Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 15:56

Je nás jen 0,7%?

12. 6. 2003 | Leoš Literák
Články - Je nás jen 0,7%?  

Malá úvaha na téma, kolik je vlastně uživatelů Linuxu.

Nedávno se na internetu objevila zpráva, že Windows XP se staly nejpoužívanějším operačním systémem. Ve zprávě byla i tabulka s podílem ostatních operačních systémů. Pozice Linuxu vůbec nebyla lichotivá - méně než jedno procento. Nechtěl jsem tomu věřit a proto jsem udělal svůj vlastní průzkum v lokálních podmínkách. Ani v Česku situace Linuxu na desktopu není lepší.

Obrátil jsem se tedy na provozovatele služby iDot, která monitoruje návštěvnost internetových serverů. V jejím portfoliu najdete všechny hlavní portály a servery, které se živí inzercí. Monitoruje i Root a AbcLinuxu a zprostředkovaně přes agenturu MIA i LinuxZone. Dá se tedy říci, že i z hlediska Linuxu jde o reprezentativní vzorek serverů a tudíž i návštěvníků.

Pan Tomáš Urbánek z firmy iAudit byl tak laskav a předal mi souhrnné statistiky návštěvnosti českých serverů za leden až duben. Tyto informace potvrzují, že pozice Linuxu na desktopech je slabá. Jeho podíl se totiž pohybuje kolem 0,7%. Viz následující tabulka za duben:

Windows 9840,83%
Windows 200021,03%
Windows XP19,21%
Windows 956,64%
Windows ME5,58%
Windows NT4,71%
Linux0,69%
Macintosh0,64%
jiný0,51%

V absolutních číslech se jedná zhruba o 23 tisíc unikátních návštěvníků. To je mimochodem o pár tisíc více, než je uživatelů Maců.

Pro srovnání jsem zjistil i počet linuxových návštěvníků dvou největších linuxových magazínů v Česku. Opět se jedná o souhrná data za duben:

Server Návštěvníků Stránek
Root.cz 6 149 14,5% 94 209 27,1%
AbcLinuxu.cz 3 391 21,2% 61 760 33,9%

Celkové počty i relativní podíly uživatelů Linuxu jsou velmi nízké. Pojďme se na ně trochu lépe podívat. Za prvé v iDotu je kolonka Jiné operační systémy. Seznam detekovaných operačních systémů je ale prakticky kompletní, z čehož se dá usuzovat, že jsou zde zařazeni uživatelé, jejichž operační systém nebyl rozpoznán. Jejich podíl se pohybuje kolem 0,5%. Je možné, že další uživatelé Linuxu jsou skryti právě v této skupině.

Stejně bychom neměli opomenout, že mnozí uživatelé Linuxu klamou tělem - nastavili si své prohlížeče tak, aby se tvařil jako Internet Explorer na platformě Windows. Vede je k tomu stupidita některých webmasterů, kteří detekují návštěvníkům prohlížeče a těm, kteří napoužívají Internet Explorer zobrazí místo stránek jen doporučení k přechodu právě na Explorer.

Další možností je, že uživatelé Linuxu jsou i uživateli jiných operačních systémů, přes které se připojují na Internet. Například v práci či ve škole používají Windows, doma, kde nemají Internet, pak preferují Linux. Pro iDot jsou pak jako uživatelé Linuxu neviditelní.

V neposlední řadě určitá část uživatelů Linuxu používá textové prohlížeče (links, lynx) nebo zakázali zobrazování obrázků. Tito uživatelé nebudou nikdy započteni iDotem a podobnými službami, protože jejich prohlížeče se nepokusí stáhnout neviditelnou tečku, přes kterou se realizuje vlastní měření.

Proti těmto spekulacím však hovoří čísla z druhého největšího českého portálu www.centrum.cz. Slečna Klára Havlíková z NetCentra našemu portálu sdělila, že "Podíl Linuxu (na desktopech) na centru podle unikátních návštěvníků i podle page views činí cca 0,6%".

Co tedy řící závěrem? Linux je na desktopu minoritní operační systém. Měli bychom s tím něco udělat.

Související články

Co je to Linux?

Odkazy a zdroje

iAudit (iDot)

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.