abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Reportáž: Libre Graphics Meeting

    28. 3. 2006 | Petr Vaněk | Různé | 3989×

    Konference a setkání, které bylo původně určeno pouze pro vývojáře a uživatele GIMPu, se během přípravné fáze rozšířilo o spoustu dalších projektů. Stručně řečeno - kdo ve světě OSS grafiky něco znamená, tam byl. Narcistickou kličkou se dostávám k tomu, že jsem tam byl i já, takže vážené čtenářstvo mohu seznámit s průběhem a závěry tohoto přelomového sjezdu, který připravil Dave Neary a sdružení Aldil.

    17.-19.3.2006, Lyon, Francie

    Pátek je svátek, čili den první

    Zalepené oči účastníků si v takovou brzkou hodinu jen ztěžka zvykaly na světlo, ale zaplněný amfiteátr posluchárny dával tušit, že se chystá zajímavá přednáška. Pan Øyvind Kolås, alias Pippin, rozpoutal vodopád své výřečnosti na téma: budoucnost GIMPu, Gegl a vůbec hromada dalších g*l (GIMP: the next generation. gegl, gggl, babl and more). Pippinova řeč byla vskutku strhující, možná i proto, že své poznámky promítal pomocí šíleného software vlastní výroby, který právě zmiňované knihovny a nástroje používal.

    Závěrem předvedená kompilace a spuštění vzniklého prográmku vyvolalo frenetické nadšení – Gegl a Babl funguje a dá se používat. Nic už nebrání tomu, aby se pomocí této knihovny přenesli GNU vývojáři do dosud nepoznaných oblastí 16bitových barev a barevných prostorů. (Osobní impertinence: škoda jen, že jiné aplikace používají třeba barevnou hloubku 32 bitů atd. ale o tom až později.)

    Následující povídání by si dle mého názoru zasloužilo vydat alespoň v kožené vazbě. Pan Marti Maria, jeden z autorů knihovny LittleCMS, sice neexceloval v showmanských eskapádách svého předřečníka, ale obsah jeho projevu (Colour management with LittleCMS) byl natolik zásadní, že by si jej měl povinně nastudovat každý člověk, který ke grafice alespoň přivoní. Problematiku teorie a praxe barevných prostorů podal natolik přehledně, přičemž nesklouznul do přílišného zjednodušení.

    Následující přednášky jsem neviděl, protože lidé, kteří se pohybují okolo Scribusu, měli naplánovaný pracovní dýchánek. Mimochodem velice produktivní a úspěšný. Tedy alespoň seznam: SIOX Simple Interactive Object Extraction - behind the scenes, Gerald Friedland, Tuxpaint, Gimp & co, Cédric Gemy (francouzsky) a Contributing to GIMP, Karine Delvare (edhel) (francouzsky).

    a Sobota je bavorák, tedy den druhý

    Velice zvláštní věc. Když takhle večer sedíte v restauraci vedle veselého člověka a vedete řeči o počasí a sportech a ono se druhý den ukáže, že je to Jon Phillips, hyperaktivní excentrik, který povídal o některých svých projektech, a přitom se trefoval do posluchačů reklamními tričky. Inkscape, OpenClipart & Creative Commons. Zejména idea CC mi, přestože se tématu konference týkala víceméně okrajově, opravdu zahlodala v mozkových závitech. Nápad stavebnice licencí uměleckých děl (a hip-hopu) a vědeckých prací na míru s nástroji a prostorem na jejich publikování je přinejmenším novátorská.

    Během jeho přednášky došlo k jedinému drobnému plamennému souboji, jenž se týkal licencování. Jedné hipísačce se nějak nelíbily možnosti licencí Creative Commons a stále se dotazovala na to, proč se nepoužívají licence FSF apod. Naštěstí rozmíška ihned utichla, respektive byla zastavena panem přednášejícím.

    Velký třesk. Pan Neil Howe z Xary ukazoval Xara Xtreme. Už předem na svých reklamních materiálech Xaráci uváděli superlativní přívlastky svého software, ale říkal jsem si, že se jedná o klasické marketingové žvásty. Jenže ona je XX opravdu rychlá. Zatraceně rychlá. Kdo na vlastní oči neviděl plynulou změnu barev v kresbě s tisíci polygony, v okamžiku přepočítávané transformace bitmapových obrázků velikosti několika megabytů v 300DPI a jejich kopírovaní v dokumentu podle různých algoritmů nebo bleskové ukládání a načítání souborů, prostě nemůže uvěřit. A to některé operace, protože ještě nejsou do linuxové verze implementovány, běžely ve Windows na VMWare a na daleko méně výkonném notebooku než mám třeba v úřadu na běžnou práci. Inkscape, míč je teď na vaší straně hřiště!

    Po vydatném obědě nastal čas na patnáct vteřin osobní slávy. Duo Craig Bradney & Peter Linnell uvedli ukázku nových vlastností Scribusu (Scribus - Open Source Page Layout), přičemž u příležitosti toho, že se tam poprvé v životě sešli všichni vývojáři až na jednoho, ukazovali každého z nás jako zvířátko. Inu, co už s tím. Každým pádem ukázka čerstvého checkoutu z CVS se obešla bez pádu programu a zvídavé otázky posluchačstva svědčily o tom, že Scribus používají.

    Jsem vždy tak trochu fascinován lidmi, kteří mají výtvarný talent. Stejně tak jsem jako uhranutý, když někdo umí využít nějaký software alespoň na 94 %. A jestliže se vyskytne někdo, v jehož osobě se obě vlastnosti spojují, je o zábavu postaráno. Pan Andy Fitzsimon ukázal, co všechno se dá udělat v Inkscape a GIMPu a naopak a jak z hnusné mazanice myší několika filtry udělat například texturu do písma nebo stín objektu. Vlastně si někdy říkám, že talentovaní lidé jsou tak trochu frustrující, takže berte zpět první věty tohoto odstavce.

    Jako poslední vystoupil pan Rui Campos se rozpovídal o Blenderu a o Project Orange, čili o výrobě animovaného filmu „Elephants Dream“ a o co všechno se díky spolupráci Blender nadace a studia Orange podařilo tento software rozšířit a jak vylepšit. Mimochodem – premiéru filmu můžete shlédnout tento Pátek (24.3.2006) v Amsterodamu.

    Neděle je odpočinku den, každý rád vyrazí si ven, den třetí

    Poslední den byl věnován vzájemným rozhovorům a debatám mezi vývojáři, uživateli a také neznalými příchozími. Ještě dnes jsem nadšený z tamější atmosféry. Když jste například položili otázku šéfovi vývoje Xary, jak provádějí export do PostScriptu, neodbyl vás, ale rozpovídal se o problematice a hlavně se orientoval v tom, jak export provádějí programy jiné a znal i výhody a nevýhody jednotlivých řešení.

    Celá akce probíhala v prostorách lyonské univerzity, tedy přesněji řečeno v CPE. Okolní prostředí mi sice připomínalo sídliště Černý Most, ale útroby CPE skrývaly nejednu technickou lahůdku. Z dob svých studií nejsem zvyklý na WiFi signál po celé budově, pekelně rychlou síťovou přípojku na každém rohu a výtečně křupavé bagetky. Právě díky všeobecně dostupné konektivitě se některé aplikace doslova měnily pod rukama. Přímo na místě vznikaly návrhy nových ikon pro jednotlivé činnosti programů. Popřípadě byly prováděny opravy a úpravy podle poznámek skutečných uživatelů. Tedy produktivita a nadšení asi čtrnáctkrát vyšší než při použití běžných elektronických kanálů. Jeden příklad za všechny: koutkem oka jsem zahlédl, jak kdosi ukazoval v mžiku napsaný prototyp správy ICC profilů v Inkscape, ale samozřejmě uvidíme, jak se dále vyvine.

    Neúplný seznam dalších zůčastněných: Carl Worth (Cairo), Cyrille Berger (Krita), Nicholas Spalinger a Victor Gaultney (SIL, Gentium font), Andreas Nilsson (Tango) a další…

    Závěrečné shrnutí, mravokárné řeči a osobní myšlenky

    Závěr tohoto příspěvku je plný osobních poznámek a názorů. Čtenář s nimi nemusí souhlasit, ale to je, slovy klasika, asi tak všechno, co s tím může dělat. A navíc – já tam byl, jsem tedy selebrita, takže vím všechno lépe.

    Problém GIMP. GIMP byl a je bezesporu vlajkovou lodí OSS grafiky, ale čím dál relevantnější otázka zní: „jak dlouho ještě?“ Dá se s ním dělat hromada hezkých věcí, ale je tak nějak zamrzlý a díky nechuti vývojářů s tím cokoli dělat, asi pěkně zakonzervovaný zůstane. Nastiňme si hypotetický příklad. Na co GIMP vlastně potřebuji? Chci upravit červené oči na fotografii? Digikam a jeho moduly. Chci změnit velikost obrázků? Gwenview, Imagemagick nebo cokoli jiného. Chci udělat tlačítka na web? Dobrá, to umí a má na to nástroje. Ale co když chci pracovat s obrázkem s barevnou hloubkou větší než 8b? Obligátní CMYK a další barevné prostory? ICC profily? Sbohem a šáteček. Vždyť například Krita už může použít barvy ve 32 bitech.

    Navíc jsem měl takový zvláštní pocit, že celý víkend byli lidé tak nějak rozděleni na tlupu okolo GIMPu a na ostatní. Inu, nevím, nevím, co GIMPu budoucnost přichystá. Ale třeba, v to doufám, mne jeho budoucnost potěší.

    Mravokárná poznámka. Dovedete si představit, že za celou dobu nikdo nikomu neřekl, že je jeho program na prd, neboť používá Gtk? A naopak? A že je třeba uvolněn pod jinou než jedinou správnou licencí? Nedokážete? I já byl překvapen. Příjemně.

    Další radostný poznatek jsem učinil v případě Inkscape. Když všem účastníkům spadla čelist po ukázce Xara Xtreme, vývojáři Inkscape se rychle vzpamatovali, obklopili stánek Xary a začali se vyptávat, jak dělají to či ono. A lidé z Xary odpovídali. Navíc byly odpovědi konkrétní. Snad se oba programy ještě krutě zlepší.

    Podle ohlasů soudě, stane se z LGM taková hezká tradice. Takže se jej třeba za rok dočkáme někde poblíž našeho pidi státečku. A protože jste zavolal(a) do patnácti minut po odvysílání této reklamy, máte ode mne dárek – fotografie zdarma!

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Distribuční novinky 10-15/2024
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Související články

    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha)
    GIMP v příkladech - 2 (hvězdná obloha 2)
    GIMP v příkladech - 3 (kámen)
    GIMP v příkladech - 4 (meteor)
    GIMP v příkladech 5 - (blesk)
    GIMP v příkladech - 6 (kometa, mraky)
    GIMP v příkladech - 7 (mlha na fotografii, planeta)
    GIMP v příkladech - 8 (planeta)
    GIMP v příkladech - 9 (hvězda, semafor)
    GIMP v příkladech - 10 (Semafor)
    Myslíme trojrozmerne
    Kulečníkové simulátory
    Grafické karty nVIDIA
    Geomview - váš interaktivní 3D prohlížeč

    Odkazy a zdroje

    Dave Neary
    sdružení Aldil

    Další články z této rubriky

    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.3.2006 08:12 Jiří Hnídek | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    Ahoj, další informace (anglicky psané reportáže) z Libre Graphics Meeting, které se zaměřují především na Blender lze nalézt například tady:

    1. den

    2. den

    3. den

    Zhodnocení

    Tady máte příklad toho, co stvořil Brecht na této konferenci přes noc s Blenderem a SIOXem:

    http://users.pandora.be/blendix/siox_blender_post.png

    ... docela fasa, že :-)
    28.3.2006 11:49 fikusek | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    mozna, ze s gimpem se to ma takto: "kdo chvili stal, jiz stoji opodal"
    28.3.2006 13:01 LS_999
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    To neni mozna, to je urcite. GIMP us(ch)nul na vavrinech. Jo, tak mozna v roce 2001 to byla jakasi vlajkova lod...
    29.3.2006 00:41 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    a co je lepsiho ve svete FOSS? nic. lepsi ani srovnatelny rastrovy editor neexistuje. a popravde receno, GIMPu chybi funkce, ale pokud staci, je to vynikajici nastroj
    28.3.2006 13:38 srakyi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    Moc hezky a ctive napsana reportaz. Prestoze se o tento okruh temat moc nezajimam, pri cteni jsem se opravdu bavil. Diky za to ..
    29.3.2006 16:26 buteo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    Velmi pekne napisane. Citanie na jeden dych.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.3.2006 07:42 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Libre Graphics Meeting
    Jeste neni ani 8 a tenhle clanek me zaujal tak, ze jsem se probudil ;-) Hezke.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    31.3.2006 23:24 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Xara a Cairo
    Xara ma na stranke pekne grafy a neviem preco by podvadzali, ked je to opensource a zadarmo, kazdy by na to hned prisiel...
    Ale nehovorilo sa o nejakej spolupraci na vylepseni rychlosti Caira? Ked tym chcu vykreslovat cely desktop, tak by to malo byt aspon tak rychle ako Xara, ale zatial je to hrozne pomale.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.