abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla

    5.10.2013 17:05 | Přečteno: 1768× | Jiné | poslední úprava: 5.10.2013 17:10

    Epiphany

    Epiphany je naprosto nebezpečný prohlížeč. Proč? Naprosto ignoruje neplatné SSL certifikáty. Vstoupíte-li na stránku s certifikátem podepsaným od nedůvěryhodné CA (dnes asi všechny), Epiphany mlčí. Jediná věc, co ukáže, je miniaturní škrtnutý zámek vpravo od adresy. A to je vše. Nezeptá se, jestli chcete takové připojení povolit, nenechá vás nastavení ani změnit, aby se takto nechoval, nejde přidávat výjimky, nelze prostě nic, než nechat se odposlouchávat. Můžeme argumentovat "pořádně čum, vydíš tam ikonu, tak se na takovém webu nepřihlašuj", jenže to je naprosto špatný argument. Proč? Protože certifikát se může změnit. Čtu třeba článek, vidím, že certifkát je OK. Během čtení článku vyprší timeout spojení a prohlížeč se od serveru odpojí. Teď si řeknu, že chcu napsat komentář a přihlásím se. Vyplním jméno, heslo a zmáčknu osudové tlačítko. Chvilku před tím mě začala MITMovat NSA a podstrčí mi neplatný certifikát, Epiphany ho ignoruje a vesele odešle mé jméno a heslo do NSA, kde ho rozšifrují svým klíčem a pak pošlou dál, abych nic nepoznal. Epiphany mi sice teď ukáže rozbitý zámek, ale to je mi úplně k hovnu, protože už data dávno ukradli. Výborně vývojáři GNOME, v jednoduchosti je síla.

    GNOME Photo

    (nebo jak se to jmenuje) Tenhle program je naprosto úžasný na prohlížení fotografií. Počkat ... není. V tom programu ani nejde nastavit, odkuď načítá fotky. Ten stupidní program mi začal prolézat celý domovský adresář, včetně adresáře Downloads, ... a odměnil mě hodinou načítání náhledů na naprosto náhodné obrázky, na obrázky uložené z uložených webovech, ... a do toho mi přimíchal těch pár fotek z ~/Pictures. Úžasné.

    GNOME Music

    Další velké LOL. Stejně jako Photo, naprosto nenastavitelný. Načetl mi pár empétrojek, co se válely v Downloads, ale načítat alba z ~/Music se neobtěžoval. Změnit nelze. Program jsem vypnul a přesunul ty mp3 do ~/Music, pustil znovu program, abych se kouknul a ... světe div se, pořád mi ukazoval seznam empétrojek v Donwloads, které tam už dávno nebyly. Akorát u nich flusal nějakou ikonku nedostupnosti, ze seznamu nešly smazat, a tak tam kejsnou do nekonečna.

    Pro rejpaly: ano, xdg šmejďárny mám nastavené správně, aby ukazovaly do správných adresářů. Photo a Music to však totálně ignorují.

    Gnome-shell

    No skoro stejný. Sjednocené menu vpravo nahoře ... no budiž, dá se vydržet. Jediné mini zlepšení vidím v seznamu aplikací, kdy kolečko myši posune seznam o celou stránku a s docela plynulou animací (ano, seznam je teď rozdělen na stránky místo posuvníku). Stará verze s posuvníkem vůbec nebyla plynulá a při trochu rychlejším skrolování se to škubalo.

    CSD dekorace

    To je bolest. Do titulku narvané widgety způsobující málo prostoru k přetahování okna v aplikacích, které to přeplácají. V jiných zase zbytečná ztráta místa, protože je titulek extrémně široký. U některých aplikacích vypadá příšerně ten gradient efekt na stranách, kdy zbytek aplikace nemá žádný okraj a vypadá to jakoby useknutě. V jiných je to pořešené. Ale to nic není oproti tomu, jak se to chová třeba pod kwinem. Pod ním je nad tím ještě standardní titulek kwinu. Máte tak 2 zavírací tlačítka, super! Tažením za CSD část při maximalizovaném okně pak kwinový titulek problikáva (zmizí a pak se objeví), při dvojkliku na CSD část k maximalizování se to zmaximalizuje-nezmaximalizuje. kwin nebo samotný kód GTK (kdo ví) to okamžitě vrátí zpět. Prostě se to tluče. Ten titulek vůbec není pořešení stylem, jako je to třeba ve špehovacím chromiu, prostě vlastní CSD část. V GTK se to chvá spíše jako toolbar s možností dvojkliku a težení, než jako titulek.

    Závěr

    Není. Ať si ho každý udělá sám. Nudil jsem se a proto jsem z nudy splácal tuhle pomluvu nové verze GNOME. Teď se jdu zase vrátit k počítání bliků monitoru, stále jsem se ještě nedopočítal.

    Update 1

    Opraven nějakej ten češtiň, možná je ho tam víc.

    Update 2

    Opraven češtiň popisu updatu 1.

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 5.10.2013 17:06 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Myslím, že mě sledujou, odeslání zápisku trvalo asi 20s, než ábíčko odpovědělo. Detekovali keyword 'NSA'.
    Věřím v jednoho Boha.
    5.10.2013 18:26 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    A to sis jeste nevsiml te cerne dodavky co ti dneska cele odpoledne jezdi okolo baraku. Vidim ji diky tem 5 kameram ktere jsem tam nedavno nainstaloval.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    5.10.2013 18:33 pkesanam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Na tu dodávku? To jsi potom detektiv jak stehno :-)
    5.10.2013 17:54 heparin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Koukám, že ti v kostele dali vedle chleba i heslo k wifi - nebo ti skončily měsíčky a svůj přefňukaný útok z domova jsi si rozmyslel?
    5.10.2013 18:01 Lojza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Do titulku narvané widgety způsobující málo prostoru k přetahování okna v aplikacích, které to přeplácají
    nemaji tam kvuli pretahovani fixne danou plochu aby meli jistotu, ze okno pretahnout jde? nebo potrebujes 100% obsahu jakesi listy k pretahovani?
    5.10.2013 18:20 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    V jednoduchosti sila je a ve svete Linuxu to pro me demonstruji treba util-linux, pajpy, vi, mc nebo projekty ze suckless.org . GNOME a KDE4 jsou spis prikladem crippleware.
    5.10.2013 20:14 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    přečti si něco od Kafky, buď Proces nebo aspoň Proměnu, podle mě to pro tebe bude ohromě obohacující.
    5.10.2013 20:34 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    KDE je jiny protipol

    Pred par mesici jsem odesel od KMailu a KDE celkove, nejak mi to nesedlo a ztraceli se mi soubory a maily. Rikal jsem si ze zase zkusim KMail, kdyz vyslo par opravnych verzi.

    Aptgetuju 'kmail'. Nejde spustit ze pry nebezi akonadi. Apgetuju 'kdepim', akonadi zase nebezi. Apkgetuju 'akonadiconsole', ta mi vynada ze MySQL server je nedostupny. Restartuju pocitac. KMail jde spustit, account wizard se me zepta na par veci a pak jen suse konstatuje ' script not executed'.

    Takze prozatim zustanu u claws a XFCE.
    6.10.2013 17:51 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    ... KMail jde spustit, account wizard se me zepta na par veci a pak jen suse konstatuje ' script not executed'.

    Takze prozatim zustanu u claws a XFCE.
    Musím jen suse konstatovat, že v mém openSUSE KDE dělá, co má. :-)
    6.10.2013 19:06 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    nie som si celkom isty, ci pod "suse konstatuje" myslel "opensuse konstatuje". skor asi ako opak vlhka :-D
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    6.10.2013 21:33 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    :-) to jsem pochopil, ale to funkční openSUSE se k tomu hodilo. A k tématu, celkem souhlasím, že KDE je dost moloch a rozhodně to není tak, jako XFCE, kde jsou jednotlivé programy z minimální provázaností. A že sladění dá práci je vidět i z toho, že i když hodně dister má KDE verzi, tak opravdu sladěné prostředí má celkem málo.
    Jendа avatar 5.10.2013 22:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Jediná věc, co ukáže, je miniaturní škrtnutý zámek vpravo od adresy. A to je vše.
    A co by ukázal tvůj vysněný prohlížeč, když vstoupíš na stránku bez HTTPS (pouze s HTTP)?
    Teď se jdu zase vrátit k počítání bliků monitoru, stále jsem se ještě nedopočítal.
    Zkus si zbastlit děličku z větráku - počet lopatek * rotací za sekundu. Při dostatečném počtu lopatek bys měl zvládnout změřit otáčky při prvním strobo efektu.
    Jardík avatar 5.10.2013 23:02 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Jenže s HTTP alespoň pořádně vím, že nemám posílat, co nechcu aby prostřední strana viděla. Když webový prohlížeč dává dojem, že je HTTPS připojení bezpečné a pak odešla data, i když se třeba změní certifikát na úplně něco jiného, tak je to obrovská bezpečnostní díra.
    Věřím v jednoho Boha.
    Jendа avatar 6.10.2013 04:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    S tou změnou certifikátu souhlasím. Ale samotná indikace nebezpečnosti je u HTTP stejná nebo snad ještě horší než u neověřeného HTTPS - žádný zámeček, jen jedno písmenko v adrese.
    Bedňa avatar 7.10.2013 15:13 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Nemáš pravdu, https dáva ľuďom falošnú istotu a zmena certifikátu musí viesť k odpojeniu sa od stránky a upozorniť na to užívateľa oknom kde bude čakať na ďalšie príkazy. Na http nikdo nikomu nenahovára falošný pocit bezpečia.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Jendа avatar 7.10.2013 15:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Aha, takže uživatel si všimne písmenka "s", ale nevšimne si škrtnutého zámečku hned vedle?
    Jardík avatar 7.10.2013 16:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla

    Až na to, že ten mini zámeček je vpravo a ono 's' je vlevo. Ve firefoxu je to vedle sebe s 'https', pokuď je protokol 'http', tak ho to neukazuje, takže to neukazuje jen 's' navíc, ale 'https://' navíc. Pak třeba v qupzille řádek svítí žlutě.

    Věřím v jednoho Boha.
    6.10.2013 09:44 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    Souhlas, cesta, kdy si Gnome musí všechno prohledávat a indexovatani neškrtnu, je pro mě cesta do pekel. Stejně v KDE s virtuoso...
    9.10.2013 12:04 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla
    CSD dekorácie sa im vážne moc nepodarili, vyzerá to ako z nejakej alfa-alfa verzie, dá sa toho nejak zbaviť alebo je to "na pevno" ?
    Polívčička byla..
    10.10.2013 20:18 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 3.10: v jednoduchosti je síla

    GNOME Music je „technology preview“, tudíž nemá cenu ho nějak hluboce hodnotit. Ale když ses tak nudil, hodil jsi to aspoň do bugzilly?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.