abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Fluxbox ... pt.I

    23.1.2007 08:39 | Přečteno: 2896× | Fluxbox | poslední úprava: 28.6.2007 08:48

    Fluxbox je jedním z mnoha window managerů pro X. Jeho výhodou jsou široké možnosti konfigurace a ještě větší možnost volby programů. Jak ale udělat z tohoto toto?

    Není to tak těžké, i když, přiznejme si to, Fluxbox je stále "jen" window manager, nikoliv kompletní desktopové prostředí. Sám o sobě však nabízí mnoho zajímavých možností, které je v desktopových prostředích velmi těžké, ne-li nemožné nějak rozumně nastavit.

    Pro začátek několik vlastností, kterými Fluxbox umí příjemně usnadnit život:
    + velmi úsporný a příjemný vzhled
    + intuitivní přepínání mezi plochami kolečkem myši
    + uložení velikosti a pozice oken na plochách
    + přetahování oken mezi plochami
    + spojování oken (uchopením dekorace okna prostředním tlačítkem myši a přetažením na dekoraci druhého jej lze spojit s jiným oknem, vhodné například pro spojení oken chatu GAIMu a LICQ)
    ... a mnoho dalších

    Fluxbox jako takový je konfigurovatelný buď klikacím způsobem nebo pomocí textových konfiguračních souborů, které umisťuje standadně do ~/.fluxbox. Ručně si ve fluxboxu můžeme naklikat například šířku a umístění lišty, průhlednost dekorací oken a lišty, vlastnosti oken, které si má Fluxbox pamatovat (velikost, pozice, plocha, na které se daná aplikace má spouštět), jména ploch či například formát zobrazení času. Zvláště formát času a data mne příjemně překvapil - zobrazuje lokalizované názvy dnů v týdnu. Přípustné znaky jsou zde:

    %A - den v týdnu slovem
    %a - den v týdnu zkratkou
    %d - den v měsíci
    %D - celé datum ve formátu mm/dd/yy
    %m - měsíc číslicí
    %Y - rok čtyřmístnou číslicí
    %y - rok dvoujmístnou číslicí
    %k - hodina
    %M - minuta
    %S - sekunda

    Jsou zde ještě další (například %s, zvláště doporučuji ;-) ), ale ty mi již nepřipadají tak dobře využitelné. Klikacím způsobem lze nastavit i styl dekorací a lišty.

    Styly fluxboxu jsou umístěny v /usr/share/fluxbox/styles a sestávají se z vlastního konfiguračního souboru stylu a bitmap, kterými jsou okna dekorována. Nastavení konfiguračního souboru jsou dobře pochopitelná a tak není problém si například změnou řádku:

    toolbar.height: 16

    nastavit výšku lišty na 16 pixelů. Přibroušení staženého stylu či vytvoření vlastního je tak pouze záležitostí zručnosti. Mě osobně se zalíbil Nuevat3k-Bluenight s nastaveným názvem okna doprostřed a zmenšenou lištou na 16 pixelů. Fluxbox nabízí (díky svým kořenům v Blackboxu) též kompatibilitu se styly pro Blackbox.

    Menu Fluxboxu lze vyvolat kliknutím pravým myšítkem na plochu. Je uloženo v ~/.fluxbox/menu a lze jej libovolně rozšířit buď v textovém souboru nebo připojením jiného menu v textovém souboru ve formátu xdg. Pro začlenění menu slouží tag [include] a ve spojení s oddělovači jej lze použít například takto:

    [separator]
    [include] (~/.fluxbox/mymenu.xdg)
    [separator]

    Přičemž jednoduché submenu může mít nějaký následující typ obsahu:

    [submenu] (Pushkin's Menu)
    [submenu] (Audio & Video)
    [submenu] (Editors)
    [exec] (GIMP) {gimp}
    [end] # (Editors)
    [submenu] (Players)
    [exec] (MPlayer) {gmplayer}
    [exec] (VLC) {vlc}
    [exec] (Xine) {xine}
    [exec] (XMMS) {xmms}
    [end] # (Players)
    ...
    [end] # (Audio & Video)
    [end] (Pushkin's Menu)

    Z hlediska chování menu je zajímavá i schopnost posouvání již zobrazených submenu po monitoru - stačí "vyjet" myškou z aktuálního menu, chytit jej za horní dekoraci a přesunout kamkoliv, kam se zrovna hodí.

    Co se týče menu je třeba upozornit ještě na jednu věc - je plně lokalizované do češtiny, ale zatím (FB 0.9.15) má problémy s UTF-8. Těm se lze vyhnout opětovným poangličtěním menu. Pro to stačí přepsat soubor /usr/share/fluxbox/nls/cs_CZ/fluxbox.cat souborem /usr/share/fluxbox/nls/C/fluxbox.cat. Pravda, nejde o nijak elegantní řešení, ale funguje :-) .

    Pro nastavení klávesových zkratek ve Fluxboxu slouží soubor ~/.fluxbox/keys. Zde lze nastavit vše co souvisí s reakcí na stlačení kláves - přepínání ploch, způsob přepínání ploch (PrevWorkspace, NextWorkspace), spouštění aplikací stlačením klávesy. Klávesové zkratky lze též zřetězit a spustit tak například stisknutím Alt-A-I-F Firefox. Tomu odpovídá zápis

    Mod1 A I F :exec firefox

    Mod1 zde označuje klávesu alt. Alternativně zde může být Mod4 (klávesa s logem jisté společnosti), Control, Shift, Tab, Left...

    Fluxbox umožňuje též spouštění aplikací po svém startu. Pro aktivování této vlastnosti je třeba vytvořit skript ~/.fluxbox/autortart.sh, který tvoří posloupnost aplikací, které mají být spuštěny. Aby došlo k jejich spuštění na pozadí je třeba na konec každého řádku přidat znak &. Aby byl autostart.sh zpracováván, je třeba zařadit odkaz na něj do souboru ~/.fluxbox/apps. Pokud tento soubor neexistuje, je třeba jej vytvořit a přidat do něj řádky:

    [startup]
    {~/.fluxbox/autostart.sh}

    Pokud již ale soubor existuje, je třeba do něj tyto řádky zapsat po vypnutí Fluxboxu, například z jiného window manageru. Důvod je ten, že Fluxbox do tohoto souboru ukládá nastavení oken a uchovává jej v paměti až do chvíle ukončení Fluxboxu a pak teprve jej uloží na disk. Kombinací těchto souborů (apps a autostart.sh) a uložených nastavení oken v apps se při startu Fluxboxu nastartované aplikace hned rozdělí na plochy, kde se spustí přesně na svém místě a nevzniká tak na jedné ploše guláš spuštěných aplikací. To bohužel neplatí pro aplikace bez dekorací (gkrellm, xmms...), které se prostě spustí na ploše, ze které je uživatel zavolá.

    autostart.sh lze využít i k jiné záležitosti známé z desktopových prostředí - přehrání zvuku při startu window manageru. To lze zařídit velkým množstvím nástrojů, například mplayerem:

    mplayer /home/data/Audio/Sounds/departed.wav

    Zde ale nesmí být na konci znak &, který by mplayer nerozdýchal. Zároveň by nebyl skript autostart.sh vykonáván po dobu přehrávání zvuku, je tedy třeba tento příkaz vložit až na konec skriptu. Výsledný skript tak může vypadat například takto:

    gaim &
    gkrellm &
    kmix &
    krusader &
    licq &
    lineakd &
    skype &
    xchat &
    xmms &
    mplayer /home/data/Audio/Sounds/departed.wav

    Mno, přišel čas dělat i jiné věci, než si jen hrát z Fluxboxem, takže o různých fbvychytávkách a (hlavně) ROX-Fileru něco napíšu až bude zase volná chvíle.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Fluxbox ... pt.I, obrázek 1 Fluxbox ... pt.I, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.1.2007 09:29 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    Já radši openbox :) ale jinak mé hrátky s gnome, xfce, fluxem, openboxem se dají najít na screenshots.xf.cz
    13.4.2007 17:26 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    cau , hrozne se mi zalibil ten wallpaper ze 17.01.2007, myslis ze by byl ?
    23.1.2007 10:28 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše UTF-8 NLS
    Jablko nepada… To je pozustatek z Blackboxu. V davnych dobach, kdyz gettext byl vysadou Solarisu, se pouzival POSIX NLS. Jeho katalogy jsou velmi jednoduche a krome jineho nedefinuji ani znakovou sadu, ve ktere jsou ulozene hlasky.
    Dent avatar 23.1.2007 12:25 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    No tak už aby tu byl další díl... vždycky jsem chtěl mít oku lahodící fluxbox, nebo openbox, ale veškeré moje pokusy skončily... řekněme podivně :)
    23.1.2007 12:53 mseed | skóre: 21 | blog: FastLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    Fluxbox jsem testoval, ale nakonec jsem se uhnizdil na Openboxu. Pozadi plochy dela feh. Panel jsem pouzil lxpanel. Ikonky na plose nepotrebuju. Správce souboru ROX a nedavno jsem presedlal na pcmanfm. Editaci menu openboxu lze zjednodusit programkem menumaker (mmaker -f -t Eterm OpenBox3). Zakladni konfigurace temat atd. jde naklikat pres Obconf.
    23.1.2007 17:28 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    Jako filemanazer doporucuju Thunar.. Zustal sem pri nem po prechodu na ob ;) z xfce a je výbornej..
    24.1.2007 13:16 mseed | skóre: 21 | blog: FastLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    Vyzkousim, pcmafm potrebuje pusteneho fam demona. Rad bych ho vyradil.
    23.1.2007 18:05 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    hm, a proc rovnou nepouzijes KDE nebo Gnome?
    .. avatar 23.1.2007 18:43 .. | skóre: 4 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1

    Muj flux vypada takhle

    Jakub Hájek avatar 23.1.2007 18:45 Jakub Hájek | skóre: 14 | blog: zamek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    Vždycky jsem používal v zásedě jen KDE, ale teď, ani nevím proč, už tak 14 dní používám fluxbox a jsem docela spokojen.

    Zjistil jsem, že nějaký opičárny okolo jako ikonky mi vůbec nechybí a naprosto jsem si zamiloval fluxboxí taby.

    Třeba u něj už zůstanu, uvidím.
    Teprve tehdy, až nebudeme mít co ztratit, budeme opravdu svobodní.
    23.1.2007 20:12 madA | skóre: 12 | blog: fallout | electronic frontier
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox ... part 1
    Super zapisek. Uz se nemuzu dockat dalsich ;-).
    war is peace freedom is slavery ignorance is strenght Zabij komunistu, posílíš mír.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.