abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 245 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Upgrade Kanashimi

    21.1.2012 11:25 | Přečteno: 2303× | Linux | poslední úprava: 27.1.2012 17:08

    Po upgradu hardwaru v Hikari, mi tu zbyl starší funkční počítač (A64 2,0 GHz, 1 GB RAM, 80 GB disk). Protože Kanashimi uzavřel již jedenáctý rok své existence a jeho hardware (P4 1,7 GHz, 256 MB RAM a hlavně pomalý 40GB disk) už sotva zvládá přidělené úkoly (ok, zvládá je, ale nároky na naši trpělivost jsou moc veliké), rozhodl jsem se udělat další hardwarovou rošádu.

    Jak přesunout OS z notebooku na desktop? DD a SSH!

    Pokud by šlo o dva stolní PC, prostě bych přendal HDD z jedno do druhého a pustil DD. Proč něco podobného neudělat i s notebookovým diskem, když je Hikari dost staré na to, aby mělo PATA konektor. Kdesi jsem ale četl, že notebookové disky pracují pod jiným napětím, než desktopové. Jakkoliv by šance odbouchnout si starý hadrware byla dobrou záminkou k tomu koupit něco menšího, novějšího a úspornějšího, rozhodl jsem se to neriskovat. Otázka tedy zní, je něco jako dd přes síť?

    Krátké hledání objevilo několik návodů: dd, gzip, ssh a server a dd, ssh a server. Komprimovat nebudeme, u šifrovaných dat to stejně nemá smysl, no a mezičlánek v podobě serveru se mi zdá zbytečný. Modifikací tedy vznikne příkaz (pro zrychlení na použijeme nebezpečné šifrování), který pustíme jako root:

    dd if=/dev/sda | ssh -c arcfour root@192.168.1.232 "dd of=/dev/sda"
    

    To bude celkem dlouho trvat, přenáší se 40 GB (čti lžigigabajtů) dat. Konečný čas přenosu byl asi dvě a půl hodiny, za což viním Ubuntu 7.04 LiveCD – které jsem použil, když jsem zjistil, že Arch mám jen na flashce – jež na starém Kanashimi sotva běželo. Výše uvedené předpokládá nabootovat oba stroje z liveCD/USB, zprovoznit na nich síť, na novém Kanashimi pak ještě SSH server a přihlašování roota. Poznámka: na živém Archu nezapomenout zeditovat /etc/hosts.deny (pokud tedy máte ještě starou verzi) a vygenerovat heslo roota, nebo možná povolit něco v nastavení SSH serveru.

    Rekonfigurace

    Na novém Kanashimi zvětšíme diskový oddíl: Jako u případu s Hikari si připravíme mnoho kvalitních obětin božstvům. Poučeni předchozím nezdarem rovnou přeskočíme fdisk a použijeme partedto je záludný nástroj, který se vás na nic neptá, a MBR vám rovnou přepíše, takže bacha. Změníme jednotky na sektory: unit s, vypíšeme si MBR: print a zapamatujeme si číslo sektoru, kde oddíl začíná. Smažeme sda2 (teď už není cesty zpět): rm 2, vytvoříme nové sda2 (začátek je číslo, co si pamatujeme, konec je velikost zařízení bez jedné): mkpart primary začátek konec a řekneme partedu, že si přejeme ignorovat zařezávání. Ukončíme parted a oddechneme si. Poté už jen zvětšíme šifrovaný kontejner, LVM a systém souborů:

    cryptsetup resize kanashimi_hdd_luks (při odemknutém LUKS oddílu)
    pvresize /dev/mapper/kanashimi_hdd_luks
    lvextend -l +80%FREE /dev/kanashimi_hdd_lvm/home
    resize2fs /dev/kanashimi_hdd_lvm/home
    

    Nyní zbývá nainstalovat ovladače noveau a rozchodit KMS. Zbavíme se starých ovladačů radeon a vyhodíme je i z /etc/rc.conf, tam také zaměníme modul acpi_cpufreq za powernow-k8. Nainstalujeme xf86-video-nouveau a pro 3D (na 7600 GS mám ověřeno, že funguje) nouveau-dri. V /etc/mkinitcpio.conf změníme radeon na nouveau a vyhodíme radeon i z GRUBU a /etc/modprobe.d/modprobe.conf. Kvůli použití bezdrátové klávesnice nezaponeme přidat háček usbinput. Nakonec přegenerujeme initramdisk jádra: mkinitcpio -p linux.

    Závěr

    Výsledkem je náhrada prastarého, tichého, úsporného notebooku s „vysvíceným“ displayem za zachovalý, hlučný, žravý desktop se stáleslušným větším LCD, na kterém jede nejen E17, ale i uživatelovy aplikace jako zpraku. Dokonce by se dalo uvažovat o nasazení KDE 4. ]:->

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.1.2012 12:11 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    U toho dd pres sit mas lepsi pouzit netcat ... zere min prostredku a ma vetsi propustnost.
    Nicky726 avatar 21.1.2012 12:42 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Díky to vypadá taky zajímavě. Já vycházel z toho, že mi SSH normálně téměř nasytí 100Mbit linku (pokud disk nedělá jiná čtení/zápisy). Nakonec to bzdil nedostatek RAM pro LiveCD, jsem si měl stáhnout nový Arch a byl by klid…
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Nicky726 avatar 22.1.2012 16:14 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Když jsem nyní kopíroval Kanashimi (Atom 1×1.6GHz) z Arch Live USB, tak jsem dosáhl rychlosti 11,7 MB/s (dd + ssh -c arcfour), což mi vychází na 93% vytížení teoretické 100Mbitové linky (pokud se tu zas nějak nečaruje s předponama).
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Dent avatar 21.1.2012 12:30 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Jen poznámka k připojování notebookových HDD.

    Notebookové sata disky lze normálně připojit ke klasickému desktopovému zdroji, nic se nestane.

    U starších pata disků se dá za pár kč zakoupit redukce z "velkého" na "malé" pata. Má to i vstup na napájení, klasický molex.
    Nicky726 avatar 21.1.2012 12:52 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Díky, takže bych ten PATA disk ani nezapojil.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    21.1.2012 13:48 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Příloha:
    Ano, i kdyš mají notebookové PATA disky stejný pinout jako desktopové (až na čtveřici pinů pro napájení, motor a logika zvlášť), konektor je menší, takže je třeba mechanícká redukce, viz příloha. Naštěstí to není nic drahéhé, cena je pár desítek korun, ale pokud to člověk často nepotřebuje, nevyplatí se to.
    21.1.2012 15:22 asfdasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    necti lzigigabajtu, ale nauc se predpony
    Nicky726 avatar 21.1.2012 16:20 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    :-P
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    21.1.2012 16:50 asfdasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    no muj problem to neni, ty ses za blbce ;-)
    22.1.2012 11:54 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Nekopiruje dd i prazdny misto, zatimco tar by vzal jenom soubory, ale neporusil nic krom bootsektoru, ktery se da obnovit zavolanim grubu?
    Nicky726 avatar 22.1.2012 12:21 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Kanashimi
    Jo dd kopíruje i prázný místo. Vzhledem k celodiskovému šifrování, si ale tarem nepomůžu. Musel bych kopírovat až z odemknutého šifrovaného kontejneru a připojeného fs, takže bych musel na cílovém stroji vytvořit šifrovaný kontejner, lvm a fs. To by způsobilo mimo jiné to, že bych musel otravovat uživatele se zadáváním hesla a přenastavit fstab a další. Ale hlavně by jeden stroj rozšifrovával a druhý stroj zašifrovával data, takže by to ve výsledku trvalo dýl a ještě s tím bylo víc práce.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.