abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 336 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    SLiM - Simple Login Manager

    9. 11. 2006 | Petr Břeň | Tipy a triky | 10826×

    Instalace a konfigurace jednoduchého správce přihlášení. Přestože nabízí mnoho možností, zůstává rychlý a nenáročný.

    Úvod

    Rád bych volně navázal na článek o nastavení vzhledu XDM a podíval se dnes na jiného minimalistického, na desktopu či správci oken nezávislého, správce přihlášení s výstižným pojmenováním - Simple Login Manager nebo zkráceně SLiM. Oproti XDM má být výrazně uživatelsky přívětivější, což se projevuje možností ovlivnit a zcela změnit vzhled přihlašovacího dialogu pomocí témat a několika dalšími detaily, jako je zobrazování hvězdiček při zadávání hesla (to může být samozřejmě i nevýhoda, když se na to díváme z bezpečnostního hlediska). Jedná se o relativně nový počin, vývoj začal v roce 2004. Je napsán kompletně v C++. Na stránkách projektu jsou ke stažení dostupné zdrojové kódy pod GNU GPL verze 2. Žádné binární balíčky tam (v době psaní těchto řádků) nenajdeme. V článku bude řeč o verzi 1.2.6, která je v tuto chvíli nejaktuálnější.

    Instalace

    Byl jsem překvapen, že se SLiM (zřejmě vzhledem k jeho relativní čerstvosti - inu, také je o 16 let mladší než XDM) dosud nenachází v Debianu a to ani v unstable distribuci. Po docela dlouhé přestávce, způsobené spokojeným životem s balíčkovacím systémem, jsem se tedy uchýlil ke kompilaci ze zdrojového kódu. Na stránkách SLiMu se dočteme, že závisí na X11, libpng, libjpeg a freetype. Pro debianisty to znamená nutnost instalace příslušných vývojových balíčků, u mne šlo o xserver-xorg-dev, libxft-dev a libxmu-dev. Kompilace provedená jednoduše příkazem make fungovala bez problémů, nemusel jsem nikde v Makefile měnit cesty k žádným souborům, jak mi bylo vyhrožováno v souboru INSTALL. Podotýkám, že používám architekturu AMD64. Výchozí Makefile je určen pro GNU/Linux, ale přiloženy jsou i tři další pro FreeBSD, NetBSD a OpenBSD. Stejně hladce proběhla i instalace pomocí make install (samozřejmě s právy roota).

    Trochu problém je zařídit korektní spouštění SLiMu po startu systému. Každá distribuce řeší start správce přihlášení tak trochu po svém. Pokud už máme XDM, GDM, KDM či něco podobného, musíme zabránit jejich spouštění. V Debianu toho nejpohodlněji docílíme za pomoci nástroje rcconf, který nám ušetří manipulaci s init skripty. Potom záleží, jak moc trváme na čistotě systému. Korektní postup je vytvořit skript, který přijímá argumenty jako start, stop a restart, a umístit jej do /etc/init.d/ (následně příslušnými nástroji vytvořit symlinky pro jednotlivé runlevely, atd.). O poznání méně korektní postup, který jsem zvolil já, je spouštět SLiM ze skriptu /etc/rc.local. (Důsledkem je, že zabitím X serveru pomocí Ctrl+Alt+Backspace se SLiM ukončí, což někomu může, někomu nemusí vyhovovat.) Ostatně, špetka systematičnosti v tom přeci jen je, neboť při bootu se spouští skript /etc/init.d/rc.local a teprve z něj se volá /etc/rc.local. Na některých distribucích/systémech může být vhodné spouštět SLiM přímo z /etc/inittab (postup je popsán v oficiálním manuálu). Záleží na zvyklostech.

    Konfigurace

    První spuštění proběhlo úspěšně. Výchozí téma je vkusně zvolené. Překvapením bylo, když se po přihlášení ve spuštěném sezení Fluxboxu objevily o něco menší fonty než při posledním sezení a navíc nešel spustit uxterm - stěžoval si na neexistující locale. Odtušil jsem, že SLiM vnucuje svoji nestandardně nastavenou locale sezením z něho spuštěným. Pikantní ovšem je, že v konfiguračním souboru SLiMu nic jako nastavení locale nenajdeme. Nepátral jsem po příčinách a explicitně jsem locale nastavil vložením řádky LC_ALL=cs_CZ.UTF-8 do souboru ~/.xsession, což chybová hlášení terminálu eliminovalo. Zmenšené fonty byly způsobeny jiným nastavením, o kterém si povíme za moment.

    Veškerá nastavení SLiMu se nacházejí v přehledně strukturovaném a srozumitelně okomentovaném souboru /etc/slim.conf. Myslím, že význam voleb default_path a default_xserver je jasný a jejich nastavení nebude za normálních podmínek na desktopu nutné jakkoliv měnit. Zajímavější je volba xserver_arguments. Zde můžeme zadat, které parametry se předají X serveru, bude-li spouštěn v režii SLiMu. Toto nastavení, ač je ve výchozím nastavení zakomentované, a tak by se mohlo zdát, že nic nedělá, bylo podle všeho zodpovědné za změnu velikosti fontů ze 100dpi na 75dpi. Zdá se, že některé parametry X serveru považuje SLiM za standardní a předává mu je i tehdy, když tato volba není v konfiguračním souboru nijak nastavena. Konec konců, zjistil jsem, že změna DPI fontů mým očím vyhovuje a nechal jsem to tak. Vrátit to na 100dpi explicitním nastavením této volby však pochopitelně není problém. Pomocí této volby je možné X serveru předávat jakékoliv argumenty, tedy kromě velikosti fontů např. rozlišení obrazovky či barevnou hloubku.

    Další sekce souboru /etc/slim.conf obsahuje nastavení příkazů pro vypnutí, restart a suspend systému. Ta poslední volba je ve výchozím nastavení z pochopitelných důvodů zakomentovaná, uživatelé notebooků, kterým suspend funguje, si ji mohou upravit pro své potřeby a odkomentovat. Zajímavá je volba console_cmd, za níž se skrývá příkaz pro spuštění (vzhledově efektního) X terminálu. Souvisí s asi nejzajímavější vlastností SLiMu, ke které se vrátím níže. Následuje poměrně nudné nastavené Xauth, na kterém opět není v případě běžného desktopu potřeba cokoliv měnit. Význam voleb numlock a hidecursor je jasný když ne už z jejich názvů, tak určitě z komentářů nad nimi.

    Následuje volba login_cmd, s jejíž pomocí nastavíme, jaký příkaz se má spusit po úspěšném přihlášení. Pravděpodobně to bude skript ~/.xinitrc nebo ~/.xsession. Součástí je i vychytávka, dosud autory SLiMu označovaná za experimentální, která umožňuje napsat si .xinitrc skript tak, aby přijímal jako argument název sezení, tedy nejčastěji název správce oken. V balíku se zdrojáky je přiložen vzorový xinitrc.sample. SLiM umožní uživateli vybrat si, jaký typ sezení chce po přihlášení spustit, a předá to jako argument skriptu .xinitrc. Nastavíme-li tuto volbu takto:

    login_cmd           exec /bin/bash -login ~/.xinitrc %session

    spustí se po přihlášení (za předpokladu korektního .xinitrc) uživatelem vybraný typ sezení. S tím souvisí volba sessions. Jedná se o seznam sezení, z nichž má uživatel při přihlášení na výběr. Názvy musí být voleny tak, aby je šlo použít jako argumenty skriptu .xinitrc. Nic takového samozřejmě dělat nemusíme, když nechceme. Stačí z volby login_cmd odebrat argument %session a můžeme použít svůj starý .xinitrc nebo .xsession a spouštět z něj svého oblíbeného správce oken tak, jak jsme zvyklí. V takovém případě nemá smysl nastavování volby session. (Na systémech jiných než GNU, kde by bash nebyl v /bin, musíme tento řádek patřičně upravit. V konfiguračním souboru je uveden příklad pro FreeBSD.)

    Následují volby sessionstart_cmd a sessionstop_cmd, které umožňují spouštět příkazy při startu, respektive ukončení sezení a upřímně řečeno nepřišel jsem na nic, co by bylo vhodné na toto místo umístit, neboť totéž už řeší jednak skript .xinitrc nebo .xsession a jednak další podobná nastavení u různých správců oken a desktopů. Dále můžeme nastavit, zda se má SLiM spouštět jako démon, a jakým parametrem to ovlivnit z příkazové řádky. Dokumentace se nezmiňuje o tom, na co to má vliv ;) a ani při mých experimentech jsem žádný rozdíl nezaznamenal. Daemon mode je výchozí a nevidím důvod se tomu bránit.

    Jako stvořená pro recenzenty a uživatele s oblibou vystavující na odiv své eye-candy téma je volba screenshot_cmd. Ve výchozí konfiguraci je zvolena utilita import z ImageMagicku, ale můžeme použít i klasičtější xwd apod. Místo statického jména souboru se screenshotem je můžeme nechat pojmenovávat třeba podle aktuálního času - viz man bash, man date - a udělat tak několik screenshotů po sobě, bez nutnosti SLiM restartovat:

    screenshot_cmd      import -window root /$(date +%H%M%S).png

    Něco podobného mi skutečně chybělo při psaní článku o nastavení vzhledu XDM.

    Na volbě welcome_msg je zajímavá snad jen možnost obsáhnout v uvítacím výpisu název počítače a domény podobně jako u XDM - zde však prostřednictvím proměnných %host a %domain. Změnou nastavení voleb shutdown_msg a reboot_msg si můžeme třeba počeštit nebo poslovenštit výpisy informující o vypínání, respektive restartu systému. Na mém systému bylo třeba, aby jakákoliv diakritika v těchto výpisech byla kódována v ISO, a to i přestože zbytek systému už je dávno v UTF-8. Jak u SLiMu, tak i u XDM. Kdoví proč. Řešil jsem to takhle:

    mv /etc/slim.conf /etc/slim.conf.bak
    iconv -f utf8 -t iso8859-2 /etc/slim.conf.bak > /etc/slim.conf
    

    SLiM v současné době nepodporuje autologin tak, jak jej známe u KDM či GDM, nicméně volba default_user předem vybere stanoveného uživatele a zobrazí jeho jméno v přihlašovacím dialogu - uživateli pak už zbývá jen zadat heslo. Následuje ještě volba pro výběr tématu. Témat je dostupných dosud jen několik. Všechna jsou velmi vkusná, jen některá jsou lépe než jiná připravena na použití volby default_user (ptají se přímo až na heslo). Osobně jsem si vybral poněkud skromnější téma Zenwalk.

    Vzhled a ovládání

    Nejvíce ze všeho jsem na SLiMu ocenil, že žádná z rozšiřujících funkcí nezabírá místo na přihlašovací obrazovce zbytečnými ovládacími prvky. Výběr sezení je dostupný přes klávesu F1. Nečeká nás žádné nevkusné menu - názvy sezení se opakovanými stisky F1 decentně střídají na jednom řádku pod políčkem na jméno a heslo. (Funguje to samozřejmě jen tehdy, pokud jste si vytvořili argumenty přijímající .xinitrc podle vzorového xinitrc.sample.) Klávesou F11 můžeme pořídit screenshot. Vypnutí či restartu dosáhneme za pomoci tzv. special usernames [speciální uživatelská jména]. Do políčka určeného normálně na přihlašovací jméno napíšeme halt nebo reboot. Další special usernames jsou exit pro ukončení SLiMu a console, což je určeno ke spuštění okna terminálu, který jsme si v konfiguračním souboru nastavili volbou console_cmd. Je dobré poznamenat, že u témat, která zobrazují zvlášť políčko pro login a zvlášť políčko pro heslo, a která tedy zobrazují pouze políčko pro heslo v případě aktivování volby default_user, nelze special usernames použít společně s default_user, protože special username zkrátka není kam napsat.

    slim - simple login manager
    SLiM s tématem Zenwalk, s volbou default_user a s vybraným typem sezení Xfce4.

    Závěr

    Na to, že spatřil světlo světa teprve předloni, se jedná o dobře použitelný program. Po dobu mého experimentování jsem nezaznamenal žádné zásadní selhání. Doba startu trvá asi o jednu či dvě sekundy déle než u XDM, takže zde by se dal vidět prostor pro zlepšení. Možná by neškodila ani podpora internacionalizace, aby se nemusely jednotlivé výpisy ručně počešťovat v konfiguračním souboru, ovšem to zřejmě bude v rozporu s požadavkem vyššího výkonu. SLiM nyní používám na desktopu v ostrém provozu. Myslím, že může zaujmout každého, kdo chce něco uživatelsky přívětivějšího než XDM, ale méně robustního než KDM či GDM. Těším se, až bude oficiální balíček v Debianu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.11.2006 00:05 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Už se těším na recenzi entrance :)
    9.11.2006 13:54 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Josef Kufner avatar 9.11.2006 01:15 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Hmm, hmm, celkem hezke... XDMCP to umí? ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.11.2006 18:36 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    No, neumí. Už na hlavní stránce se píše, že je určen pro prostředí, kde není potřeba podpora vzdáleného přihlašovaní.
    9.11.2006 08:06 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    SLiM nějaký čas používám, funguje vcelku bez problémů. Jenom mi tam citelně chybí možnost spustit nějaký příkaz před vyvoláním uživatelské session a po jejím ukončení (myslím tím spustit je jako root, ne jako přihlašovaný uživatel). U XDM jsem takto spouštěl adesklets s tlačítky "Halt" a "Reboot"...
    herne the hunter avatar 9.11.2006 08:35 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    nerad bych kecal, ale mám takovej pocit, že SLIM neumí PAM…
    i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
    9.11.2006 09:16 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Bezva, neumí to XDMCP, neumí to PAM. K čemu je to vlastně dobré?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    9.11.2006 13:54 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Jakože, fakt asi jde hlavně o ten vzhled a ovládání. Takže, hodí se to tam, kde je kladen důraz na tyhle dvě věci, ale není potřeba XDMCP ani PAM. Třeba na domácí desktop. Takhle, každý samozřejmě může namítnout, že z jeho pohledu je to jenom hračka. Pro mé potřeby zatím stačí, ty jsou však pochopitelně omezené. V každém případě hodlám napsat postupně o všech (free) X display manažerech.
    9.11.2006 18:34 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager

    Existoval neoficiální PAM patch pro SLiM 1.2.5, ale autor se zatím nevyjádřil, jak to bude s 1.2.6. Při té příležitosti jsem zjistil i že debianní balíček už existuje, ale zatím je moc unstable i pro unstable. :)

    ad PAM: http://lists.debian.org/debian-wnpp/2006/07/msg00961.html

    9.11.2006 22:45 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Je skutocne nutne davat screenshoty v 1280x1024 a velkosti 1MB? Plne by stacilo 640x512 a velkosti 100kB.

    Pri tahani 30kB/s to pekne dlho trva nez sa to natiahne. A mojim koncom linky to nebude, ten je zhruba 10x sirsi.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    10.11.2006 12:12 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Omlouvám se, příště se to pokusím lépe zkomprimovat. Neuvědomil jsem si, že minutu trvající tahání screenshotu může leckomu vadit.

    (Pamatuju si, když jsem se v roce 1998 koukal přes dial-up připojení na screenshoty fvwm nebo twm, už nevím, měly tak kolem 5-10kB a trvalo to tak pět minut, než byly vidět, ale to je asi irelevantní.)
    David Watzke avatar 10.11.2006 13:34 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Nechci tady dělat chytrýho, ale já to stahoval 2 sekundy; to je mým koncem linky - 5 Mb/s.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    16.11.2006 10:35 I Hate Gurus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    OMSFG a ja mam vetsi pero :)
    David Watzke avatar 17.11.2006 23:33 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    To bych se divil.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    12.11.2006 17:20 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Volba sessions
    Díky za "special usernames", nevěděl jsem o nich. Můj Slim daemon ale nakonec putoval z 'rc.conf' (Archlinux) kvůli nefunkčnímu spouštění sessions, které se rolují stiskem F1. Nastavení je správné v 'slim.conf' i v '~/xinitrc'... Pokud někdo z Archerů uspěl lépe než já, nechť se svěří, nejlépe vložením funkčního kódu. Díky.
    13.11.2006 16:23 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volba sessions
    Zkuste sem dát obsah Vašeho /etc/slim.conf a ~/.xinitrc. (Btw, omlouvám se, jestli Vás podceňuju, ale máte .xinitrc spustitelný? A máte v systému ten shell, který voláte z řádku login_cmd, čili asi /bin/bash?)
    6.5.2007 13:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volba sessions
    Slim je zpět! Tak to byla moje chybka v .xinitrc, kterou jsem přehlédl. Spouštění sessions rolováním přes F1 funguje skvěle, co ale nefunguje, jsou speciální příkazy pro login řádku (používám jednřádkové přihlašování) - po entru se aktivuje zadání pwd...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    15.5.2007 20:07 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volba sessions
    Nevím, zda to je to co myslíte, ale u příkazů halt a reboot je vyžadováno heslo na roota. Píše se to v manuálu: The ’halt’ and ’reboot’ commands need the root password, this may change in future releases.
    16.5.2007 12:13 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volba sessions
    Mea Culpa, holt občas něco přehlédnu, zvláště to, co by mělo být řešitelné tak nějak systematicky, ne pokaždé root passwordem. Ale autoři vědí, když připouštějí úpravu v budoucích verzích...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    18.9.2007 12:47 Xmenkaccc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Jde nejak slim prinutit, aby bezel pod jinym userem nez root?
    19.9.2007 03:00 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLiM - Simple Login Manager
    Zdá se, že nejde. Pod kterýmkoliv jiným uživatelem vypisuje tutéž chybu (only root can run this program).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.