abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 219 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Open source… Java… open-source Java?

    27.11.2006 23:59 | Přečteno: 1849× | pro temnou strunu | Výběrový blog | poslední úprava: 28.11.2006 22:01

    Dnes poněkud roztěkaně, na několik různých témat, jejichž společným jmenovatelem jsou slova uvedená v nadpisu. Čekají nás světlé zítřky? Kam zmizí světlé dnešky? Co na to Microsoft? Co na to Miguel de Icaza? A co na to Chuck Norris?

    prototype.js

    V mém prvním zápisu o closures v Javě jsem uvedl první příklad v JavaScriptu. Pro ten druhý už jsem musel použít Groovy – jednoduše proto, že to, co jsem chtěl předvést, jeho knihovna podporuje, zatímco v JavaScriptu byste hledali marně. Tedy do chvíle, než poznáte knihovnu Prototype (dokumentace, ta zajímavá část; ještě jiná dokumentace).

    Pokud už jste o ní slyšeli, pak pravděpodobně v souvislosti s AJAXem. Prototype ovšem kromě toho dělá pár dalších zajímavých věcí, mimo jiné i rozšiřuje standardní JavaScriptové objekty o klasické iterátorové metody (each, collect atd.). Onen zmíněný příklad na vyhledání sudých čísel v seznamu lze tedy přepsat takto:

    var cisla = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]
    
    var sudaCisla = cisla.findAll(function(c) {
      return c % 2 == 0;
    });

    Není to tak hezké, jako v Groovy, ale… je to super! :-)

    Lexikální uzávěry v Javě

    Zásadní zjištění na začátek: closures jsou vlastně lexical closures, což už si klidně dovolím přeložit, protože zmatek nehrozí. Nuže: chci v Javě lexikální uzávěry!

    Poslední návrh specifikace je nyní k nalezení na http://www.javac.info/ a je vcelku zajímavý. Funkční typy (s poměrně významně pozměněnou syntaxí) jsou nyní vlastně jenom trochu lepší syntaktický cukr pro deklaraci a/nebo implementaci anonymního rozhraní o jedné metodě. Spolu s trochou té překladačové magie to znamená velmi hezkou podporu lexikálních uzávěrů včetně nelokálního návratu (o tom možná jindy), která je zároveň zpětně kompatibilní.

    Některé věci se mně osobně ještě moc nelíbí, ale je vidět, že celá věc se pohybuje velmi svižně přímo kupředu, do stran či zpátky ni jeden krok. Yup!

    SUN + GPL = VLN?

    Bez jediného zaváhání věřím tomu, že Richard Stallman zešílel radostí, když se dozvěděl, že Sun vydá Javu pod GPL, a jeho tvrzení "Sun přispěl komunitě softwarem více než kdokoli jiný" (jen parafrázuju) je toho pouze malým odleskem. Já z toho zas tak nadšený nejsem.

    Nejsem sice anál (IANAL), ale moc mne zajímá, jak to bude s odvozenými díly. Vezměme třeba třídy java.lang.String nebo java.lang.Thread. Překladač i běhové prostředí se k nim chová speciálním způsobem, proto jsou jejich odvozenými díly. Nějaký String nebo potomka Threadu (eventuelně implementaci rozhraní java.lang.Runnable) najdete skoro v každém programu, proto jsou tyto také odvozenými díly. Obdobně na tom budou všechny třídy z tranzitivního uzávěru balíku java.lang. Nebo ne?

    Pravděpodobně se alespoň v jedné implikaci mýlím, pravděpodobně to všechno zachraňuje Classpath exception (kterou jsem pravděpodobně nepochopil), ale zkrátka se mi to nezdá. Proč chce Sun uvolnit Javu pod GPL?

    Podle mne nejde ani náhodou o nějaký příspěvek jakési komunitě FSF (Free Software Fanaticism), okolo Javy je už dávno obrovská komunita autorů open-source software, který je povětšinou uvolněn pod Apache License 2. Je to odvážný krok v rámci konkurenčního boje, zejména s Microsoftem – stejně jako v reakci na Microsoftí podporu IronPythonu zaměstnal Sun klíčové vývojáře JRuby.

    Když pomineme technická měřítka, jednou z často uváděných výhod platformy .NET je existence standardu. Microsoft nejprve nechal publikovat specifikaci C# a CLI organizací ECMA, posléze je dokonce standardizovala ISO. Že tento standard neobsahuje (tohle je pouze odhad založený na anotacích příslušných standardů) takové úhelné kameny .NETu, jako je ADO.NET, ASP.NET nebo WinForms, to asi nikomu nevadí. Sun dlouho odmítal Javu standardizovat, samozřejmě v obavě z forku. Tak dlouho, až jej ostatní klíčoví hráči na trhu začali přesvědčovat, aby namísto toho uvolnil Javu jako open source.

    Sun reagoval očekávatelným způsobem, památný je například výrok Scotta McNealyho na adresu IBM: Go open-source with DB2 and then tell us about open-sourcing Java! (Vlastně to řekl trochu jinak, ale tohle se mi líbí víc :-) ) Netrvalo ovšem dlouho a z otázky jestli se stala otázka kdy a jak. A že to bude zrovna GPL, to myslím řadu lidí přinejmenším překvapilo.

    Jak už jsem napsal, je to zatraceně odvážný krok, který se ale může zatraceně vyplatit. Než se snažit o standardizaci něčeho, co se stejně musí neustále vyvíjet, dáme v plen kompletní, technicky vyspělou implementaci, ať si ji každý může přiohnout ke svému účelu. Být to o něco dřív, klidně by to mohlo mít podstatný vliv na další život projektu Mono a izolaci .NETu v prostředí Windows, kam bytostně patří a kde jedině se na něj lze spolehnout. O tom ale spekulovat nebudu. Každopádně Java by se teď mohla v linuxovém světě rozšířit podstatně více než doposavad je, však si to taky zaslouží.


    Mimochodem, pokud to někdo neznáte: moc hezký katalog open-source software v Javě se nachází na java-source.net. A malý zrovna není.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 28.11.2006 00:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Nejsem sice anál (IANAL), ale moc mne zajímá, jak to bude s odvozenými díly. Vezměme třeba třídy java.lang.String nebo java.lang.Thread. Překladač i běhové prostředí se k nim chová speciálním způsobem, proto jsou jejich odvozenými díly. Nějaký String nebo potomka Threadu (eventuelně implementaci rozhraní java.lang.Runnable) najdete skoro v každém programu, proto jsou tyto také odvozenými díly. Obdobně na tom budou všechny třídy z tranzitivního uzávěru balíku java.lang. Nebo ne?

    Pravděpodobně se alespoň v jedné implikaci mýlím, pravděpodobně to všechno zachraňuje Classpath exception (kterou jsem pravděpodobně nepochopil), ale zkrátka se mi to nezdá. Proč chce Sun uvolnit Javu pod GPL?
    I když bych to neměl říkat, brzy vyjde článek, ve kterém to bude všechno česky vysvětleno. Kdyžtak je to přímo od Sunu popsáno tady. Každopádně obavy nejsou na místě.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.11.2006 00:41 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    FAQ jsem pochopitelně četl, a je jasné, že u Sunu si rozhodně nechtějí řezat asi nejpevnější větev, na které momentálně sedí, takže to bude právnicky čisté a bez problémů. Právnickou angličtinou nevládnu, GPL zpaměti pozpátku neodříkám, takže jsem asi něco nepochopil. Doufám.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    xvasek avatar 28.11.2006 08:26 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Pro vydání Javy jako open source byla IMHO zcela zásadní teď už celkem dobrá použitelnost GNU/java. Třeba Fedora Javu od GNU celkem nepokrytě obsahuje a používá a není s tím problém, tuším, že openoffice base funguje.
    David Watzke avatar 28.11.2006 09:30 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Jenže OO.o jede i bez Javy - používá ji totiž jen na pár věcí.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    28.11.2006 10:40 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Ale vnutorne OO pouziva par java built-in(ov)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    28.11.2006 10:12 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Hmm, takže Sun je něco jako M$ v bleděmodrém. Až bude (aktuální a plně funkční) implementace WIN32 API pod GNU, M$ s velkou slávou uvolní zdrojáky Windows jako open source :-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    28.11.2006 08:31 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Asi nezbývá než Javě trochu zlomyslně pogratulovat k tomu, že začíná uvažovat o zařazení vlastnosti, o které jeden z jejích autorů psal a kterou implementoval již v sedmdesátých letech :)
    28.11.2006 10:20 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Což o to, přidávání featur (syntktického smetí) do Javy je věc kterou LZE dělat, ty closures jsou v podstatě jen mírně vylepšené anonymní třídy, které tam jsou už dost dlouho... Ale aby byla Java použitelná pro mne, musela by se podstatně zmenšit a zeštíhlet. Obávám se ale že byla překročena kritická hranice, a z Javy je už dávno takový mamut zamrzlý v ledech chybných návrhů a bug-for-bug kompatibility, že se s tím už nic nenadělá, protože je příliš pozdě. Zbývá leda fork, ale ten s open sourcováním samozřejmě nesouvisí.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    alblaho avatar 28.11.2006 10:34 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Je zajímavé, jak se někteří lidé bojí forků. Přitom pravděpodobnost, že nějaký fork bude životaschopný klesá k nule s tím, jak rozumně se chová původní "benevolentní diktátor". A pokud diktátor zešílí, pak se ten fork zatraceně hodí.

    Pamatujete si na fork Gnome GoneMe? Já už skoro ne.
    28.11.2006 17:03 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Ano, forky vznikají a zanikají a je to přirozený vývoj open-source projektů. Jen jeden fork se však bude jmenovat Java a JDK od Sunu zůstane asi dál nejpoužívanější, pokud to vývojáři nezkazí nebo někdo (IBM, BEA...) nepřijde s ještě lepší/kvalitnější/rychlejší JRE/JDK.

    autorovi blogu: linuxový (přídavné jméno)
    28.11.2006 21:58 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Jen jeden fork se však bude jmenovat Java
    Java se může jmenovat cokoli, co projde příslušnou sadou testů. Tedy i za současného stavu je implementace od IBM i od BEY Java.
    linuxový (přídavné jméno)
    Ech, jsem prase. Uděluju si trest dvojnásobného přídělu knížek po následující měsíc :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Luk avatar 28.11.2006 23:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Ale pokud si to někdo upraví stylem, jako to kdysi udělal Microsoft, tak se to Java prostě jmenovat nemůže. To je snad každému jasné.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2006 02:41 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Mimochodem, tvá patička mě hrubě uráží.
    Luk avatar 29.11.2006 11:16 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Tak to je mi líto. Je namířená proti někomu úplně jinému :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.11.2006 09:01 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open source… Java… open-source Java?
    Pro mě je tohle nejlepší zápisek za poslední měsíc.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.