abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 18/2008

    5. 5. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4637×

    Hans Reiser shledán vinným z vraždy. Linux Foundation Collaboration Summit 2008. Co bude v X.Org 7.4. Adobe ruší omezení u Flashe. gNewSense 2.0. CDlinux 0.6.1. easys GNU/Linux 4.1. Distribuční rada: hledáme počítače v lokální síti.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Elive 1.7.2 má vylepšená menu, podporu pro WiFi karty b43 a aktualizované prostředí Enlightenment 17. Bok po boku vyšly distribuce Slackware Linux 12.1 a Bluewhite64 Linux 12.1 - naleznete v nich lepší podporu RAID, LVM a cryptsetup, dále například Xfce 4.4.2 a KDE 3.5.9. openSUSE 11.0 Beta 2 zavádí nový grafický styl a opravuje spoustu chyb. Mandriva Linux 2008.1 vyšel v neoficiální "Xfce" edici. Rocks Cluster Distribution 5.0 staví na bázi CentOS a nabízí například podporu Xenu. Vyšlo OpenBSD 4.3 s celou řadou nových funkcí snad ve všech oblastech systému. Dodatečně přišel Kiwi Linux 8.04, desktopový derivát Ubuntu. Testovat můžete Gentoo Linux 2008.0 Beta 2. SystemRescueCd 1.0.2 přidává extra nástroje pro práci s NTFS, dále dodává síťové nástroje OpenVPN, PPTP Client, Openswan, VPNC a další věci. S distribucí MythDora 5.0 můžete snadno nainstalovat domácí kino na bázi MythTV 0.21 a Fedory 8.

    Hans Reiser shledán vinným z vraždy

    link

    Porota shledala programátora Hanse Reisera vinným z vraždy jeho odděleně žijící ženy. Soudní proces trval šest měsíců a porota došla k rozhodnutí po třech dnech rozvažování. Reiser nyní čelí trestu odnětí svobody 25 let až doživotí, protože se jedná o vraždu prvního stupně. Reiser se mimo jiné obhajoval tím, že jeho žena není mrtvá, ale pouze utekla do Ruska. Nebylo totiž nalezeno tělo, neexistuje místo činu a stejně tak nejsou žádní svědci. Byly však podivné okolnosti jako odstraněná sedačka z auta či knihy o policejním vyšetřování nalezené v Reiserově knihovně.

    Vince Dunn, jeden z porotců, poskytl rozhovor, kde zdůvodňoval své rozhodnutí. „Díval jsem se mu do očí. Hrál to.“ Pokud jde o kategorizaci vraždy jako první stupeň, řekl toto: „Šlo o kombinaci více věcí. Fakt, že se dokázal zbavit těla. To je něco, co uděláte, pokud věc promýšlíte předem... Nebyl impulsivním typem člověka. Plánoval věci. Zkoumal věci.“ I motivy jsou podle autora rozhovoru jasné: jeho 31letá žena měla aféru s jeho nejlepším přítelem (pozn. red.: tvrdí o sobě, že je masový vrah), několik dnů před vraždou ho sociálka obvinila, že dluží 10 000 dolarů na alimentech, a Reiser navíc volal místnímu politikovi, aby bylo změněno rozhodování soudů o rodinách - soud dal děti do péče právě zmizelé Nině Reiser. „Po čase jsme viděli, jak arogantní byl, jak neměl soucit se svou ženou.“ Reiserovi hodně uškodila i jeho vlastní výpověď, kde kromě arogance ukázal i to, že není schopen plně vysvětlit své chování v té době - obhajoba, že je „geek“, a proto se choval zvláštně, neúčinkovala. Porotce dále řekl: „Všichni jsme se shodli, že je mrtvá. Všichni jsme se shodli, že by své děti neopustila.“

    Linux Foundation Collaboration Summit 2008

    link

    Linux Foundation podala zprávu o dění na letošním Collaboration Summitu, kterého se účastnilo více než 300 firem, jež mají vazby na open source a Linux. Hostitelem bylo IBM a počet účastníků byl o více než 30 % vyšší než před rokem. Podíváme se, co bylo v průběhu akce dohodnuto a oznámeno.

    • Přední výrobci počítačů Dell, HP, Lenovo a další oznámili, že budou spolupracovat a optimalizovat Linux pro své nové desktopové a ultramobilní produkty. Jde hlavně o to, že budou tlačit na prodejce čipsetů a dalších komponent, aby byly poskytovány open source ovladače pro Linux. VIA Technology dále oznámila, že otevře své ovladače a bude linuxové komunitě poskytovat lepší podporu - na to navázalo založení VIA Linux Portalu.
    • Vznikla nová skupina pro backportování ovladačů - mezi členy jsou Canonical, Novell a Red Hat. Cílem je urychlit backportování ovladačů na starší verze Linuxu, což je pro mnohé uživatele starších verzí velmi důležité. Tato pracovní skupina chce urychlení dosáhnout implementací procesů, které zjednoduší balíčkování, distribuci a instalaci ovladačů. Více naleznete na stránce Driver Backport Charter.
    • Kompatibilita s IPv6 - minulý rok označila IBM podporu IPv6 za místo, kde je okamžitě nutné začít spolupracovat, neboť podmínky americké vlády zahrnují požadavek na funkčnost v této oblasti. Od té doby firmy Bull, IBM, HP, Nokia-Siemens, Novell a Red Hat přispěly a pracovní skupina tak mohla prohlásit, že Linux splňuje požadavky na podporu IPv6 stanovené americkým Ministerstvem obrany. Ačkoliv je ještě na čem pracovat, jedná se o pěknou ukázku spolupráce různých prodejců.
    • Summit poprvé hostil zástupce všech linuxových mobilních platforem na jediném místě: Android, Moblin.org, GNOME Mobile a LiMo. Zatímco se všichni shodli na tom, že Linux dobře slouží k efektivní správě libovolného hardwaru, už se neshodli na otázkách volby ostatních softwarových komponent. Zástupci firem zhodnotili potenciál používání databáze a testovací infrastruktury Linux Standard Base.
    • Proběhlo také malé setkání zástupců virtualizačních projektů (Xen, KVM, lguest, VMware, QEMU a dalších). Řešily se společné cíle - práce na rozhraních a nedostatek zájmu upstreamu o virtualizační patche specifické pro x86. Výsledkem setkání bude rozšíření virtualizačních schopností Linuxu.

    Na YouTube naleznete video interview s některými lidmi, kteří se summitu účastnili.

    Co bude v X.Org 7.4

    link

    X Server 1.5.0 / X.Org 7.4 bylo původně plánováno na březen 2008, ale pokud vše půjde podle současných plánů, vyjde tento měsíc. Toto vydání nebude tak nabušené novými funkcemi (jak se původně myslelo), ale i tak mu bylo věnováno dost pozornosti. Neuvidíme tedy podporu pro více kurzorů (Multi-Pointer X), stejně tak neuvidíme X Generic Events, RandR 1.3 nebo XKB a Xi 2. Odpadla také akcelerační architektura na bázi OpenGL nazvaná Glucose. Tyto věci doufejme najdeme v X.Org 7.5, které by se mělo objevit ještě letos. Zatím se můžeme těšit na přechod dalších ovladačů na libpciaccess, rychlejší spouštění a vypínání X serveru a DRI2, které je nyní ovšem omezené na ovladač Intelu. Největšími novinkami tak budou hlavně ovladače grafických karet - najdeme tam xf86-video-ati 6.8.0 (podpora R500/600 a akcelerace vykreslování u R300/400), xf86-video-radeonhd řady 1.2 (podpora R500/600, EXA/XXA a RandR 1.2), xf86-video-intel 2.3.0 (s podporou pro XvMC) nebo xf86-video-nv 2.1.8 (podpora GeForce 9600GT). Na závěr bude přítomna betaverze ovladače xf86-video-xgi.

    Adobe ruší omezení u Flashe

    link

    Adobe spustilo projekt The Open Screen Project, jehož cílem je poskytnout „bohatý požitek z Internetu na televizích, osobních počítačích, mobilních zařízeních a spotřební elektronice.“ S projektem spolupracuje mnoho známých firem jako Cisco, Intel, LG Electronics, Motorola, MTV, Nokia a další. Projekt chce umožnit využívání konzistentního běhového prostředí na bázi Adobe Flash a v budoucnu i Adobe AIR. Adobe proto udělá několik kroků: odstraní omezení použití specifikací SWF a FLV/F4V, zveřejní API vrstvy pro portování Adobe Flash Player na zařízení, zveřejní protokoly Adobe Flash Cast a AMF a odstraní licenční poplatky za Adobe Flash Player a Adobe AIR pro zařízení. Pokud ovšem hlasitě jásáte, přečtěte si například e-mail z konference Swfdec:

    Pro Flashový přehrávač Swfdec to neznamená skoro nic. Swfdec už implementuje vše, co je v těch specifikacích napsané. Je to jen Adobe verze stránky na m2osw.com - takže neočekávejte zázraky.

    Pro projekt Swfdec je pěkné, že se lidé přestanou ptát „Četli jste ty zakázané specifikace? Jste si jisti legálností vaší činnosti?“ I když toto nebyl problém ani předtím. Také to znamená, že můžeme nováčkům se zájmem hackovat Swfdec ukázat nějaký dokument. Vypadá to jako lepší text pro uvedení do věci než výše uvedený odkaz.

    Zajímavou otázkou je, co toto bude znamenat pro Adobe. Ale to je něco, na co neznám odpověď.

    gNewSense 2.0

    link

    Pokud ještě neznáte gNewSense, vězte, že je to původem irský derivát Ubuntu, který obsahuje pouze svobodný software tak, jak jej definovala Free Software Foundation. Byl tedy odstraněn proprietární software (a firmware), repozitář Universe je standardně povolen a přibyly navíc některé (nejen GNU) programy jako Emacs, bsdgames nebo NetHack. Od verze 1.1 došlo k právě vydanému gNewSense 2.0 k několika změnám. Systém nyní staví na Ubuntu Hardy a má nový vzhled. Od prohlížeče BurningDog (Firefox) se přešlo na Epiphany a pro jádro se používá skript deblob. Z X/Mesa bylo odstraněno nesvobodné GLX a Builder kromě toho, že pro sestavování používá chroot, zvládá i zdrojové balíčky Debianu.

    gnewsense gnewsense

    CDlinux 0.6.1

    link

    CDlinux je miniaturní distribuce postavená na prostředí Xfce a GTK+ aplikacích. Verze 0.6.1 přichází s Linuxem 2.6.24.5, X.Org 7.3, Xfce 4.4.2, Firefoxem 2.0.0.14, Pidginem 2.4.1, Xine 1.1.12 a spoustou dalších programů. Oproti předchozí verzi byly opraveny chyby a přibyla podpora pro několik věcí: touchpady, kompresi LZMA, formát PDF a systém více používá D-Bus a HAL. Výsledkem je lepší zvládání připojování zařízení za běhu. ISO obraz distribuce má necelých 60 MB.

    cdlinux cdlinux

    easys GNU/Linux 4.1

    link

    easys GNU/Linux (dříve pocketlinux) je distribuce na bázi Slackwaru. Hlavní vlastností je jednoduchá instalace, přítomnost jediného programu pro každý účel a odlehčené prostředí KDE. Ve verzi 4.1 byl představen nový instalační a administrační framework ALICE. Jeho součástí je i program Disk Manager, který může být použit i mimo proces instalace k úpravě diskových oddílů - a nabízí prý funkce srovnatelné s komerčními produkty. S instalací programů vám pomohou PkgWizard (nyní umí metabalíčky) a plnohodnotný PkgManager. Došlo k plnému přechodu na jádra řady 2.6 a distribuce je plně kompatibilní se Slackware 12.1 (rc3).

    easys easys easys easys easys

    Distribuční rada: hledáme počítače v lokální síti

    link

    Hledání počítačů na lokální síti je poněkud široký pojem - mým záměrem je seznámit s několika programy, které se občas mohou hodit. Prvním nástrojem je nmap, se kterým je možné rychle udělat sken rozsahu IP adres pomocí ICMP Echo. Ukázky použití:

    nmap -sP 192.168.0.* # celý rozsah
    nmap -sP 192.168.0.1-20 # část rozsahu
    nmap -sP -T5 192.168.0.* # kratší čekání na odpovědi

    Pro prozkoumání služeb na určité IP adrese pak poslouží argument -A nebo například -sS. Pokud máme tušení, že na nějaké IP adrese je počítač, ale asi blokuje ICMP Echo, můžeme zkusit arping - pozor, musí se nacházet ve stejné fyzické síti.

    # arping 89.31.42.17
    ARPING 89.31.42.17 from 89.31.42.18 eth0
    Unicast reply from 89.31.42.17 [00:1C:F6:8C:53:5F]  4.488ms

    V sítích Windows může při zkoumání pomoci smbtree. Ten rychle nalezne počítače připojené do sítě, které mají Sambu či povolené odpovídající služby Windows. Zároveň zobrazí sdílené adresáře, tiskárny apod. Pokud se ovšem dostaneme do sítě úplně neznámé, kde nám ani není přidělena IP adresa DHCP serverem, může pomoci například Wireshark (v konzoli jako tshark), kde můžeme spatřit nějaký ten síťový "nepořádek". Jinou možností je zkusit

    # ping -b 255.255.255.255
    WARNING: pinging broadcast address
    PING 255.255.255.255 (255.255.255.255) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from 10.104.51.1: icmp_seq=1 ttl=255 time=5.07 ms
    

    na což nám některé systémy mohou odpovědět.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.5.2008 00:50 a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Cize ReiserFS bude mat pauzu tak 25 rokov az navzdy, co?
    5.5.2008 08:38 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Mozna, ze vznikne PrisonFS :-)
    alblaho avatar 5.5.2008 09:06 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Reiserfs je součástí jádra a "majetkem" komunity. Podívej se do changelogu posledních linuxů a uvidíš, že ReiserFS je aktivně udržován, každé vydání obsahuje nějakou tu opravu chyb. To, že původní autor sedí v base u otevřeného a používaného kódu žádná tragédie.
    5.5.2008 10:44 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Jedna pani povidala....

    O budoucnost ReiserFS se nebojim, je to svobodny SW a Hans Reiser osobne uz nejaky cas neni hlavnim programatorem.

    Pouzivam ho vsude mozne bez obav o budoucnost.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    5.5.2008 11:46 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008

    Já mám taky všude možně Reiser, teď už verzi 4. Jen kdyby konečně opravili ten průšvih s přeplněním oddílu... Když omylem zaplním oddíl, je to samozřejmě moje blbost, ale to přece neznamená, že se ten filesystém musí sesypat. Ještě štěstí, že pro Reiser 4 existuje poměrně solidní fsck.

    dayvee avatar 5.5.2008 08:37 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    je sice vyslovne napsano, ze xf86-video-ati 6.8.0 bude prinaset akceleraci pro cipi R300/R400, ale diky "initial support for render accel on r3xx/r4xx chips" z http://lists.freedesktop.org/archives/xorg/2008-February/032992.html soudim, ze se bude konecne jednat i o R350 resp. RV350, konecne to tedy vypada na podporu legendarni Radeonky 9600 pro :-)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    5.5.2008 15:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Ono se často používá R300 k označení celé té řady, ne jen jednoho konkrétního chipu.
    5.5.2008 23:22 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Castecna podpora R3xx/R4xx chodi uz nejakou dobu, tou akceleraci je nejspis myslena plna podpora jako to ma ted R2xx. Ale i ta castecna podpora je pouzitelna - Dooma 3 sice nespustite, ale veci na enginu Quake3 (jako treba OpenArena) chodi bez artefaktu, tedy alespon na moji rv350 (Radeon 9600).
    emorjino avatar 5.5.2008 10:19 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Když si čtu ten rozhovor s tím porotcem, vzpomněl jsem si na film 12 Angry Men
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    5.5.2008 11:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Především následující věta je děsná...
    Všichni jsme se shodli, že je mrtvá.
    5.5.2008 12:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    A pak tady někdo vykládejte, že porotní soud je lepší, než senát...
    Quando omni flunkus moritati
    Komunista avatar 5.5.2008 21:28 Komunista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Súhlasím.

    Žena mi ešte nezdrhla, ale pre istotu idem vrátiť sedačku do auta a skontrolovať knižnicu...
    5.5.2008 22:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Hm, je to hrozně ošemetná situace.
    Od poroty to zní hrozně, jenže po celou tu dobu hrál Reiser zřejmě na to, že porota nebude mít na to, aby něco takového prohlásila...

    Samozřejmě, že nechci, aby soud vynášel tyhle závěry bez důkazů jen na základě doměnky. Ale toho přesně Reiser hrozně zneužíval... Je někdo, kdo věří, že ji nezabil?
    5.5.2008 23:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Je někdo, kdo věří, že ji nezabil?
    To mi skoro nepřijde tak podstatné. Jestliže soudy začnou používat takovéhle zkratky, kde sice nebudou důkazy ani tělo, ale prostě se někdo rozhodne, že souzený je vinen, dřív či později půjde bručet někdo, kdo si to nezaslouží. A co se dřív či později týče, klidně to může být už teď.

    Připomínám, že paní Reiserová se tahala s člověkem, který se přiznal k několika vraždám. Je opravdu moudré věřit jeho motivům, když prohlašuje, že jí nezabil?
    Quando omni flunkus moritati
    6.5.2008 14:30 MiK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Z tohoto clanku opravdu tak nejak vyzniva, ze Hanse odsoudili jen na zaklade DOMNENKY a nemoznosti vysvetlit/vyhledat, co je s jeho ex-manzelkou. To je samo o sobe DOST drsny. Prece ho nemohli bez jakyhokoliv hmatatelnyho dukazu odsoudit?!?!? No a jestli to takhle proslo, tak se mame na co tesit... precedencni zpusob prava tim padem umozni do budoucna KOHOKOLIV obvinit na zaklade domnenky a VLASTNIHO vykladu smyslene/ych udalosti.
    5.5.2008 10:59 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Reiser shledán vinným z vraždy
    Prosím redakci, aby korigovala podobné úlety. Ten člověk se jmenuje Hans Reiser, nikoliv Reiser. Za chvíli to tu bude jak v Blesku (Mareš sundal slipy).
    5.5.2008 11:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser shledán vinným z vraždy
    Připadá mi v pořádku používat pro označení člověka v článku jen příjmení (předpokládá-li se všeobecné povědomí čtenářů o tom, o koho se jedná). Rozhodně to není snaha o snižování nebo bulvárnost, a analogii s Bleskem proto v této souvislosti nerozumím. Hans Reiser použil své příjmení i k pojmenování dvou filesystémů. Proč by bylo špatné vložit jeho příjmení do nadpisu zprávy?

    Sám nemám rád, když se v médiích objevují příjmení politiků bez příslušné funkce, ačkoliv se jedná více o jejich úřad než o ně samotné ("Topolánek řekl..." místo "Premiér Topolánek řekl..."), nicméně v případě, že takový titul není po ruce, a tudíž ani není vhodné nějaký uvádět, tak je příjmení přijatelné ("Jágr dal gól", "Clinton přednášel v Tokiu", ...).
    5.5.2008 11:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser shledán vinným z vraždy
    Nicméně, jelikož už nejsi jediný, kdo se ozval, tak jsem to opravil. Nerad bych, aby to vyznívalo hanlivě, i když mně samotnému to tak nepřipadá.
    6.5.2008 20:50 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser shledán vinným z vraždy
    Krátký udělal dobrou věc, příště by to Krátký měl psát rovnou tímto způsobem. Resp. -- jsem osobně rovněž toho názoru, že je to tak lepší.
    David Ježek avatar 6.5.2008 22:49 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser shledán vinným z vraždy
    nějak jsem si nevšiml, že by autorem článku byl Krátký. Ale asi jsem na takovou analýzu krátký, že pane Krátký?


    ale což, rejpal se vždy najde....
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.5.2008 23:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser shledán vinným z vraždy
    Pokud mě někdo třeba v diskuzi označí jménem Doležel, nebudu mít nic proti. Naopak mi bude vadit pan Doležel (zní shazovačně (ironicky)) a opakovat všude celé jméno je na prd. Proti Luboš a pan Luboš mohou zase někteří namítat, že je to jak z nějaké talkshow. Tak si vyberte.
    6.5.2008 23:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser shledán vinným z vraždy
    Co pan Luboš pan Doležel? To by šlo?
    Quando omni flunkus moritati
    5.5.2008 14:52 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    ach jo tolik odvozen od Ubuntu :/
    5.5.2008 16:07 jv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    a kde je Puppy linux 4 ?
    5.5.2008 17:40 zajca | skóre: 2 | blog: zajca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    jen bych měl dotazna rychlost flash linux/windows když si spustím flash ve windows(firefox) tak můžu mít otevřených třebas 20panelů kde jsou odporné flash reklamy které ruším a jede vše v pohodě, pokud to udělám v linuxu FF chytne monochormatický nádech a odmítá pracovat nebo se dost kouše. Podobně je to i se zoomem ve FF ve windows rychlovka a v linuxu několik vteřin (třebas abclinuxu cca 6vteřin).
    dycky si říkám, proboha proč lidi píšete tak dlůhé blogy a pak neco začnu psat a nakonci si říkám k*rva to je dlůhé.
    5.5.2008 19:00 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    A pak ze je FF rychlejsi nez Opera :-)
    Ale je pravda, ze Flash ma na Linuxu urcite rezervy, i kdyz bych to nevidel tak zle.
    David Watzke avatar 5.5.2008 19:33 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Já bych to zle teda viděl, přehrávání nějakýho youtube videa bere CPU stejně jako x264 @ 720p.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Nicky726 avatar 6.5.2008 11:26 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    +1 taky mívám pocit, že to můj komp jednou nerozdejchá... nejotravnější je to u reklam (zatím jsem se moc k nastavování filtrů nedostal)
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    unknown_ avatar 5.5.2008 20:10 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    su jedinej komu to
    nmap -sP 192.168.0.* # celý rozsah
    nefunguje?
    nmap -v
    4.60
    unknown_ avatar 5.5.2008 20:13 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Aha. Možná by nebylo od věci poukázat, že je to potřeba v bashi.
    David Watzke avatar 5.5.2008 20:26 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Není to potřeba spouštět zrovna v Bashi, problém je v tom, že tvůj shell patrně řeší wildcards tak, že pokud nic nedoplní, tak tu hvězdičku prostě ignoruje. Mělo by stačit dát ten rozsah IP mezi apostrofy nebo do uvozovek.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    5.5.2008 20:27 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    To je blbost. Když budeš mít v adresáři, kde to pouštíš, soubor 192.168.0.yeth_thur, tak ti ani bash nepomůže.
    THIS IS SPARTA!
    6.5.2008 12:15 st. Grumpa | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Pak zkus: nmap -sP 192.168.0.0/24
    thingie avatar 7.5.2008 16:06 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 18/2008
    Dneska může být zajímavý hledat okolní počítače s avahi-discover nebo něčim podobnym co umí DNS service discovery. Kdejaký moderní desktop to bude mít zapnuté, a ty ostatní jsou stejně pochybný střepy co na síti akorát sedí jak mrtvá krabice.
    Růžové lži.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.