abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (79%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 390 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    OpenOffice.org - Podrobná uživatelská příručka

    14. 2. 2005 | Vlastimil Ott | Recenze | 6353×

    Recenze objemného a praktického manuálu, který napsal český autor.

    Na stůl se mi dostala tato kniha pojednávající o svobodném kancelářském balíku a dlouho mi trvalo, než jsem ji celou přečetl. Je totiž zcela napěchována informacemi. Opravdu přiznávám, že jsem nečekal takovou praktickou publikaci.

    Struktura je logicky členěna do sekcí podle jednotlivých programů kancelářského balíku. Poměr textu už zdaleka není srovnatelný. Pro aplikace Draw a Impress bylo určeno cca 60 stran, kdežto pro Writer celých 160. Autor byl(?) jednak autorem dokumentace produktů firmy Software602, jednak je plodným tvůrcem, který se věnuje počítačové problematice. Nebudu tvrdit, že je to hned vidět na první pohled, ale odlišný přístup je patrný. Nebo je to možná tím, že jsem dlouho původní české dílo nerecenzoval.

    Kniha překvapivě začíná částí pro začátečníky, která je ukončena velkým nápisem "Konec části pro začátečníky". Chvíli jsem se smál, ale pak jsem si uvědomil, že je to správný přístup. Také kamarád, který se IT věnuje, byl z koncepce knihy příjemně překvapen. Souhlasím. Kniha jde velmi do hloubky, zejména co se Writeru týče. Ale každý uživatel se nejprve může naučit, jak s programem pracovat, co znamenají všechny ty prvky na obrazovce a jak změnit styl Výchozí.

    Pokročilejší si osvěží některé postupy, dozví se o nových tricích a zarazí se, když najde něco nového. Víte, co je ruby text? Já jsem to četl až teď, a nikdy neviděl a nepoužil. Podrobně jsem si pročetl kapitoly o vkládání textových rámců, číslování seznamů, vkládání poznámek, automatickém textu, o vkládání OLE a jiných objektů, o rejstřích a obsazích.

    Ve Vyšší škole práce s dokumenty nás autor tvrdě drtí - absolutně nebere ohled na to, že člověk zapomíná. Operuje s výrazy jako poddokument, práce s databázemi apod. K tomu se jednou vrátím; až to budu potřebovat. Pro začínající uživatele to ale musí být šok.

    O práci v Calcu toho nebylo napsáno tolik, snad proto, že textový editor je v praxi důležitější? Lze ho využít ve více případech? Netuším, ale přesto není kapitola o Calcu povrchní, to v žádném případě. Autor už pozapomněl na začínající a pracuje s poučeným čtenářem. Tomu servíruje výpočty pro spotřebu služebního vozu, tedy jakousi knihu jízd. Praktických příkladů, bychom v celé knize zase tak moc nenašli, autor se zaměřuje na obecné principy.

    Věnuje se práci s buňkami a zápisem údajů do nich, práci s listy (sheets). Seznamuje nás s pojmem datová oblast, mezisoučet, filtrování, řazení a dalšími. Vkládáme objekty do listu, navazujeme vztahy mezi listy, tiskneme list, oblast či stránku. Tady jsem se dozvěděl, že buňky lze adresovat relativně, či absolutně, což je důležité pro konstrukci výpočtů. V neposlední řadě se rozebírá i vytváření grafů, to je ale otázka dobrého "rozhledu" po aplikaci a několika kliků.

    Kapitole o Drawu bych vytkl jistou schematičnost. Čtivý text opravdu prořídl, až se témeř vypařil, a zůstaly pouze suchopárné informace. Ono to asi ale jinak nejde. Nalezneme zde množství seznamů a přehledů, které zpracovávají informace o typech čar, barvách, 2D a 3D objektech a jejich úpravě. Závěr kapitoly pojednává o tom, jak vyrobit 3D efekt či jak vyplnit oblast vzorkem nebo vyrobit barevný přechod.

    Úplný závěr textu knihy, po kterém následuje ještě rejstřík, je věnován prezentačnímu nástroji Impress. Po přečtění má člověk pocit, že je text buď povrchní, nebo je aplikace tak krásně jednoduchá. Samozřejmě, že b) je správně. ;-) Na základě již zmíněných postupů (důsledné používání stylů) je ukázán postup pro vytvoření vlastní prezentace. Bohužel autor nepřipravil svou vlastní, aby byl vidět výsledek. To ale na výsledku nic nemění - vytvoření prezentace je prostě jednoduché.

    Trochu absurdní mi připadla kapitola(!) o vložení obrázku ve formátu GIF(!), aby se dosáhlo zajímavějšího pozadí. Obrázky v tomto formátu totiž mohou obsahovat (a obvykle jsou k tomuto účelu používány) animaci. Neznám sice lepší řešení, ale stejně mi to připadá divné; nicméně jistě funkční.

    Sazba knihy je na stejné úrovni, jak jsme u CPressu zvyklí. Rejstřík je jistě dostatečný, ale mohl by být lepší. Bohužel jsem ani v této vynikající knize o OOo nenašel bližší přehled, resp. seznam, funkcí do Calcu. Možná je to má chyba, ale o žádném dosud nevím (nápověda v programu mi nějak nestačí).

    Díky autorovi, tohle je opravdu skvělá kniha, neměl jsem odvahu "sjet ji rychločtením", naopak pročítal jsem každý tip (všechny jsou tradičně v rámečku). Tipy na stránkách s vyšším číslem jsou často velmi sofistikované, žádná máčka "aby se neřeklo". Tuto knihu vidím v domácnosti nebo v kanceláři. Bude hodně "ošahaná", protože v ní budou hledat všichni - pouze na jiných stranách. Stránky, kterých je hodně a jsou plné informací, časem opustí lepenou vazbu, kniha se prohne, roztřepí a bude stát na hraně. Co víc by si mohl autor přát?

    Přílohou knihy je CD, které obsahuje OpenOffice.org 1.1.2 ve verzi pro Windows, Mac a Linux.

    NázevOpenOffice.org - Podrobná uživatelská příručka
    AutorJiří Lapáček
    VydalComputer Press
    ISBN80-251-0360-9
    Datum vydání2004
    Počet stran320, přiložen CD-ROM
    Doporučená cena269 Kč / 399 Sk
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.2.2005 20:35 Fena
    Rozbalit Rozbalit vše otevrit oci
    je potreba obcas si neco precist o produktech od "konkurence" a pak si to najit v "domacich" produktech. pak clovek neni prekvapen funkcemi jako automaticke vytvareni obsahu, rejstriku, ... ;o)
    14.2.2005 20:48 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: otevrit oci
    Přesně nechápu. Každopádně jsem nebyl vyloženě překvapen (snad jen těmi ruby texty), a už vůbec ne automatickým vytvářením rejstříku...;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    14.2.2005 23:06 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Jazyková úprava:-(
    Abych pravdu řekl, jazyková stránka této knížky mě doslova irituje. Autor sice ví spoustu informací, které se nám pokouší relativně strukturovaně sdělit, ale ty obraty...

    Namátkou str. 38 (a to rozhodně není nejhorší příklad): Nastavení tiskárny, respektive kontrola tohoto nastavení, by měly předcházet každé tiskové operaci, pokud tisknete po nějaké době, kdy se mezitím nastavení mohlo změnit.

    Troufám si tvrdit, že lépe (a více česky) by to šlo např. následovně: Před každou tiskovou operací je potřeba nastavit tiskárnu, případně její nastavení překontrolovat (zejména pokud tiskneme s delším časovým odstupem).
    15.2.2005 00:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazyková úprava:-(
    jazykova redakce je dnes vesmes pro vydavatele zbytecny prepych, taky proto, ze jen mensine ctenaru tohle bude vadit, protoze uz prakticky vubec nic jineho nectou :(
    16.2.2005 21:23 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykova uprava:-(
    Knihu jsem necet,OOo pouzivam. Sorry,ale lepsi se mi jevi puvodni formulace,protoze naprosto presne vystihuje co ma uzivatel udelat. Tisknu denne z ruznych aplikaci na ruznych tiskarnach a kontrola nastaveni tiskarny pred kazdym tiskem je 100% nutnost. Odboura se velka pravdepodobnost zbytecne potisteneho papiru. Tvuj "vylepseny text" navozuje dojem ze se to delat nemusi. Moje rada: nemusi se vzdy menit nastaveni tiskarny,ale musi se vzdy zkontrolovat.
    17.2.2005 22:24 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazykova uprava:-(
    Vaše subjektivní pocity jsou v tomto případě zcela irelevantní. Knihu (na rozdíl od vás) vlastním a četl jsem ji, OpenOffice.org totiž používám prakticky denně ke své práci. Kniha je sice nabita informacemi, ale je napsána velmi nedbale, autor si kupříkladu plete rody podstatných i jiných jmen, zvolenou terminologii užívá nesoustavně, často vytváří ne zrovna nejšťastnější novotvary atd. atp. Až se skoro nechce věřit, že je dlouholetým tvůrcem firemní dokumentace.

    Věta, kterou jsem vytvořil, si neklade nárok na vyčerpávající zohlednění původního sdělení, byť se od něj odchyluje mnohem méně, než se tu pokoušíte naznačit. Byl to prostě pouze stylisticky lepší a správnější příklad, který jsem vytvořil během „nevelké porce“ času, jež jsem si na příspěvek vyhradil.

    A jen na okraj - osobně se většinou kontrolou nastavení tisku v OO.org příliš nezdržuji, dokumenty si „pamatují“ svá nastavení (od toho taky programy typu office existují).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.