abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (14%)
     (25%)
     (39%)
     (21%)
    Celkem 28 hlasů
     Komentářů: 7, poslední včera 22:24
    Rozcestník

    Jaderné noviny 215

    12. 5. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3173×

    Předávání parametrů systémových volání. Stav scheduleru s podporou hyperthreadingu. Správcovství IDE a změna licencování. Urychlení rebootu. Open POSIX Test 1.0.0.

    Do konference přišlo celkem 3335 emailů, nejvíce jich poslali Greg KH, Alan Cox, Chuck Ebbert.

    Předávání parametrů systémových volání, 6 e-mailů

    Richard B. Johnson se zeptal:

    Jak kernel dostane více než pět parametrů?

    V současnosti:

    1. EAX = kód   funkce [function code]
    2. EBX = první parametr
    3. ECX = druhý parametr
    4. EDX = třetí parametr
    5. ESI = čtvrtý parametr
    6. EDI = pátý parametr

    Některé funkce jako mají mmap šest parametrů! Nevíte někdo, jak jsou tyto parametry předány? Pracuji na ultralehké C knihovně a mám hotovo vše po mmap (v syscall.h) (89 funkcí). Myslel jsem, že by to mohl být registr EBP, ale nevypadá to tak. Možná je zde ukazatel na seznam parametrů??? Je to divné...

    Bruce Harada zaslal odkaz na dokumentaci a citoval, že některá systémová volání v jádře 2.4 předávají šestý parametr v EBP. Systémová volání s šesti a více parametry kompatibilní se staršími jádry předávají ukazatel na blok s parametry v EBX. Richard poděkoval, že přesně tohle hledal.

    Stav scheduleru s podporou hyperthreadingu, 12 e-mailů

    Ingo Molnar zaslal patch s implementací HyperThreading plánovače "bez kompromisů". Scheduler je teď stabilní a chová se řádně na dvouprocesorovém stroji s HyperThredingem [2-CPU-2-sibling HT]. Patch je k dosipozici na adrese http://redhat.com/~mingo/O(1)-scheduler/.

    Martin J. Bligh si jej prohlédl a shledal, že je zde jasné zlepšení při velké zátěži, nicméně při nízké zátěži měl pocit degradace výkonu. Ingo odpověděl, že se nejspíše jedná o chybu.

    Správcovství IDE a změna licencování, 2 e-maily

    Andre Hedrick napsal:

    Tento patch dosazuje Bartlomieje na dobře placenou pozici globálního správce IDE, neboť já jsem ustoupil, abych se soustředil na řešení problémů se SATA a různými čipsety. Byl jsem zde, abych vyčistil transport pro zjednodušení protokolu.

    Dále patch adresuje některé texty, které mohou být chápány jako restrikce GPL. Formálně oznamuji, že všechny mé příspěvky do kernelu za posledních pět let jsou duálně licencovány pod OSL/GPL. Silně doporučuji všem osobám zainteresovaným v kernelu, aby si prohlédly OSL a zauvažovaly nad ní.

    Urychlení rebootu, 3 e-maily

    Andy Pfiffer ohlásil dokument popisující zrychlení rebootu za pomocí funkce kexec, která umožňuje nahrát a spustit jiný kernel z Linuxu bez použití BIOSu a bootloaderu. Vynecháním BIOSu je možné snížit dobu nefunkčnosti [downtime] podnikových [enterprise] systémů či čekání jaderných vývojářů. Dokument ukazuje naměřené hodnoty snížení bootovacího času použitím kexec. Najdete jej na adrese http://www.osdl.org/docs/reducing_system_reboot_time_with_kexec.pdf.

    Open POSIX Test 1.0.0, 1 e-mail

    Rolla N. Selbak oznámil verzi 1.0.0 projektu Open POSIX Test Suite, jehož cílem je vytvořit sadu testů shody se standardem IEEE Std 1003.1-2001 popisujícím systémová rozhraní. Výhledově budou přidány funkční a zátěžové testy. Tato verze obsahuje kompletní POSIX testy pro signály, fronty zpráv, semafory, časovače [timers] a plánovače procesů [process scheduler]. Testy vláken jsou z 95% hotovy. Více najdete na adrese http://posixtest.sourceforge.net.


           

    Hodnocení: 25 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.