abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 217 hlasů
     Komentářů: 15, poslední dnes 21:33
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    13.1.2009 23:46 | Přečteno: 2988× | non-IT | poslední úprava: 13.1.2009 23:46

    Bankovku/minci v hodnotě 50 Kč směníte prakticky kdekoliv za jakékoliv zboží/službu. Pokud zboží stojí méně než 50 Kč, dostanete zpátky peníze. Stravenku s nominální hodnotou 50 Kč můžete použít jen někde a jen na potraviny/jídlo v restauraci. Často je omezen maximální počet přijímaných stravenek a vrací se na ně do 5 Kč. Člověk, který s nimi platí, žádnou výhodu nezíská. Je tedy zřejmé, že hodnota 50korunové stravenky je nižší než 50 Kč.
    Když si odmyslíte daňové zvýhodnění, jaká je podle vás hodnota 50korunové stravenky?

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Anketa

    50korunová stravenka má hodnotu:
     (77 %)
     (1 %)
     (0 %)
     (1 %)
     (1 %)
     (3 %)
     (3 %)
     (9 %)
     (1 %)
     (4 %)
    Celkem 159 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.1.2009 23:54 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Od kamaráda občas koupím stravenky v hodnotě 60 Kč za 50 Kč, to je podle mě odpovídající hodnota za přidané starosti při vybírání vhodného obchodu, větším zabraném místě v peněžence a nevracení na stravenky.

    Luk avatar 13.1.2009 23:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Vzhledem k tomu, že vcelku není problém za stravenku pořídit panáka nebo cigarety (ne všude, ale v mnoha hospodách ano), má stravenka tu platební hodnotu, která na ní je vytištěna. Problém se stravenkami je jiný - a sice primárně ten, že část daňové úlevy v podstatě končí u firem, které udržují tyhle papírky v oběhu. Obecně výhodnější by bylo zvýšit všem slevu na dani a stravenky zrušit. Viz Papírkový byznys.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 03:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Zrušení úlev u stravenek ještě beru, ale co opravdu nemůžu pochopit, je ta zarputilá snaha zdanit režijní jízdenky pro zaměstnance a rodinné příslušníky

    Naprosto nepochopitelné je to u samotných zaměstnanců (zde se omezím na železničáře). Většina jejich jízd je v rámci pracovních povinností - někde dostanou úkol a jedou ho splnit. Vlakem. Zrušit jim režijní jízdenku znamená donutit dotyčného, aby si koupil jízdenku a pak si jí zaměstnavatelem nechal proplatit, protože služební cesta. Zbytečné papírování navíc.

    Další kategorie jízd je cesta do práce a z práce. Tady lze očekávat námitku, že "já taky jezdím do práce za svý". Na druhou stranu jsou zase firmy, které zaměstnance svážejí do práce autobusem. Silně pochybuju, že tito zaměstnanci za to něco platí a zaměstnavatel si to ještě dá do nákladů. Takže i tato kategorie se nechá přejít s tím, že zdanit režijku není nutné, protože tuto výhodu mají nejenom železničáři.

    A poslední kategorie, která zbývá, jsou soukromé cesty vlakem. Oproti předchozím dvěma jich asi tolik nebude. Suma sumárum - u samotných zaměstnanců je tato změna v podstatě nesmyslná.

    Pak jsou tady ovšem rodinní příslušníci - manžel(ka) a studující děti. Zde uznávám, že režijní jízdenka pro ně je něco navíc. Otázka ovšem je, kolik peněz státu uteče režijkami na daních. Tipuju, že moc ne. TO, že někdo má režijní jízdenku, ještě neznamená, že jezdí vlakem.

    A tím se dostávám k třetí věci - jak vlastně vyčíslit hodnotu režijní jízdenky pro účely zdanění - jinou hodnotu asi bude mít pro člověka, jehož dítě jezdí denně 30km do školy a zpátky a jinou pro člověka, jehož rodina si dvakrát za rok udělá výlet vlakem. Tohle naše ministerstvo vyřešilo Šalamounsky: režijní jízdenka umožňuje jízdu vlakem v celé síti ČD a to dokonce v první třídě. Tuto službu ČD dráhy nabízí za 21000Kč na rok, ergo hodnota režijní jízdenky je 21000Kč ročně. To, že tato částka naprosto jasně přesahuje peníze, které by drtivá většina rodinných příslušníků ročně projezdila vlakem (cena odpovídá 4× čtvrletní jízdence na vzdálenost 70km), to už Kalouska a jeho ouřady asi nezajímalo.

    Suma sumárum: režijní jízdenky jsou vcelku nezajímavá záležitost. Proč na tom Kalousek tak trvá, je mi záhadou. Zisk pro státní pokladnu je vcelku nezajímavý a akorát se nase*e spousta lidí (Ani bych se nedivil, kdyby ztráty způsobené stávkami a demonstracemi byly vyšší, než potenciální příjem státního rozpočtu.)

    Kalouskův argument o prodavačce v řeznictví je naprosto zcestný a je z něj vidět to, že pan ministr je zcela odtržen od reality. Jsem přesvědčen, že i ona prodavačka si tu a tam přijde k něčemu, co neprojde papírama a není to zdaněno. To samé platí i pro hodně jiných povolání - vždyť jenom takový pitomý mobilní telefon, kde zaměstnavatel platí účet i za soukromé hovory, je vlastně něco, co by měl zaměstnanec danit. Nádražáci mají v tomhle ohledu smůlu, že je na ně dobře vidět a je snadné ukázat u nich na konkrétní něco, co se dá zdanit.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 07:17 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Naši docela dlouho dělali v obchodě, super i hypermarketech.

    Princip je jednoduchý, pokud někdo  zjistí, že jsi si něco vzal, z čeho bys mohl mít výhodu, pak je vyhazov, pokud máš manko, pak si to zaplatíš ze svého, pokud někdo něco ukradne v obchodě a ty máš službu, zaplatíš to ze svého.

    Ano, sem tam občas si můžeš vzít zboží za nižší cenu, které by se mělo správně vyhodit, protože už má prošlou záruční dobu a tudíž by museli platit za dovoz do kafilérky a tak podobně. ;)

    14.1.2009 14:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Princip je jednoduchý, pokud někdo zjistí, že jsi si něco vzal, z čeho bys mohl mít výhodu, pak je vyhazov
    To je ale něco jiného.
    Ano, sem tam občas si můžeš vzít zboží za nižší cenu, které by se mělo správně vyhodit
    No vida, takže porušení zákona...
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 22:37 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Taky mají možnost to nebrat a být bez jakékoliv výhody. :D

     

    15.1.2009 00:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    No jasně že mají.

    Problém je v tom, že nezanedbatelná část "benefitů" je realizována podobným způsobem - tak, že se někde nějak unikne ze zákonů. Majitelé režijních jízdenek mají holt tu smůlu, že to u nich udělat nejde, protože po činu zůstává papír...
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 16:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Většina prodavačů/prodavaček má discount...
    14.1.2009 22:38 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Jak kdy, jak kde, jak kdo. :) --- Po zkušenostech - z několika řetězců. :)

    14.1.2009 08:49 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Nevim, jak moc je Abc_Linuxu_ vhodne pro debatu o rezijkach, takze bych doporucil spis http://www.zelpage.cz/zpravy/6833 – tam jsou i nazory zamestnancu CD a lepsi argumenty, nez bych tu ted smolil ja.

    Jinak nikdo snad ty deti kupovat (resp. jen platit dan z ceny) rezijky nenuti, pokud by se jim to nevyplatilo – nevim o tom, ze by chodilo nejake komando dum od domu a se zbrani v ruce je nekomu nutilo :)

    14.1.2009 14:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Jinak nikdo snad ty deti kupovat (resp. jen platit dan z ceny) rezijky nenuti, pokud by se jim to nevyplatilo
    To netvrdím. V souvislosti s rodinnými příslušníky tvrdím, že hodnota (tedy hodnota pro účely zdanění) režijní jízdenky je naprosto nesmyslně nadsazená a pro (odhaduji) více než 95% lidí neodpovídá skutečnosti.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 09:39 mnouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

     

     

    Proč na tom Kalousek tak trvá, je mi záhadou. Zisk pro státní pokladnu je vcelku nezajímavý a akorát se nase*e spousta lidí (Ani bych se nedivil, kdyby ztráty způsobené stávkami a demonstracemi byly vyšší, než potenciální příjem státního rozpočtu.)

     

    Podle me jde o princip - ja taky danim sluzebni auto a rodinni prislusnici pochopitelne od meho zamestnavatele zadne auto nedostanou. Rozhodne nezavidim zeleznicarum jejich jizdenky ale zakon ma byt podle me stejny pro vsechny.

     

    14.1.2009 15:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ale ten zákon není stejný pro všechny. Respektive teoreticky je, prakticky ani omylem - spousta lidí od zaměstnavatele výhody, ale protože na ně ministerstvo nemůže snadno ukázat prstem a s jistotou říct "toto je výhoda, která by se měla zdanit", tak tito lidé nedaní nic.
    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2009 09:36 mnouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Njn, jsou lide, kteri obcas i nekoho zabiji, ale to neznamena, ze zabijeni lidi je spravne a ze se proti nemu nema nic podnikat.

    Ostatne pokud se nepletu tak s tim jizdnym je to zatim jen vecny zamer, takze uvidime jak to dopadne... Osobne by mi prislo spravedlivejsi danit, ale ani soucasny status quo nam snad moralku uplne neznici:-)

    15.1.2009 16:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Co máte pořád s tím zabíjením???

    Zabití člověka a zkrácení daně o stokorunu je snad trochu něco jiného, ne?
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 01:30 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    kolikrat se vrazdi i pro min

    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    16.1.2009 02:41 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Což nic nemění na společenské závažnosti těchto dvou zločinů.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 09:41 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Naprosto nepochopitelné je to u samotných zaměstnanců (zde se omezím na železničáře). Většina jejich jízd je v rámci pracovních povinností - někde dostanou úkol a jedou ho splnit. Vlakem. Zrušit jim režijní jízdenku znamená donutit dotyčného, aby si koupil jízdenku a pak si jí zaměstnavatelem nechal proplatit, protože služební cesta. Zbytečné papírování navíc.

    Opravdu je většina zaměstnaneckých jízd v rámci pracovních povinností? Strojvůdce nebo průvodčí přece nikomu jízdenku neukazují. Když někam jede normální zaměstnanec v rámci pracovních povinností, tak samozřejmě musí služební cestu vykázat. Je to otravné papírování, ale jinak to nejde. Tak proč by železničáři měli mít výjimku.

    A tím se dostávám k třetí věci - jak vlastně vyčíslit hodnotu režijní jízdenky pro účely zdanění - jinou hodnotu asi bude mít pro člověka, jehož dítě jezdí denně 30km do školy a zpátky a jinou pro člověka, jehož rodina si dvakrát za rok udělá výlet vlakem.

    Takové věci se nikdy nevyčíslí korektně, proto se musí udělat nějaké zjednodušení. Například v případě služebního auta pro osobní potřebu se bere procento z jeho pořizovací ceny (aspoň myslím). Pro někoho to může být výhodné, pro někoho ne. Opět je otázka, proč by železničáři měli mít výjimku.

    14.1.2009 15:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Opravdu je většina zaměstnaneckých jízd v rámci pracovních povinností? Strojvůdce nebo průvodčí přece nikomu jízdenku neukazují.
    Taky nemluvím o strojvůdci nebo průvodčím, tito dva jsou spojeni s vlakem. Mluvím o zaměstnancích, kteří se tím vlakem mají někam svézt.
    Je to otravné papírování, ale jinak to nejde.
    Samozřejmě, že jde. Proto se "režijky" jmenují podle toho, jak se jmenují - režijní jízdenky. To jméno říká, že uživatel této jízdenky jede někam kvůli svým pracovním povinnostem. Ty si to možná představíš tak, že zaměstanec tu a tam někam jede na jednání se zákazníkem. Tak na to ovšem zapomeň, protože ČD (dnes v podstatě SŽDC) mají hodně zaměstnanců, kteří jezdí každý den. Mluvím o údržbářích a technicích, kteří se musí pohybovat a zpravidla to znamená, že někam jedou každý den.

    Ano, klidně by bylo možné takovým lidem neustále vypisovat služební cestu. A jak myslíš, že to dopadne? Dotyčný železničář stejně nakonec dostane škartičku, že má zaplaceno, papíry se vyplní a podepíšou hromadně na konci měsíce a nikdo se nikdy nebude obtěžovat kontrolovat, jestli zápisy v papírech odpovídají tomu, jak zaměstnanec skutečně jezdil.

    Zkráceně: dojde se do stejného stavu, ze kterého se vyšlo, ale se spoustou papírování navíc.
    Takové věci se nikdy nevyčíslí korektně, proto se musí udělat nějaké zjednodušení.
    Samozřejmě, ale to zjednodušení by mělo odpovídat realitě.
    Pro někoho to může být výhodné, pro někoho ne. Opět je otázka, proč by železničáři měli mít výjimku.
    Souhlasím, že to pro někoho může být výhodné a pro někoho ne, ale v tomto případě je to pro naprostou většinu nastaveno tak, aby to bylo nevýhodné. To je také výjimka, ale pro změnu na druhou stranu.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 15:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Tak na to ovšem zapomeň, protože ČD (dnes v podstatě SŽDC) mají hodně zaměstnanců, kteří jezdí každý den. Mluvím o údržbářích a technicích, kteří se musí pohybovat a zpravidla to znamená, že někam jedou každý den.
    A kvůli tomu, že se zaměstnanci SŽDC musí přemisťovat vlak, je potřeba, aby jim ČD nabídly extra zlevněné jízdné a stát na to přispíval? To by taky měl třeba ČEZ nabídnout extra "režijní elektřinu" zaměstnancům softwarových firem, ne? SŽDC a ČD jsou dvě různé firmy, nevidím důvod, proč by zaměstnanci jedné měli mít u té druhé nějaké výhody a proč by to měl ještě sponzorovat stát z peněz všech.
    14.1.2009 16:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    a stát na to přispíval?

    Jak přesně na to stát přispívá?
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 16:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Tak, že odpustí část daně nebo pojištění, které by z toho měly být zaplaceny.

    Pokud zaměstnanec dostane X Kč v penězích nebo formou nějakého benefitu, v tom druhém případě dostávají zaměstnanci v průměru méně než X Kč (protože někdo by si za ty peníze koupil raději něco jiného). Zaměstnavatel vydá v obou případech přímo X Kč, takže rozdíl musí být v nějakých odvodech -- daních či pojištění. Celý ten systém je tedy výhodný jenom pro to, že se náklady na zaměstnance maskují za náklady jiného druhu, přičemž, náklady na zaměstnance jsou vyšší. Stát toleruje tuhle "daňovou optimalizaci", čímž ale samozřejmě přichází o část příjmů.
    14.1.2009 17:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Tak, že odpustí část daně nebo pojištění, které by z toho měly být zaplaceny.
    Peníze, které od zaměstanavatele dostaneš na služební cestu, se nedaní.

    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2009 10:53 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Jistě, protože je to náklad zaměstnavatele. Ale pak dá zaměstnavatel peníze zaměstnanci na soukromou cestu, to už není jeho náklad a měl by to zdanit jako normální mzdu (tj. + pojištění apod.). Celá výhoda je jenom v tom, že stát umožní uznat to jako náklady ale ne jako mzdové náklady, tudíž se z toho neplatí to, co se ze mzdy platí navíc oproti jinému příjmu.
    15.1.2009 16:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Hm. A teď mi prozraď, jak to u té režijní jízdenky rozlišíš...

    Nehledě na to, že všichni operujete s tím, že ajznboňáci nedělají nic jiného, než že soukromě cestují vlakem na režijní jízdenku. Jenže to by ty vlaky asi nebyly tak prázdné, jako jsou.

    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2009 16:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Hm. A teď mi prozraď, jak to u té režijní jízdenky rozlišíš...
    Úplně stejně, jako když má zaměstnanec třeba roční kupon na MHD a jede tou MHD na služební cestu. Navíc ten průvodčí a strojvedoucí má nástup pravděpodobně v nějakém depu, takže cesta tam je jeho soukromá cesta do práce, a dál už jede jako strojvedoucí nebo výpravčí. Pokladní vlakem služebně jezdí průměrně stejně často, jako zaměstnanec kterékoli jiné firmy, to samé úředníci. A jiné zaměstnance provozovatel osobní železniční dopravy nemá.
    Nehledě na to, že všichni operujete s tím, že ajznboňáci nedělají nic jiného, než že soukromě cestují vlakem na režijní jízdenku. Jenže to by ty vlaky asi nebyly tak prázdné, jako jsou.
    Tím nikdo neoperuje. Akorát je tu celkem dost lidí, kteří nechápou, k čemu je dobré takhle zaplevelovat daňový systém.
    15.1.2009 18:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    takže cesta tam je jeho soukromá cesta do práce
    Jak jsem psal už na začátku, nětkeré firmy sváží zaměstnance do práce autobusem - když můžou ony, proč by nemohly ČD.
    Pokladní vlakem služebně jezdí průměrně stejně často, jako zaměstnanec kterékoli jiné firmy, to samé úředníci.
    To znamená skoro vůbec. Pak nechápu, kde se vzala myšlenka, že ročně utratí 21000Kč.
    Akorát je tu celkem dost lidí, kteří nechápou, k čemu je dobré takhle zaplevelovat daňový systém.
    Jo, to taky nechápu. Jenže první věc, kterou nechápu, je, že se režijní jízdenka pro zaměstnance vůbec považuje za benefit, který se má danit, aby se následně musela vyrábět výjimka. Vždyť už jenom to slovo režijní vypovídá o tom, proč ta věc vůbec existuje.
    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2009 18:45 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Jak jsem psal už na začátku, nětkeré firmy sváží zaměstnance do práce autobusem - když můžou ony, proč by nemohly ČD.
    Ať to klidně dělají. Ale není to daňově uznatelný náklad.
    To znamená skoro vůbec. Pak nechápu, kde se vzala myšlenka, že ročně utratí 21000Kč.
    Já nechápu, proč kvůli tomu musí být nějaká výjimka ze zákona. Když výjimka nebude, nemusí se řešit, kolik to je, ne?
    Jo, to taky nechápu. Jenže první věc, kterou nechápu, je, že se režijní jízdenka pro zaměstnance vůbec považuje za benefit, který se má danit, aby se následně musela vyrábět výjimka. Vždyť už jenom to slovo režijní vypovídá o tom, proč ta věc vůbec existuje.
    Režijní znamená, že podnik nebude účtovat jednotlivé náklady (jednotlivé služební cesty), ale bude počítat s nějakým odhadem nebo průměrem. To je ale čistě soukromá věc toho podniku, není žádný důvod, proč by se to mělo nějak jinak zdaňovat. Stejně jako není důvod, proč by se měly nějak jinak danit tzv. benefity.
    15.1.2009 19:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Já nechápu, proč kvůli tomu musí být nějaká výjimka ze zákona. Když výjimka nebude, nemusí se řešit, kolik to je, ne?
    Omyl. Současná výjimka ze zákona říká, že režijní jízdenka je sice něco, co zaměstnanec dostává navíc k platu, ale že se to nedaní. Když výjimka nebude, tak se bude muset danit, tudíž se bude muset řešit, jakou má vlastně hodnotu.
    Režijní znamená, že podnik nebude účtovat jednotlivé náklady (jednotlivé služební cesty), ale bude počítat s nějakým odhadem nebo průměrem.
    Nesmysl. Režijní znamená nutné pro zajištění chodu něčeho.
    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2009 20:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Omyl. Současná výjimka ze zákona říká, že režijní jízdenka je sice něco, co zaměstnanec dostává navíc k platu, ale že se to nedaní. Když výjimka nebude, tak se bude muset danit, tudíž se bude muset řešit, jakou má vlastně hodnotu.
    Normální podniky evidují veškeré náklady, tedy i ty, kdy jedna složka podniku spotřebovává cokoliv vyrobeného jinou složkou podniku – protože ani to, co se vyrobí „ve firmě“, není zadarmo. Takže normální firma, která nežije z mimořádných dotací státu na chladnou zimu a na horké léto, musí umět správně zaúčtovat i režijní jízdenky. Tak se to holt naučí i ČD, aspoň se posunou o krůček blíž k tomu, aby dokázali předložit nějaké rozumné vyúčtování objednatelům dopravy. Docela by mne zajímalo, jak to funguje teď – předpokládám, že kraj objedná a platí dopravu, a dopravce si v těch vlacích pak za peníze kraje vozí své zaměstnance. Nebo to jízdné ČD nějak krajům proplácejí, nebo jsou schopné to odečíst od nákladů? To by pak ale přeci nebyl problém hodnotu režijních jízdenek vypočítat…
    Nesmysl. Režijní znamená nutné pro zajištění chodu něčeho.
    To se tedy pletete. Režie znamená soubor nákladů k zajištění provozu podniku jako celku, tj. nákladů, které se z nějakého důvodu nerozklíčovávají k jednotlivým produktům, procesům apod.
    15.1.2009 23:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Takže normální firma, která nežije z mimořádných dotací státu na chladnou zimu a na horké léto, musí umět správně zaúčtovat i režijní jízdenky.
    A to se vyplatí! Místo toho, aby ČD/SŽDC mohly poslat někoho vlakem s režijní jízdenkou, tak se bude papírovat.

    Vy byrokrati nás jednou všechny v těch papírech utopíte.
    Docela by mne zajímalo, jak to funguje teď – předpokládám, že kraj objedná a platí dopravu, a dopravce si v těch vlacích pak za peníze kraje vozí své zaměstnance.
    Ano, přesně tak to je. V žádném případě kraj neobjednává dopravu kvůli tomu, že by těmi vlaky chtěl jezdit ještě někdo jiný.

    Mohl bych Tě požádat, aby ses pokusil pochopit, že zaměstnanec jede vlakem, který by byl vypraven tak jako tak, takže náklady navíc jsou skoro nula nula nic?
    To by pak ale přeci nebyl problém hodnotu režijních jízdenek vypočítat…
    No jasně, prostě by stačilo propapírovat každou jízdu, čiže najmout další armádu ouřadů, kteří se o to budou starat. Mám skoro ten pocit, že tudy cesta k efektivní společnosti nevede.
    To se tedy pletete. Režie znamená soubor nákladů k zajištění provozu podniku jako celku
    Aha. Takže režijní náklady virtualizace znamenají soubor nákladů k zajištění Linuxu jako celku? Tvrdím, že se pleteš ty.
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 08:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A to se vyplatí! Místo toho, aby ČD/SŽDC mohly poslat někoho vlakem s režijní jízdenkou, tak se bude papírovat. Vy byrokrati nás jednou všechny v těch papírech utopíte.
    Proč by se o tom mělo nějak složitě papírovat? Když na to přijde, papíry nepotřebujete vůbec. Mimochodem, co je to ČD/SŽDC? Já znám akciovou společnost ČD a státní organizaci SŽDC. SŽDC ať si svoje zaměstnance svými vlaky klidně někam posílá, vzhledem k tomu, že těch vlaků je 0, problémy s účtováním nebudou. U ČD asi moc těch lidí, kteří by museli vlakem často někam pracovně jezdit, nebude -- a účtování těch pár jízd, které ti zaměstnanci najezdí komerčními produkty ČD (což jsou možná nějaká SC), to ČD nezabije. A zbytek mají účtovat stejně, protože provoz neplatí ČD ze svého, ale z peněz objednatele. Vám by se asi taky nelíbilo, kdybyste si objednal svůj autobus, platil byste skutečné náklady a šofér by si tam "režijně" posadil dva kamarády.
    Mohl bych Tě požádat, aby ses pokusil pochopit, že zaměstnanec jede vlakem, který by byl vypraven tak jako tak, takže náklady navíc jsou skoro nula nula nic?
    Aha, takže já taky můžu jezdit vlakem zadarmo? Vždyť ten vlak by jel i beze mne a to, že pojedu já navíc, nestojí skoro nic.
    Aha. Takže režijní náklady virtualizace znamenají soubor nákladů k zajištění Linuxu jako celku? Tvrdím, že se pleteš ty.
    Ne, jsou to náklady k zajištění virtualizace jako celku.
    16.1.2009 15:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Proč by se o tom mělo nějak složitě papírovat? Když na to přijde, papíry nepotřebujete vůbec.
    Papírovat není myšleno jako pracovat s papírem, ale jako pracovat se záznamy.
    Mimochodem, co je to ČD/SŽDC?
    To jsou prosím dvě firmy, u kterých lze vcelku logicky předpoládat, že zaměstnanci z nějakého důvodu budou služebně jezdit vlakem.
    SŽDC ať si svoje zaměstnance svými vlaky klidně někam posílá, vzhledem k tomu, že těch vlaků je 0, problémy s účtováním nebudou.
    Jsi si tím jistý? Ale i kdo říká, že zaměstnanci SDC musí jezdit zrovna vlaky SŽDC. Stát platí ČD dotace, nevidím důvod, proč by ČD nemohly oplátkou státu poskytnout možnost vozit zaměstnance SŽDC; zvlášť vzhledem k tomu, že pro ČD je docela důležité, aby se ten zaměstnanec SŽDC dostal tam, kam potřebuje (Za ČD v tomto případě lze dosadit jakoukoliv organizaci, která dostává od státu dotace)
    Vám by se asi taky nelíbilo, kdybyste si objednal svůj autobus, platil byste skutečné náklady a šofér by si tam "režijně" posadil dva kamarády.
    Uvozovky si strč někam. Pokud si tam šofér strčí dva kamarády opravdu režijně, tzn. jsou to např. mechanici, kteří mají opravit autobus na nějakém místě, kolem kterého se stejně jede, tak ne, opravdu mi to vadit nebude, pokud neomezí mě a mojí přepravu (tj. nezaberou místa, která jsem si objednal) Ale holt to asi bude tím, že nejsem závistivec a nepo*eru se z toho, že někdo má něco, co já nemám.
    Ne, jsou to náklady k zajištění virtualizace jako celku.
    No vida - a režijní jízdenky jsou tedy náklady k zajištění toho, co dělá dotyčný zaměstnanec. Jako celku. Pokud vůbec existuje nějaký náklad na ně, který odpovídá režijní jízdence, pak je to jedna část celkových režijních nákladů.

    Quando omni flunkus moritati
    drc avatar 16.1.2009 16:49 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

     


    Mimochodem, co je to ČD/SŽDC?
    To jsou prosím dvě firmy, u kterých lze vcelku logicky předpoládat, že zaměstnanci z nějakého důvodu budou služebně jezdit vlakem.

    Na papíře jsou to dvě firmy. Ve skutečnosti jsou silně provázány (křížové platby, podivné vymezení kdo co financuje atd.). Úspěšně se proto dá mluvit o firmě jedné ;-)

     

    16.1.2009 20:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Mimochodem, co je to ČD/SŽDC?
    To jsou prosím dvě firmy
    No právě, a proč by měla jedna firma vozit zaměstnance té druhé jen tak zadarmo?
    Jsi si tím jistý? Ale i kdo říká, že zaměstnanci SDC musí jezdit zrovna vlaky SŽDC. Stát platí ČD dotace, nevidím důvod, proč by ČD nemohly oplátkou státu poskytnout možnost vozit zaměstnance SŽDC; zvlášť vzhledem k tomu, že pro ČD je docela důležité, aby se ten zaměstnanec SŽDC dostal tam, kam potřebuje (Za ČD v tomto případě lze dosadit jakoukoliv organizaci, která dostává od státu dotace)
    A účtovat se o tom pro jistotu nebude, aby se nevědělo, pro koho je to jak moc výhodné. Můžu taky požadovat od státu pár milionů dotací s tím, že mu na oplátku převezu jednou za rok jednoho zaměstnance z jednoho konce Prahy na druhý?
    Uvozovky si strč někam. Pokud si tam šofér strčí dva kamarády opravdu režijně, tzn. jsou to např. mechanici, kteří mají opravit autobus na nějakém místě, kolem kterého se stejně jede, tak ne, opravdu mi to vadit nebude, pokud neomezí mě a mojí přepravu (tj. nezaberou místa, která jsem si objednal)
    Pokud pojedou opravit nějaký autobus, jsou to náklady spojené s opravou toho autobusu, tedy ne režijní náklady. Režijní náklady by byly, pokud by nešly přiřadit žádnému konkrétnímu provozu – tedy pokud by ti mechanici jeli jen tak někam, nebo pokud by jel třeba ředitel propagovat firmu na nějakou výstavu. Pokud jedou dva mechanici opravit autobus na lince za režijní jízdné, zaplatí to objednatel dvakrát – jednou jako poskytnutou slevu na jízdném, podruhé jako náklady na opravu (které jsou součástí oprávněných nákladů na provoz linky).
    Ale holt to asi bude tím, že nejsem závistivec a nepo*eru se z toho, že někdo má něco, co já nemám.
    To já taky ne. Ale vy máte pořád problémy s tím, že by se vědělo, co kolik doopravdy stojí. Jenomže dokud nebudou ČD vědět takovouhle základní věc, těžko se můžou nějak zlepšit poskytované služby. Cesty zaměstnanců jsou režie, náklady spojené se zpožděním jsou režie, energie je režie, a nakonec je režie všechno, a když je vlak zpožděný nebo někdo jede někam zbytečně (nebo zbytečně dlouho), ničemu to nevadí, protože to nevyvolává žádné náklady.
    No vida - a režijní jízdenky jsou tedy náklady k zajištění toho, co dělá dotyčný zaměstnanec. Jako celku. Pokud vůbec existuje nějaký náklad na ně, který odpovídá režijní jízdence, pak je to jedna část celkových režijních nákladů.
    Ano, přesně jak píšu o odstavec výš. Veškeré náklady jsou režie, takže zmenšovat zpoždění, optimalizovat oběhy souprav nebo něco podobného je zbytečné, protože to žádné náklady nesníží.
    16.1.2009 21:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    No právě, a proč by měla jedna firma vozit zaměstnance té druhé jen tak zadarmo?
    Vysvětleno o odstavec níže...
    A účtovat se o tom pro jistotu nebude, aby se nevědělo, pro koho je to jak moc výhodné. Můžu taky požadovat od státu pár milionů dotací s tím, že mu na oplátku převezu jednou za rok jednoho zaměstnance z jednoho konce Prahy na druhý?
    Pokus se nepřekrucovat to, co píšu - nebo tu snad někde vidíš, že dotace od státu jsou za to a jenom za to, že se vozí zaměstnanci SŽDC?
    Režijní náklady by byly, pokud by nešly přiřadit žádnému konkrétnímu provozu – tedy pokud by ti mechanici jeli jen tak někam
    To je tak trochu blbost, ne? Režijní náklad za to, že se zaměstnanec jen tak povozí autobusem, není žádný režijní náklad, ale vyhazování peněz firmy oknem.
    Pokud jedou dva mechanici opravit autobus na lince za režijní jízdné, zaplatí to objednatel dvakrát – jednou jako poskytnutou slevu na jízdném, podruhé jako náklady na opravu (které jsou součástí oprávněných nákladů na provoz linky).
    Zajímavé je, že ještě před chvíli to byl autobus, který jsem si objednal, ale teď už je to autobus linkový... jestli tam takových přeskoků a kotrmelců máš ještě víc, tak se z této diskuzi s dovolením vytratím, protože je to jako diskutovat s blbcem.
    Ale vy máte pořád problémy s tím, že by se vědělo, co kolik doopravdy stojí.
    Prosím cituj.
    Cesty zaměstnanců jsou režie, náklady spojené se zpožděním jsou režie, energie je režie, a nakonec je režie všechno
    Přeháněním k úplnému odrovnání oponenta, že? Já vím, je jednoduché vymyslet blbosti a pak nechat oponenta unavovat se tím, že ti je vyvrací...
    Veškeré náklady jsou režie, takže zmenšovat zpoždění, optimalizovat oběhy souprav nebo něco podobného je zbytečné, protože to žádné náklady nesníží.
    Tvrdíš ty.
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 21:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pokus se nepřekrucovat to, co píšu - nebo tu snad někde vidíš, že dotace od státu jsou za to a jenom za to, že se vozí zaměstnanci SŽDC?
    I kdyby ta dotace byla jenom 1 Kč a nevědělo se, jaká je protihodnota, je to špatně.
    To je tak trochu blbost, ne? Režijní náklad za to, že se zaměstnanec jen tak povozí autobusem, není žádný režijní náklad, ale vyhazování peněz firmy oknem.
    Pokud režijní náklady nejsou evidované, je dost pravděpodobné, že spousta z nich je vyhazování peněz oknem. Právě proto by se ty náklady měly evidovat.
    Zajímavé je, že ještě před chvíli to byl autobus, který jsem si objednal, ale teď už je to autobus linkový...
    Je v tom velký rozdíl, jestli jste si ten autobus objednal vy nebo kraj?
    Prosím cituj.
    A to se vyplatí! Místo toho, aby ČD/SŽDC mohly poslat někoho vlakem s režijní jízdenkou, tak se bude papírovat. Vy byrokrati nás jednou všechny v těch papírech utopíte.
    nebo tu snad někde vidíš, že dotace od státu jsou za to a jenom za to, že se vozí zaměstnanci SŽDC?
    Stačí?
    Cesty zaměstnanců jsou režie, náklady spojené se zpožděním jsou režie, energie je režie, a nakonec je režie všechno
    Přeháněním k úplnému odrovnání oponenta, že? Já vím, je jednoduché vymyslet blbosti a pak nechat oponenta unavovat se tím, že ti je vyvrací...
    Co je na tom za přehánění? Aby cesty zaměstnanců byly považovány za režii požadujete vy, náklady spojené se zpožděním u ČD nikdo neeviduje, energii spojenou s jízdou vlaku také ne (jestli vlak jede plynule nebo se zastavuje a rozjíždí je u ČD jedno). Že je s účtováním nákladů akorát papírování jste taky napsal vy. O tom, že by snad někdy mohlo být užitečné mít přehled o tom, s čím jsou náklady spojené, jste nenapsal ani slovo – pořád obhajujete jen to, jak co nejvíc nacpat do „režie“.
    16.1.2009 21:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    I kdyby ta dotace byla jenom 1 Kč a nevědělo se, jaká je protihodnota, je to špatně.
    A kdyby v prdeli byly ryby, nemusíme udržovat rybníky...

    V současnosti je dotace několik miliard a protihodnota je, že ČD vypravují vlaky. S dovolením se zdržím komentáře toho, jestli ta částka je nebo není přiměřená.
    Je v tom velký rozdíl, jestli jste si ten autobus objednal vy nebo kraj?
    Minimálně v tom, že krajem objednané autobusy málokdy jezdí tak vytížené, aby se tam nevešlo pár mechaniků. Z čímž souvisí další námitka proti tvé konstrukci dvojnásobnému zaplacení jejich přepravy objednavatelem - sleva na jejich jízdném neexituje, protože oni jedou režijně - čiže jízdné vůbec neplatí, protože jsou to zaměstnanci firmy, která vlastní autobus, který je někam veze, i ten, který jedou opravit.
    Stačí?
    Sorry, ještě jednou a tentokrát explicitně: prosím cituje něco, co dokládá, že mám problém s tím, že by se vědělo, co kolik stojí.
    náklady spojené se zpožděním u ČD nikdo neeviduje, energii spojenou s jízdou vlaku také ne
    Jak tohle souvisí s tvrzením, že tyto náklady jsou režijní?

    Minimálně energie spojená s jízdou vlaku je naprosto zjevně provozní náklad.
    Že je s účtováním nákladů akorát papírování jste taky napsal vy.
    Ale nikde jsem nepsal, že to papírování nemá v žádném případě smysl.
    O tom, že by snad někdy mohlo být užitečné mít přehled o tom, s čím jsou náklady spojené, jste nenapsal ani slovo – pořád obhajujete jen to, jak co nejvíc nacpat do „režie“.
    Opět bych poprosil o citaci, ale tentokrát to už neudělám a rovnou řeknu, že jsi lhář.
    Quando omni flunkus moritati
    17.1.2009 11:19 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    V současnosti je dotace několik miliard a protihodnota je, že ČD vypravují vlaky. S dovolením se zdržím komentáře toho, jestli ta částka je nebo není přiměřená.
    Záleží na tom, které dotace myslíte. Za některé ČD vypravují vlaky, za některé nakupují nové vagony či soupravy, některé jsou na tuhou zimu. A vy tvrdíte, že některé jsou na pracovní a soukromé cesty železničářů.
    Minimálně v tom, že krajem objednané autobusy málokdy jezdí tak vytížené, aby se tam nevešlo pár mechaniků.
    To vysvětlete těm lidem, co stojí na schodech u předních dveří nebo dokonce zůstanou na zastávce.
    Z čímž souvisí další námitka proti tvé konstrukci dvojnásobnému zaplacení jejich přepravy objednavatelem - sleva na jejich jízdném neexituje, protože oni jedou režijně - čiže jízdné vůbec neplatí, protože jsou to zaměstnanci firmy, která vlastní autobus, který je někam veze, i ten, který jedou opravit.
    Tak ještě jednou. Kraj si zaplatí provoz nějakého spoje, a aby pokryl alespoň část nákladů, vybírá na tom spoji od cestujících jízdné. A teď přijdou dva mechanici, kteří jedou zadarmo – tj. Kraj za ně neuhradí jenom svou dotaci, ale musí uhradit i to, co by ti mechanici zaplatili, kdyby byli normální cestující.
    Sorry, ještě jednou a tentokrát explicitně: prosím cituje něco, co dokládá, že mám problém s tím, že by se vědělo, co kolik stojí.
    Vaše reakce na to, že by se každá cesta normálně vyúčtovala, jako se to děje kdekoliv jinde, byla, že by s tím bylo strašné papírování. Pokud byste za nejdůležitější považoval, že by se díky tomu vědělo, kolik co stojí, asi byste to uvedl, a to na prvním místě, ne? Vy jste to napsal tak, že by vám vadilo papírování, a to radši odstraníte domnělé papírování, než aby byl přehled o tom, co kolik stojí.
    Jak tohle souvisí s tvrzením, že tyto náklady jsou režijní? Minimálně energie spojená s jízdou vlaku je naprosto zjevně provozní náklad.
    To je z definice režijních nákladů. Buď náklad souvisí s nějakou konkrétní činností firmy, a nebo se k nějaké konkrétní činnosti nepřiřazuje, a pak je to náklad režijní. Náklady na energie se u jednotlivých vlaků nesledují, takže jsou to náklady režijní.
    Ale nikde jsem nepsal, že to papírování nemá v žádném případě smysl.
    Jediná vaše reakce byla, že by s tím bylo zbytečné papírování. Pokud za důležitější považujete to, že by byl přehled o tom, kde jsou jaké náklady, a „papírování“ berete jako nutné zlo, máte to napsat.
    O tom, že by snad někdy mohlo být užitečné mít přehled o tom, s čím jsou náklady spojené, jste nenapsal ani slovo – pořád obhajujete jen to, jak co nejvíc nacpat do „režie“.
    Opět bych poprosil o citaci, ale tentokrát to už neudělám a rovnou řeknu, že jsi lhář.
    A kde jste o tom tedy to slovo napsal? A kdo tady obhajuje, že cesta za opravou autobusu nebo výhybky se nemá účtovat jako normální služební cesta, ale má se to spláchnout do režie?
    17.1.2009 20:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Záleží na tom, které dotace myslíte. Za některé ČD vypravují vlaky, za některé nakupují nové vagony či soupravy, některé jsou na tuhou zimu. A vy tvrdíte, že některé jsou na pracovní a soukromé cesty železničářů.
    Abychom se vyhnuli dalším nedorozuměním - já tvrdím, že nevidím problém v tom, když si stát k některé dotaci přilepí podmínku, že SŽDC může svým zaměstnancům vystavit průkaz opravňující toho zaměstnance jezdit vlakem bez nutnosti zakoupit si jiný jízdní doklad.
    To vysvětlete těm lidem, co stojí na schodech u předních dveří nebo dokonce zůstanou na zastávce.
    A tohle jsi někde viděl? (A je zde tedy otázka, proč by kraj měl takovou linku dotovat, když je zjevně vytížená)
    Kraj si zaplatí provoz nějakého spoje, a aby pokryl alespoň část nákladů, vybírá na tom spoji od cestujících jízdné.
    Takhle to někde funguje? Já mám za to, že ve většině případů kraj pouze "pokrývá ztrátu", tedy jízdné vybírá dopravce a nechá si ho.
    Vaše reakce na to, že by se každá cesta normálně vyúčtovala, jako se to děje kdekoliv jinde, byla, že by s tím bylo strašné papírování. Pokud byste za nejdůležitější považoval, že by se díky tomu vědělo, kolik co stojí, asi byste to uvedl, a to na prvním místě, ne? Vy jste to napsal tak, že by vám vadilo papírování, a to radši odstraníte domnělé papírování, než aby byl přehled o tom, co kolik stojí.
    Hezká úvaha. Špatná, protože nesdílím tvoje myšlení ode zdi ke zdi aneb všechno je černobílé, ale jinak hezká.
    O tom, že by snad někdy mohlo být užitečné mít přehled o tom, s čím jsou náklady spojené, jste nenapsal ani slovo – pořád obhajujete jen to, jak co nejvíc nacpat do „režie“.
    ...
    A kde jste o tom tedy to slovo napsal?
    Hezky sis vybral tu část, která tě vyvazuje z toho lháře. Nicméně i ve svém příspěvku cituješ toto: pořád obhajujete jen to, jak co nejvíc nacpat do „režie“.

    Na další diskuzi s tebou, ve které neustále musím upozorňovat na to, že překrucuješ, co tvrdím, a domýšlíš si věci, které netvrdím, nemám čas ani náladu, takže se příliš nediv, kdybych na tebe nadále nereagoval.
    Quando omni flunkus moritati
    17.1.2009 20:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Abychom se vyhnuli dalším nedorozuměním - já tvrdím, že nevidím problém v tom, když si stát k některé dotaci přilepí podmínku, že SŽDC může svým zaměstnancům vystavit průkaz opravňující toho zaměstnance jezdit vlakem bez nutnosti zakoupit si jiný jízdní doklad.
    Pak už zbývá jenom vyřešit otázku, k čemu je to dobré. O služebních cestách s jiným dopravcem nebo vlastními prostředky se bude muset stejně účtovat, účtovat by se mělo i o těchto cestách, aby bylo jasné, jak velká ta dotace má být… Navíc osobní a spěšné vlaky objednávají kraje, nevidím důvod, proč by měli strpět, že jim v nich dopravce někoho vozí zadarmo jenom proto, že se dotyčný účastní nějakého propletence „nadstandardních vztahů“ mezi ČD, SŽDC a státem.
    A tohle jsi někde viděl? (A je zde tedy otázka, proč by kraj měl takovou linku dotovat, když je zjevně vytížená)
    Některých příměstských linek kolem Prahy. Netýká se to linek, ale spojů. Nevidím důvod, proč by ty spoje neměly jezdit v rámci dotovaného systému, když tady takový systém je – na těch vytížených spojích se vyberou peníze, které kraj může použít na dotace méně vytížených spojů nebo linek.
    Takhle to někde funguje? Já mám za to, že ve většině případů kraj pouze "pokrývá ztrátu", tedy jízdné vybírá dopravce a nechá si ho.
    Myslím, že to takhle funguje všude, kde jednotlivé linky objednávají kraje. Jízdné vybírá dopravce pro objednatele. Nenapadá mne jiný způsob, jak to dělat – pokud by objednatel pouze dorovnával ztráty, bude za ztrátové spoje platit také, ale ze ziskových by měl zisk dopravce; takže zisky ze ziskových spojů by se nepoužívaly na dotování těch prodělečných. A i kdyby to bylo tak, že tržby jdou dopravci a ten objednateli vyfakturuje jen oprávněné náklady - tržby, je to z hlediska finančních toků stále totéž, a pokud si dopravce z nějakého důvodu vozí někoho, kdo nezaplatil, doplatí to opět objednatel (protože se sníží tržby, ale nesníží se související náklady).
    18.1.2009 05:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pak už zbývá jenom vyřešit otázku, k čemu je to dobré. O služebních cestách s jiným dopravcem ... se bude muset stejně účtovat
    Nevím o jediném železničním dopravci, který by nebyl dotován státem.
    účtovat by se mělo i o těchto cestách, aby bylo jasné, jak velká ta dotace má být…
    Vzhledem k tomu, že ta dotace je na poskytování dopravy jako takové, budou cesty zaměstanců zanedbatelná položka.
    Navíc osobní a spěšné vlaky objednávají kraje, nevidím důvod, proč by měli strpět, že jim v nich dopravce někoho vozí zadarmo jenom proto, že se dotyčný účastní nějakého propletence „nadstandardních vztahů“ mezi ČD, SŽDC a státem.
    Kraj není stát? To je mi novinka. Mě vždycky přišlo, že je to jiná kapsa stejného kabátu, ale možná že to změnili a dneska už se platí daně zvlášť kraji a zvlášť státu.
    Myslím, že to takhle funguje všude, kde jednotlivé linky objednávají kraje. Jízdné vybírá dopravce pro objednatele.
    Tak to si jenom myslíš.
    Jízdné vybírá dopravce pro objednatele. Nenapadá mne jiný způsob, jak to dělat – pokud by objednatel pouze dorovnával ztráty, bude za ztrátové spoje platit také, ale ze ziskových by měl zisk dopravce
    A přesně tak se to dělá. Dopravce vyčíslí své náklady, své příjmy, k nákladům přičte "přiměřený zisk" a rozdíl zaplatí objednavatel, tedy kraj. (Jsem rád, že diskutuju s někým, kdo ví, jak funguje předmět diskuze...)
    A i kdyby to bylo tak, že ... a pokud si dopravce z nějakého důvodu vozí někoho, kdo nezaplatil, doplatí to opět objednatel (protože se sníží tržby, ale nesníží se související náklady).
    Tak jo - varianta 1 - dopravce naložil mechanika a dovezl ho autobusem k jinému autobusu, který potřebuje toho mechanika. Mechanik zaplatil jízdné (příjem pro dopravce), mechanik následně jízdné vykázal a bylo mu proplaceno (výdej od dopravce). Nula od nuly pojde, ale musí se to papírovat, což znamená pracovní sílu, která to bude dělat, tudíž větší náklady, které zaplatí objednavatel.

    Varianta 2 - dopravce naložil mechanika a dovezl ho autobusem k jinému autobusu, který potřebuje toho mechanika. Mechanik byl svezen zadarmo, protože má nějaký ekvivalent režijní jízdenky. Dopravce nemá příjem a nemá ani náklad (autobus jede za stejné peníze bez ohledu na přítomnost mechanika.) Je zde nula od nuly pojde a ještě se nemuselo papírovat.

    Varianta 3 - dopravce mechanika nesveze, mechanik vezme auto, dojede na místo, pak se autem vrátí. Mechanik nezaplatí nic, dopravce má náklady na jízdu (opotřebení auta, benzín), to je náklad, ten si přihodí mezi ostatní náklady a zaplatí to kraj. Kraj tedy oěpt vydá víc peněz.

    Tak a teď srovnání variant. Varianta 2 je efektivní, protože nevznikly žádné výdaje navíc.

    Varianty 1 a 3 plýtvají státní peníze, ale všechno je vypapírováno, takže tvoje dušička má klid a pokoj. Čímž se vracíme k tomu, že vy byrokrati nás jednou v těch papírech utopíte...
    Quando omni flunkus moritati
    18.1.2009 11:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nevím o jediném železničním dopravci, který by nebyl dotován státem.
    To byste si měl rozšířit obzory. Navíc tím perfektně ukazujete, co způsobuje to neúčtování „režijních“ nákladů na služební cesty – ani vás nenapadlo, že by ten jiný dopravce nemusel být železniční dopravce. Ono když je cesta vlakem „zadarmo“, tak se pak samozřejmě čeká třeba 2 hodiny na vlak, přestože by dotyčný zaměstnanec byl v cíli mnohem rychleji autobusem, taxíkem nebo vlastním autem. Jenže to není zadarmo, vlak je „zadarmo“, a tak se čeká (to je taky zadarmo)…
    Kraj není stát? To je mi novinka. Mě vždycky přišlo, že je to jiná kapsa stejného kabátu, ale možná že to změnili a dneska už se platí daně zvlášť kraji a zvlášť státu.
    Kraj není stát, má svůj vlastní rozpočet. To, že nějaká část peněz do rozpočtu přichází od státu neznamená, že by kraj byl stát. Rodina, která pobírá sociální dávky, taky má část peněz v rozpočtu od státu, a taky o ní asi neprohlásíte, že je ta rodina tedy vlastně stát.
    Tak to si jenom myslíš.
    Minimálně pro železnici (o které se tu bavíme), to zcela jistě platí tak, že tržby „navíc“ se vracejí zpět objednateli.
    A přesně tak se to dělá. Dopravce vyčíslí své náklady, své příjmy, k nákladům přičte "přiměřený zisk" a rozdíl zaplatí objednavatel, tedy kraj. (Jsem rád, že diskutuju s někým, kdo ví, jak funguje předmět diskuze...)
    Pokud by však tržby byly větší, než náklady, naopak dopravce rozdíl odevzdá objednateli. Ale problém s tím, když si dopravce vozí někoho „zadarmo“, je stále stejný. Proč se asi dělají v příměstských autobusech a vlacích revize jízdenek, a pokud někdo nemá platnou jízdenku, platí pokutu i řidič nebo průvodčí? Vždyť podle vás, když řidič sveze svého známého zadarmo, není to žádný problém a nikomu to nevadí…
    Tak jo - varianta 1 - dopravce naložil mechanika a dovezl ho autobusem k jinému autobusu, který potřebuje toho mechanika. Mechanik zaplatil jízdné (příjem pro dopravce), mechanik následně jízdné vykázal a bylo mu proplaceno (výdej od dopravce). Nula od nuly pojde, ale musí se to papírovat, což znamená pracovní sílu, která to bude dělat, tudíž větší náklady, které zaplatí objednavatel.

    Varianta 2 - dopravce naložil mechanika a dovezl ho autobusem k jinému autobusu, který potřebuje toho mechanika. Mechanik byl svezen zadarmo, protože má nějaký ekvivalent režijní jízdenky. Dopravce nemá příjem a nemá ani náklad (autobus jede za stejné peníze bez ohledu na přítomnost mechanika.) Je zde nula od nuly pojde a ještě se nemuselo papírovat.

    Varianta 3 - dopravce mechanika nesveze, mechanik vezme auto, dojede na místo, pak se autem vrátí. Mechanik nezaplatí nic, dopravce má náklady na jízdu (opotřebení auta, benzín), to je náklad, ten si přihodí mezi ostatní náklady a zaplatí to kraj. Kraj tedy oěpt vydá víc peněz.

    Tak a teď srovnání variant. Varianta 2 je efektivní, protože nevznikly žádné výdaje navíc.

    Varianty 1 a 3 plýtvají státní peníze, ale všechno je vypapírováno, takže tvoje dušička má klid a pokoj. Čímž se vracíme k tomu, že vy byrokrati nás jednou v těch papírech utopíte...
    V tom případě chci jezdit všude zadarmo, protože když já přistoupím do autobusu nebo vlaku, je přidaný náklad také téměř nula – a dopravce ještě ušetří, nemusí mi tisknout jízdenku a účtovat o tom. A vlastně tak můžou jezdit všichni (podle matematické indukce). Pokud to možné není, asi ty náklady počítáte špatně. Můžu vám i prozradit, co na nich počítáte špatně – počítat tímto způsobem pouze variabilní náklady můžete pouze pro krátké období a malý počet případů. Pokud to ale počítáte na roky a na tu spoustu lidí, která režijní jízdné využívá, musíte už na ně rozpočítat i fixní náklady. A to už najednou nebude nula, ale bude to částka, kterou zaplatí běžný cestující + objednatel.

    18.1.2009 19:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    V tom případě chci jezdit všude zadarmo
    A opravíš ten autobus?
    Quando omni flunkus moritati
    18.1.2009 21:21 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pokud mi za to ten podnik zaplatí, tak klidně. Ale pochybuju o tom, že ti mechanici dělají zadarmo a jako odměna je pro ně to, že se můžou zadarmo svézt autobusem…

    Navíc se tady celou dobu bavíme o nesmyslném příkladu, pokud někde zůstane stát autobus, je velmi malá pravděpodobnost, že k němu pojedou mechanici dalším linkovým autobusem. U vlaku je ta pravděpodobnost téměř nulová, protože na jednokolejce žádný vlak za porouchaným nepojede, protože by se jaksi nedostal dál. A ani na dvou- či vícekolejce to nebudou řešit na trati, protože když už to nedokázal vyřešit strojvedoucí, je nejjednodušší poslat pomocnou lokomotivu a vlak stáhnout z trati. Takže mechanici nebudou porouchaný vlak honit po vlastech českých, ale dostanou se k němu v depu. Pokud je závada tak vážná, že vlak z trati stáhnout nejde, vyrazí k němu nehodový vlak, a to už jsou plně náklady dopravce, tam samozřejmě žádnou režijku není potřeba mít. Takže podíl účtovaných služebních cest by byl zhruba stejný, jako v jiných firmách – firmy, které mají nějaké obchodní cestující, služby u zákazníka a podobné činnosti těch služebních cest nejspíš budou mít víc, než ČD nebo SŽDC.
    19.1.2009 01:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Navíc se tady celou dobu bavíme o nesmyslném příkladu, pokud někde zůstane stát autobus, je velmi malá pravděpodobnost, že k němu pojedou mechanici dalším linkovým autobusem.
    Proto to je taky jenom příklad, tedy konkrétní jev, který ukazuje situaci, kdy se něco obecně platné projevuje na konkrétě. Stejně tak může jet šofér, protože kolega dostal infarkt nebo já nevím kdo ještě.
    U vlaku je ta pravděpodobnost téměř nulová, protože na jednokolejce žádný vlak za porouchaným nepojede, protože by se jaksi nedostal dál.
    Opět to samé - proč se omezuješ na co nejmenší skupinu? Co třeba údržbáři, kteří mají něco opravit na nádraží? Lidi, kteří se starají o koleje, o řezání porostu okolo?
    Quando omni flunkus moritati
    19.1.2009 08:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Proto to je taky jenom příklad, tedy konkrétní jev, který ukazuje situaci, kdy se něco obecně platné projevuje na konkrétě. Stejně tak může jet šofér, protože kolega dostal infarkt nebo já nevím kdo ještě.
    A je nutné kvůli těmto případům, které nastávají v počtu jednotek za rok, poskytovat daňové úlevy všem zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům? To kdyby se místo režijního jízdného zaplatil jeden zaměstnanec, který ten jeden podobný případ měsíční "zpapíruje", to by se hodně ušetřilo...
    Co třeba údržbáři, kteří mají něco opravit na nádraží?
    To jsou externisti, režijní jízdné se na ně nevztahuje.
    Lidi, kteří se starají o koleje, o řezání porostu okolo?
    To jako že si hodí kolejnici přes rameno, křovinořez přes druhé, vagon na ořezané větve si vezme na provázek za sebe a nastoupí s tím do vlaku? Obávám se, že tyto profese potřebují nějaký materiál, nářadí a zázemí, které s sebou nemohou tahat po kapsách, ale musí je na cílové místo dopravit buď vlastním vlakem nebo autem.
    19.1.2009 12:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To jako že si hodí kolejnici přes rameno, křovinořez přes druhé, vagon na ořezané větve si vezme na provázek za sebe a nastoupí s tím do vlaku?
    Hahahaha. Máš tam ještě nějakej vtip, kterej by prokázal tvé, ehm, znalosti v oboru dopravy?

    Víšco? Já v téhle diskuzi už pokračovat nebudu. Ty jsi byrokrat, pro kterýho je důležitá záplava papírů bez ohledu na to, jakej maj smysl a jestli vůbec odráží realitu; já ne a tím to pro mě hasne.
    Quando omni flunkus moritati
    drc avatar 16.1.2009 09:42 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

     

    A to se vyplatí! Místo toho, aby ČD/SŽDC mohly poslat někoho vlakem s režijní jízdenkou, tak se bude papírovat.

     

    Vy byrokrati nás jednou všechny v těch papírech utopíte.

    Promiň, ale to je demagogie -- stejně tak účtují o režijkách. Režijní jízdenky pro zaměstnance, jejich strýčky, tetičky a jinou havěť jsou podle mého názoru příjem a jako takový by se měly danit. [1] Pokud by opravdu šlo o dopravu do práce potom by dráhy dávaly zaměstnancům nějakou poukázku na dopravu z místa bydliště do místa nástupu do šichty.

     

     

    No jasně, prostě by stačilo propapírovat každou jízdu, čiže najmout další armádu ouřadů, kteří se o to budou starat. Mám skoro ten pocit, že tudy cesta k efektivní společnosti nevede.

    Ovšem jak ukazuje můj komentář níže zisk nebo alespoň elementární rentabilita je věc, kterou se na železnici nikdo netrápí. Ovšem pokud se (jako politik) o drážní bratrstvo otřeš tak máš Duška za krkem. Do toho moc lidí nepůjde... Lidé prostě nechápou, že primární úlohou železniční dopravy není doprava, ale ty sociální jistoty + zajistit, aby z tak nádherného podnikání měli něco i tvoji kamarádi. [2] Taková solidarita je hrozně pěkná a místy až dojemná ;-)

     

     

    Režije...

    Režie jsou v podstatě náklady na podnik jako celek. Nelze u nich jasně říct k jaké konkrétní činnosti se vážou. Jeden příklad je lepší než tisíc slov: Podnik vyrábí chleba a traktory -- do celého areálu se však vjíždí jednou branou kde sedí jeden vrátný. Je plat toho vrátného náklad na výrobu chleba nebo traktorů? Je to režijní náklad. Ty se podle nějakého klíče rozpočítají mezi chleba a traktory. Jak naznačuji v komentáři níže, je důvod se domnívat, že při stanovení tohoto klíče ČD pěkně čarují ;-)

     

    [1] Jako relevantní ukazatel by mohla sloužit cena obdobného komerčního produktu.

    [2] V Respektu (blahé paměti) byl článek o ČD (tehdy snad SŽDC nebylo), který to pěkně vystihoval. Popisky k fotkám z vlakové loupeže na divokém západě byly nějak takhle: "Na železnici mizejí peníze... Ví se kdo... Ví se jak... ...ale peníze mizejí dál."

    16.1.2009 15:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Promiň, ale to je demagogie -- stejně tak účtují o režijkách. Režijní jízdenky pro zaměstnance, jejich strýčky, tetičky a jinou havěť jsou podle mého názoru příjem a jako takový by se měly danit. [1]
    O strýčcích a spol. trvdím to samé, dohledej si to tu. Navíc ta "havěť" je jenom manželka a děti (ty jen do doby, dokud studují)

    Že režijní jízdenka pro zaměstnance je/není příjem, se rozebírá v celé této diskuzi, takže přijít sem s tvrzením "je to příjem" je vcelku jako nosit dříví do lesa.
    [1] Jako relevantní ukazatel by mohla sloužit cena obdobného komerčního produktu.
    Někde jinde v této diskuzi jsem vcelku přesvědčivě prokázal, že tento ukazatel v tomto případě rozhodně není relevantní, protože drtivě většině lidí režijní jízdenku velice nadhodnocuje. Jenom abys to nemusel hledat - podle ministerstva je hodnota taková, jako kdybys denně jezdil 70km tam a zpátky vlakem. Kolik lidí to dělá?
    Ovšem jak ukazuje můj komentář níže zisk nebo alespoň elementární rentabilita je věc, kterou se na železnici nikdo netrápí.
    Ale měla by.
    Quando omni flunkus moritati
    drc avatar 16.1.2009 16:35 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    V otázce jestli to je nebo není příjem je zásadní toto:

    Pokud by opravdu šlo o dopravu do práce potom by dráhy dávaly zaměstnancům nějakou poukázku na dopravu z místa bydliště do místa nástupu do šichty.

    Místo toho dostanes neco s cim muzes jezdit po cele Evrope. Ergo kladivko JE to prijem ;-) (I pro skutecne zamestnaneho jedince.)

    BTW vzhledem k tomu, ze existuje vyjimka na rezijky, je celkem jasne, ze i zakonodarce to za prijem povazuje ne-li?

    Strycci a teticky to jenom podtrhávají ;-)

     

    Někde jinde v této diskuzi jsem vcelku přesvědčivě prokázal, že tento ukazatel v tomto případě rozhodně není relevantní, protože drtivě většině lidí režijní jízdenku velice nadhodnocuje. Jenom abys to nemusel hledat - podle ministerstva je hodnota taková, jako kdybys denně jezdil 70km tam a zpátky vlakem. Kolik lidí to dělá?

    JJ, to jsem cetl, ale nesouhlasim s tim. Takhle proste funguje pravo v CR. Dam ti priklad. Osoba A vlastni budovu. Osoba A zalozi pravnickou osobu B, ktera si v budove nalezici A pronajme kancelar. Kvízová otázka: Muze dát A nájemci B nizsi najem nez ostatním? (Prece si pronajima de facto sama sobe.) Odpoved: NESMÍ. Musí pronajímat osobě blízké za cenu v místě obvyklou. Pochopitelne je to kvůli daňovým únikům. Myslím, že paralela je to pomerne presna.

     

     

    Ovšem jak ukazuje můj komentář níže zisk nebo alespoň elementární rentabilita je věc, kterou se na železnici nikdo netrápí.
    Ale měla by.

    Jo, já si to myslím taky, ale www.abclinuxu.cz/blog/hajma/2009/1/jaka-je-hodnota-stravenek-anketa#46 => kdyz zrusis osobni prepravu tak to dost pomuze ;-)

     

    16.1.2009 21:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Místo toho dostanes neco s cim muzes jezdit po cele Evrope. Ergo kladivko JE to prijem
    Na režijní jízdenku ČD se dá jezdit po celé Evropě?

    A ne, ani tak by to nebyl příjem. Příjem by to byl až ve chvíli, kdy by dotyčný zaměstnanec opravdu jezdil po celé Evropě zadarmo.

    Nehledě na to, že
    Pokud by opravdu šlo o dopravu do práce potom by dráhy dávaly zaměstnancům nějakou poukázku na dopravu z místa bydliště do místa nástupu do šichty.
    jaksi zase vynechává fakt, že zaměstnanec nemusí jezdit jenom do práce, ale taky v práci. Stále si myslím, že v prvopočátku to byl ten nejčastější případ, kvůli kterému režijní jízdenka vznikla.
    JJ, to jsem cetl, ale nesouhlasim s tim. Takhle proste funguje pravo v CR. Dam ti priklad. Osoba A vlastni budovu. Osoba A zalozi pravnickou osobu B, ktera si v budove nalezici A pronajme kancelar. Kvízová otázka: Muze dát A nájemci B nizsi najem nez ostatním? (Prece si pronajima de facto sama sobe.) Odpoved: NESMÍ. Musí pronajímat osobě blízké za cenu v místě obvyklou. Pochopitelne je to kvůli daňovým únikům. Myslím, že paralela je to pomerne presna.
    Ta paralela je dost nepřesná. V případě kanclu právnická osoba B platí nájem za to, že využívá kancl. (Btw. podle mě je sporné, že když sám sobě pronajmu kancl, že bych vůbec musel něco platit, ale budiž, budeme předpokládat, že máš pravdu.) Ergo B dostane plochu, A dostane peníze. Peníze za plochu, která se využije. Stejně jako jiné subjekty by za využití stejné plochy platily stejné peníze - to je princip "ceny v místě obvyklé", že ano.

    V případě jízdenky ale osoba majitel jízdenky platí cenu ne obvyklou, ale nadměrnou. Pokud za cenu obvyklou budeme považovat průměr toho, kolik lidé denně dojíždějící někam vlakem v ČR ročně zaplatí, pak se budeme pohybovat u částky řekněme za 40km (spíš míň) Požadovat tedy platbu (resp. její zdanění) za 70km jízdné je přemrštěné.

    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 20:35 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Že režijní jízdenka pro zaměstnance je/není příjem, se rozebírá v celé této diskuzi,
    Na tom ale není co diskutovat, to prostě příjem je. Je to poskytnutí nějaké služby, a to, že je to v „naturáliích“, nemá na věc žádný vliv.
    16.1.2009 21:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Na tom ale není co diskutovat, to prostě příjem je.
    Promiň, ale nenechám si od tebe nakazovat, co je diskutabilní a co je fakt. Nemáš patent na pravdu - pokud chceš prokázat, že to je příjem, vyvra moje argumenty, které ukazují, že to tak není/nemusí být.
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 21:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Zaměstnanec dostane poukázku na to, že může čerpat nějaké služby. To je příjem. Když vám někdo dá dárkový kupon nějakého obchodu, když vám někdo dá měsíční kupon na MHD, je to váš příjem bez ohledu na to, zda to následně využijete nebo nevyužijete. Můžete zkusit „koupit“ ten měsíční kupon na MHD zadarmo s tím, že pro vás ten kupon nemá žádnou hodnotu a zaplatíte teprve tehdy, až na něj budete jezdit – ale obávám se, že vám to neprojde. Ostatně pokud vím, i za tu režijní jízdenku se něco platí, takže pokud si jí koupí někdo, kdo z ní nemá žádný prospěch (a není to pro něj tedy žádný příjem), pak dotyčný asi patří do blázince a ne do dopravy.
    16.1.2009 21:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Zaměstnanec dostane poukázku na to, že může čerpat nějaké služby. To je příjem.
    A tak jo, pro účel tohoto vlákna připustím, že je to příjem (Obecně nicméně stále tvrdím, že není.) Jakou hodnotu tento příjem má?
    Quando omni flunkus moritati
    17.1.2009 11:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A tak jo, pro účel tohoto vlákna připustím, že je to příjem (Obecně nicméně stále tvrdím, že není.)
    Tomu nerozumím. Jaký je rozdíl mezi tímto vláknem a obecnou platností?
    Jakou hodnotu tento příjem má?
    Když si koupíte rohlík za 2 Kč, má pro vás hodnotu 2 Kč nebo vyšší. Když si někdo koupí kupon k režijní jízdence za X Kč, má pro něj hodnotu X Kč nebo vyšší. Takže z hlediska daňového by ta hodnota měla být minimálně X Kč. Pokud ČD náklady nějak moc nesledují a nejsou schopny vyčíslit, jaké náklady s režijní jízdenkou mají a jaká je tedy hodnota toho, co dají zaměstnancům s kuponem navíc, měl by na to vzniknout alespoň pro daňové účely nějaký kvalifikovaný odhad. Úplně stejně, jako se odhadují hodnoty jiných plnění poskytovaných v naturáliích.
    Pavel Stárek avatar 17.1.2009 12:34 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Režijní jízdenky pro zaměstnance, jejich strýčky, tetičky a jinou havěť jsou podle mého názoru příjem a jako takový by se měly danit
    Já tomu tedy nějak nerozumím. Co by se na nich mělo danit, jaký to je příjem? Naopak, ti zaměstnanci si tu režijní jízdenku kupují ze svého (platí jeden rok) a tudíž je to výdaj (toho zaměstnance) do kasy ČD a ty by z něj měli odvést daň z příjmu. Po zakoupení je opravňuje jezdit ve vlaku v druhé třídě kamkoliv a kdykoliv po celé republice, tudíž lze tvrdit, že si jakoby koupí roční jízdenku, akorát ho stojí o dost méně, než když si jí koupí řadový občan.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    17.1.2009 12:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    tudíž lze tvrdit, že si jakoby koupí roční jízdenku, akorát ho stojí o dost méně, než když si jí koupí řadový občan
    A ten rozdíl mezi tím, co zaplatí oni za „režijní“ jízdenku a tím, co zaplatí běžný občan, je dar ČD těm zaměstnancům a jejich příbuzným, a jako takový by byl zdaněn, nebýt výjimky ze zákona.
    Pavel Stárek avatar 17.1.2009 13:00 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To není dar. To je prostě roční jízdenka která sice stojí výrazně méně (právě proto že je zaměstnanec ČD), než kdybych si koupil nějakou roční jízdenku já jako řadový občan. Nevím jak to funguje například v pražském dopravním podniku, ale myslím si, že jeho zaměstnanci jezdí také zdarma a revizorovi se prokáží například služebním průkazem.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    17.1.2009 16:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To ale z hlediska daňového je dar nebo jiný druh příjmu (pokud by tam nebyly ty daňové úlevy). Ti zaměstnanci samozřejmě nejezdí zdarma, ale platí to za ně dopravní podnik. Tenhle výklad pojmu „zdarma“, který znamená „zaplatí to za mne někdo jiný“, se tady sice třeba v souvislosti se zdravotnictvím a poplatky u lékaře hojně rozmáhá, to ale ještě neznamená, že je nutné na takové překrucování slov přistupovat.
    Pavel Stárek avatar 17.1.2009 17:23 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ach jo. Tak ještě jednou. Režijní průkazka (jízdenka) je z pohledu ČD (průvodčího, popř. revizora) jízdní doklad jako každý jiný, akorát se vydává zaměstnancům ČD kteří si tento jízdní doklad zakoupí. A vlaky, kterými jezdí zaměstnanci na režijní jízdenku jsou vypraveny tak jako tak a jednoho cestujícího (s režijní jízdenkou) navíc ten vlak uveze. Takže to prostě není žádný dar, nikdo tomu zaměstnanci ČD nic nedává, naopak on má výdaje spojené se zakoupením režijní jízdenky. Nevím co je na tom nepochopitelné.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    17.1.2009 17:48 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nebavíme se tady o pohledu ČD a jejich zaměstnanců, ale z pohledu státu a daňových zákonů. Že se to u ČD praktikuje stylem „jednoho cestujícího navíc ten vlak uveze“, protože mají problémy spočítat náklady na provoz nějaké trati, natož aby uměli vyčíslit náklady na jednoho cestujícího, to je problém ČD. Z pohledu daňových zákonů (pokud by neexistovaly výjimky) tedy režijka je příjmem zaměstnance. Daňové zákony totiž deklarovanou cenu používají pouze v případě, kdy se blíží obvyklé ceně. Pokud se cena od té obvyklé výrazně liší, je nutné použít nějaký odhad. Když vám někdo prodá dům za 1 Kč, vy také nebudete platit daň z příjmu z té 1 Kč, ale z odhadní ceny toho domu.
    17.1.2009 17:58 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Takže zaměstnanec si kupuje režijní jízdenku namísto běžné jízdenky proč? Protože mu to nepřináší žádnou výhodu, protože rozdíl v ceně – dar – vlastně neexistuje?
    Pavel Stárek avatar 18.1.2009 11:57 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Takže zaměstnanec si kupuje režijní jízdenku namísto běžné jízdenky proč?
    No právě proto, že je to zaměstnanec. A máš pravdu, dar neexistuje, ale existuje zaměstnanecká In-Karta, kterou si zaměstnanec musí koupit, a nikdo mu ji nezaplatí. Tudíž místo toho aby něco dostal (tedy ten dar kterým se tady všichni ohánějí) má ještě výdaje.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    18.1.2009 12:09 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Přestaňte tu pořád ze zaměstnanců drah dělat blbce. Pokud je to pro ně nevýhodné, tak si tu jízdenku přece nekoupí a koupí si to, co každý normální cestující. Vzhledem k tomu, že spousta z nich nevolí tuto cestu, ale koupí si „režijku“, je pro ně ta režijní jízdenka výhodnější, než jízdné pro běžné cestující. Ten rozdíl mezi běžným jízdným a zaměstnaneckým jízdným se nemůže jen tak z ničeho nic vypařit, ten prostě existuje, a má podobu služeb, které může ten zaměstnanec čerpat, aniž by za ně zaplatil. Tedy je to jeho příjem.
    Pavel Stárek avatar 18.1.2009 13:31 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ach jo, to nemá cenu. Ze zaměstnanců ČD nedělám žádné blbce, prostě to takhle funguje.To je prostě věc ČD že nechávají svoje zaměstnance jezdit vlakem "za hubičku" a státu by to mělo být jedno (ač je zřejmě většinový akcionář ČD) - nebo ať si na valné hromadě určí jiné podmínky. Jediný zdanitelný příjem jsou ty peníze, které zaměstnanec zaplatí za vydání In-Karty, a daň z tohoto příjmu by měly zaplatit ČD. Já když si koupím zákaznickou In-Kartu tak mám taky nárok na 25% slevu z jízdného. Znamená to snad, že z těch 25% mám tedy také platit daně, protože je to dar nebo jak? To jsou prostě obchodní a přepravní podmínky a tak je vypracovaný ceník ČD. Trošku mi to připadá, jako nějaká závist Kalouska či co, že ty "svině" zaměstananci, zdůrazňuji slovo zaměstnanci si jezdí za nějaké mizivé ceny. Hlavně že oni mají kde jaké výhody a všelijaké příplatky a paušály (např.: paušál na oblečení a jídlo 9 800 korun), které oni pobírají (a už se nedaní), za to howno co tam dělají. Režijky byly za 1. republiky, za Hitlera, za komančů, jenom tyhlety svině by nejradši zdanily i dejchání vzduchu.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    18.1.2009 13:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Státu to jedno samozřejmě nemůže být. To by pak stejně mohl podvádět kde kdo – domluvím se s obchodníkem, že mi prodá auto za 1 Kč (a za zbytek ceny ho třeba zadarmo povozím vlakem), on tudíž nemá žádný zisk a nemusí platit daně. Nebo ještě lépe, obchodník takhle prodá auto svému zaměstnanci, a nějakou dobu mu nebude vyplácet mzdu – ušetří jednak na dani z příjmu za prodej auta, a ještě oba (obchodník i zaměstnanec) ušetří na daních z příjmu zaměstnance a na zdravotním a sociálním pojištění. Na tohle stát samozřejmě pamatuje a snaží se takovémuto obcházení daňových zákonů předcházet – tedy ve většině případů, zrovna v případě režijních jízdenek tomu „předchází“ tak, že tuto praxi raději zlegalizoval.

    Pokud vy si koupíte In-Kartu, je to normální obchodní sleva a ČD se to zřejmě vyplatí (jinak by takovou slevu neposkytovaly). Třeba proto, že se tím zavážete využívat více jejich služeb, že platba proběhne jednorázově a mají s tím méně administrativy, třeba proto, že se tím zlepší cash-flow. Pokud slevy poskytované zaměstnancům budou v této kategorii a budou to normální komerční slevy, kdy se ČD stále takovou slevu nabízet, pak je vše v pořádku. Pak by ale neměly ČD diskriminovat ostatní cestující a nabízet jim stejnou slevu také. Nebo to normální komerční sleva není, ČD na tom prodělávají a pak je jasné, že někde nějaká hodnota putuje bokem – a výhodné je to pak proto, že na tuhle hodnotu putující bokem stát nevidí a ušetří se tak na daních. Je to úplně stejný princip, jako když vám někdo něco prodá „se slevou – bez daně“ a bez účtenky.

    Jedna možnost je, že si stát řekne, že tenhle černý trh stejně nedokáže rozkrýt, tak z toho raději udělá daňovou výjimku. Nebo chce z nějakého důvodu jízdy železničářů vlakem (a podobné) podporovat, tak je zařadí mezi daňové úlevy (podobně jako podporuje např. rodiny s dětmi zvýšením nezdanitelného základu). A nebo prostě shledá, že k takové podpoře není důvod a že ten černý trh zmapovat dokáže, a pak není k výjimkám žádný důvod.
    18.1.2009 14:44 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pak by ale neměly ČD diskriminovat ostatní cestující a nabízet jim stejnou slevu také.
    a co sleva pro pro lidi od 26let, co sleva pro duchodce? budes se taky dozadovat, ze chces slevu pro duchodce, jinak te CD diskriminuji?

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    18.1.2009 14:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Tyto slevy nenabízejí ČD jako komerční slevy, ale jsou to slevy dotované státem.
    18.1.2009 15:41 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Určitě?

    Nepleteš si to náhodou se slevou pro studenty?
    Quando omni flunkus moritati
    18.1.2009 15:53 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    tak si tam misto CD dosad co chces, co neni dotovane... treba ,,student agency''... ti taky poskytuji slevy pro studenty a meli by to tedy vykazovat jako plne jizdne, kde sleva je dar cestujicimu?!

    a ted si misto student dosad: ,,zamestnanec'' a misto treba 20% slevy, slevu 100% a jsme doma.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    18.1.2009 16:50 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pokud je běžná cena 160 Kč a sleva 120 Kč, může cena po slevě stále ještě být nad náklady. Pokud je cena po slevě 0 Kč, těžko ta cena náklady pokryje.
    18.1.2009 19:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pokud je běžná cena 160 Kč a sleva 120 Kč, může cena po slevě stále ještě být nad náklady
    A nebo nemusí - to ale není podstatné, protože to nijak neřeší otázku, jestli ten, kdo dostal slevu, tím dostal dar a měl by ho zdanit.
    Quando omni flunkus moritati
    18.1.2009 21:16 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Je to podstatné – podstatné je, zda se jedná o obvyklou cenu, nebo ne.
    19.1.2009 01:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Co je obvyklá cena, když jsou ceny dvě - ta se slevou a bez slevy?
    Quando omni flunkus moritati
    19.1.2009 08:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Bude vám stačit odkaz na zákon? Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, např. § 23 odst. 3 a nebo odst. 7. Ve zkratce -- cena obvyklá samozřejmě není cena, za kterou to nabízí ta konkrétní firma, o kterou se jedná, ale cena obvyklá na trhu.
    19.1.2009 09:42 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A tomu se říká smluvní ceny... Chjo...
    19.1.2009 13:07 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nasmlouvat si můžete cenu jakou chcete. Tady se bavíme o daňových zákonech, a tam je samozřejmě potřeba nějak ošetřit, aby nasmlouvaná cena nebyla dvousložková, přičemž státu se pro účely zdanění přizná jedna složka a druhá složka je "černý trh".
    Pavel Stárek avatar 18.1.2009 13:40 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Zde na konci tohoto článku je zajímavá tabulka co všechno pobírá český poslanec a poslanec europarlamentu. Zajímavý je třeba údaj o dietách poslance europarlamentu - 270€ denně. Já když jedu na služební cestu, nebo montáž tak pobírám stravné 138 Kč za den (ale státní zaměstnanci 165Kč). To si člověk nekoupí ani snídani + oběd. Je to výsměch lidem.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    18.1.2009 13:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A v Americe zase bijou černochy.
    18.1.2009 15:18 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Meli by take duchodci, studenti, atd. danit jako dar slevu na jizdnem?
    Luk avatar 18.1.2009 16:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Především by takové slevy neměly vůbec existovat. Jsou porušením principu rovnosti mezi lidmi (podle stejného klíče by mohli mít slevu běloši oproti černochům apod.). Za stejné zboží nebo službu by měli platit všichni stejně (ano, i poslanci, i když se tomu tolik brání). Není logické, aby se nižší výše důchodů kompenzovala tím, že bude sleva na jízdném, přičemž pak musí veřejné rozpočty tuto ztrátu dotovat. Mnohem čistší by bylo, kdyby se důchody zvýšily a slevy odstranily (obdobně u studentů apod.).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.1.2009 16:45 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    a co treba slevy pro studenty u soukromych spolecnosti? ty by taky nemely existovat?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    18.1.2009 16:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pokud je ta cena i po slevě pořád ještě vyšší, než náklady, a jde o segmentaci trhu, pak je to v pořádku. Pokud je ta cena pod náklady a je dotovaná z ostatních příjmů, už to tak v pořádku není, ale dá se to pochopit, pokud jde o studenty nebo o důchodce. Ale že by zaměstnanci dopravců byli sociálně slabá skupina, na kterou mají ostatní solidárně přispívat, to se mi nezdá…
    Luk avatar 18.1.2009 18:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A co slevy pro černochy, bělochy, Vietnamce, Čechy? Ty by byly v pořádku? Podle mého názoru ne, a podle ÚOHS rovněž ne (například zakázal DP města Liberce mít dvojí ceny MHD, pro obyvatele Liberce a pro ostatní).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.1.2009 18:37 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A co slevy pro černochy, bělochy, Vietnamce, Čechy? Ty by byly v pořádku?
    Pokud to jsou slevy, které poskytuje soukromá organizace ze své vlastní vůle (rozuměj, očekává z toho větší profit, než kdyby sleva poskytnuta nebyla - převážně z dlouhodobějšího hlediska) tak je taková sleva samozřejmě v pořádku ať už je poskytována studentům, důchodcům, lachtanům, linuxákům, stálým zákazníkům,...
    Luk avatar 18.1.2009 18:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Pokud jde o soukromou organizaci, pak bych takové slevy nestavěl mimo zákon. Ale současně se mi nelíbí, pokud se stejné zboží/služba prodává za jinou cenu různých zákazníkům - tím nemyslím rozlišení náhodný vs. stálý zákazník, ale třeba podle věku, občanství, bydliště, barvy kůže, rozlišení podnikatel/nepodnikatel atd. Člověku to může vyhovovat, pokud je na straně privilegovaných - ale pokud se dostane na stranu druhou, karta se obrací.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Pavel Stárek avatar 18.1.2009 17:21 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Mnohem čistší by bylo, kdyby se důchody zvýšily a slevy odstranily (obdobně u studentů apod.).
    Co by se prosím zvýšilo studentům? Kapesné? Nebo by jsme vymysleli nějaký "studentský důchod", nebo jak by jste si to představoval? Možná tak snad přídavky na děti rodičům těch studentů, ale nevím jestli se vyplácejí i rodičům, jejichž dítěti je třeba 22 a stále studuje.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Luk avatar 18.1.2009 18:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Přesně takovou reakci jsem čekal. Jde o prakticky ekvivalentní situaci k té, když se měly rušit (a nakonec zrušily, což je dobře) dotace studentským kolejím. Dříve to bylo tak, že kdo měl štěstí (a štěstíčku se dá jít případně trochu naproti, jak páni bafuňáři rádi potvrdí ;-)) a dostal ubytování na koleji, bydlel "se slevou". Ten, kdo to štěstí neměl (třeba bydlel o pár kilometrů blíže, než byl limit), utřel hubu a musel si platit všechno sám (případně dojíždět, třeba taky 6 hodin denně).

    Systém byl změněn tak, že dotaci na ubytování dostane student přímo do ruky, a je na něm, jak si zařídí bydlení. Může bydlet na koleji VŠ, na soukromé koleji (které díky tomu začaly vznikat), v podnájmu, může si společně s dalšími studenty pronajmout byt apod. Možností je více a je to výrazně spravedlivější vůči těm, kdo dříve nepasovali do tabulek.

    Totéž i u jízdného. Peníze dostane do ruky přímo student (viz dále).
    Možná tak snad přídavky na děti rodičům těch studentů, ale nevím jestli se vyplácejí i rodičům, jejichž dítěti je třeba 22 a stále studuje.
    Už nejméně 10 let se přídavky vyplácejí přímo studentům, kteří dosáhli 18 let. Čili student dostane peníze přímo do ruky, ne přes rodiče. Může tedy prostě dostat více, aby z toho platil dopravu (namísto slevy na dopravu) - může se pak svobodněji rozhodnout, jaký způsob dopravy zvolí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 15:57 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Ty si to možná představíš tak, že zaměstanec tu a tam někam jede na jednání se zákazníkem. Tak na to ovšem zapomeň, protože ČD (dnes v podstatě SŽDC) mají hodně zaměstnanců, kteří jezdí každý den. Mluvím o údržbářích a technicích, kteří se musí pohybovat a zpravidla to znamená, že někam jedou každý den.

    Jenže existuje nemálo zaměstnanců ČD, kteří nikam nejezdí - sedí v kanclu, prodávají jízdenky atd. Ti režijku nepotřebují, nemluvě o rodinných příslušnících. Nemluvě o tom, že mimo ČD je spousta lidí, kteří každý den někam jezdí - obchodní zástupci, servisní technici, všichni řidiči z povolání atd., kteří musí každou cestu vykázat.

    14.1.2009 16:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    nemluvě o rodinných příslušnících.
    Proto jsem rodinné příslušníky jsme zmínil zvlášť s tím, že tam zdanění nevidím jako problém. (Jenom jeho výši)
    Nemluvě o tom, že mimo ČD je spousta lidí, kteří každý den někam jezdí - obchodní zástupci, servisní technici, všichni řidiči z povolání atd., kteří musí každou cestu vykázat.
    Kdyby sis pořádně přečetl příspěvek, na který reaguješ, tak si všimneš, že připouštím, že i to je možnost. I to, k čemu tato možnost stejně s největší pravděpodobností povede.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 18:57 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Kdyby sis pořádně přečetl příspěvek, na který reaguješ, tak si všimneš, že připouštím, že i to je možnost. I to, k čemu tato možnost stejně s největší pravděpodobností povede.

    Tvůj příspěvek jsem četl pozorně. Samozřejmě chápu, že každé nařízení se dá obejít, papír snese skoro všechno. Ale považuji to za slabý argument. To bychom mohli zrušit i paragraf o vraždách, protože lidé se vraždí pořád.

    15.1.2009 19:42 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    > Takové věci se nikdy nevyčíslí korektně, proto se musí udělat nějaké zjednodušení

    Osobne si myslim, ze hlavni chyba je danit nepresnosne benefity podle odhadu jejich trzni ceny. IMHO by se mely danit podle odhadu marginalnich nakladu na poskytnuti toho benefitu.

    15.1.2009 19:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To nejde, to by se z lidí nedalo vydřít tolik peněz.
    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2009 20:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    :-)
    drc avatar 14.1.2009 16:47 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Myslím, že hlavním důvodem návrhů na omezení řežijek a spol. je snaha po redukci všemožných vyjimek spojených s daňovým systémem. (Bohuzel plati, ze jedna (treba "spravedliva") vyjimka vede k inflaci vyjimek jako takovych.) A jestli dela danovy system neco zbytecne slozitym (tedy oboustrane drahym) tak jsou to prave vyjimky.

    V pripade zeleznicaru muze hrat roli i to, ze musi MF lezt pekne krkem. Zeleznice jsou silene prodelecne (stat klopi) a jeste maji danove vyhody ;-).

    No a abych tu tak nemlel naprázdno, že...

      93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05
    Tržby z přepravy osob (mld. CZK, b.c.) 1,9 2,3 2,7 3,4 3,4 3,9 4,0 4,3 4,5 4,7 4,4 4,7 4,9
    Dotace do osobní dopravy celkem (mld. CZK, b.c.) 6,0 5,7 5,2 5,1 5,4 6,0 6,7 7,5 9,3 9,7 7,2 7,2 7,3

    Například v roce 2004 slo do drah celkem 34 mld. korun na dotacích ze státní kasy. To je o 4 mld. více než zemědělcům nebo o 12 mld. více než na vysoké školy,... š-š-š-úúúú

    Všechny data jsou z: Tomeš Z., Pospíšil T. Ekonomické aspekty železniční dopravy. Brno: MU, 2006.

    JInak spousta zajimavych veci je treba tu: railway.econ.muni.cz/

    14.1.2009 16:52 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Proč by měl stát dráhy vůbec dotovat? A proč by měl dotovat zemědělce?! Žrát stejně musí každý, tak ať si to z kapsy pěkně zaplatí...
    drc avatar 14.1.2009 16:58 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Úvahy jestli stát něco dělat (dotovat železnice) jsou do jisté míry liché. Prostě to dělá -- lobby (železniční, zelená, stavební,...).

    Heron avatar 14.1.2009 16:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Žrát stejně musí každý, tak ať si to z kapsy pěkně zaplatí...

    Na tomhle je největší sranda to, že si to stejně každý zaplatí. V daních! Z těch se vyplácí ty dotace na potraviny. Takže za potraviny platí člověk jednak v obchodě, ale také v daních, ale ty peníze protečou přes mnoho zbytečných úředníků a evropských byrokratů.

    14.1.2009 17:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    No to sice ano... ale ne všichni to platí ve stejném poměru. :-)
    14.1.2009 17:21 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    tys asi dlouho nebyl v realnem svete, ze?
    A proč by měl dotovat zemědělce?! Žrát stejně musí každý, tak ať si to z kapsy pěkně zaplatí...
    zajimava uvaha... takze nebudeme dotovat nase zemedelce... prestane se to ekonomicky vyplacet... a proste je zlikvidujeme. a budeme dovazet potraviny z ruska, ciny, afriky,... bude to tak nejlepsi, trh to prece zaridi...

    bratri slovaci, bulhari a dalsi ti muzou povykladat, jak je to bajecne byt zavisly na cizich zemich v dovozu zivotne dulezitych surovin.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    14.1.2009 17:27 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Zvýšíme importní clo na potraviny, které se dají ve stejné kvalitě vypěstovat na domácím trhu a potraviny ze zahraničí nebudou levnější ;-)
    drc avatar 14.1.2009 17:31 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    To už ostatně funguje teď, že... (Chce to trochu hledání...)

    ec.europa.eu/taxation_customs/dds/tarhome_en.htm

    14.1.2009 17:34 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    zavadet regulace, dovozni kvoty,...?! takhle deformovat trh...?! teda... teda...

    to vubec neni pravicove... ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    14.1.2009 17:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Navrhl jsem řešení tvého "problému", to že je to hovadina jsem si nechal pro sebe... Mimochodem tyhle hovadiny už dávno zavedené jsou... A užije si je každý kdo si chce nechat něco poslat třeba z USA...
    drc avatar 14.1.2009 17:41 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Co ti vlastně vadí? Například to, že chodíš do školy (asi) zadarmo? To, že jsi (jako student) automaticky zdravotně pojištěn? Svěř se... ;-)

    14.1.2009 17:44 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nechodím do školy, děkuji za optání...
    drc avatar 14.1.2009 17:47 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Chybička se vloudila... Jsem jen omylny člověk.

    Nicmeně tu otázku můžeš uchopit i jinak. Například jestli ti vadím že tu je školní docházka zadarmo, nebo že jsou studenti automaticky zdravotně pojištěni... Což?

    14.1.2009 17:49 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nechodím do školy,
    protože právě začalo zkouškový. Ne? :-D
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.1.2009 17:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ne.
    drc avatar 14.1.2009 17:58 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Už vím co mě zmátlo, kromě mladického vzhledu :-) Rok narození, který udáváš ve svém blogu ;-) No tak to si ale lépa na střední ještě živě pamatuješ ne?

    14.1.2009 18:02 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ano na střední si pamatuju, proč? Dokonce i na vysokou si pamatuju :D
    drc avatar 14.1.2009 17:30 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Myslím, že to vidis moc cerne. Zemedelstvi by se urcite zmenilo, ale rozhodne by nezaniklo. (IMHO)

    Problem je v tom, že nikdo neví jak na tom tyhle odvětví skutečně jsou. Třeba mnou výše citovaný článek o železnici tvrdí, že ČD pravděpodobně účtuje tak, aby maximalizovaly ztrátu z osobní přepravy. Můžou pak s nastavenou rukou tvrdit, že vlastně provozují spoje jenom ve veřejném zájmu.

    14.1.2009 17:47 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    ale rozhodne by nezaniklo
    a proc by nemohlo zaniknout... bezproblemu uz jsme zlikvidovali nekolik odvetvi... sice ne tak kritickych... ale podarilo se.
    Můžou pak s nastavenou rukou tvrdit, že vlastně provozují spoje jenom ve veřejném zájmu.
    nic vezlem... ale oni je provozuji ve verejnem zajmu...

    ono to muze skoncit treba tak jako v USA, kde statisicove az milionove aglomerace sice maji zeleznicni trat, ale chybi spoje pro osobni dopravu a tak mezi mesty naprosto ekologicky/ekonomicky pendluji stovky-tisice autobusu a aut.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    drc avatar 14.1.2009 17:53 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

     

    nic vezlem... ale oni je provozuji ve verejnem zajmu...

     

    O tom jsem nic nerikal. Rikal jsem, ze to pouzivaji jako argument, ktery neopomenou "pritvrdit" "spravnym" ucentictvim.

     

     

     

    ono to muze skoncit treba tak jako v USA, kde statisicove az milionove aglomerace sice maji zeleznicni trat, ale chybi spoje pro osobni dopravu a tak mezi mesty naprosto ekologicky/ekonomicky pendluji stovky-tisice autobusu a aut.

    Jo, v EU je to naopak -- tady zcela "ekologicky" jezdi po silnicich zbozi. V USA jezdi vlakem 40 % zboží -- v EU jenom 7,8 % (rok 2005).

     

    P.S. Podle toho co jsem slysel tak lokalni trate nebyly (minimalne na nasem uzemi) ziskove nikdy.

    14.1.2009 09:48 PMD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Proč mnozí nedokáží pochopit, že jakmile přestanou být stravenky pro zaměstnavatele výhodné, prostě je přestane dávat jako "benefit" a ničím je nenahradí? Ti hloupí odboráři a "ochránci práv zaměstnanců" o kterých píše chytrý pan Jelínek jenom křičí za zaměstanance, kteří mají zas o něco přijít, tentokrát dokonce o peníze na jídlo. Nikdo jim nic nevrátí a už vůbec ne naši zákonodárci formou nějaké slevy na dani. Jakpak si tu slevu vůbec představujete?

    Luk avatar 14.1.2009 10:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Proč mnozí nedokáží pochopit, že jakmile přestanou být stravenky pro zaměstnavatele výhodné, prostě je přestane dávat jako "benefit" a ničím je nenahradí?
    Protože tak to prostě není. Proč je dávají teď (navíc ke mzdě), když jsou to peníze placené navíc? Protože je to pro ně výhodnější, než kdyby přidali peníze tak, aby měl zaměstnanec nominálně stejnou čistou mzdu. Kdyby platila teze "ničím je nenahradí", tak už je zrušili dávno.
    Ti hloupí odboráři a "ochránci práv zaměstnanců" o kterých píše chytrý pan Jelínek jenom křičí za zaměstanance, kteří mají zas o něco přijít, tentokrát dokonce o peníze na jídlo. Nikdo jim nic nevrátí a už vůbec ne naši zákonodárci formou nějaké slevy na dani.
    Můj názor je ten, že zrušení stravenek je dobrým krokem, ale musí být bezpodmínečně doprovázeno adekvátní slevou na dani. Že někdo "přijde o peníze na jídlo", je skutečně jen demagogický výkřik, nic jiného.
    Jakpak si tu slevu vůbec představujete?
    Technicky třeba tak, že zaměstnavatel poskytne příspěvek na stravu ve stejné výši, jako to dělá teď. Tyto peníze nebudou zdaněné (tím myslím i pojistné) jako příjem zaměstnance. Čili rozdíl bude pouze v tom, že zaměstnanec dostane přímo plnohodnotné peníze, za které si koupí jídlo. Nebudou v tom figurovat stravenkové firmy, které jen "točí barevné papírky" a berou si za to peníze ze systému. Daňová sleva může být upravena i jinak, ale to už je opravdu jen technický detail.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 11:22 karoliner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    s daňovou slevou jděte do háje - kecy o slevách na daních, které mi přinesou vyšší čistou mzdu jsem za posledních x let slyšel tolikrát, až se mi chce zvracet a při pohledu na výplatní pásku plakat, protože ty ohlašované slevy nikde nejsou vidět...  tady platí klasické heslo: tu slevu nechci zadarmo

    Luk avatar 14.1.2009 11:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nebavíme se o kecech a realitě, nýbrž o daňových modelech. To, o čem celou dobu hovořím, by se samozřejmě muselo přetavit v patřičnou implementaci.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 22:55 bubak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Jdi do haje se svoji implementaci.
    14.1.2009 11:45 PMD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Kdyby platila teze "ničím je nenahradí", tak už je zrušili dávno.

    Ne, tohle je právě ta demagogie. Stravenky patří ke klasickým benefitům, přirovnám je třeba k telefonu. Když ti seberou z jakéhokoliv důvodu třeba to hovorné nebo pátý týden dovolené, představuješ si snad, že ti úměrně zvýší mzdu? Spíš to vezmou jako příležitost jak ušetřit na výplatách. Docela mě udivuje, že tohle opravdu musím vysvětlovat.

    Daňová sleva může být upravena i jinak, ale to už je opravdu jen technický detail.

    Jak píše kolega výše, sliby chyby, nejdřív ti něco vezmou a nahradí to leda naleštěným hovnem.

    14.1.2009 11:51 PMD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    ...ušetřit na výplatách a navíc poměrně "nenápadně" :) Je přece ta krize, utahujme opasky.

    Luk avatar 14.1.2009 13:14 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Když ti seberou z jakéhokoliv důvodu třeba to hovorné nebo pátý týden dovolené, představuješ si snad, že ti úměrně zvýší mzdu?
    Nemusí. Ale já tam také nemusím pracovat. Vždycky je to otázka nabídky a poptávky.
    Jak píše kolega výše, sliby chyby, nejdřív ti něco vezmou a nahradí to leda naleštěným hovnem.
    Už jsem na to odpověděl výše.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 13:41 PMD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Nemusí. Ale já tam také nemusím pracovat. Vždycky je to otázka nabídky a poptávky.

    LOL, nabídka a poptávka, to tu dlouho nebylo:) Tos asi myslel dělnici u pásu na Havlíčkobrodsku.

    Už jsem na to odpověděl výše.

    Neodpověděls vůbec na nic.

    Mimochodem, já jsem grafik se vzděláním a praxí žijící Praze, stravenky neberu a peněz mám dost, takže by mě toto téma vůbec neměly zajímat, vždycky mě ale dostává, když lidé ze stejné vrstvy blouzní o tom, jak sebrat těm méně šťastným poslední drobné a jak potom bude všechno lepší a systémovější. Trvám na tom, že zrušením daňového zvýhodnění stravenek dáváš do ruky zaměstnavatelům záminku jak poměrně nenápadně snížit platy. Pohádky o nižších daních si čtu každý měsíc na výplatní pásce.

    Luk avatar 14.1.2009 13:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Tos asi myslel dělnici u pásu na Havlíčkobrodsku.
    Pokud jí chce zaměstnavatel sebrat stravenky (a ona nemá kam jít jinam pracovat), tak to může udělat už teď.
    lidé ze stejné vrstvy blouzní o tom, jak sebrat těm méně šťastným poslední drobné a jak potom bude všechno lepší a systémovější
    Najdi v mých výrocích, kde chci komukoli sebrat "poslední drobné". O kus výše jsem poměrně detailně popsal, jak by se to technicky realizovalo. Ukaž mi na těch větách, čím chci někomu něco vzít.
    Trvám na tom, že zrušením daňového zvýhodnění stravenek dáváš do ruky zaměstnavatelům záminku jak poměrně nenápadně snížit platy.
    Ta změna, kterou jsem popsal, bude spočíval jen v tom, že se místo jedněch papírků (stravenek) budou vydávat jiné papírky (peníze). Je to asi tak stejné, jako když se místo červených stravenek začnou vydávat zelené.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 10:57 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Ano, pokud přestanou být věci výhodné, tak se jich rozumný člověk zbaví. ;)

    Z tohoto důvodu si také u nás ve firmě nevydáváme stravenky, protože do obchodů, kde je berou, tak tam nechodíme. :) Tedy pro nás nemají žádný smysl.

    14.1.2009 11:26 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    v nasi firme se stravenky vydavaji a presto -> chce-li me firma motivovat, necht mi zvysi plat; ja uz si za ty penize koupim bud jidlo nebo neco jineho; takto mi rika dve veci -> davam ti tohle, protoze z toho mam ulevu (ne proto, ze bys dobre delal, kdybych tu ulevu nemel, nedostal bys to) a nemuzes si za tyhle specialni penize koupit cokoli, neni to plnohodnotne platidlo; pri nejlepsi vuli to tedy nechapu jako nejaky bonus, to opravdu ne, spis jako potencialne (pro me prave z uvedenych duvodu neplati) oboustranne vyhodne ochcavani (byt oficialni) systemu

     

    14.1.2009 12:00 PMD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Takže mám jít za šéfem a říct mu: vem si svý poukázky a strč si je za klobouk, přihoď mi do hrubé mzdy takovej balík, abych těch svejch patnáct set na žrádlo dostal v čistejch penězích? Ne, to ze (zjevně jen pro mě) zjevných důvodů neudělám.

    14.1.2009 12:57 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    nejakou pomernou cast hodnoty tech stravenek platis ty, treba 50%, to ti je strzeno ze mzdy; pro me jeste donedavna promena techto 50% univerzalne smenitelnych korun za dvojnasobnou hodnotu velmi omezene pouzitelnych stravenek byla nevyhodna, vyhody nevyvazovaly zjevne nevyhodu ... toliko ciste k financim

    a pak je ta prezentace tohoto jako "bonusu" a k tomu uz jsem vse rekl

     

    14.1.2009 01:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    S tím omezením počtu stravenek a vracením na ně - mám ten pocit, že stanovisko centrální banky je takové, že stravenka je ekvivalent peněz, tudíž bys na mí měl dostat vráceno tolik, kolik ti patří.

    To, že na to obchodníci kašlou, protože jim nikdo nic neudělá, je věc jiná.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 11:18 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    problem by vznikl kdyz by nekdo platil treba sirky za 1kc 50korunovou stravenkou a chtel by vratit tech 49 ;-)
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    14.1.2009 12:42 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Když můžeš zajít do MC Donnalds a koupit si za pár korun kečup a zbytek si nechat vrátit... V MC Donnalds totiž ze stravenek vydávají...
    14.1.2009 12:57 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    a v cem je ten problem?

    14.1.2009 13:51 misch | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Co bys řekl na to, kdybys v hospodě zaplatil stokorunovou útratu pětistovkou, a obsluha by ti ty čtyři stovky vrátila ve stravenkách? :-))

    14.1.2009 15:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To je hezký příklad, ale neodpovídá realitě.

    Když tobě někdo vrátí čtyři stovky ve stravenkách, tak máš stravenky a platí na tebe omezení, která při jejich použití jsou (jen za jídlo, jen někde atd.) - ergo: ty máš problém.

    Když ale v obchodě koupíš sirky za 1Kč a oni ti vrátí 49Kč ve stravenkách, tak ty máš v ruce sirky a za korunu a 49 korun, kdežto oni mají v ruce stravenku, za kterou od stravenkové firmy dostanou 50 korun - ergo: oni problém nemají, protože firma se neptá, za co byly stravenky utraceny.

    V tom je ten hlavní rozdíl: oni si klidně můžou dovolit ti vrátit všechno v penězích, protože svoje stejně dostanou. Současná praxe je ale taková, že ty něco koupíš za stravenku, oni ti nevrátí. To znamená, že ty máš v ruce zboží za 20korun, ale oni v kase padesátikorunovou stravenku, za kterou dostanou padesát. Docela jednoduchý způsob, jak někoho obrat, že?
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 15:50 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Problém je v tom, že za tu padesátikorunovou stravenku ten obchodník/hospodský NEdostane padesát korun. Nějaké to procento spolkne stravenková firma, takže ten prodejce dostane a) 49,- Kč b) za měsíc.

    Když vám nabídnu skvělý kauf - dejte mi dneska 50,- Kč a já vám za měsíc vrátím 49,- Kč - asi byste mě více či méně zdvořile odmítl. Proto samozřejmě žádný prodejce nemá zájem vám ze stravenek vracet hotovost, to je pro něj ztráta. V ceně zboží totiž tu ztrátu adekvátně zakalkulovánu má (pokud není pakoš), takže tam ho to nepálí. (A naopak "vydělává" na lidech, kteří mu platí hotově a tím pádem víc a dříve, než s čím počítá.)

    14.1.2009 16:17 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Inu tak má pan hospodský/obchodník stravenky nepříjmat. :-)
    14.1.2009 20:19 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Proč by je měl nepřijímat? On si na ně nestěžuje, stěžuješ si ty, že ti nevydávají v hotovosti.

    Pan hostinský samozřejmě stravenky přijímá, protože tím přiláká spoustu pracujících, aby se k němu šli naobědvat. A je happy, protože tam přijde 120 lidí a z toho 100 zaplatí stravenkama (byť s menší marží pro pana hostinského), kdežto kdyby stravenky nebral, tak by tam měl 20 lidí, pro které nemá cenu vařit, neplatil by sice vyděračské peníze stravenkové firmě, ale měl by holou prdel.

    Jooo, že ze stravenek nevydává - a co má bejt? Nelíbí se ti to? Tak tam nechoď. Jdi někam, kde ti vydají. Nebo řekni zaměstnavateli, že stravenky nechceš. Nebo změň zaměstnavatele na takového, který ti stravenky nebude dávat. Mně je to fuk. Ale prostě stravenky existují a hospodští z nich vesměs nevydávají hotově (z důvodů, které já osobě chápu). Že se to někomu nelíbí, to sice chápu taky, ale opravdu to není problém těch hostinských...

    14.1.2009 20:23 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Já si nestěžuju, mi v hotovosti vydávají a to do plné nominální hodnoty stravenky... :-)
    xkucf03 avatar 14.1.2009 20:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

     

    Tak tam nechoď. Jdi někam, kde ti vydají. Nebo řekni zaměstnavateli, že stravenky nechceš. Nebo změň zaměstnavatele na takového, který ti stravenky nebude dávat. Mně je to fuk. Ale prostě stravenky existují a hospodští z nich vesměs nevydávají hotově (z důvodů, které já osobě chápu). Že se to někomu nelíbí, to sice chápu taky, ale opravdu to není problém těch hostinských...

     Tyhle rady jsou na nic, dokud bude existovat státní podpora stravenek.

     

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.1.2009 20:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Nebo státní znevýhodnění zákonného platidla ;-)
    xkucf03 avatar 15.1.2009 16:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    1. Proč by stát znevýhodňoval vlastní měnu?
    2. Proč by mi stát měl říkat, že zrovna (aspoň) tolik peněz mám utratit za jídlo? A zároveň mě nutit odvádět dávky soukromé firmě.
    3. Když už by stát měl připustit další měnu, tak by to měla být opravdu měna a ne jen poukázky z omezeným využitím.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.1.2009 17:45 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    # Proč by stát znevýhodňoval vlastní měnu?
    Nevím proč to dělá, ale dělá to.
    # Proč by mi stát měl říkat, že zrovna (aspoň) tolik peněz mám utratit za jídlo? A zároveň mě nutit odvádět dávky soukromé firmě.
    Stát tě k tomu nutí? Kde? V zákoně je napsáno, že firma musí vyplácet stravenky?
    xkucf03 avatar 15.1.2009 17:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Ano nutí. Protože kdybys odmítl stravenky (nebo je tvoje firma nevyplácela), bude tvůj čistý příspěvek do státní pokladny vyšší, než kdybys stravenky přijal a hrál tohle divadlo s ostatními.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 14.1.2009 20:27 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Nemysli si, že tohle vyřeší trh – nevyřeší, protože tady neselhává trh, ale stát – kvůli státnímu zásahu (daňové podpoře stravenek) dochází k deformaci a všichni účastníci se jen přizpůsobují situaci. Viz můj článek.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.1.2009 20:29 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To je otázka pohledu.. jedná se o zvýhodňování stravenek, nebo nezvýhodňování zákonného platidla? :-) Já se přikláním spíše k té druhé možnosti...
    Luk avatar 14.1.2009 15:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    oni mají v ruce stravenku, za kterou od stravenkové firmy dostanou 50 korun
    Ale kdepak. Žádných 50 korun - dostanou méně o provizi, kterou si stravenková firma bere.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.1.2009 16:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    No dobře, to jsem poněkud nesprávně zanedbal. Nicméně jádro mého příspěvku platí - obchodníci (ok, ve snaze, aby sami netratili) velmi často oberou zákazníka o mnohem větší částku, než je ta případná ztráta.

    (O tom, že zbytečně kolují papírky, na nichž se někdo přiživuje, se nedohaduju, to je v podstatě jasné.)
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 16:40 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    (O tom, že zbytečně kolují papírky, na nichž se někdo přiživuje, se nedohaduju, to je v podstatě jasné.)
    A není to úplně stejně i se "skutečnými" penězi? Na nich se taky nějaká instituce - stát přiživuje, protože emisí nových peněz sice zůstává nominální hodnota původních bankovek stejná, ale reálná hodnota je vycucnuta z již existujícího oběživa a tak reálná hodnota existujícího oběživa klesá.
    14.1.2009 17:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    A není to úplně stejně i se "skutečnými" penězi?
    Úplně ne - liší se to mírou a tím, že přiživujícím subjektem je stát, tudíž zisky (no, možná "zisky") z toho vyplývající připadají všem.

    Jinak tady se už IMO dostáváme trochu někam jinam (k oblíbené diskuzi o tom, jestli plýtvat nějakým zbožím, aby se dalo prohlásit, že peníze mají nějakou stanovenou hodnotu)
    Quando omni flunkus moritati
    drc avatar 16.1.2009 14:09 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

     

    Úplně ne - liší se to mírou a tím, že přiživujícím subjektem je stát, tudíž zisky (no, možná "zisky") z toho vyplývající připadají všem.

     

    I ty vtipálku... ;-)

     

    16.1.2009 15:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ha ha ha, zasmáli jsme se. Teď kdybys nějaký argument... šlo by?

    Stát se přiživí natisknutím peněz a může je buď použít na novou silnici, nebo je prožrat (nebo něco jiného, ale to spadá do jedné z těchto kategorií). Aspoň je tu určitá pravděpodobnost, že z toho budou mít něco všichni

    Soukromá firma se přiživí marží na stravenkách a zisk z toho VŽDY bude mít jenom ta firma.
    Quando omni flunkus moritati
    drc avatar 16.1.2009 16:46 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Stát se přiživí natisknutím peněz a může je buď použít na novou silnici, nebo je prožrat (nebo něco jiného, ale to spadá do jedné z těchto kategorií). Aspoň je tu určitá pravděpodobnost, že z toho budou mít něco všichni

    "Stát" se natisknutím peněz nepřiživí. Ve skutečnosti z toho mají všichni to, že to nakonec zaplatí. říka se tomu inflační daň. V civilizovaných státech se to ani nedělá +/- (v Zimbabwe jo).

    [Tato poznamka je velmi, velmi zjednodusena. Momentalne nevim o zadnem dobrem e-zdroji. Kdybych neco nasel tak odkazu.]

    Soukromá firma se přiživí marží na stravenkách a zisk z toho VŽDY bude mít jenom ta firma.

    Stejně jako všichni obchodníci. Já v tom nevidím žádný morální problém. (Navíc je nesmysl, že z toho profituje jenom ta firma. Ona má taky zaměstnance, vlastníky a tak...)

    16.1.2009 16:53 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    V civilizovaných státech se to ani nedělá +/- (v Zimbabwe jo).
    Ano, Zimbabwe, ČR, Euroregion, USA,...
    drc avatar 16.1.2009 16:59 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    To by asi bylo na dlouhou debatu. Proto jsem tam dal "+/-" a rekl jsem, ze to je zjednodusene. Civilizovane staty neemituji penize na kryti konkretnich projektu. Chceme valcit -- nemame? nevadi -- natiskneme... Jinak v bankovním systému se pochopitelně peníze tvoří, ale to je kvalitativně něco jiného.

    16.1.2009 21:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Otázka je, jak moc je to špatně. Dokud se tak neděje v nějaké nadměrné výši, pak to nemá tak hrozné následky.
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 21:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Takže když někomu ukradnu měsíčně stovku tak je to v pořádku a když někomu ukradnu měsíčně 1 000 000 už je to špatně?
    16.1.2009 21:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Tady není otázka jenom ukradení.

    Řekněme, že by inflace byla nulová. To by bylo docela fajn. Jenže ceny zboží se mění a menší výkyv by mohl znamenat deflaci. A to už zase tak fajn není, že ne... Takže když se udržuje nějaká kladná inflace, pak to sice není úplně to nejlepší, ale malé výkyvy nemají takový vliv.

    Doufám, že tu teď nevypukne diskuze na téma deflace je špatná ano/ne...
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2009 22:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Doufám, že tu teď nevypukne diskuze na téma deflace je špatná ano/ne...
    Ale vypukne... Co je špatného na deflaci, kromě toho, že je tam při změně platů na nižší hodnotu negativní psychologický efekt? Jsou odvětví ve kterých dochází k deflaci cen (připojení k internetu,..) a očividně to na ně žádný zničující dopad nemá...
    16.1.2009 21:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Ve skutečnosti z toho mají všichni to, že to nakonec zaplatí.
    To jsem myslel slovem přiživí ve smyslu toho, jak je psáno v příspěvku výše:
    O tom, že zbytečně kolují papírky, na nichž se někdo přiživuje, se nedohaduju, to je v podstatě jasné.
    A není to úplně stejně i se "skutečnými" penězi? Na nich se taky nějaká instituce - stát přiživuje
    (Navíc je nesmysl, že z toho profituje jenom ta firma. Ona má taky zaměstnance, vlastníky a tak...)
    No jasně, ale ti všichni jsou živi z provizí za něco, co v podstatě nemá smysl poskytovat a je to poskytováno jenom díky daňovému zvýhodnění, které nikdo jiný nemá (nejsou zvýhodněny "stravenky" na chlast, tabák, výpočetní techniku, auta apod.)
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2009 10:00 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Vzhladom na to, ze zhruba polovicu stravenky platim zo svojho, tak efekt stravenky ma pre mna samozrejme daleko mensiu hodnotu ako je jej nominalna.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    xkucf03 avatar 14.1.2009 20:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Celou hodnotu si platíš ze svého.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.1.2009 23:02 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    To nie. Ak by som stravenky odmietol, tak mi nenarastie "superhruba" mzda o celu hodnotu stravenky, ale iba o mnou doplacanu ciastku. Ale inak je mi samozrejme jasne ako si to myslel.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    carnero avatar 14.1.2009 10:17 carnero | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Pro mě nemá stravenka prakticky žádnou hodnotu. Téměř všechno jídlo nakupuji v obchodech, kde stravenky neberou (hypermarkety).

    btw: V mnoha restauračních zařízeních vrací na stravenky mnohem více než 5 Kč. Občas neomezeně. Záleží na provozovateli.

    14.1.2009 12:36 skunerq | skóre: 19 | blog: skunerovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    nebylo tady zmineno, ze obchodnik/hostinsky, trati pri smene stravenek za hotovost 3-5%. Nedokazu si predstavit kolik penez takhle zustava za nechtama zmrdum typu Sodexo ...

     

    14.1.2009 12:41 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Hodně, jinak by to nedělali a neprali se tak za ponechání daňových výhod.

    drc avatar 16.1.2009 14:13 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    No a co je na jejich podnikání tak špatného? To, že to stát podporuje daňovými úlevami není jejich chyba. (I když se jim to pochopitelně hodí.) Řekl bych, že hlavním lobby za stravenkami nejsou "stravenkové společnosti" ale daleko spíš odbory.

    xkucf03 avatar 16.1.2009 14:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Z hlediska odborů je to ale naprosto iracionální -- pokud by problém stravenek pochopili a hájili zájmy zaměstnanců, museli by být proti jejich daňovému zvýhodnění.

    (nechci to tu pořád citovat, ale najdi si ten můj článek :-) )

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    drc avatar 16.1.2009 14:57 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Není to iracionální. Jejich členové věří, že je to způsob jakým se přerozděluje od bohatých k chudým -- tedy k nim. Podle jejich přesvědčení na tomto systému vydělávají. Navíc odborář, který navrhne zrušení stravenek a spol. dooborářoval a bude se muset dále živit prací.

    drc avatar 16.1.2009 14:59 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Doplnění: Tato teorie předpokládá, že pro odboráře mají cenu nejen soc. jistoty, podmínky pracovníků atd. atd., ale i jejich odborářská korýtka. Předpokládat něco jiného je podle mě ignorování reality.

    xkucf03 avatar 14.1.2009 20:06 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)
    Když si odmyslíte daňové zvýhodnění

    Daňové zvýhodnění není žádná výhoda – stravenky se dotují z daní, které sám platíš, a pak se ti to prezentuje jako výhoda*, ale ve skutečnosti to je jen způsob přelívání peněz od pracujících k někomu jinému… viz Stravenky.

    *) někdo na to dokonce letí a myslí si, jak je to super, když mu z platu strhnou méně, než je nominální hodnota stravenek, které dostává.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    drc avatar 16.1.2009 14:16 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je hodnota stravenek? (anketa)

    Podobné "výhody" vyžadují, aby většina populace věřila, že jsou čistými příjemci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.