abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 978 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Rozhovor s Davidem Parkerem

    20.6.2008 14:00 | Přečteno: 1608× | Rouhání největší

    Nějak se tu v poslední době rozmnožily rozhovory, proto také jeden přidám - rozhovor s Davidem Parkerem, australským ministrem pro energii. Austrálie totiž od příštího roku zakáže používání žárovek.

    Budete první stát, který zakáže používání klasických žárovek. Jak se cítíte?
    První nejsme. Něco podobného už zavádí Raúl Castro na Kubě. Navíc to společně s námi zavede také Nový Zéland, byť v trochu mírnější podobě. Ale jsme rádi, že se nás chystá následovat Kanada, Čína a Velká Británie. Určitě se přidají další státy, možná i celá Evropská unie.

    Jak se zákaz žárovek liší u vás a na Nové Zélandu?
    Politici na Novém Zélandu neměli tolik odvahy jako my, proto dovolili individuální dovoz žárovek ze zahraničí. My jsme nekompromisní - nebude povolena žádná výroba ani dovoz žárovek, ani individuálně. Žádné objednávání z ciziny, žádné žárovky v leteckých zavazadlech. Na tom trváme.

    Jak to přesně bude probíhat?
    V první fázi bude ještě možné doprodávat existující zásoby. Od října příštího roku se ale nesmí na pultech objevit ani jediná žárovka.

    Bude se to týkat i aut?
    Zatím ne. Prodej autožárovek bude zatím povolen, ale veškeré nové vozy prodávané v Austrálii od října příštího roku nebudou smět obsahovat ani jedinou žárovku. Od roku 2012 pak bude zakázán prodej autožárovek, s tím, že výrobcům umožníme homologaci nových světelných zdrojů i do starých aut.

    Jak to bude se svítidly? Spousta lamp a dalších svítidel je vysloveně navržena pro žárovky.
    Podívejte se na dnes prodávaný sortiment kompaktních zářivek. Najdete tam i takové, které mají stejný tvar a velikost jako žárovky. Jsou sice trochu dražší, ale kdo chce používat své staré lampy, určitě si rád připlatí.

    Říkáte, že domácnosti na zákazu vydělají? Jak toho chcete dosáhnout?
    Jednoduše. Zářivky jsou prostě výhodnější. Spousta lidí používá žárovky jen ze setrvačnosti. Prostě jsou tak zvyklí. Když je donutíme vyměnit je za zářivky, vlastně jim tím finančně pomůžeme.

    Někomu ale vadí horší barevné podání.
    Dražší typy zářivek mají dobré barevné podání. A komu se ani tyto zářivky nelíbí, má prostě smůlu.

    Někam se ale zářivky nehodí. Když se rozsvěcí jen na krátko. Třeba na chodbách nebo WC.
    Ono to tak zlé nebude. Prostě se budou zářivky měnit častěji. Nebo se tam dají LED zdroje, které už jsou na slušné úrovni. Bylo by hloupé snažit se takhle zdůvodňovat používání nehosporárných žárovek.

    Jak máte vyřešeno, aby se rtuť ze zářivek nedostávala do přírody?
    Jednoduše. Při nákupu zářivky obchodník zkontroluje totožnost a odešle záznam na ministerstvo, kde se nákup zaeviduje. Při odevzdání k likvidaci se odešle další záznam. Půjde tak zkontrolovat, kdo kolik zářivek odevzdal. Pokud bude mít někdo zářivku déle než 10 let, přijde k němu kontrolor a bude chtít tuto zářivku vidět - zkontroluje její výrobní číslo. Pokud by někdo zářivku nepředložil, zaplatí pokutu. Kdyby někdo zářivku rozbil, musí sepsat hlášení o ekologické škodní události a odeslat ho na ministerstvo. Pokud by se to stávalo častěji, bude platit pokuty.

    A co jiné nehospodárné zdroje světla? Petrolejky, olejové lampy, svíčky, louče...
    Zatím je zakazovat nebudeme, mají velmi malý podíl na spotřebě energie. Ale pokud by byly masověji zneužívány, zákaz by byl na místě.

    Někteří lidé ale potřebují žárovkové zdroje pro svou profesi. Fotografové, filmaři...
    To už jsme také vyřešili. Bude to na speciální povolení. Kdo bude potřebovat žárovkový zdroj, dá si žádost na naše ministerstvo. Pokud bude připuštěna k dalšímu projednání, bude se to řešit před komisí. A kdo dostatečně obhájí potřebu mít žárovkový zdroj, získá povolení, na základě kterého si může nechat vyrobit nebo dovézt potřebný zdroj.

    Uvažujete ještě o nějakém dalším takovém zákazu?
    Ano. Je toho celá řada. Například televizory a monitory s klasickou obrazovkou. Máme v plánu zakázat jejich prodej od rokud 2010. Možná to ale ani nebude potřeba, zmizí samy. Dále pak omezíme dobu používání spotřebičů. Lednice, sporák, pračka a myčka budou omezeny na desetileté používání. Výrobce bude muset spotřebič opatřit ochranou, která zamezí použití po vypršení lhůty.

    Ještě jednu otázku. Proč Austrálie nepřistoupila ke Kjótskému protokolu?
    Protože je to jen cár papíru. My nemáme rádi prázdné deklarace, raději děláme něco pořádného. Zákaz žárovek je toho důkazem.

    Děkuji za rozhovor.

    (Rozhovor je kompletně smyšlený. Slouží k zamyšlení se nad rozumností zákazu nejen žárovek.)

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Souhlasíte se zákazem žárovek?
     (8 %)
     (27 %)
     (13 %)
     (52 %)
    Celkem 111 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.6.2008 14:11 misch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Nemám co dodat, snad jen "+1" :). Hezky a vtipně napsaný.
    20.6.2008 14:24 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Az do otazky "Jak máte vyřešeno, aby se rtuť ze zářivek nedostávala do přírody?" jsem tomu veril...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    20.6.2008 14:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    To já taky. Takže pokud tím chtěl autor naznačit, že je to celé absurdní, bude muset najít ještě nějakou spojitost mezi začátkem „rozhovoru“ a jeho koncem.
    20.6.2008 14:25 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    V průběhu rozhovoru jsem měl pocit, že je pan ministr blázen. Poslední věta vše vysvětlila, autor spotu si prostě přimyslel nesmysly, aby pak vyznělo vše jako celek absurdně.

    Zákaz klasických žárovek v Austrálii vítám.

    Na záchodě mám taky klasickou žárovku, ale určitě existuje i odolná alternativa.

    Všechny zničené zářivky jsem vždy odevzdal do odpadu, i když chápu, že jsou dobytci, co to tak nedělají. Řešením by mohlo být třeba zálohování, nevím. Naštěstí množství rtuti používaného v zářivkách každý rok klesá.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    20.6.2008 17:25 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Ono nejde jen o rtuť. Každá zářivka obsahuje malý spínaný zdroj — tzv. předřadník. Ten obsahuje kromě pár odporů, kondenzátorů a cívek i několik polovodičových prvků (diody, triak, tranzistory). Celé je to osazené na malém plošném spoji. Co z toho plyne? Že samotná výroba takové zářivky je oproti klasické žárovce vysloveně neekologická. Zářivky mají své uplatnění, ale mocí úřední je prosazovat úplně všude je holý nesmysl.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    20.6.2008 15:53 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Zarazil jsem se při čtení tohoto odstavce:
    Jednoduše. Při nákupu zářivky obchodník zkontroluje totožnost a odešle záznam na ministerstvo, kde se nákup zaeviduje. Při odevzdání k likvidaci se odešle další záznam. Půjde tak zkontrolovat, kdo kolik zářivek odevzdal. Pokud bude mít někdo zářivku déle než 10 let, přijde k němu kontrolor a bude chtít tuto zářivku vidět - zkontroluje její výrobní číslo. Pokud by někdo zářivku nepředložil, zaplatí pokutu. Kdyby někdo zářivku rozbil, musí sepsat hlášení o ekologické škodní události a odeslat ho na ministerstvo. Pokud by se to stávalo častěji, bude platit pokuty.
    Nejdřív jsem si říkal, že to snad není možné do jaké totality se Austrálie řítí... 1984 hadr... a pak mi došlo, že to opravdu možné není (tedy doufejme... snad mi jednou v budoucnu realita neukáže, že přeci jen je) :-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    20.6.2008 16:19 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Z nějakého důvodu mě to připomnělo film Mad Max :-), jinak dobrý na začátku jsem tomu i na chvíli uvěřil :-D.
    Heron avatar 20.6.2008 17:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Uff, ještě že jsem to dočetl do konce :-D
    20.6.2008 19:09 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Slouží k zamyšlení se nad rozumností zákazu nejen žárovek.
    Měli by to nechat na neviditelné ruce. Ta jim ty zářivky omlátí o hlavu, spotřeba je přece alfou i omegou budování kapitalismu. Jakmile lidi přestanou spotřebovávat to, co vlastně nepotřebujou, zničí to světovou bublinu ekonomiky. Chtělo by to v rámci nějaké té operace Bulbing Freedom poslat letadlové lodě k velkému bradlovému útesu a zachránit svět před agresivními ekologistickými protinožskými byrokraty.
    JiK avatar 20.6.2008 19:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Dekuji, velmi mne to pobavilo. A jeste mne pobavilo, jak se i pod timto VYMYSLENYM, silenym, prehnanym a extremistickym rozhovorem odkopavaji nekteri nasi utralevicovi spoluobcane, a prestoze je komplet vymysleny, obhajuji ho anebo dokonce kritizuji pana ministra pro nedostatek nadseni a malou raznost a tvrdost ve vyporadavani se s malozelenymi zpatecniky a jinymi podvratnymi zivly.
    20.6.2008 19:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Dekuji, velmi mne to pobavilo. A jeste mne pobavilo, jak se i pod timto VYMYSLENYM, silenym, prehnanym a extremistickym rozhovorem odkopavaji nekteri nasi utralevicovi spoluobcane, a prestoze je komplet vymysleny, obhajuji ho anebo dokonce kritizuji pana ministra pro nedostatek nadseni a malou raznost a tvrdost ve vyporadavani se s malozelenymi zpatecniky a jinymi podvratnymi zivly.
    Kde? A dokonce bych jich mělo být víc, píšete v množném čísle…
    21.6.2008 09:01 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem
    Wow, po přečtení diskuze koukám, že jsem na tom výborně - že je to fiktivní rozhovor mi totiž došlo už u "něco podobného zavádějí na Kubě". Každopádně je to hezky napsané a bohužel si nemyslím, že nás nic takového nikdy nepotká.
    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    Bedňa avatar 16.2.2009 10:36 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s Davidem Parkerem

    Ty si asi génius

    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.