abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1068 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Digitální pozemní televize - 3: VDR, streamování a sledování

    21.1.2010 16:31 | Přečteno: 2699× | Multimedia

    Tak máme vdr nainstalovaný a nahráváme, pusťme se do dalších záležitostí.

    Streamování

    Pro streamování potřebujeme nainstalovat plugin streamdev-server, pokud chceme požívat vdr ke sledování signálu ze streamu, zvolíme plugin streamdev-client. Po nainstalování streamdev-serveru (apt-get install vdr-plugin-streamdev-server) upravíme soubor /etc/vdr/plugins/streamdevhosts.conf, kde nastavíme, do jaké sítě se má stream pouštět, jsou tam uvedeny příklady i s komentářem.

    Streamdev-server používá port 3000, takže po spuštění firefox http://localhost:3000 se nám objeví jednoduchá www stránka, z níž můžeme při správně nastaveném prohlížeči pouštět jednotlivé programy, zjistit jejich adresy nebo si uložit playlist se seznamem programů pro použití s oblíbeným multimediálním přehrávačem. Při sledování v lokální síti dáme samozřejmě místo localhost adresu příslušného stroje, na němž vdr a streamdev-server běží.

    Pokud chytáme z éteru více multiplexů a chceme umožnit přepínání mezi nimi i pro ty, co sledují vysílání na streamu, je potřeba do souboru /var/lib/vdr/setup.conf přidat řádky

    streamdev-server.AllowSuspend = 1
    streamdev-server.SuspendMode = 1
    

    Sledování vysílání

    Pro sledování TV s vdr potřebujeme plugin softdevice nebo xineliboutput. V Debianu a v Ubuntu softdevice v balíčcích není, takže toho o něm moc nevím, instaloval jsem tedy xineliboutput (apt-get install vdr-plugin-xineliboutput). Po jeho instalaci jsem se v dokumentaci (/usr/share/doc/vdr-plugin-xineliboutput/README.Debian) dočetl, že ještě potřebuji přiinstalovat libxineliboutput-fbfe pro sledování ve framebufferu, nebo libxineliboutput-sxfe pro sledování v X-windows. Zvolil jsem druhou možnost (apt-get install libxineliboutput-sxfe). Ve zmíněné dokumentaci jsou taky popsány parametry tohoto pluginu. Ty pak můžeme nastavit v souboru /etc/vdr/plugins/plugin.xineliboutput.conf nebo je použít při spuštění vdr s tímto pluginem.

    Dál je potřeba si dobře rozmyslet, jak vlastně chceme vdr používat. Pokud chceme jen sledovat televizní program bez streamování a bez nahrávání, není nutné pouštět vdr jako daemona způsobem popsaným v předchozím díle, stačí zadat příkaz (nebo dát do spouštěcího skriptu)

    vdr -P"xineliboutput --local=sxfe --audio=auto --video=auto --fullscreen -c"
    
    V uvozovkách jsou parametry pluginu xineliboutput, v případě, že žádné parametry nezadáváme, nejsou uvozovky nutné. Jak už jsem předeslal, parametry mohou být i konfiguračním souboru.

    Jestliže chceme používat počítač jen jako multimediální centrum, můžeme pustit vdr jako daemona i s pluginem xineliboutput (případně dalšími). Vdr totiž umí přehrávat CD, DVD, formáty mp3, mpeg4 (avi soubory) a patrně ještě mnoho dalšího. Já používám variantu, kdy vdr jako daemon streamuje do sítě a nahrává, pro sledování pak pouštím vdr s pluginy xineliboutput a streamdev-client. Aby se tyto pluginy nespouštěli spolu s daemonem, je potřeba upravit soubor /etc/vdr/plugins/order.conf, kam lze zadat seznam nepoužívaných pluginů (před jméno pluginu dáme znak "-").

    Dále je vhodné oddělit konfiguraci pro daemona od konfigurace ručně pouštěného vdr (nazvěme ho lokální), stejně tak i prostor pro nahrávky, kam se budou ukládat, pokud se rozhodnete něco si nahrát při sledování, či pozastavíte právě běžící program. Jinak totiž může dojít ke zmatkům. Můžete si třeba vytvořit adresář ~/.vdr a v něm podadresář nahravky, do ~/.vdr překopírujte (a případně upravte) konfigurační soubory z /etc/vdr a do ~/.vdr/nahravky můžete dát symbolický link na adresář s "centrálními" nahrávkami (/var/lib/video.00). Pak spustíme coby uživatel franta vdr třeba takto:

    vdr -c /home/franta/.vdr -v /home/franta/.vdr/nahravky -P"xineliboutput --local=sxfe --audio=auto --video=auto --fullscreen -p -c" -P"streamdev-client"
    
    V případě, že použijeme vdr s pluginem streamdev-client na sledování televize ze streamu po síti, nesmíme zapomenout přetáhnout si z počítače, který stream posílá, soubor channels.conf.

    Při prvním spuštění si nakonfigurujeme klávesnici a dálkové ovládání (vřele doporučuji zprovoznit), tato konfigurace je uložena v /var/lib/vdr/remote.conf, lokální konfigurace podle uvedeného příkladu je samozřejmě v ~/.vdr/remote.conf. V případě, že si nastavení ovládání rozmyslíme jinak, stačí tento soubor přeeditovat nebo smazat a při dalším spuštění se vytvoří znovu.

    Dalším krokem je nastavení vdr přímo při jeho běhu. V menu zvolíme příslušnou položku, měli bychom nastavit hlavně pluginy, např. adresu streamu pro streamdev-client, nějaké parametry u xineliboutput atd. Je tam toho k nastavení hodně, výsledek je pak lokálně v ~/.vdr/setup.conf. V nabídce Nastavení je také položka Restart, kterou vdr můžeme ukončit.

    Závěr

    Myslím, že tím jsem zhruba vyčerpal, co o vdr vím. Jsou věci, o kterých vím, že vdr umí, ale nepoužívám je, takže bych nerad podával zkreslené informace. Do této kategorie patří třeba postprocessing, externí příkazy, které umí vdr pouštět z menu (viz dokumentace a soubory v adresáři /etc/vdr/command-hooks/), vdr by také mělo umět nastavit spuštění počítače v danou chvíli (spolupráce s nvram-wakeup), pokud máte ten správný motherboard (není můj případ) atd. Další informace jsou v dokumentaci, na internetu a "někde tam venku" :-).

    Přeji bezproblémové sledování a nahrávání a moc to s televizí nepřehánějte.

    PS: Děkuji Miloši Kozákovi za přečtení textu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.