Portál AbcLinuxu, 2. května 2024 09:58

Evil Entity 0.2.5

15. 7. 2003 | Vlastimil Ott
Články - Evil Entity 0.2.5  

Ze záhrobí přichází strašidelná distribuce pro temné povahy.

Ačkoliv mám svou distribuci vyleštěnou, zajímají mě i jiné, řekněme ty, které nepatří k tzv. mainstreamu. Recenze majoritní distribuce se obvykle omezuje na novinky a zlepšení. Což ale článek o úplně nové, resp. novátorské, distribuci? Evil Entity si nečiní nárok na to, aby se stala oním hlavním proudem; můžeme ostatně právem namítnout, že distribucí, jako je tahle, existuje nespočet. Ano, ale...

Obrázek plochy

Evil Entity 0.2.5 je distribuce založená na Slackware a určená pro domácí použití. Tím je míněno, že distribuce se zaměřuje na zábavu -- multimédia a internet. Ale pojďme začít od Adama (i když, to se sem vůbec nehodí, Adam a peklo...).

Stavíme hrobeček

Instalační iso obraz lze stáhnout z domácí stránky. Po vypálení vložte cd do mechaniky a nabootujte z něj. Spustí se instalační program, který běží v textovém režimu (knihovna ncurses), podobně jako ve Slackware. Jenom barvy evokují temnou minulost tučňáka -- krvavé pozadí a černá okna. Postup probíhá následovně:

Hlavní nabídka

Hlavní nabídka Evil Entity

Kosti...

Celé prostředí působí velice pesimisticky, snad má upomínat na nějaké krvavé hříchy z minulosti nebo hrozit peklem. Přesto, nebo spíš právě proto, je konzistentní a umožňuje lehkou změnu vizáže. Znalec sezná, že některé motivy jsou provařené, tu je vidět obrázek z Dooma (pozadí z lebek), tamhle zase některá z Shakespeare's sister (Pamatujete si na ně ještě?). Velice depresívní, ale efektní.

Zábava je hlavní motto distribuce; přistupme k ní ale technicky. Co je tedy v tomto ďáblově pozdravu ukryto? (Výběr nejkrvavějších.)

...a kostičky

Systém podporuje zejména grafické karty nVidia, pro které má připraveny speciální (originální?) ovladače. To samozřejmě neznamená, že by ostatní podporovány nebyly; pouze pro značku nVidia nabízí optimalizaci.

Jak jsem už zmiňoval, při instalaci se nevybírají žádné balíčky, systém se instaluje kompletně celý. Balíčkový systém však existuje; balíčky nesou příponu .pkg a jsou to pouze přejmenované archívy .tar připravené pro systém Slackware (nevím ovšem, které verze; pravděpodobně 8.0). Systém jako takový je uložen v souboru cdrom-mounted/isolinux/evilimg.gz a na disk se při instalaci kopíruje. V adresáři cdrom-mounted/extras se nacházejí některé dodatečné balíčky. (Adresář cdrom-mounted označuje adresář, ve kterém je připojena mechanika.) Tím je tedy otevřena cesta k aktualizaci a optimalizaci.

Nesmrtelné choroby

Velikým zklamáním pro mě je absence programu, který bych zde očekával -- už kvůli jménu -- v několika verzích ;-). Ano, na mysli mám Midnight Commander. Ten asi umřel a dostal se do nebe, tady v pekle totiž není. Z textových editorů bych přivítal nějaký jiný než dvojici vim a jEdit.

Post Mortem: čeština

Jak už to tak bývá, lokalizace se málokdy provede automaticky. V /etc/profile je potřeba nastavit proměnné LC_ALL, LANG, LANGUAGE na hodnoty cs_CZ, czech, czech. Také s nastavením klávesnice je potřeba chvíli operovat (/etc/X11/XF86Config), což lze provést při dolaďování parametrů grafické karty. OpenOffice neobsahuje české knihovny pro korekci překlepů, ale není problém je doinstalovat. Totéž se týká i ispellu.

Konfigurační nástroj pro hlavní nabídku

Konfigurační nástroj pro hlavní nabídku

Rozsudek

Nabídka voleb manažeru oken Distribuce mě překvapila tím, co jsem téměř neočekával: funguje a je použitelná okamžitě. Chvíli mi trvalo, než jsem nastavil funkční češtinu v terminálu a v XFree, ale řešení je naštěstí systémové, nejedná se v žádném případě o nějaké záplatování, vždyť základem je Slackware ;-). Dovedu si představit, že tento systém dobře poslouží na slabších domácích počítačích, které jsou určeny především k zábavě. Systém lze transparentně konfigurovat jak na systémové a hardwarové rovině, tak na rovině uživatelské. Správce oken Enlightenment poskytuje možnosti nastavení, kterými lze celé prostředí rychle přizpůsobit. Součástí je i program k nastavení hlavní nabídky, kterou lze tím pádem počeštit a upravit pro své účely. Je zde (bohužel?) patrné, že nabídka obsahuje víc programů, než jich je ve skutečnosti k dispozici. Ale i tak je portfolio rozmanité. Jako plus beru také to, že autoři se vydali neprošlapanou cestou, která kupodivu nemusí vést do pekel. To, že nepoužili KDE nebo GNOME, ale jiný a stejně dobře funkční správce oken, působí originálně, ale ne rušivě. Ačkoliv to tak nevypadá, celé prostředí může fungovat jako extravagantní kancelářský systém -- nic mu v tom nebrání. Konektivita je k dispozici, nástroje také. Ale nedoporučuji práci po večerech nebo v noci. To se vám jaksi začne vlnit spodní část obrazu a mám dojem, že ta slečna ze čtvrté plochy na mě mrkla...

Související články

Slackware 8.0 - konzervativní distribuce
Slackware 9.0
Slackware LiveCD

Odkazy a zdroje

Evil Entity homepage: undeadlinux.com
Slackware HomePage
Slackware Book (česky)

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.