abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 953 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Za Mandrivu chytřejší?

    23.3.2007 09:22 | Přečteno: 971× | Oni

    Jenom takový blik-nápadíček. Znáte určitě všichni (nejen uživatelé Mandrivy) situaci, kdy potřebujete z CD-DVD aktualizovat svou starou verzi. (Teda mně se stávají i jiné problémy, např. odinstaluju nějakou knihovnu nebo nainstaluju nějakou vývojovou, následně něco přestane fungovat, rady nepomáhají, takže snadná pomoc-vložím disk a oprava instalace jako u Uindouz).

    Takže máme novou verzi na kotoučku, vložíme, dáme aktualizovat a výsledek? Mandriva nám detekuje všechen hardware (chvályhodné) a přepíše všechny konfiguráky svými nastaveními (průseroidní). Samozřejmě máme všechny konfiguráky zálohovnány na jiném oddílu hned vedle složky /home, ale přesto to nemusí všechno být v pořádku. Co když nová verze Alsa nezkousne spešl option, které můj zvuk předtím vyžadoval? Co když se přípojný bod flash-přehrávače změnil kvůli nějakému dev-udev-nevímco? Pak zbývá znova laborovat a zkoušet.

    Toto je vlastnost všech graficky orientovaných distribucí s grafickými nástroji, kterou jí zkušení uživatelé Debianu, Gentoo a dalších pokročilých distribucí vyčítají. Systém je chytřejší než člověk (víte, že Soudný den je neodvratitelný?!) a neptá se, prostě zapíše, co potřebuje a co potřebuje člověk-uživatel, to je vedlejší. Jenže co kdyby byl chytrý, ale ještě k tomu považoval člověka za sobě rovného?

    Tedy jak na to. Bylo by možné, aby v nějakém režimu (eksprt, nebo třeba při jakékoliv aktulizaci) Harddrake zkontroloval, jestli nejsou v konfigurácích nějaké jiné údaje, než ty, které se sám chystá zapsat, a začal s uživatelem dialog? Takhle to možná zní zmateně, ale pokud bychom precizovali a vypilovali postupy a předložili je vývojářům, je možné, že by se jimi zabývali. Nebo by se to aspoň založilo do Štěnice-zilly, třeba by pro to hlasovali další uživatelé...

    Jak bych si to představoval? Třeba: "Váš zvukový systém vyžaduje toto nastavení. Současné nastavení vašeho počítače je toto. Chcete nastavení zachovat/vyzkoušet/zálohovat/přepsat novým?"

    Možná je to utopie, ale rád bych každému tvrdil, že můj systém je inteligentní a diskutuje se mnou... Rozhodně napište, jestli to je realizovatelný nápad a jak by se to dalo vylepšit. Díky všem za nápady.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Co si o tomto nápadu myslíte?
     (74 %)
     (8 %)
     (16 %)
     (3 %)
     (0 %)
    Celkem 38 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Dalibor Smolík avatar 23.3.2007 09:32 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    Něco podobného je v Debianu. Pokud dám aktualizovat systém a přitom mám nějaké konfiguráky upravené ručně, systém se zeptá, jestli chci konfigurák přepsat nebo nechat, jak je. Většinou volím "ponechat".
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.3.2007 09:31 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    Ano, to přesně ono, to bych chtěl. A ještě víc, chci to nastavení otestovat (i to moje původní, i to nové, co by mi nová verze programu nabízela).
    http://bandzone.cz/_90972
    23.3.2007 09:35 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/rukovet-balice-rpm-ix-sekce-files

    %config

    RPM by zadny konfiguracni soubor nemelo prepsat, pokud jste do neho sahli (pak ale mate i ten novy), a pokud to neni opravdu potreba (pak ale mate i ten puvodni). To ze takove ty graficke udelatka hlasky o zmenach konfiguracnich souboru ignoruji (asi aby nahodou neobtezovaly uzivatele) je vec jina...
    28.3.2007 09:30 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    Ano a mně jde práve o ta klikátka, aby byla chytřejší a spolupracovala se mnou. Nejde vlastně vůbec o RPM, ale o nastavovací programy, která Mandriva používá. Já je mám rád, ale chci, aby byly chytřejší a mluvily se mnou...
    http://bandzone.cz/_90972
    23.3.2007 10:53 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    Mandriva toto umi. Jen nesmite spustit aktualizaci z CD, ale z ovladaciho centra - pridate novou verzi jako zdroje a jede to, pak se to pta na zachovani konfiguraci, dokonce to ukazuje oba konfigurace v okne pro porovnani a muzete mezi nimi kopirovat nastaveni.

    Pri aktualizaci z CD podle mne zachovava na disku puvodni konfigurace jako .rpmold. Doporucuji proverit a vyzkouset. Jestli chcete to prvni chovani i pri bezne aktualizaci, doporucuji feature request do qa.mandriva.com.
    28.3.2007 09:28 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    Díky za odpověď, já jsem tuto možnost ještě nevyzkoušel, protože nevím, jak je to v tomto případě s aktualizací jádra... Ty soubory .rpmold nebo .conf.old znám, ale chtěl bych ještě víc. Chtěl bych, aby to ten Harddrake ještě VYZKOUŠEL. Myslím moje původní nastavení. Třeba u toho zvuku, jak to dělal ten starý dobrý sndconfig. Nebo Drakx (teď nevím, jak se přesně jmenuje). Prostě aby vyzkoušel stávající konfiguráky a teprve v případě nefunkčnosti je přepsal novým nastavením. Ten požadavek Mandrivě bych právě napsat chtěl jen pokud by se ozavli další lidi, kteří by to využili.
    http://bandzone.cz/_90972
    20.6.2007 12:29 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    To na výber my dáva ale vyskúšať to je to pravé orechové. Napriklad sa zmení sintax nastavenia a necham si starý conf a už ten program nepojde.
    23.3.2007 17:54 Zdenek Slama | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Za Mandrivu chytřejší?
    Ta myslenka asi neni uplne scestna. take moje Gentoo ma neco jako ochranu konfiguracnich souboru i kdyz pravda je, ze ji aktivne nepouzivam. To vite desktop prece jenom neni server :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.