abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 145 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Polemika s multiverzem

    3.3. | Redakce | Různé | 1918×

    Kvasar lámající rekordy. Unikátní magnetická nanočástice grafenu ve tvaru motýla je magnetická. Nová teorie popisuje gravastary, konkurenci černých děr.

    Polemika s multiverzem

    Představte si, že vám stokrát za sebou padne šestka. Měl by pak člověk kvůli tomu usuzovat, že někde kolem musí házet kostkami hromada lidí, kteří takto speciální výsledek neměli? To je samozřejmě chybná logika – bez ohledu na to, kolik lidí zrovna hází kostkou, je náš výsledek stále stejně nepravděpodobný. Zastánci multivesmíru samozřejmě řeknou, že nám „kostky“ tak padnout musely…

    Nová teorie popisuje gravastary, konkurenci černých děr

    Gravastary nemají horizont událostí, tj. hranici, ze které už nemůže být vyslána žádná informace, a jejich jádro neobsahuje singularitu. Místo toho je střed gravastaru tvořen exotickou (temnou) energií, která vyvíjí záporný tlak na obrovskou gravitační sílu stlačující hvězdu. Povrch gravastaru představuje tenká slupka z běžné hmoty, jejíž tloušťka se blíží nule.

    Unikátní magnetická nanočástice grafenu ve tvaru motýla

    Mezinárodnímu týmu vědců vedenému českými fyziky se poprvé podařilo vyvinout unikátní magnetický nanografen. Zkombinovali přitom dva koncepty vzniku magnetismu a jako první dokázali detekovat jejich magnetický signál pomocí pokročilé rastrovací mikroskopie a kvantově mechanických výpočtů. Grafenové nanočástice mají potenciál pro využití k uchování a zpracování informací v kvantové informatice.

    Krátce

    Biologická fixace dusíku je zřejmě velmi stará. Jednou z nejdůležitějších chemických reakcí, které provádí pozemský život, je převod molekuly N2 na dále zpracovatelné amonné ionty pomocí enzymu nitrogenázy. Zvládají to pouze některé bakterie…

    Simulace vývoje pozemské atmosféry pomůže najít biosignatury na exoplanetách. Nejvýraznější „signatura života“ se prý neprojevovala na současné Zemi, ale někdy ve věku dinosaurů, snad v juře…

    Černá díra vytvořila strukturu připomínající korálky na šňůře. Astronomové objevili jednu z nejsilnějších erupcí z černé díry, jaká kdy byla zaznamenána. Tato megaexploze před miliardami let může pomoci vysvětlit vznik nápadného obrazce hvězdokup kolem dvou masivních galaxií.

    Vystřižení genů může snížit množství asparaginu v pšenici. Asparagin sám o sobě je neškodný, za vyšší teploty z něho ale může vznikat akrylamid, což je pravděpodobný karcinogen.

    Jazyky v tropech jsou prý hlasitější. Na jedné straně suchý studený vzduch představuje výzvu pro tvorbu hlásek, které vyžadují vibrace hlasivek. Na druhou stranu teplý vzduch…

    Dopamin a lidské migrace. Léky zvyšující hladinu dopaminu posilují explorační chování. Myši, jimž byly léky podány, se po kleci pohybovaly aktivněji a nezdráhaly se tolik vstupovat do neznámého prostředí. (úryvek z knihy Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long: Dopamin. Molekula, která určuje osud lidstva)

    Lipodystrofie: vzácná genetická porucha. Nezabíraly jí žádné léky na korekci vysokého tlaku, projevila se cukrovka a kožní tukové útvary, kterým říkáme xantomy…

    Jak působí krevní tlak na vznik aterosklerózy. „Co nás zajímá je takzvaná průtočná vlna v karotidě, kterou měříme pomocí ultrazvuku.“

    Univerzální a přesná metoda spočítá, jak proteiny interagují s léčivy. Výpočtáři z ÚOCHB otestovali deset různých proteinů s velkým množstvím navázaných malých molekul (ligandů) a s různě složitou strukturou.

    Nejjasnější a nejrychleji rostoucí: objevili kvasar lámající rekordy. Astronomům se podařilo charakterizovat jasný kvasar, který je nejen nejjasnějším svého druhu, ale také nejsvítivějším objektem, jenž byl kdy pozorován.

    Nebezpečný ázijský tigrovaný komár Aedes albopictus zaznamenaný na Slovensku. Prenáša až 22 rôznych vírusov, ako je západonílsky vírus, ktorý na našom území už cirkuluje, no prenáša aj exotické vírusy ako sú dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica.

    Úniková hra představí ve virtuální realitě, jak se žije na vesmírné stanici. Průběh kosmického letu, běžný život na oběžné dráze, ale i nebezpečí a rizika, kterým mohou astronauti čelit, představuje nová aplikace využívající virtuální realitu.

    Inovativní metoda pro detekování geologie skryté pod povrchem. Když měříme gravitační pole, z letadla nebo z družic, které rotují kolem planet, naměřené hodnoty úzce souvisí s hustotou podzemních struktur.

    Ptačí vejce je (téměř) sterilní. Bakterie kolonizují vejce až po vylíhnutí. O tom, zda mohou rodiče různých živočišných druhů včetně lidí předávat svým potomkům „užitečné“ bakterie už během embryonálního vývoje, se v biologii vede bouřlivá debata.

    Levharti čelí vymírání, ostatní šelmy za to ale nemohou. Obvykle se ve studiích zaměřených na sledování vztahů velkých šelem objevuje informace, že počet levhartů klesá obzvláště v oblastech, kde roste populace lvů nebo tygrů.

    Kůrovcová kalamita oživila hospodářské lesy. Kůrovcem napadené hospodářské lesy, včetně holin a nově osázených či samovolně se vyvíjejících pasek, kypí životem. Nečekaně se v nich objevily i desítky kriticky ohrožených druhů živočichů a rostlin.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.