abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 267 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion

    7.3.2008 23:38 | Přečteno: 2799× | Linux | Výběrový blog

    Jedním z důvodů mého přesunu od openSUSE k Arch Linuxu bylo i KDEmod, upravené KDE pro Archlinux. Vyšší modularita, vylepšení výkonu i vzhledu zní lákavě. Klasické KDE je přeci jen poměrně mohutné DE, což se v kombinaci s openSUSE projevuje velkým využitím RAM mého počítače (512MB RAM stíhá akorát běžnou práci - Firefox, Amarok, Kopete - pokud ale zapnu i Eclipse, nebo SQLDeveloper, tak už jde do swapu. S 1GB RAM je situace lepší a počítač swapuje jen výjimečně).

    Zároveň jsem si už od časů Ubuntu 6.10 zvykl na kompozitní okenní manažer, tehdy ještě Beryl, nyní Compiz Fusion. Ačkoliv vím, že se názory na "3D Desktop" různí, mně osobně přináší několik zajímavých výhod...

    Compiz Fusion

    Je několik věcí, které považuji na Compiz Fusion za geniální. Do skupiny těch nejvýznamnějších podle mě patří oragnizace virtuálních ploch na kostce (případně jiném tělese) - existence virtuálních ploch v Linuxových DE je pro mě velmi přínosná, pomáhá mi třídit si práci do souvisejících celků a kostka dále zlepšuje orientaci v těchto plochách.

    S organizací ploch také souvisí plugin Expo, který vyrovnává všechny virtuální plochy na celou obrazovku a oproti klasickému Přepínači ploch v KDE je díky větší velikosti více přehledný. Umožňuje také přímý přesun oken mezi plochami. Celkem snadné vyvolání z levého horního rohu obrazovky sice zpočátku vyžaduje trochu zvyku a zručnosti (občas ujede ruka a člověk vyvolá něco co nechce) ale ve výsledku jen dále rozvíjí a zlepšuje práci s okny a plochami.

    Užitečná věc, která prozměnu souvisí s organizací oken je možnost nechat si vyrovnat všechna okna na jedné ploše a následně se mezi nimi přepnout. Tato funkce vyvolávaná z pravého horního rohu obrazovky zobrazuje reálné náhledy oken, takže se dá využít i ke zjištění, co se děje v oknech, která zapadla kamsi dospod.

    Vylepšený zoom se zkrátka hodí a nejen v situaci kdy se mi nechce naklánět se k monitoru a studovat, zda je v příkazu tečka nebo čárka.

    V některých situacích mohou být velmi užitečné živé náhledy na okna v pruhu úloh.

    No a aby vše nevypadalo fádně poskytuje emerald širokou paletu zkrášlujících dekorací, které dávají systému moderní vzhled. S tím také souvisí celková nízká náročnost Compiz-Fusion na systémové zdroje. Proč tedy Compiz-Fusion nepoužít, pokud se jeho použití neodráží ve vysoké zátěži CPU nebo využití velkého množstí RAM? (Tady je třeba poznamenat že jsem v kombinaci s některými programy v dřívějších verzích Compiz-Fusion narazil na postupný růst vytížení CPU, avšak nyní se s tímto už nesetkávám)

    KWin

    Naproti tomu silnou stránkou Kwinu jsou klávesové zkratky. Oproti základnímu nastavení jsem musel několik přidat (především přepínání ploch, přesunutí okna na sousední plochu, maximalizace, minimalizace). Ta chvíle, co jsem toto nastavoval a zároveň se seznámil i s ostatními zkratkami, mi velmi zjednodušila další práci. Zkratka ALT+F2 (spustit příkaz) je hodně užitečná věc.

    Další nespornou výhodou Kwinu je jeho odladěnost. Toto je samozřejmě dáno delším vývojem (oproti Compizu Fusion, který je spíše v ranných stádiích).

    Shrnutí

    Díky poněkud delší a postupné instalaci Arch Linuxu (instalace od základů není záležitost půl hodiny, jako v začátečnických distribucích, navíc mi do toho začala škola) se protáhla fáze, kdy jsem měl funkční systém, ale ještě ne zcela funkční všechny vychytávky (například výše zmíněný Compiz Fusion), jsem částečně přinucen okolnostmi doladil KDEmod k obrazu svému a zjistil, že mi Compiz Fusion dává jen málo navíc.

    Kostku plochy dokáže celkem obstojně nahradit přepínání na další/předchozí plochu, kdy se plochy střídají dokola. Zároveň lze KWin nastavit i tak, aby bylo možné přecházet mezi plochami pohybem myši, nebo při přetahování okna. Compiz-Fusion nabízí navíc pouze tu animaci, která přechod mezi plochami více zvýrazní, což usnadňuje orientaci.

    Plugin Expo dokáže do jisté míry suplovat seznam oken (Alt+F5), ačkoliv zde již KWin některé věci postrádá (živé náhledy).

    Klasické přepínání mezi okny(Alt+Tab) také do určité míry nahradí vyrovnání oken na plochu, ačkoliv ani tady nejsou náhledy na okna, pouze jejich seznam.

    Co se vzhledu týče (vím, že toto je už hodně subjektivní) mi přijde KDEmod také na velmi dobré úrovni, i když nemá průhledné dekorace oken.

    Shrnuto nabízí compiz většinou jen milá vylepšení některých funkcí, které jsou implementované i v základním správci oken. Jako takový mi přijde Compiz-Fusion užitečný, ale ne zas tolik, aby to ospravedlnilo omezení funkčnosti v jiných směrech. (Čili odladěný Compiz-Fusion bych bral všemi deseti, pokud mi ale rozhodí některé důležité věci, tak už je na zváženou, zda vůbec stojí za to, se dalekosáhle pídit za tím, jak toto obejít, když Compiz-Fusion nenabízí opravdu klíčové funkce).

    Bohužel se mi v posledních verzích Compiz Fusion projevil problém s překreslováním textů na neaktivní ploše. Toto je vidět například u Amaroku, kde se zobrazuje název aktuálně přehrávané písničky. Pokud začne hrát další skladba, její název se přepíše přes název přechozí. Po několika skladbách je výsledkem dokonalá černota a absolutní nečitelnost. (V okamžiku, kdy dojde k překreslení na aktivní ploše, je vše v pořádku). Další aplikace, kde to je ještě více vidět je KSysGuard. Na tento problém jsem narazil, jak při použití aktuálního Arch Linuxu a KDEMod, tak i při použití openSUSE 10.3 s nejnovějšími verzemi Compiz-Fusion. Ve chvíli, kdy budu mít více času, se můžu pustit do důkladnějšího hledání, zběžné projetí Googlu ale neodhalilo nic relevantního.

    Ve spojení s KDEmod dokáže Compiz Fusion dokonale rozházet klávesové zkratky (týká se spuštění příkazu a vyvolání hlavní nabídky). Co jsem zatím zběžně hledal na webu, projevuje se tento problém pouze v KDEmod. Funční klávesové zkratky se mi ale zdají důležitější než funkce, které navíc přináší Compiz-Fusion. Osobně mi spouštěcí dialog a příkaz vyhovuje více, než klikání na ikony v menu, na ploše, či panelu, chápu ale, že toto je věc preferencí.

    Důsledkem tedy je, že se po téměř ročním spokojeném používání Compiz Fusion, vracím ke klasickému neakcelerovanému správci oken (v mém případě KWinu). I tak mi ale přijde Compiz Fusion jako velmi zajímavý a nadějný projekt, takže ho budu i nadále s očekáváním sledovat (a občas vyzkouším novou verzi). A až bude víc času, můžu se zaměřit na řešení problémů, které mi brání Compiz-Fusion využívat.

           

    Hodnocení: 58 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.3.2008 06:26 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Čili odladěný Compiz-Fusion bych bral všemi deseti
    pod to se podepisuju - sladit Compiz-Fusion s KDE 3.5.8 v Lennym se mi povedlo tak na 75% - některé věci prostě nehrajou - mizící dekorace oken (pokud použiju tu z gnome, je to ok), nefunguje mi aktivace okna kliknutím do něj - musím klikat na horní lištu, zobrazení poloch v tray se po odhlášení a přihlášení rozhodí atd...

    a nejlepší je tohle: pokud zapnu kopete a přijde mi zpráva a kopete je schované v systray, tak po kliknutí na bublinu s příchozí zprávou spadnou X do KDM a to samé pokud spustím kdenlive - ani nenaběhne a jsem zpátky v KDM :-) (pokud nemám spuštěný compiz, tak je to ok)

    v gnome většina těchto problémů není
    Nicky726 avatar 8.3.2008 11:49 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Je fakt, že na Ubuntu (s GNOME) jsem tyto problémy neměl...

    V Kopete jsem problémy nezaregistroval, ale je fakt, že se mi nepodařilo přimět k tomu, aby zobrazovalo bubliny při příchozí zprávě, jen při přihlášení uživatele :-/
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    9.3.2008 20:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    a nejlepší je tohle: pokud zapnu kopete a přijde mi zpráva a kopete je schované v systray, tak po kliknutí na bublinu s příchozí zprávou spadnou X do KDM a to samé pokud spustím kdenlive - ani nenaběhne a jsem zpátky v KDM :-) (pokud nemám spuštěný compiz, tak je to ok)
    To mi také začalo dělat, ale Compiz zapnutý nemám. Musel jsem v Kopete nastavit automatické otevírání nové konverzace, abych na tu bublinu nepotřeboval klikat.
    9.3.2008 20:15 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Max avatar 8.3.2008 10:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Až na to, že místo emeraldu raději používám aquamarine, nebo jak se tomu nyní nadává, aby vypadala dekorace oken v compizu stejně jako v kwinu. Stávajícím problémem, proč nepoužívám compiz je jeho správce oken a řešení virtuálních ploch. Nevidět náhledy oken v přepínači ploch KDE je pro mne velmi nevyhovující. Navíc kwin je kwin, jeho funkčnost a možnosti jsou prostě úžasné. Bonusem v KDE4 budiž možnost přidávání podobných featurek jako jsou v compizu i přímo do kwinu, ale to se asi moc dít nebude. Uvidíme, jak to dopadne. Osobně by mi v kwinu stačilo jen pár featurek jako expose, živý náhled při přepínání oken, náhled na všechny okna na aktivní ploše a v poslední řadě asi průhlednost oken. Jako zajímavé efekty pak považuji možnost slučování oken do skupin, nebo záložek, což se může také někomu hodit, dále zoom a pak možnost přepínání ploch (ne ring switch, ale to druhé, jak se okna rozhrnou do stran a v popředí je označené okno).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    stativ avatar 8.3.2008 11:37 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Bohužel se mi v posledních verzích Compiz Fusion projevil problém s překreslováním textů na neaktivní ploše. Toto je vidět například u Amaroku, kde se zobrazuje název aktuálně přehrávané písničky. Pokud začne hrát další skladba, její název se přepíše přes název přechozí. Po několika skladbách je výsledkem dokonalá černota a absolutní nečitelnost.
    Přesně tohle dělají novější binární ovladače od Nvidie a to nejen u compizu ale i u klasického xcomposite v E16. Oprava je jednoduchá a přímočará – stačí přidat do Section "Screen" v xorg.conf řádek Option "UseCompositeWrapper" "True"
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Nicky726 avatar 8.3.2008 11:44 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Vyzkouším až se k tomu dostanu...
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    8.3.2008 12:11 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Na tohle 'vylepseni vykonu' v KDEmod jsou jako potvrzeni i nejaka fakta? Me to spis prijde jako zbozne prani, zbezne jsem si probehl seznam vylepseni a nevidim tam nic zajimaveho.
    Max avatar 8.3.2008 12:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Pochybuji, že by mělo být rychlejší. Je to KDE rozkrájené na jednotlivé balíčky a meta balíčky + vylepšené závislosti, upravené barvičky, přidané různé patche ze svn, upraveno defaultní nastavení některých věcí a přidány některé pluginy do konqueroru aj. sw. Rychlost je irelevantní a čistě subjektivní věc. KDEmod se jinak zdá býti tou pravou volbou. V tuto chvíli mne nepadá žádná nevýhoda k jeho používání, jen samé výhody ..., hmm, sakryš, tak proč ho ještě nepoužívám ? :-/
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.3.2008 13:34 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    No Luboš se asi ptá proto, že je KDE v OpenSUSE rozkrájené na jednotlivé balíčky, upravené barvičky, různé patche z svn, ... že bych to už někde slyšel? ;-) Myslím, že mu čistě profesionální zájem nedovolil se nezeptat, případně některé dobré nápady převzít.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Max avatar 8.3.2008 15:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Pravda, nevěděl jsem, koho mám tu čest komentovat :-/.

    ... že bych to už někde slyšel? ;-)
    Teď jaksi nevím, o co kráčí, o KDEmod se vůbec nezajímám a nesleduji ani jeho vývoj ...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.3.2008 16:39 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    No třeba kbabel má pěkně blbý název balíčku... :-)
    9.3.2008 19:39 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Nadávej kde teamu, já rozbíjím jiné věci ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    8.3.2008 19:08 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Cpát do KDE beryl/compiz/compiz-fusion?

    brrrrrrr.....fujtabl
    8.3.2008 23:47 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Zkus Komposé
    Metal smajdalfe, METAL!
    9.3.2008 20:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Zkoušel jsem a bylo to (na dost výkonném počítači) nechutně pomalé.
    9.3.2008 20:10 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    To uz bych mozna mohl skoro dopsat ten patch, kterym se da snadno poustet KWin z KDE4 v i KDE3 :) ?
    9.3.2008 20:26 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    to bacha na ruce - mohli by ti je lidi urvat :-)

    pokud by začala v kde 3.5 něco fungovat obdoba exposé a podobně, tak by to byla naprostá bomba ...
    9.3.2008 20:41 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    No on by KWin z KDE4 mel vicemene fungovat v KDE3 i ted, staci nastavit KDEWM, jen se tak asi uplne dobre nedohodnou se session managerem na nekterych detailech, jak by meli.
    9.3.2008 20:51 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    jde to nějak jednoduše zkusit?
    9.3.2008 21:07 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    export KDEWM=/cesta/kde4/kwin (treba v ~/.profile)
    9.3.2008 21:09 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    díky moc, zkusím
    10.3.2008 10:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    To uz bych mozna mohl skoro dopsat ten patch, kterym se da snadno poustet KWin z KDE4 v i KDE3 :) ?
    Tak to bych tedy ocenil a určitě bych nebyl sám. Jen se trochu děsím bordelu v systému - nebo by k tomu nebyly potřeba KDE4 knihovny? I když mám takový pocit, že pokud by tohle bylo možné, tak by se můj přechod na KDE4 dost výrazně oddálil...
    11.3.2008 09:23 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    hmm.. a v nastaveni je Delay until activation na 0 ?
    Metal smajdalfe, METAL!
    =^..^= AmigaPower® avatar 9.3.2008 11:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDEmod Kwin vs. Compiz Fusion
    Do skupiny těch nejvýznamnějších podle mě patří oragnizace virtuálních ploch na kostce (případně jiném tělese) - existence virtuálních ploch v Linuxových DE je pro mě velmi přínosná, pomáhá mi třídit si práci do souvisejících celků a kostka dále zlepšuje orientaci v těchto plochách.
    Už jsem myslel že jsem sám... ;-) Beryl forever!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.