abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 203 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    HVB - pěkně rychlý vraník

    2. 9. 2003 | Michal Semler | Různé | 8581×

    Další ze série článků o elektronickém bankovnictví. V první části naleznete popis bankingu, následovat bude rozhovor se dvěma zástupci banky.

    Dnes pokračujeme v našem seriálu o elektronickém bankovnictví. Volba zcela náhodně padla na HVB Bank Czech Republic a.s.

    Setkání

    Po vstoupení na firemní stránky www.hvb.cz jsem nalezl první tiskovou zprávu, na kterou padly mé oči a našly si v ní e-mail tiskové mluvčí slečny Pintravové.

    Následovalo zaslání standardní tiskové zprávy (7.8.2003) na její adresu a očekávání odpovědi. Ta přišla téměř okamžitě po čtyřech minutách. Následovala domluva na jednom ze tří bankou nabídnutých termínů, založení plnohodnotného účtu v bance pro účely testu bankovnictví (15.8.2003) a osobní rozhovor (19.8.2003) se slečnou Pintravovou a panem Pučelíkem majícím v bance na starosti IT.

    Slečna Pintravová se ještě den před rozhovorem ujistila, že jsem v pořádku účet otevřel a že vše proběhlo bez komplikací.

    Účet mi byl založen v pobočce Revoluční 7. Celý účet založit a následně i zrušit k danému termínu, vyřízení všech formalit a vydání a předání autentifikačního kalkulátoru trvalo bance přesně 25 minut 30 vteřin. Prošel jsem zcela standardní procedurou, dokonce v pobočce neměli předtištěné formuláře. Tento čas je opravdu svižný. V bance jsem se choval nenápadně a nechal jsem se poslat poptáním u několika přepážek až k slečně, která mne měla na starosti. Přístup personálu byl velmi vstřícný a bylo na něm vidět, že mi chce pomoci. Interiér banky, oblečení personálu i ostatních zákazníků působily dojmem, že je banka orientována na opravdu movitou klientelu. Já v kraťasech typu kapsáče a sandálech působil poněkud nepatřičně jako šupák. Nedivte se, jelikož mám toho času funkční jen jednu ruku, člověk na sebe nic lepšího bez cizí pomoci neobleče.

    Přístupem banky jsem byl velmi spokojený. Zde není co vytknout. Rychlost operací s účtem byla překvapením.

    Podklady k účtu

    Banka k účtu dává návod pro uživatele ke svému internetovému bankovnictví. Jedná se o brožovanou publikaci formátu A5 tištěnou na ne příliš kvalitním křídovém papíře. Její obsah je profesionálně vyveden. Obsahuje rejstřík informující o začátku každé kapitoly. Těch je 10 a celá publikace má úctyhodných 77 stran čistého textu psaného velmi drobným písmem prokládaným ilustračními obrazovkami vyfocenými z monitoru. Kniha opravdu do hloubky popisuje krok za krokem nastavení účtu i zevrubně popisuje použité technologie. Pro nás uživatele alternativních prohlížečů je použitelná ovšem až od své poloviny, kdy popisuje bankovnictví. První část je věnována nastavení prohlížeče MS IE. O jiných prohlížečích ani slovo.

    Takovýto návod jistě uvítá každý. Škoda, že se publikace věnuje jen MS IE, o nastavení prohlížeče Netscape také oficiálně podporovaného bankou ani slovo. Zde bych byl více kritický a dal známku jedna mínus.

    Za obsahovou informaci bych ovšem dal několikrát podtrženou jedničku. Problematika je rozebírána do neuvěřitelných podrobností. Příkladem je Hlášení problémů do banky. Uživatel se doví, že má okno s chybovou hláškou umístit do rohu, aby bylo vidět co prováděl. Poté je mu porazeno stisknout Ctrl+PrintScreen. Do této doby klasický beranní přístup. Vyrazila mi ovšem dech následná poznámka o rozdílu mezi Alt+PrintScreen a Ctrl+PrintScreen a proč se mačkala zrovna varianta s Control. Toto má už co dělat s lehkým úvodem do Windows a uživatel si potom nepřipadá jako hloupý beran ve stylu "Dělej to jak my chceme a na nic se neptej".

    Dalším příkladem je třeba dopodrobna vysvětlený postup ověření kódu z Kalkulátoru bankou i popis fungování jeho mechanizmu. Klobouk dolů. Kéž by takto zpracované informace měla každá instituce v této zemi, nejen tato banka.

    Autentifikační kalkulátor

    Přistoupit k účtu můžete pouze za pomoci autentifikačního kalkulátoru, bankou nazývaného Bezpečnostní klíč nebo také Token. Jedná se o velmi malinký přístroj vzhledu středověkého rytířského štítu přibližně tříčtvrteční velikosti kreditní karty. Obsahuje klasická numerická tlačítka a tlačítko s šipkou. Generování kódu se provádí vždy jen zadáním pin a stiskem šipky. Ze zařízení "vypadne" kód, který se používá pro autorizaci všech transakcí i přihlášení k účtu. Na generování kódů na základě zadávaných údajů do formuláře účtu zapomeňte.

    Nevím jak jiné kousky, ale mé zařízení bylo špatně slícované a pekelně vrzalo.

    Za dětský, dost neprofesionální vzhled, provedení a nemožnost generovat kódy na základě zadávaných dat bych zde dal dvojku.

    Bankovnictví jako takové

    Bankovnictví HVB Bank je pojato zcela netradičně a troufnu si říci, že žádná jiná banka na českém trhu takovouto formu nepoužívá.

    Celé bankovnictví je napsáno v jazyku Java a javaskript a při prvním otevření stránky se stáhne na lokální disk uživatele a používá se z něj. Komunikace s bankou je následně jen formou výměny paketů obsahujících pouze čísla a tím pádem je až neuvěřitelně rychlé. Daní za tuto rychlost je čekání na začátku, kdy uživatel poprvé čeká okolo jedné minuty, než se mu bankovnictví stáhne do počítače.

    Bankovnictví používá dvojí SSL šifru. První je SSL v browseru - 128bit, druhé je SSL přímo v aplikaci a klíč se generuje pohybem kurzoru myši přes obrázek klíče (kolikabitová šifra se používá jsem se nikde nedočetl).

         

    Samotné bankovnictví je pojato vzhledově docela stroze, což je daní za podporované prohlížeče IE 4.0.x a Netscape 4.0.x a 4.79.x.

    Za nápad a provedení dávám jedna, za zastaralý vzhled dvojku.

    A přichází lehké zklamání....

    K testům jsme zvolili prohlížeče:

    Mozilla 1.4 (Windows i Linux)
    Konqueror 3.1.3 (Linux)

    oba vybavené Javou od společnosti SUN ve verzi 1.4.2.

    Na stránky bankovnictví se dostane uživatel z hlavní stránky banky, otvírá se nové malé okno javaskriptem. Ten je napsán tak exoticky, že Konqueror okno neotevře. Poté, co jsme mu pomohli přímo zadáním URL, dostali jsme se do stavu "Downloading 0%", kdy jsme s Konquerorem a tímto bankovnictvím navždy skončili. Škoda. Kouzla s javaskriptem jsou úchvatná, někdy je ale lepší zvolit klasické otevři v novém okně z klasického jazyka HTML.

    Mozilla si s javaskriptem poradila a dostal jsem se na přihlašovací stránku. Zde mne okamžitě přes nos praštily otazníčky namísto české diakritiky a podivná velikost (čti přerostlost) fontu. Po zadání adresy přímo jako URL v normálním oknu jsem dostal možnost zvolit kódování češtiny. Bohužel ani po zvolení kódování Windows-1250 otazníčky nezmizely. S Javou, bohužel, uživatel, pokud to za něj neošetří programátor, nic neudělá. Velká škoda. Okamžitě jsem zkusili vzhled v Mozille pro Windows, která vše zobrazila správně. Programátoři se očividně spolehli, že za ně práci udělá prostředí operačního systému. Na jiné kódování se jaksi zapomnělo. A to češtinu dokáže obsluhovat hned několik kódování. Fonty jsou v porovnání s touto vadou prkotina.

         

    Po přihlášení v Linuxové verzi Mozilly jsem zjistil, že navíc správně nefunguje okrajové menu. Po kliknutí pro rozbalení záložky a znovu kliknutí pro její svinutí se pruh stane nečitelným kvůli smíchání písmen, která se již nepřekreslí správně.

    Screenshooty jsou proto brány z Windows varianty bankovnictví.

    Zde si nemohu také ujít malé šťouchnutí do používané terminologie. Na snímku si všimněte věty: "Online Banking HVB Bank Czech Republic a.s. je zabezpečen 128 bitovým kódováním".

    Páni programátoři, kódování se používá k zajištění přenosu dat bez jejich poškození, nebo ke snížení rizika jejich poškození a to za vás provádí už protokol TCP/IP, šifrování k zabezpečení dat tak, aby nikdo nepovolaný nezjistil nebo velmi obtížně zjistil jejich obsah. Online Banking HVB Bank Czech Republic a.s. je proto zabezpečen 128 bitovým ŠIFROVÁNÍM :). Vzhledem k tomu, že v uživatelské příručce několikrát uvádíte správný termín, je toto takové malé faux-pas.

    Za neumožnění uživateli definovat fonty a kódování českého jazyka, nefunkční výběrové menu v linuxové (čti newindowsoidní) variantě a Konqueror si bankovnictví zaslouží zcela bez řečí čistou čtyřku za tuto posuzovanou část.

    Tak jak zaplatíme?

    Bankovnictví obsahuje všechny klasické funkce i některé navíc. Jsou to:

    V sekci "Účty":

    • Přehled účtů
    • Historie účtů

    V sekci "Platby":

    • Tuzemský příkaz k úhradě
    • Povolení k inkasu
    • Trvalý příkaz k úhradě
    • Konverze/Převod mezi vlastními účty
    • Platby SIPO
    • Preferované platby
    • Čekající platby

    V sekci "Termínované vklady":

    • Zřízení termínovaného vkladu

    V sekci "Produkty a služby":

    • Zahraniční příkaz - standardní platba do zahraničí
    • Zahraniční příkaz - standardní platba v tuzemsku
    • Zahraniční příkaz - platba šekem do zahraničí
    • Zahraniční příkaz - platba šekem v tuzemsku

    V sekci "Informace":

    • Úrokové sazby
    • Kurzovní lístek

    V sekci "Administrace":

    • Osobní nastavení Online Banking

    Zahraniční platby jsou oproti jiným recenzovaným bankám výhodou HVB Bank.

      

    Závěr

    HVB Bank mne zaujala svým profesionálním přístupem, ochotou personálu i kvalitním zpracováním celé aplikace, kterou kazí několik menších i větších chyb. Tyto chyby tak celou aplikaci degradují jen pro použitelnost v prostředí Windows, což je zbytečně škoda.

    Bojíte-li se používat děravý Internet Explorer, máte možnost použít mnohem kvalitnější Mozillu a mít o něco větší jistotu. Přeci jen jde o vaše peníze.

    Nyní dávám celé bance výslednou dvojku, po odstranění chyb v aplikaci si zaslouží moc hezkou jedničku a zařadí se tak po bok bank s nejlepším bankovnictvím na našem trhu.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Elektronické bankovnictví (dílů: 9)

    Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank (první díl)
    <—« Česká spořitelna - rozhovor
    »—> HVB - rozhovor
    Bankovnictví Komerční banky v Linuxu (poslední díl)

    Související články

    HVB - rozhovor
    Česká spořitelna - rozhovor
    Česká spořitelna aneb z molocha štikou?
    Elektronické bankovnictví - Union banka
    Elektronické bankovnictví - eBanka
    Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank

    Odkazy a zdroje

    www.hvb.cz

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.9.2003 08:53 SysOp
    Rozbalit Rozbalit vše Par poznamek
    Clanek je hezky a ctive napsany, ale prece jen myslim, ze se autor nechal trochu unest vstricnym pristupem slecny Pintravove. A tos nam ani nepopsal, jak vypadala, nemas fotky? :-)))) Je pekne vedet, ze klic vrze, ale radeji bych v clanku videl strucny popis toho sifrovaciho mechanizmu. A chybi mi tu ceny sluzeb, pak uz by se dal u jednotlivych bank opravdu porovnavat pomer cena/vykon. Ale jinak tady vznika velmi zajimava serie clanku, dik.
    3.9.2003 10:58 David Siska
    Rozbalit Rozbalit vše Par poznamek
    Ne ze bych se chtel autora zastavat, ale cenik sluzeb asi bude ruzny pro jednotlivce a pro firmy a pro studenty a vubec spousta variant, takze to asi bude chtit najit na webu banky. Nicmene bych ocenil vycet operaci, ktere se daji / nedaji pres ten system delat, kdyz zrovna funguje. A treba jake jsou treba moznosti upozornovani na email a na mobil? A posledni postouchnuti: ocnil bych, kdyby jsi mohl zkouset i treba Safari, nebo Mozillu na Mac OS X. Uznavam, ze tohle je abclinuxu.cz, ale kdyz uz se vrtas v podpore alternativnich OS a prohlizecu, tak by to chtelo nezapominat, ze na svete neni jen Linux :-) Serie jako takova je super a moc ji ocenuju. Zjevne si s tim uz i takhle autor dava spoustu prace.
    3.9.2003 12:00 Dendule
    Rozbalit Rozbalit vše Fotky...
    Ahoj, no já slečnu Pintravovou znám a dokonce vlastním i pár fotek, takže, jestli prahneš po tom, abys ji viděl, tak se můžeme domluvit... Jinak článek je to skutečně působivý!
    2.9.2003 10:20 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše kodovanie/sifrovanie
    Myslim, ze autor sa nechal trocha uniest pri deleni kodovania a sifrovania. Pod pojmom kodovanie si mozno predstavit mnoho veci - od pisania zdrojoveho kodu az po sifrovanie. Ked vidite zasifrovany text vidite kod alebo sifru?
    Co je ale podstatnejsie: banka do ktorej sa nedostanem z Linux-u si ma neziska ...
    CIJOML avatar 2.9.2003 12:02 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše kodovanie/sifrovanie
    Dostanete, ale pismenka budou oskliva :)
    2.9.2003 12:22 Borg | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše kodovanie/sifrovanie
    Řekl bych že důležitější je kolik zaplatim měsičně za vedení účtu aza bankovní operace než jak na to budu čučet.Ikdyž pokud chtějí být světový tak by stím měli něco dělat.Do GE se dostanu zatím přes všechny prohlížeče co mám v linuxu ale s cenama se pohoršily.Wokna sem vykop,co stím Mrkvosoftem. Akorát jak vypadala ta slečna pomocnice bankovnice?(no flame war)
    6.9.2003 12:03 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše kodovanie/sifrovanie
    Písmenka nebudou ošklivá, pokud použijete Javu od IBM. Od té doby co ji používám jsem na Sun zapoměl. Rychlá (dělaná v Céčku ne v Javě), s lokalizací, nepadá na držku kvůli fontům, atd.
    2.9.2003 13:33 Lada Dobias
    Rozbalit Rozbalit vše Java - proc to nejde?
    S timto bankovnictvim mam 2 zakladni problemy pod Linuxem: 1) Fonty uvnitr policek velke a nejsou videt. 2) Pri (pokusu o) vyplnovani prikazu k uhrade nejde vkladat do policek udaje. Obcas se mi zda, ze fokus "beha" automaticky mezi policky a protoze je tim system zaneprazdnen, tak nestiha vkladat do policka ty znaky, co mackam na klavesnici. Tak si to teda vykladam ja. Toto 2) jsem uz videl i u jiheho programu v Jave. Neni tady nejaky programator v Jave, ktery by nam poradil, co tam maji spatne? A jestli by slo tomu programku nejak zmensit fonty uvnitr policek (okolo policek jsou OK). A taky neco udelat s tim fokusem... Neslo by neco jako LD_PRELOAD? Diky.
    2.9.2003 19:07 Jan Cienciala
    Rozbalit Rozbalit vše KB
    Chtelo by to recenzi el. bankovnictvi Komercni Banky (mojebanka).
    2.9.2003 20:36 ms | skóre: 7 | blog: msblog
    Rozbalit Rozbalit vše KB
    Ja bych take nebyl proti, kdyby se nekdo chtel podelit o svoje zkusenosti s KB...
    3.9.2003 12:25 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše KB
    Tak nejake strucne zkusenosti s KB MojeBanka: pouzivame vice jak jeden rok. Velmi casto tak 1x za 14 dni jim to nefunguje - stale neco opravuji. Nejen, ze to nefunguje pod jinym OS nez MS Windows, ale dokonce musite mit pouze MSIE a to s MS Javou. Pokud mate v MSIE nainstalovanou jinou (lepsi a novejsi) Javu, tak to nebeha. Mam dale moznost porovnat s Internet bankovnictvim eBanky a Sporitelny a KB MojeBanka je z toho nejhorsi. Neprehledne a spousta informaci chybi. Cele bezi jako aplikace a ne v prohlizeci a presto je to neuveritelne pomale. Pouzitelne pouze pod ucetnictvim, kde vse naimportujete do ucetnictvi a tam to prohlizite. Na druhe strane je prijmemne, ze nepotrebujete zadnou kalkulacku, pouzivate pouze elektronicky podpis. To ovsem na druhe strane znemoznuje praci nekde z ciziny z Internetove kavarny. Hot-line prijmene, ale je nutne nekdy dlouho cekat. eBanka je rychlejsi. Subjektivne mi pripada, ze ted je nejlepsi Sporitelna, protoze eBanka je pomerne draha. KB MOjeBanka pouzivame, protoze jsme u KB jako firma jiz asi 10 let a prejit by bylo pomerne narocne. Tomas mailto:thomaes@centrum.cz
    3.9.2003 20:33 ms | skóre: 7 | blog: msblog
    Rozbalit Rozbalit vše KB
    Dekuji za informace...i kdyz ne moc pozitivni (vzhledem k tomu ze pouzivam jen GNU/Linux).
    8.6.2004 13:18 jira
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KB
    mam s KB naprosto ty same skusenosti

    Moje banka - jen MSIE + Java vse v tech spravnych verzich.

    Profibanka je exe aplikace vyuzivajici COM rozhrani MSIE. + JAVA Data to uklada do MSDE cos je orezana verze MS SQL serveru! Sklada se to z priliz mnoha veci, ktere nemusi vzdy moc spolehlive fungovat na dane verzi Woken je to hardwerove narocne

    Pokud mohu radit po osobni skusenosti - ruce pric
    CIJOML avatar 2.9.2003 22:21 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše KB
    Pripravuje se...v soucasne dobe ale v zadnem alternativnim prohlizeci jeji bankovnictvi nechodi a tak neni co recenzovat
    4.9.2003 09:30 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše A co Zivnobanka
    Hodně by mě zajímala recenze na NetBanku Živnobanky protože o ni uvažuju. Máte někdo zkušenosti? NetBanka
    4.9.2003 09:33 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše A co Zivnobanka
    Ajta krajta. Teď jsem si všiml, že jsou na tom co do podpory platformy a prohlížečů stejně jako KB. Bez Win a IE (včetně MS JavaVM) ani ránu :-(
    4.9.2003 10:57 Pet
    Rozbalit Rozbalit vše A co Zivnobanka
    Pred casem jsme s ZB jednali o moznosti podpory neM$ klientu. Venovali jsme tomu dost casu, vysvetlili jsme jim, ze tim ziskaji sirsi klientelu, oni se hluboce zamysleli a pak nekde nahore nekdo s Woknama rozhodl, ze ne.
    4.9.2003 15:04 michal
    Rozbalit Rozbalit vše A co Zivnobanka
    nechapu proc se porat vnucujete ...uvedomte si ze jste v roli zakaznika (tudiz jste pani a ne neaky zebraci), je tu konkurence dete k ni... :-) Ps> v zivote bych se nesnizil k tomu abych firmu prosil, aby mela to co ma jina ...
    4.9.2003 13:00 Dan B | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Podporovane Banky
    Osobne jsem zjistoval na ruznych klientskych linkach jak je to s podporou InternetBankingu u ruznych bank. Dosel jsem ke stejnemu zaveru ktery byl vyse uveden. eBanka funguje bezchybne (vlastnim u nich ucet), ale je draha (pro podnikatelske ucely pri levnejsi variante s 50 transakcemi mesicne zaplatite cca 6500 za rok). Ceska Sporitelna funguje bezproblemove (nejakej ten vizualni zadrhel, ale v podstate zadna krec) a cena je mnohem MNOHEM privetivejsi (zaplatite cca 3500 za rok pri 50 transakcich rocne). KB M$ only ... a i tak to nefunguje. CSOB - vim, ze mela bankovnictvi silne podprumerne (na bazi el. podpisu a to jeste vecne nefunkcni), je mozne ze ho zmenili a vylepsili. Zivnobanka krome toho, ze je pekelne draha, ma ebanking viz. KB. GE Capital sem nevidel takze nemohu soudit, ovsem co se tyce bankovniho hlediska - drahota drahota (zkusenosti kamarada). Po shrnuti toho vseho jsem dosel k nazoru ze jina varianta k CS a.s. v CZ neni. eBanka je Mercedes a to i co se tyce ceny, ale priznejme si ... kdo potrebuje vedet do 2 minut co se stalo? - este k tomu pekne zpoplatnena zprava, je sice velice pruzna atd atd atd ale nakonec stejne dojde na zasadni vec a to je - "KOLIK ME TO BUDE STAT?" a to pokud clovek neda jen na reklamu nebo vylozene nepotrebuje totalni expresni sluzubu za sluzby eBanky neda. Uff sorry za dlouhej prispevek.
    4.9.2003 15:07 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Podporovane Banky
    dobry prizpevek :-), taky se rozhoduju mezi ebankou a cs ... zatim jeste nevim... preci jen cs ma za sebou neaky ten skandal :)))
    6.9.2003 11:46 Dan B | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Podporovane Banky
    Prave protoze ma za sebou ten skandal tak bych do ni sel spis. CS a.s. je banka kterou nenecha stat padnout (jak jsme jiz jednou videli) z jednoho jednoducheho duvodu ... velka vetsina duchodcu tam mela automaticky vytvoreny ucty na ktere se jim zasila duchod ... umite si predstavit co by se stalo kdyby ta banka padla? ... eBanka - ma za sebou CS POJ skupinu. Ty maj penez jako zelez ... ale jakmile by neco neslo tak mam takovej dojem, ze by to nechali padnout bez okolku ... nevim no (jen se modlim aby se to nestalo) Pouziva nekdo CitiBank? zkousel jsem se nejak dostat na ten demo ucet jejich a skoncil jsem uz u vstupu k nemu (nemel jsem cas ani naladu zkoumat proc)
    7.9.2003 15:12 ex-zakaznik e-banky
    Rozbalit Rozbalit vše Podporovane Banky
    eBanka je nesolidni. Odesel jsem od nich pote, co zneuzili smluvnich podminek vyzadujicich ohlasit zmeny v ceniku nejmene 3 dny pred jejich platnosti. Zmenu ohlasili ve ctvrtek, v patek byl svatek a od pondeli platila. Je mi lito, aplikace byla pekna, ale bance musim verit a ne porad ji hlidat, kdy se me pokusi okrast. Tato spinavost prisla az po spojeni s CP, predtim se chovali k zakaznikum slusne.
    5.9.2003 07:19 M.K.J.
    Rozbalit Rozbalit vše Podporovane Banky
    K te CSOB - pouzivam dlouho (3 ucty naraz), pres rok a nemam problem. Jede pres e.podpis na karte(na ktere take sifruje) a pry snad je ted moznost USB pamet. Je to rychly, dost moznosti, sablony prikazu k uhrade, trvalaky. Celkem vse co bezne potrebuju. Prestoze si Mozillou neskrtnu, jsem velmi spokojen. Chtelo by to hlubsi recenzi a porovnani. Sam srovnavat nemuzu.
    6.9.2003 11:41 Dan B | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Podporovane Banky
    CSOB(IPB) banking sem videl naposledy pred asi 2-3 roky ... je dost pravdepodobne, ze se to za tu dobu zmenilo k lepsimu. Recenze by se hodila.
    17.9.2003 02:16 Jivo
    Rozbalit Rozbalit vše Funguje i v Opere
    Me funguje HVB bank bez problemu i v Opere. Musel jsem ale v MSIE stahnout na disk certifikaty a pak je nainstalovat ruco. Pak jsem si i hras s nastavenim identifikace jako MSIE a Netscape. Jinak ten klic mam uz pres rok a plna spokojenost. Sice bych ho bral radsi jako aplikace v mobilu, ale preferuju system hw klic a ruzne PC. CS pouziva dialUp a KB zas certifikaty na FDD apod. Jinak meli za rok par vypadku, ale jinak OK.
    27.7.2004 11:14 Lada Dobias
    Rozbalit Rozbalit vše HVB konecne funguje pod Linuxem
    Ahoj,

    tak od minuleho tydne mi konecne funguje HVB banking i pod Linuxem - zkousel jsem Galeon, Mozilla, Firefox. Mam javu 1.4.2 od Sunu. Hura!!!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.