abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Vozík za kolo Tiger

    24.6.2008 14:07 | Přečteno: 2912× | Různé

    Nedávno jsme se dočkali nejnovějšího modelu dětského vozíku Burley d'lite Tiger. Myslím, že recenzí na tento vozík moc, neb jsem kdysi (asi tak v březnu) hledal a nic jsem nenašel. Předkládám tedy něco jako malou recenzi. Technické specifikace záměrně neuvádím, dají se lehce najít na internetu.

    Nevím, pro koho bylo čekání delší, jestli pro nás, nebo dovozce. Vzhledem k silnému exportu z USA přišly první vozíku až na konci května a u nás doma se objevil tuším 4. června. Pokud vím, firma Burley u nás v minulosti neprodávala, teď se přidává ke značkám u nás již zavedeným. Pokud jsem správně pochopil informace od výrobce, modely '08 jsou jeho první odpružené modely. Z toho plyne i fakt, že se na tento model nedají najít recenze. Konkrétně model d'lite se v minulosti dodával s alternativními potahy, loni to byla beruška (Lady bug), letos to je Tiger, který se navíc pyšní označením Limited Edition, a to ke 30. narozeninám firmy.

    Zatím jsme s ním najeli jen pár kilometrů (možná doslova), takže přinesu jen skromné poznatky. Předtím jsme měli jednomístný vozík Croozer 737, takže můžu trošku porovnat. Oba vozíky se liší dost zásadně hned ve dvou rovinách: Croozer je jednomístný a neodpružený, Tiger dvoumístný a odpružený.

    Vybalení a složení

    Vozík přišel jak jinak, než ve velké krabici. Krabice může po vyprázdění sloužit jako hračka pro děti (domeček, tunel), takže doporučuji netrhat.

    Tělo vozíku přišlo už složené a potažené textillí. Zbývalo přišroubovat nějaké součástky a horní potah. Bohužel byl pro mně původní manuál místy nesrozumitelný (člověk bežně neovládá výrazy jako závlačka, oj, odrazka a slovník s sebou do sklepa nenosí). Český návod byl srozumitelnější, ale byly tam jiné obrázky a postup byl v jiném pořadí. I tak je kvalita překladu velmi dobrá a dá se podle něj pracovat. Navíc byl manuál ještě rozšířen o jeden list speciálně kvůli zákonům EU.

    Složení mi trvalo asi dvě hodiny, hlavně kvůli tomu, že jsem neustále studoval a porovnával tři manuály. Nakonec je to velmi jednoduché, postup je tento:

    Celkový pohled

    Hned na první pohled je znatelný rozdíl mezi Croozerem a Burleyem. Zatímco u Croozeru je patrná snaha o kompaktní tvar, nikde nic nepřečuhuje, trubky nejsou zvenku vidět a jediné ostré hrany jsou pod vozíkem, kde se uchytávají oje, Burley je pravým opakem. V rozích vyčuhují trubky, vpředu je uchycení ojí po stranách vozíku. V tomto ohledu se mi víc líbil Croozer, ale nechci tím hanit Tiger, prostě je jiný.

    Croozer kombinuje ocel (podvozek) a hliník, Tiger používá mnohem více hliníku. Vozík Tiger je velmi lehký (subjektivně mnohem lehčí, než Croozer).

    Nosnost vozíku je 45kg. Vzhledem k tomu, že to člověk tahá za kolem, je to až až. Mám ale výhradu k odpružení. Po naložení dětí o celkové hmotnosti asi 30kg už je pružení asi 1-2cm od dorazu a nemůže tedy tolik pružit. Až děti povyrostou, docela prosednou pružení. Napíšu dovozci o tvrdší eleastomery, snad je mají na skladě.

    Pokud jde o vnitřní prostor a rozměry, je těžké srovnávat s Croozerem. Croozer má vnitřní prostor královský (ale pro jedno dítě), stejně jako prostor pro zavazadla. Do Tigera se vejdou dvě děti vedle sebe a snad se moc netlačí. Tím se prostor vozíku vyplní a není moc místa na hračky a láhve. To je asi bolístka všech vozíků, které se mají vejít do rozumné šířky. Kufr je také docela slušný a řekl bych, že na trhu asi největší (porovnávám s odpruženými modely).

    Vnější rozměr Tigeru je tak akorát, aby šel procpat dvěřmi 80cm širokými, ale není to úplně snadné. Vozíky exportované do EU mají ještě jedno zpevňovací madlo, které se velmi hodí právě k tomuto účelu.

    Vybavení

    U odpružených vozíků na českém trhu je v dnešní době zvykem, že za základní cenu pořídí jenom boudičku se dvěma koly a musí si dokoupit oj za kolo, případně kočárková kolečka. Na druhou stranu Croozer má toto všechno v základní výbavě. Tiger je někde uprostřed, v základní výbavě je oj za kolo, přikoupili jsme i tzv. Skate set, protože má leší průchodnost terénem, než malé otočné kolečko. K oji se dodává jen jeden díl k upnutí za kolo, ocenil bych dva, protože mě nebaví přehazovat ho mezi dvěma koly.

    Skate set se skládá ze dvou hliníkových ojí (jak jinak), příčné hrazdičky, kola a brzdy (na té hrazdičce). Byl jsem poněkud nespokojen s konstrukcí ojí, protože jsem je musel hodně přihnout k sobě, aby pasovaly na kolečko. Možná je to tím, že skate set je stejný ke všem vozíkům (různých rozměrů). Za pozornost stojí ještě to, že konec hrazdičky je na jednom konci připevněn k oji rychloupínákem, takže skate set se dá lehce rozberat na dva kousky, které se lépe skladují. Brzda má klasickou čelisťovu konstrukci (žádné cantilever nebo v-brake), i tak stačí. Po seřízení brzdy už není nářadí vůbec potřeba, vše jde sundat i připevnit holýma rukama. Brzdová páka je hliníková a dá se připevnit/sundat bez nářadí.

    Uvnitř vozíku najdeme visuté sedadlo pro dva malé človíčky. Při troše šikovnosti se dá zavěsit lehátko pro miminko. Na každém sedadle jsou 3bodové pásy (2 pruhy přes ramena, jeden mezi nohama). Na vrchní popruhy se dají přidělat jakési límce, které by mohly lépe držet hlavu, když dítě usne. Zatím jsme to nevyzkoušeli. Na stranách jsou kapsičky na drobnosti, boční okna jsou ztmavená. Přední kryt je dvojitý, horní vrstva je nepromokavá a ke zbytkou je připevněna zipy. Po rozepnutí zipů se horní vrstva smotá nahoru a zbyde jemná síťka. Navíc je v horní části okýnka pohyblivá sluneční clona, která visí na popruzích, takže nikam nepadá, když člověk otevře přední kryt. Croozer má zhruba to stejné, jenom používá suché zipy, sluneční clona není na popruzích (a musí se dokoupit) a okna nejsou ztmavená.

    Další technické detaily

    Některé konstrukční prvky jsou pro mě nezvyklé. Vozík má kromě kočárkového madla i zpevňovací madlo (viz fotky), podle všeho to ja asi kvůli zákonům EU (též známých pod jménem buzerace). Prý to zlepšuje bezpečnost, shledal jsem, že se hodí hlavně k manipulaci z vozíkem, když ho člověk potřebuje někde nadzvednout. Vypadá to jako zahrádka na autě, svádí to naložení zavazadel.

    Podvozek je odpružený pomocí elastomerů. Na krajích vozíku je něco jako kyvné poloosy podložené elestomery. K poloosám je připevněna trubka, do které se zasunují osy obou kol. Vlastní zafixování je založeno na stejném principu jako je na představcích na starších kolech (novější mívají tzv. ahead-set). Blíž to popisovat nebudu, protože by to bylo na dlouho. Osa kola se zasune do trubky a stažením rychloupínáku se zajistí. Zajímavé je, že rychloupínák má pojistku (viz fotky). Náprava je trochu více vzadu, než jsem byl zvyklý o Croozera, takže je potřeba trošku víc síly k nadzvednutí předku.

    Uchycení madel mi přijde trošku fórové. Na fotce je vidět, že přední (zpevňovací) madlo drží na šroubech protažených rámem, kdežto zadní madlo drží jenom v kusu plastu a záleží na tom, jak silně člověk utáhne plastovou matici. Při použití jak kočárek to v tomto spoji pořád vrže a praská. Na druhou stranu ani Croozer nemá ideální řešení, protože se madlo velmi těžce zasouvá, hliník na hliník se často zadře (madlo se musí nasouvat na obou stranách současně a tolerance není velká).

    Parkovací brzda je přístupná ze zádi vozíku, funguje tak, že kus kovu se prostě opře o pneumatiku a drží tak jenom třením. Ohne se tak celé kolo, což se mi moc nelíbí. Brzda u Croozeru byla šetrnější.

    Zapřáhnutí Tigera za kolo je asymetrické, konec oje je výrazně vpravo od prostředka vozíku. Kdy člověk jede, vozík vyčuhuje vpravo jenom málo, vlevo přes půl metru. Nevím, co je lepší, asi je to věc zvyku.

    Zatímco na Croozerovi se vše upevňuje na suchý zip, u Tigera je to buď na háček nebo přezku. Vzhledem ke zkušenostem s provozem v dešti a blátě se mi v tomto víc líbí Tiger.

    Ve specifikaci na intenetu najdete položku "prostor pro helmu v opěradle" (v originále improved helmet pockets). Nevěděl jsem, co si pod tím představit. Nakonec je to jednoduché: síťka mezi předním a zadním prostorem není napnutá, hmotnost sedačky drží popruhy. Lze tedy síťku vyboulit směrem dozadu a tím udělat prostor pro přilbu (mezi nosnými popruhy).

    Fotky a konec

    1. Pohled zezadu, dole je vidět parkovací brzda.
    2. Pohled zezadu a boku. Je vidět přezka na zapínání kufru, dole je vidět elastomer.
    3. Detail uchycení oje. Na přední uchycení oje (na obrázku je vlevo) se upíná přední kryt vozíku (je tam patrné prodloužení, které dělá háček). Dále je vidět "chránič kola" (ta trojúhelníková černá věc).
    4. Detail vstupu do kufru. Tyčka , která vyčnívá, dělá vyboulení (zvětšení) vnitřního prostoru nad kolo, pro tento vozík typické.
    5. Detail uchycení madel. Předek vozíku je vlevo. Na obrázku jsou vidět matičky na předním madle. Velká černá matka slouží k připevnění zadního madla. Tyčka zapíchnutá uprostřed je vlaječka.
    6. Uchycení na kolo. Na rozdíl od Croozeru to není pružina, takže se dá kloub lehce otočit i do nemožných úhlů. Samozřejmostí je pojistný popruh.
    7. Celkový pohled zprava.
    8. Detail kola i s odpružením. Všimněte si pojistky na rychloupínáku.
    9. Pohled do kufru. Věc uvnitř je známé lehátko pro miminka WEBER. Můžete si tak udělat představu o velikosti kufru.
    Další fotky se dají najít na stránkách výrobce nebo dovozce. Sem jsem dal spíš fotky, které nejsou na oficiálních stránkách.        

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Vozík za kolo Tiger, obrázek 1 Vozík za kolo Tiger, obrázek 2 Vozík za kolo Tiger, obrázek 3 Vozík za kolo Tiger, obrázek 4 Vozík za kolo Tiger, obrázek 5 Vozík za kolo Tiger, obrázek 6 Vozík za kolo Tiger, obrázek 7 Vozík za kolo Tiger, obrázek 8 Vozík za kolo Tiger, obrázek 9

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Věroš avatar 24.6.2008 15:57 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vozík za kolo Tiger
    Příloha:
    Croozer se nejspíš trošku polepšil. Máme teď novou 737 (myslím, že tomu říkají Croozer for 1) a kočárkové madlo na našem modelu jde zasunovat dovnitř a ven vcelku zatím v pohodě. Najeto zatím tak 100-200km.

    Ale ten tygří design se mi moc líbí :-)
    Školím Ansible
    xxxs avatar 24.6.2008 16:24 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vozík za kolo Tiger
    tak nech sa vam vyhybaju pady, mne to dnes na bicykli nevyslo.
    8.6.2009 09:30 cyklistické kalhotky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vozík za kolo Tiger

    Proto je důležité mít na kole tu správnou výbavu: chrániče, cyklistické kalhotky a oblečení a samozřejmě cyklistickou helmu.

    25.6.2008 05:30 Kirk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vozík za kolo Tiger
    Slyšel jsem, že odpružení na Croozer docela funguje.
    25.6.2008 10:26 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vozík za kolo Tiger
    Odpruzeni funguje, ale vozik bude o hodne sirsi a musi se zrusit parkovaci brzda. Pri dvoumistne verzi by sirka byla nekde kolem metru, mozna vic. S tim bych se nedostal do kocarkarny. Jak jsem psal, Tiger tesne proleze.
    24.2.2022 11:34 Vítek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vozík za kolo Tiger
    No a dál by se takový vozík použít i jako kočárek třeba i do nějakého většího terénu? Pořád někde vídám takové vozíky za kolo pro děti ale nějak si to nedokážu představit někde v terénu. I když takový kočárek taky moc ne. Nebo někde na lesní kamenité cestě, 5akovy terénu kočárek jsem snad ještě nikde neviděl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.