abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 12:00 | IT novinky

    Společnost Oracle oznámila spolupráci s Google Cloudem, OpenAI a Microsoftem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:44 | Pozvánky

    Zítra začne v Brně na FIT VUT třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2024. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.6. 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    Rozcestník

    Jaký byl LinuxAlt 2007

    12. 11. 2007 | Michal Vyskočil | Různé | 3792×

    Během minulého víkendu (3. a 4. listopadu) proběhl v prostorách FIT VUT v Brně druhý ročník přednáškové a osvětové akce LinuxAlt, kterou uspořádalo občanské sdružení Linux v Brně ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix, Studentskou unií FIT a společností Red Hat.

    linuxalt 2007
    Už od vchodu muselo být jasné, že jsou zde tučňáci v přesile

    Návštěvnost konference opět velice mile překvapila a ukázala, že je v Brně dost linuxáků majících zájem o tyto akce. Odhadem 300 zájemců o Linux jistě udělalo radost sponzorům, přednášejícím a rozhodně nám, pořadatelům. Děkujeme!

    linuxalt 2007
    Rozhodně ti v červeném klobouku

    Průběh

    Opět jsem fungoval jako kombinace přednášejícího a pořadatele, takže nebudu asi úplně typický návštěvník. Ale doufám, že i tak bude reportáž zajímavá.

    linuxalt 2007
    Přednášelo se seriózně ...

    První den jsem dojel na místo určení kolem půl deváté a to stylově autobusem číslo 42 (příznačné je, že tento autobus v Brně vozí lidi od Glóbusu). Oproti minulému ročníku se každý tvářil jako ostřílený pořadatel, takže nervozita prakticky nepanovala. Jak se blížila devátá hodina, tak počet lidí utěšeně rostl a úderem deváté proběhla úvodní část, kdy se představili partneři a začaly přednášky. Bohužel nebyly problémy se zamknutým počítačem nebo něco podobně zábavného.

    Obědový evergreen v sobotu taktéž trochu zadrhl, ale osobně podezřívám kuchyň jako slabé místo, ovšem můj pohled může být zkreslen hladověním, protože jsem čekal, až na mě přijde řada. Jediná mimořádná věc v odpolední části tak byla dvojnásobná délka přednášky o Asterisku, jejíž zbytek se udál v sále určeném pro diskusi. Bohužel na následující přednášce o archeologii nebyl skoro nikdo, ale nakonec se cíl přednášejícího - navázat kontakt s nějakým linuxákem - povedl.

    linuxalt 2007
    ... velice odborně ...

    Pikantní historkou ze zákulisí může být nečitelný USB disk, kde nám musela pomoci konkurence, případně naše ruční mountování těchto zařízení na fakultním CentOSu, což správce přednáškových sálů poměrně rozumně komentoval slovy - jak takhle chcete ten Linux někomu nabízet? Nu, aspoň jsme ho uklidnili svými vyladěnými desktopovými notebooky, kde okýnka po vložení disků vyskakují také. Závěrečné slosování přineslo hezké momenty, kdy se první tři lidé ze skromnosti vůbec nepřihlásili, ale následující vylosovaní si všichni ceny vyzvedli, takže na mě už žádná cena nezbyla.

    linuxalt 2007
    ... na nečekaná témata ...

    Nedělní den byl opět velice klidný (pokud jste nebyl Jaroslav Krejčí, jemuž někdo těsně před přednáškou natvrdo vypnul notebook). Padaly myšlenky konferenci příště pořádat jeden den, protože pro mnoho lidí je sobota natolik namáhající, že už nemají energii na neděli. Ten den jsem měl přednášky o akcelerovaném desktopu a KDE4, která byla, dle ohlasů z webu, poněkud zmatená. Jsem rád, že diváci dávali pozor, protože místy jsem se cítil hůř než Bill Gates při slavném předvádění Windows 98 se scannerem, a zmatený jsem skutečně byl. Ale mnoho lidí v průběhu neodešlo, takže to snad tak strašné nebylo

    linuxalt 2007
    ... ovšem vždy s velkým zaujetím

    Pořadatelé se ovšem stále více shlukovali kolem notebooku s Frets On Fire, což byl v našem zákulisí jednoznačný hit. Obědy byly opět velice zajímavé a byl jsem rád, že jsem nešel v první skupině, ale až ve druhé. Dokonce jsme dostali strach o Bohdana Milara a aby ho nikdo neukradl, pro jistotu jsme ho zamkli v přednáškovce. Bohužel celou tu dobu pracoval na svém notebooku, takže si naší péče prakticky ani nevšiml. Den se rychle nachýlil ke konci a nastalo losování, kde na mě opět nic nezbylo, a nastal čas se rozloučit.

    linuxalt 2007
    Výherci se tvářili potěšeně, i když na ně nevyšel deštník

    Poděkování

    Největší díky opět patří Jiřímu "Honzovi*" Beránkovi, zakladateli sdružení Linux v Brně a odborníkovi na Linux. Díky jeho kopání do ostatních se konference udála a spolu se Zdeňkem Letkem se stali "šéfy" naší akce. Pochopitelně patří dík všem pořadatelům, že strávili víkend na konferenci, přednášejícím, že přišli a sponzorům, že nás podpořili. A v neposlední řadě je třeba poděkovat panu Juříčkovi, který měl na starosti správné používání audiovizuální techniky.

    * Jan je pseudonym pro novináře.

    linuxalt 2007
    A tihle to mají na svědomí

    Závěrem

    V současné době probíhá zpracovávání videí, výběr z nafoceného materiálu a příprava DVD se záznamem přednášek. Médium bude opět mít vlastní ISBN a navíc většina přednášejících slíbila uvolnění přednášek pod GNU/FDL. O okamžiku dokončení budete informováni. Stejně jako loni zpracováváme podněty návštěvníků a o tom, že bude další ročník, nikdo nepochybuje, takže zůstaňte na příjmu a příští rok v Brně.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Prcek avatar 12.11.2007 00:53 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Tak akce to byla fajnova, prednasky zajimave a organizace zvladnuta mnohem lepe nez loni. Letos jsem narozdil od lonska prisel na oba dva dny a zustal i na tombolu, coz se vyplatilo, neb jsem si z obou dnu odnesl (krome novych vedomosti a zazitku) take nejaky ten darek :-). Preju hodne sily do poradani dalsiho rocniku, snad budou prednasky nemene zajimave a pestre jako letos.

    P.S. Priste zkontrolovat tiskopisy (v programu bylo par chybek) ;-) a kazdemu vnutit ten pripinaci mikrofon, protoze treba v mistnosti E105(?) nebylo moc dobre slyset :-(. Ale jinak supr, diky za tuhle akci - priste prijdu urcite zase!
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Nebezpecna_sit avatar 12.11.2007 14:31 Nebezpecna_sit | skóre: 34 | blog: dangerousness | Valašské Meziříčí/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Taky se mi akce líbila. A tombola taky :) Takové pěkné šaty jsem vyhrála :)
    Linux is sexy :o)
    Fluttershy, yay! avatar 12.11.2007 15:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Šaty? To myslíš ta XXL trička? Nebo co?

    Nějak jsem si tě tam nevšiml.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.11.2007 16:31 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Já si všiml :-). Aspoň koutkem oka :P...
    Baník pyčo!
    Prcek avatar 12.11.2007 16:45 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    jj, ja si taky vsimnul, castokrat i obema ocima ;-). Ono tam zas tolik holek nebylo - mate nekdo priblizny udaj, kolik se zucastnilo linuxacek? Ja jsem je teda nepocital, ale kdyz vynechame slecny poradatelky, tak jich asi moc nebylo, co?
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Nebezpecna_sit avatar 12.11.2007 18:24 Nebezpecna_sit | skóre: 34 | blog: dangerousness | Valašské Meziříčí/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Já viděla minimálně tři :)
    Linux is sexy :o)
    12.11.2007 18:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Nebezpečná síť je i na předposlední fotce ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.11.2007 18:13 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Jo, a mě nejspíš zrovna zakrejvá výherce. :-( :-D
    Nebezpecna_sit avatar 12.11.2007 18:25 Nebezpecna_sit | skóre: 34 | blog: dangerousness | Valašské Meziříčí/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Dlouho jsem se hledala, až jsem část sebe našla :)
    Linux is sexy :o)
    Rezza avatar 12.11.2007 19:42 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    A tam to cenu predavajici? To je co? Nemyslim ted to cenu prebirajici, ktere se ani nepochlubilo, ze neco vyhralo a moje listky v sobotu urcite vyhodilo do kose! Ze Pepo?
    Nebezpecna_sit avatar 12.11.2007 18:23 Nebezpecna_sit | skóre: 34 | blog: dangerousness | Valašské Meziříčí/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Jo, myslím to XXL triko a narážím tím na diskriminaci osob menších velikostí :o)
    Linux is sexy :o)
    Prcek avatar 12.11.2007 18:56 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Hele ja nejsem zas az tak uplne malej (i kdyz nick rika neco jinyho :-)), ale diskriminovanej bych byl stejne ;-). Myslim ze moc lidi kterym by to tricko poslouzilo lepe nez nocni kosile tam nebylo :-D.

    A to je hned pripominka pro pristi rocnik - chceme mala, tesna, upjata tricka na nase sexy tela!!! :-D :-D :-D
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    12.11.2007 16:38 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    A nebylo Ti to tričko moc velké? ;-)
    12.11.2007 00:54 elmo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Padaly myšlenky konferenci příště pořádat jeden den
    Pokud by měl LinuxAlt trvat jeden den, docela bych uvítal, kdyby se konal dvakrát v roce... Kromě toho, že by se zamezilo nižší návštěvnosti druhý den ráno, určitě by nebyl problém připravit množství zajímavých a aktuálních témat (většina oblíbených distribucí vychází v půlročních cyklech...). Jednou za rok je prostě málo:-)

    Za letošní LinuxAlt všem pořadatelům a přednášejícím děkuji a přeji hodně podnětných nápadů do budoucna.
    12.11.2007 10:34 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    To bych spíš navrhl střídání s konferencí v Olomouci. Dělat takovou akci dvakrát ročně je dost náročné.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    12.11.2007 03:09 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    "autobusem číslo 42 (příznačné je, že tento autobus v Brně vozí lidi od Glóbusu)."
    Heh, to mi vůbec nedošlo. :-D Škoda, že jsme ho nemohli stopnout a že zastavil sám... ;-)
    12.11.2007 12:29 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Ale mohli. Má tam několik zastávek na znamení.
    12.11.2007 16:12 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Su snad brňák? :-) Byl jsem vděčný za dostupnou navigaci. ;-) Já jsem rád, že jsem se neztratil...i když k tomu taky v jednu chvili nebylo daleko. :-)
    12.11.2007 16:22 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    V Krpoli se nedá ztratit. :-) A na Božce už vůbec ne. ;-)
    12.11.2007 16:39 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    V Brně máte nějaké distorzní pole, které ruší můj přirozený orientační smysl. Možná to nějak souvisí s těmi neustálými starty raketoplánu z brněnského hlavního nádraží.
    12.11.2007 18:14 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Dá, ale dá to práci.
    Fluttershy, yay! avatar 12.11.2007 05:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Návštěvnost konference opět velice mile překvapila a ukázala, že je v Brně dost linuxáků majících zájem o tyto akce.

    Nejen v Brně.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.11.2007 10:34 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    24.11. ;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    Fluttershy, yay! avatar 12.11.2007 15:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Já myslel to, že někteří dojížděli třeba zrovna z Olomouce.

    Snad se dostavím.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    murzim avatar 14.11.2007 23:22 murzim | skóre: 12 | blog: murzim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Pevne doufam, ze budou k na webu linuxalt dostupna videa - tak jako pro rok 2006... ;-)
    Bůh stvořil člověka a opice vznikly evolucí "o pár let později" z blbých lidí.
    19.11.2007 09:48 Tomáš Binder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Na oficiálních stránkách píšou že videa budou, ale mě by zajímalo jestli někdo neví kdy.
    Berysek avatar 22.11.2007 02:39 Berysek | skóre: 3 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007

    Rád bych udělal drobnou tečku za těmito komentáři.

    1) Trička byly primárně určeny pro přednášející a pořadatele, a protože se jich vyrobilo více zůstaly i do tomboly. Jistě chápete, že není možné předvídat, jak velký bude výherce a do XLka se "vleze" každý.

    2) Chyba v programech proklouzla i přes několikanásobnou kontrolu. Vzhledem k tomu, že jsem připravoval jejich konečný vzhled, sypu si popel na hlavu.

    3) Absence klipového mikrofon pro přednášejícího v malém sálu je problémem techniky, který nelze jednoduše vyřešit. Dále nebudu komentovat.

    4) Na videích pracujeme, předběžný termín jejich vydání je plánován na leden. Budeme se snažit termín dodržet, představuje to ale velké množství práce, proto prosíme o pochopení.

    5) 2x ročně určitě LinuxAlt nebude. Přípravy konference trvají 3/4 roku a další práce po akci 1/4 roku, takže máme plné ruce práce. Nemluvě o finanční stránce, celá akce přijde naše partnery na 6ti cifernou sumu.

    Nicméně pro lačné vědění usilovně pracujeme na spuštění tzv. workshopů, což budou praktické 2-3 hodinové přednášky na jedno téma. Opět to ale představuje velké množství práce, proto bych chtěl touto cestou vyzvat ty, kteří by chtěli přiložit ruku k dílu jako pořádající za LvB, ale také jako přednášející. Kontaktujte přímo mě nebo přijďte přímo na náš páteční sraz.

    Ještě připomínám Open workshop Olomouc tuto sobotu, tedy 24. listopadu. Já tam samozřejmě chybět nebudu ;).

    Linux here, Linux there, Linux, Linux everywhere... :)
    7.1.2008 20:33 Roman Schulz | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký byl LinuxAlt 2007
    Já bych chtěl jenom dodat, že veškeré přednášky jsou k dispozici volně ke stažení na http://video1.fit.vutbr.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.