abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Kladivo na Plzeňské čarodějnice

    9.12.2009 23:42 | Přečteno: 1240× | Nezařazené | poslední úprava: 9.12.2009 23:43

    O situaci na Plzeňských právech již zaznělo mnoho v tištěných i televizních denících. Rád bych se ale pozastavil u jednoho zajímavého momentu, kterému se média nepříliš věnovala. Je jím problematika rigorózního řízení, tedy řízení pro získání malého doktorátu (JUDr., RNDr., ...).

    V první řadě bych rád ctěného čtenáře ujistil, že neohajuji žádné podvodné studenty a vedení fakuty, které napomohlo k neoprávněnému získání jakéhokoliv titulu. Považuji selhání kontrolních mechanismů za naprosto bezprecedentní a velice závažné. Jsem pro důkladné prošetření všech možných nepravostí. Ale...

    Mám ale pocit, že média, v rámci zjednodušení celé problematiky, vylévají s vaničkou i dítě. Vezměme si příklad tzv. rychlostudentů. Tedy lidí, kteří vystudovali podezřele rychle. Věřím, že jsou mezi nimi podvodníci, ale rozhodně ne všichni. Je velice dobře možné, že student v průběhu studia narazí na nepřekonatelnou překážku (zkoušku), kvůli níž studium ukončí a přejde na lehčí obor, který onu zkoušku nevyžaduje. Má-li takový student již ostatní povinnosti ze studia které opouší splněny jsou mu zcela poprávu uznány. Stačí mu tak jen dodělat srovnávací zkoušky. Akreditační komise toto ví, a takovéhoto studenta za podvodníka nepovažuje. Média jej však zcela bez problému zařadí mezi podvodné rychlostudenty, protože formálně absolvoval studium klidně za půl roku nebo rok. To, že starý studijní obor opustil a zkoušky si uznat nechal je bohužel pod rozlišovací schopnost tisku.

    Dalším honem na čaodějnice je hon na rigorózní řízení - tedy na malé doktoráty - tituly JUDr. Pranýřováni jsou ti, kteří jako rigorózní práci předložili práci podobnou své diplomové práci. Dokonce jsou podezříváni ti, kteří ve stejný den, co zahájili rigorózní řízení, zároveň odevzdali svou rigorózní práci.

    Rád bych upozornil na fakt, že v minulosti (80. léta) bylo běžné získat malý doktorát okamžitě při absolvování magisterského studia s vyznamenáním. Ještě nedávno bylo naprosto bezproblémové obhájit jako rigorózní práci rozšířenou nebo opublikovanou diplomovou práci. Nevidím na tom nic zlého. Lékaři také obdrří rovnou titul MUDr po ukončení magisterského studia.

    Myslím si, že by mělo být pravidlem, že malý doktorát lze získat za diplomovou práci, pokud tato splní přísnější kritéria než jsou kladena na získání titulu Mgr. Mohlo by být třeba podmínkou publikovat část diplomové práce ve kvalitním impaktovaném časopisu. Splní-li student tuto podmínku, musí jeho práce být natolik kvalitní, že si za ni malý doktorát zaslouží.

    Dnes bohužel v rámci honu na čarodějnice se vysoké školy bojí. Nutí zájemce o malé doktoráty popisovat zbytečně další desítky stran papíru, aby se odevzdal jiný text. Hodnotí se pak raději rozsah stran, aby se pak v TV neřeklo, že práce jich měla málo. Neměla by být kritériem raději odbornost práce, kterou posuzují nezávislí recenzenti impaktovaných vědeckých časopisů?

    Ze své diplomové práce jsem vyprodukoval dvě publikace v časopise Physical Review A, který je v komunitě kvantové optiky uznávaný. Ani tak však nemohu svou diplomovou práci použít k obhájení titulu RNDr. Kdybych to věděl dřív, tak bych do své diplomové práce dal jen zlomek svých výsledků. Diplomku bych obhájil a pak bych sepsal zbytek svých výsledků jako "rigo". Nepřijde mi jako rozumný systém motivovat studenty, aby se raději moc nesnažili a místo toho spisovali desítky stran papíru.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    thingie avatar 9.12.2009 23:47 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Ona je v prvé řadě otáka, proč ty malé doktoráty vlastně jsou.

    S MUDr. je to trochu specifické, to se studuje rovnou (od maturity), jako (asi většinou) šestiletý obor, a oproti jinému studiu je to divné, a kdo si může jenom trochu vybrat, netkne se toho vidlema.
    Růžové lži.
    10.12.2009 00:04 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Jsou bohužel jen proto, že titul Mgr. již zcela u veřejnosti stratil hodnotu díky mnoha podezřelým studijním oborům, které neprodukují kvalitní absolventy.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    10.12.2009 00:39 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    jasne takze ze snadnych nekvalitnich skol jako je matfyz lezou jenom Mgr., zatimco z tech skutecne prestiznich a narocnych jako je VSE jsou Ing. a z prav dokonce doktori...trochu olol situace :)
    10.12.2009 00:42 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Je to smutné, ale školám jako je třeba Matfyz nebo Příroda v Olomouci kazí pověst titulu Mgr. různé pokoutné obory typu Management v chemii (ten je tedy bakalářský ale najdou se i magisterské), které se vyskytují i na dobrých školách.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    thingie avatar 10.12.2009 01:22 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Achjo. Tohle je blbost. Na jedné straně bojuješ za to, aby další nároky na získání malého doktorátu byly oproti řádnému magisterskému titulu co nejnižší, na druhou stranu se jím snažíš co nejvíce odlišit některé školy od jiných. Stane-li se nějaký titul tím, čím být má (tedy prostě jen dokladem absolvování nějaké formy odpovídajícího vysokoškolského studia), tak je najednou špatný, a musí být přidán další, který dokáže něco lepšího. Takže se má vytvořit systém, kdy „lepší“ školy mají udělovat „lepší“ tituly.

    A teď šokující řešení. Co takhle na celou tu onanii zapomenout a prostě rovnou říkat, že jsem vystudoval ten a ten obor na té a té škole, a ne se hlásit jako „pan magistr“?
    Růžové lži.
    10.12.2009 01:25 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Bojuji za to, aby podmínkou k získání malého doktorátu byly odborné výsledky, ne formání popisování papíru.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    thingie avatar 10.12.2009 01:30 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    A má tedy pro ně člověk dělat něco navíc oproti řádnému absolvování magisterského studia? A pokud ne, jak tedy řeší tu imaginární ztrátu hodnoty magisterského titulu, který by měl znevýhodnit (či dokonce „zkazit pověst“) absolventy „lepší“ školy?
    Růžové lži.
    10.12.2009 09:56 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    A má tedy pro ně člověk dělat něco navíc oproti řádnému absolvování magisterského studia?

    No ano, na magisterskou praci, pokud vim, neni pozadavek na to, aby obsahovala nove vedecke vysledky.

    Pokud clovek udela ciste resersni magisterskou praci, tak mu ji nejspis jako rigorozni praci neuznaji. Pokud udela praci obsahujici sve publikovane vedecke vysledky, tak by ji asi klidne mohli uznat beze zmen.
    xvasek avatar 10.12.2009 10:19 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Stejně, ať už se bude hodnotit jakýkoli titul, je potřeba ještě doplnit aspoň školu a fakultu, nejlépe i obor. Popravdě málo kdo chápe rozdíl mezi Ing. a Mgr. (včetně velké části těch, kteří tyto tituly vlastní :), ale když se dodá třeba už jen UK, MU, ČVUT, VUT, MLZU, UTB apod., tak je to hned jasnější.

    Jinak v podstatě souhlasím s pointou článku - kvalitní magisterská diplomka by mohla být klidně obhájena jako rigorózní, malý doktorát bych nechal. Přece jenom jsou mezi magisterskými pracemi celkem zásadní kvalitativní rozdíly a to, co "stačí" pro titul, je na hony vzdálené od kvalitních magisterských prací, které si nějaké dodatečné ohodnocení dalším titulem zaslouží.
    10.12.2009 00:58 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    nevim, jestli mas korektni informace... ale rad UP ma jediny zasadni pozadavek na to, co zminujes:
    ,,Jako rigorózní práce nemůže být předložena nezměněná práce, která již byla předložena k obhajobě za účelem získání jiného akademického titulu či hodnosti.''
    takze... takova uvaha... jestli se ty dva clanky nerovnaji slovo od slova diplomce... tak bys je mohl obhajit jako rigorozni praci.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    10.12.2009 01:07 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Články nelze předložit jako rig. práci :( Ale už jsem o tomto také uvažoval. A až budu ministr nebo premiér, tak na to přijdou média, že i když ty články možná jsou odborně ok, tak nemají 100 normostran a já jsem strašný lump.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    10.12.2009 01:26 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Články nelze předložit jako rig. práci
    ale jejich kompilaci jiz asi ano. :-]] nevim, jak to ma dane vas obor... ale pozadavek na XY normostran neni na prirode UP nikde zakotveny.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    10.12.2009 01:32 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Je pravdou, že vše závisí na oborové radě. Ta, pokud se bude bát, může z vystrašenosti stanovit nepřiměřené formální nároky.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    10.12.2009 10:02 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    ale pozadavek na XY normostran neni na prirode UP nikde zakotveny.
    imho je to zakotveno v zakone...ale nejsu si jisty a nechce se mi to hledat;-)
    10.12.2009 16:58 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    imho je to zakotveno v zakone...ale nejsu si jisty a nechce se mi to hledat;-)
    nedavno jsem se o tom bavil s komptentnima lidma (mj. clovekem zodpovednym za doktorske program na nasi katedre) prave v souvislousti s aferou v plzni. a ten pozadavek opravdu nikde neni oficialne dany. je mozne, ze nejaka skola to ma ve svych predpisech, ale obecne to neni dane. dulezite je, aby cast te prace byla nekde publikovana.

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    10.12.2009 20:13 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    jo, je to mozne. Ja dojmu ze je nekde v zakone 100 normo stran nabyl pri shlednuti jakesi reportaze o Bendove rigorozni praci v Plzni. Uz nevim, jak to ta repotretka presne rikala, ale mel jsem z toho dojem, ze je to primo v zakone. Asi to byl jen predpis te skoly/fakulty. Pred tim jsem nikdy neslysel, ze by bylo vyzadovano minimalne 100 normostran.
    10.12.2009 10:01 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    IMHO mas spatne informace. Clanky lze predlozit jako rigorozni praci (resp. jsem si vcelku jisty, ze to takto lze udelat v pripade dizertacni prace a znam hodne takovy dizertacnich praci ustesne obhajenych - proc by to tedy neslo udelat v pripade riga?). Dal jde imho pouzit i diplomova prace, rikala to tusim sama Kopicova v Otazka Moravce. Jedine, v cem mas imho pravdu, je pocet normostran, coz je uplne nesmyslny pozadavek a taky na nej komise kaslou (opet znam pripady uspesne obhajenych dizertaci, kdy to bylo nekolik clanku a urcite nemely 100 stran)
    10.12.2009 13:56 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Tyto informace chápu jako vysloveně dobrou zprávu, jsou-li tedy pravdivé a úplné.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    10.12.2009 16:20 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Abys nepropadal zbytecnemu nadseni, co se tyce uplnosti a pravdivosti: u vetsiny je napsano IMHO, takze asi tak:-) Stejne tak to, ze se bezne obajuji dizertace, kde jsou poslakdany clanky s nejakym uvodem jeste nutne nemusi znamenat, ze je to pravne zcela v poradku:-)
    12.12.2009 11:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    (opet znam pripady uspesne obhajenych dizertaci, kdy to bylo nekolik clanku a urcite nemely 100 stran)
    Normostrana (zkráceně NS) je standardizovaná strana textu o délce 1 800 znaků (symbolů a mezer) (někdy je mylně používáno úhozů), což odpovídá třiceti řádkům o šedesáti znacích nebo přibližně 250 slovům běžného textu.

    Tedy už jen váš příspěvek zde má rozsah cca poloviny "normostrany". 100 normostran je tedy tak 25 000 slov, což není tolik.

    Paradoxní ovšem je, že toto omezení má být přesně opačné, tedy maximální počet stran na práci = nutí k hutnému a přesnému vyjadřování a taková práce dokazuje schopnost vyčerpat téma adekvátním způsobem ve vymezeném rozsahu.

    V tom našem akademicko-mediálním Kocourkově to zase obracejí naruby. Vždycky platí, že je daleko těžší text zkrátit a zachovat vše, co chcete říct, než vypsat všechno, co vás napadne. Máte-li tedy co říct. Člověk, který by zvládl disertaci na 10 stránkách, si obecně řečeno titul zaslouží 10x víc než ten, který k prezentaci týchž výsledkům potřebuje stran 100. Jenomže to by se nesměla zaměňovat vědecká práce se znehodnocováním (popisováním) papíru.
    genius2000.log avatar 11.12.2009 03:25 genius2000.log | skóre: 10 | blog: poznamky_linuxaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kladivo na Plzeňské čarodějnice
    Příjde Řápková do hospody a říká číšníkovi: Plzeň a Magistra
    djhanz.cz - music is my life.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.