abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 8/2008

    25. 2. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4383×

    Organizace Mozilla Messaging je na světě. AMD uvolňuje 3D dokumentaci R300-R500. Google pomáhá Wine, platí vývojáře. Phoenix BIOS nabídne integrovaný Linux. Ubuntu 8.04 Alpha 5. Greenie Linux 1.2.8 "Battle for Wesnoth". NetSecL 2.2. Distribuční rada: screenshot jedním stiskem.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Frugalware Linux 0.8 RC2 optimalizuje instalátor, vylepšuje dokumentaci a aktualizuje balíčky. GoblinX Linux 2.6 přidává firewall ze SLAXu a opravuje různé chyby. CentOS 5.1 Live CD je systém použitelný jako pracovní stanice nebo záchranné CD s patřičnými nástroji. Scientific Linux 5.1 Live CD/DVD vyšel v několika edicích a nabízí aktualizovanou softwarovou výbavu. Linux Caixa Mágica 12 je portugalská desktopová a serverová distribuce založená na Mandriva Linuxu. Famelix GNU/Linux 2.1 RC1 představuje brazilský systém, který se snaží napodobit vzhled Windows Vista. FreeBSD 7.0 se dostalo opět o krůček blíže k vydání díky Release Candidate 3. FreeNAS 0.686.1 aktualizuje Sambu, rozšiřuje možnosti WebGUI, podporuje nový hardware a přináší i další novinky. Foresight Linux 2.0 Alpha 4 obsahuje GNOME 2.21 s novým apletem světových hodin, PackageKit 0.1.7, stabilnější PulseAudio a BitTorrent klienta Transmission.

    Organizace Mozilla Messaging je na světě

    link

    Minulý rok v září jste se mohli dozvědět, že Mozilla Foundation připravuje dceřinou organizaci, která by zastřešovala vývoj Mozilla Thunderbirdu. Účelem těchto snah je dát programu větší prostor, protože žije tak trochu ve stínu úspěšnějšího Firefoxu. Minulý týden tato organizace skutečně vznikla, a to pod názvem Mozilla Messaging. Prezidentem se stal David Ascher, který je ve správní radě spolu s Chrisem Beardem a Mårtenem Mickosem (prezident MySQL). David se ve svém blogu rozepisuje o plánech na vylepšování Thunderbirdu - chce reagovat na názory uživatelů a začleňovat klíčové novinky od cizích vývojářů. Thunderbird 2 označil za úspěch a naznačil, co se objeví v Thunderbirdu 3 - mělo by jít o integraci kalendáře postaveného na Lightningu, lepší funkce vyhledávání, snazší konfiguraci a celou řadu vylepšení uživatelského rozhraní. Konkrétní podoba změn se bude samozřejmě diskutovat veřejně, a to v blogu, mailing listu a na dalších místech.

    AMD uvolňuje 3D dokumentaci R300-R500

    link

    AMD uvolnilo první kousky dokumentace GPU potřebné pro vývoj ovladačů s podporou 3D akcelerace. Ta se týká čipů R500 a přináší také informace k R300/400, které doplní to, co se podařilo zjistit dřívějším zpětným inženýrstvím. Dokumentace má 300 stran a skládá se ze specifikace registrů a průvodce pro programátora. Pokrývá práci s příkazovým procesorem, vertex shadery, fragment shadery, Hyper-Z a dalšími součástmi. Brzo bude dostupná také dokumentace k R600. Vývojářům se bude hodit i tzv. tcore, neboli emulátor GPU (skládající se z 60 000 řádek kódu), který v AMD používají, pokud není ještě čip vyrobený. Další věcí, kterou AMD uvolnilo, je knihovna Framewave odvozená z AMD Performance Library. Framewave je sada optimalizovaných funkcí pro zpracovávání obrazu a signálů, provádění různých matematických operací atd. - nejvíce pravděpodobně prozradí dokumentace.

    Google pomáhá Wine, platí vývojáře

    link

    V lednu 2006 Google zaplatila firmě CodeWeavers (vývojáři CrossOver), aby vylepšila Wine tak, aby byl pod ním možný běh programu Picasa. Za tři a půl měsíce práce bylo vyprodukováno 255 patchů, které opravují chyby Wine nebo doplňují scházející funkce. V práci se pokračovalo dále, až se nakonec Google rozhodl napomoci zlepšení běhu Photoshop CS2 - Photoshop je přitom jeden z programů, které by uživatelé Linuxu na svém systému rádi viděli. Iniciativa Google měla za výsledek okolo 200 patchů, což vedlo k tomu, že v posledních verzích Wine je Photoshop docela použitelný. Zároveň s tím se zlepšila také podpora Flash 8.

    Phoenix BIOS nabídne integrovaný Linux

    link

    Firma Phoenix Technologies zaznamenala úspěch různých firem, které integrovaly Linux do svých výrobků, a rozhodla se tento trend následovat. Na základních deskách s Phoenix BIOSem naleznete v budoucnosti drobnou instalaci Linuxu, která poslouží například v situacích, kdy je hlavní OS počítače nefunkční. Systém bude postaven na virtualizační platformě HyperCore, což umožní, aby tento integrovaný Linux běžel například souběžně s Windows. Díky tomu bude možné provádět (i vzdálenou) diagnostiku systému, ale také vyzvednout si e-maily, brouzdat po webu, pracovat se soubory na disku, přehrávat multimédia nebo telefonovat po Internetu.

    Ubuntu 8.04 Alpha 5

    link

    Do vydání konečné verze zbývají dva měsíce a novinek v Ubuntu přibývá - vyšlo Ubuntu 8.04 Alpha 5. Firefox 3 Beta 3 nahradil Firefox 2 na pozici výchozího prohlížeče (v předchozím testovacím vydání byla Beta 2). Jak už bylo zmiňováno v dřívějších Distribučních novinkách, nové Ubuntu integruje zvukový server PulseAudio, PolicyKit pro běh administrátorských aplikací pod obyčejným uživatelem, vyměňuje některé programy, nabízí nový nástroj pro konfiguraci firewallu nebo mj. rozšířenou podporu virtualizace. Novinky poslední vývojové verze se točí především okolo dvou jmen: umenu a Wubi. Umenu (Ubuntu CD Menu) je program, který se ukáže uživatelům Windows a nabídne jim možnosti instalace systému. Wubi je pak samotný nový instalátor, který umístí veškerá data systému do oddílu Windows. Zájemci pak mohou vyzkoušet plnohodnotný systém, aniž by bylo třeba zásahů do diskových oddílů.

    Následující říjnové vydání Ubuntu bude mít jméno Intrepid Ibex (Neohrožený/nebojácný kozorožec) a související vývojářské setkání se bude konat v Praze od 18. do 23. května. Je důležité připomenout, že se nejedná o konferenci, výstavu nebo podobnou událost určenou pro širokou veřejnost.

    Greenie Linux 1.2.8 "Battle for Wesnoth"

    link

    Greenie Linux je slovenská distribuce postavená na Ubuntu 7.10. Vychází v DVD verzi (jazyky Visegrádské čtyřky plus němčina a angličtina), menší CD verzi (s českou a slovenskou lokalizací) a variantě "Galadriel", kde si můžete systém sestavit sami - více napoví přehled s podrobnostmi. Je slibováno, že už brzy vyjde verze 2.1. Zajímavou novinkou je edice Battle for Wesnoth, což je systém se stejnojmennou hrou (a hromadou kampaní) založený na Xubuntu. Ze systému jsou vyřazeny velké programy jako OpenOffice.org nebo Thunderbird, ale ty důležité zůstávají. Systém je možné nainstalovat na pevný disk.

    NetSecL 2.2

    link

    NetSecL je distribuce založená na Slackware Linuxu. Usiluje o co největší zabezpečení - odstraňuje nepotřebné síťové služby, má pozavírané porty a nabízí řadu bezpečnostních nástrojů. Do systému je tedy zařazeno mnoho věcí, pro zajištění zabezpečení (včetně Grsecurity) a pro kontrolu zabezpečení (tedy nástroje pro útoky) - jejich vyčerpávající seznam naleznete v dokumentaci. V poslední verzi 2.2 se podařilo distribuci zmenšit na objem jednoho CD. Výchozím prostředím je nyní Xfce, systém běží na Linuxu 2.6.23.9 s GrSecurity. Byly aktualizovány hlavní balíčky jako Snort, iptables nebo skripty pro firewall. V distribuci se také používá ochrana GCC proti neoprávněným zásahům do zásobníku programu.

    netsecl netsecl

    Distribuční rada: screenshot jedním stiskem

    link

    Občas se stane, že chceme rychle zachytit nějakou situaci, ale spuštění programu pro vytváření screenshotů je příliš zdlouhavé. Proto se může hodit mít určitou klávesovou zkratku, která vytvoření screenshotu urychlí. Nejprve si napíšeme jednoduchý skript, který screenshot vytváří:

    #!/bin/sh
    mkdir ~/screenshots
    import -window root "~/screenshots/$(date +%Y%m%d-%H%M%S).png"
    

    Uložíme jej do nějakého vhodného adresáře a dáme mu spustitelnost pomocí chmod +x. Nyní je třeba zajistit namapování na nějakou klávesu nebo kombinaci kláves. Univerzální metodou je použití programu xbindkeys, kterému vytvoříme konfiguraci v ~/.xbindkeysrc:

    "/cesta/k/skriptu"
    shift + F11
    

    Teď stačí zařídit spouštění programu xbindkeys při startu X serveru. To můžeme udělat vytvořením jednoduchého skriptu /etc/X11/xinit/Xsession.d/99-bindkeys:

    #!/bin/sh
    xbindkeys&

    kterému opět dáme spustitelnost.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Událo se v týdnu 20/2024
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 245)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 7/2008
    »—> Distribuční novinky - 9/2008
    Distribuční novinky 16-17/2024 (poslední díl)

    Související články

    Distribuční novinky - 7/2008
    Distribuční novinky - 6/2008
    Distribuční novinky - 5/2008
    Distribuční novinky - 4/2008
    Seriál: Zpravodaj o Víně
    Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Vývojáři musí řešit problémy aplikací, místo aby vytvářeli nové
    Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.2.2008 03:16 samopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    prikaz> import -window root "~/Desktop/$(date +%Y%m%d-%H%M%S).png"

    mi vrati> import: unable to open image `~/Desktop/20080224-181324.png': No such file or directory.
    25.2.2008 03:20 samopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    funguje ale ked zadam cestu absolutne>

    import -window root "/home/userName/Desktop/$(date +%Y%m%d-%H%M%S).png"
    25.2.2008 07:17 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Je otazkou, kam u tebe smeruje link /bin/sh. Je to bash?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    25.2.2008 08:41 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Zadejte příkaz takto:
    import -window root ~/temp/screen$(date +%Y%m%d-%H%M%S).png
    Uvozovky v syntaxi bashe zamezují expanzi cest.
    25.2.2008 07:21 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    takmer... az na to, ze pouzivam .xsession, scrot, klavesu PrtSc a spustam to priamo prikazom, ktory som si zadal v xbindkeys-config
    25.2.2008 08:40 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše screenshot
    ta distribucni rada nevim nevim, minimalne v ubuntu standardne funguje, ze po stisknuti klavesy printscreen se me gnome zepta, kam chci screenshot ulozit a je to...
    25.2.2008 08:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: screenshot
    To moc přenositelné není... aby to fungovalo, musí to už být přednastaveno a musí být použit konkrétní desktop (a distribuce).
    25.2.2008 15:40 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: screenshot
    To není výchozí nastavení Gnome?
    26.2.2008 14:04 Drom (z debilnich Vist)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: screenshot
    Pokud vim, tak je...
    25.2.2008 16:21 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: screenshot
    V KDE tiez funguje printscreen. A komu nie, ten si to moze nastavit v konfiguracii.
    25.2.2008 08:56 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Děkuji za Distribuční radu. Např. v Debianu nic podobného ve výchozí instalaci nastaveno není (nebo jsem na to nepřišel).
    25.2.2008 15:58 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Příkaz import z balíku ImageMagic mi připadal pomalý a dost mi zatěžoval můj starý počítač. Toto používám já, přes program Xdialog:
    #!/bin/sh
    
    
    if [ -n "$DISPLAY" ]; then
    
    Xdialog --title "INPUT BOX" \
            --inputbox "Pracovní plocha bude uložena jako obrázek\n\
    do adresáře ~/Desktop.\n\
    Pro uložení obrázku zadej jeho název\n\
    a stiskni klávesu [Enter]." 18 45 2> /tmp/inputbox.tmp.$$
    
    retval=$?
    input=`cat /tmp/inputbox.tmp.$$`
    rm -f /tmp/inputbox.tmp.$$
    
    case $retval in
      0)
        echo "Input string is '$input'";;
      1)
        echo "Cancel pressed.";;
      255)
        echo "Box closed.";;
    esac
    
    #Pokud je $input=0, nahrad jej datumem
    [ -z "$input" ] && input=`date +"%d.%m.%Y_%H:%M"` 2>/dev/null
    
    #Odstran mezery z $input a pokud nazev zacina teckou, nahrad ji pismenem "o".
    #Lomitka "/" nahrad pomlckou "-"
    input=$(echo $input | sed '/[ \t]/s//_/g;/\//s//-/g;/^[\.]/s//o/') 2>/dev/null
    
    #import -window root ~/Desktop/"$input.png" 2>/dev/null
    xwd -root | convert xwd:- png: ~/Desktop/"$input.png" 2>/dev/null
    fi
    
    
    25.2.2008 16:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    xwd | convert (a ta hromada dalších příkazů) je rychlejší než import? (Btw, nereju, vážně mě to zajímá.)
    25.2.2008 22:34 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    [karel@karel ~]$ time xwd -root | convert xwd:- capture.png
    0.00user 0.03system 0:00.47elapsed 7%CPU (0avgtext+0avgdata 0maxresident)k
    0inputs+0outputs (0major+661minor)pagefaults 0swaps
    
    
    [karel@karel ~]$ time import -window root capture.png
    0.99user 0.05system 0:01.54elapsed 68%CPU (0avgtext+0avgdata 0maxresident)k
    0inputs+0outputs (0major+3756minor)pagefaults 0swaps
    
    
    26.2.2008 10:22 Tomáš Crhonek | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Navic pri spusteni import pipa pcspeaker... coz lze vyresit rmmod pcspkr, ale i tak... moc me nenadchnul
    stativ avatar 25.2.2008 15:58 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    spíše než import doporučuji vyzkoušet scrot, je o dost rychlejší. Nevím proč, ale s import sejmutí obrazu mělo většinou znatelné zpoždění.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    25.2.2008 20:07 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Zrovna jsem tu chtěl položit otázku, ajkou to má latenci, když se to provádí přes spuštění skriptu a příkazu. Vzhledem k tomu, že se jde na disk a něco se spouští, by to mohlo jít k sekundě, a když je systém v zátěži, mohlo by to dokonce trvat docela dlouho... Nějaké zkušenosti?
    progdan avatar 25.2.2008 17:35 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Nejak stale nechapu, na co je nutne vytvaret dalsi distribuci jen kvuli vzhledu. Neumim spanelsky (?), takze jsem ten web ani nijak moc neprocital, takze nevim, jake prostredi upravuji (nebo pisi vlastni?), kazdopadne by podle me bylo lepsi uvolnit to jako nejaky "mod" (jako napr. kdemod pro Arch)...tim by poskytli moznost vyzkouset to vice uzivatelum...nebudu si prece instalovat nove distro jen proto, ze bych chtel vzhled jako Visty (nepopiram ze se mi docela libi).
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    25.2.2008 20:25 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Hm, moc se mi to nelíbilo (na rozdíl od originálu z toho nejsou cítit ty tisíce doláčů, co shrábli designéři...).

    Hlavně tam není to kolečko "Start". Bez kolečka ani ránu. To je na tom nejhezčí.
    progdan avatar 25.2.2008 20:47 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Mluvil jsem o tom ze se mi libi vzhled origos jehoVistu, tohle sem si moc nepohlizel, ale i tak to nemeni nic na mem predchozim komentari, ze by to meli publikovat jako rozhrani, ne rovnou jako cele distro
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    Jardík avatar 25.2.2008 17:37 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    V předchozím vydání Ubuntu 8.04 (Alpha 4) byl FF 2 - teda alespoň na Desktop CD.
    Věřím v jednoho Boha.
    25.2.2008 18:48 zajca | skóre: 2 | blog: zajca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    pěkně blbé datum 18. do 23. května zrovna když maturuju aj bych si do prahy zajel.
    dycky si říkám, proboha proč lidi píšete tak dlůhé blogy a pak neco začnu psat a nakonci si říkám k*rva to je dlůhé.
    25.2.2008 18:55 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2008
    Je důležité připomenout, že se nejedná o konferenci, výstavu nebo podobnou událost určenou pro širokou veřejnost.
    Jako zaměstnanci (resp. vývojáři) Canonicalu by ti mohli dát ve škole výjimku. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.