abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon

    5. 4. 2015 | Martin Stančík | Hardware | 2799×

    Společnost Neptune představila na portálu Indiegogo nový balíček s názvem „Neptun Suite“, který se skládá z androidových chytrých hodinek, telefonu, tabletu, klávesnice a malého televizního zařízení. Celé balení je možné předobjednat za 599 dolarů.

    Společnost Neptune vydala své první plnohodnotné androidové smartwatch v minulém roce, v únoru tohoto roku pak představila balíček s názvem Neptune Duo, který se skládal z chytrých hodinek, jež kontrolovaly „hloupý“ smartphone (tedy telefon bez samostatného výpočetního výkonu). A nyní se koncept Duo rozrostl do Neptune Suite.

    Klíčovým zařízením balíčku Neptune Suite jsou smartwatch s názvem Neptune Hub, které jsou poháněny čtyřjádrovým procesorem na frekvenci 1,8 GHz a běží na Androidu 4.4. Ty slouží jako „mozek“ nejen pro telefon, ale také pro tablet, televizní zařízení ala Chromecast, klávesnici a sluchátka. Jednotlivá zařízení Neptune Suite spolu komunikují pomocí technologie Intel WiGig. Balíček lze nyní pořídit za 599 dolarů (15 000 Kč), avšak jakmile bude Neptune Suite uveden v únoru 2016 do prodeje, cena bude nastavena na 899 dolarů (23 000 Kč).

    Neptune Suite je založen na poměrně odvážném konceptu, který bude čelit stejným překážkám, jako jiné „revoluční“ technologie typu modulárního telefonu Project Ara za nímž stojí Google. Nápad je to však zajímavý: uživatel může začít s používáním aplikace na jednom zařízení a „hladce přejít na zařízení druhé“. O tom, že si Neptune své fanoušky najde, není pochyb. Neptune Suite na crowdfundingovém portálu Indiegogo rychle dosáhl cílové částky 100 000 dolarů a v době psaní tohoto článku bylo od 501 lidí vybráno už 951 743 dolarů, přičemž do konce kampaně zbývalo jedenáct dnů.

    WiGig

    Úspěch Neptune Suite bude záviset na technologii WiGig od Intelu, která je organizací IEEE formálně označována jako 802.11ad. I když WiGig v řadě směrů připomíná Wi-Fi, rozhodně nejde o nástupce 802.11ac. Namísto toho je WiGig specializovanou technologií s krátkým dosahem, který je typicky omezen na jednu místnost. Na druhou stranu WiGig umí přenášet data až trojnásobnou rychlostí.

    Díky tomu, že se 802.11ac a 802.11ad doplňují, budou routery nové generace schopné používat WiGig pro extrémně rychlé přenosy dat na krátkou vzdálenost, přičemž na delší vzdálenosti (se slabším signálem) se přepnou při přenosu dat zpět na 802.11ac.

    Neptune Hub

    O „čtyřjádrovém procesoru na frekvenci 1,8 GHz“, který pohání Neptune Hub, zatím nejsou dostupné žádné bližší informace. Pravděpodobně však jde o jeden z nejvýkonnějších procesorů, které jsou v současné době používány u chytrých hodinek. Například většina hodinek s operačním systémem Android Wear má dvoujádrové procesory, i když Sony Smartwatch 3 od Sony (taktéž běží na Android Wear) používají čtyřjádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz.

    Vezmeme-li v potaz podporu technologie Intel WiGig, je možné, že Neptune Hub pohání jeden z 22nm procesorů Bay Trail Atom jako třeba Atom E3845 či dokonce 14nm Cherry Trail-T Atom x7.

    Stejně jako Neptune Pine, i Neptune Hub má 2,4palcový dotykový displej, který je větší, než většina displejů hodinek s Android Wear. Hodinky jsou široké 36 mm a jejich zahnutý displej Neptune Hub připomíná například hodinky Samsung Gear S s operačním systémem Tizen. Hub, který byl navržen kanadskou společností Pearl Studios, bude voděodolný a dostupný ve třech velikostech.

    Neptune Hub se funkcemi podobá více smartphonu, než chytrým hodinkám. Má 64 GB flashové paměti na ukládání dat a díky podpoře 3G/LTE a slotu pro nano SIM kartu se chová jako samostatný telefon. Kromě toho Hub podporuje WiFi, GPS, Bluetooth 4.0, NFC a samozřejmě WiGig.

    Nechybí samozřejmě ani reproduktory a mikrofon. Baterie má kapacitu 1000 mAh. Na zařízení poběží díky integrovaným senzorům (gyroskop, akcelerometr nebo senzor tepu) podle všeho androidové fitnessové aplikace.

    Neptune Pocket, Tab, Keys a Dongle

    Ani jedno ze zařízení Neptune Suite kromě zmíněných hodinek nemá vlastní procesor, paměť RAM či prostor k ukládání dat - integrovaná do nich je pouze technologie WiGig. Vypadá to tak, že telefon, tablet ani žádné jiné doplňkové zařízení nemůže fungovat, pokud nebude v dosahu Hubu.

    Telefon Neptune Pocket má podobně jako klasický androidový mobil střední třídy 5palcový dotykový displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů a dva fotoaparáty (8 a 2 MP). Kromě toho na telefonu nechybí reproduktor, mikrofon, jack na sluchátka, akcelerometr, gyroskop a 2800mAh baterie.

    Neptune Tab má 10palcový dotykový displej s rozlišení 1920 x 1080 pixelů a 720p kamerku nad displejem. Mezi další výbavu patří reproduktor, mikrofon, akcelerometr, gyroskop a 7000mAh baterie.

    K tabletu je možné připojit bezdrátovou klávesnici s názvem Neptune Keys a vytvořit tak z něj laptop. Neptune Keys lze používat také samostatně s malým HDMI zařízením ala Chromecast zvaným Neptune Dongle. Díky němu lze zobrazit obsah z Neptune Hub na televizoru či monitoru.

    Posledním zařízením, které nalezneme v Neptune Suite, jsou sluchátka. Ty je možné (pokud nejsou zrovna používána) magneticky spojit a vytvořit z nich přívěsek. Není jasné, zda i sluchátka podporují WiGig, nebo místo něj používají Bluetooth.

    Možná jste si všimnuli toho, že baterie v Pocket a Tab mají poměrně velkou kapacitu, vezmeme-li v úvahu, že jsou integrovány v zařízení prakticky bez jakýchkoli „vnitřností“, zatímco čtyřjádrový Hub má pouze 1000mAh baterii. Neptune totiž zvolil poměrně neobvyklou strategii, v rámci které je nutné hodinky dobíjet asi tak často jako běžný smartphone, zatímco ostatní zařízení mohou na jedno nabití fungovat i několik dnů. Pocket a Tab lze pak využít k dobití Hubu. Podobné koncepty jako ten od Neptune tady již byly. Například tablet Asus Padfone fungoval pouze díky smartphonu a k telefonu Motorola Atrix 4G bylo možné dokoupit dock na laptop, díky kterému se telefon proměnil v netbook.

    Závěrem

    Neptune Suite má být vydán v únoru příštího roku. Jak již bylo zmíněno, sada nyní stojí 599 dolarů, avšak při uvedení na trh se cena vyšplhá na 899 dolarů. Více informací můžete najít na stránkách Neptune Suite na portálu Indiegogo nebo na webových stránkách Neptune.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.4.2015 20:01 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    a aby toho hodne-in-1 nebylo malo, tak sluchatka pri nabijeni muzou zaroven nabijet jeste dalsi 2 zarizeni :)
    5.4.2015 23:20 Ukrajinský odstřelovač
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    zda se mi to nebo tu posledni dobou vychazi same plytke komercni clanky?
    6.4.2015 18:59 Nonsence | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    Dobrý den,

    pokud máte pocit, že byste mohl obsah Abc Linuxu obohatit kvalitními příspěvky a články, neváhejte se na nás obrátit. redakce@abclinuxu.cz
    7.4.2015 10:27 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    To by som rad videl, ako funguje "tablet" bez procesora a RAM. Aj "blby" terminal so seriovym portom ma procesor a RAM.
    7.4.2015 14:31 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    tak jiste to vychazi z tohoto:
    Your other devices consume much less power as well, as they don't have any computing (processors, RAM, storage) or connectivity (3G/LTE, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, etc.)
    ale myslim ze je snad jasne co je mysleno, nejedna se o plnohodnotne pocitace(telefon,tablet), ale pouze o "bezdratove LCD"...
    Josef Kufner avatar 8.4.2015 09:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    No vzhledem k tomu, že se to na videu páruje po NFC a pak to bude nejspíš propojené přes WiDi, tak zjevně kecají. Ale asi to bude jen značně nepřesné zjednodušení pro koncové uživatele.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    7.4.2015 21:20 rrrrr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    takovou palku bych dal jedine za minipc/tabblet velikosti nokie n900 s hw klavesnici a svobodnym bootloaderem
    Petr Tomášek avatar 7.4.2015 22:51 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Androidové hodinky pohánějí tablet a telefon
    ...technologii WiGig od Intelu, která je organizací IEEE formálně označována jako 802.11ad.
    Propána, co je to zas za marketingový žvást?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.