abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (5%)
     (4%)
    Celkem 834 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 5/2008

    4. 2. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4299×

    Linux místo Windows pro francouzské četníky. Úspěch levných PC s Linuxem. Nové linuxové výrobky od Hewlett-Packard. Novinky o svobodných grafických ovladačích: Intel, ATI, nVidia. Renault nakoupil certifikáty SLES. Nokia koupí Trolltech. Ubuntu 8.04 Alpha 4. Myah OS 3.0 Beta 1. Distribuční rada: upozorňování na aktualizace s cron-apt.

    Obsah

    Letem světem

    link

    X/OS Linux 5.1 je klon Red Hat Enterprise Linuxu 5.1. Finnix 91.0 má nové jádro, automatickou detekci 32/64bit na platformě x86, detekci kombinací RAID/LUKS/LVM a opravy několika chyb. Frugalware Linux 0.8 RC1 se pyšní vylepšeným splash screenem, živé CD podporuje nakopírování systému do paměti a aktualizuje software (nové balíčky pak zahrnují Linux Wacom, nové ovladače X.org a další). rPath Linux 2 Beta 1 integruje VMware do jádra (plus další vylepšení virtualizace), nabízí balíčkovací systém Conary 2.0 a výchozím zavaděčem se stal EXTLINUX. Musix GNU+Linux 1.0r3 Test 5 integroval nové balíčky na živé DVD (OpenOffice.org, plné KDE, Amarok, plnou podporu tiskáren a skenerů atd.). GoblinX 2.6 "Mini" přidává firewall ze SLAX, gdhcpd, gnome-utils, BlueZ a jiné. Endian Firewall 2.2 Beta 3 vylepšuje správu odchozí linky (uplink) a aktualizuje softwarovou výbavu. UHU-Linux 2.1 je nezávislá distribuce vyvinutá pro maďarské uživatele. Absolute Linux 12.1 Beta 2 přechází na wicd, aktualizuje software, má beztikové jádro a další novinky Shift Linux 0.6.2 je jeden z derivátů Ubuntu.

    Linux místo Windows pro francouzské četníky

    link

    Francouzská polovojenská policie oznámila významný krok - opouští Windows a díky přechodu na Linux se stane jedním z nejvýznamnějších vládních míst, kde bude open source nasazen. Náznaky se objevovaly už od roku 2005, kdy původní kancelářský software nahradil open source, a o rok později došlo k přechodu na open source prohlížeč. Teď dojde k velké změně na 70 000 desktopech s Windows XP - kdykoliv se nahradí nějaký starý desktop, zaujme jeho místo počítač s Ubuntu Linuxem. Změna tedy bude postupná: tento rok se vymění 5000 až 8000 desktopů, v dalších letech to bude 12 000 až 15 000. To znamená, že v roce 2013 nebo 2014 budou všechny desktopy na Linuxu. Důvody pro přechod jsou tři: zbavení se závislosti na jediném dodavateli, cena produktu a to, aby se četnictvo naučilo pracovat s tímto OS. Colonel Nicolas Geraud (náměstek ředitele IT oddělení) poznamenal, že rozhraní Linuxu má v oblasti profesionálního nasazení náskok před ostatními OS na trhu. Částka, kterou Linux organizaci za rok ušetří, je sedm milionů euro.

    Úspěch levných PC s Linuxem

    link

    Eee PC se stalo hitem, a tak nejen ASUS chystá další novinky. ASUS tento rok uvede tři nová zařízení - první bude desktopový počítač E-DT, který se na trh dostane v květnu a jeho první verze poběží na procesoru Intel Celeron (další pak na architektuře Intel Shelton s procesorem Diamondville, který je navržen pro potřeby levných laptopů). Cena by se měla pohybovat mezi 200 až 300 dolary a produkt se bude prodávat bez monitoru. Druhou novinkou bude E-Monitor - jakási odpověď na univerzální počítače jako iMac. Cena bude okolo 500 dolarů, výrobek poběží na platformě Intel Shelton, bude mít vestavěný TV tuner a 19" obrazovku. Posledním ohlášeným přístrojem bude E-TV s 42" LCD HDTV. Bude to více než jen televize poháněna Linuxem (žádné bližší informace zatím nejsou). Stejně jako E-Monitor se dostane na trh v září 2008.

    Everex (který vlastní FIC) hodlá na trh linuxových zařízení vstoupit také - ohlásil osmi a devítipalcový miniaturní notebook CloudBook. Nabídne 7" displej (800x480), 512 MB paměti DDR2, 30GB pevný disk a procesor VIA C7-M na frekvenci 1,2 GHz. Nicméně to není pouze Everex, kdo se takto rozhodl: levné laptopy a desktopy chystá také Acer, Gigabyte a další.

    Nové linuxové výrobky od Hewlett-Packard

    link

    Hewlett-Packard minulý týden odhalil několik nových zařízení s Linuxem. Tím prvním je Debianem poháněný tenký klient t5735 s CPU a GPU z dílny AMD. Procesor je AMD Sempron 2100+, dále je v přístroji 512MB paměť DDR2, grafika AMD x1250, gigabitový Ethernet a 8 USB portů. Cena je 450 dolarů, což je o 50 dolarů méně než stojí stejný výrobek s Windows. Pak tu máme dvě síťová disková úložiště (NAS) určená pro běžnou veřejnost a SOHO: mv2100 a mv5100. V obou je procesor Marvell Orion SoC, 512MB paměti DDR2, gigabitový Ethernet, dva USB porty a dvě místa pro SATA disky. V případě mv2100 je s výrobkem dodáván 500GB disk, u mv5100 to mohou být dva 500GB nebo dva 750GB disky. mv2100 i mv5100 by se měly dostat na trh v březnu, mv2100 za cenu přibližně 300 dolarů.

    Novinky o svobodných grafických ovladačích

    link

    Intel

    link

    Asi největší novinkou je uvolnění dokumentace ke grafickým čipsetům Intel 965 Express a G35 Express. Intel už nějakou dobu dodává svobodné ovladače, ale dokumentace stále scházela. To se nyní změnilo s 1600 stránkami textu a doprovodných diagramů. Licence je Creative Commons Attribution-No Derivative Works 3.0 a zveřejněné informace by měly stačit k vytvoření kompletního ovladače, včetně podpory enkódování a dekódování multimédií a práce s 2D/3D grafikou.

    ATI

    link

    Do ovladače RadeonHD přibyla podpora akcelerace XAA (starší) a EXA (novější) pro R500. Zatím není kompletní, schází využívání DMA a „příkazového procesoru“. Uživatelé R600 mají prozatím smůlu, protože R600 má kompletně přepracovanou 2D architekturu. Podpora pro XAA/EXA u R500 už nějakou dobu byla v ovladači xf86-video-ati, nicméně ani tam není nic pro R600. To by se v blízké budoucnosti mělo napravit. Phoronix neváhal a vylepšení v akceleraci otestoval.

    nVidia

    link

    Vyšel Nouveau Companion 34 shrnující poslední aktuality z vývoje svobodného ovladače pro grafické karty nVidia. Objevily se nějaké regrese, s čímž souvisí výzva pro testery Nouveau: i když se neobjevují žádné novinky pro vaše GPU, ověřujte, zda náhodou něco nepřestalo fungovat. Poslední týden se dále vyskytly diskuze o tom, zda by nebylo na místě sestavit ovladač, který by měl pouze podporu 2D, ale pomohl by rozšíření softwaru (a tedy jeho testování). Je totiž pravděpodobné, že ovladač by se dostal do popředí v některých distribucích a až se na povrch dostane nějaký ovladač s podporou 3D, vývojáři nebudou zavaleni problémy s 2D, protože ty už by byly vyřešeny. Hlavním protiargumentem je skutečnost, že i 2D podpora v některých oblastech značně pokulhává (mizerná podpora NV5x nebo RandR 1.2).

    Pokud se podíváme na hlavní novinky v ovladači, uvidíme změny v práci s adaptérem textur. Byly opraveny artefakty v obraze a roztékání (tearing). Roztékání bylo napraveno i v implementaci EXA pro NV40. Pokud pro připojení televize používáte TV-Out, tak se můžete začít těšit na jeho podporu - našel se člověk se zájmem se do věci pustit.

    Renault nakoupil certifikáty SLES

    link

    Renault uzavřel obchod s Microsoftem, když nakoupil více než 1000 certifikátů předplatného podpory pro SUSE Linux Enterprise Server. Renault, aby zlepšil interoperabilitu a využil posledních možností virtualizace, převede stávající linuxové systémy na SLES. Firmy Novell i Microsoft nákup uvítaly. Novell se raduje z větší přítomnosti SLES v datacentrech a Microsoft ze své úspěšné strategie: „Zákazníci žádali řešení, která by umožnila lepší spolupráci mezi produkty Microsoftu a ostatními platformami, a také záruky v oblasti intelektuálního vlastnictví, jež umožní prodejcům stavět technologické vazby.“

    Nokia koupí Trolltech

    link

    Nokia oznámila svůj záměr koupit norskou firmu Trolltech, která stojí za platformami Qt a Qtopia. Za akcii nabídne 16 norských korun (něco přes 50 Kč) a přibližně dvě třetiny akcionářů s odprodejem souhlasí. Nokia má v plánu pokračovat ve vývoji stávajících produktů, a to pro desktopy i mobilní zařízení. Tato akvizice prý zvýší konkurenceschopnost telefonů řady Series 60 a Series 40. Nokia chce být dobrým členem open source komunity, a proto bude nadále vydávat produkty pod GPL (nicméně bezpečí OSS komunitě zaručuje především dohoda KDE Free Qt) a stane se patronem KDE - více v dopise pro open source komunitu. I pro zákazníky, kterých je více než 5000, by mělo vše zůstat stejné (vizte dopis pro zákazníky).

    Ubuntu 8.04 Alpha 4

    link

    Vyšla Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) Alpha 4, které předvádí celou řadu chystaných novinek. Používá Linux 2.6.24, X.org 7.3 a ačkoliv je třeba v některých aplikacích mimo GNOME tuto volbu ručně aktivovat, používá se PulseAudio. Byl integrován PolicyKit, takže administrátorské programy je možné spouštět jako běžný uživatel s tím, že pro některé operace je zapotřebí speciální oprávnění. V systému je Mozilla Firefox 3 Beta 2 s lepší integrací s prostředím (týká se témat, barev, dialogů a prvků ve formulářích). GNOME BitTorrent byl nahrazen programem Transmission a xvnc4viewer byl nahrazen Vinagre VNC. Vypalovací software Brasero doplní schopnosti programu Nautilus a nahradí Serpentine. Další změny: nový aplet World Clock s přehledem času v různých místech světa, GVFS nahrazuje GnomeVFS, GNOME System Monitor má přepracovaný tab Prostředky a najdete také vylepšení ve virtualizaci a administraci firewallu. ArsTechnica.com připravilo svůj vlastní přehled novinek.

    Myah OS 3.0 Beta 1

    link

    Myah OS je nezávislé živé CD pro desktopové použití. V poslední verzi se objevilo několik zásadních novinek - uživatelé mohou přidávat a aktualizovat balíčky z Internetu a přibyl instalátor na klasický nebo USB disk (s možností volby mezi souborovými systémy Ext3, ReiserFS a XFS). Myah OS používá jádro 2.6.23.14, X.org 7.3 a prostředí Xfce 4.4.2. Z programů pro práci s grafikou jsou přítomny GIMP 2.4.3, Blender 2.45, Inkscape 0.45.1 a Tux Paint 0.9.18. Video přehrávače zastupují Mplayer 1.0rc2 a Xine 0.99.5, zvukové zase Audacious 1.4.5, Exaile! 0.2.11.1 a XMMS 1.2.11. Dále najdete např. AbiWord 2.4.6 nebo Gnumeric 1.6.3.

    myahos myahos myahos

    Distribuční rada: upozorňování na aktualizace s cron-apt

    link

    cron-apt je nástroj, který nás může e-mailem upozorňovat na dostupné aktualizace (pro Debian a odvozené distribuce). Po jeho instalaci můžeme v /etc/cron.d/cron-apt upravit, jak často chceme, aby se spouštěl (výchozí hodnota je jednou denně - ve 4 hodiny ráno). V /etc/cron-apt/config se nastavuje, co má program dělat - pro nás by mohlo být zajímavé nastavit tyto dvě hodnoty:

    # pouze pokud je co aktualizovat
    # (dalšího hodnoty jsou error, always a output)
    MAILON="upgrade"
    
    # kam má posílat informace o nových balíčcích
    MAILTO="nas@email.cz"

    V souboru /etc/cron-apt/action.d/ lze zase nastavovat, jaké operace se mají vykonávat. Standardně je tam nastaveno, že se mají nové balíčky stáhnout. Instalace pak zůstává na nás.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.2.2008 12:38 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Už se těším na Hardyho, zatím vše vypadá moc pěkně, ale tentokrát s velkými obavami. Půjde odstranit Mono bez stráty funkcionality GNOME? Pokud ne, bude to pro mě rána. Buď si budu muset nechat Gutsyho a čekat, nebo přeskočit na už nainstalovaného Etche a možná ho omladit na Lennyho. Jenže jestli bude GNOME dál zvětšovat svoji závislost na Monu ... jestli bude 2.22. záviset na ndesk-dbus a podobně ... možná budu muset od GNOME dát ruce pryč. Proč sakra, když začnu být konečně plně spokojený s FS, přijde banda MONOpolistů a otráví mi život? Ach jo ...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Kovář David avatar 5.2.2008 13:23 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    A to já jsem zas na druhou stranu moooc rád. Linux a GNOME obzvláště potřebují moderní programovací jazyk. Kdy už konečně vývojáři pochopí, že céčko je programovací jazyk minulého století a vývoj už je mnohem dál. Rychlost vývoje v moderních programovacích jazycích jako je .NET, Java, Python je prostě podstatně rychlejší a pokud chceme udržet krok se světem Windows (co do funkčnosti), musíme nastoupit do správného vlaku. Pokud to bude parní lokomotiva z roku 1970, tak ten vlak Windows prostě ujede. Bohužel...
    5.2.2008 14:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Moje obavy jsou o tom, že .NET v podobě méněcenného Mona zasviňuje svobodný software imaginárním vlastnictvím Microsoftu, který ho chce mermomocí podmanit nebo aspoň paralyzovat. Mono, OOXML nebo Moonlight mu k tomu pomáhají. Patentový FUD Balmera pak bude mít mnohem větší váhu. Novell už dneska od zákazníků vybírá poplatky pro Microsoft za to, že mají slíbeno neútočení. Já nechci, aby i další distributoři na toto přistoupili. Snaha zaprasit GNOME .NETem je přesně o tom. Ať si Mono klidně existuje, ale ať sakra na tom nezávisí moje milé GNOME. Není pro to obhajitelný důvod. Python nebo Java jsou dobrými alternativami .NETu a na tom že vnitřnosti GNOME jsou psané v Céčku nic špatného nevidím. Vlak Windows že ujede? Windows se od vydání 2000 žádným dobrým směrem nepohly, IMHO.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Kovář David avatar 5.2.2008 19:12 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    V Pythonu jsem nedělal, nemohu posoudit, nicméně Java je plně ekvivalentní s .NETem. To s vámi souhlasím. Nicméně s vývojem v .NET na platformě Windows mám dost zkušeností a musím říct, že k Cčku už bych se vrátit nechtěl. Je to podle mě mnohem pohodlnější, kód přehlednější (což se enormně projevuje u webových aplikací) a odolnější vůči chybám.

    Samozřejmě, že v Cčku je možné aplikace psát a napíšete v nich ty samé aplikace, jako v .NET (či Javě), ale v moderním jazyku to půjde rychleji. Stejně jako se dnes nepíší aplikace v assembleru, IMHO nemá cenu psát ani v Cčku.

    Pokud jde o patentový FUD, tak to jde Microsoftu dost dobře i bez mona, OOXML a moonlightu. Ten není postavený na faktech, ale na jménu MS a umění říct ty správná nepravdivá slova na správném místě (a to MS umí *velice* dobře).
    6.2.2008 11:10 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Právě toho se obávám, že Mono, OOXML a Moonlight (a co dalšího se Microsoftu podaří do distribucí prosadit) dá tomu FUDu podstatu... Jasně, v Evropě teď softwarové patenty momentálně nemáme, ale situace se může změnit. Beztak na nás zprostředkovaně dopadají už dneska. K tomu Cčku, u desktopových aplikací není co řešit. Tam skriptovací jazyky jasně vedou. Ale třeba libdbus, proč někdo chce tohle přepisovat zrovna v Monu?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Kovář David avatar 6.2.2008 22:55 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Já ten důvod vytvoření libdbus-sharp (i když tuto přesně jsem nenašel, ale berme to obecně) vidím jednoznačně. Je to wrapper kolem původní Cčkové knihovny (stačí se podívat na závislosti tohoto balíčku), vývojáři desktopové aplikace pak stačí jen připojit pomocí using (což je na jeden řádek).

    Snažme se protěžovat Javu (ta je na tom ale dost blbě s integrací do Gtk :-( ), protože něco přijít musí a bohužel v GNOME to samozřejmostí není.
    7.2.2008 10:24 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Z http://www.ndesk.org/DBusSharp:
    ndesk-dbus is a C# implementation of D-Bus. It's often referred to as dbus-sharp, or "managed D-Bus" to avoid confusion with existing bindings (which wrap libdbus).
    ndesk-dbus tedy není žáný wrapper, ale nová implementace dbusu, která chce libdbus nahradit.

    Třeba by Mono nemělo tak našlápnuto, kdyby na tom s GTK byla Java taky tak dobře. Mnoho mých oblíbených aplikací v GTK je psáno v Pythonu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Kovář David avatar 7.2.2008 21:32 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Je to opravdu tak. Celý kód je managed. Tak to opravdu nevím, co k tomu tvůrce vede, snad aby to bylo thread safe. Ale což, pokud tomu chtějí věnovat čas... Jinak klasický libdbus to určitě nenahradí, protože ho používá řada C++, python atd. aplikací a ty ndesk-dbus použít nemůžou. Jinak Python aplikace celkem schvaluji, i když ten jazyk mi nikdy k srdci nepřirostl. Ale to je čistě osobní záležitost :-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.2.2008 19:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2008
    Dokonce i v MS dostali rozum a prostředí Visty není v .NETu, tak snad si ho zachovají i v GNOME.
    4.2.2008 13:29 Wylda
    Rozbalit Rozbalit vše asus Eee
    Hmmm... Asus Eee a uspech. Ze by rok 2008 byl rokem "linuxoveho desktopu"? ;)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.