abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (15%)
    Celkem 131 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Jaderné noviny 218

    10. 6. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3576×

    Nový nástroj pro správu vyměnitelných medií. Filtr na aplikační vrstvě. Nástroj na aplikaci konfliktních patchů.

    Do konference přišlo celkem 867 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Paul Fulghum, William Lee Irwin III.

    Nový nástroj pro správu vyměnitelných medií, 10 e-mailů

    Eugene Weiss ohlásil nový projekt submount:

    Submount: další pokus o vyřešení problému s vyměnitelnými médii.

    Byl otestován na 2.5.66 a 2.5.69, ale měl by fungovat i na starších jádrech řady 2.5. Byl bych vděčen za vaše podněty. Submount je k dispozici na adrese http://sourceforge.net/projects/submount/.

    Projekt se skládá ze dvou částí: kernelového modulu a programu v uživatelském prostoru.

    Modul, zvaný subfs, implementuje hloupý souborový systém, který je připojen na požadovaném přípojném místě. Než proces může přistoupit k adresáři nebo k vnořenému souboru, musí zavolat metodu open() či lookup(). Když subfs dostane takový požadavek, zavolá uživatelskou utilitu, která připojí správný souborový systém přes subfs, odforkuje démon pro odpojení a skončí. Pokud bylo připojení úspěšné, subfs použije systém řízení signálů pro restart systémového volání, které je tak vykonáno na již skutečném souborovém systému. Subfs pak restartuje systémová volání všech požadavků, které přišly, než připojování skončilo.

    Uživatelská utilita se nazývá /sbin/submountd. jedná se o malý program, který udělá minimální zpracování voleb a pak provede systémové volání mount(). Pokud připojení uspěje, odforkuje nový proces, který přejde do smyčky, kdy každou sekundu testuje, zda už může souborový systém odpojit.

    Hlavními výhodami jsou: nízká velikost, rychlost a jednoduchost [light]. Modul má 11 kB, uživatelský program 21 kB. Dále submount nevyžaduje žádné změny do kernelu mimo vlastní modul. Kernelová část je velmi jednoduchá, vlastnosti jsou implementovány v uživatelském prostoru. Veškeré IO operace jsou řízeny skutečným souborovým systémem při plné rychlosti. Submount nemá žádnou výkonostní penalizaci při největší zátěži. Mimo fstat není třeba provádět žádnou konfiguraci.

    Hlavním problémem je, že souborový systém není tak rychlý, jako kdyby byl trvale připojen, neboť vyrovnávací paměť je při odpojení vyprázdněna. Proto musí být adresáře pokaždé načteny, i když se disk nijak nezměnil. Chyby se řeší potichu, pokud uživatel udělá překlep, je nutné projít systémové logy.

    Příklady:

    mount -t subfs /dev/scd0 /mnt/cdrom -o fs=iso9660,ro

    nebo v /etc/fstab

    /dev/scd0 /mnt/cdrom subfs fs=iso9660,ro

    Alex Riesen se zeptal, jak se submount liší od projektu automount (AutoFS) a Eugene odpověděl:

    Autofs funguje tak, že vytváří speciální souborový systém nad vrstvou VFS a řídí požadavky a data tam a zpět. Submount dělá mnohem méně - vytvoří speciální souborový systém pod tím skutečným a umí pouze vrátit do VFS chyby. Nijak nespravuje IO operace. H. Peter Anvin nazval používání automountu pro vyměnitelná média zneužíváním. Submount je tak navržen.

    H.P.A. jej ale vyvedl z omylu:

    Jasně, ale asi jsi neposlouchal, proč je to zneužívání.

    V podstatě si myslím, že vyměnitelná média by měla být řízena na základě detekce připojení/odpojení, nikoliv podle přístupu. Zřejmě musí existovat nějaké triky pro média, která mohou být odpojena bez oznámení (diskety a jiná ručně vysunutelná zařízení), ale všeobecně si myslím, že jde o správný přístup.

    Eugene s ním souhlasil. Myslel si, že původní tvrzení vycházelo z hlediska správce, proto chtěl dosáhnout stejné funkčnosti jako supermount, ale bez jeho nestability. A s tím uspěl. Eugene doufal, že submount budou lidé používat, než bude vytvořeno něco lepšího.

    Filtr na aplikační vrstvě, 1 e-mail

    Ethan Sommer napsal:

    Napsali jsme filtr pro QoS infrastrukturu, který se dívá na data v datovém segmentu paketů a používá regulární výrazy pro identifikaci protokolu nezávisle na portu. Mnoho PtP (peer to peer) programů (jako jsou Kazaa nebo Gnucleus) změní port, pokud zjistí, že na něm získají větší rychlost přenosu. Což znamená, že metody filtrace založené na čísle portu jsou nyní nedostatečné. Nicméně analýzou dat na aplikační vrstvě můžeme rozlišit Kazaa od ne-Kazaa HTTP požadavku a snížit prioritu tomu, co považujeme za méně důležité. :-)

    Jedná se o filtr na dostupné QoS infrastruktuře, takže může být použit ve spojení s u32 filtry, HTB nebo CBQ plánováním [scheduling], řazení do SFQ front a tak dále a tak dále. Komerční firmy prodavají zařízení pro klasifikaci dat na vrstvě 7 za 6-80 tisíc dolarů, podle požadované propustnosti. Pokud dokážeme postavit vyčerpávající množinu vzorů, nevidím jediný důvod, proč by Linux nemohl porazit komerční zařízení; už teď máme vynikající fronty [queueing] a plánování.

    Naše stránky najdete na adrese http://l7-filter.sourceforge.net/. Najdete zde záplatu do jádra, opravenou verzi tc a jako příklad vzory pro HTTP, POP3, IMAP, SSH, Kazaa a FTP.

    Nástroj na aplikaci konfliktních patchů, 2 e-maily

    Neil Brown ohlásil:

    Wiggle je nástroj pro aplikaci záplat, které patch nedokáže aplikovat kvůli konfliktním změnám v originále. Wiggle vždy aplikuje všechny změny ze záplaty do originálu. Pokud nemůže najít čistý způsob, vloží je do originálu podobně jako merge a oznámí neřešitelný konflikt. Ten bude vapadat takto:

    <<<<<<<
    Text z originálního souboru
    |||||||
    Text, který patch mění
    =======
    Text, který je výsledkem patche
    >>>>>>>

    Wiggle analyzuje soubor a záplatu raději podle slov než podle celých řádek a je tak schopen najít souhlasy [matches], které by patch nenašel. Pokud záplata mění slovo na konci věty a slovo na začátku věty bylo od vytvoření záplaty změněno, wiggle nebude mít problém aplikovat záplatu.

    Wiggle se osvědčil jako velmi užitečný pro backport patchů z vývojové větvě na stabilní větev. Někdy provede přesně, co má. A když ne, oznámí konflikt, který je snadné vyřešit, když chápete, čeho se kód a záplata snažily dosáhnout. Wiggle je šířen pod GPL na adrese http://www.cse.unsw.edu.au/~neilb/source/wiggle/. Inspirace patří Andrew Mortonovi.

           

    Hodnocení: 25 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.6.2003 10:55 jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    Moc tomu nerozumím, ale kéžby už v Linuxu došlo k vyřešení práce s vyměnitelnými médii (diskety, CDčka). Ruční připojování a odpojování je na desktopu otravné a Supermount je poněkud nevyspitatelný. Obyčejným uživatelům se to vysvětluje více než těžko. Snad Submount uspěje.
    10.6.2003 11:00 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    ja pouzivam automount. je docela fajn, dokonce i stabilni.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 10.6.2003 11:02 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    Ono to ale má svoje nesporné výhody. Třeba bys jinak nemohl používat write cache a čekal bys jako idiot při každé operaci (jako ve Windows). Takhle bys nikdy nevěděl, jestli můžeš médium vytáhnout, nebo ho ještě systém potřebuje. Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    10.6.2003 12:15 PSIkappa
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    co tak pouzit vold ? Volume daemon je stvoreny na pracu s CDckami a je priamo v debiane. http://packages.debian.org/unstable/utils/vold.html
    11.6.2003 09:17 Hynek "rADOn" Fabian
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    Zajimavy, jeste v dobach DOSu se prodavaly utility jako treba hyperdisk ktery zrychlovaly praci s flopinou prave cacheovanim (hnusnej vyraz :-) linux to ma 'v cene' a vyhovuje mi to - dokonce jsem si v mendrejkovi vypnul jeho automounter, byl to tusim supermount a nasazel na plochu odkazy na zarizeni... prijde mi jednodussi kliknout na odmountovani nez posilhavat porad po ledce na flopine jestli uz je cache zapsana. nebo dokonce cekat s presypacima hodinama jako na windozich
    12.6.2003 13:55 venca
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    Kdyz mam nekolik napr. disket, cd, apod., a chci zjistit, kde mam soubor ktery hledam, tak se supermount hodi - delat furt cd ..;umount;mount;cd floppy; je dost otravny, u autofs se mi po vymene diskety nak nechce znovunacist obsah, a supermount zase media pohnoji pri zapisu. Uz aby byl submount
    14.6.2003 17:01 Zz
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    No ja mam tento problem rieseni uplne elegantne skriptom. ----------------- #!/bin/sh mount /floppy ls -R /floppy|less umount /floppy ----------------- A funguje vsade a na hladanie nejakeho suboru na disku postacujuci.
    13.6.2003 00:45 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    No... jenže jedním ze základních vlastností Linuxu je to, že je systémem víceuživatelským. A on takový někdy otravný (u)mount nakonec přijde vhod. Jinak se totiž může jednoduše stát, že vložím CD a někdo jiný mi ho vysune... třeba na serveru by to bylo docela špatné, ale stává se to i na lokále, pokud se k vám někdo může připojit.
    18.6.2003 12:17 Jaro
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    Ja mam pripojenu CD-romu na serveri a mozu ju cez SAMBU pouzivat vsetci na Win staniciach. Mam vsak problem, ked si ju zabudnu odpojit nemozem ju odmontovat. Uz mi tu radili, ze ako root mi to pojde, ale to vobec nie je pravda, root - ne-root jednuducho to zahlasi, ze je zaneprazdnena a dost. Co sa da s tymto robit? Konfiguraciu Samby mi robil nejaky clovek, ktory uz nie je k dispozicii a ja v tom nemam velky prehlad (SuSE 8.0)
    21.6.2003 02:20 venca
    Rozbalit Rozbalit vše Submount
    Sroubovak pomuze :)
    1.11.2004 14:00 jose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Submount
    umount -l

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.