abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Davinci Resolve (omezení free verze v Linuxu)

    5.10.2020 21:49 | Přečteno: 712× | NLE | poslední úprava: 6.10.2020 21:07

    Co dosud nezaznělo, ale mělo k free verzi DR.

    Jelikož využívám placenou edici DaVinci Resolve Studio (s licenčním USB dongle, který lze využít na všech OS plaformách), abych si připoměl omezení free edice nainstaloval jsem si ji ve VM (s passthrough GTX 1660Ti; Xubuntu 20.04). Instalace obou edic současně v rámci jednoho OS není oficiálně podporována.

    Přehled funkčních rozdílů obou edic pro verzi 16 zatím oficiálně nevyšel, částečně si lze učinit představu z oficiálního srovnání edic verze 15, případně z neoficálních srovnání edic verze 16.

    Začínající uživatel free verze DR patrně na omezení vlastní funkčnosti NLE hned nenarazí. Na co ale narazí prakticky okamžitě jsou omezené importní/exportní schopnosti free verze. Důvodem budou pravděpodobně licenční omezení, která nedovolují u free verze zařadit podporu pro dekódování licenci vyžadujích formátů (či se obrátit na schopnosti v rámci OS, jak tomu činí např. free verze pro Windows). Bohužel tak DR nečiní v Linuxu ani v případě vestavěné podpory dec/enc u GK s proprietárními ovladači, které určitě licenční nouzí u daných formátů netrpí.

    Takže pokud uživatel stáhne například trailer k filmu, zjistí že po jeho otevření ve free edici DR skončí bez obrazu i zvuku (protože H264/AAC).

    Přehled importních/exportních (ne)schopností je uveden v dokumentu DaVinci_Resolve_16_Supported_Codec_List.pdf. Z něj jsou patrné rozdíly mezi platformami Windows/MacOS/Linux.

    Přes chybějící podporu těchto rozšířených formátů (H.264/HEVC) si lze případně pomoci konverzí do formátů, které free edice DR podporuje. Abychom minimalizovali ztrátu kvality obrazu/zvuku převodem, je vhodné použít pokud možno lossless(bezeztrátové) formáty. Například nástroj ffmpeg disponuje schopností převodů mezi řadou formátů, pouze je nutné obecně počítat s vyššími datovými toky v řádu desítek-stovek MB/s a z toho vyplývajícími objemy.

    Stejný postup se dá uplatnit i při výstupním renderingu. Zvolit bezeztrátový formát a výsledný soubor následně převést do cílových formátů(typicky již ztrátových)/rozlišení/kvality dle požadavků.

    Jedním z formátů, který free DR akceptuje je například QuickTime .mov (s RLE kompresí), případně pokročilejší QuickTime ProRes a asi i řada dalších.

    Jedna formátová perlička na závěr. Jediný způsob jak na Linux plaformě získat v DR oficiální podporu pro ProRes encoding je nákup DR Advanced Panelu (obsahujícího USB dongle s ProRes licencí pro Linux). Jak zklamaně poznamenal jeden z dotazujících se na možnost získání samostatné licence ProRes pro jeho další Linux stanici, že kvůli tomu kupovat druhý Advanced panel co nevyužije? :-(

    Doplnění: Zapoměl jsem na možnost sekvence obrázků místo video streamu. Samozřejmě zvuk se musí přidat zvlášť (dodržet původní framerate).
    ffmpeg -i ~/Desktop/Jurassic_World_2015_Trailer_2_5.1-1080p-HDTN.mp4 -pix_fmt rgb24 -compression_algo lzw out%05d.tiff
    ffmpeg -i ~/Desktop/Jurassic_World_2015_Trailer_2_5.1-1080p-HDTN.mp4 -c:a pcm_s16le  out.wav 
    
    Při velikosti 12MB/image si při 24p lze kapacitní nároky jednoduše dopočítat (~1TB/hod). ;-)        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.