abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 276 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky

    15.8.2010 15:42 | Přečteno: 8968× | poslední úprava: 15.8.2010 15:50

    Jak jsem napsal minule, výrobci základních desek dokáží dodávat na trh neuvěřitlné zmetky a ještě se přitom tvářit, jak super je to produkt, za hlasitého potlesku impoteních IT recenzentů. Obyčejný čtenář pak nabývá dojmu, že nejkvalitnější deska se pozná podle toho, o kolik lze přetaktovat a už vůbec nikomu nevadí, že nedodržuje ani základní standardy typu PCI Express či nepodporuje klíčové funkce nabízené čipsetem. Dalším z nešťastných trendů dnešní kolotočářské produkce konzumní elektroniky je chlazení. Chladiče nejroztodivnějších tvarů a barev jsou designovány pro co nejhezčí vzhled, navrchu jsou žebra pro jistotu zakryty napevno přimontovaným reklamním plechem, aby se unikající teplo pokud možno drželo uvnitř chladiče co nejdéle a co nejpomaleji odcházelo. Zcela běžné jsou případy, kdy po odstranění reklamního plechu z vrchu chladiče klesla teplota chipsetu o 10-20 C. Prakticky jediným výrobcem, který neprodukuje desky pro vizuální efekt je Intel, následovaný omezenou řadu WS (Workstation) od ASUSu. Na PCB nejsou žádné dětinské hovadiny, chladič chipsetu je skutečně chladič chipsetu - viz obrázek (Intel DH57JG):

    Je to s podivem, ale takto elegantní řešení u běžných základních desek prostě není k nalezení. Pokud možno co nejjednodušší chladič s co největší výměnnou plochou, místo podivných plastových kolíčků připevněný pružinou z pevného drátu.

    Například základní deska ASUS P7F-M WS je názorným dokladem toho, že lze sehnat pracovně zaměřenou základní desku i za cenu okolo 2000,-:

    Místo efektních hovadin obsahuje deska sadu Jumperů pro konfiguraci některých položek BIOSu. aniž by člověk vůbec musel použít grafický výstup. Lze tak například zapnout/vypnout obě integrované síťovky Intel, nebo třeba provést vynucený flash BIOSu v případě jeho havárie nebo upgradu na novou verzi.

    Je tedy vidět, že desky jsou. Bohužel jen pro Intel. ASUS totiž poslední model WS desky pro AMD vypustil před několika lety, a aktuálně nic nového nenabízí. A od Intel snad desku pro AM3 nikdo nečeká :-D

    Když si porovnám aktuální nabídku chipových sad, předcházející výhody Intelu se začnou poněkud vytrácet. Intel dlouhá léta stavěl na konceptu propojení procesoru se severním můstkem pomocí FSB a paměťovém řadiči integrovaném v severním můstku. Ačkoli byl již tento koncept hodně starý, u 1P sestav nepředstavoval zas tak veliký problém. Skutečné problémy představovala FSB až u 2P, 4P a více-P sestav, kde představovala úzké hrdlo pro přístup procesorů do paměti. Intel tuto situaci vyřešil tím, že stejně jako AMD (a řada procesorů před ním) integroval paměťový řadič do procesoru a FSB nahradil sběrnicí QPI, což je jakási analogie Hypetransportu od AMD.. U mainstremové platformy desktopů a serverů na patici LGA1156 šel ještě dál, a do procesoru Integroval i 16 PCIe gen2 linek. Procesor tedy pohltil veškerou funkcionalitu severního můstku a jižní můstek byl připojen přímo k procesoru stávajícím připojením Direct Media Interface. Viz obrázek chipsetu P55:

    A zde udělali soudruzi z NDR fatální chybu. DMI jsou totiž čtyři linky sběrnice PCIe gen1 (ekvivalent dvou linek PCIe gen2) což je vzhledem k funkcionalitě poskytované chipsetem (jžním můstkem) žalostně málo - 6x SATA, 8x PCIe gen2. Takže v rámci nahrazení úzkého hrdla FSB (které přiliš nevadilo) využili v Intelu pro propojení procesoru a chipsetu stávající DMI, což je bottleneck jako prase.

    Platforma AMD těmito problémy netrpí. Všechny chipsety AMD používají Hypertansport pro spojení s procesorem, a severní můstek plní funkci Hypertransport/PCIe gen2 bridge. Řada 800 dokonce navýšila propustnost mezi severním a jižním můstkem na dvojnásobek - aktuální 4x PCIe gen2, což je dvojnásobek propustnosti DMI s tím, že na rozdíl od Intelu jižní můstek SB7xx neobsluhuje PCIe sběrnici, a jižní můstek SB8xx nabízí dva PCIe 1x porty pro přídavné řadiče a síťové karty, které ovšem výrobce základních desek nemusí využít (severní můstek má PCIe linek dost):

    Situace tedy vůbec není ideální. Ve spotřební segmentu zcela chybí jakákoli slušná pracovní základní deska pro AMD. Tyan a Supermicro dělají pouze servery, AMD vlastní desky zřejmě nedělá. Na platformě Intel je výběr desek pro práci poměrně široký, ale chipset Intelu je neuvěřitelně blbě navržen. Zákazníku vyber si co hrdlo ráčí...        

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky, obrázek 1 Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky, obrázek 2 Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky, obrázek 3 Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky, obrázek 4

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Limoto avatar 15.8.2010 15:52 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    O těch WS ASUSech jsem ještě neslyšel. Není divu, ony taky nejsou úplně běžně k dostání...
    15.8.2010 16:01 virt6 | blog: hardware
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    ASUS M3N WS - starší nForce (AM2+)

    P7P55 WS Supercomputer - Intel LGA1156

    P7F-M WS - Intel LGA1156

    Všechny seženeš běžně v ČR.
    Limoto avatar 15.8.2010 16:15 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Aha, já jsem se díval zrovna na P7F-M WS a ta úplně běžně není. Ty ostatní už jsou na tom líp :-)
    15.8.2010 19:11 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    víc by jí slušelo rozdělení linek z procesoru na 8x+4x+4x. Xeony totiž umí kromě 8+8 také 4+4+4+4
    15.8.2010 16:47 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Odkazy zřejmě nefungují. koukám, že asus má nějak divně napsané stránky. Nelze dát přímý link na produkt :-(
    15.8.2010 16:49 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Tak Fungují. Dočasná chyba na straně asusu. :-)
    16.8.2010 15:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Ze všech výrobců základních desek má Asus nejblibější web, na kterém si bez Internet Exploreru moc neškrtneš - dopracovat se k ovladačům je prakticky nemožné a rychlostí stahování tě vrací někam zpátky do doby dial-upu.

    Prostě aušus.
    Quando omni flunkus moritati
    Cohen avatar 15.8.2010 23:34 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky

    Jak tak koukám, tak S-ATA 3 nic, USB 3 nic, EFI nic. :-/ Toto bych dneska o nové desky docela vyžadoval, protože nový počítač by měl vydržet alespoň 5 let.

    Mám neodbytný pocit, že se dneska pro běžné spotřebitele vyrábí samé šmejdy a člověk, který chce něco rozumného, tak nemá šanci, i když by si byl ochoten připlatit. A neplatí to zdaleka jen pro oblast IT. :-C

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    16.8.2010 20:10 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    SATA 6Gbps hádám ještě nějakou dobu nevyužiji, ale za podporu bych se nezlobil :-) USB 3.0 by se určitě hodilo.

    EFI, to je proti BIOSU něco jako z bláta do hovna.
    17.8.2010 13:27 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Nenabízel tuším Tyan pro své desky Coreboot? :-)
    15.8.2010 17:33 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    koukám, že předchozí chipsety Intelu na tom byly stejně blbě:

    Jenom byl deficit konektivity mezi NB a SB díky použití předchozí generace PCIe poloviční. V tom případě se u Intelu vlastně nic nezhoršílo, ono to bylo blbě už před tím :-)
    Limoto avatar 15.8.2010 21:51 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Ono ani u AMD to není nic moc. Nejlepší to měla nVidia, ta to měla propojený HyperTransportem už od nForce2...
    15.8.2010 22:30 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    DDR3 8.5GB/s
    ROFL no, tolik má propustnost L1 cache mýho procesoru :-/ :-D.

    Btw nejlepší by bylo, kdyby integrovali PCIe řadič přímo do CPU ;-).
    15.8.2010 23:30 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Btw nejlepší by bylo, kdyby integrovali PCIe řadič přímo do CPU ;-)
    Vždyť tam je (viz obrázek). 16 PCIe linek. Problém je, že většina desek má těch 16 linek z CPU zapojených na první 16× slot pro grafickou kartu. A všechna ostatní zařízení pak musí jít přes relativně pomalé DMI. Když pak do toho 16× PCIe nejde dát nic než grafika, je to k vzteku. Ale třeba ten níže odkazovaný Tyan S5502 to má vyřešené lépe - viz http://www.tyan.com/datasheets/d_S5502.pdf
    15.8.2010 23:55 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    To neni tak uplne pravda, spousta hlavne drazsich desek ma 2 PCI-e x16 sloty, ktere funguji v rezimech x16/- a x8/x8, podle toho, jestli je osazen jeden respektive oba sloty. Viz treba nabidky P55 desek MSI (hehe, prej graphic slot) nebo Gigabyte (umi SLI ~ umi x8/x8).
    16.8.2010 00:08 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Pravda. Otázkou ale je, jestli se ty sloty dají použít pro něco jiného než grafiku. Aspoň jeden z nich. Já bych na to nespoléhal, protože jak už bylo zmíněno v blogu, u podobných desek tohle není priorita výrobce. Navíc SLI režim zřejmě potřebuje nějakou speciální podporu, nestačí 2 "obyčejné" PCIe. Takže když v BIOSu zapnu SLI, nespíš nepočítají, že tam dám VGA + SAS RAID třeba.
    16.8.2010 00:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Sakra asi jsem fakt slepej. Mě připadaly ty obrázky v blogu a nade mnou totožný :-D.

    To pak teda nechápu na co tam ten čipset kromě načtení BIOSu vůbec je :-/. Jinak ta grafika je jen obchodní omezení ne? Čistě teoreticky by měly existovat nějaký rozbočovače x16 na multi x1 třeba.
    16.8.2010 00:29 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Ten čipset řeší hlavně věci jako USB, SATA, PCI, "legacy" komponenty (rozhraní pro I/O typu sériový a paralelní port, časovače) apod. Tohle se pravděpodobně nevyplatí integrovat do CPU. Možná je to jen otázkou času, než bude mít Intel kompletní i386/x64 SoC (System on Chip) nebo se k tomu velmi přiblíží.

    Problémy PCIe 16× vs grafika vs jiné karty bych za obchodní úplně nepovažoval. Firmy, co vyrábí desktopové desky, obvykle nemají významné portfolio serverových desek, aby si to musely obchodně hlídat. Spíš je to pro ně práce navíc, ladit podporu pro něco jiného než grafiky, což by zvyšovalo náklady, a ocenil by to možná 1 zákazník z 1000.

    PCIe linky přímo z procesoru nejde asi rozdělit úplně libovolně, ale rozbočovače existují, je tak řešená i ta Tyan deska.
    16.8.2010 01:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Právě když už je prakticky všechno (řadič PCIe a DDR) v CPU, tak z čipsetu se stává jen jedno z mnoha PCIe zařízení a kromě načtení startovního programu není jeho přítomnost vyžadována. Ostatní funkce není problém nahradit nějakou PCIe kartou.

    x16 jsem myslel to, že Intel nechtěl povolit nic jinýho než grafiky. Z hlediska PCIe jsou ty linky jen IMHO 16 krát serializovaný nezávislý PCI. Ale je možný, že ten standard tu neuniverzalitu dovoluje (čímž imho odstraňuje tu nejlepší výhodu sériového spoje). Ladění by nemělo být žádný tohle snad řeší OS.

    Moje řešení by bylo zapojit čipset na ty x16 linky a v něm ty linky různě rozvíst (pro x16 grafiku a x1 obyčejné zařízení). Částečně jako na tý Tyan desce.
    16.8.2010 01:55 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Intel IMHO ani u těch obyčejných CPU nijak využití PCIe linek neomezuje jen na konkrétní typ zařízení. Problémy dělají výrobci desek. Maximálně omezení ze strany Intelu spočívá v tom, že jde těch 16 linek rozdělit jen na 8+8, a u lepších CPU (Xeon) třeba i 4+4+4+4.

    Ohledně toho "ladění" podpory PCIe zařízení vycházím z toho, že samotná podpora SLI na některých deskách je problematická, nestabilní, a řeší ji třeba upgrade BIOSu. Pak BIOS musí umět najít grafický adaptér, aby mohl zobrazit POST a klasickou VGA konzoli. Takže BIOS musí umět pracovat s konfigurací PCIe linek. U desktop desek je pravděpodobně jednodušší a méně práce, když se ten PCIe slot omezí jen na grafický adaptér.
    Moje řešení by bylo zapojit čipset na ty x16 linky a v něm ty linky různě rozvíst (pro x16 grafiku a x1 obyčejné zařízení). Částečně jako na tý Tyan desce.
    Intel takový čipset pro LGA1156 pokud vím nevyrábí, a tady může být důvod právě obchodní, tj. tlak na koupi řešení s LGA1366 nebo nejvyšší Xeon řadou. LGA1156 je od začátku přezentováno jako low end. Takže zbývá řešení s tím PCIe switchem, které je k vidění např. v tom odkazovaném datasheetu, nebo u některých desktop desek v podobě čipu nForce 200, který je zas zaměřen čistě na SLI. U desktop desek 999 lidí z 1000 prostě do toho PCIe x16 slotu dá grafiku, nebo má 2 grafiky v SLI, takže se výrobci logicky zaměřují na maximální funkčnost pro tuhle aplikaci.

    Poptávka po jiném řešení je, a odpovědí na ni jsou např. desky Tyan nebo Supermicro nebo vlastní řešení v serverech HP/IBM/...
    16.8.2010 02:07 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Intel IMHO ani u těch obyčejných CPU nijak využití PCIe linek neomezuje jen na konkrétní typ zařízení. Problémy dělají výrobci desek. Maximálně omezení ze strany Intelu spočívá v tom, že jde těch 16 linek rozdělit jen na 8+8, a u lepších CPU (Xeon) třeba i 4+4+4+4.
    To by mě pak zajímalo, co se stane, když použiju x1 grafiku v tom PCIe od CPU.
    Ohledně toho "ladění" podpory PCIe zařízení vycházím z toho, že samotná podpora SLI na některých deskách je problematická, nestabilní, a řeší ji třeba upgrade BIOSu. Pak BIOS musí umět najít grafický adaptér, aby mohl zobrazit POST a klasickou VGA konzoli. Takže BIOS musí umět pracovat s konfigurací PCIe linek. U desktop desek je pravděpodobně jednodušší a méně práce, když se ten PCIe slot omezí jen na grafický adaptér.
    To je podle mě minimální problém, co když si dám grafiku do nějakýho x1 portu... To, že BIOS musí umět nastavovat hw, to je jasný, ale to může driver taky. Akorát tam je problém, když není datasheet, ale takovou desku bych si stejně nekoupil ;-).
    Intel takový čipset pro LGA1156 pokud vím nevyrábí, a tady může být důvod právě obchodní, tj. tlak na koupi řešení s LGA1366 nebo nejvyšší Xeon řadou. LGA1156 je od začátku přezentováno jako low end. Takže zbývá řešení s tím PCIe switchem, které je k vidění např. v tom odkazovaném datasheetu, nebo u některých desktop desek v podobě čipu nForce 200, který je zas zaměřen čistě na SLI. U desktop desek 999 lidí z 1000 prostě do toho PCIe x16 slotu dá grafiku, nebo má 2 grafiky v SLI, takže se výrobci logicky zaměřují na maximální funkčnost pro tuhle aplikaci.
    Uf, no ještěže můj další komp bude asi už ARM (už zbejvá tak poslední mooreova iterace :-D).
    16.8.2010 02:48 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    To by mě pak zajímalo, co se stane, když použiju x1 grafiku v tom PCIe od CPU.
    IMHO to půjde, ale ten slot bude mít pořád přiřazeno 16 (nebo 8) linek, a využije se jen 1. Ať se kdyžtak vyjádří někdo povolanější, ale podle mě sdružování PCIe linek neřídí operační systém, ale děje se to primárně na úrovni BIOSu. Do "širšího" slotu jde klidně dát zařízení, co využije jen některé linky, ale ty nevyužité prostě zůstanou ležet ladem, pokud tam není nějaký čip, který umí měnit jejich rozložení.
    To je podle mě minimální problém, co když si dám grafiku do nějakýho x1 portu... To, že BIOS musí umět nastavovat hw, to je jasný, ale to může driver taky. Akorát tam je problém, když není datasheet, ale takovou desku bych si stejně nekoupil ;-).
    V čem je problém:

    1) Že jsou u PCIe linek na CPU (možná umělá/ochodní) omezení na jejich rozdělení, takže nejde třeba z CPU vyvést 16 PCIe x1 slotů.

    2) Že ty linky jsou buď fyzicky napevno rozdělené mezi sloty, nebo tam musí být nějaký "přepínač", což zvyšuje cenu a náklady na vývoj a testování. Většina desktop desek najde uplatnění s x16 grafikou, proto na nich je u x16 slotu přiřazen plný počet linek, což je nejjednodušší řešení. Zároveň se v Intelu moudře rozhodli, že LGA1156 bude mít na CPU 16 linek :-) + DMI.

    3) Nakolik do konfigurace mohou ovladače zasahovat za běhu, resp. jak se s tím případně vyrovnají ta zařízení. Třeba když už se nabootuje z nějakého RAID řadiče, aby mu OS měnil počet PCIe linek.
    Uf, no ještěže můj další komp bude asi už ARM (už zbejvá tak poslední mooreova iterace :-D)
    Uvidíme, nakolik bude mít ARM rozumný výkon a jestli se objeví použitelné platformy za konkurence schopnou cenu a co mezi tím spáchá Intel a AMD. Většímu rozšíření, zlevnění, a vývoji k vyššímu výkonu u ARMu prostě brání i386 nekompatibilita.

    Jestli někomu připadá, že zde udělali soudruzi z NDR fatální chybu a vytvořili bottleneck jako prase, tak podle mě to udělali naschvál :-) . Aby si ten, komu to nestačí, koupil Core i7 do LGA1366, případně nějaký Xeon s více QPI rozhraními a serverovým chipsetem.
    16.8.2010 03:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    ale podle mě sdružování PCIe linek neřídí operační systém, ale děje se to primárně na úrovni BIOSu.
    Primárně jo, ale určitě by to šlo i zachodu. Docela by mě zajímalo, jak to řeší LinuxBIOS. Podle mě se ale ty linky chovaj jako autonomní PCI + update pro PCIe. A pokud se korektně odpojí, tak by to imho mělo jít.
    Uvidíme, nakolik bude mít ARM rozumný výkon a jestli se objeví použitelné platformy za konkurence schopnou cenu a co mezi tím spáchá Intel a AMD. Většímu rozšíření, zlevnění, a vývoji k vyššímu výkonu u ARMu prostě brání i386 nekompatibilita.
    Takovej BeagleBoard je chuťovka, procesor skoro až do 1GHz, DSP procesor pro akcelerované video a celé se to dá napájet z USB :-D.
    Grunt avatar 16.8.2010 19:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    DSP procesor pro akcelerované video
    Ten DSP není pro akceleraci videa (ale asi se k tomu účelu primárně používá), ale je to normální klasický procesor (či spíše speciální) na kterém dovede běžet vše co se pro něj přeloží. TI k němu nabízí svůj kompilátor.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.8.2010 19:46 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Jo já to původně chtěl napsat taky, ale vzhledem k tomu, že má jinou instrukční sadu, tak se na moc věcí použít nedá (pro standardní použití). Každopádně máš pravdu, klidně může dělat jiný věci. Tuším, že na nějakým fóru/webu byl nápad ho nechat překládat x86 kód na ARM.
    Grunt avatar 16.8.2010 20:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    tak se na moc věcí použít nedá
    Zas tak moc o tom toho nevím (v podstatě jen ty informace co jsou dostupné na Wikipedii), ale AFAIK jde o klasický procesor Harvardské architektury se specializovanými matematickými jednotkami. Má to sice vlastní BIOS (stažitelný zde), ale jinak jde o mírně modifikované SMP se sdílenou pamětí.
    Tuším, že na nějakým fóru/webu byl nápad ho nechat překládat x86 kód na ARM.
    Já zas četl o nápadu na tom rozběhat Flash, ale to se mi hnusí víc než ten x86 kód. Bohužel těžko říct jak je na tom s efektivností oproti procesoru, Na měření odběru se teprve chystám
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.8.2010 21:26 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Má sdílenou sběrnici i třeba DMA. Mělo by to být plně funkční jádro. Ale umí jen fixed point operace. Myslím, že se v tom čipu od TI používá pro akcelerace typu h264 nebo opengl. Ono taky použití na obecné programy by bylo kvůli té rozdílnosti architektur dost problematické.

    Jo flash by šel taky, možná i na samotným ARMu (ten v tom čipu má Jazelle). Ale x86 kód je vhodnej, protože to by pak mohl pouštět třeba přes Wine programy z Woken a konečně by se mohlo povést sesadit x86 ze skoromonopolu na počítačích.

    Jediná škoda je, že BeagleBoard nemá SATA řadič nebo třeba PCIe (abych tam mohl SATA doplnit), takhle závisí akorát na SD kartě nebo na USB zařízení. Samozřejmě i větší RAM by se hodila :-D.
    Grunt avatar 16.8.2010 21:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Myslím, že se v tom čipu od TI používá pro akcelerace typu h264
    Yup, přesně tak. Zde jsou dostupné potřebné binární DLLka. Bohužel pro to nevydali objdump, takže si v tom moc člověk nepočte.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    gtz avatar 15.8.2010 18:25 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Měl jsem v ruce desku pro AMD od MSI model MSI 790FX-GD70, s.AM3, AMD790FX a nebyla vůbec špatná.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.8.2010 18:53 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Podle ohlasů uživatel 890FX-GD70 v těch PCIe16x slotech nefunguje nic kromě grafických karet. Strčíš tam RAID řadič a deska ani nenaběhne. V tom případě by to byl pěknej odpad a né dobrá deska.
    gtz avatar 15.8.2010 21:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    netuším, ta deska měla podporu RAID-0,1,5,10 přímo na AMD chipsetu, a 6 disků by snad mohlo stačit pro data. Další dva porty uměly jen 0,1 - ale pro systém by se to dalo použít.

    pak možná tu o něco dražší desku MSI 890FXA-GD70 ta by snad mohla být na tom lépe?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    16.8.2010 17:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    S dražšími (3000-4000 Kč) základními deskami od MSI mám velmi dobré zkušenosti jak co do výbavy, tak co do zpracování. U levných (1000-1500 Kč) to bylo s výbavou trochu slabší, ale to je u všech výrobců.
    Limoto avatar 16.8.2010 18:32 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    A co ty 1500-3000?
    16.8.2010 21:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Takové jsem vlastně nikdy nekupoval, nepočítám-li jednu K9A Platinum v době, kdy už její cena klesla pod 3000 Kč. Buď byl prioritou výkon a kvalita nebo cena.
    17.8.2010 01:13 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Pěkné, no u mě šlo vždycky hlavně o cenu, nějak při penězích nejsem. Takže jsem si svůj desktop poskládal za 5k (640 GB disk, AMD X2 6000+, 2 GB ram, 8600 GT + case, deska, zdroj) a cena desky z toho byla přesně 300 Kč (nějaký ašus - údajně nešly sata, přitom je stačilo zapnout v biosu) :-). Mít desku za 3 tisíce, tak na zbytek už nemám ;P.
    Baník pyčo!
    17.8.2010 09:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    To je samozřejmě vždycky otázka priorit. Když bude cílem poskládat pro někoho levný počítač, tak samozřejmě také nesáhnu po základní desce z této cenové kategorie.
    16.8.2010 19:38 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Na MSI 890FXA-GD70 jsem koukal jako na jednu z prvních. Nemožnost osadit negrafickou kartu do PCIe16x slotu (kterých má celkem 5) mě bezpčně odradila :-D
    16.8.2010 21:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Ještě v minulém příspěvku jste nepřímo naznačil, že vlastně nevíte, jestli je to pravda nebo jen nějaký výkřik do tmy, jakých jsou podobné diskuse plné. Teď už to berete jako daný fakt…
    17.8.2010 06:19 Virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Těch ohlasů jsem našel hned několik. Podle popisu řešení problému se jednalo vesměs o Powerusery s Linuxem, Xenem a VMWare. Neočekávám tedy nějaké neověřené či nesmyslné informace. Navíc dotazy na dodavatele základních desek končí vždy odpovědí, že žádné problémy s PCIe sloty nemají, vše podporují a pokud něco nejede, mám blbou kartu, což je 100% lež.

    Nejsem si jist, zda je vhodné a finančně únosné postupovat metodou koupě produktu, a pak si na vlastní kůži ověřovat, jestli funguje podle mých potřeb.
    17.8.2010 09:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Ono se není co divit, bylo by naivní očekávat, že svůj přístup změníte během pár týdnů a tří blogpostů. Ale je to úsměvné - na jedné straně orientace výhradně na nejkvalitnější a nejdražší hardware, na druhé straně podléhání všemožným výkřikům bez sebemenší snahy rozlišovat důvěryhodnost. Ale což, jak už jsem řekl jednou, jsou to vaše peníze; tedy pokud si to, o čem píšete, opravdu hodláte pořídit a jen tu neexhibujete.
    17.8.2010 11:48 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Podpora standardu PCIe by podle vás měla být doménou nejdražšího a nejkvalitnějšího hardware? :-)

    V blogu výše odkazovaný ASUS WS v ceně pod 2500,- obsahuje podporu IOMMU (Vt-d), SR-IOV i podporu pro standardní PCIe karty. Nebude tedy pravdou, že kvalitní deska musí být drahá. Stačí když výrobce splní co slíbí, a nebo veřejně deklaruje, že jeho produkt některé klíčové vlastnosti neimplementuje, místo aby se schovával za domněnku, že uživatel to snad ani nebude potřebovat.
    17.8.2010 12:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Obávám se, že jste vůbec nepochopil. Kolega, skrývající se pod nick "virt6" tady šermuje testy šestijádrových Xeonů a dvanáctijádrových opteronů nejvyšší třídy (které navíc testují něco úplně jiného, než co se z nich snaží vyvozovat), deska mu není dost dobrá, pokud nemá nejnovější chipset s podporou všech zkratek na trhu a 48 PCI-E linek atd. A tento hardware posuzuje podle toho, co někdo anonymně vykřikne v diskusi, zatímco tvrzení výrobce automaticky považuje za irelevantní. Ne, opravdu si nemyslím, že ten, kdo plácne "do PCI-E slotu nelze strčit nic jiného než grafickou kartu", opravdu otestoval, že tomu tak je. Otestoval to jen s jednou a kdo ví, jestli aspoň to. Ale každý svého štěstí strůjcem…
    17.8.2010 12:56 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    podporu pro standardní PCIe karty
    A za to ruci kdo? Pokud se problem potencialne vyskytuje i na serverovych deskach Asus, nechce se mi verit, ze tady bude vse v poradku.
    17.8.2010 13:10 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Ha. To je dost nemilé. Osobně jsem se s tímto neduhem setkával pouze u "obyčejných" desek. :-(

    Tento fakt ovšem hovoří proti argumentům pana Kubečka, protože pravě takové informace jako odkazujete jsou většinou ty nejrelevantnější - bohužel. Sám mám za sebou komunikaci s výrobcem základní desky, který mi tvrdil, že v PCIe 16x podporuje jakoukoli PCIe kartu, ale deska s řadičem nebo síťovkou vůbec nenajela.
    15.8.2010 21:44 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Tyan dela taky takove hybridni desky jako je ten Asus jak pro AMD, tak Intel. S dostupnosti a cenou to ale samozrejme neni zadna slava.
    17.8.2010 11:49 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    Zdá se mi to, nebo Supermicro téměř přestalo vyrábět pro AMD?
    16.8.2010 13:51 lucky boy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 3 - výběr chipsetu a základní desky
    no ja mam M4A785D-M PRO s 785 chipsetom od AMD a chladice tiez su tvarovane futuristicky ale odvod tepla je super... co sa tyka co mi lezi na srdci napr. take dosky s Atomom. s tym novym atomom ktory nepotrebuje P4 konektor a pozrite sa kolko dosiek okrem intelu tento konektor ma.. na intel doskach tusim nie je ale od ASUSu, gigabyte tam je a je nutny.. mal som Intel Nobletown a dalsia vec pred mesiacom som si kupil DG41MJ a musim potvrdit ze intel roby suprove dosky.. chladice take ako maju byt az na juzny mostik a hlavne intel drivre pre windows su lahodka

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.