abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    včera 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    15.5. 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.5. 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 294 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Datové schránky

    Skupina zaměřená na koordinaci a shromažďování informací prospěšných projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky.

    Informace o skupině
    Založena: 5. 10. 2009
    Členů: 26
    Článků: 0
    Wiki stránek: 7
    Dotazů: 22
    Akcí: 0
    Čtenost: 25 %
    Skóre: 19

    Dotaz: Existující Javovské řešení práce s DS

    Mintaka avatar 8.10.2009 18:51 Mintaka | skóre: 13
    Existující Javovské řešení práce s DS
    Přečteno: 13135×
    V průběhu diskuze k tvrobě se objevilo několik již existujících řešení nebo pokusů o přístup k DS udělaných v Javě. Je zde nějaký Javista, který tyto postupy a kód prohlédne, vyzkouší a navrhne zda a jak by šly použít?

    Jeden zdroj je: datove-schranky-webservice-z-javy-prvni-funkcni-kod

    Druhý je: v diskuzi 16:27 Vitezslav Kosina
    8.10.2009 16:27 Vitezslav Kosina
    
    Mame napsanou aplikaci  ISDS2Mail.
    Dela to, ze periodicky kouka do datovych schranek (muze i do vice najednou):
    
    - notifikuje Vas na email ( nebo i vic emailu pripadne SMS)
      o novych zpravach s detaily o co  se jedna od koho atd.
    - vybira to zpravy ze schranek a preposila je to na email a to vcetne
      originalni zpravy s casovym razitkem a separovanych 
      priloh a souhrnu z hlavicky
    - umi to ty zpravy tez ulozit na disk do definovaneho adresare
    - je v Jave takze pobezi jak na Win tak na Linuxu, proste tam kde mate JRE
    - lze to integrovat i jako serverove reseni napr. na email server
    - neni potreba zadny plugin nebo neco podobneho do Utlouku
      a dalsich emailovych klientu, nejaky FormFillery atd.
    
    Odesilani mame tez vyresene, ale to je jina kapitola.
    
    Pokud to nekoho z Vas zaujalo, tak mi napiste na jabber
    vitezslav.kosina@hybrid-post.org pripadne email dtto.
    
    VK
    

    Odpovědi

    Mintaka avatar 8.10.2009 22:58 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Řešení - Vitezslava Kosiny
    Odepsal mi pan Vitezslav Kosina a popsal situaci s jejich kódem. Čekám na jeho svolení obsah dopisu zveřejnit.
    Mintaka avatar 9.10.2009 11:24 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Dopis od pana Kosiny
    Dobry den,

    projekt datove schranky to je fakt peklo. Mam firmu a ve dvou jeste s kolegou uz jsme na tom nechali skoro mesic prace. Nikdo nic nevi, prostredi jim tu a tam funguje, nikdo Vam nepomuze, support .. no radeji bez komentare. Slo by to mnohem rychleji, kdyby ...

    Vsude se na tom snazi kazdy vydelat majlant, kdekdo vymysli bizardni pluginy a spisovy sluzby a ja nevim co. Pritom jediny co ja potrebuju je mit moznost videt zpravy z datovy schranky v emailu, ale bez pluginu, protoze treba, kdyz jsem na cestach, tak fakt mam maximalne webmail.

    Jo pouzivam linux a navic 64bit, ve firme nemame Windows a nejaky FormFillery nebo pluginy buhvi do ceho, to je spatne. Takze volba Javy byla temer dana.Prece si nebudu kupovat Windows kvuli datovy schrance nebo nejak hackovat FormFiller :D

    Odeslat emailem do datove schranky je blbost, protoze nez vyprodukujete zpravu, tak to je vlastne dopis a jsou tam povinny polozky, takze idealne to napisu treba v nejaky office a dam tisk na virtualni tiskarnu co to prevede do pdf, digitalne podepsie a nahrne do datovy schranky, nebo do posty, pokud chci papir. Opet, krome toho vytvareni pdf je to napsany v Jave, at se to muze provozovat jak na widlich tak na linuxu.

    Proc Vam to pisu? Je Vam asi jasne, ze to co jsme udelali stalo penize a verte mi ze dost penez (bohuzel jako firma platime dane, zdravotni, socku, najem a dalsi vymozenosti, takze ta castka co stoji mesic prace dvou lidi je fakt velmi mnoho desitek tisic korun). Navic jsem si museli i cast reseni pro tvorbu pdf koupit, protoze udelat na windows vlastni pdf creator, kdyz to chcete integrovat neni sranda.

    Nakonec jsem se rozhodl, ze proste bude isds2mail jako freeware, ale nedam to zatim opensource, protoze proste potrebuju na tom alespon vydelat na naklady. Takze nemam problem s tim, ze si to nainstaluje hromada lidi a bude to bezplatne pouzivat, klidne at si to zaintegruji dle potreby, ale proste na rovinu rikam, modifikace a rozsireni bude v rukou moji firmy. Protoze jinak bych na supportu nic nevydelal a hlavne nikdo by si ho nekoupil. EU nebo nejaky grant jsem na to nedostal, dal jsem do toho v podstate svy uspory, takze se mi nedivte.

    Pokud i tak Vam to nevadi, ze k tomu nejsou zdrojaky, budu Vas o projektu prubezne informovat a i jak budou k dispozici jine nez vyvojove verze rad je poskytnu. Ostatne myslim si, ze vetsina lidi bude rada, ze ma na linuxu a i na windows reseni, ktere neni bastl a s freeware se asi dokazi smirit.

    Snad jen v Český kotlině je normální, že se za projekt utratí 900 mega, pořádají se drahé semináře, kde se vznešeně povídá, vystresuje se díky tomuto projektu hromady lidí, kteří doposud nechápou o co jde a to i díky novinářům a na závěr opensource implementaci zaplatí pár jednotlivců a firem pro dobrý pocit.

    Víte doufám, že datové schránky nahrazují doporučenou poštu, a že pokud to budete v budoucnu používat pro jinou komunikaci,než se státní správou, tak se počítá s tím, že jedna zpráva vyjde na 17,90 Kč? A řečnická otázka - v případě státních institucí to za ně zaplatí kdo?

    Já nebojuji proti datových schránkám, naopak ten projekt má výbornou myšlenku a podporuji ho, ale je ukázkově česky "implementovaný".

    Vítězslav Košina
    Část mé odpověďi
    ... Výsledkem by měla být otevřená multiplatformní knihovna pro práci s datovými schránkami a nad touto knihovnou postavené GUI aplikace či pluginy do různých programů.

    Faktor otevřených zdrojových kódů je klíčový. Bylo by skvělé, kdyby se do tohoto, pro českou Open source komunitu velmi významného projektu, zapojil někdo kdo už této oblasti obětoval tolik nervů a práce.
    Dále jsem přizval autora do této diskuze.
    9.10.2009 13:02 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny

    Diky za pozvani do diskuze.

    Osobne se domnivam, ze bychom si primarne meli rict, co vlastne chceme dat uzivatelum a okolnimu svetu a ne jak to uplacame. To je krok 2, az mame funkcni pozadavky. Na tohle tema jsem primarne chtel rozjet tuhle diskuzi, protoze od toho se budou odvijet i pripadna rozhodnuti. Nedelame preci soft proto abychom uplacali knihovnu, ale aby to melo pro uzivatele nejaky smysl a pridanou hodnotu. A jedina pridana hodnota u datovych schranek je, ze nahradi papir elektronickym dokumentem. To ze okolo toho se vytvari aura vyjmecnosti a v lidech strach z neznama, prestoze ani jedno tam neni, to je presne v dusledku toho co jsem psal vyse.

    Nikde v diskuzi jsem nevidel nikoho, kdo datove schranky pachal s nejakym komentarem, pomoci atd. Nic, ticho, nezajem. Pak slysim, ze Ministerstvo vnitra uvolnilo velky prostredky na propagaci datovych schranek ... dostala snad tady komunita byt jedinou korunu na to aby udelala opensource implementaci, protoze to by pomohlo propagaci opravdu hodne. NIC, NIC, NIC  Jak typicke, ale ty penize jsou jiste uz utraceny v debilnich kampanich spratelenych agentur.

    Takze pojdme jeste jednou probrat funkcni pozadavky.

     

    9.10.2009 14:53 Stanislav Valasek | skóre: 23 | blog: sloboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny

    OK, podme je probrat.

    Můj návrh je na stránce: Návrh zadání i když uznávám, že není úplné. Neváhejte jej doplnit případně aktualizovat.

    Jestli je v zadání něco k diskuzi, založil jsem vlákno na diskuzi k zadání.

    patička?
    13.10.2009 12:02 petr svestka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    pripevek pro komunitu je problem uz jen proto, ze "komunita" je neurcita skupina lidi, zadna presna identifikace, IC, cislo uctu, sidlo ...

    Pokud se toho ujme Liberix, snad se toto zmeni k lepsimu

    Petr S.
    13.10.2009 13:32 petr svestka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Dotaz: pokud by se na prispevcich, ktere se vybiraji "tady vedle" vybrala dostatecna castka, a vas pripadny podil pokryl alespon naklady na vyvoj, ktere jste meli, uvazovali byste o zmene licence/uvolneni kodu?

    Nechci rict, aby se dalsiho vyvoje ujala "komunita", v tomto mam obavy o naslednou roztristenost, jako vy. Jen aby bylo do kodu alespon trochu videt, uz jen proto, aby si clovek mohl "porovnat checksumy po vlastni kompilaci a vasi kompilaci". Libi se mi system napr. u Open Office, kde je kod uvolneny, ale bezny uzivatel si muze stahnout hotovou aplikaci pro svoji platformu, a tuto "main stream" hotovou aplikaci ma na starost jedna spolecnost.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.10.2009 20:49 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Navic jsem si museli i cast reseni pro tvorbu pdf koupit, protoze udelat na windows vlastni pdf creator, kdyz to chcete integrovat neni sranda.
    To mě zajímá. Myslel jsem, že iText je dostatečně kvalitní.
    9.10.2009 22:28 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Kazdy mluvime o necem jinem. Ja o tom, ze chci aby mi windows vygenerovali pdf v tiskovem ovladaci. Na coz potrebujte napr. implementaci port redirectoru tj. veci, ktera vam udela tiskovy port a zachyti poscript a ghostscript, ktery ho prehrne do pdf. To prvni, dela napr. i redmon, jen na vistach apod. moc nefunguje. Mozna by to nekdo kdo dela do windows udelal, ale u nas we firme jsou widnows sprosty slovo :-) Pak muzete bez problemu generovat pdf z ceho chcete jen pouhym tiskem. To iTextem nedate ani omylem.

    9.10.2009 23:13 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Jak moc velký problém by bylo přiohnout už existující PDFCreator, který je pod GPL?
    10.10.2009 00:16 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Velky ze dvou duvodu:

    1. pouziva zmineny redmon, takze mate tam problem s port redirectorem na vistach a dale, coz ale neni kus pdf creatoru, on ho jenom vyuziva 2. ani ja ani mi kolegove nedelame do visual basicu a v tom je pdf creator napsany
    9.10.2009 21:17 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny

    Reakce pro pana Kosinu

    Projekt DS tu je, má spoustu much a problému, všichni o nich víme, holt to dopadlo, jak to dopadlo. Vždyť jsme v Česku. Teď se s tím musíme nějak poprat. Buď budeme nadávat, nebo se k problému postavíme čelem a dokážeme najít řešení sami. Našim cílem je pohodlné zpřístupnění funkčnosti DS obyčejným uživatelům i power userům. Když se nám to povede, budou to další body pro Linux a FOSS komunitu, což doufám přivede další uživatele. Naopak, nepodpora DS pod Linuxem může sloužit jako klacek v rukou konkurence.

    Gratuluji vám, že jste dokázali problém DS vyřešit ve vašem produktu. Pro nás je bohužel ale nedostatečný, neřeší naše potřeby a licence nás silně omezuje. Když budeme mít dobře navrženou knihovnu, můžeme ji zintegrovat do nejrůznějších produktů, třeba do OpenOffice.org. Rád bych vám popřál komerční úspěch, ale bohužel nerozumím vašemu business modelu. Jak chcete vydělávat na freewaru? Za licence nedostanete ani korunu a podporu kupuje zlomek promile uživatelů. Vzhledem k počtu potencionálních uživatelů byste mohl podle mého odhadu dostat jednotky smluv o podpoře a z toho nevyžijete. Raději si ještě váš business model promyslete, jak to jednou vydáte jako freeware, na příjmy IMHO můžete zapomenout.

    Pro nás by bylo přínosné, kdybyste uvolnil zdrojáky, měli bychom se čím inspirovat. Nicméně žijeme ve svobodném světě a nebudeme vás k ničemu nutit. Máte náskok, dobře jej využijte, než vám začneme konkurovat našimi produkty.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    9.10.2009 23:19 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Diky za reakci,

    osobne jsem clovek zalozeny tak, ze verim ze spoluprace da vic nez souboj. Tzn. uz jednou jsem napsal, ze tu licenci muzeme zmenit napr. na dualni licenci typu FOSS/komercni, pokud to bude davat smysl.

    S tim obchodnim modelem jsem si to predstavoval nasledne. Free verzi mate bez podpory, bez update, bez zaruky. Coz je logicky, kdyz je neco zadarmo. Nebo mate volbu, si proste koupit support, pak se mate kam obratit, dostanete update apod. Kdyz date zdrojaky ven, tak si na support muze hrat uplne kdokoliv. Duvod, kvuli kteremu jsem skepticky je nasledujici. Kdyz vypustim nas kod napr. pod LGPL, tak se tu vyroji za chvili hromada "implementaci", protoze ted to tema frci a osobne se domnivam, ze to co jsem do toho vlozil se nevrati, spis jen pomuze jinym, co neudelali pro projekt vubec nic, si vylepsit nabizene portfolio v ramci svych prorietalnich produktu.

    Ikdyby bych byl takovy grant a tohle riziko pominul a rekl si, cert to vem, pomuzu tem klukum. Kolik Vas je, kolik mate casu apod. Neskonci tohle snazeni tak, ze se nekde budou povalovat zdrojaky a cely to vysumi. Chlapi my nemame moc casu, 1.11. je za dverma a potrebujeme nejakej smysluplnej produkt, co pobezi na Linuxu. Ja jsem napsal OK, smysluplnej produkt mam a na Linuxu a nejen na nem pobezi.

    Dejte mi vedet kolik je lidi, co by se zapojili jakoukoliv praci. At se bavime konkretne. A co kdy a jak se vlastne chystate delat, zda je vasim cilem do 1.11. taky spachat reseni, nebo cas neni rozhodujici kriterium?. Mimochodem kdyz uvolnim zdrojaky, tak ne proto abyste se jen inspirovali, ale proto, aby se rozvijely :-)

    Diky za odpoved
    10.10.2009 07:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny

    Jak jsem psal, support si koupi je mizivy zlomek uzivatelu. Kdyby tohle byl produkt pro desitky milionu cilovych uzivatelu, mel byste sanci z toho zit (ne vydelat). My se pohybujeme v jinych cislech. V nasich krajinach ji vice lidi, kteri delaji shareware, poptejte se jich na jejich nazor a zkusenosti.

    My 1.11. urcite nebudeme mit hotovy produkt. Bude nam to trvat o nekolik mesicu dele.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    10.10.2009 10:26 petris_ | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Muzete zvazit vydani pod AGPLv3, ktere vpodstate zabrani vytvoreni uzavreneho projektu zalozeneho na vasich kodech, a nabizet produkt jeste pod komerecni licenci.
    28.12.2009 18:41 maertien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    Pan Kosina by se mohl nekam premigrovat, kdyz se mu v ukazkove implementovane ceske kotline tak strasne nelibi.
    12.5.2010 23:50 naked
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení - Vitezslava Kosiny
    jejkote mankote, to j ehodnotny prispevek 100% hodny prave one ceske kotliny - kterou autor jeste navic jako prvni, velmi priznacne, zminil sam. Ve zktratce: jdi se zahrabat. Nekdo neco dela, o nic se te neprosi a na dotaz referuje o problemech, nekdo jiny dela kulove a blbe remca ne vsechny strany.
    Mintaka avatar 8.10.2009 23:46 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Řešení firmy Trask
    Převzato z diskuze:
    6.10. 09:04 pto Vůbec tomu sice nerozumím, ale tady http://egg.trask.cz nabízejí něco s těma schránkama a prý je to open source, třeba by to šlo ňák využít.

    6.10. 21:12 David Harmanec Byl jsem na semináři, kde Trask prezentoval toto řešení. Jedná se o Java systém postavený na JBoss aplikačním serveru a volitelně Alfresco DMS. Licencováno je to pod LGPL. Pokud vím, tak to zatím bylo distribuováno pouze účstníkům těchto seminářů na DVD formou VMware image, ve kterém je možno systém spustit a kde jsou také zdrojové kódy. Zatím jsem systém nezkoušel, ale působilo to na mne poměrně promyšleně a modulárně.

    Osobně bych doporučoval se obrátit na Trask a pomoci jim se standartnější distribucí, otevření se externím vývojářům a propagací v free/open-source komunitě než zakládat konkurenční projekt.
    9.10.2009 12:19 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Řešení firmy Trask

    Tohle mi presne pripada jako mega hyper ultra reseni. Predstavte si, ze tohle mate provozovat v nejaky maly firme, kde do IT nedela nikdo. Maj jen tu smulu, ze jsou pravnicka osoba a ze jim fakt 1.11. 2009 nejaky urad do ty schranky muze neco poslat. Predstava, ze si instaluji nejakou dalsi aplikaci, se kterou se uci delat, no i to je pro vetsinu ne IT lidi docela mazec. A podobne neverim tomu, ze jim pomuze, ze vypada jako Utlouk 2007, protoze zrovna postu v plnokrevnem utlouku  2007 nema vetsina populace.

    9.10.2009 08:54 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Jestli jsem něco nepřehlédl, ani jedno z existujících řešení nemá GUI, tedy tu nejpracnější část. Navíc pokud vím, stále platí požadavek na rozšíření pro Thunderbird, a v takovém případě je Javovské řešení asi nepoužitelné. Bylo by tedy asi lepší řešit, jaké knihovny pro SOAP existují pro C/C++, zda jsou multiplatformní a použitelné – pokud ano, může se pokračovat pluginem pro Thunderbird, pokud ne, může se zvážit, zda se použije Java, kde SOAP použitelný je, nebo zda se bude vyrábět knihovna pro C/C++. Ale řešení, které přečte seznam zpráv, vypíše jej do souboru, případně vypíše do souboru hlavičku zprávy a přílohy, je napsané za pár dní i s rozcházením původního dema, nemá tedy smysl se moc svazovat tím, že něco takového už existuje – to je opravdu na celém projektu to nejjednodušší.
    Mintaka avatar 9.10.2009 11:36 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Osobně bych považoval vyrobení základní knihovny v C a postavení GUI/pluginy nad tím jako optimální řešení. Jsme ve stavu, kdy můžeme jednoznačně říc, že základní knihovna bude postavená na C? Máme lidi, kteří by se do toho v C pustili?

    Nemyslím, že by programování GUI bylo tou nejpracnější částí. Myslím, že nejpracnější částí bude proniknout do prostředí v jakém DS existují. Zkušenosti lidí, kteří už tomuhle věnovali čas a trochu se v tom vyznají mohou velmi pomoci. Nehledě k tomu, že z dobře udělaných javovských zdrojáků by také šlo lecos pochopit (pokud budou zveřejněny).

    9.10.2009 12:08 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Nemyslím, že by programování GUI bylo tou nejpracnější částí. Myslím, že nejpracnější částí bude proniknout do prostředí v jakém DS existují. Zkušenosti lidí, kteří už tomuhle věnovali čas a trochu se v tom vyznají mohou velmi pomoci. Nehledě k tomu, že z dobře udělaných javovských zdrojáků by také šlo lecos pochopit (pokud budou zveřejněny).
    To prostředí jsou SOAP webové služby s trochou magie při přihlašování, pochopit se to dá z toho dema, které je připojené k dokumentaci. S čím budou problémy je nedostatek dokumentace, takže nevíte, co můžete očekávat na výstupu a jaké parametry předávat jako vstup. Ale to z žádného kódu nezjistíte, to si musíte buď vyzkoušet, nebo vám to musí někdo popsat. Informace typu "u osob je rodné příjmení uváděno pravděpodobně pouze v případě, kdy se liší od současného příjmení" bude v kódu uvedena maximálně jako komentář, a je jednodušší takovéto poznatky mít někde samostatně v textovém dokumentu. Ale ohledně komunikace s DS opravdu není co řešit -- shromáždíte parametry, předáte je metodě, kterou zavoláte, a přečtete si výsledek.
    Mintaka avatar 9.10.2009 12:24 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Možná máte pravdu. Můj názor utvářím z poznatků lidí, kteří už to s DS zkusili na ostro. Zatím jsem se v jejich reakcích setkal s tím, že nejtěžší bylo proniknout do prostředí DS.

    Link

    Celkove jsem stravil asi 3 dny hledanim dokumentace, navodu a prikladu a pul dne zprovoznovanim. Je celkem skoda ze informace pro vyvojare nejsou nikdo na jednom miste, velmi by to ulehcilo praci.


    Vítězslav Košina

    projekt datove schranky to je fakt peklo. Mam firmu a ve dvou jeste s kolegou uz jsme na tom nechali skoro mesic prace. Nikdo nic nevi, prostredi jim tu a tam funguje, nikdo Vam nepomuze, support .. no radeji bez komentare. Slo by to mnohem rychleji, kdyby ...

    9.10.2009 12:28 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS

    Muzu znova jen potvrdit co jsem uz napsal:

    Status: 503 Service Unavailable
    Description: System is not able to process your request now, please try later

    Je nejcastejsi hlaska v testovacim prostredi ...

    9.10.2009 16:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Jenže to proniknutí do prostředí DS z žádného zdrojáku nevyčtete. Rozchodit nějaké demo (což odpovídá těm zdrojákům) bylo snadné, složitější bylo pochopit právní souvislosti a terminologii, a pak kód upravit tak, aby i přitom minimu dokumentace byl aspoň přiměřeně robustní. Souhlasím s tím, co citujete, také jsme měli problémy se sháněním dokumentace a hlavně té spousty informací, která v dokumentaci není. Ale nic z toho ze zdrojáků nevyčtete -- dneska už bych vyhledání datové schránky (jako demo) napsal možná za hodinu na pár řádků kódu, takže budete mít funkční demo, ale to opravdu nepostihuje to, s čím je problém.
    Mintaka avatar 9.10.2009 18:08 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Nedělám si iluze, že by zdrojáky byly alfou a omegou, proto to píšu tak opatrně ...z dobře udělaných javovských zdrojáků by také šlo lecos pochopit... . Myslím, že bychom měli k dispozici snadno zprovoznitelné demo, které by umělo základní funkce (zjistit / připojit / stáhnout / nahrát) a jehož zdroják by byl malý a snadný k pochopení, tak by nás to posunulo dál.

    Takové demo by se mělo dát okamžitě zprovoznit. Stáhnout, rozbalit, spustit, vyskočí na mě menu (konzole nebo GUI o pár tlačítkách) a budu ho moct použít.

    Nemyslím si, že tohle splňuje http://www.czebox.cz/static/pages/dokumentace.zip nebo máte jiný názor?

    Na základě toho dema by se dal postavit test, kterým půjde kontrolovat, jestli na druhé straně zase něco nezměnili.

    9.10.2009 19:04 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Až na UI to to demo v podstatě splňuje, i když třeba přihlašování je tam implementováno zbytečně složitě i na poměry "složitého" přihlašování k ISDS. Tedy pokud se jej podaří zprovoznit...
    Mintaka avatar 9.10.2009 19:28 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Je někdo, kdo by to převrtal do lidštější podoby a upravil tak, aby se to dalo okamžitě použít, bez nutnosti znát Javu a stahovat další knihovny, opatřil to návodem (do 15 řádků) jak to uvést v chod a používat?
    9.10.2009 23:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Příloha:
    V příloze máte zdrojáky a přeloženou verzi prototypu, který se umí přihlásit jménem a heslem a vyhledat datové schránky OVM začínající na „Min“. Je to napsané nezávisle na demu, které je v dokumentaci, přihlášení je tam řešeno jednodušším způsobem. Co to má hledat je ve zdrojáku zadrátováno napevno, udělat k tomu UI je opravdu mnohem víc práce, než jenom zavolat tu webovou službu. Jméno a heslo se předává na příkazové řádce, přihlašuje se k testovací verzi ISDS (opět napevno v kódu). Není to žádná ukázka toho, jak by se mělo programovat (spíš naopak), ale toho, jak se přihlásit a zavolat webovou službu – prostě je to prototyp.

    Ke spuštění stačí rozbalit binární balík a zadat
    java -jar prototyp.jar <jmeno> <heslo>
    Měl by se do konzole vypsat seznam (momentálně 16) OVM začínajících na „Min“.

    K sestavení je potřeba Maven 2, po rozbalení zdrojáků by mělo stačit zadat
    mvn package
    a měly by se stáhnout potřebné knihovny, vygenerovat zdrojáky z WSDL, zkompilovat a zabalit – výsledek bude v podadresáři target.

    PS: V příloze je jen zdroják, balíček s přeloženým projektem najdete na http://www.jirsak.org/isds/ – jako příloha komentáře byl moc velký.
    9.10.2009 23:19 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS

    Hezky :-)

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Mintaka avatar 9.10.2009 23:47 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Pěkné, docela malé. (Jen to Javovské probíhání podadresáři je trochu nezvyk. :)

    Asi jsem někde nedával pozor, když je heslo napevno v kódu proč je třeba ho ještě zadávat pro spouštění? Zadal jsem tam tedy náhodně nějaké řetězce pak to ale chcípne na: The server sent HTTP status code 401: Unauthorized

    Hodilo by se tam mít nějaký run.sh/run.bat který by to nahazoval.

    java -jar prototyp-1.0.0-SNAPSHOT.jar ttt ttt 9.10.2009 23:43:39 cz.abclinuxu.datoveschranky.ws.DataBoxManipulation < clinit> WARNING: Failed to create URL for the wsdl Location: './datove_schranky/db_manipulations.wsdl', retrying as a local file 9.10.2009 23:43:39 cz.abclinuxu.datoveschranky.ws.DataBoxManipulation <clinit> WARNING: no protocol: ./datove_schranky/db_manipulations.wsdl Exception in thread "main" com.sun.xml.ws.client.ClientTransportException: The server sent HTTP status code 401: Unauthorized at com.sun.xml.ws.transport.http.client.HttpTransportPipe.checkStatusCode(HttpTransportPipe.java:203) at com.sun.xml.ws.transport.http.client.HttpTransportPipe.process(HttpTransportPipe.java:177) at com.sun.xml.ws.transport.http.client.HttpTransportPipe.processRequest(HttpTransportPipe.java:93) at com.sun.xml.ws.api.pipe.Fiber.__doRun(Fiber.java:598) at com.sun.xml.ws.api.pipe.Fiber._doRun(Fiber.java:557) at com.sun.xml.ws.api.pipe.Fiber.doRun(Fiber.java:542) at com.sun.xml.ws.api.pipe.Fiber.runSync(Fiber.java:439) at com.sun.xml.ws.client.Stub.process(Stub.java:222) at com.sun.xml.ws.client.sei.SEIStub.doProcess(SEIStub.java:135) at com.sun.xml.ws.client.sei.SyncMethodHandler.invoke(SyncMethodHandler.java:109) at com.sun.xml.ws.client.sei.SyncMethodHandler.invoke(SyncMethodHandler.java:89) at com.sun.xml.ws.client.sei.SEIStub.invoke(SEIStub.java:118) at $Proxy32.findDataBox(Unknown Source) at cz.abclinuxu.datoveschranky.Main.search(Main.java:67) at cz.abclinuxu.datoveschranky.Main.main(Main.java:40)

    10.10.2009 10:19 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Jméno a heslo není napevno v kódu, je to to jediné, co je potřeba zadat na příkazovém řádku. Je to z toho důvodu, že testovací účty jsou na osobu a e-mail (a třeba když zadáte 3× špatně heslo, přijde o tom na e-mail zpráva a účet se na hodinu zablokuje), takže jsem tam nechtěl dávat svou testovací schránku. Asi nezbyde, než aby si každý, kdo na tom bude chtít dělat, vytvořil svou testovací schránku (ostatně ono je to lepší, pak to bude někdo zkoušet, zablokuje přístup a ostatní budou pátrat, proč jim to nefunguje) – na https://www.czebox.cz/ je vpravo odkaz na žádost – pozor, je to formulář v 602XMLFilleru.

    První řádek chyby (varování o umístění WSDL) – tam je skutečně chyba ve vygenerovaném kódu, ale zatím jsem nepřišel na to, jak zadat odkaz k WSDL souboru správně. Zatím mi to připadá, že je chyba přímo v kódu vygenerovaném wsimportem. Ale na funkci to nemá vliv, dál v kódu nepoužívám bezparametrický konstruktor, kde se příslušná špatně vytvořená adresa používá, ale vkládám tam znova správnou adresu. Ostatně celá vygenerovaná třída DataBoxManipulation by se snad ani nemusela používat a půjde místo ní použít vlastní třídu. Samozřejmě to jde udělat se všemi vygenerovanými třídami, ale tam bych raději ponechal výstup generovaný z WSDL, protože při změně WSDL dostanete „zadarmo“ i upravení třídy.
    Mintaka avatar 10.10.2009 10:36 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    RE je to formulář v 602XMLFilleru:

    Madona mia! Tomu se přeci chceme vyhnout :-) Jak náročné by bylo doplnit to demo o funkci, která by tam uživatele zaregistrovala?

    Mohlo by to fungovat tak, že: při prvním spuštění by si vyžádala zadání username a hesla po zaregistrování by vytvořila v pracovním adresaři textový soubor:

    # konfigurace pro demo pristupu k ISDS uzivatel: xxxx heslo: yyyy

    Má to smyl nebo holt budeme řešit registraci do zkušebního prostředí přes 602XMLFiller?
    10.10.2009 10:51 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Ten formulář je ale pouze pro žádost o testovací schránku, s uživatelem to tedy nemá nic společného. Vzhledem k tomu, že je to šifrovaná komunikace, musel byste se nabourat do 602XMLFilleru a přímo tam odchytit, jak vypadá komunikace. Vzhledem k tomu, že se to týká jednotek vývojářů, nevyplatí se to řešit.
    Mintaka avatar 10.10.2009 11:50 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    OK, tak jsem se tím slizem prokousal.
    Založil jsem schránku:
    ID schránky: ir3dqui
    Jméno: nn9ibp
    Heslo: Tv2=N45d47
    Případní zájemci mohou použít. Až se z toho zážitku vzpamatuji, tak založím ještě další.
    10.10.2009 12:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    ;-) Myslím, že na jeden e-mail jde založit jenom jednu schránku.

    Jo a bacha – s tím úvodním heslem se můžete přihlásit maximálně šestkrát, do té doby si musíte změnit heslo. Když jej nezměníte, po šestém přihlášení se schránka zablokuje. Takže silně doporučuju poprvé se přihlásit přes web, protože tam vás to na nutnost změny hesla upozorní. Nenašel jsem, zda se přes webové služby dá tahle informace (o zbývajícím počtu přihlášení do nutnosti změny hesla) získat, takže aplikace asi uživatele upozornit nemůže. Já jsem se na to nachytal, protože jsem o nutnosti změnit heslo nevěděl, a po získání přihlašovacích údajů jsem začal používat rovnou webové služby, a při testování těch 6 pokusů vyčerpáte hodně rychle.
    Mintaka avatar 10.10.2009 13:36 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Tuhle schránku jsem také aktivoval takže nyní jsou přihlašovací údaje k ní:
    ID schránky: ir3dqui
    Jméno: nn9ibp
    Heslo: Ab123456
    
    Nemá nastavenu notifikaci na e-mail, takže pro tuhle funkčnost si ji můžete nastavit na http://www.czebox.cz/
    Mintaka avatar 10.10.2009 13:31 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Další přihlašovací údaje: Na http://www.czebox.cz/ píšou, že schránku je třeba nejdříve aktivovat, ale pro vyzkoušení dema to není nutné. Přesto jsem schránky aktivoval a zapnul jim odesílání zpráv na e-mail, proto k těm zkušebním účtům uvádím i e-mailové adresy a přihlašovací údaje, které můžete v případě potřeby také použít.

    Schránky by automaticky měly na daný mail posílat info:
    posílat e-mail při přijetí nové zprávy
    posílat e-mail při přijetí nové zprávy do vlastních rukou
    posílat e-mail, nebylo-li možné zprávu odeslat (např. virus v zásilce)
    posílat e-mail s upozorněním na konec předplatného nebo zaplnění Datového trezoru
    

    email: isds.tester1@seznam.cz
    uživatel na seznamu: isds.tester1 
    heslo na sezamu: +++---
    
    ID schránky: 4cmdqu8
    Jméno: 8i4b3j
    Heslo: Ab123456
    

    email: isds.tester2@seznam.cz
    uživatel na seznamu: isds.tester2
    heslo na sezamu: +++---
    
    ID schránky: mw7dqvw
    Jméno: jrfh7i
    Heslo: Ab123456
    

    email: isds.tester3@seznam.cz
    uživatel na seznamu: isds.tester3
    heslo na sezamu: +++---
    
    ID schránky: ga2dqwf
    Jméno: 5s59sd
    Heslo: Ab123456
    
    11.10.2009 14:07 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    S tim posilanim emailu z testovaciho prostredi bude roblem, ktery jsem reportoval tak mesic zpatky a to, ze vetsina emailserveru to neakceptuje, protoze tam chybi RDNS.

    11.1.2010 16:29 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    ID schránky: mw7dqvw
    Jméno: jrfh7i
    Heslo: Ab123456

    Heslo jsem 11. 1. 2010 kolem 16 hodiny změnil na „Ac123456“, protože systém mě odmítl přes SOAPpřihlásit, protože heslo bylo příliš dlouho neměněné.

    Zatímco do interaktivního prostředí se lze s novým heslem přihlásit, SOAP rozhraní přesměrovává po úspěšné HTTP autentizaci na https://www.czebox.cz:8443/DS/dz, na kterýžto port se nelze připojit.

    11.1.2010 17:54 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Díky, snad ta informace probublá kam bude třeba.
    11.1.2010 18:53 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Přes web je 6 pokusů na přihlášení, během kterých je uživatel na nutnost změny hesla upozorňován. Přes webové služby tuhle informaci nijak zjistit nejde (a údajně by to hned od začátku, tedy od okamžiku, kdy se na webu začne odpočítávat 6 pokusů, mělo přes webové služby hlásit HTTP stavový kód 401).
    11.1.2010 19:20 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Já vím. Problém, je že 401 nerozliší, jestli je heslo špatně nebo je nutné ho změnit. Něco sice by mohlo být v těle odpovědi, ale rozebírat HTML je fakt automatizace na úrovni 21. století. Kdyby použili pro tento případ 403 nebo specifikovali textový popis chyby za kódem (nebo použili SOAP 1.2 Fault), udělali by lépe a především jasněji.
    3.5.2010 08:11 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Heslo jsem 3. 5. 2010 kolem 8. hodiny změnil na „Ad123456“, protože se blížil konec jeho platnosti. Nové heslo by mělo fungovat až do Ne 1. srpen 2010, 05:59:50 CEST.
    30.7.2010 13:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Nové heslo pro účet 5s59sd
    Heslo jsem 30. 7. 2010 ve 13:50 změnil na „Ae123456“. Novému heslo platnost končí ve Čt 28. říjen 2010, 11:48:16 CEST.
    2.2.2010 15:10 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    ID schránky: mw7dqvw
    Jméno: jrfh7i
    Heslo: Ac123456

    Nemaje patřičná oprávnění jsem zkoušel požadavek NewAccessData (reset hesla) a v rozporu s dokumentací stejně ISDS žádost o reset přijal (referenční číslo REF37422) a heslo přegeneroval. Bohužel jsem použil verzi bez virtuálního doručování nového hesla (přes token na jedno použití), takže se zdá, že tato schránka je na vždy ztracená. (Do e-mailové schránky zatím nic nepřišlo.)

    2.2.2010 15:30 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Změna heslo uživatele ga2dqwf
    ID schránky: ga2dqwf
    Jméno: 5s59sd
    Heslo: Ab123456

    2010-02-02T15:24:35+0100 změněno heslo na Ac123456, protože původní heslo bylo staré.

    25.7.2010 06:52 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    ID schránky: 4cmdqu8
    Jméno: 8i4b3j
    Heslo: Ab123456
    
    Heslo jsem 24. 7. 2010 změnil na „Ac123456“, protože vypršelo. "Platnost Vašeho hesla vyprší dne 22. 10. 2010 v 20:49:08!"
    Ať se nám daří.
    1.11.2010 21:32 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Ke schránce 5s59sd jsem 1. 11. 2010 kolem 21:20 změnil heslo na hodnotu „Af123456“. Jeho předpokládaná platnost je do Ne 30. leden 2011, 20:24:06 CET.
    Mintaka avatar 2.11.2010 00:14 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Díky za údržbu.
    7.2.2011 20:34 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Veškeré účty zrušeny
    Od 6. 2. 2011 jsou veškeré testovací účty zrušeny. Případní zájemci si mají podat novou žádost o zřízení účtu.
    Mintaka avatar 7.2.2011 23:36 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Díky za info. Ten formulář k požádání, to je paráda. Vyplivnulo to na mě .ZFO a rázem mě přešla chuť. Copak tam chtějí tak úžasného, že jim na to nestačí standardní webový formulář?

    8.2.2011 07:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Nic. Jenom se to posílá přímo do datové schránky Ministerstva vnitra (takže musíte mít svou produkční schránku). Takže se vás ten 602XML Filler zeptá na přihlašovací údaje k datovým schránkám (asi je autory považováno za normální, že je jen tak sdělíte každému programu, který si o ně řekne) – teda asi. Ono to totiž ani nedokáže vypsat zprávu o tom, že došlo k chybě, pokud se to odeslat nepodaří. Ale stav se snad uloží do formuláře, takže pokud ho po pokusu o odeslání uložíte, rozbalíte ZIP a podíváte se do toho XML, můžete si tam asi návratový kód operace přečíst.
    Mintaka avatar 8.2.2011 09:19 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Asi by bylo zajímavé se pobavit s člověkem, který to tak vymyslel. Zajímalo by mě zdůvodnění, proč nepoužili standardní prostředky.

    Možná nás jen zkouší, něco jako Level byrokracie: středně pokročilí.

    Díky za info.
    8.2.2011 22:54 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny

    Přímo do datové schránky? To tedy žadatel taky musí mít datovou schránku. Jak se formulář připojí do ISDS? Sice to lze naimplementovat, protože formát podporuje SOAP, ale to by znamenalo předat své přihlašovací údaje pochybnému skriptu z formuláře.

    Nechtěl by někdo zaregistrovat nějaké testovací schránky a přihlašovací údaje zde zveřejnit? Vůbec se mi nechce kvůli tomu zakládat si ostrou datovou schránku a pak hledat Windowsy (mám takový dojem, že editor od CZ.NIC SOAP neumí a editor od S602 taky v Linuxu pořádně nefunguje). Teda pokud to nebude v rozporu s pravidly testovacího systému.

    Mintaka avatar 9.2.2011 00:12 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Rád bych pomohl, ale ostrou datovou schránku nemám. Kdyby se nikdo nenašel, tak dejte vědět. Zkusil bych to protlačit přes některou spřízněnou organizaci.
    9.2.2011 10:10 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Přímo do datové schránky? To tedy žadatel taky musí mít datovou schránku. Jak se formulář připojí do ISDS? Sice to lze naimplementovat, protože formát podporuje SOAP, ale to by znamenalo předat své přihlašovací údaje pochybnému skriptu z formuláře.
    Vždyť jsem to obojí ve svém komentáři psal.
    Nechtěl by někdo zaregistrovat nějaké testovací schránky a přihlašovací údaje zde zveřejnit?
    To je bohužel v rozporu s podmínkami, které musíte odsouhlasit při podání žádosti.
    mám takový dojem, že editor od CZ.NIC SOAP neumí
    Ta žádost je jen nějaké XML, v tom formuláři jsou přímo ty XML SOAP metod, které se volají, takže po nastudování by neměl být problém odeslat to z libovolného programu schopného odesílat datové zprávy. Mám pocit, že součástí toho XML je dokonce přímo SOAP zpráva, kterou se ta schránka vytváří – tedy na MV někdo tu žádost nějak zkontroluje a pak její vnitřek rovnou nechá spustit proti testovacím DS. Zajímalo by mne, zda to mají zabezpečené a zda kdyby někdo vnitřek toho formuláře vyměnil a nechal tam zavolat třeba deaktivaci cizí schránky, zda by to systém nepovolil. Naštěstí se to týká jenom testovacího prostředí…
    9.2.2011 20:50 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny

    V původním formuláři byl „skript“, který přes SOAP komunikoval s nějakým serverem. Nikoliv s ISDS. Když jsem to zkoušel implementovat, tak server mi všechno odmítal. Mám dojem, že bylo třeba dopočítat nějaký kontrolní součet, kterýžto algoritmus nebyl nikde zveřejněn (tehdy byl formát proprietární). Druhá možnost byla formulář vyplnit ve editoru od S602, vytisknout a poslat papírovou poštou.

    Z dosavadního popisu nového formuláře jsem pochopil, že v něm je „skript“, který se přihlásí do ostrého ISDS a žádost pošle sám. Proto jsem se hodně divil. Teď to vypadá, že žadatel uloží vyplněný formulář a výsledný soubor odešle sám přes ostrý ISDS jako dokument.

    Pak by neměl být problém vyřešit to papírově, protože vnitro nemůže podmiňovat komunikaci s žadatelem na použitý doručovací systém.

    Zkusím to tedy tak, až rozjedu nějaký editor.

    9.2.2011 21:10 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Nikoli. Teď to funguje tak, že v 602XML Filleru vyplníte formulář, ve kterém je přímo tlačítko „odeslat do DS“. Když na něj kliknete, Filler se vás zeptá na přihlašovací údaje k vaší ostré schránce a vnitřek formuláře odešle přes webové služby do datové schránky MVČR. Získat ten soubor, který posílá, jsem nezkoušel. Ale adresa, kam se to posílá, je v tom formuláři, takže by neměl být problém změnit ji a poslat si to pro vyzkoušení sám sobě.
    9.2.2011 13:54 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Zdravím,

    jelikož využívám "dopis zemřel..." (snad si to pamatuji dobře :)), zahájil jsem jednání s ministerstvem. Z prvního rozhovoru vypadlo, že zřejmě nebude nutné žádat jen a pouze jednou cestou (zfo).

    V dalším mu napíši výhrady e-mailem a prý se pokusí pro věc udělat maximum, případně poskytnout info.

    Myslím, že by údaje mohli zaslat i poštou. Bude v tom problém?

    Je nutné, aby se přístupové údaje zde zveřejňovali?

    Myslím, že nikoli. Pak by to řešitelné zřejmě mohlo být.

    Ať se nám daří.
    9.2.2011 20:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Nemám problém držet přihlašovací údaje v tajnosti, jen to omezuje případné uživatele, když si nemají jak program vyzkoušet, když se nemohou přihlásit.
    10.2.2011 00:27 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Toto bych mu napsal. Nějaké návrhy?

    Vážený pane,

    k 6. 2. 2011 došlo ke zrušení všech testovacích účtů. Současně došlo k zásadní změně způsobu získání přístupových údajů. Testovací účet používali vývojáři k testování a zájemci o používání jejich software k jeho vyzkoušení. Nový způsob získání přihlašovacích údajů s pomocí speciálního nástroje použitelného jen a pouze na software fy Microsoft naprosto nevyhovuje žádně z uvedených skupin. Zajímalo by nás tedy kdo a proč takovou změnu nařídil. Proč státní orgány více a více nutí uživatele používat jen a pouze software firmy Microsoft a 602. Ví o této situaci pan ministr? On toto upřednostňování uzavřených systémů před otevřenými schvaluje?

    Anebo je tento způsob získávání přihlašovacích údajů dočasný a bude i těm, kteří nemají zájem na násilném nucení, umožněn nějaký normální způsob získání přístupových údajů?

    Jak si má zájemce o datové schránky vyzkoušet alternativní program, když přihlašovací údaje mu budou zaslány do ostré datové schránky, kterou on pochopitelně v tom okamžiku vůbec nemá? Jak má vývojář testovat software, když přihlašovací údaje mu budou zaslány do ostré datové schránky, kterou on pochopitelně v tom okamžiku vůbec nemá?

    Jak má vývojář alternativního programu obcházejícího úřady nucený software získat přístupové údaje, když tento úřady nucený software pochopitelně nepoužívá?

    Celé to v nás vyvolává pocit, že pan Petr Stiegler konečně dosáhl svého skrytého cíle. Nebo to je snad státní koncepce, předělat pokud možno naprosto vše na uzavřený systém, který upřednostňuje jednu dvě firmy?

    V té souvislosti bych tedy připomenul jeho slova:

    "Petr Stiegler: Já bych se strašně nerad dotknul někoho z opensource komunity, ale datové schránky jsou z principu systémem, který má a bude mít garantované vlastnosti - zde je maličko problém s použitím opensource aplikací - kdo by jejich funkčnost garantoval?"

    Takže nezbývá než se zeptat, kdo tedy České poště garantuje funkčnost přepážek, pokladen a doručování, když to vše jede na Linuxu? Jak je vůbec možné, že včera podanou zásilku dnes obdržím, když tam všude běhá ten negarantovaný Linux?

    Možná to však bylo vše tak, že tento se ani od svého PC s uzavřeným software nezvedl, aby se to dozvěděl. A nyní ten nesmysl s nucením pokračuje.

    Sdělte mi, prosím, jak si mají vývojář a zájemce o datové schránky, oba bez držení ostré datové schránky, oba bez možnosti použít vnucovaný uzavřený software na zpracování formátu zfo, alternativně objednat zřízení zkušební datové schránky a jak tyto údaje alternativně obdrží?
    Ať se nám daří.
    Mintaka avatar 10.2.2011 06:29 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny

    jj, bude dobré se v tom trochu povrtat.

    Snad jen odstavec:

    Jak si má zájemce o datové schránky vyzkoušet alternativní program,
    když přihlašovací údaje mu budou zaslány do ostré datové schránky,
    kterou on pochopitelně v tom okamžiku vůbec nemá?
    Jak má vývojář testovat software,
    když přihlašovací údaje mu budou zaslány do ostré datové schránky,
    kterou on pochopitelně v tom okamžiku vůbec nemá?

    jsem musel přečíst 6x, něž jsem mu přivyknul, ale podstata celého sdělení je jasná.

    Zase by se hodilo, aby alespoň v takových situacích tvůrci alternativ táhli za jeden provaz a dosáhli trochu lepšího postavení. Věřím tomu, že by se podařilo dosáhnout stavu, kdy změny, které se mají dotknout všech by nepekla uzavřená skupinka někde potají, ale projednávaly by se dopředu a byly by k připomínkování.

    10.2.2011 09:37 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Což tato náhrada?

    Nový systém získávání přístupových údajů je nastaven naprosto nelogicky nebo skutečně s přímým úmyslem prosazovat jen a pouze jednu dvě firmy. Vývojář alternativního programu pochopitelně nepoužívá ani jeden z vnucovaných programů firem Microsoft a 602 a vůbec nepotřebuje ostrou datovou schránku. Zájemce o datovou schránku, který nepoužívá ani jeden z vnucovaných programů (Jako například v tuto chvíli já.) mající zájem o jeho alternativní program přece v tuto chvíli vůbec ostrou datovou schránku nemá. Tak jak mají získat přístupové údaje?
    Ať se nám daří.
    10.2.2011 09:50 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    A k tomu tažení za jeden provaz.

    Dne 16.prosince 2010 proběhlo setkání registovaných zástupců dodavatel aplikací třetích stran se zástupci MV a provozovatele ISDS.
    
    Zkoušeli jste se zaregistrovat?
    Ať se nám daří.
    Mintaka avatar 10.2.2011 11:07 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Ta úprava se mi zdá mnohem lepší.

    RE: proběhlo setkání registovaných zástupců: Setkání jsem se nezůčastnil. Že proběhlo, jsem se dozvěděl až tady dávno po skončení (moje chyba), ale hlavně se nepovažuji za dodavatele aplikací třetích stran. Pokud by někdo, třeba z Liberixu, řekl, že by mě tam potřebovali mít asi bych neododal a vyrazil do naší Stověžaté.

    Ovšem pod "spoluprácí s ostatními skupinami" (třeba s NICem) si představuji něco krapet jiného. Mimochodem, v době kdy se tady na ABClinuxu projekt rozjížděl jsme se NICem a dalšími zkoušeli domluvit spolupráci, ale nevyšlo to. (Možná, že pokud bude s ISDS hůř, bude větší potřeba spolupráce...)

    10.2.2011 20:53 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny

    Nezkoušel. Pokud vím, je to ta úroveň memoranda. Neřekl bych, že vnitro bude uzavírat smlouvy jen tak z nudy. Na základě těch smluv se pak pořádají formální setkání, někdo to musí platit, někdo na to musí čas. Prostě kromě práv dostanete i povinnosti, které jsou ale nastavené pro velké firmy, které na to mají vyhrazené pracovníky a prostředky. Tedy nic pro nezávislého vývojáře, který si svůj software kutí po večerech.

    Styl pracovních skupin IETF, kam se do mailing listu může zapojit každý, je málo enterprise, moc levný, a příliš otevřený.

    Už jenom když v podmínkách z nového formuláře jsem viděl slova jako obchodní tajemství a mlčenlivost o objevených vadách systému, tak mi hned bylo jasné, že o veřejnost tam nikdo nestojí.

    Mintaka avatar 11.2.2011 06:28 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Díky za ta slova. Uvědomil jsem si, jak to naše otevřený zasahuje daleko za hranice kódu.
    16.2.2011 09:42 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    A zde je odpověď, která mi dnes dorazila z ministerstva:

    Vážený pane Sousedíku,

    protože nejsem přítelem dlouhých polemik, omezím se na praktické informace.

    Samozřejmě nechceme nikoho diskriminovat, tudíž Vám datovou schránku v testovacím prostředí zřídíme, pokud nám žádost zašlete alternativním způsobem, a to emailem na adrese posta@mvcr.cz. Email nebo žádost, prosím, opatřete kvalifikovaným el. podpisem. Pokud by ani toto nebylo přijatelné, můžete tak učinit i papírovou formou, za předpokladu, že žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem.

    Co se týče toho, že je žádost ve formátu ZFO, omlouváme se, ale od vývojářů jsme opravdu nečekali, že by její vyplnění představovalo nějaké skutečné problémy. Instalace programu 602XML Filler je možná i na jiné platformy, než je MS Windows. Je podporována i v prostředí Linux a MacOS. K instalaci a spuštění není vyžadována žádná komerční komponenta. To, že je žádost ve formuláři formátu ZFO, přináší ministerstvu významné zjednodušení práce, protože dostáváme strukturovaná data, jejichž syntaxe je formulářem rovnou zkontrolována, tudíž minimalizujeme množství vadných žádostí. Dále nám formulář umožňuje přímé odeslání do testovacího prostředí. Takže ve výsledku jsme přesvědčení, že zvolené řešení je ekonomické a racionální.

    Bude-li trvat na tom, že žádost ve formátu ZFO odeslat neumíte či nechcete, opravdu nám přiděláte práci, ale ani tak Vás neodmítneme. Postačí, uvedete-li v žádosti všechny potřebné údaje. My je zpracujeme ručně.

    S pozdravem

    Ondřej Menoušek

    Ministerstvo vnitra

    Ať se nám daří.
    16.2.2011 14:09 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Snahu o zjednodušení příjmu dat (strojové zpracování a validaci) vnímám, jako zcela legitimní, ale to je nenapadlo jiné "standardní" řešení jak toho docílit?

    RE. K instalaci a spuštění není vyžadována žádná komerční komponenta. To je vynikající zpráva. Takže ten XMLcosi od 602 je nekomerční? Není to náhodou taky Open source, že bychom se tomu mrknuli na zoubek?
    16.2.2011 22:16 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Já jsem se díval na patch pro Wine (protože LGPL). Kromě mnoha bezvýznamných změn v bílých znacích implementuje jednu „třídu“, od jedné existující funkce přidává nějaký hack, aby odpovídala realitě a ne specifikaci, a pak odebírá MP3 dekodér (asi aby se vyhnuli poplatkům za patenty nebo protože to není kompatibilní s jejich podporou hlasové čtečky).
    16.2.2011 22:55 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Že mě to nenapadlo :-) Tak to je fajn, když je do toho aspoň trochu vidět. Mohlo by to sloužit jako barometr nestandardností a možná i chystaných změn.
    17.2.2011 08:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Veškeré účty zrušeny
    Takže ten XMLcosi od 602 je nekomerční? Není to náhodou taky Open source, že bychom se tomu mrknuli na zoubek?
    Není to OSS. Je to proprietární produkt, který nyní dává Software602 zdarma – prodávají řešení pro tvorbu formulářů. Je to stejný princip, jako třeba Adobe Reader – nástroje na vytváření PDF Adobe prodává a prohlížeč dává zdarma. Rozdíl je v tom, že PDF je standardizovaný formát, některé jeho verze jsou dokonce ISO standardem.
    Mintaka avatar 11.10.2009 09:38 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Můžete prosím k binárkám a zdrojáku přibalit přihlašovací údaje, na schránky, které jsem vyrobil a k binárce navíc třeba run.sh ( a run.bat s příkazem "pause" na konci ) kde bude spuštění prototyp.jar s použitím přihlašovacích údajů k jedné ze schránek. V readme by tam mohlo být pár věcí, které jste o tom demu tady napsal, odkaz do této diskuze a na rozcestník projektu http://www.abclinuxu.cz/datove-schranky.

    Dal bych na prototyp odkaz na hlavní stránku.

    10.11.2009 01:25 sakiss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS

    Jako start vic nez dobre. Snad je par poznamek, ktery by mohli nekomu usetrit cas - wsdl je uz zastarale (vydali novou verzi) - pokud se pouzije httpclient verze 4.0 (nikoliv 4.0-beta2 z projektu), tak uz nefunguje prihlaseni (je nutne pouzit reseni s redirekty podle jejich dokumentace ...) - generovani z WSDL je myslim malinko slozitejsi (aby se neprepisovala ObjectFactory) (zmenit packageName a wsdlLocation podle potreb) (predpoklada wsdl soubory ve standardni ceste src/wsdl, adresar db pro db* a dm pro dm* )

    <build>
    <plugins>
    <plugin>
    <groupId>org.codehaus.mojo</groupId>
    <artifactId>jaxws-maven-plugin</artifactId>
    <version>1.12</version>
    <executions>
    <execution>
    <id>generate-db</id>
    <goals>
    <goal>wsimport</goal>
    </goals>
    <configuration>
    <packageName>org.chare.ds.ws.db</packageName>
    <!--
    <wsdlDirectory>src/main/wsdl</wsdlDirectory>
    <sourceDestDir>src/main/generated-sources/wsdl</sourceDestDir>
    <wsdlLocation>http://www.chare.org/ds/v20/</wsdlLocation>
    -->
    <staleFile>${project.build.directory}/jaxws/stale/.staleFlag-db</staleFile>
    <sourceDestDir>src/main/generated-sources/wsdl-db</sourceDestDir>
    <wsdlFiles>
    <wsdlFile>db/db_manipulations.wsdl</wsdlFile>
    <wsdlFile>db/db_search.wsdl</wsdlFile>
    <wsdlFile>db/db_supplementary.wsdl</wsdlFile>
    </wsdlFiles>
    </configuration>
    </execution>
    <execution>
    <id>generate-dm</id>
    <goals>
    <goal>wsimport</goal>
    </goals>
    <configuration>
    <packageName>org.chare.ds.ws.dm</packageName>
    <sourceDestDir>src/main/generated-sources/wsdl-dm</sourceDestDir>
    <staleFile>${project.build.directory}/jaxws/stale/.staleFlag-dm</staleFile>
    <wsdlFiles>
    <wsdlFile>dm/dm_info.wsdl</wsdlFile>
    <wsdlFile>dm/dm_operations.wsdl</wsdlFile>
    </wsdlFiles>
    </configuration>
    </execution>
    </executions>
    </plugin>

    ....

    </plugins>

    Mintaka avatar 10.11.2009 02:30 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    Díky za tip. Preventivně na to upozorním naše Javisty.
    9.10.2009 12:09 Vitezslav Kosina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS

    Reknete mi na co potrebujete GUI ?

    Emailovy klient vetsinou samo o sobe GUI je, neuvazuji pripad, ze emaily ctete prikazem napr. mail.  Na to abych mel fungujici apliakci, mi staci umet klikat na isds2mail.jar nebo pustiti isds2mail.bat pripadne isds2mail.sh. Dobra mate pravdu, ze by nebyl od veci instalator, co udela trba zastupce na plose. Nicmene GUI mame bokem spachane v QTJambi, nicmene jedine co dela, ze je v nem 2x tlacitko (zkontroluj  a vyber] a v menu Exit a About ...

    Kdyz chci neco odeslat, tak jak jsem psal nahore, napisete si to v office a pak uz mame reseni v podobe virtualni tiskarny (ale to je jinak kapitola).Ale kdyz uz o to mluvime, tak duvod proc to nejde z nejakyho mejlu je ten, ze musite vyplnit pripadne par udaju, pred odeslani do datove schranky. Zaroven je prima, kdyz ted dokument, v nasem pripade PDF se digitalne podepise. A tady ma GUI smysl, protoze kdyz nevim id schranky, tak si ho muzu dohledat a zaroven se mi muze predvyplnit z dokumentu par udaju, pripadne automaticy to ID vyhledat.

    Ale mozna se kazdy bavime o necem jinem. Nicmene za sebe rikam, me staci email, kde mam v tele vypsany udaje z hlavicky, v priloze extrahovany prilohy a puvodni zpravu pro archivaci a zaroven mi chodi notifikace mejlem. A kdyz chci neco na ourad poslat, tak alespon ja osobne to pisu v OpenOffice a jedine co dam navic je Soubor/Tisk  na tiskarnu eDokument a pak se mi spusti GUI, kde si vyberu poslat do datove schranky. Nic vic a nic min. Verim tomu, ze takovahle funkcionalita staci 99,99% uzivatelu, ale treba se mylim.

    msk avatar 9.10.2009 17:13 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS

    Tak prispejem malou kvapkou, aj ked mam malo casu. Datove schranky ( ich verejny interface ) na mna posobi, ako keby ho navrhoval totalny kokot *1. Ked sa Vam uz podari dostat k wsdl, ktore spravca dokonale taji (*3) a popod ruky mi uz preslo asi 5 roznych verzii, zistite, ze nie su kompatibilne s jax-ws *2. Takze hackujete nejake to isds java demo a hladate co a kde. Ked to vyriesite ( par dni v prdeli ), po prvom spojeni dostanete "Unauthorized". Tak skumate dalej. Zistite, ze isds nepouziva standardny sposob pre security, ale nejaku kokotinu v podobe predradeneho "proxy" serveru. Javovske jax-ws nepodporuju redirect. Takze hackujete s nejakym tretim http clientom ( v tom java deme normalne vytvaraju soap xml message ako stringy from scratch ). Po 3-4 tyzdnoch mate spojenie. Teraz to treba naimplmenentovat. Bordel, bordel, bordel a bordel. Java kod, ktory z tych ws vypadne, je obrovsky neprehladny bastl. Strom v strome, typ v type, prazvlastne pouzivanie typov ( string na cisla, BigInteger na uzavretu skupinu cisel od 1 do 9 a tak podobne ). Nikto poriadne nevie, ako to cele funguje vo vnutri, takze sice mate webservice a nejaku tu polodokumentaciu, ale na mnoho veci pridete pocas testovania.

     

    A teraz na zaciatok - ako byvaly c++kar a dvojrocny javista mi predstava, ze by toto niekto implementoval v c++ v gsoap, pride trosku utopisticka. Ano, keby tie ws boli spravene ukazkovo podla vsetkych pravidiel ( co este neznamena vyhru - webservices su kokotina z principu ), mozno by to bolo len 4x tolko prace, co v jave. Mozno 10x. Ktovie. Ja by som to ale programovat nechcel.

     

    Poznamky:

    *1 - strasne by ma zaujimalo, ako tie ws vyzeraju v .net. Ci to, ze su uplne nahovno je chybou architekta, alebo tym, ze boli site na mieru .net ( a ten je od ms a ten ako vsetci vieme zvysoka sere na nejake standardy ). je mozne, ze v .net to fakt neni tak tazke.

     

    *2 - tym chcem povedat, ze pokial tie wsdl len sproste pridate v NetBeans do projektu, tak ich bud vobec neskompilujete, alebo ak aj, po spusteni aplikacie to zacne hadzat nic nehovoriace exceptions. jedinym stastim je, ze toto je popisane v readme od isds, takze sa tym fakt doporucujem riadit.

     

    *3 - wsdl verejnej sluzby ma byt zverejnene na nejakom verejnom http url. Pokial je za nejakym autorizacnym proxy, pripadne existuje len na vyziadanie po akejsi registracii vo forme suborov na disku, je to zle. nehovoriac o problemoch spojenych s pripajanim k takejto sluzbe s javy ( musia sa bundlovat wsdl spolu s aplikaciou ).

     

     

    Poznamka pod ciarou:

     

    Pokial niekto ocakaval, ze DS budu urcene na zjednodusenie komunikacie s uradmi, skaredo narazi. DS boli imho navrhnute s 2 cielmi:

    - co najjednoduchsie vyjebat s nepohodlnymi ludmi ( sucastou zakona je fikcia 10 dni )

    - rozmrdat miliardu kamaratskym firmam

     

    ... som sa nasral

    10.10.2009 15:13 Delaunay | skóre: 17 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existující Javovské řešení práce s DS
    ako byvaly c++kar a dvojrocny javista mi predstava, ze by toto niekto implementoval v c++ v gsoap, pride trosku utopisticka. Ano, keby tie ws boli spravene ukazkovo podla vsetkych pravidiel ( co este neznamena vyhru - webservices su kokotina z principu ), mozno by to bolo len 4x tolko prace, co v jave. Mozno 10x. Ktovie. Ja by som to ale programovat nechcel.
    Díky za názor. Nezbývá než věřit, že gsoap nebude až tak dobré řešení.
    wsdl verejnej sluzby ma byt zverejnene na nejakom verejnom http url. Pokial je za nejakym autorizacnym proxy, pripadne existuje len na vyziadanie po akejsi registracii vo forme suborov na disku, je to zle.
    No rozhodně má kdosi zájem na tom, aby WSDL nebylo snadno přístupné.
    Cíl: rozmrdat miliardu kamaratskym firmam
    Za jeden z hlavních cílů projektu bych to tedy nepovažoval ;-). Na začátku byla podle mého docela dobrá myšlenka. Ale žijeme v ČR. Nikdo tedy nemohl očekávat, že by implementace a ekonomická efektivnost nekulhala na obě nohy.
    Mintaka avatar 11.10.2009 10:12 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše 602XML Filler
    Protože na tuto diskuzi směřují odkazy "diskuze k existujícím řešením" nejen tedy javovským, dávám sem odkaz na diskuzi kde by se mělo probrat řešení přístupu k ISDS pomocí 602XML Filleru a další akce s tím a s firmou Software602 související.
    Mintaka avatar 3.12.2009 10:26 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Řešení pomocí Adobe AIR

    Další kousek do sbírky .

    Multischránka

    cituji ze stránek: Pro privátní správu datových zpráv z datových schránek jsme vyvinuli aplikaci pro runtime prostředí Adobe AIR, které umožňuje spouštění aplikací napsaných v jazyce Flex/Flash. Aplikaci je možné využívat v prostředí Microsoft Windows, Linux nebo Macintosh!

    Aplikaci vyvinula společnost „AMOS Software“ za přispění společností „Adobe Systems“ a „Cleverbee“.

    Aplikace umožní komunikovat s webovým rozhraním datových zpráv zabezpečenou formou a spravovat tak bezpečně úřední korespondenci, tj. přijímat, zpracovávat a odesílat datové zprávy procházející webovým rozhraním datových schránek, archivovat datové zprávy, udržovat vlastní adresář. Aplikace nabízí další funkce pro jednoduchou a efektivní práci s datovými zprávami, z nichž stojí za zmínku např. práce s více datovými schránkami najednou.

    Cituji z článku Software pro datové schránky: jde to i komfortně na Lupa.cz: Multischránka – produkt firmy Amos Software – je v současnosti ve fázi veřejného betatestování, kdy je možné ji používat zadarmo. Po dokončení vývoje se stane komerčním produktem, verze pro jednu schránku bude zdarma, při práci s více účty se bude platit poplatek.

    Mintaka avatar 9.12.2009 17:22 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše OpenSource přístup v Pythonu

    Předávám zprávu:

    9.12.2009 16:29 Tomáš Jacík

    Zdravím, vyvíjíme svůj vlastní projekt, který umožní přístup do datové schránky libovolným klientem přes IMAP rozhraní. Aktuálně je ve stádiu funkčního stahování zpráv klientem, umí označovat přečtené zprávy, umí SSL/TLS. Celý projekt chceme vydat jako OpenSource zde: http://dsproxy.cz

    Co nyní potřebujeme, je člověk, který by nám poskytl asistenci s testováním. Někdo, kdo má datovou schránku plnou zpráv, neboť my jich moc otestovaných nemáme, testovací rozhraní v tomto moc platné není.

    Technologie
        * Python 2.5
        * SOAPpy
        * Twisted 
    

    Zájemci o testy se prosím ozvěte na sunfox(zavinac)sunfox.cz

    Děkuji


    Pomalu začíná být scháňka po testerech, mělo by s tím něco dělat.

    9.12.2009 17:59 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSource přístup v Pythonu

    Škoda, že testovací prostředí ISDS nemá nějakou testovací schránku, která by byla plná zpráv. Člověk neví, co všechno může očekávat na vstupu, viz třeba ignorace mimetypu u zpráv.

    Jinak pokud ta jejich knihovna umí stahovat odeslané podepsané zprávy, tak by mohlo stačit odeslat na nějakou testovací schránku zprávu (úřad Milotice) s několika přílohami a tuto odeslanou zprávu stáhnout a ověrit integritu. Nejlepší by bylo ovšem to otestovat na realných datech, nebo si nechat zřídit testovací schránku jako OVM a z ní do jiné schránky odesílat zprávy.

    BTW, ta implementace mojí knihovny se blíží ke konci, ještě musím zefektivnit ověřovaní integrity u zpráv, takže to vidím někdy na příští týden. Jak to bude s nezávislým testovaním této knihovny? Programátor není sám sobě dobrým testerem.

    10.12.2009 08:07 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSource přístup v Pythonu
    Součástí dokumentace webových služeb je seznam schránek, které by měly na přijaté zprávy automaticky odpovídat. Vím, že to není přesně to, co chcete, ale aspoň něco. Druhá věc je, zda to tak opravdu funguje – když jsem tu dokumentaci viděl v květnu poprvé a zkusil pár schránek zmíněných v tom dokumentu vyhledat, nenašel jsem ani jednu, takže jsem usoudil, že je to jen nějaký zapomenutý dokument a dál se o něj nezajímal – až později jsem někde náhodou zjistil, že to mají být ty automatické schránky.
    10.12.2009 12:41 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSource přístup v Pythonu
    Ano, tato možnost funguje a používám ji, má svá omezení, např. je tam jistý časový limit mezi odpověďmi, takže pokud se pošle 5 zpráv najednou, tak přijde jen jedna odpověď. Problémem je nemožnost testovat reakci knihovny na systémovou zprávu, protože neexistuje rozumný způsob, jak ji vygenerovat.
    14.12.2009 13:19 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSource přístup v Pythonu
    Leoš položil dotaz ohledně systémových zpráv programátorům, co vyvíjeli komerční aplikace pro přístup do ISDS. Odpovědí je, že naimplementovali ošetření všech dokumentovaných návratových hodnot (nejen blokované DS, ale i virus v příloze, atd.), ale fyzicky to proti ISDS netestovali.
    11.12.2009 10:14 vrosecky | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSource přístup v Pythonu
    Dle tohoto článku Jiřího Peterky na lupě má být testovací prostředí ISDS zrušeno k 1. 1. 2010. Místo toho má být zřízeno jakési vývojové prostředí pro spisové služby.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.