abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    není suexec jako mod_suexec

    12.11.2008 12:28 | Přečteno: 2019× | i mistr tesař | Výběrový blog | poslední úprava: 12.11.2008 12:38

    dneska ve škole jsme měli za úkol (mj.) nakonfigurovat Apachí modul userdir a spustit v uživatelských adresářích pár CGI skriptů. Jenže co čert nechtěl, cvičící trochu překombinovali požadavky a hned se začaly dít věci...

    Nevinná písmenka

    Zadání vypadalo přibližně takhle:

    Vytvořte uživatele, zapněte mod_userdir, nastavte "public_html" adresář na "~/web", udělejte tam nějaký index, vytvořte tam podadresář "bin" a v něm cgi skript "whoami.cgi", který - pozorný čtenář si domyslí ;-) -.

    Jednoduché, že? Ne tak docela. Když se místo výstupu ze skriptu začaly objevovat oblíbené Internal Server Errory, logy se začaly plnit na první pohled nesmsyslným:

    [Wed Nov 12 10:05:11 2008] [error] [client 127.0.0.1] suexec policy violation: see suexec log for more details
    [Wed Nov 12 10:05:11 2008] [error] [client 127.0.0.1] Premature end of script headers: whoami.cgi
    

    a

    [2008-11-12 10:05:11]: uid: (1003/franta) gid: (100/users) cmd: whoami.cgi
    [2008-11-12 10:05:11]: cannot get docroot information (/home/franta)
    

    nejjednodušší řešení

    První, co mě napadlo, bylo vypnout suexec. Odstraňuji z konfiguráků zmínky o suexecu, konzultuji s cvičícím, ten tvrdí, že suexec je vypnutý: žádná zmínka o aktivaci v logu, žádná zmínka v /server-info.

    Nesmyslné?

    Smysl by to dávalo, kdyby byl suexec zapnutý. Ale on přece není (ano, server jsem restartoval, v logu jsou furt tytéž řádky)!

    Dobře, problém nevypnutelného suexecu nechávám prozatím koňovi (ne nejsem na MFF, už :-) ) a řeším problém s "cannot get docroot..". Mezitím cvičící volá svého kolegu.

    Než se kolega dostavil, trošku jsem poškádlil google a asi na třetí pokus zjistil, že suexec je ochotný na sebe bonznout intimnosti s přepínačem "-V".

    y36aws sbin # ./suexec -V
     -D AP_DOC_ROOT="/var/www"
     -D AP_GID_MIN=100
     -D AP_HTTPD_USER="apache"
     -D AP_LOG_EXEC="/var/log/apache2/suexec_log"
     -D AP_SAFE_PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin"
     -D AP_SUEXEC_UMASK=077
     -D AP_UID_MIN=1000
     -D AP_USERDIR_SUFFIX="www"
    

    Právě dorazil druhý kolega oba koukáme na poslední řádek :-). No jo, stane se, kolega slíbil, že nechá upravit zadání tak, že místo "web" tam bude "www" (což udělal třetí kolega v zápětí). Fajn, ale co s tím nevypnutým suexecem?

    suexec a mod_suexec

    Já i cvičící jsme žili v pohádkovém světě, kde suexec a mod_suexec jsou jedno a totéž. Jaké bylo mé překvapení, když jsem z dokumentace Apache 1.3, následně pak Apache 2.0 a po dlouhém a úmorném hledání i v dokumentaci Apache 2.2 zjistil, že "suEXEC se použije tehdy, najde-li Apache při spouštění odpovídající binárku (a je při kompilaci nastaven tak, aby ji použil)" - tedy žádné konfiguráky se nekonají! Ale vždyť v konfigurácích to bylo!..?

    Cvičně hledám mod_suexec. Ha, rozdíl! mod_suexec už konfiguraci potřebuje (minimálně je třeba ho zapnout). Podle dokumentace jsem nakonec zjistil, že mod_suexec pouze rozšiřuje funkcionalitu suEXECu a to tok, že se mu dá vnutit pod jakým user/group má daný skript spustit.

    Pravda, i cvičící z toho byli překvapeni. Těžko říct, jestli mile, či nemile. Ale vyslech jsem si pár nehezkých připomínek k dokumentaci Apache :-)

    Definitivní řešení a poslední záhada

    [Wed Nov 12 09:14:50 2008] [notice] suEXEC mechanism enabled (wrapper: /usr/sbin/suexec)
    

    Tento řádek z logů zmizel po odstranění všech zmínek o suexecu, resp. mod_suexecu z konfiguráků, dávajíc běžnému uživateli tušení, že suEXEC mechanizmus je skutečně vypnutý. Poslední zatím nevyřešenou záhadou tedy zůstává, proč tato hláška zmizela a suEXEC žije dál...

    Samotné vypnutí suEXECu se, dle dokumentace, provádí na úrovni souborového systému a to příkazem rm, případně chmod (méně zdatní nechť použijí raději příkaz mv).

    Poučení

    co z toho plyne? Není suEXEC jako mod_suexec. Dávejte si na to pozor a nevěřte logům. Cesta k adresářům s webovým obsahem se musí suEXECu (resp. Apachi) říct už při kompilaci a následně se nedá změnit. Apache bude používat suEXEC, ikdyž se Vám to nebude líbít a jediná možnost, jako ho "přesvědčit", je hrubá síla.

    Jen škoda, že jsme to řešili skoro celou hodinu já se nedostal k ostatním úkolům...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.11.2008 21:12 rtfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: není suexec jako mod_suexec
    rtfm?
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.