Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.
Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.
Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.
V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do
… více »Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.
Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.
Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.
Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.
Přítelkyně říká, že bude stačit čajové lístky několikrát nastříkat třeba rozprašovačem na kvítka a pak nechat uschnout. Takhle se prý vyrábí průmyslově.Díky! Až bude někdy čas, vyzkusím...
A mám se tě zeptat, co si představuješ pod pojmem "kvalitní Earl Grey" a jestli jsi jej už někde pil a potažmo kde.No tak čaje obecně můžeš sehnat méně kvalitní masově vyráběný "supermarketový", nebo kvalitnější ze specializovaných obchodů / čajoven. U Earl Greye ale afaik existuje prakticky jen ta první možnost. Rád bych někdy ochutnal tu duhrou A ne, jsetě jsem nikdy nic takovýho nepil
No tak čaje obecně můžeš sehnat méně kvalitní masově vyráběný "supermarketový", nebo kvalitnější ze specializovaných obchodů / čajoven. U Earl Greye ale afaik existuje prakticky jen ta první možnost. Rád bych někdy ochutnal tu duhrou A ne, jsetě jsem nikdy nic takovýho nepilNebo můžeš zkusit distributory čajoven, jestli by něco neměli, potažmo začít chodit s dcerou čajovníků…
Nevíte případně někdo, kde sehnat plechovky na čaj za jejich skutečno cenu?Skutečná cena je jejich tržní cena Prázdné čajové plechovky občas mívám, ale nezbavuji se jich, protože se dají výborně použít i na jiné věci.
To je asi jako kdybys sháněl Tuareg.?
u něj se o nějaké kvalitě moc hovořit nedáAle dá...
Dobrý a kvalitní čaj je ten který prostě chutná.Ano, a proto jsem vložil odkaz na takový čaj
Klasický La Tuareg se sice dělá z Nany (nějaká odrůda Marocké máty či keho šlaka), ale sám mi v čajovně přiznal, že tu Tuaregovou směs co podávají zákazníkům si dělají samiMáta Nana není taková vzácnost, aby se musela něčím nahrazovat. Záleží spíš na tom, jaký se použije čaj.
Klidně v té krabičce může být nasekaná sušená kopřiva, jen ji mohli pěkně omalovat, nadhodit to na kilčo per 100 gramů a jen čekat, který z „čajových znalců” se v tom vylouhuje.To je, s prominutím, kravina. Tohle může zkoušet někdo, kdo vydělává jen na turistech a je mu jedno, že si u něj každý dá čaj jen jednou. Čajovny (a zejména u DČ to platí bez výjimky) slouží hlavně štamgastům a ti by zatraceně dobře poznali, kdyby něco nebylo v pořádku.
To je, s prominutím, kravina. Tohle může zkoušet někdo, kdo vydělává jen na turistech a je mu jedno, že si u něj každý dá čaj jen jednou. Čajovny (a zejména u DČ to platí bez výjimky) slouží hlavně štamgastům a ti by zatraceně dobře poznali, kdyby něco nebylo v pořádku.+1
Máta Nana není taková vzácnost, aby se musela něčím nahrazovat.Tak jsem se na to schválně podíval a zjistil následující: Máta není jedna. K mému překvapení existuje spousty druhů máty. To co my (nebo aspoň já) tady známe jako mátu je ve skutečnosti Máta peprná (Mentha piperita alias Peprmincka) což je kříženec Máty vodní (normálně bych přísahal, že něco takového jsem viděl růst v tom blatisku podél Dyje) a Máty klasnaté (Mentha spicata alias Spearmint – to vysvětluje tu vůni zubní pasty). Marocká Nana není nic jiného než kultivar Máty klasnaté. No navzdory tomu, že sazeničky pro obyčejnou mátu klasnatou není problém sehnat ani na Googlu, s Nanou už je to trošku horší (u kdejakých překupníků zas není jistota že prodávají skutečně to co deklarují, protože aspoň já bych čistý Spearmint od Nany nepoznal pohledem určitě). Ale jestli máte tip, určitě využiju. Na zahrádce se pro kdejaký plevel najde vždycky místa dost.
Záleží spíš na tom, jaký se použije čaj.To si nemyslím. Čaj se přidává jen kvůli hořkosti/trpkosti a celkově jakékoliv jemné chuťové nunance ta máta spolehlivě přebije. Já dávám takovou tu obyčejnou krabičku Gunpowderu kolem 40Kč krabka a chutná to dobře. Nějaké Dračí perly nebo Tančící opice by IMHO byly zbytečným plýtváním.
To je, s prominutím, kravina. Tohle může zkoušet někdo, kdo vydělává jen na turistech a je mu jedno, že si u něj každý dá čaj jen jednou. Čajovny (a zejména u DČ to platí bez výjimky) slouží hlavně štamgastům a ti by zatraceně dobře poznali, kdyby něco nebylo v pořádku.Tak hospodští štamgasti by také spolehlivě poznali kdyby jim pivo naředili jen kapkou vody, že? Ale dobře, nechme toho.
obyčejnou krabičku GunpowderuObyčejnou krabičku exportního Gunpowderu
nejlépe čerstváJo, jo. Čerstvá by bodla. Ale kde v toto roční obdoby sehnat? V krámku u Dvanácti měsíčků prej došla a jestli by to klíčilo ve skleníku nebo květináči, to bych si snad sehnal i nějaké sazeničky té Nany.
V Praze v Holešovicích v tržni jsem nakoupil skleněné dozy na koření a čaj. Jsem s nimi spokojen. Nepamatuji si přesnou cenu, ale bylo to asi 2,5 levnější, než co jsem koukal v Tescu.Tmavé nebo čiré sklo? A čaj skladuješ mimo dosah přímého světla? S tmavým sklem bych se tolik nebál, ale zase to nevypadá tak hezky.
Plech se mi zdá pro čaj takový neosobní, ale na silnější a aromatičtější čaje ho používám (např. pochybuji, že by mému Puerhu ublížila plechovka, spíš on ji).Zvláštní, s plechem nemám problém, ale čaje do plechu dávám až když najdu tu správnou plechovku, která zachytí tu „osobitost“ čaje (bavil jsem se o tom s kamarádkou a nejsem jediný blázen kdo takhle uvažuje o čajích). Všechny zelené čaje už v plechovkách mám, ale ty ostatní zatím musí počkat. Kromě toho, díky plechovkám můžu vzít celou svou „čajovnu“ do baťohu a nebojím se, že se s čaji něco stane.
Zvláštní, s plechem nemám problém, ale čaje do plechu dávám až když najdu tu správnou plechovku, která zachytí tu „osobitost“ čaje (bavil jsem se o tom s kamarádkou a nejsem jediný blázen kdo takhle uvažuje o čajích). Všechny zelené čaje už v plechovkách mám, ale ty ostatní zatím musí počkat.A kde ty plechovky scháníš?
Čaj typicky koupím třeba v čajce nebo někde v obchodě v množství ne víc než stovky gramů a balený do sáčků. Nic proti sáčkům, ale na delší skladování to není. Už po pár dnech značne čaj 'vyprchávat' a navíc přejímá pachy z okolí.Ježiš ty si snob.
A nebo se mi tedy aspoň nepodařilo společným skladováním změnit zatím chuť některého čaje tak že bych to byl schopen vnímat. Což je zase docela škoda, protože měnit chuť nějakého čaje společným skladováním by se mi docela hodilo.Teda jestli je to vůbec fyzikálně možné.
No, ať už ten čaj nabral tu vůni kdekoli, rád bych ji zachoval, a to půjde v plechu líp...No moje zkušenost je taková, že tu původní vůni co si přinesl z čajovny se zachová na pár otevření, kdy unikne. Ale holt je to samozřejmě na tobě. Jinak ne že bych byl na nějaké čajové pověry moc to, ale zrovna tu o tom styku se železem jsme furt nedořešili. Asi bych volil jiný matroš, ale co já vím, že? Já když si vzal trošku větší množství, tak mi to zabalil kluk do takového šikovného uzavíratelného sáčku (takový ten klasický co se používá asi i na koření). No když se zavře, tak z něj nic cítit není a viděl jsem to používat i u těch vyholených čajových šenků. Ale to je na tobě.
Takže alespoň proti tomu bych čaj rád chránil...A teď si vem jak se v čajovnách většinou hulí. Zas takovou vědu bych z toho asi nedělal.
šikovného uzavíratelného sáčku (takový ten klasický co se používá asi i na koření)Jeden obrázek…
A teď si vem jak se v čajovnách většinou hulí. Zas takovou vědu bych z toho asi nedělal.Ve většině čajoven (minimálně v Dobrý) mají pečlivě pečlivě oddělený kuřácký a nekuřácký pokoje. Dřív jsem tam chodíval a v tom nekuřáckým salonku je čistej vzduch, ani nepoznáš, že vedle fajčej dímky.
Jo, ňákej takovej těsnější sáček by byl ok. Tohle co jsem dostal jsou úplně obyč papírový, po čase používání se začnou samy otvírat,...Co třeba parkrát přeložit a zavřít kolíkem nebo gumičkou? Vždyť na čajové cestě se dělá klasický papír do kterého se čaje balí (nebo jsem to ještě viděl v bambusových listech) a dělá se to už nějakou dobrou tisícovku let, což IMHO o něčem svědčí.
Co se týče plechu, tak co jsem četl, tak čaj s plechem za sucha nijak nereaguje (proč by taky reagoval, že).Máš recht. Možná to zas moc řeším já.
Je to z Cloudu? Tam je totiž i There's coffee in that nebula.
Anglicani by te hnali jak nadmutou kozu...Ještě jsem neviděl angličana pít čaj bez mléka. Pravda, byl jsem jenom v jižní anglii, nevím, kde jsi byl ty. Ale kdykoli tam někdo pil čaj bez mléka, měl přízvuk, třeba skotský :). Takže aby ti angličani náhodou nehnali tebe :D.
Jak je to s kofeinem nevím, nemá na mě moc velký vliv. Klidně si udělám kafe nebo čaj před spaním.Co se týče kofeinu, tak toho se 70% vylouhuje už během prvních ani ne 2 minut, takže buhvíjak dlouhé louhování jeho obsah v nápoji už prakticky nezvyšuje...
Já to znal jako "teiny" (ten tein), jak koukam, prý to je kofejn osobně.
Tak to nebyly teiny, dík ... po pěti a více minutách, pokud se nepletu. V zeleným fest a v černým o něco málo míň, ten snad nehořkne, ale "plechatí" ...
ten snad nehořkne, ale "plechatí"Spíš po něm plechatí huba, ale to je jedno...
Tak jsem to myslel.
Tiskni Sdílej: