abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    RPi->Zbox->RPi

    13.4.2015 14:45 | Přečteno: 1272× | poslední úprava: 14.4.2015 11:47

    Toz tak v medzicase co som tu posledne pisal o domacom MMC a XBMC som (zase) skoncil na RPi.

    Od posledneho zapisku na tuto temu som sa odhodlal zainvestovat a kupil som si Zotac Zbox Nano (ID62), k tomu 4GB RAM a nejaky ten disk, na ktory som nainstaloval KodiBuntu (Kodi je novy nazov pre XBMC). Sice sa mi rozsvietila varovna kontrolka, pretoze slovo "buntu" na mna posobi ako cervena handra na byka, ale bolo to doporucovane priamo na strankach kodi, instalacia na par klikov, tak som to skusil.

    Vsetko fungovalo uspokojivo, par tyzdnov som to pouzival a nemal som vyhrad. Az jedneho (ne)pekneho dna som sa dost neuvazene rozhodol spravit apt-get upgrade. A ako to u *buntu a mna byva solidnym zvykom, nieco sa zase roz*ebalo. Pri prehravani videa sa mi zacali na obrazovke zobrazovat horizontalne ciary, resp. v dynamickych scenach bolo vidiet zlom prekreslovania obrazu. Narozdiel od manzelky som tento "detial" moc nezvladal a skumal som, ako to fixnut. Skusal som kde-co, volby x11, volby jadra, nejake custom lib-y z ppa, nic nepomohlo. Vydrzal som to takto asi mesiac, mozno dva, az nakoniec padlo rozhodnutie:

    "musim to preinstalovat"

     

    Spravil som si zalohu a zacal skumat, cim tu africku distribuciu (co mi uz nikdy nesmie do baraku, teraz uz naozaj prisaham) nahradit. OpenElec a spol som zavrhol, chcem tam mat plnohodnotny linux, pretoze bude plnit aj dalsie ulohy okrem mmc. Zvolil som teda Debian - ten je mni najblizsi, baliky pre neho existuju, tak preco nie.

    A zacali problemy :D. Prvy pokus o instalaciu skoncil na tom, ze nefungovala siet (ani wlan ani eth) kvoli chybajucemu firmware. Ze su takto domrvene wifi som si uz zvykol, ale ze niekoho napadne takto doku**it aj eth, to mi hlava nebere. Ok, po chvili badania som z non-free stiahol balik s firmware, extrahoval potrebne subory a pokracoval v instalacii. Druhou chybou, ktoru som spravil, bola volba FS. Vzhladom na to, ze ma nebavilo zalohovat nastavenia Kodi pomocou rdiff-backup, ale chcel som to poriesit fs snapshotami, zvolil som btrfs s vedomim, ze este nie je uplne stable.

    Ok, debian sa nainstaloval, reboot a ..... fsck.btrfs not found. :D Super, toto ma fakt bavi... Boot z usb, chroot a apt-get install + reboot situaciu vyriesil. Docasne. Ta spravna sranda sa na mna len chystala - nabootoval som do wheezy a vzhladom na to, ze chcem byt trosku viac up-to date (a jessie je uz uz za dverami), updatol som sources.list a pustil apt-get dist-upgrade. Za par minut sa stiahlo ~1GB balikov a zacali sa rozbalovat.

    Pol hodina, nic. Hodina, nic. Dve hodiny, nic... Zacinam byt netrpezlivy, davam remount,noatime /, snad to pomoze. Nepomohlo. Po pol noci som si siel lahnut, pozrem sa na to zase rano.

    ... Rano na mna cakalo cerstvo upgradnute jessie. Nainstaloval som Kodi, nastavil autologin a autorun a zacal som konfigurovat par drobnosti v Kodi, kym mam este pripojenu klavesnicu a mys (nez to dam pod telku). K mojmu prekvapeniu zacalo fungovat zotac dialkove out-of-the box (na *buntu som zapasil s konfiguraciou lirc nez to zacalo aspon trochu robit co som chcel). K mojmu najvacsiemu prekvapeniu uz neslo Zotac pomocou dialkoveho len zapnut, ale dokonca aj vypnut (co som predtym nebol schopny rozchodit inak ako priradenim ineho nepouzivaneho tlacitka na ovladaci v konfiguracii kodi). Teda vypnut - ono sa to len uspalo a po prebudeni to chcelo heslo - co sa dost blbo zadava dialkovym od telky. Zrusil som vyzadovanie hesla a napadlo ma, ze je to vlastne len suspend2ram a ze zbox vypinam spolu s telkou, takze by sa vlastne cele mmc "vypinalo natvrdo" - a kedze mam btrfs, nebudem nic riskovat.

    Zmeny nastaveni v KDE power management nepomohli, v kodi som tiez nic nenasiel, tak som rebootol a pozrel sa do biosu. Boli tam nejake volby, ich nastavenie si uz presne nepamatam, cosi som tam pomenil. Znova som nastartoval kodi, ale stale sa dialkacom namiesto vypnutia uspaval. No nic, tak aspon realne overim, co sa stane, ked sa to zo sleepu natvrdo vypne. Urobil som backup disku a zapocal finalnu fazu - vyskusat, co by sa stalo, keby som to len nechal sleepovat a pocas sleepu by vypadla elektrika.

    No a tak som Zbox uspal.

    Natrvalo.

    Po uspati a vytiahnuti adapteru sa mi totiz tu posahanu plastovu krabicku uz nikdy nepodarilo zapnut. Ani dialkovym, ani power tlacitkom na krabici, mysou, klavesnicou, proste nicim. Rozobral som to do sroubiku (co to slo), vyhodil disk, pamat, nechal to cez noc bez elektriky, ale nic, proste ho nie a nie zapnut. Na doske je sice akesi tlacitko, oznacene ako "SW2", ktoreho ucel mi je ale neznamy a ziadne z mojich pokusov pouzit ho ako clear cmos neboli uspesne, ale nic dalsie tam nie je dostupne. Ak je niekde baterka cmos, je z druhej strany, pod blombou.

    Nezostava mi nic ine len mily zbox odvliect naspat do alzy a pockat si 30 dni na verdikt. V medzicase som vytiahol zo suplika stare RPi, narval tam OSMC (byvale Raspbmc), vytiahol favorites.xml zo zalohy a strcil ho naspat pod telku.

    Resume - nehas co ta nepali (ale fakt fest nepali).

    Vo vysledku ma to stalo cca 2 dni prace a pokusov/omylov, jednu plastovu tehlu a nasranu manzelku :D.

    EDIT - ozval sa zotac support - ten switch na doske je skutocne clear cmos, nepomohol, takze to ide na reklamaciu ...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.4.2015 17:53 a1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    rpi2!
    jose17 avatar 13.4.2015 23:10 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    tak nejak. a inak z openelecu sa da chrootnut trebars do raspbianu, ktory je na sekundarnej particii..
    Ja vim, on vi, ty nano!
    kotyz avatar 13.4.2015 19:39 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    když to funguje tak do toho nevrtej! to je zlatý pravidlo kterýho se je potřeba držet. už se mi mockrát povedlo zničit funkční instalaci nebo věc protože sem si řek že to zkusím vylepšit nebo poladit...

    třeba když sem se hrabal v konfiguráku free mc bootu a ikdyž sem měl zálohu karty tak mi to bylo prd platný, protože když to nenaběhlo tak s tim nešlo komunikovat a tim pádem ani tam nahrát starej ze zálohy, musel sem vytlačit pár stovek za jinou kartu s další instalací toho exploitu, ale zase když už sem jí měl, tak sem moh opravit i tu první a ještě sem si to nahrál i na třetí, takže teď se v tom můžu hrabat a mam další dvě funkční instalace a když si to rozbiju můžu si to opravit sám a zadarmo.

    nebo nedavno se mi povedlo urvat napájecí konektor na ntb kterej navíc ani neni muj (prakticky už asi bude, protože ten člověk co ho chtěl vyčistit a přeinstalovat už o něj asi nestojí potom co vyšlo najevo jakej krám starej to je a že tam bude asi vadnejch víc věcí než jen větrák) když sem tam zkusil zapojit jinej zdroj, kterej je uplně stejnej jako ten co k němu patří, až na drobnej detail že vnitřní průměr toho kolíku je menší (ale aspoň už vim proč mi ten od tohohle ntb nefunguje s mym travelmatem ikdyž má stejný napětí, proud i polaritu, ale holt nemá dostatečnej dotek na tom kolíku).

    nebo sem si taky zlikvidoval jednu dvi-vga redukci, ona má fungovat jen v dvi-i a do dvi-d zapojit nejde, protože pro ty 4 velký piny tam nejsou díry. tak sem je ukroutil aby to šlo zapojit, zapojit to šlo, ale nefungovalo to, ukázalo se že ty 4 sou důležitější než těch dalších 10 co tam sou (protože je na ně vyvedenej analogovej rgb signál, ale jen na některejch grafikách se správnou variantou dvi)... :-D

    jednou něco zlikvidovat asi nestačí aby se domácí kutil poučil, zvlášť když možnosti sou téměř neomezený! kromě tý redukce se mi všecko povedlo opravit a ani ta redukce mě nesere, protože mam ještě jednu nebo dvě další a stejně je nepoužívám, ale občas může nastat situace kdy by se mi mohla hodit...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    13.4.2015 21:54 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    když to funguje tak do toho nevrtej!
    Nemelo to byt spis "Kdyz to funguje manzelce tak do toho nevrtej!"? :-)

    Ale jinak ja vcera preinstaloval (po dlouhych letech pouzivani Ubuntu a nerad to priznavam, Windows) na OpenSuse 13.2 a celkem to jde.. Sice se to hned nejak pokazilo (KDE session nabehla ale hned se vypnul monitor), ale dneska se mi to povedlo zase dat dohromady smazanim adresare .kde4.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    kotyz avatar 13.4.2015 23:22 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    já měl zas po uprgradu na kde5/plasma5 jen černou plochu s kurzorem, takže sem se zas vrátil na kde4/plasma4/kf5 a zakázal upgrade na tu novou plasmu na neurčito, minimálně do doby než to bude dost stable (což může trvat klidně další rok nebo dva). občas mam cuky zase to zkusit, ale řeknu si že to nestojí za to zabít tim celý odpoledne během kterýho budu mít nefunkční desktop a budu to muset vracet do původního stavu...

    už mi ten komp na kdečka přestává stačit, chce to buď upgrade hw nebo downgrade na nějakej lehčí desktop. sice tu mam i icewm (už dlouho patří k mym oblíbencům, vedle třeba lxde, který ale zrovna prochází přepisem z gtk2 na qt5 a sloučenim s podobnym projektem razorqt pod novym názvem lxqt, zkoušel sem to a ještě to pořád není ono, dost toho chybí), jenže když v něm používam ty kdečkový aplikace tak tam stejně ty knihovny zabíraj místo v paměti a moc tomu neodlehčím (místo 400 zabranejch MB po spuštění sem na 350 a to neni podstatnej rozdíl, navíc když nahodim psi+ a firefox s pár tabama tak už sem lehce přes 1 GB takže to je tak jako tak jedno). na notebooku s lubuntu (ubuntu + lxde) sem na tom líp, tam to bere asi 120 - 150 MB. to bude asi i tim že tam nemam žádný kdelibs ani kdeapps, snažim se tam mít lehký věci kromě věcí jako firefox, libreoffice nebo skype, za který náhradu nemam. qpdfview je použitelná náhrada za okular, evince bejval dobrej dokud ho nepřepsali do gtk3 a nezrušili skoro všechny lišty a tlačítka, v dnešní podobě je už pro mě nepoužitelnej a qpdfview ho slušne nahrazuje. pcmanfm sice neni konqueror (na dolphin jako filemanager sem si nikdy nezvyk), ale používat se dá. k3b bych asi ničim nenahradil, ale jelikož už nemam potřebu něco vypalovat tak se bez něj obejdu. smplayer, vlc, psi+ a pár dalších nezbytností si vystačí s pouhým qt a to taková tragedie není. jen trochu vadí že to má jinej vzhled a file dialogy, ale co se dá dělat (trochu se to dá řešit s pomocí qtcurve, ale nic není 100%). občas si řikam že linuxovej desktop byl nejlepší v časech kde 3.5 a od těch dob je většina změn spíš k horšímu. ale ne, tak zlý to neni, čtyřkový kdečka sou na tom poslední dva tři roky dost dobře, jen aby to ty pětkový zase nepodělali...

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    14.4.2015 12:02 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    Nainstaluj Trinity (TDE) a mas naspat stare dobre KDE 3.5. Na starsie PC je to najlepsi desktop. Akurat ten Konqueror uz tzv. moderne weby nezvlada.
    kotyz avatar 14.4.2015 14:20 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    na weby sem ho nikdy nepoužíval, jen jako filemanager
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    14.4.2015 10:25 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi

    Postup nové a aktuální instalace stylem nainstalovat něco starého z CD a pak dělat distupgrade mi nepřipadá šťastné. Debian si sice zakládá na tom, že mu to chodí - popsaná realita se zdá že vykazuje nějakou tu mušku, ale minimálně fragmentaci souborů na disku to neprospívá.

    Můj osobní názor je, v takovém případě isntalačku nepoužívat. Vzít jakékoliv live distro - optimálně Debian, ale klidně i Slax. Stáhnout aktuální Debianí debootstrap a instalovat z aktuálních repozitářů. Pokud je potřeba rychle vybrat balíky, podle jinde již existující instalace, tak použít

    aptitude search '?installed?not(?automatic)' | sed -n -e 's/^i[ \t]\+\([^ \t]*\)[ \t].*$/\1/p' >packages aptitude install `cat packages`

    Více zdokumentované ve Wiki našeho IT

    Jak vytvořit bezdiskový stroj s operačním systémem GNU/Linux

    Většina je použitelná pro instalaci na jakýkoliv disk.

    msk avatar 14.4.2015 11:46 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    Imho je toto u debianu uplne normalny postup. Alebo sa daco v medzicase zmenilo?

    Ono keby som nepouzil btrfs, tak by som to mal upgradnute mozno za 10 minut a nie hodin (*1) Kazdopadne vysledny stav nie je dosledkom upgrade, ale pravdepodobne vadneho biosu, alebo hw.

    *1 netusim ako dlho to bezalo, po 4-5 hod som siel spat a rano to uz bolo hotove.
    Bedňa avatar 16.4.2015 08:07 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RPi->Zbox->RPi
    Nezmenilo sa nič stále je potrebné prečítať si RELEASE NOTES. Už len samotná zmena initu je dosť závažná.

    Na zariadeniach ktoré nemusia byť 24hodín online, je aj tak najlepšia a najrýchlejšia cesta nová inštalácia, ešte som nevidel prechod na vyššiu verziu za 10minút a to som s Debianom roky.

    Inak kvôli tearingu si narobiť dva dni práce, pritom sa stačilo pozrieť do histórie APT, alebo si to proste hodiť do Googla.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.