abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 333 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HVB - rozhovor

    3. 9. 2003 | Michal Semler | Různé | 4537×

    Povídání o HVB bance pokračuje dvěma rozhovory: s tiskovou mluvčí a pracovníkem technické podpory.

    Rozhovor

    Následuje rozhovor vedený osobně v bance. Otázky byly následně odeslány tiskové mluvčí. Její odpověď není nijak upravovaná, jen jsou jednotlivé odpovědi komentovány a je doplněno to, co do oficiálního vyjádření nedali.

    Business dotazy zodpověděla tisková mluvčí banky, slečna Pintravová

    1) Vaše banka nepatří na trhu ani k největším ani nejznámějším. Mohla byste našim čtenářům představit vaší banku a její profil?

    HVB Bank Czech Republic a.s. vznikla 1. října 2001 sloučením Bank Austria Creditanstalt Czech Republic, a.s. a HypoVereinsbank CZ a.s. Velikostí bilanční sumy je HVB Bank čtvrtou největší bankou v České republice.

    Je dceřinou společností rakouské Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), která je v rámci skupiny HVB Group odpovědná za trhy v střední a východní Evropě. BA-CA provozuje vedoucí bankovní síť ve střední a východní Evropě s 860 pobočkami v 11 zemích, 18 000 zaměstnanci a 3,5 miliony klientů. HVB Bank má na území České republiky 23 poboček. Z toho je osm v Praze, dvě v Brně a po jedné v Plzni, Českých Budějovicích, Chomutově, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Liberci, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Pardubicích, Jihlavě, Ostravě, Olomouci a ve Zlíně. Banka je tak zastoupena ve všech důležitých regionálních a průmyslových centrech v České republice.

    2) Které věkové skupiny obyvatel se snažíte oslovit?

    Online bankingu a dalším kanálům přímého bankovnictví jsou vesměs nakloněny mladší věkové skupiny. I HVB Bank se zaměřuje na tuto skupinu - 20-55 let.

    3) Která skupina vašich zákazníků převažuje (studenti, důchodci, podnikatelé, firmy popřípadě další)?

    HVB Bank byla v minulosti zaměřena na sofistikovanou klientelu a určitě chceme nadále klienty v tomto segmentu obsluhovat. Zároveň se však svou produktovou nabídkou otevíráme i klientům, kteří jsou méně nároční. Naše nabídka např. úvěrových produktů odpovídá těmto potřebám.

    4) Poskytujete sociálně slabším skupinám obyvatel slevy? (studentské účty a jiné)?

    V současné době HVB Bank speciální produkty pro studenty, seniory apod. neposkytuje, ale seniorům např. vycházíme vstříc umožněním bezplatných převodů důchodů z České správy sociálního zabezpečení a Orgánu sociálního zabezpečení MV na účty důchodců u banky, nebo ve prospěch vkladních knížek.

    5) Podporujete takzvané minoritní prohlížeče (Mozilla, Konqueror, Opera)? Jestli ano, jak?

    Oficiální podporu na tyto minoritní prohlížeče nedáváme, ale snažíme se dělat vše pro nejširší kompatibilitu našeho Online Bankingu. Oficiální podporu dáváme pro MS IE a Netscape. Oficiální podpora je otázka rozsáhlého testování a smluvních garancí, které jsou finančně náročné, ale až na drobné nedostatky by přesto náš klient i s těmito prohlížeči měl bez větších potíží pracovat.

    6) Poskytujete i jiné metody přístupu k účtu? Jaké?

    Ano. Poskytujeme také GSM Banking s operátorem T-Mobile, telefonní bankovnictví Telebanking a pro zájemce o off-line řešení elektronického bankovnictví i velmi rozvinutý homebanking.

    7) Vedete si statistiky, kolik procent vašich zákazníků používá alternativní systémy a prohlížeče, a kolik z nich je opravdu využívá k přístupu k vašemu bankovnictví? Můžete tato čísla sdělit?

    Statistiky si vedeme, ale alternativní prohlížeče a operační systémy nemáme evidovány detailně.

    Browser% hitů z celku
    1Microsoft Internet Explorer97.11%
    2Netscape Compatible1.49%
    3Others1.13%
    4Netscape Navigator0.25%
    Platform% hitů z celku
    1Windows 9845.75%
    2Windows 200018.58%
    3Windows XP19.05%
    4Windows ME5.93%
    5Others4.02%
    6Windows 953.12%
    7Windows NT3.48%
    8Macintosh PowerPC0.03%

    Zde bych upozornil na to, jak moc blízké si jsou penetrace jednotlivých bank. Dle mého názoru je to způsobené neinformovaností klientů, kterým banky explicitně doporučují IE a neříkají o alternativách.

    8) Jak finančně náročné bylo vyvinout multiplatformní bankovnictví?

    Je to časově i finančně náročný projekt. Nejtěžší není ani aplikace, s kterou klient pracuje, ale přizpůsobení a adaptace vnitřních bankovních systémů.

    Dost zvláštní. Očekával bych pro všechny platformy stejné API a pouze změnu chování aplikací komunikujících s klientem v závislosti na jím využívaném prostředí.

    9) Připravujete v blízké budoucnosti nějaké úpravy Vašeho bankovnictví?

    Ano, naše internetové bankovnictví Online Banking chceme rozšířit o možnost pasivní správy portfolia CP nasich klientu, možnost zasílání informací/zpráv z banky přimo do aplikace Online Banking, detailnější informace o účtech (denní zůstatky, uvěrový rámec, ...), informace o karetních transakcích.

    Dále plánujeme rozšíření Online Banking i pro potřeby malých a středních firem tzn. Multisignature, možnost customizace pro různé úrovně přístupu.

    Obecně: na podzim tohoto roku se chystáme představit zcela ojedinělý produkt na Českém bankovním trhu, který vychází ze specifických potřeb současné moderní rodiny i partnerů žijících ve společné domácnosti. Současná orientace HVB Bank směrem k potřebám zákazníků se odrazí také na současných produktech banky, např. hypoteční úvěr Majordomus.

    V osobním rozhovoru mluvil pan Pučelík i o plně webovém rozhraní, které bude nabídnuto vedle současné javaskriptové varianty.

    10) Jaké si myslíte, že má výhody podpora alternativních prohlížečů? Budete je i nadále podporovat a jejich podporu rozšiřovat?

    Ano, budeme se snažit o udržení širokého spektra prohlížečů.

    technické dotazy zodpověděl pan Martin Pučelík:

    1) Na jaké platformě vaše bankovnictví funguje? Na jakých serverech je provozováno a kde jsou umístěny?

    Náš systém pro přímé bankovnictví funguje na serverech Sun a IBM, operačním systému Sun Solaris a OS/400 a databázových systémech Oracle a DB2. Tyto systémy jsou umístěny v Rakousku ve Vídni.

    Pan Pučelík uvedl, že stejnou aplikaci užívají i klienti v jiných zemích. Nejsem si ovšem jist právní čistotou umístění serverů v jiné zemi z hlediska českého práva. Vzpomeňme třeba kauzu Český mobil, který nabídl připojení školám přes satelit využívající řídicí centrum umístěné v Německu. Tuto variantu tehdy ministerstvo zavrhlo kvůli ochraně osobních údajů školáků. Nejsem právník, ale tato paralela mne ihned napadla při čtení materiálů určených klientům, kde je přímo uvedené, že servery jsou umístěny ve Vídni.

    2) V jakém jazyce je naprogramováno?

    Jelikož nepoužíváme na míru vyvinutý systém, není jednoduché na tuto otázku odpovědět. Náš systém běží na aplikačním serveru Twister od firmy Encorus. Hodně je používána pro dodatečný vývoj funkčnosti, kterou aplikační server neumí standardně, Java.

    3) Máte zaměstnance majícího na starosti alternativní prohlížeče? Kolik testerů na alternativní browsery máte?

    Pro vývoj Online Banking pro alternativní prohlížeče nemáme vyčleněnu žádnou konkrétní osobu ani dedikovaný tým testerů. Při testech, zejména z finančních důvodů, kontrolujeme detailně funkčnost pouze pro oficiálně podporované prohlížeče.

    4) Můžete zveřejnit seznam kompatibilních browseru, na kterých máte ověřeno, ze vaše bankovnictví funguje? Nemyslím nyní jen explicitně vámi uvedené prohlížeče MS IE 4.0.x a Netscape 4.x

    S vývojem penetrace prohlížečů se tento seznam upravuje. Při posledních testech se zaměřujeme na MS IE 4.01, MS IE 5.5 SP1, MS IE 6.0 a NN 4.79.

    5) Poskytujete podporu alternativním prohlížečům na vaší telefonické helpline nebo pobočkách? Ve vašich materiálech uvádite návod pouze na MS IE pod Windows.

    Alternativní prohlížeče na telefonické servisní lince ani na pobočkách nepodporujeme. Návod pro MS IE poskytujeme zejména proto, že v těchto prohlížečích je potřeba dodatečné nastavení, které v Netscape není potřeba provádět. V Netscape jsou parametry, které jsou pro nás důležité (zejména zapnuté SSL 3.0), standardně nastaveny.

    6) Zjistili jsme, ze prohlížeč Mozilla pod Windows funguje bez problémů, v Linuxu má problémy s menu a diakritikou a fonty. Prohlížeč Konqueror nefungoval vůbec. Můžete se k tomu vyjádřit? Opravíte tyto vady, popřípadě rozšíříte funkčnost nějakým směrem?

    V blízké budoucnosti plánujeme rozšíření podpory Online Banking z Microsoft VM a Netscape VM na Sun JRE 1.3 a výše. V rámci tohoto rozšíření se budeme zaměřovati i na vámi zjištěné nedostatky.

    7) Vaše demo nefunguje v alternativních prohlížečích na kliknutí, museli jsme využít přímý link:

    https://ibi.hvb-cee.com/onlinebanking
    /cz/netscape_start.html?DemoMode=1&Language=
    cz&LogLevel=50

    Poté již fungovalo bez problému. Proč?

    Link pro spouštění demo je optimalizován pouze pro MS IE a Netscape. Při spouštění demo se startuje i kontrolní program, který má technicky méně zdatným klientům pomoci s konfigurací prohlížeče a s kontrolou zda počítač obsahuje veškeré potřebné programové vybavení (OS, případné potřebné patche nebo SP, browser a JVM), aby byl tento klient schopen spustit Online Banking na svém počítači. Vámi uvedený link je na startovací stránku demo aplikace pro Netscape, čímž přeskakujete úvodní kontrolní program.

    8) Kolik klientů denně využije vaše bankovnictví? Kolik máte celkem klientů a kolik z nich je má aktivované? Jaký je procentuální podíl jednotlivých druhů (GSM, internet, jiné)?

    Penetrace klientů:

    Online Banking - cca 12%
    Telebanking - cca 11%
    Electronic Banking - cca 2%
    GSM Banking - není možné vzhledem k uvedení na trh k 1.8. 03 uvést

    9) Zaznamenali jste někdy neautorizovanou transakci nad účtem za použití alternativních přístupů k účtu? (internet, sms...)?

    Žádný úspěšný pokus o neautorizovaný přístup jsme nezaznamenali.

    10) V poslední době je velice diskutována možnost útoku na šifru takzvanými vedlejšími kanály. Je vaše banka proti tomuto chráněna a prováděli jste nějaké analýzy věnující se tomuto problému? Využíváte dvojí šifrování SSL. Je oboje bezpečné?

    Proti tomuto útoku jsme chráněni, jelikož využíváme dvoje SSL kanály, přičemž "vnitřní kanál" je chráněn náhodně generovaným klíčem pro každou session, čímž znemožňujeme jakékoliv rozluštění enkryptovaných dat i pomocí nedávno diskutované možnosti útoku na SSL.

    Na přímý dotaz, zdali banka zalátala známou díru (SSL komunikující s browserem) bylo odpovězeno, že jejím zneužitím by se došlo pouze k dalším enkryptovaným datům, proto díru nezalátali. K druhé použité SSL bych dodal, že se jedná o vůbec první komerční implementaci SSL.

    11) Jaké technické výhody si myslíte, že má vaše bankovnictví v porovnání s jinými bankami? Můžete uvést konkrétní případy?

    Z technických výhod bych uvedl zejména rychlost a aktuálnost našeho Online Bankingu. Patří k nejrychlejším na našem bankovním trhu. Této rychlosti je docíleno použitím Java appletu, který se stáhne kompletní po prvním přihlášení na klientův počítač, a následně se s bankou vyměňují pouze data. Aktuálnosti je docíleno plně Online řešením celého systému. Jakmile si vyberete na přepážce určitou částku nebo vám přijde na účet výplata, okamžitě tuto informaci máte k dispozici v našem Online Bankingu.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
    Událo se v týdnu 16/2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Elektronické bankovnictví (dílů: 9)

    Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank (první díl)
    <—« HVB - pěkně rychlý vraník
    »—> Internet banking Raiffeisenbank - rok a půl poté
    Bankovnictví Komerční banky v Linuxu (poslední díl)

    Související články

    HVB - pěkně rychlý vraník
    Česká spořitelna - rozhovor
    Česká spořitelna aneb z molocha štikou?
    Elektronické bankovnictví - Union banka
    Elektronické bankovnictví - eBanka
    Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank

    Odkazy a zdroje

    www.hvb.cz

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.9.2003 12:15 David Kredba
    Rozbalit Rozbalit vše SSL
    Chybu v SSL si neopravime, protoze dale implementujeme ... Vidim dobre ? Mysli to opravdu vazne ?
    3.9.2003 15:38 Linear
    Rozbalit Rozbalit vše Kontrolni
    "Vámi uvedený link je na startovací stránku demo aplikace pro Netscape, čímž přeskakujete úvodní kontrolní program." Jedina vec jeste debilnejsi nez web stranka ktrera funguje jen na IE, je stranka ktera funguje na vsech prohlizecich, ale ma nejakou retardovanou kontrolu na zacatku ktera vas nepusti.
    4.9.2003 16:26 ebanka
    Rozbalit Rozbalit vše ebanka
    NENI NAD EBANKOVY INTERNET BANKING!!!!!!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.