abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | IT novinky

    Společnost Oracle oznámila spolupráci s Google Cloudem, OpenAI a Microsoftem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:44 | Pozvánky

    Zítra začne v Brně na FIT VUT třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2024. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    11.6. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantové počítače a triony

    17. 1. 2020 | Redakce | Různé | 1923×

    Podivné kombinace elektronů a děr. 2D amorfní uhlík. Temná energie, temná hmota i černé díry. Strojům přičítáme mysl, když nás neposlouchají. Mozková tkáň vydržela ve vlhku 2 600 let. Matematické modelování a letecká bitva o Británii.

    Za pokojové teploty připravili trion, podivnou kombinaci elektronů a děr

    Trion(t)y představují kvazičástice složené ze tří dalších nabitých částic, elektronů a děr. Triony by mohly fungovat jako nosiče informací, protože do nich lze uložit více informace než do elektronů. Počítá se s tím, že by se na nich mohly reprezentovat i výpočty kvantových počítačů. Energetické jámy, tedy pasti pro triony, vědci připravili chemickou reakcí na uhlíkové nanotrubičce.

    Kdy strojům přičítáme mysl?

    Sklon spatřovat mysl u techniky se objevuje především tehdy, když odmítá poslouchat naše přání. Když stroje fungují jako na drátkách, máme nad nimi pocit kontroly, ale když neposlouchají, vnímáme u nich mysl, která nám pomůže jim porozumět. Špatné výsledky vedou lidi k hledání agenta, kterého by mohli ze špatného zacházení vinit. (úryvek z knihy Daniel Wegner, Kurt Gray: Klub mysli – kdo myslí, co cítí a proč na tom záleží)

    Zrychlující se rozpínání vesmíru a temná energie zpochybněny

    Svítivost supernov, rudý posuv, mikrovlnné pozadí, baryonové akustické oscilace… Silná tvrzení pochopitelně vyžadují silné důkazy. Autoři nové studie ale tuto argumentaci otáčejí. „Nulová hypotéza“ je podle nich konstantní rozpínání, silné důkazy naopak vyžaduje představa temné energie, o které jinak nic nevíme a jde de facto o tahání králíka z klobouku.

    Nový sourozenec grafenu, 2D amorfní uhlík

    Jednou z modifikací uhlíku je uhlík amorfní – „saze“. Ukazuje se, že i této neuspořádané modifikaci odpovídá 2D materiál se speciálními vlastnostmi. Chaos přitom nevylučuje nanokrystaly a hezké kombinace různých n-úhelníků ve struktuře atomů…

    Hubbleův dalekohled detekoval nejmenší shluky temné hmoty

    Oblaka temné hmoty zřejmě obklopují i malé galaxie. Podporuje to představu o chladné temné hmotě, částicích, které se pohybují nízkými rychlostmi.

    Další studie zpochybňuje temnou hmotu v primordiálních černých dírách

    Primordiální černé díry by mohly vznikat už v první sekundě po velkém třesku, alespoň dle názoru Stephena Hawkinga. Svými parametry by se mohly pohybovat od mikroskopických měřítek až po hmotnosti kolem 100 000 Sluncí.

    Krátce

    Šance na zpomalení amyotrofní laterální sklerózy (ALS). Genová terapie je schopna utlumit zmutovaný gen superoxid dismutázy SOD1 vyvolávající ALS.

    Záhada: Mozková tkáň vydržela v mokru 2 600 let. Uchovaly se zde některé proteiny, které z nějakého důvodu vytvořily stabilní agregáty, mnohem odolnější než bílkoviny v živém těle.

    Ze světa dvojhvězd: Alfa Draconis a TOI 1338. V době stavby egyptských pyramid hrála Alfa Draconis roli dnešní Polárky – zdálo se, že obloha se točí kolem ní.

    TOI-700: TESS našla první planetu o velikosti Země v obyvatelné zóně. TOI-700 se nachází ve vzdálenosti 101,5 světelných let od Země v souhvězdí Mečouna.

    Australopithecus mohl být hloupější než šimpanz. Srovnání tentokrát nevychází z velikosti mozků, ale z rychlosti průtoku krve do těch částí mozku, které odpovídají za vyšší kognitivní funkce.

    Ketony: Nízkosacharidová dieta nechutná chřipce. Myši krmené normální stravou s vysokým podílem sacharidů na chřipku umíraly mnohem více než myši na ketodietě.

    Co by bylo, kdyby – virtuální dějiny a Bitva o Británii. Dřívější zahájení bojů i soustředění útoků na letiště by zvýšily pravděpodobnost porážky RAF a úspěch Luftwaffe. Tvrdí alespoň model.

    Astrofotografie: galaxie pod Galaxií. Galaxie v Andromedě a Mléčná dráha.

    Klonalita rostlin ve světle evoluce: proč ji rostliny také ztrácejí? Nic v biologii nedává smysl, dokud to neuvidíme v kontextu evoluce.

    Redoxní značení DNA. Požadavky na oxidovatelné značky splňuje ferrocen (molekulárním „hamburger“ z kationtu železa a organických aniontů).

    Autonomní může být i trajekt. Díky rychlé analýze a zpracování dat se plavidlo dokáže samo vyhnout překážkám v cestě, umí změřit vzdálenost do přístaviště i bezpečně zakotvit.

    Superpočítač pro předpověď počasí na 15 dnů. Předpověď na 15 dní dopředu s přesným rozlišením 10 km dokáže superpočítač zpracovat za méně než hodinu.

    Mimořádně jasný bolid z 5. ledna 2020 nad Německem a Polskem podrobně zachycený Českou částí Evropské bolidové sítě. V časných ranních hodinách krátce po čtvrté hodině v neděli 5. ledna 2020 upoutal pozornost mnoha náhodných svědků nejen na území ČR, ale i v sousedních zemích, velmi jasný bolid.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.