abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1063 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Dlouhé prsty strojového učení

    29. 6. 2018 | Redakce | Různé | 2425×

    Neuronové sítě se naučily složit Rubikovu kostku i navrhovat nanočástice. Složitá cesta k novým hořákům se inspiruje rostlinami a využívá i 3D tisk. Oganesson, prvek se 118 protony. Přicházejí objevy a vynálezy „automaticky“? Gravitace se i na velkém měřítku chová podle teorie relativity, temné hmoty ani energie se asi jen tak nezbavíme.

    Umělá inteligence se sama naučila složit Rubikovu kostku

    Všechny dosavadní programy pro skládání byly lidským dílem. V případě šachů a Go se podařilo nejen napsat algoritmy, které hrají úspěšněji než člověk, ale nedávno také tyto programy nechat vyvinout samy metodami strojového učení – tak, že hrály proti sobě. Tento postup ale u Rubikovy kostky naráží na mnohé překážky.

    Kopírování není levné: hádky o patenty

    Nedávno jsem se snažil najít příklady vynálezů, které zaspaly svou dobu a měly přijít mnohem dříve – věcí, které nyní máme za samozřejmé, ale které by se velmi hodily našim prarodičům. Překvapivě jsem zjistil, že přijít na něco takového je dost těžké. Za dobrý příklad jsem považoval kufry na kolečkách. Jenže… (úryvek z knihy Matt Ridley: Evoluce všeho – Jak malé změny přetvářejí svět).

    Gravitace se ve velkém měřítku chová stejně

    Pomocí dalekohledu VLT vědci provedli dosud nejpřesnější test Einsteinovy obecné teorie relativity mimo naši Galaxii. Uvedená zjištění mohou mít zásadní následky pro alternativní teorie gravitace, které se pokoušejí vysvětlit zrychlenou expanzi vesmíru bez temné energie. Tyto teorie předpokládají, že vliv gravitace na zakřivení prostoročasu závisí na měřítku – to se ale neprokázalo.

    Bionický hořák připomíná květ

    Již v roce 2014 byla s pomocí technologie 3D tisku vyrobena první kovová hlavice hořáku. Tento nový způsob konstrukce hlavice výrazně usnadnil chlazení oproti předchozím typům, hořák se nemohl přehřát ani při dosažení maximální teploty okolo 1 500 stupňů Celsia, což byl v té době nebývalý úspěch. … Jakmile generativní software vypočítá řešení, technologie aditivní výroby umožní rychlé provedení i velmi složitých konstrukcí. Možné je i snadno vyrábět vrstvené komponenty s drahými materiály pouze tam, kde jsou nezbytné.

    Neuronové sítě excelovaly při návrhu nanočástic

    Fyzikové z MITu se pokusili vytrénovat neuronové sítě k práci s fyzikálními systémy. Umělá inteligence se měla naučit, jak ze struktury nanočástice vyplývají její optické vlastnosti, a pak inverzně pro požadované vlastnosti/aplikace navrhnout nanočástici. Práce má vztah např. k vývoji displejů nebo maskovacích systémů.

    Zapeklité atomy oganessonu

    Mezinárodnímu týmu fyziků se pomocí počítačových simulací podařilo předpovědět atomovou strukturu nejtěžšího chemického prvku. Výpočty však zároveň naznačily, že oganesson – jak se prvek nazývá – je ještě daleko záhadnější, než se čekalo. Oganesson je transuran s protonovým číslem 118, snad podobný vzácným plynům…

    Krátce

    U Proximy je to rentgenové peklo. Zbytek systému Alfa Centauri je na tom ale lépe. Co z toho plyne pro exoplanety?

    Jak napájet chytré oděvy. Smart textilie už jsou schopné fungovat nezávisle na vnějším napájení. Bezpečnou vrstvu oblečení možná časem vůbec nebudeme odkládat.

    Genetické analýzy a šíření austroasijských jazyků. Genetické analýzy potvrdily předpoklad, že zemědělci do jihovýchodní Asie přišli z jižní Číny.

    Evropský i americký pokročilý reaktor poběží jako první v Číně. Jak bloky typu EPR, tak AP1000 jsou mezi uvažovanými technologiemi pro výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně.

    Papoušci kakadu používají nástroje k bubnování. Hudba produkovaná papoušky má prý stejné charakteristiky jako lidská, tj. sekvence mají určitou pravidelnost, rytmus a na tomto základě lze s nenáhodnou pravděpodobností úspěchu odhadnout, jaký bude další zvuk v řadě.

    DNA umožnila rozpoznat další druhy středomořských gekonů. Dva nově identifikované druhy ještěrek jsou endemické, nacházejí se pouze na ostrovech v Egejském moři.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.4.2020 09:23 goal ken
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Dlouhé prsty strojového učení
    I really like reading through a post that can make people think. Also, many thanks for permitting me to comment! ps5 release date
    21.4.2020 16:37 Sophie Miller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Dlouhé prsty strojového učení
    Je vous remercie de l'information! Je cherchais et ne pouvait pas trouver. Vous me aidé! texas colleges and universities
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.