abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 217 hlasů
     Komentářů: 15, poslední dnes 21:33
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)

    28.7.2008 09:39 | Přečteno: 1375× | na (pseudo)renesanční téma | poslední úprava: 28.7.2008 09:39

    Rok se s rokem sešel a stále, dnes jako loni, včera jako zítra, čas věty plané vplétá do biče. Tvůrce, inteligentní designér, neusnul na vavřínech, a tak nacházíme po Plzni stále nové a nápadité kravičky. K včerejšímu dni je registrováno 93 výskytů, což je dostatečně úctyhodné číslo k uspořádání další kravýpravy. A to jsem si rozhodně nemohl nechat ujít!

    Drobná vsuvka pro neznalé: kravičky jsou plzeňským fenoménem nadšeně zkoumaným bandou kravičkologů a kravičkofilů soustředěnou okolo webu kravicky.unas.cz, a kravýprava je prakticky vyvrcholením kravího roku, kdy Cow Masteři kelvin a Unimatrix325 provádí nás, plebs, fanoušky či amatérské hledače, po předem pečlivě vytyčené a na místě operativně upravované trase a podávají odborný (leckdy též odporný) výklad. První kravýprava se konala loni a sepsal jsem o ní památný report.

    10.00, Chodské náměstí. Je nás pět a čekáme na jednoho zpozdilce. Příjemné překvapení (pro mne): i letos máme dámskou společnost, tentokrát je jí Maia, objevitelka některých nových kraviček. Je teplo, dost teplo. Kdosi zmiňuje předpovězené bouřky, kroupy, přívalové deště. Nedočkali jsme se, elementálové byli naší bohulibé činnosti nakloněni.

    Cílem kravýpravy není nalézat nové kravičky, a přesto se již na samém jejím začátku jedna nová objevila. A to dokonce pohyblivá. Zámeckej dorazil v luxusním tričku s kravičkou číslo 19! Svorně závidíme.

    Se zpožděním čítajícím asi čtvrt hodiny přichází Mrožu a jsme kompletní. Samozřejmě shlédneme kravičku na střeše pedagogické fakulty, vtipně umístěnou tak, abyste si mohli zkrátit dlouhou chvíli při čekání na tramvaj. A pak už vyrážíme na pochod, letos docela často po kolejích, kde v nedotčeném ráji po celé Plzni žijí ty nejkrásnější kusy.

    Bohužel jsme nebyli ušetřeni ani smutných událostí: v podchodu u vlakového nádraží shledáváme, že strop, kdysi polepený různými plakáty, mezi kterými se vyjímala zelená samolepka s kravičkou, je dočista čistý. A že zrovna tahle kravička, na kterou jsem se nezapomněl podívat nikdy, když jsem na těch schodech stál, a vždycky mi vyloudila úsměv na tváři, i když jsem šel zrovna unavený z práce. Škoda jí. Nápad umístit tam nálepku s textem Zde byla kravička. Čest její památce. ale asi v život uvádět nebudu :-)


    Další smutná událost, znesvěcení kravičky.

    První část výpravy tradičně pokračuje vlakovou cestou do Koterova a následným pěším přesunem do Olympie podél dálnice, kde žije taky slušně velké stádo starých již kraviček. V Olympii pojíme božskou manu z čínského fastfoodu a pobavíme se v knihkupectví nad knížkou Konec křížů – ten drsňák na obálce je totiž sám velký krávomil Unimatrix :-) Já si pak odnáším Aldissův Nonstop a Miévillův Un Lun Dun; za měsíc je v Plzni Parcon, tak musím být ve správném rozpoložení :-)

    Pak autobusem zpět do centra, kde zanecháváme Unimatrixe napospas osudu, totiž nejapné spolubydlící ztrativší klíče – náhodný pozorovatel neuvěří, ale přesně týž problém nastal i loni a způsobil přesně totéž, totiž Unimatrixovu absenci při významné části výpravy. Vydáváme se opět podél kolejí do různých částí města, které ani neumím pojmenovat, protože jsem v oněch bohem zapomenutých končinách nikdy nebyl a do další kravýpravy zřejmě nikdy nebudu.

    Přicházíme na místo, které kelvin nazývá nucený výsek; má jít o jakýsi opuštěný, zchátralý objekt, prostě oblíbený cíl Tvůrce. Ovšem zapláčeme: vidíme pustou pláň a nikde ani náznak kravičky. Smutno je.

    Vynořuje se myšlenka, že znak města Plzně, obsahující ve spodních polích velblouda a jakéhosi koňopsa, by bylo záhodno aktualizovat: navrhujeme spodní dvě pole sloučit a namísto dávno uhynulých potvor vyplnit je stylizovaným obrazem klasické pravotočivé kravičky, kterých v Plzni žijí celá stáda. V parku zjišťujeme, že v tento bohy požehnaný den, kdy krávomilové sestoupili na zemi, rozhodli se dva mladí, troufalí lidé uzavřít svazek manželský. Nechť kravičky opatrují všechny jejich kroky, dlouho živi jsou na zemi a dočkají se osmnácti vnuků. V parku též vyhrává jakýsi levoruký mandolinista, zkrátka krásný den.

    Nemůžeme samozřejmě vynechat kravičky objektové: co znamená slovo objektové není ještě zcela uspokojivě objasněno, nicméně jisté indicie dávají tušit, že tato nomenklaturní anomálie je odrazem životního prostředí, které bylo kravičkám dáno do vínku. Prostě že žijí v pěkným objektu:

    Na Masarykově náměstí podstupují kelvin s Unimatrixem a Mrožkou očistnou koupel, a pak se vydáváme znovu podél trati do Skvrňan, kde se nachází Mekka. Cestou spatříme pravé perly: kravičku záchranářskou, čtyřhlavou, bludišťovou, opravdový krávomilův ráj.


    O Mekce pak už snad nemá cenu ani mluvit. Není vhodnějšího zakončení, než tohle roztomilé pestrobarevné stádo.

    Okolo šesté večer pak přicházíme do Saloonu, kde se k nám na chvíli připojil i JasnaPaka a kde vydržíme hodně s půlnoci. Oblíbená věta takže ta reconquista… dává tušit, že jsme se nevyhnuli oblíbeným tématům politicko-hysterickým. Kryl se obrací v hrobě, když se s kelvinem, notně opilí, snažíme zanotovat jakoukoli píseň a vždy končíme po třech verších na neschopnosti vzpomenout si na text. Upřímně toho lituji. Maia se mimochodem projevila jako zdatná kreslířka :-)

    A skupinové foto na závěr; děkuji odvážné paní, že nám zapůjčila svého manžela k tak zásadnímu úkonu poté, co jsem v ní svým oslovením vzbudil dojem, že chci dělat nějakou anketu nebo ji lanařit ke konkurenčnímu mobilnímu operátorovi. Zájem o kravičky jsme bohužel nejspíš nevzbudili.

    Kravičkologové: kelvin a Unimatrix325
    Nad něhou růže: Maia
    Cynický smích: Ladicek
    Support: Mrožu
    Nositel pohyblivé kravičky: Zámeckej
    Shlédnuto kraviček: 58
    Fotodokumentace: Ladicek
    Spálená kůže na rukou, nohou, obličeji a v dekoltu: všichni, seč to jen šlo

    Věčný vděk: nám všem a Tvůrci. Kravičkám zdar!

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 1 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 2 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 3 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 4 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 5 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 6 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 7 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 8 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 9 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 10 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 11 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 12 Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008), obrázek 13

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.7.2008 10:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Krása :-)
    freshmouse avatar 28.7.2008 11:26 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Ty krávo! :-)
    alblaho avatar 28.7.2008 12:44 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Vskutku osvěžující čtení!
    28.7.2008 19:29 Unimatrix325
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Paráda :-) musim se taky dokopat k tomu něco napsat...
    28.7.2008 19:33 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    No to bys měl, loni ses na to ostudně vykašlal! ;-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    28.7.2008 19:38 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    hele a vyvijite nejakou shnahu odhalit totoznost Tvurce?
    28.7.2008 19:43 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Vlastně ne. Kelvin to odůvodňuje tvrzením, že v takovém případě by šlo o spoluvinu, my ostatní jsme na to prostě moc líní :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    29.7.2008 14:20 kelvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Kelvin je hlavně línej i sepsat letos report. Tenhle je super.
    29.7.2008 14:27 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhá plzeňská kravýprava (26.7.2008)
    Och, rdím se :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.