abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.4. 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (50%)
     (0%)
     (50%)
     (0%)
    Celkem 2 hlasů
     Komentářů: 0
    Rozcestník

    Slackware 8.0 - konzervativní distribuce

    28. 1. 2003 | Vlastimil Ott | Recenze | 9936×

    V jednoduchosti je síla.

    V tomto článku vás chci podrobněji seznámit se zavedenou distribucí, jejíž (zvučné) jméno je Slackware. V současné době jsme my slackwaristé v očekávání nové verze, která by se měla co nevidět objevit na ftp archívu Slackware. Přesto si můžeme základní vlastnosti systému ukázat a popsat na verzi starší. Existuje ještě verze 8.1, ale ta je v podstatě "Release Candidat" (RC) verze nové. U Slackware to funguje tak, že aktuální verze se (veřejně) vylepšuje a změny jsou ihned konfrontovány s uživateli. Tato verze se nazývá "Current". Až "uzraje", stává se z ní verze stabilní, a tedy oficiálně nová (bude to tedy verze 9.0).

    Slackware se pochopitelně (stejně jako jiné distribuce) od svých bratrů-konkurentů liší. Jeho odlišnost spočívá v tom, že uživatele nepodceňuje. Správa tohoto systému vyžaduje určitou ochotu naučit se novým věcem. Sklízené ovoce je bohaté - systém je vyladěný, běží k vaší spokojenosti a vy víte, co a kde máte udělat, pokud chcete něco změnit. A také víte, které soubory jsou klíčové. Jejich jednoduchou editací a změnou několika parametrů či řádků dosáhnete výsledku okamžitě. Určitě jste už pochopili, že nemluvím o konfiguračních programech a utilitách. Ano, je to tak, tyto programy ve Slackware až na několik výjimek nenajdete. Není se ale čeho bát, jen je dobré mít po ruce pomoc či nápovědu. Seznam zdrojů a literatury najdete na konci článku.

    Přehled

    Distribuce je považována za konzervativní. Kupříkladu ve verzi 8.0 je prostředí Gnome 1.4 nebo KDE v nepochopitelné verzi 2.1.1. Tento stav je ale zárukou stability, v tomto případě zárukou stability grafických prostředí. Vyzkoušel jsem několik verzí různých distribucí a tedy několik verzí X-window a KDE, ale konfigurace ve Slackware 8.0 se mi prezentovala jako nejstabilnější.

    Srdcem systému je jádro 2.2.19 (jako experimentální je 2.4.5). Další součásti a jejich verze: PPP 2.4.1, C překladač gcc-2.95.3, Binutils 2.11.90.0.19, C knihovny glibc-2.2.3, C++ knihovny libstdc++-3-libc6.2-2-2.10.0, X-Window XFree86 4.1.0., Qt 2.3.1 atd. Součástí jsou i další služby a programy, které potřebujeme pro běh stanice či menšího serveru (Apache 1.3.20, SSl, PHP, podpora pro notebooky, Perl 5.6.1, Python 2.0.1, Netscape 4.77, Mozilla 0.9.1 [doporučuji upgrade!], Konqueror 2.1.1, Galeon 0.11.0, Gimp 1.2.1 atd. atp.). Grafické karty, které nejsou podporovány XFree 4.1.0, zprovozníte pomocí grafických serverů z XFree 3.3.6, které na CD také najdete (případ např. starých karet S3).

    Jak již bylo zmíněno, distribuce je stabilní a na bezpečnost jsou kladeny vysoké požadavky. Proto v systému nenajdeme multimediální programy typu MPlayer nebo knihovny jako DivX atd. Ty je nutno nainstalovat dodatečně. Má to svoji výhodu - takový program (navíc pokud jej kompilujete přímo pro svůj systém) stoprocentně využije možnosti vašeho stroje a operačního prostředí.

    Instalace a její možnosti

    Pokud máte v počítači CD-ROM, máte možnost nabootovat z prvního instalačního disku a začít s instalací. Pokud ne, je nutné si připravit minimálně dvě diskety. První je bootdisk, ze kterého nastartuje systém. Slackware těchto bootdisků nabízí celkem 69, určitě si tedy vyberete. Následující disk je tzv. root disk. Tím můžete ovlivnit instalační metodu: color (standardní), umsdos (pro instalaci do adresáře v systému DOS), pcmcia a network (podpora ethernetových karet, a tudíž instalace přes NFS, FTP nebo HTTP). Pro vytvoření těchto disků v systému DOS nebo podobném je k dispozici rutina rawrite, která zapíše souborový obraz na disketu. Poznámka: pro instalaci prostřednictvím rootdisku network potřebujete i rootdisk color.

    To ale není vše. Druhý disk (celkem jsou tři) je také bootovatelný: nabízí kromě "schválených" produktů třetích firem také live systém, tj. nakonfigurovaný a funkční systém spouštěný z CD-ROM. (Bohužel o něm nemohu referovat, neboť můj druhý disk bootovatelný není:-( ). Na třetím disku naleznete zdrojové kódy distribuce a všech dodaných programů.

    Specialitou Slackware je odlehčená distribuce SlackZip, která je určená pro instalaci ze 100 MB zip-disku. Má také podporu pro počítače s nízkou kapacitou paměti (4 MB) - FourMeg. Verze SlackZip je poskytována také ve formě 24 archívů, které jsou připraveny pro instalaci z disket.

    Vlastní instalační proces je realizován prostřednictvím (pouze) textového režimu, konkrétně vcelku vkusných a přehledných oken. Příkaz dialog, který je za ně "zodpovědný", je využíván i jinými programy (např. při instalaci TeXLive). Využívají je i ty kusé utility, které v systému jsou: netconfig, pkgtool nebo mouseconfig. Pro nastavení systému po jeho instalaci je určen program setup. Tím může root nastavit některé důležité vlastnosti systému nebo doinstalovat/odinstalovat/smazat balíčky.

    Slackware setup

    Apropos, balíčky. Systém je postaven na instalaci z archívů .tgz zvaných balíčky (packages). Jedná se o standardní archivní soubor. Pokud je schválen firmou Slackware, je k němu dodáván i popis ve stejnojmenném souboru s příponou .lsm. Takto nainstalované balíčky můžete odinstalovat nebo upgradovat pomocí pkgtool. Existuje i možnost celkového upgrade systému, ale asi to není to pravé, protože instalační program pouze porovnává staré verze s novými a případně je zamění. Z toho plyne nutnost zálohovat a také riziko poškození vazeb mezi programy a knihovnami. Proto je jistější starý balík odinstalovat a nový nainstalovat. Pokud ale program kompilujete přímo pro svůj systém, tímto způsobem jej neodinstalujete. Zatím mě nenapadl "čistý" způsob, jak takový program odstranit z disku. Ale v podstatě to ani není třeba - ještě jsem to nepotřeboval. ;-)

    Lokalizace

    Podpora lokalizace je (téměř) ukázková. Pouhou změnou LOCALES proměnných LC_ALL=cs_CZ, LANG=cs_CZ a LANGUAGE=czech (pro jistotu všech tří) dosáhneme "počeštění" systému: KDE i Gnome používají české katalogy zpráv, konzolové programy také. Pro načtení české znakové sady stačí použít loadkeys defkeymap.map, přičemž defkeymap.map leží v /usr/share/kbd/keymaps/ a je to symbolický link na soubor s popisem klávesnice, který se skrývá v podřízených adresářích (např. i386/qwerty/cz-lat2.map.gz).

    Podobně si poradíme s konzolovým fontem. Stačí spustit setfont -v lat2-16.psfu.gz a místo rozsypaných klikyháků ("řečtiny" ;-) ) máme na konsoli český font. Mnoho dalších fontů pro (snad) všechny jazyky (i řečtinu ;-) ) se skrývá v adresáři /usr/share/kbd/consolefonts/.

    Slovo "téměř" uvedené výše se hodí pro případ jiných grafických manažerů a prostředí, než jsou zmíněná Gnome a KDE. Pokud chcete totiž používat jiný správce oken, např. BlackBox, FluxBox, Window Maker atd. atp., je nutné klávesnici v grafickém prostředí X-window nakonfigurovat, což představuje jistou práci navíc. Pomůckou vám může být např. vyčerpávající Czech HOWTO.

    Shell (BASH)

    Výše zmíněný dokument vám pomůže i při nastavení některých kláves, které se např. v shellu nechovají tak, jak očekáváme. Máte ale možnost jejich funkci změnit. Jedná se o PgUp, PgDn, Home, End, Del a Backspace. Standardně jejich stisk vypisuje zmatené znaky typu ^[[A. Editací souboru .inputrc v domovském adresáři lze dosáhnout požadované funkce. Můj soubor vypadá následovně (neberte jej ale jako vyladěný):

    set meta-flag on
    set input-meta on
    set convert-meta off
    set output-meta on
    "\e0d": backward-word
    "\e0c": forward-word
    "\e[h": beginning-of-line
    "\e[f": end-of-line
    "\e[1~": beginning-of-line
    "\e[4~": end-of-line
    "\e[5~": beginning-of-history
    "\e[6~": end-of-history
    "\e[3~": delete-char
    "\e[2~": quoted-insert

    Zábavné je i obarvení promptu, které provedeme modifikací proměnných PSx (x je číslo) v souboru /etc/profile. Barvy pro roota jsou jiné než pro normální lidi.

    USER=$(whoami)
    if [ $LOGNAME = $USER ] ; then
    UCOL="[0;32m";UDIR="[1;32m";UHOST="[1;34m"
    fi

    if [ $USER = 'root' ] ; then
    UCOL="[0;31m";UDIR="[1;31m";UHOST="[1;34m"
    fi

    PS1="\n\e$UCOL\u\e[0m\e[1;33m at \e$UHOST\H \e[1;37m \d, \t (úlohy: \j)\n\\e$UDIR\w:\e[0;37m "
    PS2='(více)> '
    export PS1 PS2

    Barevný shell

    Jak vidíte, ačkoliv je systém lokalizován, přesto se mi nepodařilo dosáhnout toho, aby se datum v záhlaví promptu zobrazovalo česky. Datum, které je tištěno bíle, totiž bash načítá ještě před načtením konfiguračním souborů. Nevím ale kam jej ukládá, abych ho mohl změnit - počeštit. Rád si nechám poradit.

    Instalace přídavných zařízení

    Přídavnými zařízeními mám na mysli třeba zvukovou, rádiovou nebo televizní kartu, tiskárnu, scanner, síťovou kartu a další zařízení. Obecně platí následující koncept: pro každé takové zařízení by měl existovat modul, který lze zavést do paměti. Je samozřejmě nutná podpora jádra pro zavádění těchto modulů (snad je to standardní stav ve všech distribucích). Je pravděpodobné, že tento modul už máte v adresáři /lib/modules/2.2.19/, stačí jej tedy zavést programem modprobe.

    Slackware podporuje následující typy protokolů myši (výčet nejpoužívanějších):

    • ps2 (PS/2)
    • imps2 (Microsoft PS/2 Intellimouse)
    • bare (dvoutlačítková Microsoft kompatibilní sériová myš)
    • ms (třítlačítková Microsoft kompatibilní sériová myš)
    • mman (sériová myš Logitech MouseMan a podobná zařízení)
    • msc (sériová myš MouseSystem - mnoho třítlačítkových sériových myší)
    • pnp (Plug And Play myš nepracující pod protokolem ms)
    • usb (usb myš)
    • ms3 (sériová myš Microsoft Intellimouse)
    • netmouse (myš PS/2 typu Genius Netmouse)
    • a další, mně neznámé protokoly a myši a polohovací zařízení.

    Pokud máte (stejně jako já) myš Genius NetScroll+, asi už víte, že běhá pod protokolem Microsoft Intellimouse. Aby fungovalo kolečko, je vhodné doplnit některé informace do sekce "InputDevice" v souboru /etc/X11/XF86Config:

    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse0"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "IMPS/2"
    Option "Device" "/dev/mouse"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection

    Nejobtížnější pro mě byla konfigurace tiskárny. Nakonec jsem tento nedostatečný stav vyřešil šalamounsky - instalací balíku TurboPrint (viz můj dřívější článek).

    Závěr

    Distribuce je skvělá. Ano, strávil jsem hodně času tím, že jsem neustále testoval chování jednoho programu (typicky barvení promptu - a při tom je to taková blbost, že?) a přemýšlel jsem jak ještě nadávat. Ale nakonec jsem vždycky zjistil, že chyba byla opět mezi židlí a klávesnicí a systém za to nemůže. Před rokem jsem nadával u RedHatu. S jednou výjimkou - nevěděl jsem, co nefunguje, kde to má konfigurační soubory a jak je mám změnit, aby (hned, tj. bez restartu) fungovaly. Dnes mám systém, který jede tak, jak chci já. Rada na závěr: pokud váháte, skočte do toho po hlavě.

    Informační zdroje

    Na druhém CD jsou k dispozici následující elektronické příručky: Slackbook, který je přeložen do češtiny, dále Linux HOWTOs, Linux miniHOWTOS, Linux FAQ, dokumentace k jádru a modulům a Linux Documentation Project (několik příruček, např. kernel-guide, system-admin-guide, user-guide, installation-quide atd.). Vhodným doplněním je účast v linuxové konferenci na Linux.cz nebo sledování diskuzí zde na AbcLinuxu. Jako užitečná pomůcka se mi osvědčila kniha Linux v kostce (Linux in a Nutshell, O´Reilly), vydaná nakladatelstvím Computer Press, nebo kniha Linux a KDE (Grada).

           

    Hodnocení: 41 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.1.2003 08:37 Jakub Chalupnik | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
    Hmm, se Slackem jsem zacinal (tusim 3.0) a ted po precteni jsem dostal chut si ho zas po tech letech nainstalovat ;-)
    28.1.2003 11:32 Emmil
    Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
    To ti odporucam rovno Slacka 8.1. Potom co som ho instaloval kamaratovy na notebook si ho neviem vynachvalit :)
    29.1.2003 10:26 Jakub Chalupnik | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
    Mozna bych spis zkusil ZipSlacka na ten starej "notebook", co jsem nasel kdysi v praci. Vzhledem k my oblibe alternativnich systemu mi asi jinde nepojede a na muj hlavni stroj si ho prece jen davat nebudu;-)
    30.1.2003 11:26 emmil
    Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
    Ktory "notebook"? ten co mala dcerka radka? ten teraz zabrala vyroba na flashovanie xilinxu :(. Ale zipslack xceme hodit na jeden server ;)
    28.1.2003 08:42 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše bootovani z cd.
    pred mesicem jsem presel z red hatu na slackware, nyni jsem se slackem naprosto spokojeny. mam jen jednu otazku: proc mi nebootoval pri instalaci slack primo z cd, kdyz red hat mi bootoval? zkousel jsem ten slack bootovat u kolegy na jinem stroji a tam to jelo. nakonec jsem si koupil disketovou mechaniku a spustil to z ni. takze ted mam slack a je to super.
    29.1.2003 16:02 Pavel Žák | Prace
    Rozbalit Rozbalit vše bootovani z cd.
    Mate-li starsi stroj, pak je mozna odpoved tady: http://wombat.san-francisco.ca.us/faqomatic/cache/62.html
    28.1.2003 08:56 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Jo Slack je pojem
    Musim se priznat, ze osobne ac zacatecnik, ze Slack je zkratka ta spravna distribuce. Vyzkousel jsem Mandrake, ale kdyz jsem se potom koukl na tu jungle co to ma misto konfiguraku, tak me obchazely mrakoty, to uz jsem zrovna mohl zustat u jistych pseudo OS. Pak jsem zkousel Cerveny klobouk a tam je to prakticky to same. Na vojne jsem cichnul k Deb. Ten se mi libil, ale kdo ma vedet jak se kruci jmenuje ten ktery konfiguracni nastroj. No a pak jsem narazil na Slacka 8.1. Musim rict, ze jsem byl nadsen. Po nabootovani instalacky mate k dispozici dost slusnej system na to aby jste si rozchodily na HD libovolnej fs. Nakonfigurovali SoftRAID (u vsech jader, na ktere jsem narazil je autodetekce) a pod. a na takto pripraveny disky si to nainstalovali (tohle mi u Debianu strasne chybi, ze to nema behem instalace k dipozici nastroje na ReiserFS a dalsi nastroje pro praci s nimi, muselo by se delat dost velke harakiry s kompilaci jadra a podobne zverstva). Na druhou stranu stejne asi u toho Debianu zakotvim, protoze az si zjistim jak se kruci vsechny ty .*apt.*, .*get.*, .*conf.* jmenuji tak to bude asi pohodlnejsi, ale Slack je pro zacatecnika to nejlepsi ;-)
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.1.2003 10:11 utri
    Rozbalit Rozbalit vše tisk ve slacku
    zdravim,
    jestli nejste natolik hardcore aby jste si zeditovali /etc/printcap, muzete zkusit apsfilter (tusim, mozna asp nebo tak nejak), jde to tam celkem user-friendly nakonfigurovat :).
    snad to nekomu pomuze ......
    28.1.2003 10:26 LeAce
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
    Pokud ale program kompilujete přímo pro svůj systém, tímto způsobem jej neodinstalujete. Zatím mě nenapadl "čistý" způsob, jak takový program odstranit z disku. Ale v podstatě to ani není třeba - ještě jsem to nepotřeboval.
    No mi se osvedcil nasledujici postup - normalne program zkonfiguruju a zkompiluju, ale pak misto 'make install' ho nejdriv nainstaluju do nejakeho docasneho adresare a pomoci makepkg si z nej vytvorim balicek, ktery normalne nainstaluju. Cize to vypada asi takhle:

    ./configure --prefix=/usr/local
    make
    mkdir -p /tmp/pkg/usr/local
    make prefix=/tmp/pkg/usr/local install

    su
    cd /tmp/pkg
    makepkg balicek.tgz
    installpkg balicek.tgz

    Balicek se pak da pochopitelne normalne odstranit bud pkgtoolem, nebo pomoci removepkg. Tusim nekde na netu existoval i nastroj, ktery automaticky logoval kazde pouziti 'install', ale uz si nepamatuju jeho jmeno...
    28.1.2003 10:46 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
    a takto "make uninstall" :) jednoduche nie ? :)
    PS: Odporucam si prestudovat dokumentaciu ku gnu automake/autoconf
    Jiří Svoboda avatar 28.1.2003 13:24 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
    Ze by fungovalo 'make uninstall' jsem videl za svou linuxovou eru asi jednou, vsichni na to prdi. A v pripade, ze funguje, je nutne si schovat Makefile, coz taky kazdy nedela.
    Programu na hlidani instalace je vic, treba CheckInstall (na muj vkus prilis vysperkovany) a nebo itrace (jednoduchy, davam mu prednost).
    28.1.2003 17:38 LeAce
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
    Presne tak, make uninstall funguje v 1 ze 100 pripadu, takze v tomto pripade RTFM nepomuze ;)). Jinak diky za ty odkazy, treba se na to casem podivam ;))
    29.1.2003 12:07 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
    Tak mam asi stastie ale mne to funguje vzdy :) (Aj ked malo kedy potrebujem nieco odinstalovat)
    19.7.2003 15:50 Mimi
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
    vetsinou staci make dist-clean ne?
    28.1.2003 10:36 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    Mam par vyhrad voci tomuto clanku:
    1. Medzi current a 8.1. je rozdiel - 8.1. je stable
    2. Tym padom je tu popisovana uplne stara distro
    3. Posledny stable slack - 8.1. ma jadro 2.4.18. a KDE 3.0

    Ak niekoho zaujima viac, nech sa pozre na: ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-8.1/ANNOUNCE.8_1
    A autora poprosim aby si pred pisanim recenzie aspon otvoril titulnu stranku svojej oblubenej distribucie ;)
    28.1.2003 12:02 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    ad 1) Tohle je receno v prvnim odstavci. ad 2) Nikdo netvrdi, ze neni! V tom odstavci je take slovo "zavedena". Jde tu o princip, ne o posledni verzi. ad 3) Netvrdim, ze ne, ja jsem popsal 8.0 Urcite jsem se na uvodni stranku dival bezpoctukrat... PS. A ja vas prosim, abyste cetl prozorneji...;-) --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    28.1.2003 15:26 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    "V tomto článku vás chci podrobněji seznámit se zavedenou distribucí, jejíž (zvučné) jméno je Slackware."

    Zvedena = Slackware, o verzii sa nic nepise :)

    "Existuje ještě verze 8.1, ale ta je v podstatě "Release Candidat" (RC) verze nové. U Slackware to funguje tak, že aktuální verze se (veřejně) vylepšuje a změny jsou ihned konfrontovány s uživateli. Tato verze se nazývá "Current". Až "uzraje", stává se z ní verze stabilní, a tedy oficiálně nová (bude to tedy verze 9.0)."

    Toto mi vyznie ako ze 8.1. je current (ale mozno je to tym ze nerozumiem cesky :))

    "Kupříkladu ve verzi 8.0 je prostředí Gnome 1.4 nebo KDE v nepochopitelné verzi 2.1.1. Tento stav je ale zárukou stability, v tomto případě zárukou stability grafických prostředí."

    Akoze toto mi vyznieva tiez tak ze neinstalujte si 8.1. lebo 8.0 je stabilnejsia pretoze pouziva predpotopne KDE :) (A to som odporca KDE akehokolvek :))

    "Apache 1.3.20"
    No tak tento je fakt zarukov stability a istoty ze ak si vas niekto chce cracknut, tak ma dvere dokoran otovrene ;) (Inak myslim ze OpenSSH, OpenSSL, PHP... atd. Budu tiez v podobne deravych verziach :)

    PS: Som slackwarista, hajim dobre meno mojej oblubenej distro a proste sa mi nepaci ked ku niekto zrecenzuje ako vykopavku :) Tot vsjo :)

    Zda sa mi divne pouzivat a recenzovat verziu, ktora nie je posledna stabilna (ako pisat teraz recenziu na redhat 7.3. je dost divne :) )
    Jiří Svoboda avatar 28.1.2003 16:38 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    No je fakt, ze ja to taky chapu tak, ze 8.1 je posledni stable, current je unstable a 8.0 je 'vykopavka'. A i ja jsem se docela divil, ze pise autor zrovna o ni. Jako recenze je to tedy sice opravdu vcelku k nicemu, ale jako 'seznameni s distribuci a jejimi principy' tento clanek poslouzil myslim vcelku dobre.
    28.1.2003 22:25 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    Jo, diky, za pochopeni. Kde je psano, ze se nutne musi uvadet jen nejaktualnjesi temata? Chapu, bylo by to logicke, ale je to zlocin? S temi verzemi je to mozna nepresne napsane, ale slo jen o nastin filozofie tvoreni verzi. Ostatne: www.slackware.org! --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    29.1.2003 11:38 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    Nie je to zlocin :-) Skor neznaly uzivatel si povie, ze toto je najnovsia verzia. Plna deraveho a stareho softu :-) A viac uz slack nebude chciet vidiet :-) IMHO ludia ktori chapu pricipy slacku tak toto citat nebudu a ludia, ktori im nerozumeju pochopia akurat to, ze slack je predpotopna distro ;-)
    30.1.2003 13:15 jn
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    slackware-8.1 NENI! RC pro slackware-9.0. 8.1 je posledni stabilni verze, ze slackware-current vznikne slackware-9.0 (zrejme)
    29.1.2003 11:32 Pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
    On je docela velky rozdil mezi 8.0 a 8.1, ta 8.1 je dost o necem jinem.
    K stable jsou jeste patches, ktere Patrick stale pridava (ty jsou pro 8.1), coz je skvele (treba apache 1.3.27), takze neaktulni urcite neni, (tedy, da se to snest).
    Jinak me velmi potesilo, ze se tu rozbehla takova diskuse, uz jsem myslel, ze vsichni pouzivaji RH a jsem snad jediny, kdo pouziva Slack.
    28.1.2003 10:50 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše AbcPalirna
    musime si trochu prihrat polivcicku, takze Slackware 8.1 vypalujeme. Mame prvni CD a pak jeste jedno CD s updaty. AbcPalirna
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    28.1.2003 11:19 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše slack + isdn
    rad bych se zeptal, zda je jiz v novejsich distribucich pro slack zabudovana podpora isdn. Domnivam se, ze drive to tam nebylo a muselo se to doinstalovavat zvlast ze source CD.??
    28.1.2003 12:12 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše slack + isdn
    Po pravde receno, nevim. Je tam jeste jadro 2.4.5 a tusim, ze nejake moduly pro isdn tam jsou. A i nejake detekcni programy pro isdn. Ale jestli neco chybi ci je treba neco doinstalovat, to nevim. ISDN znam tak akorat ze zlutomodrych reklam...;-/ --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    Stanislav Brabec avatar 28.1.2003 11:29 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Stará karta S3 a X
    Starou kartu S3 Trio64 lze zprovoznit také upgradem na XFree86-4.2. Pravda, je tam ještě drobná chyba - po přepnutí z textové konzole musím dát Ctrl+Alt+Num+ a Ctrl+Alt+Num-
    28.1.2003 11:30 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
    hm, tak sneckware je vazne konzervativni, porad po 5 letech ty stejne instalcni menu...:-)' jak je to ted we sneckware s preinstalovanim nove distribuce? musi se porad smazat root a jet odznova? poznamka k Czech-HOWTO, je uz vazne dost zastarale, myslim, ze se rada veci uplne zmenila, asi by mohlo i lidi zmast, ano a pak tam chyby treba postup k prehazovani klavesnic pod negnome nebo nekde prostredim, dase to najit na siti, ale my vsichni by jsme byly vemli vdecni, kdyby to nekdo sepsal do jednoho dokumentu:-)
    28.1.2003 11:40 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
    konzervativni? Spis lety proverene. V tom jistem nejmenovanem pseudo operacnim systemu mas novinky kazdej mesic a za co to stoji. Takovej sh uz tu je myslim dyl nez 20 let a to co funguje v nem vam bude fungovat i dnes v bashi :-)
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.1.2003 12:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
    ad update -- cekam, az bude nova verze a dam vam vedet (zatim jsem to jeste nedelal) Czech-HOWTO -- obsahuje dost zajimavych, ale je fakt, ze starsich veci. Nektere principy se nemeni, ale dost veci ano. Je treba to sepsat, ale kdo to udela????
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    29.1.2003 11:25 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
    Kouknete se na www.qwert.cz do sekce navody.
    Jiří Svoboda avatar 28.1.2003 14:06 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Taky uz jsem zkousel
    No ja se po asi sesti letech s RedHatem rozhodl zmenit distribuci (uz je delsi dobu prilis woknoidni, nastesti vsak stale funguje klasicka editace konfiguraku). Vaham mezi Debianem a Slackem.
    Slackware 8.1 jsem na svou pokusnou masinu zkusil nainstalovat shodou okolnosti minuly tyden. Je to vazne moc pekne! :-)
    Jednu pripominku bych ale mel (ac se povazuji za hardcore uzivatele, tak me ted urcite ostatni hardcore uzivatele sezerou). Ja chapu, ze Slackware a .tgz archivy neresi zavislosti a beru to. V urcitem ohledu je to i vyhoda. A taky se aspon clovek zase neco priuci. Ale myslim, ze pri PRVOTNI instalaci (nemluvim tu o doinstalovavani balicku), kdy je tato "rizena" a neni to jen spousteni obycejneho taru a pokud ji clovek nedela 'full', tak ze by mohl alespon varovat, ze clovek dela kraviny. Ja si sice zhruba pamatuju zavislosti zakladniho systemu (rozumnej konzolovych veci), ale treba GNOME, to uz ne.
    Takze prvni instalace dopadla dobre, system jel. Ale kdyz jsem chtel spustit Xka, tak nic. Podle logu jsem teda dosel k tomu, ze mu chybi 'audiofile', doinstaloval a znovu spustil. Xka tentokrat nabehly. Ale uz nenabehlo GNOME. Tomu zase chybelo neco jineho... :-(
    Nicmene neni to vec, ktera by me od instalace Slackware odrazovala. :-)
    28.1.2003 16:57 stuff
    Rozbalit Rozbalit vše Download
    Hledám co "nejčistčí" distribuci a tenhle článek mě docela zaujal, jak sem se koukal, tak volně k downloadu je pouze jedno CD verze a většinu věcí by si user měl dotahat. Má to vůbec cenu??
    29.1.2003 16:12 Pavel Žák | Prace
    Rozbalit Rozbalit vše Download
    Jedno CD je Vam malo? Podivejte se co na nem je: ftp://ftp.kpn.be/pub/linux/slackware/slackware-8.1/PACKAGES.TXT Dalsi hromada balicku je v /extra (to je obsah druheho distribucniho CD). BTW oficialne prodavany balik obsahuje 4 CD - install, extra, live-system a sources + instalacni prirucku.
    28.1.2003 17:59 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Cesky login a dalsi ,,cista`` distribuce
    Pro autora: nastavit jazyk loginu je mozne v souboru /etc/environment, kam jenom napisete LANG=cs_CZ a LC_ALL=cs_CZ a potom vas uvita nejen ceske datum, ale i ,,Nemate zadnou postu.`` :) Jinak dalsi ,,cista`` distribuce je treba Crux - http://www.crux.nu
    28.1.2003 22:29 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Cesky login a dalsi ,,cista`` distribuce
    Diky, presne tato informace mi chybela, jak to, ze jsem to nikde nenasel...no jo. Dik. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    28.1.2003 20:27 vanous
    Rozbalit Rozbalit vše slackware - dalsi info
    a na penguinu nalezenete jeste dalsi slackweracke info: /www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=669 www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=692
    28.1.2003 20:33 vanous
    Rozbalit Rozbalit vše slackware - dalsi info
    oh, tyhle komentare s nahledem, dillo to nerozchodi..., takze znovu:
    www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=692
    www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=669
    28.1.2003 21:30 Lukhash
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    Tohle je trochu moc pritazene za vlasy : Kupříkladu ve verzi 8.0 je prostředí Gnome 1.4 nebo KDE v nepochopitelné verzi 2.1.1. Tento stav je ale zárukou stability, v tomto případě zárukou stability grafických prostředí. Netvrdil bych ze KDE 2.1.1 je stabilnejsi nez KDE 3.1 ktere je aktualni
    28.1.2003 22:37 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    Ja osobne jsem tak nejak zvykly nekdy cist mezi radky...a tak to jaksi automaticky ocekavam i u jinych. Jak mohlo v dobe, kdy vznikala verze 8.0, existovat KDE 3.1, ktere by navic *melo byt* (tehdy) stabilnejsi nez KDE 2.1.1???? Uz jsem to psal vyse: tohle je seznameni s principy Slackware, ne recenze aktualni verze!!!! (A pochopitelne vychazim z materialu na cd, kde je psano, ze ta a ta verze je stabilni, ta a ta ne. Nemuzu testovat x verzi KDE nebo jinych programu.) --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    29.1.2003 01:38 Brano Sott :)
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    Pouzival som nejaky stary slack (dokonca na dvoch kompoch) a KDE 2.1.1 je podla mojho nazoru nepouzitelne (KDE 2.1.1:) Nestabilny konqueror (na www strankach pravidelne padal), kdevelop nepouzitelny (tak to nie je asi ani teraz), skoro ziadne baliky naviac, a zralo to obrovske kvantum pamate, no proste slabota. Ale ten slack urcite nebol 8.0 (uz vtedy mala ta instalacia viac ako rok) a celkom som si ho oblubil, snad sa nieco zmenilo.
    Ale na druhej strane som si vdaka tomu oblubil mozillu, wmaker, vim :)
    CIJOML avatar 29.1.2003 01:52 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    Vlasto ale na Debian to nema :) muj debian ma na serveru po nainstalovani jako router a orezani 58 mega jako tar.gz :) pritom jsem si tam vsechno delal rucne editaci - a popravde - zadny konfiguraky pro debian neznam - mozna tak spravce balicku, ale konfiguraky rozhodne ne :)
    29.1.2003 16:48 stuff
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    Při hledání "čisté" distribuce se rozhoduje mezi Slackem a Debem, poradími někdo?
    29.1.2003 19:42 Karel Louda
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    Porovnavas neporovnatelne - Slack a Debik maji kazdy uplne jinou filosofii. A taky jde o to, co je pro tebe cista distribuce.
    1.2.2003 20:12 John Blbec
    Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
    http://www.gentoo.org
    29.1.2003 22:39 lennyd
    Rozbalit Rozbalit vše rh ... slack ... gentoo
    Kdysi jsem pouzival RedHata (a nedal na nej dopustit), ale pozdejc jsem pocitil touhu experimentovat tak jsem nainstalil Slack8.1. Bohuzel (ne ze by nebyl moooc fajn), mi padla do oka distribuce Gentoo, a muzete se mnou hadat jak chcete ;) nedam na ni dopustit :) Jasne potrebujete mit rychlej stroj (kdybych instaloval nejakej starsi pocitac, tak tam na 99% jde slack) a rychlou linku (ani to uz dneska neni takovej problem), ale vysledek stoji za to :). Try it
    31.1.2003 19:53 Pepa Novák | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše instalace z disket
    Mam takovy pocit, ze instalace Slackwaru z disket je mozna naposledy ve verzi 7.1. Ve vyssich uz ne.
    3.2.2003 23:23 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše inputrc a spol
    Mam otazecku, co treba DEL a spol. nemuze jeste dnes fungovat samo hned po instalaci bez psani .inpurtc? To je taky z duvodu stability? nebo v cem je to lepsi "rozfungovavat si klavesu delete sam"? Kdyz jsem pred lety zacinal s Linuxem, tohle me stvalo nejvic. Ze nefungovali veci, co mohli. namisto aby dobre pripravil konfigurak jeden clovek jednou pri delani distra, tak ho psalo milon lidi milionkrat. To mi prislo dosti smysluprazdne. Nebo to ma nejaky historicky podtext, kteremu nerozumim a je to moje PC tolik nekompatibilni se svetem a "vetsina" lidi potrebuje tu druhou, pro me nefunkcni verzi nastaveni techto klaves? Ac to tak asi vyzniva, no flames prosim, vazne me to zajima.
    4.2.2003 09:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše inputrc a spol
    Ja vlastne nevim. Me to stvalo taky. Muzu jen domyslet, ze to ma byt podpora klasicke 101 resp. 102 klavesnice, ale spis je to blbost. Mozna ma nekdo zajem, aby mu Del mazal znak vlevo a ne znak pod kurzorem. Nebo aby delal asi uplne neco jineho. Ja nevim, smiril jsem se s tim. Horsi je, ze tak "funguje" i PgDn, PgUp, Home a End. Ale jen v BASHi! V Xech to funguje (tusim) normalne. Taky by me to zajimalo. Mozna je to relikt. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    5.2.2003 00:36 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše inputrc a spol
    Jiste, PgUp, PgDn a dalsi, jsem myslel tim "a spol" v prvni vete meho postu. Stve me take ta logika veci a stvat me bude dokud mi ji nekdo neozrejmi. Toto jsou prave ty "malickosti", ktere vetsinou zacinajici uzivatele odradi. Mam na mysli ten typ lidi, co po veceru pokusu utecou s nazorem "v linuxu nic nefunguje" a uznejme, svym zpusobem maji pravdu. V Linuxu opravdu nefunguje ani tech par blbych klaves, ... dokud si to clovek neopravi - receno v uvozovkach. A to podle meho nazoru, neni spravna cesta. Opet prosim - no flames - podotykam, ze jsem vyhradnym a velmi spokojenym uzivatelem Linuxu a prave proto pisi tento post - mam zajem, aby byl jeste lepsi, a to nejen pro me. Pro me to problem neni, ale pamatuju si, jak mi to na pocatku prislo stupidni. Uz jen proto, ze v tom OS, ze ktereho jsem pred lety poprve a pln ocekavani rebootoval do Linuxu, to proste fungovalo a zrovna u tohoto me nenapadal duvod, proc bych musel Linuxu explicitne rict - chci aby mi fungovalo del, pg*, ... Nutno podotknout, ze dnes to snad po instalaci jde minimalne v Mandrake, alespon myslim. Preci jen, mam ty roky onen zmineny .inputrc a preziva se mnou vsechny instalace i distribuce :) Jen si proste obcas smutne reknu - "proc?"
    4.2.2003 16:40 Martin Siman
    Rozbalit Rozbalit vše mys USB genius netscroll
    Slack jsem pokusne nasadil na muj obstarozni k6-2 400 a byl jsem prekvapeny rychlosti bootu vcetne behu aplikaci,ale bohuzel se mi nepodarilo rozchodit mys USB Genius NetScroll na kterou jsem si velmi zvykl. Do nove se mi investovat nechce a starou ps2/netscroll tam davat taky nechci, protoze byla na muj vkus prilis mala. Muze mi nekdo poradit jak tu mys rozhejbat.RH me uz nebavi rychlost je skoro stejna jako ve win2k.Hral jsem si s nastavenim gdm (nebo jak se to menuje) a nepomohlo mi to.Urcite je nekde chyba mezi klavesnici a monitorem ale nejsem schopnej prijit na to kde delam chybu,prosim o nasmerovani... diky

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.