abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá

    23.2.2008 23:27 | Přečteno: 1635× | Linux

    V uplynulých dnech jsme mohli sledovat bouřlivé diskuse doprovázející každou zprávu o tom, že firma Microsoft se "otevírá". Tím je myšleno zpřístupnění dokumentace k binárním formátům DOC, XLS a PPT, které používá aplikace MS Office do verze 2007 jako výchozí. Otázka teď zní, je toho dobrá zpráva?

    V první chvíli poté, co jsem tuto zprávu zahlédnul jsem se domníval, že je na místě začít slavit. Po mnoha letech konečně přichází okamžik, kdy OpenSource silou své otevřenosti dotlačil největší softwarovou firmu světa ke spolupráci. Jak čas plynul, přicházely další informace, většinou zpřesňující. Jejich účinek byl vesměs vystřízlivující.

    Za velice důležitou informaci považuji reakci uživatele disorder ve zdejší diskusi, který citoval detailní licenční ujednání spojené s otevřením zmíněné dokumentace. V něm se praví, že podmínkou pro volné nakládání se specifikacemi formátů je nekomerční vývoj. Nejsem právník, ale napadá mě otázka, zda je vývoj např. OpenOffice.org zcela nekomerční. Firmy typu Sun, Novel a 602 Software přispívají k vývoji OpenOffice.org s komerčním cílem. Na podpoře OpenSource produktů vydělávají poskytováním placené podpory. Může Microsoft napadnout vývoj OpenOffice pro porušení této licence? Může Microsoft alespoň tvrdit, že je tato licence porušována a najít si tak další záminku pro výhrůžky, že bude žalovat koncové uživatele? Mám obavy, že může. Působí to na mě totiž tak trochu jako návnada. Celé je to nějak moc hezké na to, aby to mohla být pravda. Je mi divné, že by tímto krokem komerční firma, kterou Microsoft je, nesledovala nějaký potenciální zisk.

    Objevují se také názory, že zveřejnění specifikace formátů má za úkol otupit argumenty odpůrců formátu OpenXML. Jedním z argumentů proti OpenXML je úzká provázanost právě na formáty DOC, XLS a PPT. Ty byly do této chvíle uzavřené. Myslím, že v tomto případě bylo jejich zveřejnění dobře připravovaným tahem. I když jsou nyní veřejné, nejsou rozhodně "open". Alespoň ne pro komerční vývoj. Věřím, že se ISO nenechá opít rohlíkem a odmítne přistoupit na představu, že DOC, XLS a PPT jsou nyní zcela volné a otevřené formáty.

    S naprosto odlišným názorem komentoval otevření specifikace server Živě.cz. Ten konstatoval, že "Mnoho účastníků internetových diskuzí tento krok rezolutně zatracuje a označuje nátlak Evropské komise jako nepřijatelný." Vzhledem k tomu, že své tvrzení nepodložil žádnou statistikou nebo alespoň odkazem na příslušnou diskusi, nezbývá mi než konstatovat, že se server Živě.cz opět pohybuje na tenké hranici mezi postřehem autora článku (Jana Sedláka) a FUDem. Závěrečná věta ze zmíněného článku je velmi výstižná: "Prozatím není jasné, kdy Microsoft s interoperabilitou začne, nicméně bude velice zajímavé sledovat, jak předejde bezpečnosti a případnému úniku takovýchto citlivých dat."

    Závěrem mi dovolte malý bonmot:
    Microsoft se otevírá. Ale to krokodýl, který chce kousnout, taky.

           

    Hodnocení: 79 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bluebear avatar 23.2.2008 23:45 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    Bonmot je dobrý :-D
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Jan Drábek avatar 24.2.2008 00:05 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    joo :D
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    23.2.2008 23:57 martyone | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    24.2.2008 01:53 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    Urcite nemyslim, ze Microsoft zverejnil sve formaty jen proto, aby nam udelal radost. A urcite to neni jen kvuli evropske komisi, i kdyz to tak muze vypadat. A ona podminena nekomercnost take neni tak horka, jak je prezentovano. Za tim bude mnohem slozitejsi taktika Mirosoftu, neco ve stylu "plany v planech planu".

    Navic, mozna v konecnem dusledku tim ziska vice nez kdyby je drzel v dal tajnosi (ve ktere diky reverznimu inzenyrsvi uz z velke casti davno nejsou). Hlavni cil je nepochybne propagace OpenXML a jeho protlaceni jako ISO standardu, dokonce je mozne, ze by byl OpenXML bez tohoto kroku odsouzeny k zapomneni, protoze pro jeho plnou implementaci jsou popisy predchozich binarnich verzi nezbytne nutne. A kdo vi co jeste ...

    Ale urcite bych to neprirovnaval k zamrznuti pekla. To by nastalo az v okamziku, kdyz by Microsoft uvolnil zdrojove kody Winodws a Office jako opensource a Steve Ballmer by si sam nainstaloval Linux ...

    BTW: Pokud nekoho zajima problem teploty onoho mista, doproucuju toto (resp. presnejsi popis (anglicky) na snopes.com), pripadne toto. I kdyz v tom druhem pripade je opomenuto, ze horni limit teploty neni bod varu siry, ale jeji kriticky bod (coz je 1314 K pri 20.7 MPa) :-)
    24.2.2008 02:49 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    Jan Sedlák je člověk, o kterém je lepší pomlčet, neb jinak by jeden našel jen slova útrpného soucitu. Ale co, třeba aspoň přijde do nebe, že jo.

    Dovolím si prohlásit, že "Mnoho účastníků internetových diskusí duševní zvratky pana Sedláka rezolutně zatracuje a označuje neskrývané stranění Živě produktům jedné firmy za nepřijatelné." A byla by to mnohem větší pravda. :-)
    24.2.2008 10:39 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    Hosi uvedomte si pls, ze M$ je komercni firma. To znamena zisk na 1. miste. Pokud bych tam sedel ja nekde ve vykonne funkci, mel premie orientovane na vysledky firmy, tak taky delam vsecko proto (v mezich zakona, kterej je kolikrat napsanej velmi nejasne) aby ta firma zisk mela. Pokud bych do toho zacal tahat nejaky idealy, mozna by se brzo stalo, ze bych v te vykonne fci nesedel ja, ale nekdo, kdo je stejne nema.... kdyz si toto uvedomite, chovani M$ pochopite a vas zivot bude veselejsi :)
    24.2.2008 11:34 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    preco by mi malo robit zivot veselsim vedomie, ze existuju ludia bez chrbtice a ze mamon vladne svetu? ja si to uvedomujem uz velmi dlho a ma to presne opacny efekt

    a M$ nie je obycajna komercna firma, to je firma, ktora je v spinavostiach o vela levelov vyssie nez ktokolvek iny
    24.2.2008 11:55 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    Jasne, M$ je horsi nez ropne koncerny, zbrojarske firmy, chemicky, co tajne vypousti sajrajt do prostredi (a my zdravi je mi sakra cennejsi nez cely OSS hnuti)... prosimte, zvedni se od monitoru, podivej se z okna, je tam svet.....
    24.2.2008 12:31 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    naprostej, ale naprostej souhlas. Ono je to cele uz postavene na hlavu tim, ze za vrazdu dostane clovek cca stejne jako kdyz ukradne 20 milionu.
    V podstatě nic nevím
    24.2.2008 12:53 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    lenze to co opisujes nie su spinavosti, ale trestne ciny
    Frt avatar 24.2.2008 13:10 Frt | skóre: 13 | blog: Frtoviny | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    Zajimalo by mne, z ceho zije prispevatel disorder. Jestli pracuje v nejake firme, vi ze pro firmu musi byt zisk na 1. miste, aby i on mohl dostat svou vyplatu a s ni zase zaplatit byt, jidlo a podobne veci. Zajimave, ze u pekare se nikdo nepodivuje, ze pece se ziskem a clovek proste jde do obchodu a ty rohliky so koupi. Ale ze nekdo prodava operacni system, tak to je svetova katastrofa. Ja jsem si zrovna predminuly tyden koupil domu WinXP. A mam proste dual boot Win (legalni) + openSUSE Linux a nepripadam si "divny". Pouzivam co mi vyhovuje a co potrebuji ke sve praci. A klidne i za penize...
    24.2.2008 13:21 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Peklo zamrzlo, Microsoft se otevírá
    aku schemu usudzovania si pouzil, ze ti vysiel takyto blabol?

    firma nemusi pouzivat spinave praktiky aby sa uzivila, takze nestaci povedat "M$ je komercna firma a je zla => kazda komercna firma je zla", tym ze to vyslovis z toho pravdu neurobis (BTW aj RedHat predava operacny system)

    pozor na ten vseobecny kvantifikator

    z osobnejsieho pohladu: musi smetiar, vodic, alebo aj administrator/programator robit moralne pochybne veci aby sa uzivil?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.