abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1061 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Naděje pro sodíkové baterie

    25. 6. 2021 | Redakce | Různé | 1642×

    Jaká je celková hmotnost koronavirů? Temná hmota. Kvark-gluonové plazma. Fotbal a náhoda. Umělá inteligence vylepšuje barevný 3D tisk.

    Temná hmota zpomaluje rotaci galaktické příčky

    Má jít o argument nebo dokonce důkaz pro „skutečnou“ existenci temné hmoty, alternativní teorie jev údajně vysvětlit nedokážou. Až dosud se účinky temné hmoty měřily jako gravitační příspěvek (respektive rozdíl mezi pozorovanou gravitací a množstvím viditelné hmoty), nyní podle autorů studie detekují temnou hmotu na základě její setrvačné hmotnosti…

    Kvark-gluonové plazma teče jako voda

    Kvark-gluonové plazma, tedy horká polévka elementárních částic, vyplňovalo vesmír několik mikrosekund po velkém třesku – nebo to alespoň předpokládáme. Nová studie ukazuje, že tato krajně exotická forma hmoty (však tehdejší teplota byla asi milionkrát vyšší než ve středu Slunce) mohla mít určité společné vlastnosti s obyčejnou vodou.

    Sodíková baterie bez anody vypadá nadějně

    Nová koncepce sodíkové baterie počítá s tím, že namísto anody by se nacházela pouze tenká měděná fólie, tj. nebyl by zde žádný aktivní materiál. Na anodě se děje pouze to, že se zde ionty přeměňují na neutrální kov a pak opět vstupují do roztoku. Žádné dendrity se by růst neměly, protože není ani elektroda ve smyslu „tyčinky“, na měděné fólii se podle autorů studie vytvářejí lesklé a hladké usazeniny kovu bez nepravidelností, „povrchových kazů“.

    Krátce

    Ve fotbale je náhody víc, než se čekalo. Náhodný faktor byl přítomen téměř u poloviny vstřelených gólů. Větší podíl náhodných gólů dávaly slabší týmy.

    Asteroid Psyche není jen kus železa. Navíc podle nové studie má asteroid nižší hustotu a mnohem vyšší pórovitost – až 35 % objemu tělesa tvoří prázdný prostor.

    Ringheiligtum Pömmelte, německé Stonehenge, bylo i obýváno. Slyšeli jste někdo o Ringheiligtum Pömmelte? Asi sotva, protože o této německé archeologické památce neví ani Google, omezíme-li se na dokumenty v češtině, prakticky nic.

    Všechny viry SARS-CoV-2 váží… Viry představují opravdu účinné „jedy“. Celosvětové pandemii odpovídá aktuální hmotnost aktivních virů (virů uvnitř lidských organismů, řekněme) mezi 0,1 a 10 kg.

    Bakterie dýchá pro nálevníka dusičnany. Bakteriální endosymbiont dýchá za jednobuněčného prvoka, přitom se ale nejedná o mitochondrii a vše funguje v prostředí bez kyslíku.

    Život: hardware, software, wetware. Pokud porozumíme odlišným buněčným modulům a pochopíme, jak je buňky propojují a nakládají s informacemi, nepotřebujeme nezbytně znát veškeré nepatrné molekulární podrobnosti (úryvek z knihy Paul Nurse: Biologie v pěti lekcích. Co je život?)

    Jak snadno a rychle objevit DNA s novými funkcemi. Díky svým chemickým vlastnostem mohou ale molekuly DNA plnit i jiné funkce, např. chovat se jako enzymy a uskutečňovat jednoduché chemické reakce.

    Odpadní termoplasty se stávají novým materiálem pro stavebnictví. Nejvhodnějším pojivem je dle výzkumu polyethylentereftalát.

    Umělá inteligence vylepšuje barevný 3D tisk. S pomocí virtuální simulace tištěného vzhledu je možné najít takové uspořádání materiálů, které nejvěrněji reprodukuje vstupní objekt.

    Obezita urychluje stárnutí mozku, naznačuje nová mezinárodní studie. Co je příčina a co následek? Obezita může poškozovat mozek, nebo je také možné, že některé změny mozku způsobují vyšší riziko obezity například tím, že zvýší impulzivitu, zhorší regulaci příjmu potravy atd.

    Záhadný pokles jasnosti hvězdy Betelgeuse vysvětlen. Provedený výzkum odhalil, že hvězda byla částečně zakryta oblakem prachu. Podařilo se tak vyřešit záhadu ‚Velkého pohasnutí Betelgeuse‘.

    Jak protilátky bojují v virem encefalitidy. Česká republika stále patří k zemím s nejvyšším výskytem nemoci klíšťové encefalitidy v Evropě.

    Jak bezchybně složit molekulární nůžky o 150 dílcích. Všechny úkony spojené s RNA sestřihem zajišťují ohromné molekulární nůžky, tzv. sestřihový komplex.

    Vitamín E chrání rostlinné buňky před kyslíkovými radikály. Výzkum může pomoci zvýšit odolnost rostlin vůči abiotickému stresu, který je způsoben nadbytkem světla, nedostatkem vody nebo vysokými či nízkými teplotami.

    Mitochondrie zřejmě mohou exportovat proteiny do cytosolu. Mitochondriální T2SS byla přítomna u posledního společného předka všech eukaryot a u většiny skupin ztracena.

    Boom zájmu o Venuši pokračuje – ESA vybrala EnVision. Mise EnVision má navázat na velmi úspěšný projekt Venus Express (2005 – 2014), který byl zaměřen primárně na atmosférický výzkum.

    Největší akvadukt starověkého světa. Za labutí píseň římského umění stavby vodovodů lze považovat systém, který zásoboval Konstantinopol, tedy vznikl až na samém konci antické éry.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.