abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 993 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 7

    10. 11. 2006 | Robert Krátký | Různé | 6065×

    Debian vydal 4. revizi své aktuální stabilní větve; etch zatím v nedohlednu. Novell uzavřel smlouvu s Microsoftem. Oracle bude nabízet převlečený Red Hat. FSF sponzoruje novou distribuci s výhradně svobodným softwarem: gNewSense.

    Poznámka: dnešní díl se kvůli rozsáhlejším příspěvkům mírně odkloní od již zaběhlého formátu Distribučních novinek.

    Debian 3.1-r4

    Debian vydal čtvrtou revizi/aktualizaci své stabilní větve - sarge. Jak bývá u těchto revizí zvykem, neobsahuje nová verze téměř žádné nové funkce ani verze programů. Místo toho se zaměřuje na opravy chyb s důrazem na bezpečnostní problémy. Není ani v plánu generovat nové ISO obrazy - uživatelům se doporučuje aktualizovat systém ihned po instalaci z internetových repozitářů pomocí balíčkovacího nástroje APT.

    Vydání další stabilní verze Debianu (etch) sice ještě nemá stanoveno pevné datum (přestože se dříve mluvilo o prosinci 2006), ale na stránkách Debianu se píše, že by to mělo být "brzy". Co to znamená v řeči distribuce, která mívá s vývojovým cyklem často problémy, to není tak docela jasné. Zvláště vzhledem k tomu, že 11. října bylo kvůli příliš vysokému počtu "RC chyb" oznámeno odložení tzv. "freeze" [zmrazení] balíčků ve větvi "testing" (etch), které bude předcházet posledním přípravám na vydání stabilní verze.

    Novell uzavřel smlouvu s Microsoftem

    V posledních několika dnech usilovně diskutovaná dohoda mezi někdejšími rivaly vyvolává bouřlivé a emotivní reakce. Především linuxová a Free Software komunita reagovala na tuto poměrně nečekanou zprávu s jistými rozpaky. Někteří komentátoři našlapují opatrně, jiní si neberou servítky, zatímco ta poslední skupina všechny přesvědčuje, že je vše v nejlepším pořádku.

    Dohoda (ve skutečnosti vlastně tři dohody) se dotýká několika oblastí, z nichž nejkontroverzněji zní část týkající se patentů. Kromě toho je - mimo jiné - slibována spolupráce na virtualizačních technologiích, podpora microsoftího formátu Office Open XML pro OpenOffice.org a založení společného vývojového střediska.

    Zjednodušeně řečeno znamená dohoda o patentové spolupráci to, že se obě společnosti zavázaly nevymáhat patentové poplatky na zákaznících (a vývojářích, viz níže) svého smluvního partnera. Ve smlouvě je zakotveno i vzájemné finanční vypořádání za možnost používat patentové portfolio. Protože má Microsoft více zákazníků, bude platit více, takže peníze dostane Novell. Nicméně Novell bude platit pravidelné procentuální poplatky ze svého zisku z open source produktů. Což je poněkud zvláštní, jelikož Novell jedním dechem dodává, že žádné patenty Microsoftu neporušuje. Proč tedy platit, když není před čím zákazníky chránit?

    Dá se argumentovat tím, že tato "zbytečná" ochrana před patentovými žalobami prostě zákazníkům Novellu zajistí klidné spaní. To je chvályhodné, ale v podstatě by to znamenalo, že Novell podlehl strachu z Microsoftu, takže mu teď raději bude za každý prodaný SUSE Linux platit.

    Zajímavý je také slib, že Microsoft nebude uplatňovat své patenty vůči vývojářům open source softwaru. To samo o sobě zní hezky. Ve spojení se sladkými prohlášeními, která Novell zahrnul do svých FAQ, to zní dokonce velmi povzbudivě. Avšak je tu malý háček: podíváme-li se na samotný slib, zjistíme, že:

    • Slib je určen pouze pro jednotlivce. Nevztahuje se na žádná partnerství, firmy nebo organizace.
    • Slib se týká pouze práce, která se stane součástí jedné z verzí SUSE Linuxu (SUSE Linux, SLED, SLES).
    • Slib se nevztahuje na nikoho jiného, kdo by snad chtěl práci používat nebo dále distribuovat.

    Jako bonus si Microsoft vyhrazuje právo tento slib kdykoliv zrušit nebo vzít zpět. Takové právo si ostatně Microsoft vyhradil i u výše uváděného slibu o nežalování zákazníků Novellu (tam je to v souladu s ustanoveními Patent Cooperation Agreement, která však nebyla zveřejněna).

    Názor si udělejte sami. Přikládám seznam zajímavých odkazů:

    Z dalších zdrojů stojí za přečtení:

    • Pamela Jones z Groklaw má o věci poměrně jasno: Novell Sells Out.
    • Ladislav Bodnár na Distrowatch to také vidí dosti jednoznačně: Novell, what have you done now?
    • Jonathan Corbet nabízí na LWN velmi dobře čitelný rozbor: On Novell and Microsoft (až do 14. 11. 2006 jen pro předplatitele).
    • Miguel de Icaza ve svém blogu nový vývoj vítá a odpovídá na množství otázek (některé z odpovědí se později dostaly do výše zmiňovaných FAQ).
    • Dave Dargo (Ingres) míní, že dohoda urychlí vzestup open source v komerčním prostředí a zároveň pomůže s tím, aby se na open source nahlíželo jako na přirozenou součást IT.
    • Aleš Kučera, ředitel Novell-Praha, s.r.o., v rozhovoru z pochopitelných důvodů dohodu obhajuje - či spíše poskytuje diplomaticky neutrální odpovědi a slovo "nevím" se v krátkém textu vyskytuje hned pětkrát. Kromě toho p. ředitel často "nemá informace" případně "nemá pocit".
    • Pascal Bleser, správce balíčků openSUSE, stručně a jasně říká, že projektu openSUSE se celá akce týká jen velmi okrajově. Pořád se jedná o open source komunitní projekt a z hlediska vývojářů a uživatelů openSUSE se nic nemění.
    • Luboš Luňák v blogu na abclinuxu.cz nabízí svůj náhled na situaci kolem patentů v reakci na výkřiky o tom, že se Novell chystá ošidit GPL.

    Oracle bude nabízet převlečený Red Hat

    Společnost Oracle oznámila, že bude pro Linux poskytovat stejnou "enterprise" podporu jako pro všechny ostatní operační systémy. Poslouží jí k tomu tzv. Unbreakable Linux, což není nic jiného než Red Hat Enterprise Linux zbavený veškerých poznávacích znamení Red Hatu. Tedy něco podobného jako už dělá například CentOS nebo White Box Enterprise Linux.

    Oracle tvrdí, že hlavním důvodem pro toto rozhodnutí je skutečnost, že Red Hat poskytuje opravy chyb pouze pro poslední verzi své distribuce. Zákazníci jsou tak prý často nuceni upgradovat na novou verzi. Oracle naproti tomu slibuje poskytovat opravy pro všechny verze. A to vše bude zákazníkům nabízet za výrazně nižší cenu než Red Hat.

    Šéf Oracle Larry Ellison je přesvědčen, že lepší podpora a nižší ceny urychlí přechod firem na Linux. Ne každý v tom však vidí jen ušlechtilé pohnutky. Mnozí si myslí, že Oracle vrací úder po té, co jim Red Hat před nosem vyfoukl společnost JBoss, na kterou měl Oracle už dlouho políčeno.

    Red Hat pochopitelně neskládá zbraně a ačkoliv se navenek tváří, že je vše fajn, určitě si uvědomuje, že konkurence houstne. Kromě toho, že RH využil propadu ceny svých akcií, který následoval po vydání oraclího oznámení, k výhodnému zpětnému odkupu, tak také okamžitě zareagoval oficiálně: Red Hat responds. Jedná se o dokument, který formou otázek a odpovědí vysvětluje hlavní body nového vývoje z pohledu raleighské firmy. Všimněte si, že Red Hatu nechybí smysl pro humor, protože ačkoliv je stránka nadepsána "Red Hat Responds", URL je následující: http://www.redhat.com/promo/unfakeable/. Podobnost s "Unbreakable" čistě náhodná [unbreakable = neprolomitelný, unfakeable = nezfalšovatelný].

    FSF sponzoruje novou distribuci: gNewSense

    Jedná se o (další) pokus o distribuci složenou pouze ze svobodného softwaru. Základem je Ubuntu. Přestože distribucí je takové množství, že jedna navíc je jako plivnutí do sudu, už se objevily hlasy, že například takový Debian, který ostatně velmi významně figuruje v rodokmenu nové distribuce, protože z něj vychází Ubuntu, je také distribuce složená výhradně ze svobodného softwaru. Sice nabízí speciální repozitář non-free, který obsahuje i software s nesvobodnými licencemi, ale tento repozitář je volitelný a v základní instalaci není využíván. Ostatně Debian je proslulý svým přísným dodržování pravidel, která vyžadují, aby byl všechen software v distribuci nabízen se svobodnou licencí. Viz nedávný spor o Firefox.

    Proč tedy zakládat novou distribuci? Zvláště když už existují i distribuce, které nejenže splňují podmínku svobodnosti softwaru (např. zmiňovaný Debian), ale dokonce i takové, které to mají jako hlavní cíl. Příkladem budiž třeba Ututo a BLAG, které ostatně doporučoval ze stejného důvodu sám Richard Stallman. Odpověď je jednoduchá. Proč ne? Má-li na to někdo čas a náladu, tak proč ne?

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 6
    »—> Distribuční novinky - 8
    Distribuční novinky 10-15/2024 (poslední díl)

    Související články

    Microsoft dostal pokutu od EU... a co Linux?
    Rozhovor: Richard Stallman
    Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - II (Gnome)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - III (Gnome a KDE)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - IV (GConf)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - V (Osobní)
    OpenSUSE 10.0
    Oracle: vývoj na SUSE 10.0
    Distribuční novinky - 6
    Distribuční novinky - 5
    Distribuční novinky - 4

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.11.2006 00:12 00000 0000 | skóre: 16 | blog: asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    No ten Novell, neviem neviem. Myslim ze si podrezali trosku konar pod sebou.
    10.11.2006 00:38 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    jo? a jak? podrezali ji akorat redhatu
    10.11.2006 00:59 00000 0000 | skóre: 16 | blog: asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    osobne si myslim ze takato zmluva s microsoftom im nemoze byt k prospechu. aspon nie z dlhodobeho hladiska. Treba si uvedomit tie klauzule ako su: mozu zobrat svoje povolenie spat a podobne. Dalej ide o podporu komunity.
    10.11.2006 01:13 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    takove detaily ve smlouve maji osetreny. a pokud jde o komunitu, tak mi neni jasne jaky dopad by meli nesympatie nejake komunity, ktera kolem suse existuje akorat tak uzivatelska a prakticky neplatici.
    10.11.2006 09:19 iSteve | skóre: 15 | blog: isteve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Cetl jsi tu smlouvu?
    10.11.2006 15:45 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    ano. a odkud beres tu jistotu ze neexistuji jeste tajne dodatky?
    10.11.2006 16:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Protože nebylo vše zveřejněno? Například Patent Cooperation Agreement, na základě kterého si MS vyhrazuje právo dohodu změnit nebo zrušit...
    10.11.2006 02:13 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Proc nedelat dalsi distribuci, ktera bude jako debian, jen trosku jina?? Protoze je neefektivni, kdyz je vyvojaru vic nez uzivatelu :-)

    Opravdu nevim, k cemu jsou tyhle mini distribuce: neni pro ne podpora od vyrobcu HW, malo dokumentace, neni zaruka, ze se na to FSF za pul roku nevybodne (az RMS zjisti ze debian je vlastne taky docela free),....

    Osbobne kdyz nekomu doporucuju nejakou distribuci, tak vzdycky jednu z "tech velkych"...

    Radek
    10.11.2006 02:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Opravdu nevim, k cemu jsou tyhle mini distribuce: neni pro ne podpora od vyrobcu HW
    Tenhle argument je úplně z cesty. Výrobce HW těžko může podporovat nějaku distribuci a ne jinou, protože Linux (jádro) je jenom jeden. A ovladače jsou tím pádem pro všechny distribuce stejné, pokud si je tvůrci distribuce nějak neupraví.
    Quando omni flunkus moritati
    10.11.2006 02:54 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Kdyz pominu zlo v podobe binarnich closed-source ovladacu pro urcitou verzi urcite distribuce, tak i presto existuje spousta ovladacu, u kterych vyrobce garantuje beh jen pod urcitou verzi nejake velke distribuce. Casto pak clovek cte na webu neco: Tyto ovladace funguji pod xxxx, mozna i pod necim jinym, ale to nemuzeme zarucit. Ona totiz "podpora HW" neznamena jen ovladac v jadre, ale treba taky user-space utility apod....

    Zkousel jste nekdy poslat dotaz na technickou podporu typu: "Vas radic mi na distribuci FrantaAlik trochu zlobi s ovladacem pro Suse, ale nejsem si uplne jisty, protoze docela funguje, pokud se k nemu nepripoji disk xy, pro ktery mam driver do Fedory a cely RAID se konfiguruje konfiguracni utilitou z balicku pro Debian..."? A co hur, vite, jak byste na takovy dotaz odpovedel byt tim technikem na te technicke podpore?

    Nerikam, ze je ten stav skvely a ze z toho mam radost, ale tak to proste je. A kdyz zakaznikovi reknu: "Tu vasi novou skvelou kartu vam nenainstaluju, dokud pro ni nebude podpora ve vanilla kernelu", tak to tam zitra uz instaluje nekdo jiny....

    Radek
    10.11.2006 05:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Kdyz pominu zlo v podobe binarnich closed-source ovladacu pro urcitou verzi urcite distribuce, tak i presto existuje spousta ovladacu, u kterych vyrobce garantuje beh jen pod urcitou verzi nejake velke distribuce.
    I binární closed-source ovladač se kompiluje proti nějaké verzi vanilla jádra, takže musí chodit ve všech distribucích, které danou verzi obsahují.
    Ona totiz "podpora HW" neznamena jen ovladac v jadre, ale treba taky user-space utility apod....
    Tady platí to samé, co výše - utility, které chodí v jednom distru, musí fungovat i v jiném, pokud jsou nainstalovány všechny knihovny, na kterých utilita závisí.

    Ano, uznávám, že pokud daný ovladač a utility k němu jsou šité na míru určité distribuci, je jeho rozběhání jednodušší než jinde. To ale neznamená, že by to jinde nešlo.
    Quando omni flunkus moritati
    10.11.2006 07:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    I binární closed-source ovladač se kompiluje proti nějaké verzi vanilla jádra…

    Určitě to musí být vanilla? Proč? Pokud by někdo vydával verzi driveru pro konkrétní distribuci, připadalo by mi logičtější ji překládat a testovat s příslušným distribučním jádrem. (To samozřejmě není myšleno jako obhajoba closed source driverů, ale spíš jako další důvod, proč by se měly vymýtit.)

    10.11.2006 13:20 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    I binární closed-source ovladač se kompiluje proti nějaké verzi vanilla jádra, takže musí chodit ve všech distribucích, které danou verzi obsahují.

    Napriklad viz: http://www.highpoint-tech.com/USA/bios_rr1520.htm - jsou tam pripravene balicky pro urcitou verzi Fedory, RedHatu a Suse (+FreeBSD a Windows). Potom je k dispozici cosi jakou OpenSource driver, coz je vicemene jeden velky object file a par zdrojaku okolo, takzese da prelozit vicemene vsude - podle mych zkusenosti na vsech jadrech 2.6.11 az 2.6.15. A to je jeste docela "nadstandardni" nabidka... Nebo treba http://www.adaptec.com/en-US/support/raid/sata/AAR-1210SA/ atd...

    Tady platí to samé, co výše - utility, které chodí v jednom distru, musí fungovat i v jiném, pokud jsou nainstalovány všechny knihovny, na kterých utilita závisí.

    Ano, uznávám, že pokud daný ovladač a utility k němu jsou šité na míru určité distribuci, je jeho rozběhání jednodušší než jinde. To ale neznamená, že by to jinde nešlo.

    Samozrejme, pokud clovek doinstaluje vsechno, co ty utility potrebuji, vyresi konflikty, zajisti, aby utilita prednostne pouzivala ty spravne knihovny, prihodi si do /etc redhat-release (co kdyz ta drza utility psana pro RedHat chce zjistit verzi RedHatu pod kterou bezi?), doinstaluje YaST (co kdyz soucasti ovladace pro Suse je modul do Yastu?),...... Jen je otazka, co z toho potom vznikne za distribuci :-)

    Nerikam, ze se takove veci rozchodit nedaji, sam obcas pouzivam veci z jinych distribuci ve sve, ale clovek si musi uvedomit, ze existuji podminky, za kterych vyrobce nejakym zpusobem garantuje nejakou podporu a ze pokud clovek ty podminky nedodrzi, tak se o ni pripravuje.

    Priklad: Do nedavna (asi rok tomu nazad) nam jeden z dulezitych produkcnich serveru bezel na neupdatovanem redhatu 6.2, protoze to byla jedina verze, na ktere dodavatel jistehp specializovaneho SW garantoval jeho beh. A opravdu na jinych verzich (i jen o kousek) ten SW padal a nefungoval. Ano, ten SW byl spatne napsany, byl closed source, byl drahy, proste zlo v ciste podobe, ale byl jediny sveho druhu a slo pres nej 70% obratu firmy... Pouceni si jiste zvidavy ctenar doplni sam podle sveho nazoru :)

    Radek
    10.11.2006 08:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Jsem zvědav, jak dlouho Oracle to nadšení pro vlastní distribuci vydrží, zvlášť, když chtějí podporovat všechny verze, což nebude zadarmo a ještě držet cenu pod RedHatem. Nemyslím, že by byli v RH naprostí pitomci, kteří si nedokáží spočítat náklady a přínosy takové dlouhodobé podpory ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    10.11.2006 08:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Problém vidím v tom, že Oracle má dostatek jiných zdrojů, ze kterých by takovou aktivitu mohl financovat nejen v případě, že by nebyla dostatečně zisková, ale dokonce i tehdy, kdyby byla mírně ztrátová.
    10.11.2006 08:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Mluvilo se i o tom, že to třeba Oracle udělal proto, aby mohl očekávaného poklesu ceny redhatích akcií využít ke koupení celého Red Hatu. Ale to už asi propásli, takže důvod bude jiný.
    10.11.2006 08:57 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Možná ORA došla trpělivost, že se RH nechce nechat koupit? :-)
    xsubway avatar 10.11.2006 08:44 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Debian problemy nema ...
    ..., ale na stránkách Debianu se píše, že by to mělo být "brzy". Co to znamená v řeči distribuce, která mívá s vývojovým cyklem často problémy, to není tak docela jasné.

    Pouzivam Debian od vydani Sarge jako stable distro. Na surf, programovani, grafiku, filmy, hry, ... mi to staci:) ... samozrejme ze pouzivam i www.backports.org (kdyz na desktopy potrebuju pohodlne dostat FF1.5 apod.) ...

    Vyvojovy ciklus Debianu mne nadmiru vyhovuje - pokud chcete rychlokvasku tak pouzivejte jinou distribuci.

    Posledni veta byla samozrejme <flame> :D ... at si kazdy pouziva co mu vyhovuje ;)
     _____ 
    (  ?  )
     ----- 
            o   ^__^
             o  (oo)\_______
                (__)\       )\/\
                    ||----w |
                    ||     ||
    
    
    10.11.2006 09:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian problemy nema ...
    Pouzivam Debian od vydani Sarge jako stable distro. [...] Vyvojovy ciklus Debianu mne nadmiru vyhovuje
    Používám Debian od dob Potato a také mi celá koncepce velmi vyhovuje. To však nic nemění na tom, že Debian často odkládá již oznámená vydání na pozdější dobu, protože se ve stanovený čas nepodaří vychytat všechny chybky. Nemyslím si, že by to nějak hodně vadilo - kdy vyjde stabilní verze je vlastně jedno. Ale spolehnout se na určité datum nedá.
    10.11.2006 11:51 pan_tau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian problemy nema ...
    Debian ma i testing verzi. tam je nejnovejsi software. Mate tak rychlokvasku s celym konfortem prostredi Debianu.
    10.11.2006 14:56 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian problemy nema ...
    Debian ma i testing verzi. tam je nejnovejsi software.

    To co u debianu nazývají testing je u jiných distribucí stable. Pokud chceš nejnovější SW, tak to chce unstable debian a případně některé věci z experimental repositářů.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    12.11.2006 23:49 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian problemy nema ...
    A vice versa, to co u jinych dister prestava byt podporovano a sysadminy v tu chvili jima panika z upgrade konecne funkcniho systemu je u Debianu stable :-)
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    10.11.2006 22:20 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    v podstate jsem si udelal par nazoru za posledni dny na Novelly a ten humbuk okolo te nove docasne pobocky Microsoftu:

    1) po precteni srotu (ne zdrojoveho xml) OpenXML v docx souborech jsem zvedavej, jak se bude tenhle pa-format implementovat ??? zlaty open-document (cetl jsem take). hlavne, ze to drzi nastaveni MSOffice, ale cist se to poradne neda.

    2) nepouzivate -li suse nebo microsoft, tak jste vlastne spatni a muzete porusovat patenty a mit problem.

    3) no hlavne at bezi virtualni masiny s microsoftem nez zadne.

    4) vsichni pojedou na dotnetu a budou se radovat z toho. opravdu ? o tom pochybuju, kdyz jsme uz o versi .NET Frameworku pozadu. no, za chvili vyjde nova java/dalsi jazyky, tak pujde microsoftu opet implementace novych feature .NET rychleji [MS sponzor bison project, nekde to bylo].

    ale jinak je ten microsoft hodny, ze podporuje toho tucnaka....... --> jeste tu pohadku o smolickovi.....

    bye gf
    12.11.2006 14:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    microsoft by mohl uzavrit jen jedinou smlouvu, ze ktere bych mel opravdu radost: Dohodl by se se vsema ze prestane delat software a ze se bude soustredit je na hardware. to bych bral...

    Ale tyhle klicky s novellem, z toho nic moc dobryho nekouka...Myslim si ze "OpenXML" se trochu minul nazvem ne? co je na nem open, dyz ho muze legalne puzivat akorat novell a ms?
    12.11.2006 23:55 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    Celou svou karieru sleduji jak dobrou praci inzenyru Novellu kurvi jejich top management. Co uz ti chlapi prodrbali, to je skutecne na povazenou. Rok, mozna dva jsem se nechal presvedcit, ze by se snad neco mohlo zmenit. Evidentne to byla chyba. Novell je jen dalsi po Corelu, jediny rozdil je v tom, ze tentokrat MS toto distro neznici, ale pouzije jako trojskeho kone. Marne jsem v Novell doufal. Long life to Debian.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    Drom avatar 14.11.2006 03:05 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 7
    "Celou svou karieru sleduji jak dobrou praci inzenyru Novellu kurvi jejich top management."
    No, mam podobny pocit, i kdyz to nesleduju.

    "Miguel de Icaza ve svém blogu nový vývoj vítá..."
    Tomu se, bohuzel, nedivim a potvrzuje to vyse napsane, IMHO je Miguel uz uplne sezvejkanej vedenim a jeho exkluzivni misto se mu hodne libi. A bohuzel strategii vedeni aktivne prosazuje. Mam z nej pocit jako "Co nezajima Novell, nezajima me, ani neni zajmavy pro budouci vyvoj SW".

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.