Portál AbcLinuxu, 30. května 2024 04:47

Jak jsem objevil byobu, rozbil si systém a zase ho spravil

14.8.2010 12:22 | Přečteno: 1272× | Linux

Nedávno jsem na rootu narazil na článek o nadstavbě pro screen: byobu. S byobu pak trochu souvisí i to, jak jsem si včera rozbil a dnes spravil systém (mou špatnou angličtinou na Arch Linux Fóru.)

Byobu

Se screenem jsem se už kdysi setkal, jeho ovládání mi ale moc nevyhovuje, takže jsem ho delší dobu nepoužíval. Byobu se ovládá funkčními klávesami (což mi nefunguje v GUI terminálech, asi je něco odchytí). Zobrazuje konfigurovatelnou stavovou lištu s užitečnými informacemi, které navíc barevně zvýrazňuje. No a konečně se mu dá nastavit které terminály má spouštět (u mě jednou htop a dvakrát bash) a pro daného uživatele také automatické spouštětní při přihlášení (což je užitečné při ssh, ale práci v běžné konzoli to taky zlepší). Nainstaloval jsem tedy byobu na všechny své stroje a spokojeně ho použival.

Rozbití systému

Zádrhel při spokojeném používání nastal včera. Ve zkratce: yaourt -Syu --aur, nahradit libelf za elfutils: ANO, odstraňuji libelf, upgraduji glibc, gnereuji locales, cannot execute "/sbin/agetty", přihlášení jinam nic, reboot nic, tvrdý reboot, kernel panic: switch_root: can't execute /sbin/init. Hmmm. :-/

Spravení systému

Takže klasický boot liveUSB (pokud si nevypnete bootování z USB v BIOSU tak je to triviální), odemknout šifrované partice na LVM, namountovat a chrootovat, jenže: cannot execute /bin/bash: No such file or directory. Takže hledání, Arch Fórum a zuřivé přemýšlení při mačkání F5. Nakonec jsem zkusil natvrdo zkopírovat obsah balíčků glibc a elfutils, což samo o sobě ještě nebylo dost, naštěstí pak už šlo pustit: chroot /mnt /usr/sbin/locale-gen (a hele chrootem lze pouštět konrkténí příkaz...) a konečně chrootovat do systému. Vynutit instalci glibc a elfutils a udělat normální upgrade.

Poučení

Snad jen, že bych měl příště při důležitých ugradech prostě pouštět pacman -Syu pod rootem z konzole bez různých vifikundancí a s minimem běžících programů.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

14.8.2010 15:04 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem objevil byobu, rozbil si systém a zase ho spravil
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Raz som si podobne znicil Slackware na routeri. Myslim, ze som nejako zlikvidoval util-linux - to uz presne neviem. Ale viem, ze nefungoval mount. Kvoli tomu nefungovalo skoro nic, ani ifconfig (kedze neboli namountovane /proc ani /sys).

Pruser bol v tom, ze router nema ziadnu mechaniku a neda sa bootovat ani z USB disku - takze hrozilo rozoberanie a vyberanie disku.

Nakoniec som bootoval jadro s parametrom "init=/bin/sh" a bez "ro". Nastastie fungoval "ip", takze som nastavil siet, spustil sshd a z druheho PC tam nakopiroval chybajuce subory.
msk avatar 17.8.2010 09:26 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem objevil byobu, rozbil si systém a zase ho spravil
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No, s byobu som bol tiez chvilu nadseny, nez som v nom pustil mc. A bol som v prdeli. Pravdepodobne je to nejak riesitelne, ale neskumal som to.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.