abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Ekonomie v jedné lekci III

    5.1.2011 06:06 | Přečteno: 1279× | poslední úprava: 5.1.2011 07:55

    Stejná úvaha platí pro státní úředníky, kdykoliv jsou zaměstnáváni nadbytečně a nevykonávají služby pro společnost, které by přibližně odpovídaly odměně, kterou dostávají. Kdykoliv je pokus snížit počet zbytečných úředníků, dá se očekávat pokřik, že taková činnost je deflační. Chtěli byste těmto úředníkům odejmout „kupní sílu”? Chtěli by jste poškodit majitele jejich domů a obchodníky, kteří na této kupní síle závisí? Prostě zmenšujete „národní důchod” a pomáháte vyvolat nebo prohloubit depresi.

    Tento omyl opět plyne ze sledování pouze dopadů tohoto opatření na propuštěné úředníky a na příslušné obchodníky, kteří na nich závisí.. Opět se zapomíná, že pokud tito úředníci nebudou udržováni v úřadě, daňoví poplatníci si budou moi ponechat peníze, které jim byly odebrány na podporu těchto byrokratů.

    Jak je vidět Henry Hazlitt už před 60 lety dokonale popsal problém, který pokud se vidí v celých souvislostech, ukáže, že nakonec propuštění a snížení státního aparátu povede ke zvýšené prosperitě, protože zbude mi víc peněz na investice, utrácení a nikoliv na cpaní do chřtánu těm zcela neužitečným. A pokračuje velmi zajímavou úvahou, která se mi velmi zalíbila, v souvislosti s tím, když jsem ze žertu navrhoval, že „úředníky propustit a dát jim živnostenské listy.”

    Země na tom nebude bez přebytečných úředníků pouze tak, jako by si je ponechal. Bude se ji dařit o mnoho lépe, protože bývalí úředníci si budou muset hledat soukromá místa, nebo založit soukromé firmy. Zvýšená kupní síla daňových poplatníků, jak jsme si ukázali v případě vojáků tento proces podpoří. Bývalí úředníci však budou moci soukromá místa získat, pouze pokud budou poskytovat odpovídající služby...místo aby byli parazity, stanou se produktvními muži a ženami.

    Opět musím trvat na tom, že nehovořím o úřednicích jejich služby jsou skutečně potřeba. Nezbytní policisté, hasiči, uklízeči ulic, zdravotní úředníci, soudci, zákonodárci a úředníci vykonávající produktivní služby jsou tak důležití jako kdokoliv jiný v soukromém sektoru.

    Moc pěkný, fakt, moc pěkný. Diskutujte s nadhledem a demokraticky. :-)

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.1.2011 08:40 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Teď už jen vytesat do kamene v dostatečném množství kopií a příslušným ministrům omlátit o hlavu.
    5.1.2011 08:48 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    nejenom ministrům ...
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 09:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Diskutujte s nadhledem a demokraticky.
    Tady není moc věcí k diskuzi. Pod to se dá rovnou podepsat .. a poslat do vlády a parlamentu :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 09:52 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Uvedom si ale, ze tento model moze fungovat len v civilizovanych krajinach a nie v bananistanoch typu V4. Preco si to myslim?

    Opět se zapomíná, že pokud tito úředníci nebudou udržováni v úřadě, daňoví poplatníci si budou moi ponechat peníze, které jim byly odebrány na podporu těchto byrokratů. ................................ propuštění a snížení státního aparátu povede ke zvýšené prosperitě, protože zbude mi víc peněz na investice, utrácení a nikoliv na cpaní do chřtánu těm zcela neužitečným

    Toto u nas (minimalne V4) nie je vobec pravda - tie usetrene peniaze by sa tak ci tak rozhajdakali, len by sa "nacpali do jinich chrtanu, jeste vic nenazratych", z ktorych by mala ekonomika este menej ako ma teraz od tych uradnikov.

    P.S.: aby sme sa zle nepochopili, ja som vsetkymi 21 za aby sa zo statnej spravy povyhadzovali vsetci darmozraci, len som chcel povedat, ze ekonomicky efekt to bude mat prakticky nulovy.
    5.1.2011 10:21 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ... ekonomicky efekt to bude mat prakticky nulovy.
    <rejp>Tak proč to (někoho vyhazovat) dělat? Jen to těm lidem způsobí problémy.</rejp>
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    5.1.2011 11:08 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Preco? Napriklad z jesitnosti? Zo zavisti? Tak ja napriklad vazne makam cely mesiac aby som mal zabezpeceny urcity zivotny standart a volajaky parazit, co cely den len kavickuje a svojou odutostou len zneprijemnuje zivot ostatnym ma plat takpovediac zadarmo? Sorry - budem sprosty - ale v tejto situacii budem mat lepsi pocit na dusi ak odstranenim 200 parazitov a prispejem inym dvom, ktory uz aj tak maju hafo nakradnute, takze si ten prispevok prakticky ani nevsimnu. A na konci, ked takymto sposobom odstranime drvivu vacsinu parazitov, tak potom si mozno to tupe stado akozevolicov vsimne, ze ostala len hrstka vyvolenych - tych najvacsich zlodejov a potom uz bude lahke zobrat vidly a pochodne. :-D
    5.1.2011 20:15 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ostala len hrstka vyvolenych - tych najvacsich zlodejov

    S absolutni mocí.
    belisarivs avatar 6.1.2011 10:50 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Po revoluci muze volat jenom soudnosti naprosto zbaveny pomylenec.
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.1.2011 10:16 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tento omyl opět plyne ze sledování pouze dopadů tohoto opatření na propuštěné úředníky a na příslušné obchodníky, kteří na nich závisí.. Opět se zapomíná, že pokud tito úředníci nebudou udržováni v úřadě, daňoví poplatníci si budou moi ponechat peníze, které jim byly odebrány na podporu těchto byrokratů.
    No, to je cele velmi zejdnodusene. Vcelku to dobre popisuje situaci v dobach hospodarskeho rustu, kdy je nizka nezamestnanost (velke poptavky po praci), vyssi inflace (vlivem vyssi poptavky a vytizenych kapacit) a vyssi urokove sazby (vlivem vyssi poptavky po kapitalu). To je dobry cas na propousteni zbytecnych statnich zamestnancu.

    V dobach hospodarske recese to ale bude fungovat naopak - propusteni urednici pribydou k dalsim nevyuzitym nezamestnanym, uvolnene penize samozrejme nesnizi dane, spis snizi schodek rozpoctu, to sice uvolni nejake prostredky na financnich trzich (protoze si je stat nepujci), ale tam je v dobach recese prostredku dost (proto jsou nizke urokove sazby) a stejne tak uredniky nespotrebovane zbozi nicemu nepomuze, protoze prumyslove kapacity jsou nevyuzite (a inflace nizka).
    5.1.2011 10:39 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Teď už jen vytesat do kamene a omlátit o hlavu lidem, co si přečetli nějakou zpopularizovanou příručku a myslí si teď, že ví, jak funguje ekonomika.
    5.1.2011 12:01 Ajoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    AD1: čiže akceptuješ v článku skrytý fakt, že aspoň časť úradníkov robí zbytočné veci. Potom na teba platí argumentácia, že je zbytočné robiť zbytočné veci.

    AD2: ak by tento postup viedol k vyššiemu množstvu voľných peňazí na trhu, zároveň by to viedlo aj k ich nižšej cene (úroku) a teda by bolo možné robiť "investície" s menším ziskom.
    5.1.2011 12:27 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    AD1:

    To beru jako predpoklad dane uvahy, aniz bych tim nutne implikoval jeho realnou pravdivost. Samozrejme co se tyka zbytecne prace, vzdy je lepsi, kdyz se dela neco uzitecneho, ma pointa je v tom, ze samotne vyhozeni by k tomu nevedlo a sekundarni dusledky by celkovou situaci zhorsily.

    AD2:

    Jenze zakladni urokove sazby (reprezentujici dostupnost penez) v dobach recese jsou velmi nizke prave proto, ze na trhu je uz tak dost volnych penez. Samozrejme sazby pro konkretni podniky mohou byt vyssi (i vysoke), protoze zahrnuji rizikovou prirazku. Ale zakladni sazby nemohou poklesnout pod nulu (a konkretni sazby pro podniky pod vnimanou rizikovou prirazku), takze dalsi priliv penez uz moc s urokovou sazbou nehne.
    5.1.2011 12:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Pokud to vezmu čistě prakticky, tak propuštěný úředník stojí méně i když dostává nějaký čas podporu v nezaměstnanosti,. Je tedy lacinější, než úředník pobírající plnou mzdu. Ne všichni propuštění zůstanpou dlouhodobě bez práce. I v krizi a řada jich skutečně začne podnikat. Takže z hlediska státních výdajů a pohledu daňových poplatníků, propuštěný neužitečný úředník je vždy úspora.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 13:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Pokud to vezmu čistě prakticky, tak propuštěný úředník stojí méně i když dostává nějaký čas podporu v nezaměstnanosti,. Je tedy lacinější, než úředník pobírající plnou mzdu.
    Ještě jste zapomněl připočítat náklady na toho, kdo dělání těch zbytečných věcí po propuštěném úředníkovi převezme (např. je v poslední době oblíbený outsourcing, např. nějaké právnické nebo konzultační firmě spřízněných kmotrů).

    Je zvláštní, jak mají všichni nejdřív plnou hubu propouštění zbytečných úředníků, ale skoro nikoho nezajímají ty zbytečné věci, které údajně dělají. Většinou až po propuštění těch "zbytečných" se překvapeně zjistí, že věci se samy od sebe jaksi spravovat nezačnou.

    Navíc propouštění "zbytečných" úředníků totiž zároveň povede k tomu, že si ti zbývající budou dosyta svou práci vymýšlet a přidělávat (totiž ty zbytečné věci), aby se ukázalo, jak jsou nepostradatelní.

    Takže zase se zametají schody zdola nahoru, za jásotu těch socek dole, na jejichž hlavy ten prach zpátky dopadne až za chvíli.
    5.1.2011 13:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No pokud je zbytečný, tak nemá co kdo přebírat, pokud zbytečný není, tak se nepropouští. To je zcela logická úvaha. Myslím, že při průměrné inteligenci s edá zjistit, co nutné je a co je jen vata. :-) Třeba ministerstvo pro lidská práva a různá ty pododdělení jako je genderová otázka a nebo správné pojmenování aby to bylo politicky korektní. Na to nepotřebujeme úřad na to stačí občanské hnutí, nebo politická strana. Financovaná z prostředků mecenášů. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 13:48 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak jsou ti úředníci zbyteční (což je předpoklad celé úvahy) nebo ne?
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    5.1.2011 14:02 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak jsou ti úředníci zbyteční (což je předpoklad celé úvahy) nebo ne?
    Zbyteční úředníci jsou oblíbený trik, po jejichž propuštění se obvykle zjistí, že je jich třeba přijmout ještě víc, protože nikdo nezruší to, čím se zbytečně zabývali.

    Pokud totiž úřady fungují tak zoufale špatně jako v ČR, tak bych to spíš odhadoval na nedostatek dobře zaplacených, schopných a dobře řízených úředníků. Nemůžu přijít na to, jak se projevuje, že jsou nějací úředníci zbyteční.

    Zkuste příklad s bolavou nohou. Když se vám s ní blbě chodí, tak se rozhodnete se jí namísto zdlouhavého léčení zbavit pod dojmem, že takhle je zbytečná a že bez ní se vám bude chodit líp? To je totéž když se chcete zbavovat prostředků ke správě státu či obce pod záminkou toho, že tyto prostředky fungují špatně.
    5.1.2011 14:11 zero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Žádný trik, mechanismus růstu počtu úředníků pěkně popsal C.N.Parkinson už někdy v 50-tých letech. Základní principy jsou asi dva. Prvně si úředníci navzájem přidělávají práci a za druhé úředník chce stoupat v hierarchii a tedy nutně potřebuje rozmnožit počet úředníků podřízených.
    5.1.2011 15:25 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    I kdyz Parkinsona znam, nemyslim, ze je to tak trivialni. Podivejte se na software. Proc potrebuje stale vice pameti a procesoru? A to plati i pro opensource, takze komercni zajmy jsou mimo. Nejspis to bude neco podobneho - je snadne plytvat a nesnadne plytvani omezit.
    5.1.2011 14:14 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Dobře ale v tom případě nemá vůbec v tomto případě diskutovat, protože je popřen základní předpoklad příkladu.
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    belisarivs avatar 5.1.2011 14:36 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tohle je docela diskutabilni a taky ten priklad moc nesedi.

    Ono by to mozna zredukovat pocet zbytecnych praci (ruzne silene a zbytecne papirovani se vsim) a uredniky pak z casti propustit a z casti presunout tam, kde jich je treba.

    Navic, urednici nejsou motivovani pracovat efektivne.

    Nevim uz kde jsem to slysel, ale nekde padnul navrh, ze kazdy urednik, ktery dokaze treba nejak zautomatizovat svou praci tak, ze uz ho nebude potreba, tak bude dale pobirat plat (nejakou dobu) ale uz nebude muset chodit do prace.

    To by mohlo byt fajn.
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.1.2011 14:09 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Hazlitt, říká že valná většina ano, já si to myslím taky a že jde jen o to dostat od úředníků, které platíme, vyšší produktivitu práce. Jistá míra je nutná, ale jestli je v desetimilonovém státě potřea 900 000 nebo 600 000 úředníků, či kolik jich je, tak toť ta otázka. A jestli na ně máme, místo třeba silnic. Protože čím víc úředníků, tím méně peněz na silnice, na které platíme daně. Například.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 14:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    jde jen o to dostat od úředníků, které platíme, vyšší produktivitu práce.
    Produktivita práce úředníka je pro mě jako pro občana v tom, že je všechno úřadování vyřízeno rychle a spolehlivě (podle zákonů). Tohle nebudu řešit v první řadě tím, že se začnu zaměřovat na to, jestli bych nemohl ušetřit na nějakých úřednících ušetřit, ale především na to úřadování. Neslyším zpravidla od žádných halasitelů o zbytečných úřednících nic o zbytečném úřadování.
    A jestli na ně máme, místo třeba silnic. Protože čím víc úředníků, tím méně peněz na silnice, na které platíme daně. Například.
    Ano, jak nám to kdysi vykládali ve škole, kdyby se nepostavila tahle letadlová loď, tak by bylo o 30 okresních nemocnic víc... ech.

    A zrovna příklad se silnicemi, no nevím.

    Ale stručně, můj názor:

    1) Platy úředníků jsou pakatel ve srovnání s tím, co stojí jejich špatná práce nebo práce, kterou by měli dělat a nedělají (i třeba proto, že je jich málo, anebo protože nejsou motivováni ke kvalitní práci).

    2) I když se v jedné oblasti škrtne nějaký výdaj, tak tím se automaticky nepřesunují uvolněné prostředky do oblasti jiné, a už vůbec není zajištěno, že se tyto prostředky vynaloží nějak efektivněji.

    3) Shrnuto, volání po propouštění úředníků je evergreen politických populistických triků pro efektní zabavení prosťáčků voličů naprosto bezvýznamným vířením prachu, aby nezačali myslet na podstatnější věci (jako např. na to, proč jsou tak blbě udělané zákony a kdo je má na svědomí).
    5.1.2011 15:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Hazlitt, říká že valná většina ano,
    Hazlitt rika ve sve pres padesat let stare knize, ze v soucasne dobe je v Cesku valna vetsina uredniku zbytecna? Budto je tedy Hazlitt nadan bezmeznymi vesteckymi schopnostmi, anebo spis tvzeni 'valna vetsina uredniku je zbytecna' je mantra pravicovych populistu bez ohledu na aktualni stav statni spravy.
    5.1.2011 15:21 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jsdou ekonomická pravidla, které platí dnes jako před padesáti nebo dvěstě lety
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 15:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Nikde na světě a nikdy v žádné době nebyl počet úředníků optimální. Nadávalo se vždycky. Jenže v poslední době jejich počet enormně narůstá, přestože jsou k dispozici prostředky, které mohou jejich práci šetřit (počítače ..). Velký počet úředníků je něco jako stavění hladové zdi v moderní době. Zvyšuje umělou zaměstnanost, což vyhovuje spíše levici, než pravici.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 12:51 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    "základní úrokové sazby" jsou nízké v době recese, aby podpořily ekonomiku. Když je doba ekonomického růstu, jsou také nízké, protože by bylo politicky nepopulární je zvyšovat. Základní úrokové sazby jsou politické rozhodnutí, ne rozhodnutí trhu. Krásný příklad na výši úrokových sazeb hypotéčních úvěrů v době boomu prodeje nemovitostí.

    Úředník sám si kolikrát nejen svojí zbytečnost moc neuvědomuje, naopak se aktivně snaží dokázat, že zbytečný není. Tím je drahý o to víc, škodou, kterou napáchá. V soukromé firmě si vlastník moc dobře spočítá, kdo se mu vyplatí. Proč by na státní správu měla platit jiná kritéria? Kamarádka pracovala na jednom ministerstvu, a musela odejít, protože se nepředstavitelně nudila, až to bylo pro ní k nevydržení. Na její místo přijali tři další lidi. Jediný důvod k přijetí těch lidí byl, že jeden člověk chtěl být "vedoucí", a dostat se tak ve struktuře na tu správnou příčku s tím správným počtem podřízených. Kolikrát jsem se fakt nahlas smála té "úřednické chůzi", některé dámy to zvládaly bravurně, vypadaly, že šíleně důležitě spěchají, nožičky se jen kmitaly, v ruce ty nutné důležitě vypadají desky, a přitom jejich rychlost byla 30 cm za minutu.

    Dle mého platí, že v ekonomice je pořád přibližně stejný objem peněz. Otázka je, kdo rozhoduje, za co se utratí. Buď je vysaje stát formou daní, a podobní zbyteční úřednici rozhodnou, že se za ně vybuduje přechod pro trpaslíky na silničce v horní dolní, a nebo zůstanou lidem, kteří si je svojí prací vydělali, a ti sami rozhodnou, za co je utratí. A určitě podle svých měřítek. A že je utratí....

    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    5.1.2011 13:10 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Úředník sám si kolikrát nejen svojí zbytečnost moc neuvědomuje

    Hezky ses popsala, pokud tě tedy ještě z té banky (o které tvůj alkoholik psal) nevyhodili, tak jsi přesně ten typ, co může hodnotit pracovní úsilí nějakého úředníka.

    Kvokáš v pracovní době za cizí prachy, zbytečná úřednice :-(
    5.1.2011 13:24 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Řiť-Gabriely

    To je příhodnej nick, jak ten nick otevře hubu, tak mu z ní jen hovna padají. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 13:38 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To musíš kvokat za svou slípku? Nebo už jí odhalili jako nadbytečnou :-) :-) ?
    5.1.2011 13:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Nevhodný komentář

    Zobrazit komentář
    5.1.2011 13:54 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Buď v pohodě Jendo a užívej si dnešního dne. Než budeš jako důchodce nadbytečnej :-)
    5.1.2011 13:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Nevhodný komentář

    Zobrazit komentář
    5.1.2011 14:10 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    A máš ty tlustý špalku se mnou podepsano smlouvu, že ti budu něco předvádět? Kurňa, furt mluvíš o kapitalismu, a chtěl bys něco zadarmo? Celej život ses nic pořádně nenaučil, tak to nehoň teď pět minut po dvanáctý. Sorry, po čtrnáctý.
    5.1.2011 14:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já bych s tebou ty manufakturo na padající hovna žádnou smlouvu nepodepsal. Zatím si nic nepředved, takže smlouvy se podepisují jen s těmi co něco umí. A trousit odpad umí každý, ty to máš ještě vylepšený, že ti hnůj padá i z tlamy. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:44 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já ti jí ani nenabízel, joudo :-). Správně jsi napsal, že s joudama se smlouvy nepodepisujou, a proto jsem ti odmítl kydat na tvou hlavu požadované info :-).
    5.1.2011 13:50 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Úředník sám si kolikrát nejen svojí zbytečnost moc neuvědomuje, naopak se aktivně snaží dokázat, že zbytečný není.
    Proto je třeba halasná ideologie oblíbeného propouštění "zbytečných úředníků". Tím se bude jistě daleko méně úředníků snažit dokázat, že zbytečný není.
    V soukromé firmě si vlastník moc dobře spočítá, kdo se mu vyplatí.
    Ha ha ha. Já bych rád věděl, do kterých firem si všichni tihle idealisti chodí pro svoje tvrzení, hlavně o těch o šetrnosti, efektivitě a odpovědnosti.
    Proč by na státní správu měla platit jiná kritéria?
    Ano, proč by měla platit pro státní správu jiná kritéria? Copak cílem podnikání je co nejvíc ušetřit?

    Státní správa by měla v první řadě plnit svůj úkol, a tím rozhodně není šetřit peníze, ale administrovat (přisluhovat) občanům, aby se jim líp žilo (totiž pokud přijmeme hru na demokratickou fikci občanů jako zdroje moci), a to zejména těm, kteří na to nejsou silní sami.

    Není divu, že pravicoví politikové volají po likvidaci státní správy, protože kvalitní a silná státní správa je především překážkou volné působnosti mafiánských struktur silnější menšiny. Fascinující, jak se podařilo namlátit sockám do hlav, že fungující úředník je jejich nepřítel (totéž platí o daních, zdravotním a sociálním pojištění, zákonech atd atd.).
    5.1.2011 13:59 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ono zas tolik mlácení nebylo potřeba. Před chvílí jsem si pročítal, co všechno musí člověk udělat, když chce mít na web adSense reklamu, aby to bylo podle našich zákonů OK. To paírovaní dá mnohem víc práce než dát tu reklamu na web...
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    5.1.2011 14:22 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    chci vidět ty kvalitní úředníky, hlavně ty na ministerstvech! Ukažte mi je! Z mý zkušenosti výborně funguje radnice ve čtvrti, kde bydlím. Je to malá radnice a výsledky její práce jsou vidět. Výborně se tady žije. Ale je taky pravda, že je to velmi transparentní řízení obce.

    Největší mafie sídlí právě ve státní správě, tam kde se přerozdělují ty davu nic neříkající miliardy, kde se rozhoduje o velkých zakázkách. Připomíná mi to ten černý vtip, jak říká pobočník Hitlerovi:"máme řešení, ale umře několik milionů lidí a jeden doktor." "Proč jeden doktor?" "Tak se budou ptát všichni ... ".

    Jeden můj známý, čestný a neúplatný člověk, byl najat jako kontrolor na specializovanou práci, najal si jej člověk z ministerstva, který chtěl znát skutečný stav věci. Dopadlo to tak, že materiály zjištěné při šetření se musely zveřejnit v TV, jinak mu šlo o život, pak se nenápadně zametly pod koberec, člověk na ministerstvu již nepracuje, byl odejit v souvislosti s velmi podivnou kauzou. Známého si nyní najímají soukromí objednatelé, do státní správy už nemá přístup. Odvedl totiž svojí práci tak, jak měl, za dohodnutou tarifní odměnu zjistil pravdu. Ministerstvo bylo tenkrát pod lidoveckým ministrem.

    Proč jsou státní zakázky tak předražené? Kam jdou ty miliardy? Kde je ta přidaná hodnota? Proč naše dálniční síť je jedna z nejhorších, a nejdražších? Úroveň státních úředníků například na Správě sociálního zabezpečení - šílenost. Školství? No, hlavně když dětičky nezlobí. Zdravotnicví? Katastrofa. Tak platíme šílené daně, ale kvalitního lékařského ošetření se člověk dočká za peníze, na důchod si musí spořit zvlášť, protože nebude ... A důsledky našeho školství, když většina jedinců nedokáže spočítat výnos a náklady, a tak se hrnou volit levicové populisty, odnášíme v konečném důsledku všichni.

    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    gtz avatar 5.1.2011 20:58 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Proč jsou státní zakázky tak předražené? Kam jdou ty miliardy? Kde je ta přidaná hodnota? Proč naše dálniční síť je jedna z nejhorších, a nejdražších?

    Proč?

    Protože je zde bordel na bordely. Je zde pár velkých firem Skanska apod. a jen Tyto velké firmy vyhrají VR na stavbu. Také jen proto, že mají spoustu kamarádů někde na ministerstvu a Ti když píšou VR tak ho napíší tak, aby jen jedna z těch velkých mohla zakázku vyhrát. I kdyby bylo sdružení malých podnikatelů v této oblasti, prostě nemají šanci. A jak to je když to jedna vyhraje? Najme si tyto malé lidi za 1/2 cenu a sama shrábne tu omáčku kolem. A smlouvy, hrůza mluvit. Jak je možné aby tyto firmy měli možnost dofakturovávat vícepráce? Kde jako jsme? Jednou vyhraju tendr a musí splnit tu cenu v něm.

    Prostě v tomto jsme další banánistán
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    5.1.2011 14:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    a to zejména těm, kteří na to nejsou silní sami.

    Kolik jich skutečně je v této zemi těch slabých a neschopných. Myslím autistů, schizofreniků, invalidů, kteří nejsou schopni vykonávat žádnou práci aby to omluvilo takový aparát a takové výdaje na něj? Kolik? Na ty opravdu potřebné se díky tomu aparátu nedostane. A ti ostatní holt budou žít podle svého úsilí a podle svých schopností. Bych je tak nepodcenoval.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 14:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    "základní úrokové sazby" jsou nízké v době recese, aby podpořily ekonomiku. Když je doba ekonomického růstu, jsou také nízké, protože by bylo politicky nepopulární je zvyšovat. Základní úrokové sazby jsou politické rozhodnutí, ne rozhodnutí trhu.
    Centralni banka primo ovlivnuje akorat nektere 'zakladni urokove sazby', jine jsou trzni (napr. LIBOR ci cesky PRIBOR). Stejne tak (trzni) ceny duveryhodnych statnich dluhopisu take klesaji (napr. rocni US dluhopisy v roce 2006 sazba ~ 4.5 %, v roce 2010 ~ 0.3 %).

    Krom toho, i ty sazby, ktere urcuje centralni banka, odpovidaji mnozstvi penez v ekonomice (protoze ho spoluvytvareji). Nehlede na to, ze evropske centralni banky nehledi moc na podporu ekonomiky, ale spis na cilovani inflace, takze funguji spis poloautomaticky nez politicky (klesajici inflace -> nizsi sazby, rostouci inflace -> vyssi sazby).
    Krásný příklad na výši úrokových sazeb hypotéčních úvěrů v době boomu prodeje nemovitostí.

    Urokove sazby hypotecnich uveru jsou vicemene zalezitost komercnich bank, nikoliv centralni banky a je to typicka ukazka toho, ze ani plne trzni subjekty nejsou schopni dobre odhadnout riziko.
    5.1.2011 14:24 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    K inflaci bude vyjádření zítra, a nechám promluvit dva znalce. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 13:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jenze zakladni urokove sazby (reprezentujici dostupnost penez) v dobach recese jsou velmi nizke prave proto, ze na trhu je uz tak dost volnych penez.
    Tak to jsem nepochopil. V době recese naopak peníze chybí, nemá je nikdo. Snižování úrokových sazeb je prováděné proto, aby se nevyplácelo peníze (pokud je přece jen někdo má) ukládat na účty, ale aby se raději investovaly do podnikání. Taktéž aby úvěry byly dostupnější a mohlo se investovat. Takové investice by měly teoreticky ekonomiku rozhýbat, podnítit podnikatelskou sféru (což je jen teorie, samozřejmě, zejména pokud jsou úroky téměř na nule a není kam jít). Pokud je konjunktura, je obava z přehřátí ekonomiky a je lépe peníze ukládat a méně si půjčovat. Což napomáhají zvýšené úroky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 13:51 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Snižování úrokových sazeb je prováděné proto, aby se nevyplácelo peníze (pokud je přece jen někdo má) ukládat na účty, ale aby se raději investovaly do podnikání. Taktéž aby úvěry byly dostupnější a mohlo se investovat. Takové investice by měly teoreticky ekonomiku rozhýba

    Zdá se že těm "ekonomům" nějak vybledly znalosti a jen zoufale hledají argumenty. Takový prostinký text bez zbytečných cizích slov, co dokáže. Holt pan Hazlitt zřejmě uměl. Asi tomu taky Dalibore zřejmě rozumíš.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 13:55 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Aby se p.Smolík přebalil blahem za pochvalu od takového odborníka :-)
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 14:31 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Na některé věci jsou potřeba renomovaní odborníci. Na jiné stačí použít jen zdravý selský rozum.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 14:12 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Snižování úrokových sazeb je prováděné proto, aby se nevyplácelo peníze (pokud je přece jen někdo má) ukládat na účty, ale aby se raději investovaly do podnikání.
    Zlatý voči. Když jsou úrokové sazby nízko, tak se teprve peníze neinvestují do podnikání (nepůjčují za nízký úrok s vysokým rizikem), ale na finančních trzích třeba do spekulací s komoditami a výnosných finančních produktů zpravidla odtržených od reálné ekonomiky (nemluvě o ekonomice místní). Všimněte si, že ačkoliv jsou sazby nízko, tak se žádný investiční boom nekoná. Ony totiž tu nejsou banky od toho, aby se staraly o chod místních ekonomik, ale od toho, aby vykazovaly ve svých výročních zprávách pro majitele zisk. A když se nedá vydělat na úrocích, tak se musí vydělávat jinde.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 14:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ale to já vím, že obecný princip, který jsem naznačil, nemusí jen tak fungovat, pokud je krize hluboká. Přesto se o něj centrální banky pokoušejí a celkem to považuji za správné. Bohužel nízké úrokové sazby naprosto nestačí k rozhýbání ekonomiky. Je to jen slabý, pomocný faktor.
    Ony totiž tu nejsou banky od toho, aby se staraly o chod místních ekonomik
    Ale je tu centrální banka, která určuje základní výši úrokových sazeb, od které se odvíjejí sazby komerčních bank.
    Existenci finančních produktů odtržených od reálné ekonomiky je bohužel nutné akceptovat, jde jen o to, zda a jak se bude regulovat jejich používání a jaké ponaučení se vezme z finanční krize roku 2008. To už je úkol pro "chytřejší" hlavy :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 14:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ale je tu centrální banka, která určuje základní výši úrokových sazeb, od které se odvíjejí sazby komerčních bank.
    Však právě ty komerční banky nemají při nízkých úrokových sazbách zájem peníze půjčovat podnikatelům! Znovu otázka, jaký kde nastal investiční boom při snižování úrokových sazeb? To je jen taková příjemná teorie, která by možná fungovala v uzavřené ekonomice s nerozvinutým finančnictvím, v níž se namísto půjčování místnímu ševci na koupení nového vybavení nedá lehce nakupovat a se ziskem prodávat třeba kakao na druhém konci světa. Já si všímám akorát toho, že když se snižují sazby, tak kupodivu rostou ceny, díky nakupování komodit namísto investic do podnikání.
    jde jen o to, zda a jak se bude regulovat jejich používání a jaké ponaučení se vezme z finanční krize roku 2008.
    Nebude se regulovat nijak, to přece můžou chtít jen bolševici!
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 15:07 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já si všímám akorát toho, že když se snižují sazby, tak kupodivu rostou ceny, díky nakupování komodit namísto investic do podnikání.
    Průvodní efekt dalšího faktoru, který jsme tady ještě nezmínili. Přesunutí drtivé většiny výroby do Asie. V čem chcete rozumném podnikat, když místo fabrik jsou tady fitcentra a herny? A to nejen u nás, ale v celém západním světě. Něčím se lidé musí živit.. Je to smutné, ale je to fakt.
    Nebude se regulovat nijak, to přece můžou chtít jen bolševici!
    Pokud jde o můj soukromý názor, jsem proti regulaci těchto činností. Nic by se tím nevyřešilo, jen zbrzdilo pohyb peněz v ekonomice.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 15:25 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Přesunutí drtivé většiny výroby do Asie. V čem chcete rozumném podnikat, když místo fabrik jsou tady fitcentra a herny? A to nejen u nás, ale v celém západním světě. Něčím se lidé musí živit.. Je to smutné, ale je to fakt.
    Prostě důsledek volného obchodu. Produkce se zákonitě přesunuje tam, kde je nižší životní úroveň. Co s tím? Předhánět se s Asií ve snižování životní úrovně. Je evidentně třeba dosáhnout toho, aby se většina pracujících na plný úvazek propadla pod hranici chudoby. Pak budeme moct v něčem rozumném podnikat a konečně začít vyvážet i do Číny.
    Nic by se tím nevyřešilo, jen zbrzdilo pohyb peněz v ekonomice.
    Co je pozitivního na rychlém pohybu peněz v ekonomice (ony se ale nepohybují v ekonomice, ony se pohybují na finančních trzích a do ekonomiky se ani nedostanou, prostě proto, že reálná ekonomika má oproti spekulacím příliš nízké a pomalé výnosy)?

    Co je pozitivního na tom, že přes noc může zmizet z jedné země většina finančního kapitálu a nalít se do země jiné? Aby z ní zase přes noc zmizel někam jinam, kam se vrhne stádo "finančníků"?

    V čem pak chcete rozumně podnikat než v hernách a fitcentrech (pro finančníky)?
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 15:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Je evidentně třeba dosáhnout toho, aby se většina pracujících na plný úvazek propadla pod hranici chudoby. Pak budeme moct v něčem rozumném podnikat a konečně začít vyvážet i do Číny.
    Ale demagogii snad ne ;-). Kdo jsou to pracující? Jaká chudoba? Do Číny se vyváží a dost fest. Jen do konce září 2010 se z ČR vyvezlo zboží za 655 mil. dolarů. Nemluvě o ostatních zemích EU a o USA. Jiná věc je, že toho průmyslu tu zůstává už dost málo. Proto se těch peněz v ekonomice tolik točit nemůže (s výjimkou automobilového průmyslu), tak se přesouvají na finanční trhy.
    Co je pozitivního na tom, že přes noc může zmizet z jedné země většina finančního kapitálu a nalít se do země jiné? Aby z ní zase přes noc zmizel někam jinam, kam se vrhne stádo "finančníků"
    Pozitivní to určitě není, ale nemusí to být ani negativní. Jen se s tím budeme muset naučit pracovat. Každá doba chce holt to svý ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.1.2011 08:17 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ale demagogii snad ne . Kdo jsou to pracující? Jaká chudoba?
    Tzv. pracující chudoba jsou lidi, kteří si nevydělají prací na plný úvazek na to, aby v dané společnosti mohli slušně žít. Jestliže v ČR nedosáhnout 2/3 pracujících na průměrný plat 23 500 Kč (hrubého!), tak tím naše společnost říká, že nadprůměrně slušně se u nás žije už za 17 000 Kč měsíčně, tj. necelých 700€ nebo 900 USD. Pouze 250 USD životních nákladů pro bohatší třetinu obyvatelstva týdně, to je přece super země, ne?
    Do Číny se vyváží a dost fest. Jen do konce září 2010 se z ČR vyvezlo zboží za 655 mil. dolarů. Jiná věc je, že toho průmyslu tu zůstává už dost málo.

    To nic nemění na tom, že čínský dovoz do EU je za dvakrát víc než z EU do Číny. (A ještě jiná věc je, jestli se zisky z tohoto vývozu vracejí tam, kde se produkuje, anebo do země majitele firmy.)
    Proto se těch peněz v ekonomice tolik točit nemůže (s výjimkou automobilového průmyslu), tak se přesouvají na finanční trhy.

    Jinými slovy, pomocí peněz a finančních trhů se vytvořila virtuální ekonomika, která obchoduje se vzduchem (s dluhy, které vznikají jen tak ze vzduchu, příslibem) a ačkoliv nemá prakticky žádnou spojitost s reálnou ekonomikou, tak ji masivně ovlivňuje k obrazu svému (pokouší se čarovat s přírodními zdroji a lidskou prací jako s virtuálními penězi) za aktivní pomoci neoliberálních politických proudů.

    Jak mi může konkurovat nějaký řemeslník, co musí pracně vyrábět ze dřeva, když já vám pomocí pouhého slibu splacení někdy v budoucnosti vygeneruji v okamžiku miliardu dolarů, se kterou můžete obchodovat, jako byste ji skutečně měl, neboli si můžete koupit produkci stovky řemeslníků na desetiletí dopředu. Vy dostanete produkt a řemeslníci slib zaplacení, tím slibem platí dál ... no a když přijde na placení, tak vám jen řeknu, že žádnou miliardu nemám (což jste věděl už od začátku), ale je vám to jedno, protože vy máte to, co jste chtěl, totiž peníze (jiné produkty) za ty od řemeslníků. Těm v dolní ve struktuře letadla nezbude než si pomocí reálné produkce splatit svoje malé dluhy (za vydatného nadávání politiků, jak si žili nad poměry), já se taktéž za kamarádské asistence politiků veřejně omluvím za selhání finančních trhů a jsme připraveni na další kolo... No nekupte to.
    Aby z ní zase přes noc zmizel někam jinam, kam se vrhne stádo "finančníků" Pozitivní to určitě není, ale nemusí to být ani negativní. Jen se s tím budeme muset naučit pracovat. Každá doba chce holt to svý ..
    Samozřejmě, že se můžete zkoušet učit pracovat s požárem. Někteří ovšem dávají přednost učit se pracovat s tím, aby takový požár pokud možno vůbec nevznikal, obvykle nějakou nechutnou regulací...
    Dalibor Smolík avatar 11.1.2011 09:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Zajímavý způsob argumentace (bez ironie), přesto bych měl pár připomínek:
    Pouze 250 USD životních nákladů pro bohatší třetinu obyvatelstva týdně, to je přece super země, ne?
    V podstatě máte pravdu. Jenže takové "rozložení sil" je podobné všude na světě a nelze jej příliš změnit, pokud neuvrhneme do chudoby celou zemi (extrémní příklad Severní Korea). Jde jen o to, aby se v absolutních hodnotách zvedal postupně i ten "spodek" pyramidy.
    pomocí peněz a finančních trhů se vytvořila virtuální ekonomika, která obchoduje se vzduchem
    V jiném příspěvku jsem se snažil vysvětlit podstatu vzniku virtuálních peněz (jde o úvěry různého druhu, hypotéky apod., za což jsem byl někým vulgárně napaden :-)). Virtuální peníze se mi moc nelíbí, takže jsem jen popisoval realitu, nikoliv moje přání. Ale za určitých podmínek se s nimi pracovat dá, využijeme-li zkušenosti z let 2008-2009.
    Někteří ovšem dávají přednost učit se pracovat s tím, aby takový požár pokud možno vůbec nevznikal
    To určitě. Ale pokud použijeme příměr s požárem, jde o to, abychom pro zabránění případného požáru dům preventivně nezaplavili celý vodou. To je abychom neudělali víc škody, než užitku.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 15:11 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ono také záleží na co chce ten podnikatel půjčit. Zažila jsem i podnikatele, kteří chtěli půjčit na pořízení obchodu (100% nákladu), na všechno zboží (100%) a něco do začátku, než se to rozjede ... Vlastní kapitál nula, čím ručit nula, a šíleně se divili, že si potencionální investor (byly to peníze i z bankovního sektoru i od soukromých investorů), nesedne na zadek, že objevil tu správnou díru na trhu. Ono banky i investoři by půjčovali, ale nechtějí peníze jen tak vyhodit z okna a modlit se.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    5.1.2011 15:04 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    V době recese naopak peníze chybí, nemá je nikdo
    Penize nemuze 'nemit nikdo' - penize nezmizi, M0 ci M2 (jako indikatory mnozstvi penez v ekonomice) nijak vyrazne nepoklesly, spis se snizil objem penez, ktere aktivne obihaji, a zvysil objem penez 'uskladnenych'. Kvuli ztratam bankam poklesl vlastni kapital a tak jsou vyrazne mene ochotni pujcovat penize podnikatelum na investice, takze penize se hromadi na uctech tech, kteri je nechteji aktualne vyuzit pro spotrebu ci investice, banky maji nadbytek rezerv, zatimco podnikatele (kteri si bezne na investice pujcuji) maji penez nedostatek.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 15:08 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    spis se snizil objem penez, ktere aktivne obihaji, a zvysil objem penez 'uskladnenych'.
    Ale jo, asi si rozumíme. Hlavní fakt je, že podnikatelé ty peníze prostě nemají.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 15:24 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ano, a protoze z hlediska bankovniho systemu je stat obecne duveryhodnejsi dluznik, ty pujcky statu 'vytahnou' cast takto 'uskladnenych' penez, aniz by tim vyrazne omezily dostupnost penez pro podniky, a nasledne je stat (skrz statni mzdy, spotrebu ci investice) distribuuje do obehu.
    rADOn avatar 5.1.2011 12:57 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    …propusteni urednici pribydou k dalsim nevyuzitym nezamestnanym…
    To ale neni zadna vada. Socialni podpora se financuje ze stejnyho zdroje jako statni aparat - z nasich dani. I kdyz by ta podpora byla stejne velka jako jejich puvodni prijem (a chudobu nikomu nepreju) tak porad na tom budeme maximalne stejne, ale ne hur. At uz je ekonomicka situace jakakoliv.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    5.1.2011 13:47 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Statni kasa na tom bude lip, ekonomika hur. A horsi stav ekonomiky sekundarne snizi vyber dani.
    5.1.2011 13:54 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Proč by na tom byla ekonomika hůř? Tak jak to rADOn nastínil to vyjde nastejno - ten člověk nedělá v obou případech nic a dostane za to stejně ze stejného zdroje, jen se tomu jinak říká.
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    5.1.2011 14:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je ta pověra, lidem, když zbudou peníze, tak je z lidské přirozenosti utratí. To už je taková lidská vlastnost, utrácet peníze které mám a ekonomika funguje, protože poptávka a nabídka jsou v rovnováze. To je ten základní ekonomický předpoklad. Když nemusím zaplatit daně, koupím si knížky dám práci nakladatelstvím, tiskárnám atd. :-) každou korunou, kterou mi stát vezme bere mi zároveň možnost peníze utratit, nvestovat, možnost vytvořit pracovní místo.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 14:57 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To už je taková lidská vlastnost, utrácet peníze které mám a ekonomika funguje, protože poptávka a nabídka jsou v rovnováze. To je ten základní ekonomický předpoklad.
    V globále neomezeno místem a časem v rovnováze možná jsou. Škoda jen, že člověk obvykle žije v jedné realitě vždy pouze na jednom místě a v omezeném čase. To už je ale zjevně pro leckteré ekonomy předpoklad nepřijatelný.

    Když nemusím zaplatit daně, koupím si knížky dám práci nakladatelstvím, tiskárnám atd. každou korunou, kterou mi stát vezme bere mi zároveň možnost peníze utratit, nvestovat, možnost vytvořit pracovní místo.
    Správně. Já když nemusím zaplatit daně, tak si objednám knížku z USA (dám práci tamním nakladatelstvím, tiskárně v Mexiku atd.). Každou korunou, kterou mi stát vezme, bere mi tak zároveň možnost vytvořit pracovní místo na druhém konci zeměkoule.

    5.1.2011 15:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Když nemusím platit tak velký daně klidně si koupím knížk tady, boty tady, protože i když jsou dovozené, tak vyvážíme a tedy díky svobodnému obchodu máme prostředky jak udržet a získat další pracovní místa. :-) Tdy v lkaždém případě udržuji ekonomiku v chodu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 15:50 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    protože i když jsou dovozené, tak vyvážíme
    Já když si tu knížku koupím v USA, tak si ji nekoupím tady. Takže za peníze ušetřené díky nízkým daním udržuji v chodu ekonomiku USA. Když ušetřím ještě víc na daních, tak si přikoupím nějakou tu čínskou továrnu a budu udržovat v chodu ekonomiku čínskou, aby vyráběla ty boty, které si za ušetřené daně nakoupíte vy. Není nad státní podporu svobodnému obchodu nízkými daněmi. Tady se zatím díky snižování daní přestane inovovat (proč inovovat, když se výnosy i tak zvyšují snížením odvodů), takže už ani vyvážet nebude co a budeme pak žrát ty naše nízké daně. Nikdo nebude mít nic a konečně budeme v pravicovém ráji.
    tedy díky svobodnému obchodu máme prostředky jak udržet a získat další pracovní místa.
    Jasně, ještě že se USA zadlužují Číně a díky tomu importují z Německa, kam exportujeme my, abysme si mohli za vydělané peníze koupit to, co Čína exportuje k nám. Není nad svobodný obchod. Hlavně aby se v USA neprosadila ta ideologie nezadlužování, to bysme pak fakt už žrali trávu.
    5.1.2011 15:55 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    si to po sobě přečtěte, jsme exportní ekonomika, takže někam vyvážíme a odněkud dovážíme. TEdy zatím a já si myslím i nadále budeme svobodně obchodovat a to co laciněji umí jinde si kouopím tady a co umíle lacije my, koupí si jinde. .-) Ale nbepopírám, že je těžké udržet tu eknomiku v chodu. meričané s e bud vzpamatují a nebo přijdou na řadu jiné ekonomiky, kam budeme vyvážet a na nich bude stát ekonomický svět. Tak už to chodí v životě.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 18:44 qué?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    TEdy zatím a já si myslím i nadále budeme svobodně obchodovat a to co laciněji umí jinde si kouopím tady a co umíle lacije my, koupí si jinde.

    ????????? Takhle hluboce teda filosofovat neumim :-)

    meričané s e bud vzpamatují a nebo přijdou na řadu jiné ekonomiky, kam budeme vyvážet

    Jiste mate nastudovano procento naseho exportu do USA, pane ekonome Jilku
    5.1.2011 19:24 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je tvuj problem. Ze tu filozofie nejde. Rekni si panu asistentu dagovi. Te pouci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 21:33 qué?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Prvni vetu jsem skutecne nepochopil a na druhou ohledne procenta naseho vyvozu do USA jsi neodpovedel. Bud to nevis, nebo jsi to nenasel, a nebo se ti to nehodi do kramu? A co na to tvuj ekonomicky ochrance Smolik?
    5.1.2011 21:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    nemám nastudováno procento a hledat se mi to nechce, ostatně je mi to jedno. Někam vyvážíme a někam vyvážet budeme muset, tedy podniky, které vyvážejí a to je jejich problém, ne můj. Takže kdo cche tady produkovat, jiste najde i prostor kam vyvážet a kdo chce dovážet jistě najde i odkud dovážet. To je celkem dost snadno pochopitelné. :-) Pokud chceš filozofovat, tak filozofuj.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:49 qué?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak když ti tvůj mozek tuto studijní činnost nezvládá, tak požádej svého ochránce Smolíka, jak je to s USA. Ten s nima dokonce dělá, tak ti jistě rád vysvětlí, jak snadno, volně-tržně, si každej rozhodne, že bude vyvážet do USA, a pak to tam hrne. Proto jsou USA náš největší exportní partner, že p.Smolík :-)?

    Ono to není o filozofování, ale o znalostech, které v putyce nebo na lodi asi nejsou k dispozici.
    5.1.2011 22:53 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ono to není o filozofování, ale o znalostech, které v putyce nebo na lodi asi nejsou k dispozici.

    Já nemám potřebu znát export do USA, takže znalosti v tomto směru nehledám, takže nemám potřebu si něco zjištovat, nic tam nevyvážím a až budu, jistě si to zjistím, nepij tolik, už halucinuješ :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 12:24 qué?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já nemám potřebu znát export do USA

    Ale potřebu nefundovaně o tom kecat máš, dutohlave.

    Myslím, že jedinej na webu závislej na chlastu jsi ty, máš ještě jiné oblíbené téma, než ten tvůj chlast? Že ti nedovolí myslet na něco jiného, to by chtělo nějakého terapeuta, třeba takového, co ten obor studoval.
    6.1.2011 12:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jo jo, já se fakt zabývám tím co uznám za vhodný a ty s tím klidně žumpo můžeš mít problém, tak si najdi študovanýho terapeuta aby ti ho pomoh vyřešit. Sem si nevšim, že bych se tě ptal vylízanče na radu. :-) Dávej rady kde tě žádají!
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 17:04 qué?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jendo, už nejsi v bolševické funkci v plavbě Bílinsko-oderské, kde jsi mohl zakazovat a práskat soudruhy, abys jezdil místo nich. Takže můžeš přikazovat, můžeš i poprosit, a taky si s tím můžeš namazat svůj tlustej pupek :-) :-).

    Myslím, že Američani by pro tebe použili, až tam začneš vyvážet svoje poradenství, obrat butt brain :-).
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 12:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    USA jsou naším v pořadí 14. partnerem v oblasti vývozu. Není to moc, ale ani málo. Do USA se dá vyvážet zcela volně. Vše je otázka ceny (nutno zahrnout dopravné - kontejnery nejsou laciné). Já jsem spolupracoval při vývozu strojního zařízení pro automobilový průmysl.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 16:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    (proč inovovat, když se výnosy i tak zvyšují snížením odvodů)
    No tohle už snad opravdu nemyslíte vážně, Silvestra už bylo ..
    Výnosy se neustále snižují díky sílící konkurenci a bez inovace firma nepřežije. Míra zisku neustále klesá - zejména u běžně vyráběných produktů. Jen díky snížení daní může firma vyprodukovat nějaký zisk na budoucí investice. Firma, která přežije alespoň nějaké daně odvádí, tak zkrachovalá neodvede nic. Já to vidím i u nás, zisk se stále "scvrkává" díky cenovému tlaku a z bludného kruhu lze vybřednout jen novým výrobkem. Ale jeho vývoj něco stojí. A investice jdou z čistého zisku (viz odpisová sazba). Američané dobře vědí, proč mají daně nízké a proto vy si koupíte tu knihu v USA ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    belisarivs avatar 6.1.2011 11:04 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tady se zatím díky snižování daní přestane inovovat (proč inovovat, když se výnosy i tak zvyšují snížením odvodů)
    Tohle mi prijde jako blbost.

    Chcete rici, ze vysoke dane by kvuli vedly k nizsim vynosum a tim nutily firmy inovovat?

    Chapu to dobre? Pokud ano, tak je to IMHO pekna hovadina protoze Non sequitur. Naopak vyssimi odvody muzete vyvoj pekne utlumit. Myslet si, ze cim vic podnikatel odvede statu, tim vic da do vyvoje muze snad jenom silenec.

    Paklize jsem to pochopil spatne, mohl bych poprosit o vysvetleni?
    IRC is just multiplayer notepad.
    6.1.2011 14:47 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Chcete rici, ze vysoke dane by kvuli vedly k nizsim vynosum a tim nutily firmy inovovat?
    Samozřejmě. A nejen inovovat, prostě se víc snažit.
    Naopak vyssimi odvody muzete vyvoj pekne utlumit. Myslet si, ze cim vic podnikatel odvede statu, tim vic da do vyvoje muze snad jenom silenec.
    Je jedno, čím výnosnější ekonomické aktivity dosáhne, rozhodující je, že musí být lepší:

    Rok 1, daně 25%

    výnos = 200 náklady = 100 výnosy = 100 daně = 25 čistý zisk = 75

    Rok 2, daně 20%

    výnos = 200 náklady = 100 výnosy = 100 daně = 20 čistý zisk 80

    Kdybych chtěl v roce 2 aspoň stejného čistého zisku dosáhnout za stavu původních daní, musel bych mít např.

    vyšší výnos = 212 (náklady 106 zisk 106 daně 26 čistý zisk 80)

    nebo snížit výrobní náklady (zefektivnit výrobu).

    V případě snížení daní tento tlak ke zvýšení výkonů a efektivity chybí.

    Výkon ekonomiky tak stagnuje a přitom je ve státní kase míň peněz. Nízké daně podporují lenochy a hlupáky.
    belisarivs avatar 6.1.2011 16:10 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Samozřejmě. A nejen inovovat, prostě se víc snažit.
    A nebo se na to vykaslat pripadne se nechat semlit konkurenci.
    V případě snížení daní tento tlak ke zvýšení výkonů a efektivity chybí.
    Opravdu? Nezapomnel jste na konkurenci, ktera nespi?

    Z tech prikladu vyplyva jenom nizsi cisty zisk. Taky jste opomnel, ze vyssi dane znamenaji i vyssi naklady, jako treba na zamestnance. Vysokymi danemi je tedy dale prodrazujete (ono pokud zamestnanci sebere ~polovinu vyplaty stat, tak zamestnanec je nastvany, ze ma malo, a pro podnikatele, ktereho stoji ~dvojnasobek mzdy, zase zacina byt drahy).

    Uznavam, ze mozna par podnikatelu bude uvazovat tak, jak nastinujete, ale troufnul bych si hadat, ze jich bude minorita.
    Nízké daně podporují lenochy a hlupáky.
    Mohl bych poprosit, abyste, pokud vyjadrujete svuj osobni nazor, toto sdelil? Protoze tohle tvrzeni prezentujete jako absolutni pravdu ale mne osobne to pripada jako hovadina nejhrubsiho zrna. Vysoke dane spis vidim jako stimul pro presunuti vyroby jinam.

    Idealni by bylo, trefit miru sdaneni, ktera prinese nejvyssi zisky, ale to o cem mluvite mi prijde jako silenost.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 16:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Vy to snad děláte schválně .. Již jsem vám to vysvětloval. Nebo je to účelová demagogie?
    takže reálně:
    Rok 1, zůstává, zisk 75
    Rok 2 - daně 20 %
    Výnos 195, náklady 105, zisk 90, daně = 18, čistý zisk 72
    Výnosy díky sílící konkurenci u stejného výrobku klesají, protože je neustálý tlak na ceny. Každý rok aspoň něco dolu .. Navíc stoupají náklady na elektřinu, nájmy, různé poplatky, odpady apod.
    Na inovaci výrobků nutné vydat 50, takže třetí rok .. mám pokračovat? Bez inovace nestoupnou výnosy, firma jde ke dnu.
    Jsem praktik. To, co jsem popsal je realita u většiny firem, které nejsou ČEZ nebo PRE. Nízké daně v takovém případě zachrání firmu, která by šla jinak pod vodu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2011 18:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Výnosy díky sílící konkurenci u stejného výrobku klesají, protože je neustálý tlak na ceny.
    Platí při jakékoliv výši daní, dokonce i kdyby byly daně nula. A pokud je konkurent stejně nebo více zdaněn, tak má stejné podmínky. Ledaže by konkurence českým firmám hrozila hlavně ze zemí, kde zdanění není zrovna nízké, co?
    Navíc stoupají náklady na elektřinu, nájmy, různé poplatky, odpady apod.

    Stoupají všem. A jak už jsem psal několikrát, v globální ekonomice se peníze ušetřené na daních do lokální ekonomiky vracet vůbec nemusí: a tam, kde je nízká konkurence slabého státu, lidi chudnou (nízké mzdy, takže slabá kupní síla, špatné vzdělávání, špatné zdravotnictví, korupce, právě proto se zvyšující poplatky, snižuje se spotřeba a tím se zdražuje) se investovat nevyplatí, tam se jenom rejžuje, dokud je co. Takže hlavně nízké daně nebo daňové prázdniny. Když už není co, tak pryč a poslední zhasne. Česko je přesně na téhle cestě, díky všeobecně rozšířenému pravicovému hujerismu.
    Bez inovace nestoupnou výnosy, firma jde ke dnu.
    Aspoň se vytřídí ti neschopní. Tak je to přece ve všech ostatních oblastech v pořádku, ne? ;-)
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 19:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Samozřejmě obecné konkurenční prostředí funguje, i kdyby bylo zdanění nulové.
    A pokud je konkurent stejně nebo více zdaněn, tak má stejné podmínky.
    Máme sice globální trh, ale podmínky globální nejsou. Existují obrovské rozdíly ve zdanění a podpory vývozu v různých zemích. Nemůžeme porovnávat konkurenci pouze v okrese Hradec Králové. ;-)
    Navíc stoupají náklady na elektřinu, nájmy, různé poplatky, odpady apod. Stoupají všem
    To je mi houby platné, když zákazník při jednání žádá snížení cen na příští sezónu a v aktovce mám výrobní kalkulace, které jsou úplně bez rezervy ;-) (Na tohle si stěžuje hodně firem). Pokud toto zákazníkovi namítnu, řekne, že polský dodavatel je na dvou třetinách naší ceny .. polské zboží nechce, ale při takové slevě je přesto vezme..
    v globální ekonomice se peníze ušetřené na daních do lokální ekonomiky vracet vůbec nemusí:
    Minimálně firma zachová pracovní místa. Všechny pracovníky si ze zahraničí nepřitáhne ..
    se investovat nevyplatí,
    Investovat se vyplatí především tam, kde je příznivé podnikatelské klima, nízká korupce, průhledný a jednoduchý právní systém. Ale netvrdím, že ten vždy pravice zajistí. (Levice ale už vůbec ne).
    hlavně nízké daně nebo daňové prázdniny. Když už není co, tak pryč a poslední zhasne. Česko je přesně na téhle cestě, díky všeobecně rozšířenému pravicovému hujerismu.
    Montovny s daňovými prázdninami zavedl především svého času premier Zeman.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2011 20:32 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je mi houby platné, když zákazník při jednání žádá snížení cen na příští sezónu a v aktovce mám výrobní kalkulace, které jsou úplně bez rezervy

    Asi to čtu blbě, můžete mi to vysvětlit nebo napsat trochu jinak? Pokud tomu rozumím správně, tak má výrobní ředitel problém s výrobní kalkulací. Ale jako obchoďák - když s náklady nevejdu na úroveň konkurence, tak mám smůlu (pokud tedy vynechám tržní hospodářství některých zdejších Hujerů, kde se chytnete na státních či komunálních zakázkách s předraženou nabídkou).

    Nebo jinak, já chápu např. současné problémy současných textiláků v ČR, ale je jenom na jejich politice a schopnostech, jestli se na nějaký trh vejdou s nějakým produktem, nebo to zabalej, protože přes to vlak prostě nejede. Třeba teď, třeba se vývoj ve světě díky změnám místních kalkulací otočí.
    7.1.2011 00:27 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Máme sice globální trh, ale podmínky globální nejsou. Existují obrovské rozdíly ve zdanění a podpory vývozu v různých zemích.
    Jasně, takže které zemi byste se chtěl daňově přiblížit, aby byly naše firmy konkurenceschopné? Například Německu (superexportér)... no to by bylo hup +11%. Nebo Velké Británii? + 9%. Možná Francii ... +15%. ... Já myslím, že bysme neměli být tak skromní a dostat se alespoň na úroveň takového Rumunska (-3%) nebo Bulharska (-9%). To jsou ti naši soupeři. Víte, ono těch zemí v Evropě, které mají (kombinovanou) daň z příjmu právnických osob nižší než my skutečně moc není, a když, tak rozhodně nepatří . I průměr EU je vyšší než daně v ČEZku. Takže jaké země máte na mysli?
    Nemůžeme porovnávat konkurenci pouze v okrese Hradec Králové.
    No právě. To dělá přesně argument, že snížené daně pomohou investicím... jako bysme byli pouze v okrese HK, který je od reálného světa oddělen skleněným poklopem (takže tam kde se ušetří, tam se investuje).
    Pokud toto zákazníkovi namítnu, řekne, že polský dodavatel je na dvou třetinách naší ceny .. polské zboží nechce, ale při takové slevě je přesto vezme..
    Daně v tom budou těžko, protože v Polsku mají stejné jako vy u nás.
    Minimálně firma zachová pracovní místa. Všechny pracovníky si ze zahraničí nepřitáhne ..
    Víte, co se množí? Pracovní místa, v nichž si člověk pracující na plný úvazek nevydělá tolik, aby mohl slušně žít (neřkuli uživit rodinu). To v těch podnicích, které prosperují nikoliv z nápadů a inovací, ale jen díky levné práci a daňovým úlevám... a to v Evropě, kde se za posledních 10 let snížily daně v průměru skoro o 10%. Tak kde jsou ty investice a ty pracovní místa?

    kde je příznivé podnikatelské klima, nízká korupce, průhledný a jednoduchý právní systém.

    Čím chudší a tedy málo výkonný státní aparát, tím horší je v zemi to, co jste vyjmenoval. Aneb ta stará moudrost, že co nic nestojí, za nic nestojí... ta je přece u pravičáků velmi oblíbená.
    Montovny s daňovými prázdninami zavedl především svého času premier Zeman.
    ??? To má argument pro co/proti čemu? Pro snižování daní právnickým osobám?
    7.1.2011 11:40 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jsem rád, že nejsem sám, který ten příspěvek p.Smolíka nepochopil. Mne to připadalo jako shluk povzdechnutí nebo postěžování, ale marně jsem v tom hledal nějakou racionalitu, nebo, co to vlastně znamenalo. Trošku jak ten dort p.Čapka.
    belisarivs avatar 9.1.2011 12:40 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Například Německu (superexportér)... no to by bylo hup +11%. Nebo Velké Británii? + 9%. Možná Francii ... +15%. ...
    To jeste nic neni. Vezmeme si takovou Cinu. Jaky ta ma ekonomicky rust a export. Vezmeme si priklad z nich. Zavedme totalitu, koncentraky pro nepohodlne, trest smrti, sem tam vystrilejme Vaclavak, radikalne snizme mzdy a budeme mit rust a export jako oni.

    Vase srovnani totiz kapanek belha. Tvrdite, ze vyspela ekonomika je tu diky vysokym danim, nicmene ja jsem spis toho nazoru, ze je tomu prave naopak. Vysoke dane mohou byt diky vyspele ekonomice.

    Pokud treba Nemci maji nekolikanasobne vetsi kupni silu nez my, tak je bude podstatne mene palit, ze maji vyssi dane.

    Podivejte se treba na Vas argument obhajujici progresivni zdaneni. To je presne ono. Copak to nevidite?

    Na jednu stranu chcete zvysit dane abychom je meli stejne vysoke jako bohatsi staty a zaroven chcete nizsi dan ze mzdy pro chude u nas, aby jim zbylo vice. Tam uz netvrdite, ze by chudi meli byt poradne zdaneni aby byli motivovani k shaneni lepe placene prace a tim se u nas rozjela ekonomika.

    Docela schizofrenie, rekl bych.
    IRC is just multiplayer notepad.
    9.1.2011 18:13 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tvrdite, ze vyspela ekonomika je tu diky vysokym danim, nicmene ja jsem spis toho nazoru, ze je tomu prave naopak. Vysoke dane mohou byt diky vyspele ekonomice.
    Nikoliv, tvrdím, že vysoké daně nejsou v demokracii (kde si je nesyslí do kapsy jedna parta, ale kde prostředky jsou do veřejných rozpočtů) překážkou pro vyspělou ekonomiky. Naprostá většina vyspělých zemí měla daně ještě vyšší (Německo v roce 2000 51%!). Naopak si troufnu tvrdit, že z makroekonomického hlediska jsou vysoké daně motorem pro zvyšování efektivity a ekonomiku s vysokou přidanou hodnotou. A zadlužený, tedy slabý, stát není ani zárukou stabilního podnikatelského prostředí. Pročpak tedy nejdou české firmy podnikat radši do Bulharska, tam mají daleko nižší daň než tady, tak ať se jim daří.
    Pokud treba Nemci maji nekolikanasobne vetsi kupni silu nez my, tak je bude podstatne mene palit, ze maji vyssi dane.
    Člověče, zkuste zaregistrovat, že celá tato debata je o daních pro firmy. Kromě toho se točí kolem toho, zda a jak snížení daní zajistí konkurenceschopnost.
    Na jednu stranu chcete zvysit dane abychom je meli stejne vysoke jako bohatsi staty a
    Firmy, které potřebují snížení daní, se chystají konkurovat na světovém trhu především cenovým podbízením. Daně se v celé Evropě za poslední léta snižují, čehož následkem je globální zadlužení státních pokladen, osekávání sociálního státu, následované snižováním vnitřní poptávky, což znamená tlak na deflaci mezd (lidi pracují, ale kupodivu si nevydělají dost) a zvyšováním závislosti jednak na exportu) (zejména do zemí, které se financují zadlužením jako USA), je to taková sestupná spirála do chudoby. A zisky nadnárodních firem, které se zvýší o ušetřené daně, nezůstávají v zemi, kde se vytvořily. Takže v Evropě vidíte, že nízké daně = chudý stát (anebo typ Irsko, nejdřív div ne mustrový žák, jak se to má dělat, než se dostali skoro do bankrotu.

    Stačí, když uvedete nějaké příklady toho, jak nízké daně pro právnické osoby = bohatý stát, bohaté obyvatelstvo, konkurenceschopná ekonomika (produkující vysokou přidanou hodnotu, ne vyvážení nerostného bohatství), dobré podnikatelské prostředí, nízká korupce atd atd. Když si srováte daně v Evropě, tak je to přesně naopak.
    zaroven chcete nizsi dan ze mzdy pro chude u nas, aby jim zbylo vice.
    Já žádnou nižší daň ze mzdy pro chudé nechci. Já chci, aby bohatí platili procentuálně vyšší daň než chudí, neboť jen touto progresí se částečně vyrovná enormní progrese odměňování v závislosti na odvedené práci a zároveň životních potřebách vysoce odměňovaných. V zavedených demokraciích to tak funguje, v mafiastánech je naopak velmi oblíbená rovná daň, protože tam, kde bohatne hlavně zločinem a ne prací, tam si pracujících socek nikdo neváží.
    Dalibor Smolík avatar 9.1.2011 18:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Opravdu odpovědi na vaše připomínky jsou dost obtížné a hlavně zaberou spoustu prostoru. Takže namátkou jen něco:
    Montovny s daňovými prázdninami zavedl především svého času premier Zeman. ??? To má argument pro co/proti čemu? Pro snižování daní právnickým osobám?
    To byla reakce na tento příspěvek:
    hlavně nízké daně nebo daňové prázdniny. Když už není co, tak pryč a poslední zhasne. Česko je přesně na téhle cestě, díky všeobecně rozšířenému pravicovému hujerismu.
    V době premierování Miloše Zemana se nedalo mluvit o pravicovém hujerismu. A právě v jeho době se rozšířily daňové prázdniny.
    Dále: hodně se mluví o tom, že v Německu jsou daně vyšší než u nás, což je pravda. Je však třeba porovnat položky, které se z daní odepisují. Nevím jak teď, ale ještě před 2 - 3 lety měli zaměstnavatelé dotace na zaměstnance, kteří mohli být zaměstnáni na poloviční úvazek, živnostníci si odečítali i školní potřeby pro děti, večeře se zákazníky se odečítala ze 75 % a tak dále. Naopak kontroly ze strany finančních úřadů jsou v Německu mnohem přísnější .. Takže srovnávejme opravdu srovnatelné položky ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2011 09:57 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    kdy je nizka nezamestnanost (velke poptavky po praci)

    To si trochu odporuje. Nizka nezamestnanost nastane kdyz je vice pracovnich prilezitosti nez uchazecu o praci.
    kotyz avatar 5.1.2011 10:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    treti lekce ekonomie v jedne lekci :-D ten nazev nebyl zvolenej nejlip s ohledem na pocet pokracovani ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.1.2011 10:52 Luboš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Když někdo nezná základní principy ekonomiky a jejich uplatňování v praxi, tak asi takové příručky číst musí. Akorát nevím, proč tím otravuje ostatní na linuxu.
    kotyz avatar 5.1.2011 12:08 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    o to vubec nejde, problem je v tom, ze podle nazvu mela bejt ta lekce jen jedna a uz sou tri :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.1.2011 12:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    to je ten ekonomický paradox. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 16:01 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je v akci 1+2 zdarma
    5.1.2011 12:08 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Zatím ti co hovořili o neznalosti jiných žádnou vlastn znalost nepředvedli. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 13:29 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jeníčku, a ty máš s někým podepsanou smlouvu o doučování ekonomiky? Tak si hezky zklidni svůj posledni hormon a hačni si zase k počítači a nezlob :-)
    5.1.2011 14:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ale jmenovče já to dělám prp tebe aby si tomu jménu neděla ostudu, že si uplně levý a blbý. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 15:59 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Levý a blbý, jak jinak, že? Za tu neustálou buržoustskou agitku vás někdo platí? Jestli ne tak jste blbej a hlavně hovno kapitalista! :-D
    5.1.2011 16:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jeníku, už mnohokrát jsem vydělal na činnostech, který se zdály být napřed nevýdělečné. Všechno co jsem se kdy naučil, jsem dříve nebo později zpeněžil. Mé blogy, joģa atd...
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 16:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je ten kapitalismus, kdy investuješ zisky, které nehodláš spotřebovat. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 16:37 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ...třeba investicí (nikoliv osekáváním) do sociálního sektoru, čímž se zajistí minimálně placebo pocit relativního bezpečí a zázemí pro slabší a méně schopné vrstvy, které se už nebudou tolik bát i těch minimálních iínvestic jak je tomu dosud a vzhledem početnosti tohoto segmentu populace, mohou i podstatně nastartovat růst už té nejnižší platformy ekonomiky? Tak jste to myslel?
    5.1.2011 16:41 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Poskytji laciné a kvalitní služby v oblasti závislosti i spoluzávislosti, které prospívají mnoha lidem, nemám žádnou dotaci a platí jen ti co ji potřebují, nikoliv daňoví poplatníci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 18:03 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Poskytuješ sice laciné služby, ale bez potřebné kvalifikace, podvodníku, jako poradenství na živnostenskej list, protože k terapii nemáš vzdělání, joudo. Tak trochu s tím kapitalismem brzdi. To, že můžeš takhle švindlovat, není tržní kapitalismus, ale PODVOD, joudo!!! A nepleť si prospívání a prospěšnost - řidič tramvaje, která tě vozí do blázince, je minimálně stejně prospěšný, tak si ty svoje ramínka rychle sklapni.
    5.1.2011 18:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Už zase z tebe padají hovna? tak mě dej k soudu, že podvádím. :-) Joudo vylízanej. Pak se ukáže až předložím doklady o svém vzdělání, jestli to máš v hlavě vylitý, tak se uklidni jmenovče. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 18:37 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ale joudo, vždyť si sám na sebe přiznal, že děláš na živnostňák, že musíš mít odbornej dozor, ten já ti věřím.

    Poradenství, hehe, s klempířským učňákem a neautorizovanou školkou pro zájemce PPF - z kolik a kandidátů tě na studie vybrali, odhaduju na jeden z deseti, trefil sem? Koukám, že už rozjedeš i ekonomické poradenství, tvoje znalosti na to rozhodně stačí.
    6.1.2011 20:35 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    poradenství na živnostenskej list,

    Jílkovu primitivní nafoukanost teda nemusím, ale tohle je snad přehnaný. Nevěřím, to by lezl kanála a nedělal haura :-(.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 21:04 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ...ale na to já se přece vůbec neptám... :O
    5.1.2011 16:44 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Amígo, cože????? Sociálně slabé vrstvy mají už nyní pocit relativního bezpečí, protože místo investic do vzdělání a úspor utrácí za cigarety, alkohol, zábavu, na dluh kupují na co by jinak mohli ušetřit, ale chtějí to hned. Kecy stylu "kdyby mi tak někdo dal takovou práci, aby se mi jako líbila" "no ale já to chci" - a mobil koupený na splátky, auto na splátky, televize na splátky... A když se něco sociálně slabým vrstvám nelíbí, že například moc často podepisují smlouvy, aniž by si je přečetli, a pak se diví, nebo kupujou za několik desítek tisíc zboží, které jim má zařídit pohodlný život, tak se na jejich ochranu změní zákon.

    Amígo, vždycky budou chudí. Vždycky budou bohatí. Jsou sociální vrstvy, které jsou těžko prostupné vertikálně. Ale problémy, které tohle rozvrstvení společnosti přináší, a že jsou tu od začátku věků, se nevyřeší nalitím dalších peněz do systému. Ten jehom skončí v automatech, za chlast ....

    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    5.1.2011 16:47 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ten jehom skončí v automatech, za chlast ....

    některý to profetujou a jsou tací, že i v bordelu prošukají. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 16:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    U určité skupiny obyvatelstva neexistuje téměř tzv. finanční povědomí. Oni nevědí, že si nemohou půjčit, protože to nesplatí. Mají několik půjček a žádné příjmy. V televizi běží seriál "krotitelé dluhů", má trochu upozornit lidi, o co vlastně jde. To bude ještě dlouho trvat.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2011 17:01 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je právě ten problém, když se odevšad i od politiků a různých dalších levicových nadšenců valí informace, že dluhy se vlastně neplatí. Zákonodárství, které povoluje lichvu atd.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 21:07 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    levicových nadšenců valí informace, že dluhy se vlastně neplatí
    Jste sfetovanej nebo co? Zamyslete se nad smyslem toho co jste napsal... Máte v tý politice celkem bordel...
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 21:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    K tomu bych něco chtěl dodat: Před 3 lety prohlásil Paroubek, že se platí pouze úroky, nikoliv dluh. link ..
    Jan Švejnar ve svém rozboru na 2 stránkách v Hospodářských novinách prohlásil, že jsme rozvojová země a není žádnou ostudou se zadlužit. Ono to s tím splácením nějak dopadne link..
    Oba to jsou levicoví tragédi ;-). Takže bych s tím sfetováním ještě počkal .
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 21:22 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já klkidně počkám, když vy dva už jste si evidentně něco dali :-D Jak zněla základí myšlenka?
    Marcela* avatar 5.1.2011 21:44 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    I pan JS tu před časem tvrdil, něco v tom smyslu, že dluhy se neplatí ;-). Na mě je to moc složitá matematika. :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2011 21:57 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kikina v jedné lekci III
    Kikina se dostavila aby podpořila svého pána. Na Kikinu je to složitá matematika, není divu. Svuj vymaštěný mozek si Kikina ještě neuvědomila.
    Marcela* avatar 5.1.2011 22:05 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kikina v jedné lekci III
    Ale copák, něco se vám stalo?
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2011 22:16 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kikina v jedné lekci III
    Ne, stalo se něco vám?
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 23:17 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kikina v jedné lekci III
    +1 Kikina - bony a klid ;-)
    gtz avatar 5.1.2011 23:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kikina v jedné lekci III
    Kikina - bony a klid

    Taky to dělala s tebou jen zezadu :):) a v tričku :)

    Tak nějak to bylo ... a zase byl to kus baby
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 21:03 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    normálně bych ti dal bez prdele nejrači facku na prdel, nevíš o čem meleš a odvoláváš se na lidi z okraje společnosti...

    tobě se to kecá, předpokládám, že jsi se nikdy z absolutní žumpy společnosti nehrabala...
    5.1.2011 21:34 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ale Amígo, každý si volí svojí cestu sám. Od určitého věku si může každý vybrat, jakou cestou půjde. Jsme dospělí
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 23:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ...čim jsi starší tim jsi moudřejší jo? :-D Tak to bych tě v šestnácti znásilnil na všechny způsoby a řek bych ti že jsem přiletěl z planety Kryptor :-D
    5.1.2011 21:44 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Milý Jeníku, na prdel dávej někde jinde. Hmmm
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marcela* avatar 5.1.2011 21:51 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To nic, dnes večer možná přijdou i hovínka...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 23:19 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jste anorektička a potřebujete se svěřit, či co? :-D
    Marcela* avatar 6.1.2011 00:01 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Mluvila jsem o vašich hovínkách, drahouši :-). O těch vašich, co s nimi umíte tak pěkně žonglovat.

    A teď mi to asi pan Vencouver smaže.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Marcela* avatar 5.1.2011 21:42 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Investice do sociálního sektoru... Co si pod tím představit? A kde na to vzít?

    Momentálně není ani na důchody. A zdravotnictví se tak nějak otřásá v základech.

    Zkrátka, protřete oči Amígo. Jsme hustě zadluženi. ;-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 23:31 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Investice do sociálního sektoru... Co si pod tím představit? A kde na to vzít?
    no přece z přebytků, které nebudeme investovat, jak to chtěl pan Darth Vader Jílek. :-D
    Momentálně není ani na důchody. A zdravotnictví se tak nějak otřásá v základech.
    Doporučuju tu knížku, co jsem půjčil panu Vaderovi, refoprma zdravotnictví bohužel neproběhla, ale tady bych viděl spíš takovej ten britskej globálně sociální model (ale pozor, lidi si musíte nejdřív vychovat)
    Zkrátka, protřete oči Amígo. Jsme hustě zadluženi.
    jste nebo nejste, mně zajímá vlastní prdel, na stát seru a legálně ho vokrádám kde se jen dá ;-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 23:33 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ...si otevřu třetí pivo :-D
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2011 23:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Dobrý nápad! Já mám na balkóně Zlatopramen
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 09:34 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já mam Braník, byl v albertu za 21,90, tak sem vzal čtyři, po zlatopramenu mam sračku a hlavně je to jen 1.5L, zatimco braník 2L.
    Marcela* avatar 6.1.2011 00:05 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    mně zajímá vlastní prdel, na stát seru a legálně ho vokrádám kde se jen dá ;-)
    A kdo to mluvil o investici do sociálního sektoru? :-)

    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 09:38 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já a co jako? Je třeba si urvat kde se dá, přece to všechno nenecháme profizlodějům z ODS a jejich přisluhovačům...
    Marcela* avatar 6.1.2011 13:26 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Přemýším, jaký důvod byste si našel drahouši, kdyby tam byli lidi podle vašich představ. A to kdo by to měl /podle vás/ správně být, to už přesahuje nejdivočejší fantazie :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 13:46 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    A kde jako?
    Marcela* avatar 6.1.2011 21:07 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    V p******e

    :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    6.1.2011 22:12 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    na tu zdrobnělou verzi bych to neviděla. Ale myslím, že dneska jsme všichni tak akorát u ledu.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    6.1.2011 22:26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    slepice u ledu?
    Marcela* avatar 6.1.2011 23:29 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Žádná zdrobnělina, to není prdelka :-). To byl takový pokus o vtip, politika je už takřka sprosté slovo ;-).

    A zítra nevím, jak se vyškrábem do školy, ledy tuhnou, máme to do kopce, bude legrace..
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 23:37 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    dneska mi jedna pani poslala svoje libový kozičky mailem, zatimco Vy nějak pořád víc a víc systematicky vychládáte princezno Leio... .. .
    Marcela* avatar 6.1.2011 23:42 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    vychládáte princezno
    Já už mám nohy jako dva rampouchy :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Marcela* avatar 6.1.2011 23:44 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    pani poslala svoje libový kozičky mailem
    Nějaká pani z Čech? :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 7.1.2011 09:39 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    jojo ;-)
    Marcela* avatar 7.1.2011 15:21 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak to se jich třeba dočkáte i naživo, když budete hodnej. ;-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 7.1.2011 15:41 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ne, právě že musim zlobit :-D
    7.1.2011 11:42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    V tomhle věku ještě do školy? Ale proč ne, jeden se furt učí :-)
    5.1.2011 17:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Pro soudruha dada od přátel z abíčka :-) Přátelé Severní Koreje nenecháme tě soudruhu opuštěného a nalezli jsme ti přátele. Užij si je.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    AsciiWolf avatar 5.1.2011 17:51 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Proč zbytečně "rozdmýcháváte flame"? Ve svých blogpostech si občas stěžujete na trolly, kteří vás slovně napadají a nyní se sám jako troll chováte. :-(
    5.1.2011 17:53 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak si přečtěte, kdo tu co rozdmýchává. :-) Malý žertík z mé strany.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 19:17 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    nyní???
    5.1.2011 17:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Císař je nahý

    Tohle píše poměrně levicový ekonom
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 18:30 Anonymous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Když si tak přečtu, jakou slovní náplň dává autor blogu do diskuzí, tak je vidět, že by místo ekonomiky (kterou umí asi jako jeho ostatní kámoši z ODS) by se mohl věnovat třeba tématice výroby a výchovy dětí. Samá masturbace a šukání, je vidět, že na nic jiného se svou Řiťkou (ani nenapsal, jak té své Ritě zdrobněle říká - Rituško, Řiťule, Ritinko - no jako plodný spisovatel to jistě inovuje pravidelně) ani nemyslí.

    Co takovej blog o výchově dětí, teď nevím, jestli ještě pracujou na dalších dětech, ale oba mají jistě bohaté zkušenosti ze svého dlouhého života. Např. jestli jednorázové plínky od začátku, nebo napřed bavlněné, jaká témata a od kolika let číst dětem před spaním, jestli před nebo po návratu z hospody - no prostě to, kde je autor opravdu dobrej. Tady na linuxu to je samej mladej táta od rodiny, kterým by se od takového zkušeného pardála jistě dobrá rada hodila.
    5.1.2011 21:53 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Vidím, že se ti to tlačí na mozek ze samý zavisti, tak si odskoč pod peřinu a ulev si. Nepij tolik a když se vracíš z hospody neřvi na celý kolo abys sousedům neprobudil děti. Mohli by ti rozezlení otcové dát na tlamu. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:12 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jan Jílek si ulevil z přetlaku na koulích. Vymasturboval se /jako každý den/ na internetu. Zítra bude Ekonomie v jedné lekci IV. Násoska a vypitec se realizuje - sice je to 5 minut po dvanácté to je ale fuk blbštajni se připojí.
    5.1.2011 22:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    sice je to 5 minut po dvanácté to je ale fuk blbštajni se připojí.

    Docela si mi ušetřil práci, zařadil ses. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 23:21 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Más svoje zkušenosti z hlídání dětí nebo s tím řvaním po návratu z hospody, Jeníčku bumbrlíčku, figurko malá nehezká otylá :-)?

    A cos jim řval na dobrou noc, pověz Jeníčko, vypovídej se.

    Koukal jsem, jak intenzívně probíhá diskuze na tvym webu i chodci, tam se ani ty číslice nevejdou, jaký davy si tam cítí potřebu s tebou tak nějak upřímně a svobodně pokecat. Ty ta čísla nuluješ každou hodinu nebo jak často, joudo :-) :-) :-) :-) :-) :-)?
    6.1.2011 12:30 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    + 1 :-)
    5.1.2011 22:15 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Vyhodit úředníky, to musíte nejprve změnit systém. Pokud bude vyhozený úředník, co vyplňuje papíry třeba na dotace z EU, tak za ušetřenou výplatu přijdete o několik nul větší položku. Bohužel o nuly na konci. Už se i tak děje. A není to jen problém EU, papíry se složití k úplnému zesložitění a potřebě dalších úřadů.

    Kapitalizmus ve své současné fázi prostě produkuje víc práce pro úřad. Řešit to propuštěním úředníků je sice líbivé, ale trochu se plete příčina s následkem.

    Ostatně před třemi lety byla má práce z 95% praktická, teď to mám s úředničením tak půl na půl.
    5.1.2011 22:22 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To jsou zbytečné kecy, Dagu. Psychoterapeut Jan Jílek exhibuje a masturbuje na abclinuxu. S tím nic nenaděláte.
    5.1.2011 22:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    zatím tu masturbuješ ty, někteří se baví i o tématu, ale tobě už ani ta masturbace nejde, tak aspoň ta orální. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:29 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Dědku, skoč si na pívko a vyhul krabičku doutníků ať se ti uleví od toho přetlaku.
    5.1.2011 22:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No ten úředník tam není jeden a ti co po tom vyhozeným zbudou, holt tu práci udělají. produktivita práce se tomu říká.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:36 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No, to by teoreticky šlo. Ale musela by se udělat rozvaha, zjistit potřeby a vytíženost lidí a pak nejméně schopné vyhodit. Je to ovšem nenulová pravděpodobnost, v našich poměrech spíš jistota, že na politicky motivovaný požadavek zeštíhlení byrokratického aparátu zareaguje momentální šéf vyhozením požadovaného počtu jemu a jeho straně nemilých.

    Pokud je nebude chtít vyhodit, převede je papírové do jiné kolonky.

    Ovšem pokud nemluvíme o konkrétním místě a konkrétní práci o které neco víme, tak jen plácáme nesmysle. Debata má smysl pokud není o abstraktních "úředních", ale o konkrétním zbytečném místě.

    Takže vlastně sorry. :))))
    5.1.2011 22:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jasně, takže vlastně veškerá snaha něco změnit je k ničemu. No možná je a holt jdeme ke krachu státu. :-) Užasný jak je jednoduché nic vlastně neřešit.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:53 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Nevadí, Jan Jílek to v příští lekci IV. všem čtenářům objasní. Vědomosti nasáté z restaurace Na růžku se budou určitě všem návštěvníkům odborného serveru hodit.
    5.1.2011 22:56 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Zatím si nevysvětlil jak to udělat, jasně pokračování bude, o inflaci, jak se na ni někteří ekonomové dívají a proč se na ni tak dívají. Jistě k tomu budeš mít něco odborného až půjdeš z toho Růžku. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 22:55 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Můžeme o pracovním úsilí zbytečných úředníků použít příklad dneska hojně komentující jmenovkyně, která kritizuje flákače a vůbec celý byrokratický aparát.

    Paní, nebo slečno, nebo co jste, dětná, bezdětná, prostě gulášovko od Jílka - strávila jste hezký den krafáním na webu v pracovní den. Buď je finanční instituce, kterou zdobíte svou fyzickou účastí, tak tolerantní, nebo jste tak sebevědomá, až drzá, že tak trávíte pracovní dobu. Nebo jste se hodila marod, a místo léčení pouštíte dvorkové kvoky na ostatní. Variantu dovolené neberu v potaz - tu s Jendou trávíte jako kapitalisti někde na Maledivách nebo na snowboardu ve St.Antonu. I se všema dětičkama ze všech manželských i nemanželských svazků i nesvazků, pochopitelně.
    5.1.2011 23:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Prosím volit slušnější slova.

    Zobrazit komentář
    5.1.2011 23:14 Řiť-Gabriely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ale mne to připadá jako zajímavý téma, ty máš podepsanou smlouvu s Řiťulí, že za ní odpovídáš, nebo jen tak riskuješ od boku? Připadá mi joudo podle tvého přírodního slovníku, že ti trošku tečou nervy, myslel jsem, že máš nějaké vzdělání v oboru, ale ty jsi jenom konzulent :-).

    Ta vaše dvojka toho na sebe už toho vyžvanila tolik (nepoužívm tvoje stbácké metody výpisku, ale myslím, že už Amígo si Řiťku vygugloval). Jenom jste ještě nepsali, jestli bude výbavička růžovoučká nebo modroučká :-).
    5.1.2011 23:17 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Do mých smluv je ti zcela hovno, když už se ptáš. a do mého vzdělání jakbysmet stejně tak do mých nervů. Téma můžeš mít jaký chceš. Trubko. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.1.2011 23:38 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Náš administrátor shledal tento komentář závadným.
    LOL! Vencour! :-D
    Marcela* avatar 5.1.2011 23:54 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No činí se ;-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    6.1.2011 00:10 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No však vy se taky činíte. Dnem i nocí následujete svého pána, ale už jste zapomněla login na svůj původní nick. Musela jste si k tomu přidat hvězdičku, vílo Amálko.
    vencour avatar 6.1.2011 07:55 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III

    Je to těžká volba odlišit, kde je sdělení zabarveno nějak emočně a kdy je to jen čistá urážka.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    5.1.2011 23:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To je zvláštní, jám mám čtyři děti, všechny manželský, všechny dobře vychovaný s krásnými matkami. Já pořád co tomu blbovi vadí a ono je to tohle, moje krásné dcery, příjemný život a mladá krásná přítelkyně. Jo jo, závisti neujdeš, pomluvě taky a tak holt se s tím jeden naučí žít, že ti druzí jsou prostě chudí, opuštění a závistiví. :-) Jinak na dovolenou poletíme jen do Kanady. Do národního parku Jasper. Pak do Vancouveru. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 12:36 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    A jaxi teda ty děcka vychovával, kterou filozofii jsi jim vštěpoval do hlavy, když jsi přišel zlitej z hospody, do by mne fakt zajímalo? Nebo jste to měli rozdělený se všema manželkama, že ty jsi vařil a ona děti učila? Vypovídej se joudo, uleví se ti v přetlaku.

    Tý brďo, tak ty tu kvokající slepici sebou nevezmeš? Možná by musela na nějaké veterinární prohlídky, viď, joudo. Tak proto tak vrkáš na paní z Kanady, zase ti bude dělat bezplatnej servis, jako vloni s poníkem. Holt asertivita ti jde dobře - co je výhodný pro tebe, to nemusí být výhodný pro ostatní. Na to si dej TM.
    6.1.2011 13:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Vypadá to, že tě bere záchvat zuřivosti, zřejmě potřebuješ urychleně ošetření, že by ta závist až tolik gradovala? Tak pokračuj, vyplakej se, uleví se ti od starostí o mé blaho. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 13:11 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Dej do placu tu fotku tý krásný přítelkyně. Ať jí můžem porovnat s bankovní ředitelkou :-)
    6.1.2011 13:16 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ještě tě ten závchvat nepřešel jak je vidě, budu muset požádat někoho. aby ti něco píchnul. Zřejmě máš potíže s erekcí a s vyprazdňováním, že tak blekoto blokotáš. Něco prostě nemůže ven kudy má, tak ti to jde tlamou. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 14:19 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    a taky by mne zajímalo, jestli se s paní ředitelkou banky a prezidentkou sdružení nájemníků doma bavíte tak nějak neformálně, stejným jazykem, jaký tady používáš na veřejnosti. To je hrozně zajímavé, takhle nahlédnout pod pokličku studovaného terapeuta, jak vládné vytříbřeným slovníkem.
    6.1.2011 14:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak já se se vzdělancem bavím jako se vzdělancem, což ty nejsi, ty jsi žumpa. Tak se žumpou a blekotou tvýho kalibru se bavím tak aby si tomu rozuměl, když si po krk v hovnech,tedy vytříbený jazyk ti asi nic neřekne. Doufám, že mluvím pro tebe dost srozumitelně, když ovládáš jen ty tři temata, aby toho na tebe nebylo moc a nepřitížilo se ti od pokus porozumět. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 14:51 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ten jazyk vzdělanců jsi pochytil na lodi, na klempířském učňáku, v tvý hospodě Na růžku, nebo v blázinci. Je vidět, jak ti to dá práci se přemáhat, a psát v diskuzi tak zemitě, přeci jen tvůj feudální ukrajinský původ tě šlechtí :-)
    6.1.2011 15:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No i tam, a pro ty vzdělance mezi vzdělanci, ale ty jako blekota jistě oceníš mou zemitou řeč pro dlaždiče, ke kterým se výší svého IQ ani nepřiblížil. :-) Pro tebe je to nepřekonatelná meta. sníš po nocích, že dosáhneš úrovně průměrně nalitýho dlaždiče. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 16:57 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    nalitýho dlaždiče.

    Vidíš joudo, a já myslel, že seš klempíř. Myslíš na něco jiného než na chlast? Ale to asi nejde změnit, viď sádelníku, když se chlastu věnuješ celý život.
    5.1.2011 22:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Proč neřešit? Dožadovat se na politicích zjednodušování byrokracie. Tak aby si třeba daňové přiznání mohl udělat člověk sám. Nebo další. Takhle i já potřebuju úředníky. Ale ne proto že je chci, ani proto že oni nic jiného neumí, ale že po nás se chce spousta úřadu a ten musí udělat odborník. Budu obchodník a na prostest proti množství úředníků propustim účetní. To to vyhraju! Problém že musim zaplatit někoho, kdo mi udělá daň ze mzdy není v paní která to dělá, ale v složitém formuláři (než se to učit...).

    Což neznamená že nejsou zbytečná úřední místa!
    5.1.2011 23:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Vaše soukromé potíže s daněmi nemusí řešit státní úředník, ale vaše účetní, tedy aspoň u mě to tak je, Tu si zaplatím. Soukromé starosti nemusí řešit stát v tom bude zřejmě asi rozdíl v pohledu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marcela* avatar 5.1.2011 23:54 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    potíže s daněmi nemusí řešit státní úředník, ale vaše účetní
    No právě, vyhozené peníze. Úředník se od účetního příliš neliší.

    Proč dělat formulář a systém výběru daní jednoduše, když to jde složitě...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    6.1.2011 00:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já přeci neříkám že si přeji složitě, já říkám, že si nějakou službu raději koupím abych měl volné ruce pro svou aktivitu. To ovšem není starost státního úředníka a taky to na něm nechci. Chci aby dělal ty věci, které státní úředník dělat má. Vlastně chci aby měl možnost rozhodovat co neméně. Protože čím víc pravomocí má, tím horší pro občana.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 11:50 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    musim zaplatit někoho, kdo mi udělá daň ze mzdy není v paní která to dělá, ale v složitém formuláři (než se to učit...).

    Vypis danoveho priznani je nejlepsi si delat sam. Seznamit se se slozitym formularem je vyhodne prave pro Vas. Kazdym rokem jsou nejake zmeny, co platilo vcera neplati dnes, vzdy je neco noveho ceho muzete vyuzit/zneuzit. Vite o sobe vsechno, pani ktera Vam vypis dela nema cas se vyptavat co a jak, dalsi klepe na dvere, cim vic zakazniku tim vyssi zisk. Parkrat jsem se presvedcila po prohlednuti vypisu pratel ze odbornik nemel o ruznych zmenach ani paru. Pro zajimavost jsem 'odborny' vypis prepracovala, chyby opravila, penize jim usetrila. Danove stredisko o Vas uz stejne veskere informace ma, od zamestnavatele, od bank. Kdyz udelate chybu ve vypisu opravi to, zaslou Vam vysvetleni kde jste chyboval. Ve vypoctu, v uvedenych informacich, atd.
    gtz avatar 5.1.2011 22:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Pokud bude vyhozený úředník, co vyplňuje papíry třeba na dotace z EU

    Tak ten úředník odejde k nějaké firmě co dělá tyto dotace. Přijde tam, bude mít v ruce veškeré trumfy, aby ho někdo vzal do práce.

    Nebo v druhém případě se, udělá sám na sebe a díky svým známým bude za úplatu dělat poradenství pro dotace. V obou případech tento úředník bude za vodou.

    Na takové se prostě nedostane, každý takový na jiného něco ví a však to známe ruka ruku meje. A aby se pak mocipán ukázal, že je nový šéf tak vyhodí nějakou poslední pracovnici a její práci posune někam jinam. Ve finále se toho moc nezmění, stále budeme potkávat ty nedotknutelné jak si chodí po nákupech a Ti druzí budou makat od rána do večera.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    5.1.2011 22:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No pokud uředník odejde k privátní firmě, pak je vše naprosto v pořádku, třeba ho vemou, že má znalosti. I to je v pořádku. Proto si ho najmou, přeci si privátní firma nenajme místní komiky. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marcela* avatar 5.1.2011 23:52 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No tady jde opravdu o to, jaký systém je zaveden. Pokud parlament schvaluje takové zákony, které jdou na ruku učitým lobby, pak pouze dojde k přelivu "parazitů" do jakože soukromé sféry, ale výdaje občanů se nesníží. Možná naopak. A o to asi jde, o ty výdaje. Takovým názorným příkladem je nový kominický zákon. Nařízení z centrály, které jen tahá peníze z kapes všech lidí. Tolik kominíků, kteří by proroštovali všechny komíny v ČR několikrát do roka, snad ani není. Takže možná se založí školy pro další kominíky, třeba i s maturitou :-).

    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    6.1.2011 00:00 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jsou určité služby, které si jako občan kupuji. Třeba zpracování daňového přiznání. I jednoduchého. Nijak se jím nehodlám příliš zabývat, leda až kontrolou. Mám účetní, která je poměrně spolehlivá. Co s e týče toho kam se parazit přemístí, záleží na tom jestli od něj ten stát tu službu bude chtít koupit. Tohle je ten hlavní problém. Proč by si měl stát kupovat služby od soukromníka, když má vlastní aparát? Třeba na ty dotace. Pokud si je chce kupovat, pak nesmí mít ten aparát. nebo mnohem mnohem menší. Nakonec jakákoliv dotace je stejně jen daň kterou zaplatil poplatník a jsme u toho, čím menší daně, tím menší aparát, tím více peněz v privátní sféře, kde si službu bud koupím nebo nekoupím.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 23:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já si myslím, že pokud se někdo umí o sebe postarat protože má vědomosti, ty umí prodat, když ho vyhoděj ze státních sklužeb, pak je to v pořádku, nevidím v tom žádný problém, copak má někdo povinnost být natolik loajální, že bude hlady jen protoa by nevypadal jako že se bojí toho co si kdo o něm myslí. Já jsem spoustu vědomostí nabral během let práce v blázinci a ty ted používám v privátní praxi. Co je na tom zlého?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 23:10 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Co je na tom zlého?

    Že se sám tak chováš :-). Buď ses tam nakazil, nebo sis to už přines, joudo :-)!
    5.1.2011 23:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já se chovám tak abych si vydělal, abych měl klienty a udržel si je a protže jsem jim prospěšný a jinak jsem spokojený, pokud s tím nejsi jmenovče spokojený, stěžuj si v Hyde Parku. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 23:32 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ty jsi prospěšný hlavně sobě, protože si na těch chudákách hrabeš. Hajzlbába je prospěšnější než ty. Nebo z tvejch oblíbenců třeba Smolík, kterej na rozdíl od tvýho hrabání peněz určitě ten pěveckej soubor dělá jako koníčka zadarmo, to je výraz, kterej ty kapitalisto neznáš :-(
    5.1.2011 23:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ty jsi prospěšný hlavně sobě, protože si na těch chudákách hrabeš.

    Jo jo já mám samý solventní klienty, takže opravdu nejsem chudý. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 23:41 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    No to se furt ptám Jendo, to dáváš na charitu, nebo dětičkám? Auto nemáš, bydlíš v panelákové konzervě od bolševika, jezdíš sockou, žereš pizzu a nakupuješ v Levnejch knihách.
    5.1.2011 23:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Nevzpomínám si že bych s tebou uzavřel smlouvu, že te budu informovat o svých aktivitách a majetku, jinak chceš-li něco vědět www.google.cz. :-) Možná žereš ty, u vás ve vepříně mezi prasaty co krmíš. Ale já jím. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 12:45 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    vidíš joudo, ještě jsem přemýšlel, že prachy vrážíš do šatníku, ale z tvých fotek a vodrbanýho oblečení jsem ten pocit nezískal.

    Ale teď se přiznal - ty všechny ti milióny z prospěšné činnosti prožereš, já když viděl ty fotky ze Gbel, tak jsem si říkal, jak takový malinký tělíčko může nosit tak velkej pupek a nad ním ještě tykev. A on nám E.T. papá gulášky od slepičky :-(.

    Tak pošli návrh smlouvy na zasílání informací, to by mne docela bavilo, a ty si zase přivyděláš, born-in-economist.
    6.1.2011 13:47 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    už ti hrabe pořád z toho opakování tří námětů, začínáš blouznit, že ty si potomek Antalka Staška a sloužíš jako cvičná ukázka pro blouznivce z hor? :-) Dej si kase, buchtu, sladký uklidňuje a rozhlídni se po světě. Na světě je tolik ženských co si nevošukal. teda ne že by nějaká chtěla, to asi ne, ale moh bys si představit, že by některá mohla tak zblnout a dát si říct. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.1.2011 23:39 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Jinak oni jsou solventní díky tomu, že dodržují pravidla života v abstinenci které jsem propracoval. Takže pak mohou i platit. A nemusí jim to platit daňoví poplatníci. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 00:16 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    A co takhle abstinence od internetu dědečku? K tomu ses ještě evidentně nepropracoval. Tohle je snad horší než ty tvoje doutníčky a chlast, mistře.
    6.1.2011 00:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    do mý abstinence od toho či toho je ti zcela hovno blbečku. :-) mužeš klidně od internetu začít abstinovat, nic proti tomu nemám stejně jako nemám nic proti tomu aby si tu seděl od ráno do noci, jak sedíš, prostě tě mám na háku. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 00:32 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Kdybys mě měl na háku, tak na to neodpovídáš. A nebolí tě z toho už tvoje obtloustlá prdel, dědečku? Je statisticky dokázáno, že Slunce vyjde každé ráno. Na abclinuxu je statisticky dokázáno, že vypitý dědek opruzuje každé ráno už skoro jeden rok. Dědku, ty vážně patříš do blázince. Ne jako terapeut, ale jako pacient.
    6.1.2011 00:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já tě mám na háku a bavím se jak se snažíš takovou dobu, čím dál stupidnější tvrzení, pořád se opakující, tvoje klesající slovní zásoba, omezené znalosti, lži se kterými operuješ, prostě se mi jevíš jako zajímavý obsedantní idiot, který se pokouší o nemožné. Ale jen tak dál, neopouštěj mě, kdo by mě mezi prací bavil, mám dvorního komika. :-) ještě si mi zapomně sdělit dnes některé v"důležité věci" asi ti budu muset napovídat. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 01:04 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Zato tvoje stoupající slovní zásoba o hovnech, čím dál víc se zvětšující znalosti z populární příručky o ekonomice a univerzální pravdy z hostince Na Růžku se kterými operuješ jsou každodenní realitou :-D.
    eště si mi zapomně sdělit dnes některé v"důležité věci" asi ti budu muset napovídat. :-)
    No tak to je opravdu zajímavé vyjádření hodné slavného spisovatele. Dlabu na tebe, pošahaný dědku. Masturbuj do peřiny a nezapomeň napsat napsat zítra další blog :-D :-D
    6.1.2011 01:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    . Dlabu na tebe, pošahaný dědku

    Ty mě neopustíš, budeš tu jak ten smrad z toho hovna dnes, zítra pozítří. Těší mě že ty blogy čteš, kontroluješ a opakuješ moje slovní obraty. Jsi si žumpa, a k v žumpě plavou hovna a to je tvůj charakteristický rys. :-) I tu masturbaci do peřiny si ode mne převzal.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 01:16 Urbi et orbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To jsou jen slova, dědku. To nejsou žádné tvé obraty, tahle slova nepochybně použili jiní lidé dávno před tebou. Neuzurpuj si slova, vypatlaný dědku. Masturbuj i nadále se slovními obraty na tomto serveru, to je to jediné, co učamtanému alkoholickému dědkovi ještě zbylo.
    6.1.2011 01:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    učamtanému alkoholickému dědkovi ještě zbylo.

    Správně a k tomu krásná žena, co mě má ráda, hodné a krásné dcery, vnuk, radost z práce, uznání klientů, četnba zajímavých knih, sledování dobrých filmů, pokec s kamarády a těšení se na dovolenou, až budu cestovat pěšky po světě, tobě jen žluč a pokus o vytočení. Jinak nic. Tak si to užij žumpo. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 10:01 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ne vždy se vždy v životě podaří to, co si člověk představoval, život se ubírá mnohokrát úplně jinými cestami, než by jeden čekal. Ale má těšit z toho, co má a co dokázal. Co je nejdůležitější - být obklopen lidmi, kteří jej mají rádi. To se nedá zaplatit žádnými penězi. Ani miliony nepomohou.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 11:06 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    I přes absolutní politickou neschodu, beru toho "alkoholického dědka" jako jednoho z nejlepších přátel co mám, a to i přes fakt, že se známe ani né rok přes ábíčko a na živo jsme pokecali jen párkrát...
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 11:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Víš, o tom to celé je. Lidé se mohou o leccos pohádat, názory jsou různé a není divu. Každý máme jiné zážitky, zkušenosti, podmínky k životu. Ale co je důležité, zda je člověk férový, zda je ochoten pomoci druhému a je na něj spolehnutí. Mít pár takových přátel, kteří si vzájemně pomohou, je nad všechny hmotné statky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 11:30 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Přesně o tom to je.
    6.1.2011 11:54 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Tak díky Jeníku, eště abys pochopil, že socani to nevytrhnou a budeš uplně dobrej. Ale kámoš si, to je fakt. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 12:00 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Ale já přece neřešim "socany", já řešim "sociální záchytnou sít".
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 12:18 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    To řešíme v podstatě všichni ..jak velká, pro koho, zda má motivovat k tomu, hledat si práci či nikoliv, co udělat pro ty, co pracovat doopravdy nemohou a chtěli by. Je jasné, že každý nemůže být manažerem. Otázek je moc a odpovědi nejsou jednoduché.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2011 12:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Já taky a přemýšlím, jak by měla být velká aby byla skutečně efektivní, prospěla těm co opravdu nemůžou a nepodporovala lemply, co nechtějí. Což prý je v konečném důsledku horší, jak jeden když nemůže, ale to je ten problém těch co nechtějí. Chci aby zbylo víc na ty opravdu potřebné. Ne na lemply.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.1.2011 14:21 Modeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    jednoho z nejlepších přátel co mám, a to i přes fakt, že se známe ani né rok přes ábíčko a na živo jsme pokecali jen párkrát...

    je videt, ze pratele peclive vybiras po dukladnem prostudovani a provereni charakterovych vlastnosti :-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 14:27 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Mám na lidi čuch, poznám člověka v řádech jednotek minut...
    6.1.2011 14:49 Modeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    bacha na rymu
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.1.2011 15:35 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    Na čem???
    6.1.2011 16:55 Modeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    rymu s carkou nad ypsilonem
    6.1.2011 17:21 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    ryma muze byt priznak straty imunity bez carek hacku a carek mezi souvetimi
    6.1.2011 17:31 Modeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    no jo, toho se bojim, ztratit imunitu by bylo neprijemne, iksko :-)
    6.1.2011 17:48 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    :-) njn ta gramatika ta gramatika
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2011 17:55 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    čeština proti slovenštině má určitá úskalí ..(a obráceně taky)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2011 19:32 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    bdelý.-)
    6.1.2011 12:47 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekonomie v jedné lekci III
    krásná žena

    A co na ní říká Rita, a co říká Gabriela? Maj z ní obě stejnou radost?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.