posledního měření je podepsáno jen 40 % balíčků.
    17.1.2008 23:42 zimous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    To se snad resi takhle:)
    alias man='LANG=C man'
    15.1.2008 12:11 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo Foundation
    A pokud se Vam nelibi nahodny blog, vizte oficialni stanovisko. Chapu, ze nekteri lide si proste budou i nadale spojovat Unicode a Gentoo Foundation, ale zbytku to mozna pomuze.
    15.1.2008 02:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1 a 2/2008
    Gentoo Foundation přišlo o svou zakládací listinu, což znamená, že prakticky neexistuje.
    Co to znamená "přišlo o zakládací listinu"? (Předpokládám, že problém nebude v tom, že ji někdo ukradl)
    Quando omni flunkus moritati
    Cubic avatar 15.1.2008 15:43 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1 a 2/2008

    Spravci gentoo nadace bud verejne rezignovali nebo proste prestali plnit sve povinnosti a tak jim stat nove mexiko za nevyplneni nejakych papiru a nezaplaceni polatku nadaci zrusil(kde jsou ted jeji penize a majetek...hardware npr.?)

    Cekam jak se to vyvine, ne ptroto ze bych se bal o osud sveho distra(zatim), ale myslim, ze to bude jeste zajimave. Robbins ceka na rozhodnuti rady od ktere neni slyset ani slovo az snad na ten zmineny blog, ale od jedntolivych vyvojaru ve foru zazniva, ze Daniela za podminek jake si stanovil(budu diktatorem) vlastne nechtej(treba proto ze by mu nic nezabranilo z toho udelat komercni distro). Na druhou stranu je spousta uzivatelu(asi vetsina), ktera by ho brala okamzite zpet ve vire, ze mezi vyvojarema trochu rozviri prach a da distru novy smer. Jsem na to zvedav. Dalsi dejstvi nejpozdeji v patek kdy vyprsi Robbinsovo "ultimatum".

    15.1.2008 06:58 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1 a 2/2008
    Pro plánování schůzek "around the world" lze použít např. službu http://www.timeanddate.com/worldclock/meeting.html
    16.1.2008 17:34 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1 a 2/2008
    Pěkné (jako vždy).
    PS:"Prostředím je KDE 3.5.5a " (KANOTIX 2007 RC7)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.1.2008 18:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1 a 2/2008
    Díky, opraveno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.