abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 52

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 887×

    V dnešním čísle se dočtete o tom, co je třeba dodělat před vypuštěním řady 2.4, změně rozhraní blokových zařízení a bezpečnostní díře ve stabilních jádrech. Nejaktivnějším pisatelem se stal tradičně Alan Cox, následoval jej Tigran Aivazian a Andrea Arcangeli.
    Dodělávky před 2.4, 4.-13.1.2000, 125 dopisů

    Alan poslal 42 položek dlouhý seznam úkolů, které je třeba udělat před vypuštěním verze 2.4. Celý seznam najdete na serveru Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com). Mezi úkoly je třeba začlenění oprav síťového kódu, opravy DMA, začlenění změn z řady 2.2, RAID 0.9 a kódu využívajícího výhod Athlonu, Pentia III a MMX. A také začlenění ovládače zvukové karty Sound Blaster Live. Někdo se ptal na to, zda bude řada 2.4 obsahovat žurnálový kód. Linus odpověděl, že ext3 ještě není připraveno, ale ReiserFS by to mohlo stihnout. V diskusi bylo také poznamenáno, že Donaldovy ovládače tulip, eepro100 a epic100 jsou špatné a na internetu existují alternativní, které fungují bez problémů. Alan napsal, že je chce začlenit do 2.2. Na internetu také existuje petice žádající začlenění LVM do jádra. Alan odpověděl, že ten kód je sice funkční, ale nepřehledný a jeho autor se odmítá přizpůsobit programovacímu stylu ostatních hackerů.

    procfs nebo sysctl, 6.-12.1.2000, 43 dopisů

    Benjamin Reed napsal nový ovládač pro bezdrátový ethernet a chtěl vědět, kde má pro něj vytvořit prostor jmén (namespace). Jestli jej má dát do /proc a nebo má použít sysctl, o kterých však slyšel, že se nemají používat pro tyto účely. Linus mu ve své odpovědi doporučil vytvořit si podadresář adresáře /proc/drivers. Marcin Dalecki se však naštval a napsal hodně dlouhý dopis, ve kterém kritizoval tento přístup: "Opravdu jsi tak slepý a nevidíš problémy s formátem, kompatibilitou, parsováním a výkonem, které vytváří myšlenka procfs?" Linus však nereagoval. Později v diskusi Linus vysvětlil své důvody, proč preferuje procfs před sysctl.

    Změna interface blokových zařízení, 7.-11.1.2000, 52 dopisů

    Alexander Viro oznámil, že se změnil interface blokových zařízení v jádře 2.3.38. Struktura block_device_operations obsahuje metody open, release, ioctl, revalidate a check_media_change. Poslední dvě jmenované metody byly odstraněny ze struktury file_operations. Bloková zařízení se díky tomu stanou nezávislými na změnách ve file_operations. Richard B. Johnson napsal, že už poslední změna pro něj znamenala dva týdny práce, kterou musel tajit před vedením, aby nezdiskretoval Linux. A teď je změna ještě větší. Podle jeho názoru takové drastické změny rozhraní zabraňují Linuxu stát se profesionálním operačním systémem. Alexander vysvětlil, že tato změna byla nutná a v budoucnu ušetří i Richardovi spoustu práce. Několik lidí poznamenalo, že rozhraní se v stabilní řadě nemění, změny jsou jen ve vývojové řadě, kterou by nikdo rozumný nenasadil do "výroby". Richard ale vysvětlil své důvody. Napsal, že pracuje pro firmu, která vyrábí mimo jiné lékařské přístroje. Dosud používali Sun, ale z finančních důvodů se rozhodli přejít na platformu x86 a Linux. A jeho prací je vytvářet všechny ovládače pro CAT scanner. Z jeho dopisu dále vyplynulo, že firemní právnici si špatně vyložili GPL. Mysleli si totiž, že podle GPL musí poskytovat zdrojový kód ovládačů pro aktuální verzi Linuxu a proto je portovali i pro vývojovou řadu.

    Poplach od skupiny TESO, 9.-11.1.2000, 10 dopisů

    Sebastian Krahmer ze skupiny TESO oznámil novou díru v 2.0 a 2.2. Pokud uživatelé nemají nastaveny limity na systémové zdroje [LL - viz ulimit], mohou shodit jakýkoliv proces, dokonce i pokud jej vlastní root. Byly zaznamenány dokonce i pády systémů. Victor Khimenko napsal, že o tomto problému se diskutuje už více než rok, zatím bezúspěšně. Alexey Kuznetsov napsal, že se o problému ví dokonce pět let. Sebastian odpověděl, že nemá čas sledovat soukromé debaty vývojářů a že podobné probémy by měly být diskutovány veřejně. Alan s ním souhlasil.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák.

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.